Vnitrostátní predikce


Sepsáno dne 20.3.2020

Dovolím si udělat ze sebe hlupáka a zkusit pro pirátského Bartoše vypredikovat, jak dlouho asi budou trvat stávající opatření. Zvolím dvě varianty.

Varianta A, zvaná optimistická:

Vycházeje z toho, že lidé dostanou aspoň trochu rozumu, během dubna se podaří otočit vývoj směrem dolů. V květnu budou otevřeny všechny obchody a provozovny, začne školní výuka, budeme moci chodit do restaurací a hospod. Hranice zůstane uzavřena po dobu, než se totéž podaří v ostatních evropských státech.

Varianta B, zvaná pesimistická.

Vycházeje z toho, že lidé jsou nenapravitelní, bude nárůst nemocnosti pokračovat i během měsíce května, kdy by mohl dojít k takové promořenosti obyvatelstva, že se začne vytvářet komunitní imunita. Během června dojde k poklesu, veškerá vnitrostátní omezení skončí během července. Hranice bude uzavřena po dobu, než se totéž podaří v ostatních evropských státech.

Jenže pak je tu ještě varianta katastrofická – migrační – africká. Protože v Africe teprve dochází k pozvolnému šíření nákazy, budou pašerácké organizace typu Člověk v tísni či Lékaři bez hranic dovážet do Evropy nakažené migranty a rozmisťovat je v hostitelských zemích. Tím dojde k opětovnému rozšíření viru, kterému se podaří zmutovat natolik, že veškerá dosud vyvinutá léčiva i dosud vytvořená komunitní imunita nebudou schopna se nákaze ubránit. Pak zůstanou hranice uzavřeny na dobu nepredikovatelnou.

No a můžete mne kamenovat.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktualitka se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

85 reakcí na Vnitrostátní predikce

  1. NavajaMM napsal:

    Skúsim si aj ja zaprorokovať na odľahčenie. Inšpirujem sa dávnym vtipom z čias perestrojky. Vtedy Gorbačov zaviedol v ZSSR prohibíciu a to nemal robiť, lebo mužíci vraj vytriezveli a šli voliť cára.
    A tak prorokujem, že kapitalisti nemali zaviesť tú plošnú karanténu, lebo odvykneme od konzumu a začneme žiť každý po svojom. Sám si teraz neviem predstaviť, čo to bude, ale kapitalisti z toho radosť mať nebudú.

    To se mi líbí

  2. strejda napsal:

    Bude to něco mezi variantou optimistickou a pesimistickou. S hlavním uvolněním bych počítal koncem května. Ale ještě před tím se opatření zásadně uvolní a restrikce budou zaměřeny na nově zjištěná ložiska viru. Moderní technologie dokáží „jít až k člověku“.
    Ekonomické následky nebudou tak silné, nebude se letos cestovat do světa a tak peníze zůstanou v domácí ekonomice a výrazně jí pomohou. Otvírá se tu možnost silné Česko-Slovenské spolupráce.
    Politické následky budou velmi silné. EU se bude muset rozvolnit, skončí protiruské sankce, USA budou pokračovat v America first, ale hodně za své. Hodně bude záviset na Bidenovi. Trump bude minulostí. A to bude jen začátek. Epidemie vytáhla několik základních kamenů EU a patně i NATO. Už to nebudou pevné pyramidy, ale věže.
    Proti připrchlíkům se vytvoří velmi silná averze.
    A tak dále, ale to je již na jinou diskusi.

    To se mi líbí

  3. Hudec napsal:

    Proč kamenovat?
    Také si myslím, že tak nějak to může být.

    To se mi líbí

  4. vonrammstein napsal:

    Souhlas se strejdou. Jsa mírným optimistou, kloním se ka variantě A.

    To se mi líbí

    • cobolik pacholik napsal:

      jak jeden z mala co si sol pre svoju zem nemaj pochyby,ze svojej radovej holote mozes verit bo kurvy su vsade,ale vastina to tvoja holota a pre tu vsetko.

