Kdo vlastně vyhrál světovou válku?


Příspěvek byl publikován v rubrice Slimova pošta se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

60 reakcí na Kdo vlastně vyhrál světovou válku?

  1. Hudec napsal:

    No jo, vyšlo to i na webu.
    To jsou postoje, které mě se starým Klausem smiřují. I přes tu jeho posranou amnestii.

    To se mi líbí

  2. strejda napsal:

    Musíme si připustit, že jsme zdaleka neprošli celou plánovanou proměnou. Pamětníci ubývají, ale je tu stále ještě hodně těch, kteří měli výuku dějepisu před rokem 1990 doplněnou o poznatky z roku 1968 a z jiných informačních zdrojů. V podstatě jsme věděli a znali téměř všechno – jen mnoho jmen a osobních příběhů bylo totálně utajeno. Když jsme si je po roce 1989 spolu s některými událostmi doplnili, měli jsme přiměřený obraz. Dnes je to jiné, zavládl dějeBIS ve snaze vytvořit nového, tentokrát amorfního člověka bez zájmu o minulost, národnost, vlastenectví a jak se začíná jevit, i o jazyk. O člověka poslušného, konzumního, nového Evropana vzniklého mísením nekompatibilních ras. Dnes třeba včerejší Kmoníčkův článek o USA poukazuje na to, že je to chiméra, žádný tavící a mísící kotel neexistuje ani v USA, kde se o to snaží dvě století. Místo toho jsou tam rasové nepokoje, předzvěsť budoucí Evropy. Snad ne celé, jen té Západní.
    Ale, jak se i zde často píše, kolo dějin se nezastavilo a točí se dál. Kupředu do neznámých dob. Tam, v blízké budoucnosti, se bude lámat chléb. Chvílemi to vypadá, že se tak již děje (a to nemám na mysli aktuální USA)

    To se mi líbí

    • vonrammstein napsal:

      Coudenhove-Kalergi. Stará vesta. Divím se, že na to ještě někdo skáče.
      Víte, kdy jsem pochopil, že se nic zásadního nezměnilo? Když si pro mě přestala do práce jezdit StB a po pauze začala jezdit BIS. Už je to pár let, to bylo ještě za Grosstapa, ale princip je stejnej. NIC se nezměnilo. Jenom jména.

      To se mi líbí

      • strejda napsal:

        Což takhle napsat: vše se změnilo a vše přitom zůstalo stejné. (neřešme pojem vše)
        Ideologie je obrácená, bílé černým a naopak, ale metody se nemění. Dnes je měkká situace, tak jsou metody měkké. Až přijde na lámání chleba – já myslím, že přijde a vy víte, že přijde – přituhne. Vás zajímají zbraně a mně ideologie a to, zda se objeví teorie o zostřování (třídního) boje. Její, poměrně výrazné náznaky vidíme v teorii hybridní války, která zostřuje (třídní) boj mezi silami dobra a zla.
        Dnes síly zla vítězí, určují presidenty USA, vyvolávají občanskou válku v USA a v Západní Evropě, ba i v západní Africe. Podporují brutální a krvavé syrské a libyjské režimy, štvou Turky proti NATO, potlačují svobodné a demokratické protesty v Hongkongu. Státy Západu jsou ničeny ničemy z Číny a tak dále.

        To se mi líbí

        • vonrammstein napsal:

          Pokud vypuistíme slovo „třidní“, naprosto nejsme v rozporu. Dělení na třídy je v současném světě nefunkční a poněkud matoucí. Žádné třídy v původním slova smyslu už nejsou.

          To se mi líbí

      • Josef K. napsal:

