Čas falošných ilúzií…


Áno, žijeme v čase falošných ilúzií. Občas mi všetko to, čo sa deje pripomína jednu veľkú hollywoodsku produkciu, alebo marketingovú kampaň,  ktoré okolo nás vytvárajú  existenciu reality.

Presviedčajú nás,  že spoločnosť, ktorú tvoríme je založená na nejakých hodnotách, ale práve tie hodnoty, o ktorých sa toľko hovorí, sú v skutočnosti falošnou ilúziou hodnôt a s tými skutočnými, nemajú nič spoločné.

Presviedčajú nás, že naše životy, ktoré žijeme sú naše, že máme súkromie, slobody a práva.

Ale je to tak? Koľkí z nás žijú v zajatí konzumu tak, ako to chcú šikovní marketéri,  biznismeni a finančníci, ktorí bohatnú na predávaní falošných ilúzií.

Máme súkromie?  Ale kdeže. Koľkí z nás dobrovoľne  zavesia na sociálne siete skoro všetko o sebe, v domnení falošnej ilúzie spolupatričnosti a priateľstva. A zo súkromia je odrazu vec verejná.

Máme slobody a práva?  Stačí sa pozrieť okolo seba,  ako tie slobody a práva fungujú a vidíme, ako rýchlo sa dá vytvoriť  falošná ilúzia nebezpečenstva, za ktorým je  skrýva skutočné nebezpečenstvo porušovania práv a slobôd z dôvodu nášho bezpečia. A ľudia radi  uveria falošnej ilúzii, ktorá im hovorí, že to všetko je len pre ich dobro.

Presviedčajú nás, že politický systém, ktorý táto spoločnosť vytvorila, je nutný pre jej fungovanie. A ľudia veria, že politici sú tu pre nás, pracujú pre nás, pre štáty. Je to len falošná ilúzia, ktorá má za úlohu ľudí rozoštvávať  a názorovo trieštiť . Vyvolávať vášne a nepokoj medzi ľuďmi, aby nedokázali medzi sebou komunikovať . Mnohí žijú vo falošnej ilúzii potrebnosti politických strán pre fungovanie  štátov a ekonomík. Ale skutočne potrebujeme to množstvo politikov, aby sme mohli normálne žiť, fungovať?

Nie, je to len ďalšia falošná ilúzia, pretože politici v skutočnosti potrebujú nás.  Bez občanov a falošnej ilúzie slobodného  výberu vo voľbách by neboli ničím a nemali by moc a „lukratívne zamestnanie“ na úkor iných.  Stačí vidieť mocenského molocha v podobe  EÚ a Europarlamentu. Ja osobne necítim, že by bola existencia tohto  byrokratického  aparátu  pre mňa niečím prospešná.

Aby ľudia týmto falošným ilúziám uverili, je vynakladané obrovské množstvo financií do ich tvorby, na ich choď a propagáciu. Všimol si niekto, koľko financií je potrebných na vývoj „moderných technológií  a médií“? Všimol si niekto, akú úlohu v tom zohrávajú  práve médiá?

Veľmi veľa z toho všetkého sa používa práve na to, aby si ľudia ani neuvedomili, že v skutočnosti žijú vo falošnej ilúzii. Nie,  plné obchody jedla a lákavých výrobkov , nie sú meradlom bohatstva a životnej úrovne, tak, ako nimi nie je ani život na dlh. Vzdelanie a množstvo vysokoškolsky vzdelaných ľudí, nie sú meradlom intelektuálnej vyspelosti spoločnosti. Falošná  filantropia je tiež len ilúzia ľudskosti.

A celá táto show falošných ilúzií má len jeden cieľ. A to, aby človek prestal premýšľať, prestal napredovať. Zabudol na skutočné hodnoty a na to, čo je pre neho dôležité.

Veď už aj obyčajná láska sa zmenila len na  falošnú ilúziu a ľudskosť na pár prázdnych fráz.

Dokážeme ešte rozlíšiť  realitu a skutočné hodnoty od falošných ilúzií, ktoré nás oberajú o vnútornú slobodu, o radosť zo života, pokoj, o naše životy?

