Výzva filosofům


Nelze stále žít v nenávisti. Evald Schorm v závěru filmu Žert.

Když pominulo šílenství dementních císařů, kteří vyvolali WWI, Hitlerova představa světa dočasně  spojila do jednoho šiku kapitalisty a socialisty.

Když skončila WWII, vítězné strany se navzájem prohlásily za nositele pokroku a vytvořily si vlastní definice dobra a zla, tedy prostředky ospravedlňující účel.

Když řádí propaganda, nedaří se filosofům. Tento stav trvá dodnes. Filosofové kdesi přežívají, ale nemají vliv a nikdo jim nenaslouchá. Spolu s historiky si dávají moc dobrý pozor, aby neřekli, co vrchnost nechce slyšet. A přitom jedině oni mohou varovat, že neexistují absolutní pravdy nebo hodnoty.

Výročí popravy Milady Horákové jim nabídlo příležitost. Její případ má dvě roviny. První, faktická, se týká špionážní činnosti (podle Paměti národa si pouze vyměňovala informace se západními přáteli).

K tomu lze dodat, že je těžké zjistit, které důkazy, použité u soudu, byly nepravdivé.

Druhou rovinu představovala propaganda. Tehdejší moc vzedmula vášně poukazováním na to, že Horáková a další sloužili Západu, který chtěl rozvrátit budování lepší, (spravedlivější, pokrokovější … atd)  společnosti. Vy budujete a oni rozvracejí.

Je třeba vidět, že v té době již tři roky trvala Studená válka, zahájená Churchillovým projevem ve Fultonu. V něm šlo o sféry vlivu, nikoli o lidská práva. Ostatně projev byl přednesen v zemi plné rasismu.

Před několika dny zemřel generál Radovan Procházka. Propaganda mluví o jeho těžkém osudu, protože se dostal do komunistického vězení. Bylo to ovšem složitější: „Roku 1950 sloužil jako operační důstojník u hodonínské posádky. Spolupracoval s vojenskou skupinou, která předávala informace na Západ.“

Pro jednu stranu byl vlastizrádce, pro druhou hrdina v boji za cizí cíle. Záleží na definici.

Mordechai Vanunu dostal v Izraeli 18 let za prozrazení existence izraelského programu výroby jaderných zbraní. Pro jednu stranu byl zrádce (řekl, co se stejně vědělo) pro jiné byl oběť.

Současná propaganda otočila o 180 stupňů. V den výročí popravy Milady Horákové se studenti jako ovce shromáždili, aby vytvořili jakousi uličku hanby. Do mozku jim implantovali slovo vražda, které usilovně opakují, aniž by věděli cokoli o počátku padesátých let, o šílenosti mccarthismu v USA, a o způsobech prosazování pravdy druhé strany.

Nevědí, že Eisenhower nechal popravit Ethel Rosenbergovou, když i on neoslyšel žádosti ze světa o její omilostnění. Milada i Ethel měly smůlu, že se tehdy odsouzení špioni popravovali. Teprve později se přišlo na to, že je lepší odsouzené zpravodajce čas od času kus za kus měnit.

Mladí lidé nechtějí slyšet o válkách a rozvrácených zemích. Biblické úsloví o rozdílu mezi třískou a trámech v oku jim je neznámé. Američané přesunou část vojáků z Německa do Polska, patrně i s jadernými zbraněmi. To je významnější událost než výročí popravy. Zajímá to někoho z té uličky na mostě?

Politici, respektive propagandisté, předstírají, že jsme se po rozpadu sovětského imperia přiblížili  k té pravé a dokonalé společnosti. Zbývá už jen poklidit v Tibetu a udělat pořádek, třeba silou, v Číně, Rusku a Severní Koreji. Na domácí půdě to kazí Babiš.

Ozývá se volání po dekomunizaci naší společnosti. Jenže, má se to týkat těch současných nebo překabátěných?

V KSČ byli Zeman, Babiš, Kubera, Štěch, Fišer (bývalý ministr financí), Rusnok a z mladších kandidát na prezidenta generál Pavel, generál Šedivý a třeba i Havlův guru přes etiketu Špaček. Konec konců i Jára Cimrman je dítě komunistické buňky složené ze Svěráka, Čepelky, Smoljaka a Šebánka. Nelze všechny držitele rudé knížky vymazat z historie.

Proto potřebujeme filosofy, kteří mohou dát věcem a událostem smysl a řád. Když se to nepodaří, přijdeme o schopnost vidět souvislosti a bránit se možným katastrofám.

Neprůhledná Milada Horáková aneb Osud vyzvědačky

Příspěvek byl publikován v rubrice Pozdravy z Královských Vinohrad se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

58 reakcí na Výzva filosofům

  1. strejda napsal:

    Na dané téma lze psát jen cynicky.
    O minulé politice lze psát jen cynicky
    O současné politice lze psát jen cynicky
    O budoucí politice se nedá psát jinak než cynicky
    Svět klame a také chce být klamán. Mnoho pojmů ztratilo svůj význam. Byli příslušníci STB Kašík a Honzátko a účetní Rošický Mašíny zavražděni nebo si za svoji smrt mohli sami protože se přidali ke špatné straně při boji za svobodu a demokracii? Je opravdu Václav Havel „kretén pěstovanej estébákama“, jak ho nazval Ctirad Mašín?
    Každý si najde mnoho dalších příkladů dokládajících ztrátu významu slov a nutnost cynického pohledu.

