Přebráno na twitteru


https://www.info.cz/svet/evropska-zprava-o-islamofobii-cesi-pry-nemaji-dostatek-soucitu-45529.html?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=0&dop_req_id=MjcOocWS8IA-202007021312&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box

Evropská zpráva o islamofobii: Češi prý nemají dostatek soucitu

Společnost se radikalizuje proti muslimům a politici tyto nálady ve společnosti ještě posilují. Tak hodnotí situaci v České republice aktuální „Evropská zpráva o islamofobii“, kterou údajně s podporou EU vydala nadace SETA, blízká tureckému prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganovi. Autoři dokonce v případě Česka spekulují o státem řízené islamofobii.

V tomto duchu alespoň vyznívá kapitola o České republice, kterou pro studii zpracovala socioložka Selma Muhič Dizdarevič z Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy. Ve svém příspěvku podrobila přístup Čechů, včetně politiků, k lidem muslimského vyznání tvrdé kritice. Nadace SETA od roku 2015 hodnotí míru „islamofobie“ ve 32 evropských zemích a jejím každoročním hodnotícím zprávám je v muslimském světě věnována pozornost.

„V roce 2019 pokračoval trend normalizace islamofobie, která se zároveň stala součástí hlavního proudu ve veřejném diskurzu, zejména mezi politiky a na sociálních sítích,“ píše se ve zprávě o České republice. Autorka ale zdůrazňuje, že protiislámské nálady mají v Česku novou tvář, spočívající v naprostém odmítání uprchlíků. „Odmítání muslimů a uprchlíků splynulo do jakéhosi komplexu projevů nenávisti a nepřátelských proklamací politiků, novinářů, umělců, veřejných osobností a uživatelů sociálních sítí,“ tvrdí mimo jiné zpráva.

Přestože počet a viditelnost muslimů a muslimské komunity zůstávají nízké, panují prý všeobecně vůči obojímu strach a nedůvěra. „Z tohoto důvodu je muslimská komunita extrémně opatrná a limitovaná ve svém potenciálu se svých členů a členek zastávat a kontrolovat škodlivý diskurz, který v souvislosti s muslimy dominuje v české společnosti,“ píše se ve zprávě. Většina medií v České republice údajně i sebemenší prohřešek komunity využívá jako nástroj proti této komunitě a proti islámu jako náboženství.

Selma Muhič Dizdarevič ve své zprávě zmiňuje, že na popud občanů, občanských iniciativ a některých politiků a političek vznikla iniciativa, týkající se přijetí 50 sirotků z řeckých táborů. „Přestože se přihlásilo kolem 200 rodin, ochotných sirotky ubytovat a postarat se o ně, politici z vládnoucí strany ANO a jejich koaliční partner ČSSD blokovali veškeré kroky k uskutečnění iniciativy, která tím pádem skončila“. Tato aféra podle zprávy poukazuje na „hluboký nedostatek soucitu s těmi, které majorita považuje za nežádoucí“. Díky takovému radikálnímu odmítání je údajně celá společnost více zranitelná, pokud jde o falešné a poplašné zprávy, „které najdeme v souvislosti s muslimskou komunitou ve většině médií“.

Schvalování terorismu

Evropská zpráva o islamofobii, která je volně dostupná ZDE, zmiňuje i některé konkrétní příklady vyvolávání protiislámských nálad v Česku. Třeba výrok poslankyně za Stranu svoboda a přímá demokracie (SPD) Karly Maříkové, která prohlásila: „Je zakázáno dovážet invazivní nepůvodní druhy rostlin a zvířat do Evropské unie. Muslimští přistěhovalci jsou také nepůvodní obyvatelé v Evropě a stejným způsobem jako ostatní invazivní druhy představují neočekávanou expanzi a postupné nahrazování původních obyvatel Evropy. Proto by jim měl být zakázán vstup do EU.“