      To se mi líbí

      • vonrammstein napsal:

        Doufám, že máš pravdu. V tomhle punktu zas až tak velkej optimista nejsem. Věřím lidem, který dobře znám. Nebo si to aspoň myslím. Ale s tím zobecňováním bych byl opatrnej.

        To se mi líbí

  5. blbíš napsal:

    Já, přátelé, bohužel vidím občanský války zatím mně neznámý velikosti a ohnisek, nezvladatelný šíření infekce z jihu sem se deroucím připrchlictvem, chaos, kterýmu nebudou schopny čelit virem oslabený síly jednotlivých států, který navíc nebudou tahat každej za jinej provaz. Očekávám velkou hospodářskou krizi, sebevraždy lidí, kteří prozří až jako poslední!
    Bohužel, je mi to líto, ale já si s tou predikací nezačal.

    Přání?

    Abych se totálně mýlil!!!

    To se mi líbí

    • blbíš napsal:

      nebudou tahat

      To se mi líbí

    • blbíš napsal:

      du už spát, čárání mě zmohlo, ale ještě snad zvládnu Starce, takže:

      Stařec a triptych, a neb, všechno už tu bylo.

      Jak sem někde už psal, že je mi líto mladejch lidí, co se kolem sebe nedokážou koukat, co prožitý si neuměj zařadit a dát do souvislostí. Jak moc je mi líto, když sou ve vleku reklam, zážitků a cílenýho a úmyslnýho ohýbání. Je mi líto, že nedokážou vidět zkřivený páteře alespoň zpola tak, jak sem se je naučil vídat já, jak čtení mezi řádky maj nenávratně mrtvý.

      Když Bavor zavelel k predikci naší situace, věděl sem, že sem v háji a že se ode mne budete odtahovat za tu na vás z večera mnou hozenou chmuru. A když teď čtu vaše první reakce, nemohl sem se zase já zbavit dojmu, že vaše psaní je ve vleku přání, co je otcem vašich myšlenek.

      Chci vám napsat, že si zřetelně pamtuju okamžik, když můj hodnej kantor výtvarky před nás puberťáky poprvé rozvinul dlouhatánskej papír s nějakým trojdílným obrázkem a jak všichni byli z něho auf, vlastně z toho množství nám dosud neviděných nahých těl a jak se mi snad poprvé odvážili smát, když sem jakoby hypnotizovanej vzal do ruky kantorem nabízený zvětšovací sklo. To už se celá třída doslova válela po lavicích, ale já nevěřícně koukal, co na tom papíru vlastně vidím. Nemohl sem od něj odtrhnout oči a to, co bych zapíral, mi vlastně zůstalo do teď. Ten triptych mě provází celej život, furt a furt do něho nahlížím, protože nemohu pořád pochopit, že někdo tohle mnohavrstvý dílo dokázal pojmout svým mozkem, co pojmout, vymyslet ho. Nad tím triptychem sem si poprvé uvědomil, co znamená bejt geniální a Hieronymus Bosch musel bejt třikrát geniální soudě dle těch tří desek Zahrady pozemských rozkoší! I kdybyste se rozkrájeli, nedobéřete se velikosti poselství, který ten génius do obrazů dokázal vložit. A když až s hrůzným poznáním zjistíte, že celá ta Boscheho alegorie v sobě zahrnuje celej reálnej i duchovní svět, pak už je jen krůček k tomu, abyste v něm hledali váš mrzkej život, kterej jako trajektorie střely spojuje vaše zrození na levý desce a končí tušenou neodbytnou smrtí na desce pravý. Je to hrůzně krásný a přitom neuvěřitelný, najdete tam odpověď na každou vaši otázku, najdete tam radost i bol, najdete tam i strach … odvahu tam však nehledejte, nikdy sem ji tam nenašel!

      Snažil sem se pochopit vaše řádky, nepostřehl sem však v nich žádnej zásadní impuls naznačující točení kormidla z rozbouřených vod do přístavu, nepochopil sem, z čeho plyne ten váš až kolébající vjem čišící doslova z prostřední Boscheho desky a už vůbec nechápu, kde vidíte tu sílu, která by dokázala již nastoupeným nebetyčným hloupostem současnýho světa konečně říct NE? Nevidím nic, co by vás opravňovalo si lehnout mezi Boscheho toužící těla plných očekávání!