        No již v první polovině osmdesátých let měli tehdejší studenti brněnské veteriny, kteří si říkali Barel Rock, tuto písničku:
        Byl vám jeden pán, Bařtipán,
        podle svého břicha takto nazýván,
        ve svém okolí neblaze znám,
        a to se ví, že byl pořádně zazobán.
        Čím míň dělal, tím líp si žil,
        ve šplhání vzhůru mu břich nevadil,
        snažil se stanout na příčce nejvyšší,
        a ve svém zájmu předstíral, že neslyší.
        Potrpěl si na dobré pití a jídlo,
        v těhle jeho móresech se pár lidí zhlídlo,
        nejvěrnější pozval si pak na své sídlo,
        a Bařtipán byl za krále pak provolán.
        Sláva, ať žije Bařtipán náš pan král,
        lid ho zvolil, lid ho na trůn povolal,
        všichni spolu sledujeme jeden cíl,
        ať nám Bařtipán vydrží co nejdýl.
        Ale z jedný věci Bařtipán strach měl,
        co kdyby mu ten břich někdo záviděl,
        aby udržel ten svůj stát,
        tak vybudoval policejní aparát.
        V království to šlo všechno od desíti k pěti,
        prázdný krámy a hladový děti,
        oficiálně však všechno v pořádku,
        i když ten stát lezl vlastně pozpátku.
        Lidi pod sebou držel Bařtipán zkrátka,
        místo vlídnýho slova bič a oprátka,
        kriminály naplněný po okraj,
        každý se bál, proto radši zavolal.
        Sláva, ať žije Bařtipán náš pan král,
        lid ho zvolil, lid ho na trůn povolal,
        všichni spolu sledujeme jeden cíl,
        ať nám Bařtipán vydrží co nejdýl.
        Lidi tlustý měli Bařtipána rádi,
        lidi hubený zas měli plný zuby vlády,
        do čela se pan Hubeňour postavil,
        a Bařtipána svrhnul, čímž se proslavil.
        Všichni byli šťastní a národ jásal,
        sláva, ať žije Hubeňour naše spása,
        všichni byly radostí jak opilí,
        ale přitom stihli sklidit obilí.
        Ale po čase se divný věci děly,
        začal tloustnout pan Hubeňour, kdysi skvělý,
        narostlo mu bříško a pak druhá brada,
        no a lidi zas museli vohnout záda.
        Sláva, ať žije Hubeňour náš pan král,
        lid ho zvolil, lid ho na trůn povolal,
        všichni spolu sledujeme jeden cíl,
        ať nám Hubeňour vydrží co nejdýl.
        On se ten svět zase tak moc nemění,
        tloustnou lidi co byli dřív hubení.

        Já bych ten text jen upřesnil – „flexibilní“ lidé jsou tlustí v každém režimu.

        To se mi líbí

  3. bob napsal:

    V článku je jednoduše, čitelně a PRAVDIVÉ popsána a vysvětlena část historie. Takto to od dnešních historiků a pravdonošů neuslyšíme, bohužel. Kdyby záleželo na mě nechal bych text přetisknout do učebnic dějepisu.

    To se mi líbí

  4. c napsal:

    Celá kampaň vedená vybranými komunálními politiky, je vykalkulovaná na posílení US ekonomiky na úkor národních ale následně i zájmů EU.
    Přepisování dějin je nezbytné pro zabezpečení souhlasu mas při eliminaci základních tržních pravidel ve prospěch Dienstbierovců.
    Je nezbytné si připomenout slova která vyslovil europoslanec Saša Vondra ohledně eliminace ČLR pro budování 5G sítí a eliminaci RF ohledně dostavby Dukovan a Temelína.
    Prostě ty o 40 -60 % vyšší náklady které bude muset český plátce a daňový poplatní vysolit je nezbytné nějakým způsobem zdůvodnit.
    Již jsem zde předložil zdůvodnění oněch vysokých nákladů na výstavbu 5 G sítí v Česku viz:
    https://www.lupa.cz/aktuality/cr-a-usa-rozjizdi-spolupraci-v-5g-babis-s-ministrem-pompeem-podepsali-deklaraci/
    Následně nyní dojde k vyřazení rosatomu z dostavby Dukovan a následně i Temelína a bude podepsána obdobná dohoda kde ČR a USA rozjede spolupráci v dostavbě Dukovan a Temelína s odkazem na zabezpečení elementární bezpečnosti a neúnosně zhoršené vztahy s RF.
    Tož proto prosím se nesnažme vidět v příslušných komunálních politicích nějaké rusobijce ale pokusme se je vidět jako politiky jež narušením tržních vztahů cíleně poškozují Česko.

    To se mi líbí

    • Minorita napsal:

      Nebo-li zjednodušeně: ať to vezmu z jakékoli strany, jedná se o vlastizrádce… Jednají v zájmu ( svém ) a hlavně cizí moci … Při troše „kvalifikačního právního purismu“ ( a že to st.zastupitelství např. v případě potraviny zcizujících bezdomovců umí ) se toho dá „najít a použít“ vícero …

      To se mi líbí

    • vonrammstein napsal:

      Vzhledem k tomu, že žádný Česko neexistuje, nechává mě to klidným.