Dizdarevič zároveň ve zprávě, šířené do celého světa, informuje o tom, že po teroristickém útoku na muslimskou komunitu v novozélandském městě Christchurch se v České republice objevila záplava komentářů, schvalujících zabíjení věřících. „Mnoho z nich tvrdilo, že se jedná o oprávněnou pomstu za teroristické útoky spáchané muslimy na Západě,“ píše se ve zprávě. Autorka zároveň zmiňuje příspěvek od jednoho z diskutujících, který se údajně objevil na facebookovém profilu „krajně pravicového vůdce“ Tomia Okamury. Pisatel měl hájit vraha a pachatele teroristického útoku na muslimy slovy: „Já to neodsuzuji. Alespoň jim ukázal, že se těch kryplů nebojíme!!!!“

I když ale může podobný popis míry „islamofobie“ v České republice vyvolávat dojem, že zpráva ukazuje vztah Čechů k muslimům v tom nejhorším světle, není tomu tak. Na rozdíl od jiných zemí policie v České republice loni prakticky (až na naprosté výjimky) nezaznamenala žádné fyzické útoky vůči muslimům, což se o jiných zemích zdaleka říci nedá. Například v sousedním Rakousku (jak zmiňuje zpráva) nevládní organizace loni zdokumentovaly 1051 různých protiislámských útoků (včetně napadení), představujících meziroční nárůst o 100 %.

Kdo to je islamofob?

Ani v jiných ohledech (alespoň podle závěrů zprávy) míra „islamofobie“ v Česku nijak výrazně nevyčnívá v porovnání s většinou takzvaných západních zemí. Výjimečná je ale v některých ohledech údajně právě již zmíněná teze o „hlubokém nedostatku soucitu Čechů s těmi, které majorita považuje za nežádoucí“.

Kritice však neušla ani samotná Evropská zpráva o islamofobii, kterou za poměrně velké mediální pozornosti vydává „think-tank“ SETA už pátý rok za sebou. Někteří rakouští komentátoři si například všímají, že prezidentu Erdoganovi blízká nadace ve své zprávě útočí nejen na „islamofoby“, ale také na umírněné, liberální muslimy a odpůrce takzvaného politického islámu.

Velmi spekulativní je také fakt, že za příklad rostoucí nenávisti k muslimům v Evropě zpráva označila i loňské udělení Nobelovy ceny za literaturu rakouskému spisovateli Peteru Handkemu. Ten islám nijak prvoplánově nekritizuje, ani se vůči němu nevymezuje, byl ale známý jako zastánce Srbů během válek na Balkáně. To stačilo autorům zprávy k závěru, že udělení Nobelovy ceny právě tomuto muži je „nejvýraznějším příkladem normalizace islamofobie v roce 2019 v Evropě“.

Jak ale připomíná například rakouský komentátor Manfred Maurer v deníku Volksblatt, to, že Handke obdivoval bývalého srbského prezidenta Slobodana Miloševiče, z něj automaticky nedělá islamofoba. Miloševič totiž kromě války proti bosenským muslimům vedl válku i proti „křesťanským“ Chorvatům a Slovincům. „A stejně tak by proto mohl být považován za křesťanofoba,“ napsal Maurer. Zpráva o „islamofobii“ v Evropě podle něj obsahuje ještě celou řadu dalších tvrzení, které lze poměrně snadno zpochybnit nebo dokonce zcela vyvrátit. A to například včetně tvrzení o „islámském rasismu“ v Evropě, což je podle politologů logický nesmysl. Tím, že se někdo vymezuje vůči nějaké náboženské skupině či náboženství, se nestává rasistou.

Nejasné také zůstává, zda vypracování zprávy, jejímiž hlavními autory jsou salcburský politolog Farid Hafez a ředitel nadace SETA pro Evropu Enes Bayrakl, i letos spolufinancovala Evropská unie. Někteří evropští poslanci totiž loni proti finanční podpoře této studie ze strany EU protestovali. Autoři letos neuvádějí žádný odkaz na konkrétní program či fond, z kterého měli čerpat, přesto ale při propagaci studie opakovaně použili spojení: tento projekt je financován EU. Na dotazy rakouských novinářů, jaký evropský fond jim podporu poskytl, ale údajně neodpověděli.

