O kadaňském pejskovi


To je asi nejznámější kadaňská pověst – a vypráví se o tomhle pejskovi.

obr.1

Vidíte ho tam? Sedí na zdi, až nahoře, nad hodinami, těsně pod cimbuřím. A proč tu sedí na radniční věži pejsek? No to prý bylo tak:

Vždycky, když se v městské pokladně nashromáždilo víc peněz, sešli se páni radní, aby penízky spočítali a porovnali se zápisy v městských knihách. Jenomže od nějaké doby při každém počítání zjistili, že je v pokladně o pár penízků míň, než by mělo být. A tak si začali dávat veliký pozor a hlídat, co se s penězi děje. A brzy na to přišli: s jedním z nich, lakomých zlatníkem, chodil na radnici pejsek. Chvíli běhal po místnosti, chvíli posedával u pána, pak zas odběhl a za chvíli se vrátil. Na tom by nic nebylo – jenže radní si všimli, že když pejsek posedává u zlatníka, strčí mu vždycky zlatník do tlamy penízek. A pejsek odběhne domů a vrátí se bez penízku… Zlatník zapíral, až se mu od pusy prášilo – a tak bylo rozhodnuto, že za trest musí vylézt po „krabech“ na radniční věži (to jsou ty tmavé ozdoby na hranách helmu – tj. špičky věže) až nahoru a pak se zase vrátit. Když to dokáže, bude mu odpuštěno. A tak vyvedli zlatníka nahoru na věž a on, k smrti vyděšený, začal lézt. A v tu chvíli vyběhl nahoru na věž pejsek – celý radostný, že milovaného pána konečně našel. Pobíhal tam, skákal, pokoušel se dokonce po krabech lézt za zlatníkem – ale na tohle pejsčí tlapky nejsou stavěné. Smekl se, přepadl přes zábradlí a dole, na dlažbě pod věží, zůstal ležet bez života. Zlatníkovi se podařilo vylézt do špice věže a zase zpátky, ale těžce onemocněl, snad z toho prožitého strachu a po několika dnech zemřel. Jeho jméno je dávno zapomenuto, vzpomíná se na něj jen jako na zloděje – ale na věrného a milujícího pejska lidé nezapomněli: ve své kamenné podobě od té doby hlídá radnici i město.

A jak to bylo doopravdy? Jedno vysvětlení říká cosi o tom, že stavitelem radniční věže byl jakýsi Hund – a že pejsek (Hund) je vlastně jeho podpis. Jenže nikde neexistuje nic, co by existenci stavitele Hunda potvrzovalo. Druhá verze – ta pravděpodobnější, hovoří o tom, že socha pejska je vlastně chrlič. Roku 2006 byl pejsek z věže sejmut a restaurován a při té příležitosti byla udělána jeho kopie, která je vystavena v kadaňském městském muzeu. Prosím, seznamte se…

obr.2

Restaurátoři, kteří na pejskovi pracovali, jsou také toho názoru, že to nejspíš byl původně chrlič, dokonce tvrdí, že to původně ani nemusel být pejsek. Na soše je prý tolik oprav, cementových záplat a předělávek, že je prakticky nemožné s jistotou určit původní podobu.

Ale já si stejně myslím, že ten pejsek radnici opravdu hlídá. Ale začnu trošku ze široka. Roku 1401 povolil král Václav IV. kadaňským zřízení oltáře v kapli na radnici. Kaple byla umístěna v arkýři na radniční věži a i interiér místnosti odpovídal významu radniční kaple. Roku 1450 byl ale oltář z  kaple přenesen do farního kostela.

obr.3

Od 18. století byl v prostoře bývalé radniční kaple umístěn městský archiv – snad je to trochu symbolické, že se na místě někdejšího oltáře octla městská pokladnice.

obr.4

Městská pokladnice

obr.5

Jedna ze čtyř figurálních konzolí pod klenebními žebry

obr.6

svorník

V té době byly do místnosti pořízeny i skříně, sloužící k uložení písemností.

obr.7

Když bylo potřeba pro archivní web zpracovat historii archivu, vypravila jsem se s foťákem na radnici, vyfotit ty veliké, zelené skříně někdejšího městského archivu. Světlo tam bylo bídné, tak jsem doslova čarovala, aby ty fotky byly aspoň jakžtakž – a najednou jsem to uviděla. Kousíček od nohy té největší skříně byl v jedné z cihelných dlaždic otisk psí tlapky!  A nikdo mi nevymluví, že tam tu tlapku neobtisknul radniční pejsek, když v noci běhá po budově a dohlíží…

obr.8

Dodatek: před několika lety se radniční kaple opravovala, tak jen doufám, že tam dlaždice s tlapkou zůstala…moc jsem jim to kladla na srdce. To by přece pejskovi nemohli udělat!

