A Havel tomu říkal „králíkárna“


První panelák v Praze měl před 55 lety lidský rozměr a komfort

1.7.2020, Zdroj: ČTK

Hradba šedivých paneláků s tisíci byty, obrovských dvanácti i vícepatrových monobloků s mnoha vchody střídaných sem tam věžákem – to je obrázek mnoha sídlišť, především ze 70. a 80. let, přezdívaných někdy „králíkárny“. Takto poněkud hanlivě by před 55 lety obyvatelé prvního paneláku v Praze svůj dům určitě nenazvali. Už proto, že třípodlažní panelový dům stojící dodnes v Praze Ďáblicích, do kterého se nastěhovali 1. července 1955, má příjemně lidské rozměry. A platí to i pro rozlohu bytů.

První pokusná panelová stavba v ulici U Prefy 771, postavená v roce 1953, má zajímavou historii. Byl pro ni vyvinut nový konstrukční systém, takzvaný skeletopanel, jehož autorem byl Miloslav Wimmer. Projekt podal v roce 1948 a použil v něm takzvaný typ T16, který v typizované výstavbě umožňoval velkorysejší vnitřní prostory. Při výstavbě byla použita řada objevných konstrukčních řešení. Patentován byl odlehčený stropní panel, při jehož vývoji byla poprvé využita bionika (analogie s vývojem přírodní konstrukce přesličky za 150 milionů let). Novinkou byl také ornamentálně řešený povrch panelu zlepšující jeho technologické vlastnosti.

Výstavba prototypu se jako nová věc potýkala s překážkami. Oponentní posudek statiků tvrdil, že konstrukce je „na hranici lability“ a bydlení v domě sestaveném z jednotlivých panelů by nebylo bezpečné. Stavba pokračovala až když tyto názory vyvrátil uznávaný odborník v betonovém stavitelství akademik Stanislav Bechyně a potvrdil původní zkoušky prokazující jedenáctinásobnou bezpečnost skeletu. Dům tak nájemníky přivítal až 1. července 1955 (od počátku v něm bydlel i jeho tvůrce Miloslav Wimmer). Oproti pozdějším panelákům se lišil i tím, že neměl plochou, ale sedlovou střechu s mírným sklonem a s ozdobnou římsou a panely kryla omítka. Svým obyvatelům nabízel slušný komfort dvanácti bytů 3+1 o výměře téměř 100 metrů čtverečních. Pro srovnání panelákový byt 3+1 70. let měřil okolo 60 metrů čtverečních.

První pokusy s panelovými domy na českém území začala v roce 1940 firma Baťa, která experimentovala s montovanými domy z velkých tvárnic z betonu litých přímo na staveništi. Během války postavila několik takových pokusných dvojdomů. Po znárodnění firmy se vývojové pracoviště postupně přesunulo do Ústavu montovaných staveb v Praze. Ale první dům z celostěnových panelů vyrostl ve Zlíně (tehdy Gottwaldově) v roce 1953 za pouhé čtyři měsíce podle projektu architektů Hynka Adamce a Bohumíra Kuly a dostal označení G40 (Gottwaldov 40 bytů).

Paneláky znamenaly v tehdejším socialistickém Československu rychlé řešení bytové krize, nejvíce se jich postavilo v letech 1958 až 1990. V roce 1985 tvořila panelová výstavba dokonce skoro 99 procent všech nových bytů v bytových domech.

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Přejaté, Stavebnictví se štítky , , , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

44 reakcí na A Havel tomu říkal „králíkárna“

  1. Hudec napsal:

    Tedy, ony to „králíkárny“ skutečně poněkud jsou.
    Současný problém ovšem není v těch „králíkárnách“, ale v tom že současný (už třicet let panující) režim, z jehož ideologické líhně ten dehonestující název povstal, nenabídl nic lepšího. Lepšího co do (většinou) kvality bydlení a uživatelského komfortu, ale přitom cenově přístupného/dosažitelného pro široké vrstvy.