Například rakouský europoslanec za lidovce Lukas Mandl zprávu proto tvrdě kritizoval. Doslova uvedl, že se jedná o „zákeřný akt, který se snaží rozdělit naši západní společnosti“. I když se podle něj postava rakouského spisovatele Handkeho určitě neobejde bez kontroverzí, demokracie vždy musí bránit „svobodu uměleckého vyjádření“.

Příspěvek byl publikován v rubrice twitter se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

50 reakcí na Přebráno na twitteru

  1. strejda napsal:

    Selma z Karlovy university má v podstatě pravdu. Islám a jeho nositele v naší zemi nechceme. Je to naše vlast, žijeme zde a víc než tisíc let tu žili naši předci. Máme zájem si naše tradice a životní styl uchovat. Má pravdu v tom, že je tu islámských imigrantů málo, na tom ale není nic špatného. Má proto i pravdu, že je u nás málo útoků proti muslimům. Proč by byly, ti co u nás žijí, jak také správně podotýká, jsou opatrní a nepletou se do politiky. Škoda, že ji nenapadlo, že je to tak správné.
    Zatím záleží jen na nás koho si do republiky pustíme. Naší šancí – není velká, ale není ani malá – že spolu s Maďarskem a Polskem (snad i Slovenskem) vydržíme do doby, než se náboženské nepokoje v Evropě, tak zvané Západní, stanou permanentní a ukáže se, že to byla katastrofální slepá cesta. A Selma začne mluvit o tom, že klid přinese až naše přijetí islámu. A zase bude mít pravdu. Má to jen jeden háček, že o to nestojíme, že nejsme bílé ovce co jdou na porážku.
    Tak dumám, proč někteří přímo nenávidí Jana Žižku z Trocnova.
    Ještě jsem se podíval na Googlu na tu Selmu a poznal jsem proč se dala na takovou cestu. Obrázky jsem raději rychle zavřel. No, teda!

    To se mi líbí

    • vonrammstein napsal:

      Vypadá jako mladší sestra Kláry Samkový

      To se mi líbí

    • lujjza napsal:

      Selma je taky – mimo jiné – členkou Českého helsinského výboru.

      To se mi líbí

      • vittta napsal:

        Hmmm, tam je to samý vocas.
        A když už jsme u toho, koho tady chceme a nechceme, tak já tady nechci tu Selmu.
        Ať si jde své hostitele pomlouvat jinam,

        To se mi líbí

        • lujjza napsal:

          Takže „Český“ helsinský výbor zřejmě vůbec není český, hmmm…
          A jestli tam mají takové progender, promigrační atd. „pacienty“ jako je Selma – k čemu je NÁM vlastně dobrý takový „Český“ HV? Byl nám vůbec někdy k něčemu dobrý? (nevzpomínám si, tak se ptám).
          Jestli míval ten výbor snad někdy nějakou vyšší úroveň, tak teď by ji bylo možno určit nejspíš pouze nějakým hloubkovým vrtem.

          To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Strejdo, vy jste mi dal… Vyprovokoval jste zvědavého starce k nahlédnutí, a tím mám zkažený celý den.

      To se mi líbí

  2. vonrammstein napsal:

    Zpráva je naprosto pravdivá, sám jsem toho důkazem. Radostně trpím nedostatkem soucitu s musulmanskými okupanty a hodlám tak činit i nadále.
    Strejda okomentoval dokonale, jen bych k V4 v tomhle případě klidně přidal i Rakousko.
    A ty kecy o rasismu fakt musel vyplodit totální idiot, protože ta pakáž je stejný rasy, jako my. Jen jinýho etnika.