      Naopak sem zjistil, že trajektorie mýho a vašeho současnýho světa se nachází někde na pomezí střední a pravý desky, ale spíš se už noří do horní části ještě né úplně blízkýho, zato temnýho ponura Hieronymova pekla, ale nezapírám, že už vidím v konturách Boscheho příšery polykající lidský těla a náčiní do těch těl umně a záměrně vražených (=EU)… stačí jen poslouchat svý tělo, číst, koukat, porovnávat a vyhodnocovat svět kolem sebe. Proto sem napsal, co napsal, přátelé, dál to už nechávám na každým z vás, no schválně:

      a pak, že všechno tu UŽ nebylo?!

      To se mi líbí

      • Slim napsal:

        Blbíš mi trefil do noty.
        Triptych jsem shlédl v Pradu asi před 15 lety v Pradu. Spolu s dalšími Boschovými a Brueghelovými obrazy. Dojem byl možná nejsilnější od doby, kdy jsem jako středoškolák viděl (v knize) Dalího Pokušeni sv. Antonína.

        Pak mi ho někdo z Prada přivezl jako velký nástěnný plakát. Mám ho v ložnici – ale srolovaný. Ve 20 bych si ho vyvěsil hned, ale teď váhám, připomíná až moc bídu těla. Zatím si teda vylepuju nejzdařilejší fotky z tatranských kalendářů…

        Snad mi blbíš dovolí odkaz na El Prado, mají tam Bosche hafo.

        https://www.google.cz/search?q=el+prado+hieronymus+bosch&tbm=isch&source=univ&sa=X&ved=2ahUKEwiH7I2ZlrXoAhVR-aQKHZp_ACAQ7Al6BAgJEC0&biw=1366&bih=599

        Pěkný den!

        To se mi líbí

        • blbíš napsal:

          … nikdy sem nelitoval, Slime, že neuvidím svět, neb trpím zvláštní klaustrofobií ze všeho, z čeho nemůžu vlastní silou uniknout, na co si nemůžu šáhnout, co nemůžu ovlivnit, řídit … takže letadla, lodě na mořích a oceánech, nebo třeba z hloubek od jejichž dna se nemůžu nohou odrazit, to všechno je pro mě nenávratně ztracený.

          Tu vaši návštěvu El Prada Vám strašně závidím, to mi kantor tehdá taky prozradil, že Museo de Prado uprostřed Španělska by asi bylo pro mě a že by se mi tam líbilo. Až na střední škole sem v knihovně mohl vidět víc z tvorby Hieronymuse Bosche a už tehdy sem si uvědomil, že ten génius musel strašně trpět a že pravděpodobně byl duševně nemocný. Jen chorý mozek a genialita jeho výtvarna mohla zplodit něco takovýho, co se vymyká lidskýmu chápání.

          Během svýho života sem si kolikrát říkal (za bolševika jen s prstem na mapě), že jednou autem dojedu do centrálního Španělska a shlédnu Moseo de Prado a všechnu tu tam uloženou nádheru. Bohužel, nikdy sem tam nedojel, nikdy sem to neviděl a … a pravděpodobně nikdy už ani neuvidím.
          P.S.
          ten plakát nechte srolovanej na skříni, tedy pokud o sobě víte, že umíte obrazy vnímat. Zešílel byste z toho! Úplně nejbezpečnější a nejzákeřnější je, žijete-li sám a máte to denně na očích! Věřte mi, mnoho chvil sem s Boschem už strávil! Je to s ním přesně takový, jako když pracujete v laboratoři s jedy, taky po skončení pracovní doby se musíte svléknout z ochranných oděvů a jít domů do normálního světa.

          To se mi líbí

          • vonrammstein napsal:

            Prvním odstavcem trpím taky, přesně. Mám ovšem už hodně přes třicet let zarámovanej výřez Pekla, tu spodní část. Fakt je, že na zdi mi nevisí.