 

 

 

Článok bol pôvodne zverejnený na Blog Pravda.sk
Příspěvek byl publikován v rubrice Devana se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

31 reakcí na Čas falošných ilúzií…

  1. strejda napsal:

    Na to odpověděl již Kazatel:

    Co bylo dříve, to zase bude,
    to, co se dělo, se bude dít.
    Není nic nového pod sluncem.
    Copak je něco, o čem se dá říci:
    Pojď se podívat na něco nového?
    Vždyť to tu bylo už celé věky,
    bylo to na světě dávno před námi!

    K tomu není co dodat. Mnohatisíciletá praxe to prověřila.

    To se mi líbí

  2. vonrammstein napsal:

    Hezký. Ale v každý společnosti někdo vládne. Šaman, náčelník, stařešina, rada starších, král, Velká Matka, Althing, parlament, diktátor… Jinak to nejde. Někdo vládnout musí. Opakem vlády je anarchie.

    To se mi líbí

  3. cobolik pacholik napsal:

    devanka nick bohovy toto vacsina tu starych krabic naisto vie,vacsinou soudruzi ci presvedceny,ci len pre vyhody presvedceny soudruzy uz davno umreli jeden z nich pavka korcagin strejda napisal dobre ,AFB tiez a ja by len chcel jedno aby to pravo,co uzakonene sa dodrzovalo a charita uz som pisal ked sturacke odrezali prs hned mi prislo z organizacie pre boj s rakovinou prsu,aby som prispel na ten boj,jak stary sam vojak v poli ostrielany frontou zivota som tam zavolal bo som chcel vediet bo mam nos,ze to ojeb kolko berie charita a kolko na vyskum, po dvoch telefonatoch,kde som dostaval vyhybave odpovede ze nie su kompetentny som sa dovolal na kompetentnu kurvu,prve dve minuty som sa pytal kolko oni,kolko vyskum a cely cas jebala svoje,ked som jej povedal,ze nech nejebe mater jak lidovej komisar za komuny co nemala sajnu sa vymackla ked poslem 100U$D ,18$ na vyskum a 82$ pre charitu uz je to ponad 6 rokov rovno som jej povedal,aby chcipla hned teraz s celou rodinou aj s tymy kurvamy co tam robia, 3 sekundy bolo ticho ,ze ci som OK a ja ze pri lepsich zmysloch som lepsie nebol a jebol som s telefonom a to som ani vo sne nepocital,bo vsetko bolo OK,ze sturacka umre,ze som bezcitne hovado ci vysinuty,ja nemam nejaky syndrom z toho,ze ich vinou sturacka umrela,ja len dakoval tym,co je zivot predlzili nie som obmedzeny zaslepeny sielenec,ale kurva s rozmyslanim chladneho vraha bo tam som sa vyskolil na fronte zivota,bo charita,ci akakolvek organizacia podobneho ojebu,co rycia do sveta jak pomahaju stacia cifry co pisem,bo ja pomozem tiez,ale je nie charita,ale clovek v prvom rade ja si nejakou pomocou neulahcujem na nejakom svedomy,ci cokolvek kurvy mojho razenia kalene maju inak ustavene,preto kto da jeden halier na charitu sa zucastnuje totalneho ojebu a sam sa radi ku tym kurvam skurvenym a ze mam pomylene ja seriem…

    To se mi líbí

  4. Rosťa napsal:

    Já to cítím úplně stejně a napsal bych to také tak, kdybych to uměl. Politiků pomalu víc jak obyvatel, kvanta netáhel z FF pověšených na státním vemeni přes pol. ziskovky, dvojí metr v právu a permanentní oblbování lidu obecného medii, ponejvíce z hor Krkavčích. S CCCP na věčné časy jsme vyměnili za nový zadek v Bruseli a devótnost k Bílé chatrči také není úplně k zahození. Ti nejzdatnější z čeledi Plavců štětinatých, lhostejno, jestli je to Petr nebo Pavel, jen skokem mohutným přeskočili a je jim dobře. Jak já jim závidím ten pevný karakter.