      To se mi líbí

  5. Minorita napsal:

    Ať už na VK nazírám jakoukoliv optikou, je vlastně jediným významným ústavním činitelem ( je jedno, že bývalým ), který takto viditelně protestuje proti onomu mediálně-politickému svinstvu ( jinak se to nedá nazvat ) , které dnes otřásá tímto státním útvarem.
    Proč se stávající „pantátové a bafuňáři neozvali stejně důrazně, je jedině jejich chyba, a je to na zvážení, čí zájmy v tak zásadní otázce Československé , potažmo České historie, existence a ve svých důsledcích i státnosti vlastně hájí, zastupují a representují. CO a KOHO poslouchají, ČEMU A KOMU slouží.
    Pro úplnost je nutné uvést, že ono výročí a vděk z něj plynoucí hájí pouze KSČM – ač se to mnohým líbit nemusí, a budou servilně s mainstreamem opakovat ideologické zvratky.
    Proč se „hlasitěji“ neangažoval hrad, tedy prezident, proč NAPROSTO SKANDÁLNĚ o sobě nedal vědět premiér, proč nereagoval rozhodně předseda sněmovny , a proč předseda senátu vlastně svým jednáním potvrdil „akceptaci“ revizionistů , je na pováženou.
    A narovinu – séru jim všem na geniálně bezpohlavní každý tiskových mluvčích …
    Jediný, kdo si dovolí otevřít na naše milé háčky „hubu“ byl komouš Filip – za což dostal náležitě naloženo, včetně veřejného lhaní a překrucování dějin redaktory ČT a demosebrankou. Snažil se v rámci možností i Ovčáček, ale to bylo repete – média i debilblok nezklamaly.
    Jediné, co stříkalo na všechny strany byla nenávist pravdy a lásky vůči komukoliv, kdo jim oponoval.
    Je tragický výsledek, vysvědčení pro tzv.demokraty, kteří by měli držet kušny v momentě, kdy budou jakkoli nahrazeni – i zadarmo jsou k ničemu.
    Je to děsivý výsledek i pro školství, které se na cecík nové EU říše doslova úpravě přisálo.
    A „venkoncom“ je to svým způsobem výsledek, důsledek a následek ideologické, politické a morální vidiny světa, kterou VK národu vštěpoval – nakonec „jeho“ strana je dnes spolu s Topinkama, STAN a KDU-ČSL jednoznačným vlajkonošem reinkarnace nácků v Bohemii…
    Měl by si šáhnout i do svého svědomí …

    To se mi líbí

    • Minorita napsal:

      PS: Tím tankem to začalo, a myslím, že mezi „natěrači“ byl mimo morální trosky Černého, jisté Samkové v druhé vlně i budoucí exponent ve straně VK… To byla tehdy „prča“, že …

      To se mi líbí

  6. Laco G. Mlynář napsal:

    Velmi se mi líbí, jak se neustále opakují zmínky o totalitním SSSR, paktu M-R a dalších hříších „Rusáků“, ale zcela se pomíjí, že známé firmy, tzv. „demokratické státy“ prováděly zcela totalitární politiky jak vůči nedalekým státům a národům, Británie například fašistické zacházení s Iry, ale i v koloniích s Indy a v Jihoafrické republice, když zmíním jen ty nejkřiklavější příklady.
    Nehledě na to, že ony „demokratické státy“ byly zlikvidovány Hitlerem ajn cvaj, zatímco totalitní SSSR vydržel a tím zachránil i „demokratickou civilizaci“ přinejmenším v Evropě.
    Rovněž nad hloupým srovnáváním nacismu a komunismu se vzdělanější lidé usmívají.

    To se mi líbí

  7. Rosťa napsal:

    Je mně z toho všeho zle. Kdyby si ti novodobí vykladači dějin alespoň počkali, až pamětníci pomřou. Celou tuto maškarádu polehoučku rozjel Havel. Čert si ho sice vzal, ale pohrobci z jeho sekty pokračují v započatém díle a svého guru plně nahradili. Nemám rád náilí, ale začínám chápat Stalina, jak naložil s podobnými týpky. A protože my to neuděláme, budeme mít mnohem horší a dražší jaderku, 5G a ve finále bych se nedivil ani zkapalněnému plynu z USA, který oni předtím nakoupí v RF. Zlaté RVHP.

    To se mi líbí

    • Minorita napsal:

      Jak to dopadne ? Použiji Rosťo Vaše slova:
      Nemám rád násilí, ale začínám chápat Stalina, jak naložil s podobnými týpky.
      A protože my to neuděláme, udělají to ti druzí ….

      To se mi líbí

  8. oh napsal:

    O.T. Oznámení pro pamětníky putyky „U Stejskala“ – na baktualně.cz kompletně zlikvidovali diskuze pod články a u blogů odstranili disqus, takže diskutovat o „podstatných věcech“ lze pouze na Ksichtoknize.
    Hail Hydra Pazderka!
    .

    To se mi líbí

    • Minorita napsal:

      Jak klasické 😁 …
      Ve jménu „otevřenosti“ držte hubu, aneb otevření, panáčkové, otevření můžeme a musíme býti především MY !!!
      Vaše redakce … 😁

      To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Mi to celkem nevadí, protože jsem měl na dvou prohlížečích stejně nějakou poruchu a ukázala se mi jen ikona Disqusu. A co mám třetí, tak tam mi ty články nestály za to, abych to vyhledával. I když jsem tam ještě diskutovat mohl. Jenže to stejně nemělo smysl. S tím výběrem, který se tam scházel, se ani diskutovat nedalo. Vždyť mezi nejaktivnější patřila proslavená Sylva Šauerová. A tak nějaká Aranka Homeless (nebo tak nějak). Takže úroveň VI. cenové skupiny.