            To se mi líbí

          • brtnikvbrlohu napsal:

            H. Bosch duševně nemocný byl a je zajímavé že jeho obrazy přitahují jedince závislé na určitých návykových látkách – halucinogenech.

            To se mi líbí

          • Slim napsal:

            „klaustrofobií ze všeho, z čeho nemůžu vlastní silou uniknout“

            Na tom něco je. Stalo se nám vloni, když jsme přišli, já totálně vyflusanej po túře, k lanovce ze Šeráku a ona pro bouřku nejezdila. Nakonec se rozjela, naštěstí, já už bych těch 6 kiláku z kopce dolů na Ramzovou „nedal“.

            Zrovna v pondělí dávali Bosche na Artu, jinej triptych. Obvykle beru kunsthistoriky dost s rezervou, ale tenhle pořad je skutečně zajímavej (nedávno jsem si tam nahrál Seurata). Opakujou to v pondělí nad ránem, ale vy stejně většinou v noci nespíte, jak jsem si všim, třeba vás to zaujme.

            https://tv.seznam.cz/program/11070357

            To se mi líbí

            • blbíš napsal:

              „…ale vy stejně většinou v noci nespíte…“
              pravda, nespím a to není vůbec dobře! Ale zase je pravdou, že se „pohybuju“ v úplně jiných dimenzích, jakkoli to zní praštěně! Každýmu bych to přál alespoň jednou v životě zažít, já to tak prožívám každodenně a mám pocit, že od pravěku. Asi i proto nedokážu žít život regulérního důchodce. Abyste porozuměl, zeptejte se třeba našeho Rosti, kde se toulaj jeho myšlenky, když civí do tý jeho vody, i když tuší, že asi nic nechytne? Zeptejte se našeho vona, proč sedí ve svým kostele… já to mám na rozdíl od Rosti asi mnohem, mnohem intenzivnější, neb vím, že chytnu a na rozdíl od našeho vona, že si to dokážu načárat. Pravda, někdy nám všem to taky proklouzne mezi prstama a unikne do nenávratna, ale už pro ten obohacující pomíjivej okamžik je krásný, že sme u toho byli … to vám snad potvrdí Rosťa i von. A ruku na srdce, kolik takovejch chvil bych ještě prožil jako řádnej starobní důchodce chodící spát s Dvořákovou čt3?

              To se mi líbí

  6. cobolik pacholik napsal:

    do konca maja bude v pepikove rock and roll uz a tu v riti sa kulminacia zastavy a koncom jula zacnu sa jebat prachy, a trump ,ked neumre na covid,abo ho nesprata nejaky oswald je bity prezident a demokrati budu radi,ze su radi robia obstrukcie co kus maju aj pravdu,bo federalna vlada chce uvolnit miliardy a kurva uzernicka sa aj tak nazre ja nemam volebne pravo a keby som mal jak furt zvolim seba sameho a hlavne aby klukovka bila a v duchu dumam,aby ma nemuseli este toho roku sypat na cestu a p[reco chcem aby ma vysypali na cestu bo po komune som cital,ked v procesoch v 50 rokoch odsudenych na smrt medzi nimi nejaky general tak ked stb viezla ich prach niekde za pragl a bola zima a sneh tak si kokot sypal ich popol pod kolesa aby mohol ist zo sympatii ku nim moj prach tiez nech rozjebu auta na high way.

    To se mi líbí

  7. cobolik pacholik napsal:

    a slechto fifth africania bude museli pribrzdit bo ked skonci ten skurveny virus to holota uz bude doraznejsia bo kurva demokraticka ked nema strupy na mozgu jej moze uderit viteznej unor… a to uz bude po nich preco soudruh prezident demisi prijal nie dost ze ta demokracia co sa u nas rozvinula po vzniku statu a este do toho skurvena vojna a kolaborantsvo pravicovo zmysaljucich otvorili dvere unoru,teraz vela tiez nechyba a myslim pravicovy bezcharakterny kokoti budu radi,ze su radi bo virus to da holote podnet na zamyslenie do toho niekto nieco najebe,ze tych kokotoch myslimskuch je nejak vela a skonci bratska laska,zdravo si napisal bo jak demokrat neprekukne kus,bo nedavno sa pisalo,ze v cesku uz sa tak zije,ze len otazka casu,kedy sa pepiici z tej dobroty poseru a kukaj tu vyspely zapad priposraty dost mocno.