    To se mi líbí

    • Tony napsal:

      KDE jste vzal to STB ??
      Vyučený koželuh Kašík ve svém životopise přiloženém k žádosti o vstup do SNB uvedl, že za války byl totálně nasazen v továrně Daimler-Benz v Nové Pace jako soustružník. V posledních dnech války se přidal k bojům proti okupantům a měsíc po německé kapitulaci se stal členem Svazu přátel SSSR.

      Politicky se neangažoval až do roku 1947. Tehdy vstoupil do lidové strany, ale velmi rychle si to rozmyslel a k 1. 1. se stal členem KSČ. K rozhodnutí ho, jeho vlastními slovy, vedla „protidělnická politika“ lidovců. U komunistů působil v okresní organizační komisi, byl důvěrníkem a pokladníkem závodní organizace KSČ a členem volební komise v květnu 1948.

      Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/pohranicnik-clenove-ksc-i-milici-filip-navrhl-obeti-masinu-na-metal.A110910_182754_domaci_jw

      To se mi líbí

      • strejda napsal:

        Máte pravdu, překlepl jsem se, nebyli v STB ale v SNB. To je jistě velký rozdíl v zařazení, nikoli však důvod k vraždě. Šlo mně o to posoudit, zda to byla vražda, nebo důsledek jejich rozhodnutí.

        To se mi líbí

  2. Minorita napsal:

    Inu, autor ve svém „shrnutí“ decentně opomněl uvést, že cestičky k moci všech režimů umetali v prvém sledu právě „filosofové“, tedy samozřejmě ti „naši nebo jejich jejich“ ( dle režimu ) .
    Dnešnímu společenskému, sociálnímu, kulturnímu, hodnotovému a doslova sebevražednému rozvalu, světě div se, asistovali a asistují filosofové, stejně jako asistují neřízené imigraci , stejně jako obhajují rasismus naruby bez mrknutí oka, stejně jako se do krve zastávají liberalismu, vlastně ultraliberalismus a tzv.liberální demokracie, stejně jako do roztrhání těla obhajují vítězství pravdy a lásky a šíření dobrá, demokracie a spousty dalších chuťovek i přes NAPROSTO ZŘETELNÉ, FYZICKY ZŘEJMÉ DŮKAZY O NEFUNKČNOSTI, MNOHDY SE DÁ DOKONCE KONSTATOVAT I DESTRUKČNÍCH A DESTABILIZUJÍCÍCH reáliích.
    To jaksi ony FILOSOFY ovšem vcelku vůbec nezajímá, neb jsou přece takovou obdobou antického deus ex machiny, kteří nesou tupé mase světlo poznání a rozhřešení …
    Aneb shrnutí ducha jejich „vědeckých komentářů“ – všude jsem byl 2x, všechno viděl 3x, od všeho mám klíče 4x, a kdyby to náhodou nedopadlo jak JÁ píšu, tak jste za lamy Vy všichni ostatní …
    Nebo-li ta profese nejen, že trpí poruchou vnímání reality, slušnou porcí sebestřednosti až arogance, především však slepotou a neschopností jakkoli respektovat stav, nálady, a napětí ve společnosti …
    Dají se velmi trefně svojí úrovní, kvalitou, porovnat s jinou humanitní, dnes velmi početnou profesí – a to s novináři, tedy s mašlí, jenž sama sebe tituluje co by novinář, publicista, redaktor, zpravodaj, etc., konkrétně k české mutaci – a to je děsivé + tristní pro ony FILOSOFY…
    Jsou tedy stejně prodejní, zákeřní, demagogičtí, arogantní a poplatní čemukoli …
    Navíc fakulty zvoucí se filosofické plodí absolventy děsivé úrovně – jestli se to slovo dá vůbec použít. Filosofické fakulty jsou hnízdem mnohdy korunované a koncentrované idiocie, plodí „nápady“, za které by je společnost měla trestat a ne ta zvěrstva financovat, za které by sbor i představitele měla hnát k odpovědnosti, když už ne rovnou zavřít …
    Korona krize jasné prokázala, že poptávka po „filosofech“ je téměř nulová – a ta malá množina kvalitních ( pokud existují ) by měla stačit …
    Ve výsledku se dá konstatovat: Proboha, jenom ne filosofy, jenom ne další slonovinové věže velebící 188 pohlaví a návrat do pralesa ( obzvláště pokud má autor stejný vkus a nos na kvalitu jako v případě onoho „cigoše oblizujího“ performera … ) …

    To se mi líbí

    • vittta napsal:

      No dobrý, já, který píšu traktáty, jsem chtěl napsat něco jako „chraň nás Pánbu před filosofy“ , tedy krátké shrnutí.
      Takhle je to ale přesnější.
      Ještě bych doplnil, že když už se nějaký filosof, nebo filosofující spisovatel určité kvality najde, bere si ho do držky kde jaký kokot na cíle přesně opačné, než by onen filosof kdy propagoval.
      V seznamu argumentačních faulů, se tomu příznačně říká „argument osobností“.