      To se mi líbí

      • Minorita napsal:

        Pane z Bavorů, souhlas , mně to vůbec nevadí, neb jsem tam dlouhá léta ni písmenka nenapsal … Jednak autoři a obsah článků byl mimo můj vkus, tak diskuse byly později spíše na Kinedryl… Pamatuji onu aktivistku Sylvu – občas mám dojem, že se přetransformovala v třešeň 😁 … Z mé strany pouze rýpanec směrem k bakalopresstituci …

        To se mi líbí

        • oh napsal:

          Kdepak, tresen byla (a možná ještě je, to já bez Ksichtoknihy nezjistím) „U Stejskala“ známá jako jepice. Šauerová je docela jiný ptáček a jiný kalibr. Nebýt to tady nevhodné, našel bych odkaz, jak za sebou „paní Sylva“ vztekle zabouchla bránu Vlčího dvora, ale nechci z Bavorovy síně vyvolávat další různici.

          To se mi líbí

          • Bavor V. napsal:

            tresen se pohybuje u Tribuna(?). A stále jako tresen. Jepici si nepamatuji, já byl U Stejskala chvilku, než jsem spadl do vlčí jámy a hned na to jsem si dovolil otevřít tuto síň.

            To se mi líbí

            • tata napsal:

              no ale vlčí jáma byla otevřena tak 3,4 roky co probihali u STEJSKALA diskuze než se u něj začalo třidit a zakazovat,ano tresen byla i jepice,to už je ale let to byli doby

              To se mi líbí

          • Minorita napsal:

            Ach tak, proto použití onoho nicku Lexem – to jsem nevěděl, respektive tušil, když to třešeň tady zkoušela, a Lex jí vymezil „mantinely“ … Ano, matně si vzpomínám, že u Vlka také tvořila, ale opravdu matně. Že byla „svá“ ukazovala hlavně u Stejskala, nicméně Vy Oh-u máte nejen o historii mnohých diskuzních fór výrazně větší přehled 😉.
            Nicméně občas jsou si přes tu klávesnici prostě podobné …
            Třešeň se objevuje myslím u Tarase a u Tribuna také, u Nabídky nevím …
            Nicméně není to tak dlouho, kdy jsem zavítal myslím k Tarasovi, a tam třešeň myslím se Saulem jeli „palbu“ ohledně hodnocení osvobození, atd….
            Jsem si připadal jak na fóru SDL … U Tribuna jsem už reagoval – tam zase „historicky“ umravňovala Tribuna kvůli údajnému odvlečení prý 30 -ti tisíc a více ( dle autora ale i méně ) Rusů s Československým občanstvím do SSSR po Ji. WW. Ani jí nevadilo, že v článku, ze kterého čerpala jim nakloněný historik operoval s číslem 300 …
            Třešeň, víc není třeba konstatovat …

            To se mi líbí

            • Bavor V. napsal:

              Spletl jsem si Tribuna s Tarasem. Taras je její pole působnosti.

              To se mi líbí

              • Minorita napsal:

                Ale zaznamenal jsem ji i u Tribuna, jak píši 😉 … U Tarase jsem fakt měl z „ducha části diskuze“, že jsem na stránkách SDL, kam se „omylem“ zatoulal pár oponentů …
                Prostě opanovala společně s jedním až dvěma dalšími nicky jednu diskuzi … Stopy byly i v jiných, ale to už jsem se raději pakoval – jsem pak hubatej 😁 …

                To se mi líbí

      • oh napsal:

        Zvláštní bylo, že Šauerová mohla do příspěvků cpát odkazy zcela libovolně, a když jsem to jednou v postejskalovském období zkusil já (a šlo o odkaz na článek z aktualně a k tématu) skončil jsem ve schvalování, schválen jsem samozřejmě nebyl a na mailový dotaz, co že je na mém odkazu tak závadné, že nebyl připuštěn, jsem se dozvěděl, že to oni ne, že to dělá diqus:
        příspěvek obsahoval webové odkazy, ty však přes primární filtr neprojdou.
        Odkazy jsou povolovány až zpětně, po prozkoumání, zda se nejedná o nebezpečný zdroj či zda nehrozí, že se na něm bude vyskytovat nevhodný obsah, který si protiřečí s Kodexem diskutujících.
        Váš příspěvek je v této chvíli již povolen.“

        A bezpečně ztracen pod dvoudenní hromadou novějších příspěvků, dodám já.
        Poté, co jsem to s odkazem zkusil znovu, následoval stejný proces – čekalo se na schválení den, pak dva, tři… no, asi toho schvalování měli moc. 🙂 Další mail baktuálním moderátorům už jsem nenapsal, jen jsem si přečetl odpověď z minula a hořce zavzpomínal na staré dobré časy, kdy se Stejskal sice aktivně vmíchával do diskuze, ale aspoň dával člověku hned vědět, že mu komentář smázl a proč.