    To se mi líbí

  8. bob napsal:

    Pevně věřím v naplnění optimistické varianty.
    Nezbytnou podmínkou kromě mnoha dalších bude převzít heslo našeho největšího spojence
    BOHEMIA FIRST!!!!!
    Když vidím rozdílný přístup evropských zemí, tak bohužel vylučuji jakoukoli součinnost.
    Ještě tak v rámci V4 (?). Rozhodně nečekat od nikoho pomoc a naši eventuální pomoc velmi zvažovat (prizmatem Bohemia first).
    Co se týče migrantů, budeme muset být nekompromisní A když vidím takovou Šojdrovou, ale i další „špičky“, tak to bude nadlidský úkol.
    My jsme ten problém nezpůsobili. Ani jako bývalé koloniální země, ani v nedávné minulosti.
    Další nezbytnou podmínkou je (bohužel) uzavření hranice do doby, kdy bude b e z p e č n ě j i s t é , že hrozba pominula.. I za cenu maximální kompenzace těm, kteří minimalizaci cestovního ruchu budou ekonomicky trpět.

    To se mi líbí

  9. Laco G. Mlynář napsal:

    Já ten odhad udělám na základě porovnání. V Čajně první případ někdy v prosinci a nyní na konci března je ještě Wu-Chan zašpérovaný, ale trochu se to tam rozjíždí.
    U nás první případ 1. března takže kdybychom byli diciplinovaná Čajna, tak z nejhoršího bychom byli venku koncem června. I když se podivuji, že navzdory několika excesům a faktu, že populaci je už téměř 30 let odpíráno dobrodiní základní vojenské služby a tím i výchovy k disciplíně, žasnu, že plukovník Prymula zavelí a i když podle ČT nikde nejsou roušky, druhý den chodí republika zahalena jako parta přepadávačů bank na americkém Západě.
    Ale i když se chováme z Evropy nejrozumněji, Čajna to není a tak když to dobře dopadne, první uvolnění bude až v červenci.
    Ale na Jugošku to stejně nebude, protože mezitím dostane Germán rozum a hranice nechá zavřené z druhé strany. Ještě pořád se zarouškovaným Čechům Anděla směje.
    Jak jsem už psal několikrát, katastrofa nastává v USákově. Díky blahodárnému zdravotnímu systému alá Drábek, už nyní USák plnou rychlostí s forsáží dohání Taliána a nejpozději tak do 7. dubna dosáhne kýženého cíle, America First. No a potom teprve nastane hukot.
    God bless Čobolík!

    To se mi líbí

    • brtnikvbrlohu napsal:

      Pokud Primulu něco nepotká tak s tím uvolňováním to bude hodně opatrné a selektivně postupné, i když i přes včerejší počet záchytů se mi to jeví víc něž příznivě.

      To se mi líbí

  10. Laco G. Mlynář napsal:
    • čtenář napsal:

      já zde byl první,kdo tomu projevu složil poklonu,

      ale to co jste napsal nemůžete myslet vážně ani omylem

      To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Je to zajímavé, protože na TW se spousta lidí dušovalo „že nikdy“. Takže ta sledovanost mne naplňuje mírným optimismem. Hlavně v tom, že se budeme blížit spíše k optimistické variantě. I když současné předpovědi odborníků posouvají moje odhady poněkud dále. Ale já nejsem odborník, já jsem to jen zkusil a navíc pár dní před novými odbornějšími prognosami.

      To se mi líbí

      • brtnikvbrlohu napsal:

        Ono je dobrý být v předpovědích opatrný – jednak to umravňuje ty co by na to kašlali a pak je lepší se seknout k lepšímu než naopak. To že se plebs zbytečně neshlukuje je nejdůležitější faktor k mírnému optimusmu – to neshlukování je třeba udržet co nejdýl.