    Líbí se 1 osoba

  2. bob napsal:

    Nad „výstižným“ pojmenováním od prezidenta Havla se pohoršovat nebudu, Každému z nás občas něco nevhodného, resp. nevhodně ujede.
    Faktem je, že králíkárny- paneláky na dlouhou dobu, přesahující současnost takřka vyřešily bytovou otázku (tato nebude definitivně, resp. ideálně vyřešena nikdy).
    Faktem je, že tyto byty nelze přirovnat k Mercedesu, ale na druhé straně poskytují slušný standard bydlení.
    Faktem je, že v těchto bytech se narodily Husákovy děti (co bychom za tehdejší populační „explozi“ dnes dali).
    Když to shrnu, tak králíkárny, Husákovy děti, průmysl a zemědělství na slušné úrovni byl docela slušný vklad do vínku rodícího se kapitalizmu.
    Diskutovat, kde bychom byli, kdyby zde nebyl 40 let socialismus ale kapitalizmus můžeme.
    Nevím, jestli můžeme diskutovat o tom, co by bylo, kdyby pokračoval socialismus, když prohrál.

    To se mi líbí

  3. taras2 napsal:

    Měl jsem tu čest být pár let u výstavby asi patnácti set bytovek, takže zhruba vím o co jde. U panelové výstavby byla poměrně vymakaná tzv. hrubá stavba, prefabrikované základy, žádná pomalá a tehdy pracná betonáž, potom doslova fofr při montáži vrchní stavby, montážníci dělali patro denně, takže jim těch čtyřicet bytovek u menšího domu trvalo necelý týden a to včetně ploché střechy s první vrstvou krytiny, do které neteklo a mohlo se hned začít s dokončovacími pracemi. A ty také byly Achillovou patou projektu, protože byly náročné na čas a navíc trpěly nevalnou kvalitou použitých technologií. A to nebylo tak, že bychom to neuměli, ale proto, že byl stanoven limit nákladů na jednu bytovku, aby byly prachy na ten obrovský rozsah výstavby. Takže trpěly hlavně úpravy povrchů, slabinou bylo bytové jádro, kdy se tedy spolu s montáží patra spláchla koupelna a hajzl na jednu ránu, ale umakartová kvalita byla mizerná a navíc pracující strašně kradli. Chronickým problémem byly izolace protihlukové i tepelné, obojí zaviněno tlakem na úspory. Další slabinou byla omezená variabilita konstrukčního systému, kterou trpěli hlavně architekti, kteří se mohli vyžít trochu jenom v barevném pojetí a pak v urbanistickém řešení, kdy ale zase byli omezení poměrně vysokou zahuštěností výstavby, takže čarovat nemohli. Ale dneska už ten poněkud kasárenský výraz sídlišť zakryla milosrdná zeleň, takže nakonec jsou lidi spokojený a kde bychom byli, kdyby nám bolševik nepostavil ty statisíce bytů? U oběda by na jedné židli seděl dědeček, na něm táta a nahoře by dělal brajgl synek. To pro voly s kecama o králíkárnách.

    A mám pěknej zážitek s jednou exkurzí, do okresního města přijela koncem sedmdesátých let delegace z družební oblasti v Rusku a okresní tajemník je prováděl, mimo jiné jim chtěl předvést úspěchy socialistické výstavby na novém velkém sídlišti. Tak jsme té dvacítce okupantů ukázali hotovou bytovku před předáním a oni z toho přepychu doslova učurávali. Ženský obdivovaly to opovrhované jádro, byly doslova paf z kuchyňské linky a úplně je uzemnily ty čtyři umělohmotné nádobky na sůl, cukr a koření ve skříňce nad pracovním stolem o plynovém sporáku nemluvě. Vot, západnyj luxus. No jo…

    To se mi líbí

    • kočka šklíba napsal:

      Pěkná vzpomínka, ano víme, že to nebyl žádný luxus, ale zase takový propadák taky ne. A jak píšete a jiní před Vámi, bytů bylo potřeba hodně a rodiny se tak nemusely mačkat v sice asi v některých lépe vyřešených bytových jednotkách, ale minimálně dvě generace. Nakonec když se podíváte na dnešní prodejní ceny těch panelákových 3+1 v Praze, tak mně se tedy protáčejí panenky. Bydlíme také v paneláku, ale v již v mnohem větším bytě 5+1, byl postaven někdy kolem roku 1986 a zjistila jsem že bychom byli při jeho prodeji docela bohatí 😀 .
      A mimochodem v této souvislosti vzpomínám na asi 5 domů, co byly postaveny také někdy v těch letech v naší lokalitě, jenže to byly cihlové novostavby, a proč to píšu, do jednoho z těch bytů se nastěhovala Marta Kubišová, za socialismu, takže si myslím, že se zase tak úplně špatně k ní nikdo nezachoval. Nebo alespoň v těch letech už ne.