      To se mi líbí

    • Cech napsal:

      Zde ANO souhlas neboť skepticismus, empirismus, racionalismus, senzualismus, agnosticismus lze přeložit i do jazyka současného použití.
      V současné době použití :
      Ontologie, gnozeologie, logiky, etiky, estetiky, filosofické antropologie odpovídá požadovkům jiným, než je zkoumání neempirických otázek. Tak jak jste popsal ono současné vidění světa v souvislostech interpretované (zohýbané) současnými filosofy, které je jim diktováno empirickou realitou. „Dnešní filosofie“ neodráží způsob racionálního uvažování a argumentování v otázkách o původu světa, o dobru a zlu,o postavení člověka, o povaze společnosti a podobně. V současnosti se totiž jako by vracíme před onu řeckou filosofii a filosofové na poptávku konstruují požadovaný mýtus.
      Tož Váš popis prokazuje, že filosofové nemluví zcela nesrozumitelně, abstraktně a zdaleka to nejsou žongléři se slovy, jejich žargonu rozumí i normální smrtelník.Tvorba jejich zdánlivých nekontrolovatelných spekulací je diktována současnou tvrdou skutečností života.
      Proto jen ne další manipulační skupinu tvořenou „současnými“ filosofy.

      To se mi líbí

      • Minorita napsal:

        Inu ve zkratce si řekněme, že pokud je dnes módním kritériem „kvality“ díla, stati, eseje, počet užitých cizích slov, vůbec nic to o oné kvalitě nevypovídá … Spíše jde o zakrytí argumentační a obsahové prázdnoty …
        Na hrůznou přemíru odosobněného žvanění o ničem, ba dokonce žvanění vlastizrádného, kriminálního, společensky-sociálně destruktivního bez jakékoliv odpovědnosti za ně, v zájmu či dokonce na objednávku kohokoli, je hrobem evropské civilazace.
        Deprivanti političtí si najímají deprivanty akademické, např.filosofy, či mediální, aby prvně jmenovaní mohli zvracet své mentální běsy citujíce, opírající se přitom o stejné běsy filosofů, novinářů, a ti se zase předhání v citacích zvratků od deprivantů politických …
        To je kurva ekosystém …
        Ani písmeno nazmar …

        To se mi líbí

  3. bob napsal:

    Autora si velice vážím. Ale minimálně s nadpisem „Výzva filosofům“ podle mého trefil kozla (jak by řekli na Moravě).
    Jakým filosofům? Pokud vím, tak Berwid-Buquoy, na jehož článek je také svým způsobem filosof.
    Filosof je i např. Daniel Kroupa. Nebo aspoň jsou za filosofy označovány…
    Roli filosofů „úspěšně“ přebírají politologové.
    Výše uvedeným chci jen vyjádřit svoji (ne)jistotu, zda filosofové vnesou do něčeho jasno.
    V každém případě, to co se dělo ve spojitosti se 70. výročím popravy M. Horákové bylo za hranicí vkusu. Korunu tomu dala redaktorka ČT, která v jedné reportáži pravila, že o s l a v u j e m e 70. výročí…..
    Docela by mě zajímalo, co by tomu co se dělo v souvislosti se 70. výročím řekla sama Milada Horáková. A co by řekl takový Karel Kryl (jeho jméno se mi jaksi automaticky vybavilo)

    To se mi líbí

    • idiotronic napsal:

      Karel Kryl už napsal Píseň neznámého vojína…

      To se mi líbí

      • Bavor V. napsal:

        Myslíte ten úplný konec písničky…?

        To se mi líbí

        • idiotronic napsal:

          Dáma by se vyjádřila jinak. Ale ty,kdož ji skloňují od rána do večera , využívají ji, , jako protikomunistickou a protisocialistickou rekvizitu , ty by přece nemohla brát vážně.

          To se mi líbí

    • vonrammstein napsal:

      Na břehu řeky Sázavy je tichý klidný kraj,
      na břehu řeky modravýý, tam osadu prej maj’,
      když měsíc kraj ten ozáří a peřej zašumí,
      tu kamaráádi z osady si s lesem rozumí.
      [Ref]
      Každýý, kdo patříš mezi náás, víš, co je, kamarád,
      každýý, kdo musel odejít, tak vráátil by se ráád,
      Toronto, má osado, svým krajem kouzelným,
      říčko moje, Sázavo, jen u váás je dobře, to jáá vím.
      Ozvěna hlasy navráátí, když soumrak přišel tam,
      tu kamarádi z osady nechtěj’ být nikdo sáám,
      oheň zaplál černou tmou a píseň lesem zní,
      mraky letí oblohou, jen stromy tiše spí.
      fotky
      Nedvědi Honza Nedvěd -koncert v Berouně Nedvědi
      [Ref]
      Na břehu řeky Sázavy, akáty zašumí,
      tu kamarádi z osady i skálám rozumí,
      když vláček nocí zahoukáá, jdem všichni domů spáát,
      jen vlajka s listem javoru tu bez nás bude vlát.

      To se mi líbí

  4. brtnikvbrlohu napsal:

    Jsou filosofové a taky filosofové. Byl Platon, Sokrates, Markus Aurelius, Tomáš Akvinský, Erasmus Roterdamský, Hegel, Marx … a to jsem jich spoustu vynechal.
    A taky Egon Bondy, který neskutečně předběhl dobu…

    A ta druhá kategorie … jsou jich plné katedry filosofie … nejen u nás.

    Líbí se 1 osoba

  5. brtnikvbrlohu napsal:

    A je taky Čína – TAO, Konfucius.
    Indie je mrtvá – to byla slepá ulička i když velice podnětná.