        To se mi líbí

      • čtenář napsal:

        dobrá zpráva,

        Česká firma se dostala v Číně ke svým rouškám z nanovláken, posílá je nemocným

        https://www.novinky.cz/domaci/clanek/ceska-firma-se-dostala-v-cine-ke-svym-rouskam-z-nanovlaken-posila-je-nemocnym-40318016

        To se mi líbí

        • Bavor V. napsal:

          Jo, to byl tehdy problém. Vím, že dokonce měli strach, aby je vláda tehdy nezabavila. Ale bylo to asi způsobeno omezením života v Číně.

          To se mi líbí

          • čtenář napsal:

            pamatuji si,to byl ten začátek kdy premiér nevyhověl žádosti.
            v čt je tato informace uváděna i s tím,že aby se k tomu Respilon dostal pomohla naše vláda.

            tím ale nechci naznačovat,že to Čína zabavit chtěla,asi půjde o ten nedostatek přepravních kapacit.
            ——
            ale nemile mě překvapila ta zpráva o tom pánovi,který zemřel v domácím léčení.
            předpokládal jsem,že tato věková kategorie leží v nemocnicích automaticky.

            To se mi líbí

            • Bavor V. napsal:

              Nevíme, jaké měl skutečné potíže, takže covid jej jenom „dorazil“. A to je asi možné i doma.Protože doma je spousta lidí, kteří jsou nějak jinak nemocní a nepotřebují nemocniční péči. Zatím si ta potvora vybírá je mezi opravdu těžce nemocnými a až na jednu výjimku (jenže s rozsáhlými metastázami) ve vysokém věku. Doufám, že do „našeho lesa“ to kácet hned tak nepůjde.

              To se mi líbí

  11. Cech napsal:

    Nevím ale ve prospěch pana PhDr. Ivana Bartoše, Ph.D. pracuje Ing. Mojmír Hampl, MSc., Ph.D. tento Singerův člověk, jež shodně prohlašoval jak Intervence je dobře odvedená práce a zavedli bychom ji znovu.
    Na umělé oslabování koruny během intervencí použila Česká národní banka 2,25 bilionu korun.
    Celková ztráta pro Česko k roku 2018 činila kvůli intervencím prokazatelným čtvrt bilionem korun. K dnešnímu dni se celková ztráta pro Česko vyšplhala na zhruba 3/4 bilionu korun.
    Proto piráti pomocí výše vzpomenutého zodpovědného muže z ČNB hledají cenu života.
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonom-cesko-je-ted-jako-klec-cena-zivota-ale-neni-nekonecna-95476
    Proto po pozorném přečtení vystoupení pana Ing. Mojmíra Hampla, MSc.,Ph.D. jak v HN, tak pro Markétu Bidrmanovou bychom měli dojít k závěru, že v rámci návratu do normálu je nezbytné v rámci diskuse stanovit rozsah zdravotního zabezpečování občanů.
    Pan Ing. Mojmír Hampl, MSc., Ph.D. tak nějak předpokládá, že od určitého věku nebude pro stát ekonomické své občany v současné době zdravotně zabezpečovat. Touto myšlenkou se také shodně zabýval PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D. .
    Proto pro Piráty v současnosti zbývá pouze definovat hranici ukončení zdravotnického zabezpečování. Samotný návrh je jestli 50 a výše, nebo 60 a výše, nebo 70 a výše o 80 a výše se již nikdo z pirátů již nepře.
    Tož dle mého toto je ona predikce z pohledu pirátů a ne to co předkládá Primula.
    Až začnou hospodařit Piráti: Sníží státní dluh a rozjedou investice (PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.).

    To se mi líbí

    • oh napsal:

      Budu ošklivý: cena života bývalého centrálního bankéře Hampla se limitně blíží nule. Přinejmenším pro mě.