      To se mi líbí

  4. vittta napsal:

    Dneska je to podobné.
    Za nějakých 7 míčů máte v Práglu o něco lepší kvartýr- i když menší, ale s lepším vybavením.
    Úspěchy kapitalismu se prostě s úspěchy socialismu srovnávat nedají, kromě toho je to všechno demokratické.
    Tak pozor, omluva, neteř mojí labutě si teď kupuje v Práglu garsonku za pouhých 3,5 míče, no s předzahrádkou, ale bez garáže.
    No vídíte, jak je dobře.
    Hypotéka na 80 let a bude vysmátá.

    To se mi líbí

    • Minorita napsal:

      Co by, panebože, za ty peníze také v Práglu chtěla, že 😉 … Pokud není problém dát v té „pevnosti demokratůry“ za 16m2 klidně 2Mio, předzahrádka opravdu není „standart“ … 😉 …

      To se mi líbí

    • Minorita napsal:

      PS: Má písmenka byla vittto myšlena ironicky, jako pokus o komentář … Situace v bytové oblasti začíná nabírat rychlost a hlavně finanční rasanci …

      To se mi líbí

    • Minorita napsal:

      Moje písmenka vittto byla myšlena ironicky, sarkasticky …Dekády neřešená situace v oblasti bydlení začíná nabírat na rychlosti a finanční rasanci …

      To se mi líbí

  5. Rosťa napsal:

    Karel Kryl: „Václav Havel je členem pražské smetánky a nerozumí pracujícímu lidu“.
    Panelák sice není luxus, ale není to ani nic, nad čím by se měl ohrnovat nos. Komanč věděl, že musí lid obecný nakrmit, zajistit rozumnou zdr. péči a dát mu střechu nad hlavou. A střechu nad hlavou za přiměřený peníz, který je v rozumné době splatitelný. A to se mu povedlo. V době embarga a krátce po válce to nebyl špatný výsledek.

    To se mi líbí

    • Minorita napsal:

      Nevyvolávejme běsy, a nechme toho TO tam, kam ho zavlála jeho vlastní karma a skutky zdejší …
      Čeká: Apage, Satanas …

      To se mi líbí

  6. Minorita napsal:

    Sakra, mělo být:
    Česky: Apage, Satanas …

    To se mi líbí

  7. Minorita napsal:

    Je smutné, jak žvást osoby až entity, prázdné entity, zapustí „kořeny“ . Výše nade mnou bylo k tématu oněch „králíkáren“ řečeno to podstatné.
    I když z pohledu „autora výroku“ : Lucerna i Barrandov skutečně nemají s výměrem ani dispozicí panelových domů skutečně nic společného … 😉 …

    To se mi líbí

  8. cobolik pacholik napsal:

    ja jak cezpolny drotar ked tam prisiel po 18 rokoch som kukal jak puk a kralikarny este som len isiel z JFK po belt parkway na varrazano bridge, vzdy ked tam idem na airport mi jebne ten nas airport,kurva 40 poschodove a newark ci orange,ci toledo kde by tu holotu v tych mestach najebali a hlavne soudruh demokrat este po tej zajebanej steske chodi co predtym soudruh vybudoval nakupne strediska soudruh demokrat najebal a ostatne to tam kokot je a hlavne byt stoji tolko co stal cely blok v roku 1985 a ten demokrat sa nestiti,aby sa nabalil na tom nedomokratickom co tam soudruh od zvezdy nabudoval zajebane bananistany vyjebane strany a dalsia zajebana ideologia volnosti tej ich volnosti ze mne nebude dobre nikde,mne barz dobre hlavne ked neslucham tie ich vyjebane ideologicke kydy.

    To se mi líbí

  9. oh napsal:

    Inspirace od vidláka: https://www.vidlakovykydy.cz/comment/1909891#comment-1909891
    Památník, tvořený maketou protiletadlového kanónu bude umístěn v Mostě na vrchu Šibeník, kde před 75 lety stál opravdový německý protiletadlový kanón. Památník má být zároveň připomínkou amerických a britských letců, padlých při operacích spojeneckého letectva za II. světové války.
    Jen si nějak nejsem jistý, co by na to autorům tohoto Nápadu řekli ti letci a zda by se to vyjádření dalo zveřejnit před 22 hodinou.

    To se mi líbí

    • Rosťa napsal:

      Že by se ten virus moribundus začal šířit i mimo Prahu? Doufám, že to nepřijde i k nám na dědinu. Nemáme tu sice Koněva, ale několik místních národních hrdinů z 2.světové, se kterými skopčáci udělali krátký proces, tu ceduličku na domech má.