    To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      To asi bude něco jako „Černá kronika“ blahé paměti.
      Já považuji ten nápad za přínosný. Ať děti poznají, že v dějinách se neudály jen samé pěkné události a že si mají dávat pozor na (označme to cvičně za výuku „SSS“) :
      1. Své věci (některé menšiny jsou už historicky známé svou drobnou kriminalitou)
      2. Slovenský výraz „cigániť“ (některé menšiny jsou známé svou notorickou prolhaností)
      3. Skupinku mladých příslušníků některých menšin (raději přejít na opačnou stranu ulice)
      Po dosažení 18 let věku se pak intenzivně připravovat na složení zkoušek k získání zbrojního průkazu kategorie E (zbraň není nutno kupovat ihned, ale pro jistotu raději ano – s ohledem na choutky z Brusle).
      Myslím, že tuhle osnovu ba mohly naplnit tak dvě hodiny týdně (i s praktickými cvičeními) po dobu jednoho ročníku. Tak asi 5. třída?

      To se mi líbí

  3. Miluše napsal:

    https://www.divadlo.cz/?clanky=rakousky-spisovatel-basnik-dramatik-peter-handke-ziskal-nobelovu-cenu-za-literaturu
    Před pár lety jsem viděla představení „Spílání publiku“ , které režíroval Dušan D. Pařízek.v dnes již neexistujícím Divadle komedie. Byl to silný zážitek, skutečně pádná „kritika společenského marasmu“..My diváci jsme odcházeli jako zpráskaní psi. Každý, I ten co o svých kvalitách nepochyboval si musel svůj nedostatek uvědomit. 😦

    To se mi líbí

  4. bob napsal:

    Nebude to krása, za takových 10, 15 let?
    Vnuk se těší, jak si pořídí pět manželek. Svatby budou samozřejmě v kostele…V touze blíže poznat jinou (spřátelenou) kulturu se na čas odstěhují do Saudské Arábie. S křesťanskými přáteli tam oslaví Velikonoce, během Ramadánu se zúčastní RijádPride, od přátel z Moravy, kteří zde pobývají už několik let přijme pozvání na vinobraní, kde se poveselí s arabskými přáteli.
    Ještě zde oslaví Vánoce, kdy v křesťanské čtvrti vyroste krásný vánoční strom. Pod ním budou tradičně jesličky Potěší se rozzářenýma očima křesťanských i arabských dětí. Arabské přátele obdarují drobnými dárky. Pro děvčata mají bikiny, pro mužskou část pár lahví vína a něčeho ostřejšího (od přátel z Moravy).
    O Vánocích bude tradiční večeře – kapr. Na Hod Boží bude rovněž tradiční jídlo – kebab.
    Po krásně stráveném roce se přesunou do Zimbabwe, která slouží za vzor soužití ras a kde si s místními vymění zkušenosti z oblasti průmyslu a zemědělství.
    Po svržení nadvlády bílých tato země vzorně prosperuje.
    Není krásně v tom multikulturním světě?

    To se mi líbí

  5. Cech napsal:

    Bezesporu se jedná o jeden z mnoha manipulačních kroků E15, umožňující zbavit se nyní již pro ni neudržitelné zátěže na úkor některých zemí 27_ky.
    To co je na tom článku podstatné je, že to není Iniciativa europoslankyně Michaely Šojdrové (KDU-ČSL) přijmout 50 syrských sirotků ale jsou to velmi sofistikovaně promyšlené kroky realizované pomocí „think-tanku“ SETA.
    Právě v současnosti a naprosto jasně se ukazuje, jak nebezpečná je US ideologie „tavícího kotle“ implementovaná v rámci zpomalení pro US velmi dynamického rozvoje v EU.
    V US institucích již několik desítek dekád vědí, že existují přistěhovalci kteří umějí svou kulturu rozpustit v onom „tavicím kotli“ a několik zbylých kulturních zvláštností nabídnout třeba ve formě atrakce.
    U nás je to dilema:
    Čeští Vietnamci, nebo Vietnamští Češi? Tento problém je ale odrazem onoho rozpuštění v onom „tavícím kotli“.
    Na druhé straně velká část černochů, jejichž rodiny ve Spojených státech žijí už po staletí, se plnohodnotnými Američany ještě nestala. Americký sen o „tavicím kotli“ je pro většinu černochů noční můrou. „Tavicí kotel“ totiž představuje ideál homogenní občanské společnosti, která sice přijímá vše, co se rozpustí a smísí, ale netoleruje nic, co je jí cizí.
    Tento samý problém je nyní zcela uměle instalován do EU. Za normálních podmínek společnost neintegrovatelnou kultůru, kterou představuje muslimská společnost instinktivně blokuje.
    No a to samé je v USA, tam také došlo k násilné integraci černochů, protože oni by do Ameriky cestovat nechtěli ale byli tam zavlečeni.
    Do EU je musliumská společnost také integrována násilně, sice ne otrokářskými metodami ale pomocí ekonomické infuze.
    Tož dle mého mínění pochopit proč „NE ISLÁM“ v současné nám silou vtloukané podobě, není až tak složité.

