439-Google jako ministerstvo pravdy nového světového řádu


„Pokud jste ve zpravodajském byznysu, tak posloucháte Google. Když vám Google zavelí, že máte to, či ono udělat, vy to děláte. Nemáte jinou volbu…“

 

Koncem května stálý představitel Ruska v OBSE Alexandr Lukaševič prohlásil, že společnosti Facebook, YouTube a Google přistoupily k cenzuře jim nepohodlných masmédií. „Videoplatforma YouTube, de-facto kontrolovaná USA, vyřadila účet krymského televizního kanálu „Krym-24“ a stejně tak dvou ruskojazyčných informačních agentur „Anna News“ a „News Front“ – prohlásil Lukaševič.

 

A 16. června vypověděl spíkr amerického televizního kanálu „Fox News“  Tucker Carlsson, jak Google uvaluje prakticky úplnou cenzuru kontrolou prakticky veškeré on-line reklamy. „Většina společností ve sféře masmédií závisí na Googlu. Google kontroluje 70% veškeré on-line reklamy. Takže, pokud jste ve zpravodajském byznysu, tak posloucháte Google. Když vám Google zavelí, že máte cosi udělat, tak to děláte. Jinou volbu nemáte. Oni vás mohou v momentě zničit. A udělají to.“

 

Na podporu svých slov uvedl, jak televizní kanál „NBC News“, kontrolovaný největšími světovými investičními společnostmi (The Vanguard Group, Inc., State Street Corporation Fidelity Investments, atd.) využil moc Googlu, „aby odklidil“ weby „The Federalist“ a „Zero Hedge“. Carlsson se rovněž obrátil na administraci Googlu s dotazem, čím konkrétně se provinily dva potrestané weby. „Řekli nám, že tyto dva weby měly nemoderované sekce komentářů. Jinými slovy, čtenáři mohli říkat, co chtěli. Google má za to, že se s tím nelze smířit“ – řekl Carlsson. Weby musí nést odpovědnost na svůj obsah – domnívá se administrace Google. Přitom ale sám Google žádnou odpovědnost za svůj obsah nenese. Stalo se tak díky čl. 230 „Zákona о slušnosti v telekomunikacích“, při jatému Kongresem USA. „Takže, pokud vás např. někdo pomluví, a tato pomluva projde přes servery Google, nemůžete Google žalovat. Google je pro jakékoli důsledky nedotknutelný“ – poznamenal Carlsson.

 

To, že se Google zabývá skrytou cenzurou na internetu, vešlo ve známost poté, co se prudce snížila návštěvnost internetových zdrojů socialistického a protiválečného zaměření kvůli změnám, které Google vložil svého vyhledávacího systému.

 

Jako důvod ke změně algoritmu vyhledávačů byla uvedena snaha chránit uživatele před urážlivými a nedostatečnými informacemi a před „spikleneckými teoriemi“. Viceprezident společnosti Ben Gomez ujistil, že Google „zdokonalil metody vyhodnocování a obnovil algoritmy pro vydávání spolehlivějších informací“. Ve skutečnosti ale Google nevypracoval systém ochrany uživatelů, ale tvrdý ideologický nástroj, oddělující lidi od „nežádoucího“ obsahu.

 

V důsledku toho poklesla návštěvnost portálu „WSWS.org.“ o 67%; „alternet.org“ o 67% a „globalresearch.ca“ (web Michaela Čossudovského) o 62%. „Od května 2017 poklesla návštěvnost webu „Common Dreams“ přes vyhledávače Google skoro o polovinu“, – říká redaktor webu Aaron Kaufmann.

 

Prudce klesla i návštěvnost dalších zdrojů, kritizujících politiku kolektivního Západu: „cnosotriumnews.com“ (-47%); „socialistworker.org“ (-47%); „wikileaks.org“ „-30%“; atd. Ze třinácti informačních zdrojů, které novými pravidly Googlu nejvíce tratily – všechny byly protikapitalistického a protiválečného zaměření.

 

Loni v listopadu novináři „The Wallstreet Journal“ (WSJ) provedli průzkum, podle kterého Google výsledky vydávání a řazení on-line stránek ve svém vyhledávači ovlivňuje mnohem víc, než tvrdí. Za rozdělení webů ve vydání prohlížeče zodpovídají dodavatelé společnosti, kteří korigují vyhledávací algoritmy podle svého. „Internetový gigant využívá černých seznamů, nastavení algoritmů a armádu dodavatelů k formování toho, co vidíte“ – píší autoři výzkumu WSJ.