        To se mi líbí

        • lujjza napsal:

          Co se divíte, SŠ byla v devadesátých letech vedoucí sekretariátu ředitele BIS Stan. Devátého, šéfka jednoho z nejdůležitějších odborů kontrarozvědky a poté taky Devátého náměstkyně,

          To se mi líbí

      • tata napsal:

        Sylva Šauerová. Tu pamatuji,to byli diskuze,to jsem ještě v něco věřil že má smysl,ale tenkrát to na nás vzdala

        To se mi líbí

    • Rosťa napsal:

      Články na baktuálně už roky nečtu a kdybych na centrumu neměl mejla, vůbec bych do té smrduté žumpy nelezl. Ono to na baktuálně nestálo za mnoho ani za Stejskala.

      To se mi líbí

    • lujjza napsal:

      Bych se moc netěšila – „Echo24“:

      „Pravdivost zpráv na Facebooku bude v Česku pro největší světovou sociální síť prověřovat v rámci uzavřené partnerské dohody nezisková organizace Demagog.cz.“

      Píše dneska „vlk“ (omluva panu domácímu), inspirován 2 články od Germanika.
      Je tam seznam cca 40 cenzorů, kteří si říkají „editoři“ (fotky, jména, povolání/co a kde studujou…). Věkovej průměr odhaduju kolem plusmínus 20 – prostě samí zkušení matadoři, kteří s naprostou (sebe)jistotou vědí, co je pravda a koho/co je třeba vymazat/nahlásit.
      Prostě – „Seznamte se osobně se svým facebookovým cenzorem“

      To se mi líbí

      • Minorita napsal:

        Wauuu, to je taková „Liga práskajících“ – veřejná… Jsem zvědav, jaké žebříčky, kritéria a soutěže „úspěšnosti“ budou mít … Obzvláště by bodla „Tabule cti“ – dlouhodobě nejúspěšnějších nemilosrdných bojovníků, chce se říci reků, rytířů pravdy a lásky v první linii lítého boje s dezinformačním a zákeřným živlem.
        Jen nějak nevím, s jakým žaludkem se ta individua ( zanedlouho to bude asi většina mládeže ) rodí – vždy jsem si myslel, že 4 má jen skot …
        Volejme halelůjá, práskající eskadra, bonzující komando žije. Pravda, každý jsme jiný, ale vůbec bych nechtěl být v pozici jejich rodičů ( pokud nejsou, a asi budou stejní deprivanti a degeneráti ) v momentě „popularizace, medializace koníčka“ jejich ratolestí :
        A copak dělá synek, paní Nováková, furt práská a bonzuje ? Že to nese …
        Čeho se jeden nedožil – veřejné donášení, bonzování, aktivní cenzůra a postih neposlušných bez toho, že bych někde běhal v mundůru, nebo chodil na vnitro …
        Následníci Venci Flašky tvrdí muziku – jejich guru už od počátku 60-tých let objížděl republiku s tím, že ho tajní sledují – dnes stačí sednout k PC nebo vzít foun 😁 , a po republice by teď hned mohl jezdit vláček banovaných, sledovaných a Al Hamajdou odboru nahlášených duší … 😁 …

        To se mi líbí

  9. strejda napsal:

    Sice trochu k věci ale o něčem jiném. Přesto ke konci války.
    Oba protokoly o kapitulaci branných sil Německé říše uvádějí datum a hodinu kapitulace takto: at 2301 hours Central European time on 8th May 1945. Tedy 8. května 1945 v 23:01 SEČ. V té době ale na území Říše i Protektorátu platil letní čas – SELČ, tedy čas posunutý o hodinu. A tak se z podivného termínu 59 minut před půlnocí stal jasný termín.
    Světová válka v Evropě skončila 9. května jednu minutu po příchodu dne. Je z toho jasné – obzvlášť když i dnes používáme stejný čas, že mír NENASTAL 8. května, kdy se celý, celičký den mohlo legálně bojovat, ale až 9. května 1945.
    S historií a fakty se vesele manipuluje a hlasy upozorňující na chyby jsou umlčovány. A tak se hluboce omlouvám diskutujícímu zde v hodovní síni pana Bavora V., který tvrdil, že válka skončila první minutu dne 9. května a já mu to vyvracel. Myslím, že to byl Hudec. Jistě to měl z nějakého umlčeného zdroje.
    A já se vracím do dob mého mládí, kdy 9. květen byl dnem vítězství. Unglaublich, říkala moje maminka.