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      nadace SETA, blízká tureckému prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganovi nemusí mít nutně podporu EU. Ale vliv musulmanského diktátora je tam určitě vidět.

      To se mi líbí

      • oh napsal:

        Evropská unie platí i divnější věci,
        https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/funding-opportunities/funding-programmes/overview-funding-programmes/aid-programme-turkish-cypriot-community_cs
        tak proč ne Erdoganovu propagandu, zejména, když islamofóbie je velmi oblíbený sluníčkově neziskový strašák.

        21.října 2019 se na financování zeptal Lukas Mandl:
        “ 1) Je pravda, že Komise finančně podpořila Evropskou zprávu o islamofobii?
        2) Pokud je tomu tak, v které rozpočtové linii bylo toto financování poskytnuto?
        3) Jaká kritéria byla použita pro rozhodnutí o grantu?“

        28. listopadu 2019 odpověděl jménem EK Johanes Hahn
        (protaženo přes googlí překladač):
        „Nadace pro politický, ekonomický a sociální výzkum“ (Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştirmalari Vakfi, SETA) obdržela grant v částce 126 951,81 EUR v rámci 5. fáze programu dialogu mezi občanskou společností EU-Turecko byla financována z finančního rámce na rok 2015 pro nástroj předvstupní pomoci (IPA), který provádí nepřímé řízení turecké orgány. Spoluzakladatelem tohoto grantu byl Institut Leopolda Weisse. Ve výběrovém řízení byla dodržena pravidla EU pro granty, zejména pokud jde o transparentnost a rovné zacházení. V takových smlouvách je odpovědnost za obsah vyrobených materiálů výhradní odpovědností příjemce finančních prostředků. Zpráva připravená společností SETA na třetí stránce obsahuje prohlášení o vyloučení odpovědnosti. Projekt je financován z rozpočtové linie 22.020301.

        Turecké ministerstvo pro záležitosti EU, odbor EU, bylo hlavní agenturou a zadavatelem byl ústřední orgán pro financování a zadávání zakázek v Turecku. V důsledku toho stanovily kritéria financování turecké orgány a nikoli Komise.

        V rámci programu na rok 2017 byla podpora občanské společnosti NPP plně decentralizována a všechny finanční prostředky EU přidělené tomuto odvětví po roce 2016 jsou nyní plně spravovány útvary Komise, a nikoli tureckými orgány. Dotace společnosti SETA je součástí programového roku IPA 2015, a proto byla udělena před nedávnou decentralizací programů řízených Komisí.“

        To se mi líbí

  6. tata napsal:

    NO PŘITVRZUJE SE toto sem dostal na meil jestli to není holax tak to je síla

    Spojené arabské emiráty schválily zákon Maroduša, který přikazuje turistům ctít muslimské zvyky a tradice

    Spojené arabské emiráty v tichosti schválily zákon Maroduša, který je mířený na západní turisty. Zákon pod pohrůžkou trestu smrti nakazuje turistům, kteří do Emirátů zavítají, aby dodržovali muslimské zvyky a kulturu.