 

Taková korporátní zvůle je možná díky tomu, že se Google stal v poslední době prakticky monolitním dodavatele on-line reklamy. V roce 2002 byly 2/3 uživatelů internetu rovnoměrně rozděleni mezi vyhledávací platformy Yahoo, Google a MSN. Ostatní chodili na méně populární vyhledávače jako AOL,AskJeeves, Altavista, Lycos, atd. Dnes je dominance Googlu absolutní. K říjnu loňského roku patřilo Google Search skoro 93% všech vyhledávacích požadavků světa. Daleko vzadu jsou Bing (2,55%); Yahoo (1,614%), Yandex.Ru (0,5%), atd.

 

Po stovce rozhovorů s insidery a po vlastní analýze řazení webů na platformách Google, Bing a DuckDuckGo za období od července do září 2019, došli autoři výzkumu k závěru, že se Google vměšuje do výsledků vydání odkazů na texty, foto a videomateriálů, ilustrací, vyhledávání (SERP) „daleko více, než je ochoten přiznat“.

 

Tým Google má daleko lepší vztah k webům velkých korporací, než k on-line stránkám nevelkých společností. V důsledku toho weby velkých on-line obchodů jako Amazon nebo eBay dostávají první místa ve vyhledávací produkci, zatímco méně populární platformy, nezávisle na své kvalitě, zůstávají kdesi na periferii výsledků vyhledávání. Velcí zadavatelé reklam mají přímé kontakty s vedením Google a lobbují svoje zájmy. Malé společnosti takové možnosti nemají.

 

Autoři výzkumu tvrdí, že Google pravidelně a tajně rediguje informace, které se vyskytnou na pozadí výsledku hledání: bloky zpráv, videa a rovněž vyhledávací nápověda. Weby, které se dostanou na černé seznamy Google, se nemusí ve výsledcích vyhledávání objevit vůbec. Podle informací WSJ, vydával Google falešné informace v 0,1-0,25% všech dotazů. To jsou dvě miliardy dotazů ročně.

 

Google každoročně vkládá stále více změn do vyhledávacích algoritmů ve snaze dosáhnout tvrdé filtrace nevhodného obsahu. V roce 2010 Vložil Google do algoritmů přes 500 změn, v roce 2017 už 2.400 změn a v roce 2018  skoro 3.200 změn.

 

Docela nedávno novináři WSJ vyjasnili, že Google v rámci programu pod heslem „Project Nightigale“ tajně shromažďuje anamnézy, zdravotní dokumentaci milionů Američanů v zájmu spuštění medicínského vyhledávače. Američané o tom ale vůbec nevědí.

 

Hlavní dcera společnosti Google, Android za 12 let své existence vytvořila, ve světě nejpopulárnější, operační systémy pro mobilní přístroje a významně upevnila pozice Google na světovém trhu. Dnes nejprodávanější přístroje jsou už ve výrobně vybaveny balíčkem Google, a Googlem ovládaný YouTube je prakticky bezalternativní variantou, dokonce i pro majitele i-Phonů.

 

V roce 2013 švédští lingvisté doplnili do slovníků nové slovo – „Ungoogleable“ (nevygůglovatelný), označující dotaz, na který Google prostě odpověď nedá. V srpnu 2014 si dokonce BBC postěžovala, že Google odstranil z jejího webu řadu odkazů.

 

Průzkum WSJ byl publikován den poté, co 50 generálních prokurátorů USA vyhlásilo záměr rozšířit protimonopolní vyšetřování činnosti vyhledávací platformy Google a Android. Toto vyšetřování bylo zahájeno loni ministerstvem spravedlnosti USA, ale šancí, že bude dotaženo do konce, moc není.

 

Informační monstrum, ve které se změnil Google, vystupuje dnes v roli ministerstva pravdy a nástroje diktátu „Velkého Bratra“ – máme-li mluvit jazykem George Orwella v románu „1984“.