    To se mi líbí

  6. Jiří Jírovec napsal:

    Zmínil jsem filosofy jako způsob myšlení, které se snaží být nad věcí a projevit veřejně. Nechci tedy profesionálům nic vyčítat, protože ty mocné nezajímají.

    Nejsem filosof, ale i tak jsme se snažil projevit svoje obavy nad tím, kam směřuje naše společnost. Poté, co starosta Řeporyjí označil 1. místopředsedu Sněmovny, tedy formálně 5. nejvyššího představitele ČR, za „svini a zmrda“, jsem napsal 3 dopisy. Jeden Filipovi, druhý předsedovi Sněmovny Vondráčkovi a třetí místopředsedkyni vlády Schillerové. Žádal jsem je, aby na své úrovni zakročili. Odezva byla nula, všem to je u prdele. Je jim jedno, že za slovy mohou létat kameny nebo kulky.

    Dopisy jsem psal, stejně jako svoje články, ve svém volném čase a zadarmo. Nejsem na psaní existenčně závislý, takže si mohu troufnout. Vondráčka možná uchránil před mým emailem nějaký asistent, ale Alena Schillerové i Vojtěch Filip mají tendenci odpovídat osobně.

    Jsme gubernie v níž bují udavačství a censura. Nedávno jsem reagoval na naprosto nesmyslný článek mladého Piráta (tak mladého, že je ještě blbej). Psal o tom, že je třeba zvýšit neudržitelně nízké nájmy v sociálních bytech. Poukázal jsem co nejslušněji na to, že neudržitelné jsou nájmy v nájemních bytech a že sociální byty jsou prakticky nedostupné. Po odeslání se objevil tento vzkaz:
    „Reakce na článek byla úspěšně vložena. Autor článku však musí Váš komentář schválit, aby se zobrazil.“ Můj příspěvek se po dvou dnech neobjevil.

    To se mi líbí

    • vonrammstein napsal:

      Máte zřejmě hodně volnýho času.

      To se mi líbí

    • oh napsal:

      1) Způsob, jakým při lepení svých textů zachází s fakty Dr.Dr. JBB, prakticky vylučuje, abych bral cokoli z nich vážně. Tuhle chybu jsem udělal jednou a stačilo mi to. Doživotně.

      2) Jediný, kdo by s řeporyjským protekčním spratkem mohl něco udělat, je česká justice, konkrétně soudy. A těm se nechce – politici musí jakožto veřejně činné osoby podle Nezávislých Soudců snášet vyšší míru kritiky. Tato míra se podle předváděných výkonů těch samých Nezávislých Soudců zjevně dotýká těch nejvzdálenějších hvězd. Přinejmenším někdy a podle toho, kdo a co o kom říká.
      „Zeman je druhý Hitler a je nutné ho podřezat jako svini“ ráčil – mimo jiné – vypustit do světa idiot z ODS Lang na adresu formálně nejvyššího představitele ČR. Bylo to kupodivu moc i na ODS, která aktivního blba vykopla. Bylo to moc i na Policii ČR, která navrhla trestní stíhání a na státní zástupce, kteří podali žalobu. Ovšem, nestačilo to Nezávislým Soudcům Obvodního soudu pro Prahu 8, který „dospěl ještě před nařízením hlavního líčení k závěru, že skutek není trestným činem a že zároveň neexistuje důvod pro postoupení věci například k přestupkovému řízení.
      Jj, není to ani přestupek, tak pravil „jménem zákona“ Nezávislý Soud..
      Nikdo z vámi oslovených nemá pravomoc proti Protekčnímu Spratkovi jakkoli zasáhnout přímo; kdyby se o to pokusil, bakalomédia, ČT09 a Errorparlament by z toho udělaly skandál a ochrana Protekčního Spratka by povýšila na boj o nezávislost justice a záchranu demokracie v ČR před „fašisty“. Ani prostřednictvím soudů to nejde. Soudy v ČR jsou nezávislé do té míry, že nezávisí ani na zákonech ČR. Sice formálně soudci nesmějí být členy politických stran, ale zato jim soudcovská nezávislost umožňuje beztrestně soudit podle politických preferencí, kamarádčoftů i osobní sbírky předsudků..Mají právo na právní názor a přes to nejede vlak.
      Možná by Řeporyjcovu nevymáchanou držku dokázal trochu přivřít soubojový kodex, ale to prý není civilizovaný způsob řešení sporů. 😉

      To se mi líbí

      • vittta napsal:

        Nedávno jsem od toho vola Langa něco četl, a že prý je na ty výroky hrdý a trvá na nich.
        Jo, kde není černá barva, tam se může cokoliv.
        Říci to o nějakém cigošovi, nebo dokonce negrovi, to byl hukot.
        Až sem to naše…nééé, pardon, jaká naše- ale západní demokracie dotáhla!