Příspěvek byl publikován v rubrice Příběhy z archivu se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

13 reakcí na O kadaňském pejskovi

  1. věra napsal:

    Moc pěkné, Katko.. A toho psíka je mi moc líto, zatímco lakomého zlatníka – zloděje – ani ne :-)… A ten dodatek s otiskem psí tlapky je kouzelný.
    Jinak střecha komplet hotová, ale ještě nás čeká dodělat celé patro, je bez stropů, takže si ještě užijeme – ale to už se bude starat šikovný zeť, za občasné pomoci kamaráda, ne řemeslníci. Bude s tím ještě hodně práce a bude to chvíli trvat, zeť má poměrně náročnou práci, ale střecha je naprostý základ, tak jsem spokojená.

    To se mi líbí

  2. K-k. napsal:

    Kdybyste Věro viděla, jak užasle jsem na tu tlapku koukala! 😀
    Držím palce, ať vám přestavba pokračuje rychle, vzorně a přesně podle vašeho přání!

    To se mi líbí

  3. Witch napsal:

    Snad trochu odlehčím smutný příběh pejska tím, že nám jako dětem byla vyprávěna verze pověsti o tom, že během trestu pejsek na věž vyběhl, svého pána povzbuzoval, snad se dokonce podařilo, když mu sklouzla noha, že pána zachytil a držel, než se zase chytnul. A pro tu úžasnou věrnost a oddanost radní vymysleli, aby byl pejsek zvěčněn. Navíc je to připomínka toho, že ne vždycky vás věrné zvíře vytáhne z maléru, takže pozor, vážení! 🙂 nepokoušejte osud ani bůhvíjak vykutáleným podrazem… ten otisk je opravdu milá připomínka.

    To se mi líbí

  4. rybářka napsal:

    Kadaňský pejsek je roztomilý. Ale ten sejmutý otisk tlapky, no nevím, možná něco provedl.
    Jako studenti jsme před obávanou zkouškou chodili na Karlův most k Janu Nepomuckému, pohladit bronzový reliéf pejska, pro štěstí a zdar při zkoušce. Pes, říká se, to je symbol štěstí, oddanosti a věrnosti. Myslím, že to je ověřená pravda každým, kdo kdy psa vlastnil.
    Krom té psí legendy se mi líbí moc i ostatní fotky historicky vzácných předmětů.

    To se mi líbí

  5. K-k. napsal:

    Cihlářko, sejmutý otisk tlapky nejspíš vzniknul tak, že kdesi v cihelně před vypálením sušili na zemi vytvarované dlaždice – a když byly ješě měkké, proběhl se po nich cihlářovic pes. Ale verze, že to je podpis randničního pejska se mi líbí mnohem líp! 😉
    My jsme v Bechyni na průmyslovce nikdy nezapomněli cestou z internátu do školy sáhnout na chobot bronzovému slonovi, co tam na jedněch dveřích byl místo klepadla. 😉

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Otázkou je , zda se skutečně jedná o otisk tlapky. Může to totiž být čistě náhodná eroze materiálu. Přesto že to vypadá jako psí tlapka. Ale nebudeme podceňovat toho pejska. 😉

      To se mi líbí

  6. K-k. napsal:

    já už vážně blbnu – rybářko, omlouvám se za tu „cihlářku“ 😦

    To se mi líbí

    • rybářka napsal:

      Náhodou cihlářka je lepší než rybářka. Vůbec není zač se omlouvat. To s tím proběhnutím pejska po čerstvé, nevypálené cihle bude velmi pravděpodobné. Náš pes by snad nepřežil, kdyby přehlédl kousek čerstvého betonu a neproběhl by přes něj. Zpravidla rovnou do domu, přestože nic nenávidí tak, jako mytí tlapek.

      To se mi líbí

  7. K-k. napsal:

    Babička vyprávěla, jak kdysi, ještě když bydleli v Havlíčkově Brodě (tehdy Německém Brodě), dělávala doma nudle. Postup určitě znáte: udělá se těsto, rozválí se na slabounko a nechá se na utěrce, nebo ubruse zaschnout, tak do polotuha – aby se dalo dobře krájet. No a pak se nakrájí na patřičné nudlové rozměry. A tomu schnoucímu těstu zas nemohl odolat kocour Fricek – tak mívali nudle s kocouříma ťápotama… 😀

    To se mi líbí

  8. Witch napsal:

    Psí tlapka by taky mohla být podpisem možného stavitele Hundta 😉 Třeba jich bylo víc, ale čas zapracoval.

    To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.