    P.S. Jistě se najdou tací, kteří budou vysvětlovat, že sice platí letní čas, ale že je důležitější SEČ. Že dnešní den 4. června začal již 3. června v 23:00 SELČ a skončí dnes v 23:00 a pak bude zítra.

    To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      Jo, s těmi časy je to zajímavé. Tady je to trochu rozebrané, možná čerpáte ze stejného zdroje:
      http://blog.aktualne.cz/blogy/zdenk-koudelka.php?itemid=37024

      To se mi líbí

      • strejda napsal:

        Hudče, je to zajímavé, když jsem se dnes probudil, bylo 10:15 SELČ, vím to přesně protože jsem měl nastavený budík, tak mně to zničehonic napadlo. Asi se v noci sešly nějaké asociace. Řekl jsem si, s křížkem po funuse, musím rok počkat. Ale když jsem spustil PC, tak jsem si uvědomil, že je u Bavora vhodná základna a napsal to.
        Koudelkův článek neznám, na Aktuálně jsem byl dnes poprvé. Navštěvuji pravidelně jen dvě diskuse a velice sporadicky se podívám i jinam. Času je málo a voda stoupá. 🙂 To je taková jistá spravedlivá jistota v nejistém světě 🙂

        To se mi líbí

    • rexus napsal:

      Asi to prostě trochu popletli. Spojenci zřejmě chtěli, aby konec války = začátek míru nastal na rozhraní dvou dní, tedy konce celého 8.5. a začátku 9.5. Čili válka jako končí v poslední minutě dne osmého a mír naopak začíná v první minutě dne devátého. Takže by se správně měly oslavovat dva dny : 8.5. jako konec války a 9.5. jako začátek míru.To by bylo nejrozumnější. Ta jedna minuta nad 23h středoevropského či nad 24 hodinu středoevropského letního času byla zbytečná.

      To se mi líbí

  10. LB napsal:

    Jj, to je ten článek. Je zajímavý, ale budí různé otázky. Třeba pochybuji, že jsme se rozhodli. sami. I autoři byli patrně trochu v rozpacích když napsali
    „víceméně sami (ale pod silným nátlakem SSSR)“.

    A bylo by těch připomínek víc

    To se mi líbí

    • Slim napsal:

      Jistě, že se dá mnoho dodat. Proto jsem taky článek ofotil (a vidím, že opět dost mizerně). Na Klause je to dobrý článek, i když si podle jistých znaků myslím, že to napsal spíš Weigl.

      Přemýšlel jsem jak začít s tou vděčností, o které se zmiňuje Minorita. Je to spíš kategorie mezilidská, státy mají hlavně zájmy. A po ránu vidím, že už to dobře napsal Bělohradský (s touhle a s jinými, ne se všemi, částmi plně souhlasím).

      „Cílem válčícího národa je vítězství nad nepřítelem, osvobození jiných národů je jenom vedlejším produktem. Platilo to o (Masarykem přeceněném) roce 1918, jak se po dvaceti letech ukázalo. A stejně tak bylo osvobození Evropy v roce 1945 jen vedlejším produktem porážky nacistického Německa, na níž mělo Rusko největší podíl. Každé osvobození je pevně zarámováno zájmy vítěze, jak dokazuje například americko-britská intervence do občanské války v Řecku (1946 až 1949).
      I osvobození Československa bylo jen vedlejším produktem porážky nacistického Německa; nebylo opakem závislosti malého státu na velmocích, jen její modifikací.
      Vedeni bludem opaku naši dědové a otcové volili komunisty, protože chtěli opak první republiky, k jejíž „bídě, zkorumpovanému stranickému systému a závislosti na zrádných západních velmocích“ se už nechtěli vracet. Vidina takového opaku zavedla národy Československa do katastrofy.“

      https://www.novinky.cz/kultura/salon/clanek/esej-vaclava-belohradskeho-virus-v-ceske-pameti-40325935

      Pak je tu ta otázka z nadpisu Kdo zvítězil? Odpověď je samozřejmě – všichni! Všichni spojenci a další odpůrci nacismu. A SSSR samozřejmě měl nadpoloviční podíl; mírně nadpoloviční řekl bych, v celosvětovém měřítku všech válčišť.

      Nechci říkat nějaké procentní hausnumero (i když určitý odhad mám), mj. taky proto, že tohle není jako rozpočítávat na konci směny, kdo natrhal kolik věrtelů. Protože „konec směny“ taky nemusel nastat, válka byla v několika okamžicích velmi těsná. Je dobré nezapomenout taky na příspěvek Polska a Británie v přelomových okamžicích; na Srby, kteří vázali celou válku řadu německých divizí…atd. a to jsme jen v Evropě. Válka byla prostě celek, a jako celek musela být vyhrána, každý příspěvek dobrý, možná i nepostradatelný.