        To se mi líbí

      • Minorita napsal:

        Na komoru 👍 … Soudy jsou prostě NAŠE !!! ( Blue straky ) … Autor mne připomíná fiktivní postavu, jenž žije v téměř trvalém zatmění mysli, a jen občas je mu umožněno na okamžik procitnout …
        Z onoho procitnutí se však pravidelně rychle vrací do náruče demonevědomí, je přece tak laskavé …
        Samozřejmě, že svému okolí nevěří, páč poruchou vnímání reality dozajista trpí ti druzí, a protože ta demokracie, tak volení zástupci jsou ti správní na správných místech – systém je tedy OK. Je ouplně fuk, že má opakovaně popálené prsty a červené líce od fiktivních úředně-politických facek uštědřených mu s gustem ( tedy pokud vůbec považují za nutné s nějakým NIKÝM ztrácet svůj drahocenný čas, kdy dřou jak koně pro dobro svých voličů ) těmi demo povolanými … Místní má jasno už dlouho, autor se s gustem Monty Python vrhá na všechny větrné mlýny , co jich vůkol je …
        A ještě občas mistruje místní, že tomu „nerozumí“ …
        Jeden by řekl, že tady pomůže diagnostik, autora ale léčí filosofové – Věř, a víra Tvá Tě uzdraví …
        Jsme opět u schopnosti vnímat realitu, vyvodit že zažitého závěr, říkejme tomu zkušenosti, a logicky je vyhodnotit, používat dedukci, kombinatoriku, etc. , a především schopnost se poučit, a jednat tak v budoucnu. Tedy standartní proces učení, a orientace v okolním světě.
        Což je koukám prostě problém – a začíná to u nazýváni věcí pravými jmény, a především jejich správnou klasifikací …
        Nechápu, co od těch individuí autor čekal, ani x dekád zkušeností s poplyšovým hnojem ve funkcích mnohým oči neotevřelo – ještě, že jsou tu ti komouši s tou totalitou, to Vám byla hrůza 😱😰 ….
        Zaměňovat justiční, exekutivní a represivní složky za hordu v drtivé většině vykolejených „megažvanilů“ zvoucích se filosofové, už na diagnózu je, né že ne.
        Otázka zní: kdo je nejen v tuto chvíli mimo …

        To se mi líbí

        • vittta napsal:

          Nazývat věci pravými jmény…to tak tady nebo u Janiky.
          Jinde banán- a v reálu už dneska klidně kriminál, nebo jeden velký proces.
          To stejně přijde, každý nastupující totalitní režim má svůj monstrproces a varovné, exemplární tresty.
          Po čem pořád volají všichni tihle vypičenci, Jourová a ti pirátští práskači a další a další nechutná, prasácká verbež.
          Lidé se jim totiž smějí, ale až někdo dostane za kecy 10 let na tvrdo, smát se přestanou.
          A vo to kráčí!

          To se mi líbí

          • Bavor V. napsal:

            To se mi líbí

            • vittta napsal:

              Přečetl jsem několik názorů té Jarmily, a v zájmu mého duševního stavu jsem se na to vysral, i když jsou krátké.

              To se mi líbí

            • vittta napsal:

              Nečte Zemanovy výšplechty…
              Když pominu, že se neumí chovat a Zeman je náš prezident, pak by si nějaký jeho projev přečíst měla.
              Třeba tenhle:
              https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Rasismus-Zeman-obehl-svet-slovy-o-cernosich-v-USA-A-toto-zpusobil-629171

              To se mi líbí

            • lujjza napsal:

              Miloš Zeman:

              Přečtěte si přepis projevu, který jsem pronesl při recepci u příležitosti státního svátku Spojených států amerických:

              Milý velvyslanče Kingu, dámy a pánové,

              nejprve bych rád poděkoval za pozvání. Ale oslavy nezávislosti neznamenají pouze oslavy nezávislosti státu nebo národa. Oslavujeme nezávislost občanů, víry a národů, a to je téma, o kterém chci hovořit, i když je velice nepohodlné, nezdvořilé a vůbec není nudné jako obvykle.

              Chci říct, že dnešní svět čelí útokům na nezávislost našich občanů jak ve Spojených státech, tak v České republice. To je nebezpečí, které nelze pominout, a my mu musíme čelit. Představte si současnou situaci – pouliční výtržnosti, hořící auta, ničení soch v obou zemích, pane velvyslanče, v obou zemích, a nejen to. Jsou zde hlupáci, kteří se prohlašují za lídry, kteří udávají správné hodnoty, nebo dokonce za opinion lídry.

              Co se mých hodnot týče, rád bych vám připomněl jednu starou píseň, která praví, bylo to dobré pro mého otce, bylo to dobré pro mou matku, je to dost dobré i pro mě. Tedy nepotřebuji žádné velké bratry, kteří by mi říkali, jaké hodnoty jsou správné, a to nejen jako prezidentovi nebo jako velvyslanci. Potřebujeme svobodu myšlení, potřebujeme zdravý rozum. A to je přesně případ opinion lídrů. Toto všechno představuje v obou zemích situaci, která je proti svobodě.

              Dovolte mi závěrem, pane velvyslanče, velmi provokativní větu. A prosím, věřte mi, že jsem zde nejen jako nezávislý občan, jsem zde také jako přítel Ameriky. To jistě víte. A v obou postaveních říkám, že slogan “Black Lives Matter” je rasistický slogan, protože záleží na všech životech.

              Děkuji.