    To se mi líbí

    • Minorita napsal:

      Bohužel je to v mnoha ohledech horší, než v minulosti. Sami klademe ona mylná a zavádějící rovnítka, která jsou „prozřelými“ dekády používány jako ideologický a argumentační bič a zkratka.
      Jak snadno se pak ono = používá deprivanty všeho druhu v hodnocení minulosti ( ono nechutné : socialismus = nacismus ) . Pokud už sami přistupujeme v hrubých rysech takto ke klasifikaci minulosti, jak ji pak vlastně ( onu minulost , a vlastně i sama sebe ) vysvětlit, ochránit, upřesnit, očistit, obhájit v souvislostech před neuvěřitelnou vlnou takřka fyzické, mediální a ideologické nenávisti, před kvantem deprivantů stojících v zástupu, aby si kopli, před doslova ZMRDY, kteří se v zájmu čehokoli neštítí přepisovat odporně dějiny.
      Jestli my sami už v úvodu nejen připustíme, ale rovnou ona rovnítka použijeme, sami sebe diskvalifikujeme, znevěrohodňujeme, a nejspíše i zešměšňujeme.
      Nejde totiž v žádném případě o nadsázku, a druhá strana to také tak nechápe, je názorově a ideologicky pevně ukotvená – jako bychom se báli stát si za svým názorem, respektive dát to najevo.
      A v reálu je situace opravdu na pováženou, v diskuzi pod Evropou je odkaz na jedno „zjištění“ ( pozdní ) v otázce velmi diskutovaného úseku naší minulosti, nyní bohužel téměř zcela v režii páté kolony … Nemáme se čemu divit …

      To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Pavlové mne napadli dva. Oba dva jsou blbci.

      To se mi líbí

      • Rosťa napsal:

        V dané souvislosti jsem měl na mysli Petra Pavla. Ten druhý, kterého máte vy na mysli, je samozřejmě grázl přímo excelentní, ale nebyl zaťatý bolševik v minulém režimu. V osmi letech to ani nešlo.

        To se mi líbí

    • Cech napsal:

      Nehledejme velké složitosti tam kde v podstatě nejsou.
      „V neděli ráno zveřejnil Deník N článek, ve kterém se s odvoláním na čtyři na sobě nezávislé zdroje uvádí, že česká vláda před nedávnem tajně schválila pravidla pro výběr dodavatele nového jaderného bloku pro Dukovany. Dokument má zajistit, že zakázku nedostane společnost ze státu, který může ohrožovat strategickou bezpečnost České republiky. Jeden ze zdrojů Deníku N zmínil v této souvislosti konkrétně Rusko a Čínu.“
      V podstatě toto ohledně ČLR plnil Hřib vzhledem ke svým možnostem a Kolář s Novotným pracovali na RF.
      Proto nyní může náš premiér provést stejnou kulišárnu jako s výstavbou 5G sítí. Jinak by se Rosatom a CNG tak lehce vyřadit nedaly. Ceny Westinghouse, Korea Hydro & Nuclear Power a francouzská EdF jsou jednak mnohem vyšší a zapojení našich zdrojů bude mizivé.
      Proto vláda schválila ona pravidla protože je tam ta možnost použít bezpečnostní faktor, který jistý senátor u Jílkové „popsal jako velmi významný“ a ČEZ ho musí brát v úvahu. I kvůli němu má vláda tu pojistku, prohlásil Havlíček. Proto také výběr ČEZu buď schválí, nebo ne.
      Především ministr Havlíček podotkl, že během výběrového řízení se česká strana bude opírat na prvním místě o bezpečnostní požadavky.
      Tož je to tak nějak shodné, jak dříve za bezpečnostní riziko pro Česko označoval NÚKIB technologie čínské společnosti Huawei, pouze zde se musel zrealizovat plán ve prospěch Westinghouse v několika krocích.