    Turisté ve Spojených arabských Emirátech jsou tak nyní povinni například modlit se 5krát denně, či mají zakázáno jíst vepřové maso. Turistky navíc musí povinně nosit burku a zahalovat svoje tělo. Ženy tak nyní mohou zapomenout na procházky a opalování na pláži v Dubaji. Za porušení tohoto zákona hrozí turistům velmi tvrdé tresty – od tučné pokuty, až po veřejné ukamenování.

    „Je mi zle z toho, jak zde turisté ze západních zemí chodí po našich ulicích a chovají se jako dobytek. Jsou v naší zemi! Musí ctít naši kulturu a naše zvyky! Zákonem Maroduša je k tomu chceme přinutit. Turisty, kteří se nepřizpůsobí, pak čekají tvrdé tresty!“ prohlásil ministr vnitra Spojených arabských emirátů.

    K Emirátům se chystají připojit i další země – například Turecko či Saúdská Arábie. Podporu zákonu vyjádřila i Evropská unie, která by do budoucna chtěla tento zákon zavést i v Evropě.

    “Maroduša je skvělý krok, který pomůže zachránit arabskou kulturu. Ta posledních několik let pomalu umírá, díky řízené invazi evropských a amerických turistů,” řekla k zákonu německá kancléřka Angela Merkel.

    pak ale mi bysme měli zavést zákon aby oni u nás dodržovali naše zvyky

    To se mi líbí

    • lujjza napsal:

      Merkel řekla, že „arabská kultura pomalu umírá díky řízené invazi evropských a amerických turistů“?
      No týýýjo…

      To se mi líbí

    • mlčící čtenář napsal:

      aááách joóóó,proč?

      když stačí tak málo času aby…..

      …………..nikdo nám nediktuje o čem smíme lhát

      https://az247.cz/spojene-arabske-emiraty-schvalily-zakon-marodusa-ktery-prikazuje-turistum-ctit-muslimske-zvyky-tradice/

      To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      To je asi nějaká blbost, myslím si.

      To se mi líbí

      • lujjza napsal:

        Taky tata píše, že to je nejspíš nějakej hoax.

        To se mi líbí

      • strejda napsal:

        Je to dost ubohý hoax, takové nemám rád. Kvalitnější hoax by byl mnohem, mnohem jemnější a sofistikovanější. Něco jak novičok a skripal. Neplést si Hřibem a ricinem, tam to bylo hodně ubohé a amatérské. Bůhvíproč čučkaři šetří na odbornících. To se nevyplácí.

        To se mi líbí

        • kočka šklíba napsal:

          No on ani novičok a skripal nebyl zrovna sofistikovaný, se všemu těmi rozpory. Tak našli se lidé kteří tomu věřili, to ano, i zde 😀 .

          To se mi líbí

      • strejda napsal:

        Takto se dělají hoaxy. Tento je z dnešních Novinky.cz:
        … odsun dvou až dvou a čtvrt milionů Němců a asi 400 tisíc Maďarů z českého území….
        Stačí podumat, kde se v Česku vzalo 400 000 Maďarů. Je to čirá, průzračná lež.
        2. července 1942 bylo v Chełmnu zavražděno 81 lidických dětí a Novinky jako vzpomínku, která má tu hrůzu přehlušit a zastřít, píší o ubohých Němcích při odsunu.
        Tak vymývají mozky profesionálové.

        To se mi líbí

      • lujjza napsal:

        (…) Evropská policie prolomila šifrovanou komunikační síť využívanou organizovaným zločinem, zadrženy díky tomu byly stovky lidí a zabaveny v přepočtu stovky milionů korun a desítky zbraní. Ve čtvrtek o tom informovala unijní agentura pro justiční spolupráci Eurojust.
        Tolik jedna ze zpráv. Znáte však nějakou evropskou policii? Jde totiž jen o drzé vylepšování obrazu EU. Nebyla to totiž „evropská“ policie, ale britský Národní kriminální úřad (NCA), který pronikl do tajného komunikačního systému EncroChat a nebyla to „evropská“ policie, která zatýkala, ale byly to policie jednotlivých národních států. A unijní agentura pro justiční spolupráci Eurojust se na tom jen informačně přiživila. (…)
        ————————————————————–
        … píše Miroslav Macek na PL…
        Takže EuroJust taky lže, až se mu od klávesnice práší… Hm, žádné překvapení se nekoná…

        To se mi líbí

  7. brtnikvbrlohu napsal:

    Totéž byla moje první myšlenka.