              ————————————————————–
              A zase prej je to špatně… Děsnýho řevu všude… Se prostě jeden nezavděčí…

              To se mi líbí

              • lujjza napsal:

                Jejda 😀

                To se mi líbí

              • Minorita napsal:

                Wauuu, x much jednou ranou 👍 … To bylo od Miloše mistrovské … De fakto jim na jejich písečku vymáchal v blátě jejich ksichtíky za podporu a organizaci protestů proti němu, vládě, za podporu náckoidních spratků na pražských radnicích, včetně podpory protiruské hysterie a odstraňování soch, přičemž jim s milým, přátelským úsměvem natvrdo připomněl jejich domácí neřešené, nebo zcela sebevražedně řešené běsy, které se bohužel i s tím „receptem“ rozlévají po světě …
                Bravo Miloši … 👍 …

                Líbí se 1 osoba

              • vittta napsal:

                Na toho člověka musí být člověk hrdý, i kdyby nechtěl.
                To je státník, asi tak o 40 levelů výše, jak 95% světových nýmandů.

                To se mi líbí

              • vonrammstein napsal:

                Yep. Jeden z mála posledních českých státníků.

                To se mi líbí

    • vittta napsal:

      Filosofovat je o hubu, pane Jírovče.
      Mnoha lidem jde též více o formu než o obsah, a přitom sebe sami považují za takové nejméně polofilosofy.
      Já když něco důsledně, ale dle svého nejčistšího svědomí, filosoficky rozeberu, dostane se mi nejméně nálepek, to jsou ti všemožní rasisté apod, nebo tady mínusů, nebo se se mnou jakoby „slušný člověk“ nebaví.
      Přitom si to o těch minoritách myslí 95% lidí, jen nejsou dostatečně upřímní sami k sobě.
      Nakonec, vy zase dostatene naložíno do sluníček a podobných, a také to píšete ve svém nejlepším svědomí.
      Tak to je, a jinak to nebude, co naděláme.
      Ovšem, my dva to víme, že to tak je, a hodně lidí tady to ví.
      Horší jsou ti, co to nevědí, a snaží se spasit svět.

      To se mi líbí

    • cobolik pacholik napsal:

      jicko vuyzera,ze do oooo canada sa este vratis na furt ,ja sa cudujem na aku picu si tam isiel a vyzil by si aj v canade,abo mozes ist do ruska ja uz casom dumam na to a pred 40 rokmi keby mi dakto povedal,ze budem dumat o rusii,to jakeby mi hovoril,ze ja budem sef na vesmirnej stanici na pol roka…

      To se mi líbí

  7. Joda napsal:

    Já už jsem jednou svojí vzpomínku na M. Horákovou publikoval. Byl jsem obviněn, že schvaluji její justiční vraždu. No co, zkusím to znovu. Možná, že zde, u Bavora, čtenáři pochopí, co jsem chtěl touto vzpomínkou říci.
    Samozřejmě, že si nepamatuji ani na proces s M. Horákovou, ani na proces s R. Slánským, vždyť jsem se narodil v roce 1947. Poprvé jsem se s touto chmurnou kapitolou našich dějin setkal ve svých 16-ti letech. Muselo to totiž být v roce 1963. O prázdninách jsem, jako středoškolák, byl na brigádě v jednom závodě. O svačině jsme poslouchali rozhlas a tam hlásili, že byli rehabilitováni soudruzi nespravedlivě odsouzení v procesu se spikleneckým centrem R. Slánského. Moji spolupracovníci to komentovali slovy „to je jim tak platné, když jsou po smrti“. Protože to pro ně byla nedávná historie (před 11-ti roky) rozvinula se rozsáhlá diskuse.
    Tehdy jsem poprvé slyšel jméno Milada Horáková. Vzpomínám si, co na její adresu řekl jeden starý dělník. „Popravovat ji neměli, ale zavřít, až by zčernala, ano. Vždyť ona chtěla návrat prvorepublikových poměrů“. Trval na svém, přestože ho ostatní přesvědčovali, že i její proces byl zmanipulovaný. On ji ovšem neobviňoval z toho, že byla imperialistická agentka, nebo špiónka, ale vzpomínka na 1. republiku ho ještě v roce 1963 rozčílila.
    Trochu mě to tenkrát překvapilo. Moje matka pocházela z chudých poměrů, ale na 1. republiku nevzpomínala až tak negativně. Fakt je ten, že byla z vesnice, doma měli malé hospodářství a tak hladem nikdy netrpěla.
    Dnes si ale uvědomuji, že ten člověk prožil období 1. republiky dílem jako obyčejný dělník, dílem jako nezaměstnaný. Ti, kdo prožili 1. republiku např. jako sedláci, úředníci, živnostníci nebo státní zaměstnanci pod penzí jí pravděpodobně viděli jinak. Těch lidí, co měli prvorepublikové vzpomínky spojené s bídou, bylo však asi více. Jen tak se dá vysvětlit, že v době procesů psali rezoluce požadující tvrdé potrestání „zrádců“, obzvláště když je tehdejší mediální propaganda přesvědčovala, že ti tzv. zrádci chtěli znovu nastolit prvorepublikový kapitalismus.