 

https://www.fondsk.ru/news/2020/06/24/google-kak-ministerstvo-pravdy-novogo-mirovogo-porjadka-51207.html

 

Překlad:  30 200627

Příspěvek byl publikován v rubrice hroší kůže se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

10 reakcí na 439-Google jako ministerstvo pravdy nového světového řádu

  1. strejda napsal:

    Bylo by s podivem kdyby tomu bylo jinak. Svět se vyvíjí a nastupuje éra přeformátování světa, éra přechodu od světa monopolárního k multipolárnímu. O tom i tady U Bavora často diskutujeme.
    To sebou přináší velké pnutí a snahy přechod ovlivnit. Proto nastupují různé formy cenzury. Ukázalo se, že demokratická společnost není tak svobodná, jak se sama představuje. Problémem se stává, že svobodu postavila na vyšší pilíř než je dnes, natož v budoucnu, ochotná snést. Musíme se připravit na časy – jak asi budou dlouhé? – omezené svobody vyjadřování a získávání informací.
    Z části je vinna i veřejnost, na příklad tím, že více nevyužívá alternativní zdroje informací, na příklad uváděné bing a yahoo.
    Budoucnost neznáme a naše generace si ji ani nedokáže představit. Za našich časů se toho tolik změnilo, že na všechno již nedokážeme reagovat a všechno využít. Jsme zvyklí na ověřené a solidní informace, mnohem lépe než mladí poznáme manipulaci a falešné zprávy. Více si ceníme stability a kontinuity poznání – i běhu světa.
    To vše se mění a změní. To je záležitost mladých, bude to jejich svět. Měli by se o to starat a ne o to zda je průměrný důchod 14 500 Kč moc nebo ne. Či zda je sleva na jízdném pro důchodce je tragédie pro mladé a progresivní a bylo by lepší ty peníze dát do bezedného školství.
    Když to shrnu, my staří jsme dnes jako osoby ve filmu Ucho, obáváme se toho, jak nám svět vniká do soukromí, přitom je proti tomu filmu dnešní realita mnoho a mnohokrát horší. To není jen ucho, ale i oči, jednání a myšlení. A o té budoucí realitě raději nespekulovat. Snad jen zanechat vzpomínky, že zde byla na přelomu tisíciletí poměrně vysoká míra svobody.

    To se mi líbí

    • vonrammstein napsal:

      Používal jsem kdysi bing i yahoo. Byl s nima jeden zásadní problém: skoro nikdy nenašly to, co jsem hledal. To je u vyhledavače poměrně blbá vlastnost. Takže ta jejich „popularita“ asi nebude jenom důsledkem komplotu.

      To se mi líbí

      • Laco G. Mlynář napsal:

        Ano, to co umí Google ve vyhledávání je jen důsledek jeho tvrdé práce za minulých nejméně 10 let. Poprvé jsem se s činností Googlu potkal, když se řešilo Googlem porušování autorských práv po skenování celých národních knihoven literatury (včetně částečně té naší) a jejich následné zveřejňování na Google books. Potom při analýze vyhledávacího algoritmu Google, který se na základě vytvořeného webového obsahu dal ještě před deseti lety docela dobře „ručně“ odvodit. Dnes už těžko. Google shromáždil takové kvantum informací o všem, že přidáním umělé inteligence nad tuto informační základnu nemá na světě konkurenta. Je naivní si myslet, že tuto obrovskou mašinérii dat a software lze ještě nějak ovlivňovat prostřednictvím několika strýců kdesi v US.
        Google používá obrovská množství serverů po celém světě, neustále on-line, jejichž strojové hodiny stojí mnoho peněz. Musí proto v prvé řadě hlídat, aby příjmy z reklamy převýšily náklady na strojový čas hardwaru plus práci plantáží s otroky – programátory. Ten „ekosystém“ si už do značné míry žije vlastní život. Ale podobně je to s Facebookem.

        To se mi líbí

  2. Josef K. napsal:

    ANNA News je agentura z Abcházie. Válku v Sýrii jsem sledoval právě jejich prostřednictvím. Vždy měli lidi přímo v místech konfliktů, ne jako ČT v Tel Avivu. You Tube celkově pravidelně odstraňuje to, co mne zajímá, nebo co se mi líbí.

    To se mi líbí

    • st.hroch napsal:

      Nojo, taky jsem je sledoval. Ale od doby, co umřel šéfredaktor Marat Musin, už to nějak nebylo ono.

      To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.