    To se mi líbí

  8. brtnikvbrlohu napsal:
  9. Bavor V. napsal:

    To se mi líbí

    • vonrammstein napsal:

      Kolik je v Kodani negrů? Neměl by být problém najít toho správnýho. Oni zas tak soudržný nejsou, když zaboucháte na ty správný dveře a budete chvíli hodně hlasitě řvát. Na každýho z nich budete něco mít. Donutíte ho ten sokl do čista vydrhnout a pak ho předhodíte jako oběť (oběd) mořským obludám, kamarádům Mermaid. Snadný, efektivní, definitivní, poučný.

      To se mi líbí

      • vonrammstein napsal:

        Právě jsem instaloval novou klávesnici a myš, tak omluvte případný překlepy. Chvíli potrvá, než si zvyknu. Nemá třeba horní řádku s háčkama a čárkama, budu se to muset naučit podle čísel.

        To se mi líbí

      • Bavor V. napsal:

        Bohužel to už není jen ta černá rasa. Takhle blbnou i bílí

        To se mi líbí

        • vonrammstein napsal:

          Jo, to je strašný. Ale můžou za to zas černý, takže nepřítel zůstává stejnej.

          To se mi líbí

          • vonrammstein napsal:

            Koukám, že to zas někdo nepochopil, takže vysvětlím:
            Kdyby se chovali normálně, jako většinová společnost, tak by je stejně nejspíš nikdo milovat nezačal, ale zůstalo by zachovaný opatrný příměří.
            Když ale začnou vyvádět jak urvaný ze řetězu a ničit všechno kolem sebe, pochopitelně tím vyvolají emoce. Že to nebudou emoce pozitivní, to asi nemusím zdůrazňovat.
            Takže ano, tu averzi až nenávist si vyvolávají sami.
            A že se na tom sveze pár hloupejch nebo naopak vychcanejch bělochů, to není nic divnýho. Blbci, zrádci a šmejdi se najdou v každý společnosti.

            To se mi líbí

            • vittta napsal:

              Teď jsem byl na Bezdězu, a tam se předváděly nejaké ženské z Plzně,. Srdcové eso, myslím, s nimi rytíři „Křižáci“ a a ještě nějací odkudsi že Šumavy.
              A ty si někde jen trénuješ.

              To se mi líbí

              • vonrammstein napsal:

                Jsem starej a mám problémy s páteří, kamaráde. Nejsem si jistej, jestli si ještě někdy zašermuju něco jinýho, než minutovou secvičenou scénku. Hodně jsem ztloustnul a taky mě trápí astma, neudejchám to. Nejspíš se vrátím na začátek a stanu se zas heroldem. Hlas mám pořád mocnej. Možná mi kolegové připraví i nějakou scénku, kdy sejmu nějakýho kolemjdoucího. Už nedělám ani scénáře, v podstatě jsem dva poslední roky vypustil. Na ulici ještě zkušenosti zúročit dokážu, ale sil ubývá. Jeden z důvodů, proč jsem intenzivně přešel na palný zbraně.

                To se mi líbí

  10. vonrammstein napsal:

    https://www.novinky.cz/zahranicni/amerika/clanek/ridic-v-bilem-jaguaru-smetl-v-seattlu-dve-demonstrantky-40329747
    Od zítřka budou zakázaný bílý Jaguáry. Od srpna bílý auta obecně. Od novýho roku bílá barva jako taková. Způsobí to hodně legrace třeba u dopravního značení.
    Nikdo nebude řešit, že ty krávy už třetí týden protiprávně okupujou dálnici a nikdo s tím nic nedělá. Black Lives matter, vole, nauč se lítat, když se ti to nelíbí.

    To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.