    To se mi líbí

    • Minorita napsal:

      Ano Jodo👍, ač to všichni buď víme, nebo tušíme, samozřejmě, že se vnímání a následný popis, vzpomínky na jakýkoliv systém, historickou událost či etapu odvíjí od pozice, role, postavení pozorovatele, v dané době, v době kdy k dané události dochází … Liší se to i tím, zda jde o jednorázovou událost, krátký časový úsek, nebo o celou etapu, zda jde o lokální či geopolitický akt, atd…
      Proto už od let 90-tých řvu a upozorňuji na masivní pronikání lidských, morálních i osobnostních příšer do všech oblastí života, především do školství, médií a politiky malými obcemi počínaje …
      Smáli se mi, dodnes ohrnují nos, nicméně situace je děsivá, alarmující – uvědomme si, kdo a jak formuje mladou generaci, a kdo a jak zaznamenává , předává a vlastně tvoří dějiny, ony dohledatelné zdroje …
      Výsledky jsou dávno tady, kde jinde než v mediálně vděčné Praze, a to jak na radnici hlavní, tak mnohých radnicích městských obvodů, obzvláště některých …

      To se mi líbí

  8. Rosťa napsal:

    Jsem z toho krapítko pomateně zmatený. Chtělo by ukázat prstem, kdo je jako ten filosof, který je moudrý, chytře mluví a stojí za to ho poslouchat. Je D. Kroupa filosof, nebo bohapustý žvanil, který papouškuje z not, které mu napsal někdo jiný? Bude J. Keller mluvit stejně, nebo podobně, jako třeba modrá Fiala? Koukolík jako Honzák? Budil jako Pehe?
    Jinak souhlas s článkem. Stačí změna režimu, korouhvička se otočí a z darebáka je ze dne na den národní hrdina. A obráceně. Jak u blbejch na půdě. Teď jsme pro změnu začali bojovat proti suchu a venku prší a prší. No, každej jsme nějakej.

    To se mi líbí

  9. lujjza napsal:

    Autorova úvaha o tom, jak by to mohlo vypadat, kdyby vyhrál Biden:

    V kostce – jestli „Michelle“ bude viceprezidentkou a „Barack“ se stane jedním z devíti soudců Nejvyššího soudu (členy NS jmenuje prezident a jsou schvalováni senátem), Biden by po roce nebo tak nějak odstoupil… a na jeho prezidentské místo by nastoupila „Michelle“.
    Nemám tušení, jestli je tento postup reálnej, ale kdyby to tak mělo dopadnout, tak potěš koště.

    https://www.parlamentnilisty.cz/arena/nazory-a-petice/Jan-Vitek-Stolec-pro-Michelle-trafika-pro-Baracka-629218

    To se mi líbí

    • Minorita napsal:

      Pokud skutečně hrozí tato varianta, tedy určitá forma prezidentské rošády ve prospěch echt černošky Obalové ( což je nanejvýše odporná hra tzv.us Demokratů ) , potom pán Bůh s námi. A to DOSLOVA !
      První na řadě budou „domácí bílí“ – ostatně už dnes jsou na bílé v USA negra pořádány hony, které ty opice okořenili snahou o upálení za živa . V Itálii černí obohacovači zaživa opékají kočky, a dědičné netáhlo a deprivant Šišla negry obhajuje …
      Těch životně nebezpečných hovad v české politice je slušné kvantum , a nejkratší cestou do pekel je bagatelizace, přehlížení, ignorace nebo relativizace …
      Začíná přihořívat , a bohužel místní politická representace ( kolik těch hajzlů je aktivních v Aspen institutu, viz především ministr vnitra ) bude obětovat a trestat domácí, domácí budou souzeni, ostrakizováni, a ponecháni napospas čmudům všech odstínů stejně, jako v celé Evropě …
      Kdepak, když pravda a làska úřadují …

      To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Je to naprosto reálné. V nejhorším případě Bidena trefí (co, to se uvidí)

      To se mi líbí

      • vonrammstein napsal:

        Snad v nejlepším, ne?

        To se mi líbí

        • Bavor V. napsal:

          To právě není tak úplně jisté.

          To se mi líbí

          • vonrammstein napsal:

            Vy tam snad vidíte ještě horší alternativu?

            To se mi líbí

            • Bavor V. napsal:

              Jo! Že by se ke korytu dostala Michelle.

              To se mi líbí

              • vonrammstein napsal:

                Ježíši! (Budiž jméno Páně pochváleno.) To mě nenapadlo ani v nejhorším snu.

                To se mi líbí

              • lujjza napsal:

                Ale vždyť to o té Michelle tam píšu! Respektive Jan Vítek to tam píše… A Barack by byl doživotně členem (jedním z devíti) Nejvyššího soudu:

                (…) „V pravomoci Nejvyššího soudu je rušit federální zákony, zákony států Unie, jestliže se neslučují s ústavou, federálními zákony či mezinárodními smlouvami. Ve sporných případech upřesňují výklad Ústavy a zákonů, čímž vytvářejí precedenty pro americkou justici a ovlivňují svými rozhodnutími právní a společenské normy ve Spojených státech…. Je zvykem, že členové Nejvyššího soudu jsou ve funkci do konce života, do rezignace, či odchodu do důchodu, nemohou dostat padáka. Zkrátka, být členem Nejvyššího soudu jednou z nejprestižnějších funkcí ve státě“…..(…)

                Biden do roka po zvolení dobrovolně a rád odstoupí, protože už teď je dementní až to bučí. Krátce po té, co prosadí nanebevstoupení Baracka odejde, (…) Hillary (autor určitě míní „Michelle“, pozn. lujjza) bude vládnout Bílému domu a Barack bude mít rozhodující hlas v Nejvyšším soudu. Pod jejich ochranou bude ve washingtonském bahně klid a teplíčko, Hillary a Bill Clintonovi si užijí spokojené stáří v blahobytu z kšeftíků a nadace, co mají jako kasičku na stará kolena…(…)
                (…) Moc mi ale do smíchu není, když si představím, že „srandička“ manželů Obamových může trvat až do roku 2029.(…)
                ——————————————————

                To se mi líbí

              • vonrammstein napsal:

                Já myslel, že za apokalyptika jsem tady já. Ale předávám Vám šerpu.