      To se mi líbí

      • Minorita napsal:

        Už dávno je Rosťo aktivní po celé ČR – mladí jsou mnohdy mimo neuvěřitelným způsobem… Bohužel. Četnost těchto absurdit ( dějiny po novu ) bude dramaticky v následujících letech růst – přímá úměra mezi „dospíváním“ plus společenském a funkčním vzestupu havlojungens …
        Před pár lety se jednalo např. o spousty divadelních scén v krajských městech, které se „spontánně“ ( jak jinak ) připojily k veřejnému odsouzení odsunu, tloukly hlavami směr Západ, Sever či Jih ( podle polohy scény ) , a předváděly neuvěřitelný kolaborantský, slouhovský tanec na hrobech a odkazu všech obětí té dojemné péče našeho germánského souseda – aniž by jim k tomu dal kdokoliv z postižených jakékoliv svolení…
        Havloidní představa o „spravedlnosti“ v praxi…
        O směru jejich angažovanosti doteď nemusí mít nikdo pochyby …

        To se mi líbí

      • Minorita napsal:

        PS: V Severočeských Sudetech dokonce čeští obyvatelé renovují válečné pomníky z II.WW , které zbudovali místní Němci svým padlým prý jen v uniformách wermachtu 😉 – sami a dobrovolně vláčeli myslím žulové téměř obelisky zpátky na kopec, odkud byly na konci války shozeny…
        A nadějný místní podnikatel v pohostinství ( nebyl sám ) lkal nad odsunem těch šikovných, schopných a dozajista nevinných Němců, které BOHUŽEL nahradil český sajrajt , a který by dozajista udržoval cestovní ruch, sousedské vztahy, chodili by do hospody a platili by …
        Inu, nech ležet ladem tento materiál , tvrdí kluci v SDL a čeští echt kolaboranti napříč společností …
        PS: jak tvrdili ti brigádníci, určitě se těm Sudeťákům do armády nechtělo, stejně jako se jim nechtělo vyřvávat : Heim ins Reich , a u toho si pravidelně vykloubit pravé rameno , stejně jako se jim nechtělo práskat a pořádat hony na vězně z koncentráku a vězně z pochodů smrti v posledních dnech války, stejně jako se jim nechtělo vstupovat do SS a Gestapa, kde byli vítáni kvůli znalosti jazyka, a byli to ty největší svině , atd…
        Tohle nás čeká, bohužel …

        To se mi líbí

        • cobolik pacholik napsal:

          no vidis tam su dobrovolnici na tablicky mosadzne do chodnikov pre zidov zajebanych v lagru mesto praha mala na kubisov dom sa skladalo,bohumil marsik zajebany v prazskom povstanima taku tablicku na moste pod zizkovom ma na zabradli,ktoru dam novu tam, na mosadznu do chodnika nema peniaz boha mu bo z mosta ukradnu,ruzicky vyschli v lidiciach dobrovolnika nebolo toto vo mne vyvolala chtic zabijat,kurva ja ked stojim na zivo na tych miestach lapem po sebe,kde mam ten samopal kurva a samopal mam ,bo dnes ina doba ja nemienim rozkopovat hroby volke u nas pred duklou pekne uprevene,ale hlavy tym kurvam skurvenym kolaborantskym to by som rozkopal,nie ze by ja mal radost z kopania niekomu do hlavy,ale tym kurvam kolaborantskym to zasluzia,volke vojnu prehral,ma peniaz a tym kupi kolaboranta,ktory zradza moju hrdost na mojich,kurva toto nijak nemozem prelknut kurva jak by som chcel no nemozem…

          To se mi líbí

          • Minorita napsal:

            Přesně tak čobolíku, taková je realita v Bohemii … Kolaboranti jsou u moci, kolaboranti ( a dle mne zdaleka ne jen novodobí ) rozhodují, kolaboranti určují a vyučují, kolaboranti vládnou …
            Už v r.1990 se ozývaly hlasy pamětníků, že se do politických funkcí od obcí výše, dostávají buď potomci, nebo přímo kolaboranti z dob protektorátu. Nakonec jistý VH jednak sám pochází z těchto kruhů, a jeho okolí tvořily v době plyše persony s prapodivnou minulostí, především však bylo ticho okolo minulosti jeho koryfejů ..
            Nikdo tomu nevěnoval pozornost – páč děti přece nemohou za své rodiče, a Němcům jsme přece odsunem ublížili, a vůbec, co s tím kdo otravuje, když je tu ta demokracie ….
            Důsledky dokonale zakopané Páté Kolony napříč společností jsou tady … Moji rodiče, prapředci, pamětníci mnohého, by upadly z nynější reality do komatu …
            Ksindl kam se podíváš …
            Proto na Židy bude vždy zdrojů dost, na vlastní se bohužel nedostává …
            Narovinu říkám, že bych tento stát, tuto žumpu nenávisti, podrazů, zlodějin, podvodů, krádeží, pokrytectví, lží, defraudací, morální i mentální špíny, fašounství a náckovství nebránil, nenastavil pro něj svoji hruď – není vůbec „můj“.
            Je zajímavé, že co by čerstvě plnoletý bych tak tehdy rozhodně neodpověděl …
            Až tak to u mne demokraté za tu dobu svým bačováním dopracovali …

            To se mi líbí

    • vittta napsal:

      Náhodou je to dobrý nápad.
      Pomník už mají, tak stačí vyměnit popisku.
      To je úplně dokonalé, takhle to bude postupně všude v EU i USA.

      To se mi líbí

  10. Tony napsal:

    je to v jednom průvodu
    Koněv, sloup na Staromáku, Terezka na Prašňáku, pomnik od řeporyjce, mosteckej kanon a bude toho víc

    To se mi líbí

    • vonrammstein napsal:

      A skončí to kurva čím? Sv. Václavem?

      To se mi líbí

      • cobolik pacholik napsal:

        skonci to tym,ze kurva bude trebalo nabrusit bodak a nebudes strielal do alahistu,ale svojho kokota bo ta vymaze, ked ty nezabejes jeho,krv tvojich si nebudu vazit a chvalit preliatu krv skurveneho okupanta a to su nasi ludia,jedine vychodisko cez krv nejake srandy o demokracii zapomen vole bo potom budes v kute stal sam, tazko dychat a dumat kurva zdechnu,teraz treba,oni musia zdechnout a nie my, bo to nas dom nasa zem a ty,co sa za nas svojou krvou dusili a nepostavime za za nich budeme v kute jak zver schopna vsetkeho,skade viem bo zazil sam boj o obycajny skurveny zivot ,nejake demokraticke diskusie a oponentura,jedine strach ich zbavy vysinutosti,abo zomru a strach to kurva dela divy hlavne u takych jak ony, prodejnych kurev…

        To se mi líbí

        • Minorita napsal:

          Trefa čobolíku – nejvíce nebezpeční a zákeřní jsou domácí kolaboranti, kteří zaprodají zem, statky i obyvatelstvo mnohasetletému nepříteli za mrzkých pár stříbrných …
          Ale tady, v Bohemii, jako by to nikoho nezajímalo – za vše mohou komunisti a Putin, zbytek vyřeší trh…
          Vychází mi to tedy tak, že by plebsu oficiální okupace germány nevadila ( prý jsme jim v minulosti ublížili, cha chá ) – bláhově se domnívají, že by zde zavládl pořádek, který u nich doma dnes nejsou schopni zabezpečit, a jsou díky množství vstřebaných negrů, kozomrdů a čmoudů všeho druhu vcelku nedaleko buď od rasových nepokojů, nebo studené občanské války …
          Nicméně kavárna, nosností a kolaboranti nedají pokoj – jsou kryti z vysokých míst …

          To se mi líbí

          • cobolik pacholik napsal:

            jasne ze volke to plati, nase bezpecnostne organy to setria to zajebane hniezdo,toho zmrda co chvilkuje nevie ze sa mu chvila krati kokotovy zajebanemu kolaboranstkemu,to slizkejsie od hada a sponzor tych kuriev bude hned vidiet,preco rusi nikdy nepoziadaju o nejake odskodovanie jak chazariky,bo im honor k svojim nedovoli bo oni krev svojich nema zlateho prachu a nas to kurva opravuje hrob tomu co z jeho bandy zakerne zajebal ci umucil mojich,tych treba najzakernejsim sposom spratat oni len tomu rozumia bud strach a ked nie smrt,bo ja nemam strach,ja mam prekurevsku obavu,ze budem musel zo zalohy zakerne takych pratat z tohto sveta to nijake svoje zabijacke chutky nebudem uspokojovat to uz davno by som mal 2 dozivotia keby to vo mne bolo,vo mne je aby kurva ktokolvek z mojej bandy a tiez jakykolvek navstevnik mojej hroudy vedel ze moji vlastenci to u mna vsetko a kazdy to musi respektovat bo to nevyplyva z nejakeho zajebaneho zakona to vyplyva z citu ku svojim nic vic a nic min to vo mne to mi dane to ma chovane tak to najnormalnejsia z veci ucta k svojim a honor pre nich a kdekolvek kuknem kazdy tak robi a kto z mojich tomu nerozumie ci ma pojebane kus svoje pohlady na tu vec to mu vybijem z ruky a ked nepomoze aj z hlavy na furt,ze to vyhrazanie sa zabijanim mi povie dajaky kokot co zakon ,jebem ja jeho aj jeho pojebane zakony do ucha ja stojim okolo mojich murom a nemienim menit ani bohovy bo to moj zakon a ten nad vsetko…a jebem ja jich narodni demokratickou frontu a nejake pokyny komisarov z bruselu jadne ja zazil ked ma v reichu zaistia bo tu nepritel naslocha bude jasny znak,ze uz len bodak nabruseny a plny zasobnik uvidim jak priletim hej a este ze mam pomiesane mi nejebat ja razim svoji stazku cely cas a jebem ja z vysoka nejake hodnotenia ci kritiky ja svoj herec ja svoje podium viem pre mnohych mylne len ty jeden rozdiel ze ja tak zijem a robim desatrocia a nemienim menit hej a preto som u vela inteligentov vomezenej buran ale svoj a nie jich a toto zaklad.

            To se mi líbí

      • anonymní napsal:

        Sv. Václav je patronem kolaborantů. Ten má svoje místo jisté.

        To se mi líbí

        • Minorita napsal:

          Nejen v minulosti bylo na něho ( Sv.Václava ) takto pohlíženo, a i přes dnešní jednoznačně oslavnou mediální linii není jeho „osoba“ zdaleka vnímána tak jednoznačně kladně.
          Skutečně i část historiků v minulosti zastávala tento názor, navíc jako „potvrzení“ tohoto názoru v době skutečné okupace, za protektorátu, bylo vysoké státní vyznamenání za „zásluhy o budování říše“ etc. pojmenováno příznačně Svatováclavská Orlice …
          Jako bychom tu kletbu rozpolcenosti vůči vlastním dějinám, pomníkům i svatým měli historický danou … 😉 …
          Páč právě Václavova osoba budí vášně dodnes, zda někdo, kdo zvolil „výpalné a ohlávku“ má být symbolem národa, který přes 1000 let vzdoruje germánské převaze …

          To se mi líbí

          • oh napsal:

            No, otázka za deset bluďišťáků zní, co ze svatováclavské legendy je vůbec pravda, když se historické prameny ani historici dodnes nedokáží shodnout ani na tak jednoduché věci jako datum události?
            Mimochodem, tři sta volů a nějaké to stříbro nakonec platil i Boleslav.. po čtrnácti letech válčení. 😉 .

            To se mi líbí

            • Minorita napsal:

              Já vím … Na druhé straně je fakt, že legendy každý stát, každý státní, územní, národnostní útvar, každá lidská společnost potřebuje … Legendy a realita se mnohdy navzájem nemusí, ale legenda je tmelivo, společný jmenovatel, pojivo napříč generacemi i společností …
              Ale je fakt, že kolem oné Svatováclavské legendy je těch otazníků povícero 😉 …

              To se mi líbí

          • Bavor V. napsal:

            Dodnes není vyřešeno, zda opravdu Vácsláv nebyl totéž co Bolesláv a jestli hlava,která se nosí v procesích je opravdu knížecí.

            To se mi líbí

            • Minorita napsal:

              Přesně, co se týče oné lebky, tak mi to také vrtá a vrtalo Makovičkou 😁 … Jsem skeptik …

              To se mi líbí

          • vonrammstein napsal:

            Jasně, Václav přímo zmínil ve svý závěti, že si přeje, aby se po něm jmenoval kolaborantskej metál.
            Někdy pochybuju o Vaší příčetnosti.

            To se mi líbí

            • Minorita napsal:

              Čeština doufám není cizí jazyk, a souvislosti k ní tak nějak patří … Kam Vy na ty dedukce chodíte je mi záhadou.

              To se mi líbí

        • vonrammstein napsal:

          Inu-anonymní hovado. Oooobrovský hovado.