      To se mi líbí

      • Minorita napsal:

        Bingo, od začátku nešlo o nic jiného … Defraudace kořeněná vlastizradou, nebo zločinným spolčením … Onoho senátora okamžitě internovat spolu se 3 výtečníky, důkladně vyšetřit senát, zamini, úřad předsedy vlády a pochopitelně sekretariáty VŠECH mafiánských klanů, pardon, politických stran …
        Jsem zvědav, jak dlouho Andrejovi při takto proradném, kuloárním stylu jeho politiky … K té dostavbě se ušatí kluci jako prémii snaží přidat, co by bonus, vojenský kontingent co by „ochranu technologie“ , aneb ta základna tu bude, že, modří, oranžoví, fialoví, černí, a vůbec všichni „demokrati“ …
        Sbohem rozume …
        Z toho se ten buzerant na ČT 1 udělá v přímém přenosu …

        To se mi líbí

      • Bavor V. napsal:

        No, DeníkN je stejná úroveň jako Kundrareflex nebo Šafrecho.

        To se mi líbí

      • cobolik pacholik napsal:

        toto dobre tu vidiet jak internacionalna demokraticka vyjebanost predci o milionkrat lepsie zitrky socializmu,tie demokraticke to stoja tolko,ze na desatrocia bude platenia a dalsie na percenta myslim desatrocia,ked som to cital jaka sudruzska logika nijake podnikanie ohladom penazi,jasne bezpecnost prva prevlada ideologia,o ktorej tej prvej som bol informovany tymy,co teraz siria svoju a ktora presahuje uz docista tu prvu,pritom sam som bol u army s atomovym inzinierom,hudacek ci niekde som cital,jak nase chytre hlavy vedeli vylepsit ucinnost a hlavne bezpecnost jadroveho zariadenia,co vania sa proti tomu nestaval bo ten spagat na jednani v moskve ked islo o temelin zacat budovat traktare povedali,ze tovarisci z ceskoslovenska su kurva dobry a este vylepsia technologiu,ked ide o biznis v tej vyjebanej demokracii ty co zodpovedaju volicom,ze rozhodovat bo o jadrovej energetike to nerozhoduje nejaky buran mojho razenia,do toho zajebu tu svoju skurvenu ideologiu nie jadrovej bezpecnsoti,ale jak ten skurveny ohnuty lokaj sa zapacit teraz te riti,do ktorej sme vopchali nos a nic ruske ci cinske a pritom ty jebany volke nekukali ideologigicky ,ale cisto skusenostou desatrociamy v najhorsich casoch cold war a sumou samy to povedia,nestalo,sa,aby vania nedodal zamluvene kubiky plynu ci barely ropy a postavili plynovod bo vedia,ze keby sa chceli zapacit amerike a byt ideologicky uvedomely,pricom nie su degenerovany kokoti ,kalibru nasich najlepsich na svete expertov jebali na ich skvapaplneny plyn,bo vedia,ze by ojebali o miliardy dalsie generacie tych jebanych volke a ich platobne schopnosti su na svetelne roky od nasich a este ked cujem tajne v najlepsej volnosti,blahobytu demokratickych svetlych zitrku rozhodnu v totalny neprospech nas co sa tyka nasej penazenky bo ideologicky obmedzeny kokot od demokracie co prisahal maximalne uplatnist svoje vedomosti a schopnosti rozvinutej demokracie a ekonomiky,mi hovno vo svete sa robime jak dolezite hovno,aby nas demokraticky ideolog pohladkal jak ucenliveho psa,co dpbre aportuje a reaguje na povelyprisaham na vernost republike na svoju cest a svedomiemtakych treba strielat na mieste,ci na zachode,ci uz len jebe nejaku modelku,jasne nie som ideologicky uvedomely narodni demokraticke fronty to kurva co za demokracia,ci reprezenstafica ceskej holoty ukazka ojebat a mat len dobre ocko a cakat na daldsi aport ojebu nasej zeme …

        To se mi líbí

  5. Hudec napsal:

    „Falešná iluze“ je, myslím, pleonasmus.
    Nebo si umíte představit „Pravdivou iluzi“?

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Ale ustálená fráze.