                To se mi líbí

    • vonrammstein napsal:

      Nijak. Trump nedopustí.

      To se mi líbí

    • cobolik pacholik napsal:

      ked sa nenajde novy L.H Oswald ,prehadzovacka isty, tu kurva vlastne ja vobec nepozeram na nejake spravy tu,fox news to sa na nicvh kuka viac jak na skurvene CNN a vsetky tie channel z toho vykurvenho brudneho city bo mne jedno kto prezident ja nemam volebne pravo,co mam pravo platit 600$ na tyzden bo som jeden z najbohatsich ludi tu,mam bujaciu dan a ked si pomyslim,jak ma zalieva pot ked striham zive ploty z rebriku a ten skurveny agregat co pohana tu kosu mi dobre neodpali pysk a zvrchu slnko na ktorom 47 celzius a BLM najprv kradne a potom zapali a policajt si pred nim klakne a ja dobre neumrem boha,tratim akukolvek chut byt white nigga a co by ma mali black nigga v pici este chuj,ale biely pojebanci ma maju za vacsieho kokota jat ty cierny makaci a este pred dvoma tyzdnamy so mnou robil cierny a dristal s jednou zo 4 jebaciek s ktorymy ma 7 dalsich makacov a nezije ani s jednou a ona sa ho na face time ked mu zavolal a,ze kde si a on v robote,jej reakcia och boze s takym vyrazom,jak by mal by do dvoch minut z kona obeseny boys KKK,vsimol si to a ja len fuckoval uz mi jeho manager hovoril,ze so mnou nechce pracovat,tak som ricardellimu povedal,nech si pred nim klakne a ked malo mozxe ho este vyfajcit,kukal jak kokot na mna ten manager len som mu povedal,ze mam volnost slova a ked je problem a porusil som regulamin firmy,ze mi mozu skocit na kokot zatial robim bo mam dost toho ojebu tu a niekto z mojich mozolov sa hraje na ukrivdeneho boha…kazdych 15 sekund musim prestat a utierat si pot okolo oci bo mi dobre nevypali,dost castejsie dumam na jaku picu to vsetko ja robim,uz som nacrtol,ze ma nebavy robit,ked niekto ma cas rabovat a palit nezije na ulici a jeho color je vysada a to vobec nedumam rasisticky,bo kurva 5 petiletky na tej horucke,mozno ma jebne z tej horucky vobec mi nebude vadit…abo mi jebne a zoberiem bushmaster a aspon raz bude po mojom boha mu…to tiez filoficka uvaha a nic som nedodal aby mi niekto diktoval cisto z mojej hlavy budem kokot jak horakova asi…

      To se mi líbí

  10. Jiří Jírovec napsal:

    Při vší úctě k Zemanovi:
    To, co řekl je žvást. Měl si k velvyslanci sednout a říct: „Hele King, můžeš mi vysvětlit, co to tam v tý Americe máte za bordel?“ USA žádné hodnoty nebrání, jen ve svém velikášství rozpoutávají chaos a vedou války. Ty nás ohrožují.
    Mám rozepsaný článek k heslu BLACK LIVES MATTER. Chudý běloch může pochopit život v chudobě, ale ne život chudých černochů. Natož aby to mohl chápat president od dančího na talíři v Lánech.
    Můj článek bude o tom, že přes neschopnost, byť jen vzdáleně chápat tamní situaci, musíme za některé uznatelné pokroky ve vnímání menšin (nejen černošské) USA chválit, ale současně je považovat za varovný příklad, jak obtížná je náprava, když se určitá situace nechá dojít příliš daleko.

    To se mi líbí

    • vittta napsal:

      Vnímání menšin je jako konkrétně co?
      Až budou státy- jakékoliv, vnímat menšiny tak, jako BÍLÉ Rusko, tak si mohou blahopřát.
      A POZOR,pane Jírovče, když se v Rusku nějaká menšina stavěla na zadní, udělali Rusové z jejich země prach a popel.
      Funguje to, menšiny jsou do soustátí daleko lépe integrované, a mají větší klid na svou existenci.
      Dle mého jsou USA svým způsobem umělý strašák.
      Vedou a vedly války, ale nijak se tím nevymykají jak z dějin, tak ze současnosti.
      Války vedou totiž všichni, kdo mohou, a tak velké, jak mohou.
      USA jsou jenom nejsilnější, a tak se o jejich válkách více píše.
      V principu to ale není o nic horší, jak když jeden negerský kmen napadne jiný- akorát se o tom nepíše, protože se to nedá tak dobře prodat.
      Mimochodem, když už levičáci konečně ocení, že USA za Trumpa žádnou válku nevedou, a stahují se ze vých dobrodružství?
      Zatím žádná sláva, na Trumpa co já vím jen nadávají.

      To se mi líbí

    • vonrammstein napsal:

      Nebude ten článek tady, že ne?

      To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.