Vokínko správný češťyny

Únor 2015, den 16.

Dlouho jsem odolával podobným nápadům, ale dnešní článek na A.cz a sobotní návštěva našeho Malého prince mne přesvědčily o nutnosti.

Když náš malý princ prohlásil, že auta se stříkají ve „stříkovně„, znělo to z jeho 3,5 letých úst kouzelně. Ale nazvat prodejnu keramiky a koupelnových vybavení koupelnářstvím, to je trochu moc  Majitelka koupelnářství Siko: Firmu předám dětem ještě letos

11 reakcí na Vokínko správný češťyny

  1. Vladimír - Faust napsal:

    Och, pane z Bavorů, díky. Však jsem o to docela prosil… 🙂
    Takže „mějte pěkný den“ – což je anglicismus, který mě osobně rozčiluje.
    Nebo v novácké Ordinaci: „pojďte SI dál“ – to vůbec nevím, jak vlastně vzniklo. Ale prznění mateřštiny to nepochybně je.
    Takže ještě jednou dík…

    To se mi líbí

    • K-k. napsal:

      Kdysi byl synek nucen si založit žinost (aneb švarcsystém) a tak dostal papír, že provozuje „zednictví“. Rvalo mi to uši i oči – ale lidi to brali jako úplně normální… 😦

      To se mi líbí

  2. Rudolf Knopp napsal:

    A co teprve krásná česká slova,která se nesmí říkat?
    Jsou používaná,každý je známe,vadí,když se řeknou nahlas.Ale proč? Vždyť vyjadřují jednu a tu samou věc….A pak se to kvůli etiketě przní…Třeba výraz… vykřičený dům.Místo bordel.
    Já si jako kluk představoval dům,kde hodně lidí řve tak dlouho,aže je vykřičený.
    Nebo výraz….kněžka lásky..co to má společného s kněžkou? Nebo dokonce s láskou? Je to kurva.Tak to nazýváme.Nebo ne?
    Anebo…. on se s ní vyspal…Se spánkem to nemá nic společného.
    Nebo další… paní! Váš pes udělal na chodníku hromádku…/ normálně se ten pes na chodníku vysral/
    Mohl bych pokračovat.
    Vzpomínám,jak náš profesor krásně definoval k…u.
    Říkal… je s podivem,že poměrně malá část sliznice,umístěna na ženském těle,naprosto nevkusně,jen malý kousek od řitního otvoru…..dokáže hýbat světem..

    No nic..Nejsem češtinář a slova vulgární používám s mírou,ale byla to jen taková malá úvaha.

    Hezký den.

    To se mi líbí

  3. Mario napsal:

    Hi, do you know that the « news » you posted here : (https://poznamkypanabavora.wordpress.com/2015/01/05/slyste-to-od-starosty-quebecu/) never happened? I live in Quebec and that story have been invented by anti-muslim man. The Mayor of the city have told the news that is email had been hacked. Nothing inside this story happened.

    Thank you

    To se mi líbí

  4. Vaclav Levka napsal:

    Dobry den,muj zahranicni host,chteje se uciti cestine se mne otazal,v jakem pripade a kdy se pouziva ve vete odmlka doprovazena mirnym funenim a eeeeee,nebo aaaaaa.Vysvetloval jsem, ze se jedna o tzv.“Bendizmus“.(dle otce naseho „jedinecneho „poslance Bendy).Nyni se s tim muzete setkat na vsech stupnich.Pred mnoha lety se temto lidem rikalo „blbce zavri hubu kdyz se snazis premyslet.“ S uctou,Jnl.

    To se mi líbí

  5. Petr Himmel napsal:

    dobrý den, přeji. Stránky tyto skvělé jsou, je třeba jich pochválit. Ale.
    Toto je jediná možnost, ke kontaktu s vámi. Proč zde nemáte odkaz na svůj email?
    To však není důvodem proč píšu. Na svých stránkách máte skvěle rozpitvanou mou verzi pověsti o Marzebille. Což je dobře, a mě se to líbí. S čím však nemohu souhlasit, je užití mé fotografie (obrázku mé dceři) Marzebilly, Na webu troschig.cz, jsou jasně uvedena autorská práva. Je možnost se však nějak domluvit. Třeba mám zájem o některé vaše obrázky. Očekávám, že se mi ozvete na můj email. troschig@email.cz.
    Petr Himmel

    To se mi líbí

  6. Ctný pane, odvažuji se přijít do Vaší bezprostřední blízkosti a – aniž bych Vám lál – požádat uctivě, abyste změnil jediné písmenko v úvodu této stránky. Místo přesvědčili tak bude na věky stát v hlavách této rubriky přesvědčily. K prospěchu všech dobrých. Abyste zdráv a vesel byl! Václav

    To se mi líbí

  7. Pepanov napsal:

    Mne vždy rozhodí když od našich slavných novinářů čtu „bude se účastnit “ místo zůčastní se. Pozn. Pro Vonrammsteina, bohužel můj tablet mi neumožní psát u s čárkou ve slově. Omlouvám se za tablet.

    To se mi líbí

Bavorova lampárna.