      To se mi líbí

    • cobolik pacholik napsal:

      pravdivu iluziu ja vidim realne tam,kde som vyrastol cely system hlasa tu jeho pravdivu iluzie demokratickej slobody a volnosti na kazdom kurva kroku

      To se mi líbí

    • Cech napsal:

      To se mi líbí

      • Minorita napsal:

        On ten mentální retard tu tlamu nezavře … Že mu to v plechové kavalerii slušelo – a v rostlinné nebo živočišné výrobě měl zůstat – o nic bychom myslím nepřišli 😉 …

        To se mi líbí

        • oh napsal:

          Blb zůstává blbem, jenom principál z Jezerky už nemá kam klesnout a musí se na dně tísnit se starosty Řeporyjí a Prahy 6.
          https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-politika/601524/snemovna-koupi-nejnovejsi-bavoraky-luxus-za-5-5-milionu-ceka-vondracka-a-spol.html
          https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-politika/601986/babise-rozzurily-nove-bavoraky-za-miliony-ryzi-papalasstvi-hrima-na-snemovnu.html

          P.S: Umíte si představit Hrušínského na kombajnu nebo v kravíně? Já sice ano, ale furt se mi do té představy z nějakého důvodu motá Ivo Jahelka. 🙂

          To se mi líbí

          • Minorita napsal:

            😁 Jak je již tradicí, principál je ouplně mimo 😁 … Jako kdyby inkluze měla své počátky v „hlubší minulosti“ … Nejen v případě tohoto „tragéda“ Shakespearovských rozměrů ( neee kvality ), i ti další jen kloužou po svých jedovatých, mentálních zvratcích.
            PS: Umím, i ty 3 další zmetky … Nicméně nejde o laskavé zařízení podobné socialistickému JZD, ale na zisk orientovaná zemědělská firma, kde hraje prim výkon ( chtějí trh, mají ho mít ) , nízké náklady a vysoký zisk.
            Že by to okamžitě končilo „Jahelkou“ je svatá pravda – jen je otázkou, zda z důvodů soudních pří o náhradu škody způsobenou nedbalostí, lenností, idiocií,nedodržením technologických postupů ze strany tragédů, nebo žalobou tragédů na odškodnění za pracovní úrazy s trvalými následky, nebo podáním na neplatnost výpovědí ve zkušební době…
            Umíte si představit slast tu komedii sledovat v přímém přenosu 😁 ???

            To se mi líbí

            • oh napsal:

              „Doznávám, že jsem zajišťoval couvání traktoristy a dával mu znamení slovy: ‚Ještě můžeš, Franto! Ještě můžeš.‘ Že je tam stará žumpa, jsem opravdu nevěděl a zjistil jsem to až podle zápachu traktoristy.“
              (odposlechnuto při „semináři“ výše zmíněného právníka)

              To se mi líbí

  6. oh napsal:

    Kdo v Německu zapálí vlajku Evropské unie, musí napříště počítat až s tříletým vězením.
    https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/paleni-vlajky-nemecko-evropska-unie-statni-symbol-trest_2005151953_onz

    To se mi líbí

  7. Minorita napsal:

    Nooo, Germáni to rozjíždí ve velkém … 😱 …
    PS: Abychom jen nekritizovali naše „milé spoluobčany“ – máme svých problémů a sraček až po krk … Když jsme u těch pražských arogantních smradů, tak toto je „opravdu výživné“ :
    https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Pavel-Novotny-pro-PL-Preji-Vojtechu-Filipovi-sibenici-Jsem-pohledny-vtipny-a-statecny-Budu-vzorovy-premier-Foldyna-je-prodejna-d-vka-Konev-byl-zruda-624208
    S jídlem roste chuť, pravice konečně ukazuje svoji tvář, a netečná veřejnost si myslí, že se pobaví …
    To si možná mysleli v Bavorsku před více, než 90-ti lety také … Byl bych velmi, velmi opatrný v jakýchkoliv snahách o bagatelizaci – ač pro mnohé jde vlastně o rajskou hudbu – IV.Říše žije…
    A proč ? To ticho …

    To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.