      To se mi líbí

      • Slim napsal:

        Ještě k tomu Bělohradského „bludu opaku“. Já tomu říkám pracovně „syndrom Rudého práva“ (RP vždycky lže, pravý opak bude pravda), nebo taky „negace negace“ (což je ovšem ze dvou důvodů matoucí, lepší by už bylo „opak opaku“).

        Že je to zcela chybné netřeba moc dokazovat, ale alterblogy se v tom doslova koupou. Tak tenhle blog před 8 lety začínal celkem věcnou kritikou manipulací mainstreamem sdělovadel, a od té doby se mocně zradikalizoval, a čtou se tu často neuvěřitelné věci.

        To se mi líbí

      • strejda napsal:

        To se Bělohradskému opravdu povedlo:
        Vedeni bludem opaku naši dědové a otcové volili komunisty, protože chtěli opak první republiky, k jejíž „bídě, zkorumpovanému stranickému systému a závislosti na zrádných západních velmocích“ se už nechtěli vracet. Vidina takového opaku zavedla národy Československa do katastrofy.“
        Vypadá to, že právě ta v uvozovkách uváděná charakteristika zavedla, cituji dále „zavedla národy Československa do katastrofy.“ Určitě větší než co přišlo potom.
        Osobně si myslím, že na rozhodnutí o tom, co byla či nebyla katastrofa, je vhodné počkat. Nejlépe delší čas. Vyhnuli jsme se islamizaci, která potkala všechny země Západu. Již na generace budou rozdělenou společností s pouličními bouřemi a bitvami – až ……
        Dnes čteme i renomované osobnosti které píší, že se v našem civilizačním okruhu mísení kultur nepovedlo a je nepravděpodobné.

        To se mi líbí

      • cobolik pacholik napsal:

        ja tu by kus popravil co pise nejaky kokot o nasich otcoch a dedoch ze tak volili vie bacov kokot bo jednemu z nich preskakoval jak spermia tam dole a jasne kazdy ma nejake percento ja tak beriem radovu holotu v zakopeona nemala sajnu ci ho v oakmizu nerozjebe na prach delostrelecky granat,zili z hodiny na hodinu,ja myslim,ze nezije ani jeden a to nemyslim terazmco by sa bol dozil konca vojny,ak bol na prvej linii to bigos,ci pilot,ci tankista ani jeden z nich a boli to miliony ruskej holoty co nedozili ani dalsieho dna nie toboz koniec vojny,ani nie pri stalingrade ale okolo rzeva tam nebolo zajate,ale zdochlo okolo 2 miliony holoty bo to bola cesta na moskvu ,tam docista jatky,musim dorvat dajake knizky od volke,co sa tam zucastnili toho vyletu jich tam,nejake polsko ci srbsko ci britania,kurva kazdy prispel ale utrpenia a triumf dobitia berlina to dostali len rusi oni vojnu samy nevyhrali,ale kurva vyzrali najviac hlavne ta holota a tej mi zial co ona kurva dostala a dnes ked kukam,jak sa zije,ci citam jake su spravne nazory ci historicke pohlady hlavne u nas mozem sa len v duchu smiat bo toto co pisem vie kaxzdy slaby strednacek mojho razenia,toto rozoberanie detailov pohladov a hlavne dnes,co z nas nikto nema pary,ja len cul od ocitych svedkov drzme radsej picu,ked sa podari a otvoria letiska za par mesiacov ryskym v presove budem lial vodku,klast kyticku a fajcit za tych co tam lezia bo tak mi kaze moja cest ku nim a jebem ja vsetkych historikov do ucha… a nech boh ochranuje dajakeho konara,ze by mi pri pomniku povedal,co robim zo seba kokota bo rozbijem flasku a hrdlo mu vjebem do gagora,zatial sa nestalo a dufam,ze nestane bo kurva nedorobim tu duchodu…

        To se mi líbí

      • Minorita napsal:

        Nechci nějak „shazovat filosofy a myslitele“ typu p.Bělohradský , nicméně už tisíciletí před nimi mnohé podstatné definovali tehdejší tzv.vzdělanci, vojevůdci , filosofové, atd….
        A mnohdy jasnější a pochopitelnější formulací – hejna cizích, rádoby odborných formulací a výrazů prázdno nezamaskuje.
        Snaha se vymanit z odpovědnosti za svoji „dnes odsuzovanou volbu“, úporná až křečovitá snaha tuto volbu dehonestovat, pošpinit, relativizovat, hodit na někoho jiného ( i když samozřejmě ve hře bylo vícero vlivů ) , prostě ze sebe smýt „špínu za volbu KSČ“ nejen v letech poválečných čouhá současným především domácím tzv. „filosofům, myslitelům, etc.“ jak sláma z bot, až to tluče do očí.
        Cudně se zamlčuje PROČ, respektive se to odbude jedním odstavcem, aby zbyl celý list, ne-li spousta listů, na bohapusté nicneříkající rádoby intelektuální žvanění a fabulaci.
        Máte pravdu, že ona vděčnost je kategorií mezilidskou, nicméně co vlastně touto kategorií není ovlivněno , že … Stačí antipatie dvou „vůdců“, a problémy jako hrom jsou na světě, neb jsou díky tomu s různou intenzitou mobilizovány prostředky , všechny, vykreslující protějšek tak či onak, vytvářející atmosféru, a světe div se, i případný národní, mocenský zájem.
        Teď si neodpustím na adresu těchto „filosofujících individuí“ poznámku – dá se říci, že jejich mnohdy žvanění na úkor a účet národa, obyvatelstva, na účet jeho historie, odsudky toho či onoho, doslova lísání se k jistým mnohdy módním, až skandálním náladám , vrstvám, směrům bez jakékoli odpovědnosti pod pláštíkem tzv. Nezávislosti, nestrannosti, je velmi často Slime na pár facek, né na podrbání za ouškem a akademickou glorifikaci.
        Kolega Oh sem dává odkazy, jenž jsou „demonstrací“ výsledku vlivu oné „nestrannosti, nezávislosti“ v podobě vydávaných „děl“ ( nooo, ono to účinek dělostřelby má, ale vždy směrem do vlastních řad ), či se zmíní o výskytu velmi sporných person ve vzdělávacím procesu – a je to věru strašlivý výsledek.
        Jestli jsou na těchto stránkách tepáni političtí kašpaři, škůdci a zločinci, tak stejnou pozornost si zaslouží ona tzv.nová poplyšová povýšená, arogantní a protinárodní tzv.inteligence, tedy to, co se za ní považuje, často dokonce o sobě prohlašuje.
        A ono tzv. je použito vědomě – neb jedná v dojemné shodě protinárodně, doslova demontuje, destruuje národní podvědomí, historií, de takto usilovně pod oněmi pláštíky nestrannosti, otevřenosti a objektivity demontuje, demontují to, co činí národ národem …
        Je to Slime zločin, neb umí kopat především do vlastních ( zajímavá místní vlastnost, že ) řad, do domácí populace – pokud by pomlouvali jiné, ozvou se důrazně z druhé strany, která je často duchovní i materiální „matkou“ těchto zvěrstev …
        Tedy – kopání do vlastních předků za jejich volbu nota bene v této souvislosti se nejen p.Bělohradskému nepovedlo ( spíše se zeptám, co , jaká předpověď se těmto teoretikům a expertům na vše povedla – jejich úspěšnost je vcelku tristní, a kdyby si sami nevytvořili uzavřený systém hodnocení, bylo by to ještě horší ) – a tím nechci personifikovat v oné osobě „omyly oné disciplíny“, jde o reciproční střelbu do řad těchto tzv.intelektuálů a nedej bože elit …

        To se mi líbí

    • vega napsal:

      A nebylo to třeba proto, že v Praze se 8. května ještě střílelo? Tenkrát jsem ten přesun data měla dost Zemanovi dost za zlé.

      To se mi líbí

  11. h napsal:

    No, jo. Klaus. Překvapivě slušný pravičák.

    Schwartzenberg se v paletinských záležitostech také trošičku pochlapil, prý když je v důchodu, tak už může. Ale Klaus je výjimečný tím, že občas říkal pravdu o historii a zahraniční politice už před důchodem. To se u (pro)západních politiků vidí vzácně.

    To se mi líbí

  12. cobolik pacholik napsal:

    klaus je kokot bo jesitny ,amnestiu dal svojim prizdisracom,neriesit minutu o konci vojny v hentom case kopa holoty sa zastavila,ci uz zaplakala z radosti ci zarmutku nad stratou blizkeho s ,yslienkou ze zacne konecne normalny zivot kokotiny sa robili dalej v rusii zatvarali,za to,ze poverdal nejaky vojak,ze v reichu maju lepsie cesty u nas soudruh prezident demisi prijal a teraz tiez picovina s pravdou a laskou ci uz vtedy ci teraz sa ludia mali lepsie poniektory sa aj najedli,teraz sa mame tak dobre,ze sme sa tak este nemali,mne coraz viac pride,ze kedy ja bol stastny a furt mi dochadza jedno mal som zajebane 5$ vykracoval som si jak najbohatsi clovek sveta kupil si smirnoff malu lahev lacny cigar a dva zemle,cul som sa jak kral a bol som stastny jak kurva z 5$ som mal vsetko vypit,zafajcit a zjest,ani slipy zosrate som nemal bo sa na mne rozleteli a predsa som bol stastny clovek,je pravda ze holota vtedy jak bol ja sa vie tesit jak kurva…len nepisat ze to chapete,ci kokotinu pisem najprv treba zazit hej…

    To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.