          To se mi líbí

    • lujjza napsal:

      „Šialenstvo okolo rasistického hnutia „Black Lives Matter“ naberá na obrátkach. V historickej katedrále v anglickom mestečku St. Albans bude nad hlavným oltárom vyvesený obraz znázorňujúci poslednú večeru, čo je v kresťanských kostoloch bežné. Ježiša Krista však znázorňuje černoch z Jamajky. Vedenie katedrály pritom svoj kontroverzný čin odôvodňuje podporou hnutia „Black Lives Matter““

      https://www.hlavnespravy.sk/black-lives-matter-anglicku-katedralu-zdobit-obraz-poslednej-vecere-jezis-kristus-znazorneny-cernoch/2218896

      To se mi líbí

      • Minorita napsal:

        Wauuu, a na onom obraze bude v nové, multikulti verzi, tedy vedle černého Ježíše Krista ( omlouvám se tam nahoru ) bílý Mandela a bílý M.L.King ( né, že bych si o těchto personách myslel kladné věci opravňující je být tou změnou na z mnoha hledisek vyjímečném obraze Mistra ) 😉 ??? Jooo, a A.Davis s „mikrofonem“ na hlavě tam v bílé verzi bude také, společně s bílým M.Alim a M.Tysonem 😁 ???
        Tyto snahy nejsou žádná novinka, hlavně v USA. Ovšem že se aktivity chytne Anglikánská ( předpokládám ) církev je malinko překvapující …
        Inu, když už Británie není koloniální říší, nad níž slunce nezapadá, když už není hybatelem průmyslové revoluce, když už loďstvo jejího veličenstva nedominuje oceánům, alespoň tedy navazují na tradici maximální otevřenosti a tolerance ( několik desítek let zamlčované znásilňování bílých dívek, a obchod s nimi, vysoká kriminalita, no-go zóny, muslimští starostové v největších britských městech, atd. ) vůči bývalým koloniím, respektive jejich občanům ( o to intenzivněji nemají rádi tzv.Východoevropany, např. Čech, Slováky, Poláky, atd.- prý jim bereme práci ) .
        Tedy přeji britským průkopníkům hodně štěstí s tím postupným vykoupením se z jařma Bílého muže …
        PS: A nechť, to zůstane pouze u Vás …

        To se mi líbí

  11. Jiří Jírovec napsal:

    O Havlovi je těžké říct cokoli positivního. Podle mého názoru se stal největším neštěstím našeho národa. Jeho „králikárny“ jsou patrně ukradené od Jana Wericha, který v reportáži z Expo 58 poznamenal, že bruselské paneláky jsou „továrny na sny“ z nichž ti dělníci nikdy nemohou odejít, stejně jako králíci z králikáren.

    Komunisté bytový problém vyřešili prostřednictvím přerozdělováním bohatství, kontroly ceny bydlení a masovou výstavbou bytů. Pak přišli ti, kteří prohlásili, že nejsou jako oni a celé bytové hospodářství doslova zkurvili. Byly prošustrovány obecní byty, restituovány domy a uvolněny nájmy a zmizely bytové dekrety na doživotí.

    Abych uspokojil vonrammsteina: mohu se s ním podělit o zkušenosti s bydlením, které pomáhám opatřit „oné osobě.“ Z minimální mzdy, natož z invalidního důchodu, není člověk schopen zaplatit ani malou garsonku. Ta osoba původně platila 8000/měsíc za pokoj ve sportovním centru. Bylo to na dobu neurčitou, ale to nic neznamená. Stačí vytvořit takové podmínky, aby nájemník ještě rád táhnul jinam. Pak přišla garsonka za 12000 plus energie. V ní byl nárok na příspěvek na bydlení, jenže smlouva zase byla jen na rok. No a pak přišla v podstatě polozařízená garsonka, opět za 12000 plus energie. Majitel chtěl předem 2x nájem, 1x kauci a realitka 1x provizi, tedy dohromady 48000. Nárok na příspěvek na bydlení nebyl, protože místnost byla v jakési přestavbě, než mohla být považována za bytový prostor. Pane vonrammsteine, nejen pro Vás jsem idiot. To si o mně myslí i jiní, kteří jsou do případu zasvěceni a tuší, kolik peněz jsem do té pomoci vložil. Jsem idiot pro Maláčovou, Schillerovou i Černochovou, s nimiž jsem tak či onak přišel do styku.

    V listopady 89 bych necinkal klíči, ani kdybych byl býval tou dobou v Praze. Být součástí davu, to není můj styl. Prý tehdy vládlo heslo „Nejsme jako oni.“ No to opravdu nebyli. Rozfrncali vše, co zdědili. Mimo jiné i vzdělávací soustavu. Co většího nám patří, kromě Agrofertu, který by někteří rádi zlikvidovali. Miliardář Bakala se nám směje ze Švýcarska. Mezinárodní zatykač nebo obstavení kont – na takové prkotiny není čas. Důležité je, aby Rath (ne)dostal (ne)předpisovou matraci.

    Vyšetřovací komise nic nezmohla a navíc se Havlova kámoše zastal člen komise, ministr kultury Zaorálek. Mnohou lumpárnu zlegalizovala Klausova amnestie a za zbývající zločince se statečně bije Marek Bendů, který ve Sněmovně žádá, aby zločiny privatizace nebyly považovány za nepromlčitelné.

    Vláda nemá kapitalistické nástroje pro řešení kapitalistických problémů. Pozoruhodné je, že zatím nevyslala poselstvo ke Klausovi strašímu, aby pomohl vyřešit bytový problém, když je tak chytrej. Možná je to kvůli tomu, že jde o prkotinu, kterou sám trh vyřeší.

    To se mi líbí

    • cobolik pacholik napsal:

      no jicko AFB nebude nadseny a abys vedel, vies ty kolko tam takej holoty je,co na nu system jebe,toty baroni od real estate a developers po novom to tam lepsi od otrokara z planatazi louisiana a cigan zajebany dostane zadarmo bo socialnej pripad toto kurva nevidis ci jaku picu kukni i na tu vrstvu u nas co RLM hej,o tych si nejak ticho pomahas bidakovy,ale kurva kukni aj na vyjebkov kolorovych,bo ked informovat tak o vsetkom bo vidim ,ze o tom probleme nejak ticho po chodniku u teba rozvin to ,jak jedna vrstva zajebanych degesov ci nigrov tu to ma ustavene a s chujom nerusi,bo toto tiez big problem ci nepises o tom bo nekorektne tak jse vymackni jo bo ty zajebany demokrati to riesia ,ze je vyjebana delnicka trida,ale soudruh mal paky a nejak degesom nevadilo ja aspon nespozoroval bud makal v kriminale,abo budoval lepsie zitrky s namy poukazujes na toho biedaka a miliony letia z luftu tym zajebanym degesom a nie som rasista bo v lete som ciernejsi jak cigan…

      To se mi líbí

    • Minorita napsal:

      Bydlení, a bytová politika jako taková je skutečně v Čechách průser, který ovšem nevzrušuje nikoho – dokonce to vypadá na první pohled tak, že nejmíň to vzrušuje právě ty postižené, či ohrožené … Navíc „součástí toho průseru“ se jeden může stát vcelku rychle.
      Bohužel pane Jírovče, lidé tu mají pouze to, co chtějí, co umožní.
      Skutečně není „problémem „politických hyen“, že plebs má paměť plus IQ čerstvě se zrodivšího prvoka , a nepamatuje si, co měl včera k večeři, stejně jako přesahuje jeho možnosti vůbec rozeznat, kdy je s ním doslova a do písmene vyjebáno, opakovaně. Tentýž na moment rozhněvaný tvor při další volbě jde, a hodí to buď té samé partě hyen, nebo spřátelené, popřípadě prý nové, která ovšem smrdí na všechny strany hůř než ty staré …
      Co chcete od společnosti, jejíž gro se dá vyjádřit následovně: Doufám, že mně se to týkat nebude, a bude fajn, když se dostanu mezi ty, kteří na cizí blbosti rejžují“ …
      Tedy, co se týče bydlení, jistý Klaus by Vám vysvětlil, jak je vše správně, a dotyčný se měl více snažit. Dále se k tomu dá říci, že NIKDO NIC řešit nebude, věc se nechá řádně vyhnít, a nakonec mám ten dojem, že jich bude zanedlouho tolik, že nebude zřejmé, kterou jobovku řešit dříve …
      Kapík teprve ukáže novou, metamorfovanou tvář – a že to bude obluda …
      Vítejte v Čechách …

      To se mi líbí

  12. cobolik pacholik napsal:

    a peniaze nevkladaj do systemu,ale posli AFB nakupi municie bo clovek nikdy nevie hej

    To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.