      To se mi líbí

    • Minorita napsal:

      Koukám Cechu, že politicko-ekonomická soldateska , tentokráte pod prapory s hnáty a lebkou -pardon, kapesníku na špejli, nezná oddechu, a pro „dobro“ voliče pracuje neustále bez přerušení, vir ne vir 😉 …
      Jen tak si broukám, zda je onen vir skutečně tím nejen nyní největším nebezpečím pro občana, obyvatele, prostě pro normálního človíčka …

      To se mi líbí

  12. Laco G. Mlynář napsal:

    Bavore, upřimná soustrast, před 600 lety strakoničtí nafoukanci dostali nakládačku od kališnických vidláků u Sudoměře.

    To se mi líbí

  13. brtnikvbrlohu napsal:

    ORF2 – Pozitivní s lehkými příznaky onemocnění je nástupník trůnu jejího veličenstva princ Charles

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Specielně pro vás docela zajímavý článek. I když je z ucha24
      https://echo24.cz/a/wBNzL/jak-se-naucit-byt-diskriminovany-studenti-jsou-radi-obeti

      To se mi líbí

      • brtnikvbrlohu napsal:

        Přemýšlím proč to vůbec se někdo namáhal překládat a zveřejnit – pro běžného čtenáře s nulovou informační hodnotou.
        Projevuje se tu fenomen – že když se něco nabízí tak to najde posluchače, konzumenty, vykonavatele. Je to ze stejného soudku jako vlna sebevražd ála Utrpení mladého Werthera. Tedy nic nového pod sluncem, ale prezentování podobných případů vede u labilních jedinců ke konání, Své tu hraje i potřeba identifikovat se s něčím zvláště v pubertě a postpubertě. Proto máme taky ty různé mladé aktivistky přivazující se řetězy ke stromům a tak. Není podstatné jestli jde o organizovanou skupinu nebo solitera – soliter je tím co je protože nepotkal spřízněné duše, či je není schopný vyhledat třeba protoře je přílišný introvert.

        Pro mne zajimavé do mozaiky ale jenom jako zrnko písku.

        To se mi líbí

  14. lujjza napsal:

    https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Tvrdik-o-rouskach-Do-Ciny-prisli-Americani-Vsechno-skoupili-vsechno-zablokovali-A-nase-situace-618289

    „(…) Prakticky veškerou čínskou produkci totiž začaly skupovat Spojené státy, které svou masivní operací zabraly veškeré tzv. letištní sloty, tedy místa či časy pro možnost přistávat s letadly.

    „Dnes Američani dorazili do Číny a vyblokovali všechny letecký sloty, co jen jdou. Od zítřka začínaj lítat jejich vládní speciály. Vše platí cash,“ uvedl na svém twitterovém účtu Jaroslav Tvrdík.(…)“

    To se mi líbí

  15. lujjza napsal:

    Uloupeno na netu:

    „Včera jsem poslouchal v televizi nějakého odborníka, který říkal, že nejdůležitější obranou proti koronaviru je zdravý rozum. No tak to je řada lidí úplně v prdeli.“

    To se mi líbí

  16. Lex napsal:

    Myslím, Bavore, že ve Vašich odhadech jeden chybí – ten REALISTICKÝ.
    Já vím, ten je ten nejtěžší, který si jen málokdo troufne „dát do placu“ /aby nebyl nařčen, že je „pesimista“ nebo naopak „optimista“ ne-li snílek či dokonce blb/.
    Zkusím pomoci https://medium.com/@tomaspueyo/coronavirus-the-hammer-and-the-dance-be9337092b56
    Ten odkaz ale není třeba naklikávat, je to originální text v angličtině, nicméně to médium, které ho zveřejnilo – a kupodivu i slyne „Medium“ – poskytuje i originální překlady v mnoha jazycích, a mezi nimi – světe div se – i v češtině.
    Ten český text je zde – https://medium.com/@DahnJahn/koronavirus-kladivo-a-tanec-e6ba3281ca51
    Pravda, je to dlouhé, tak dlouhé, jak jen skutečně odborně pojatý výklad problému musí být. Ale pokud se tím někdo prokouše až k závěru, zjistí, že vlastně žádný závěr neexistuje. Tím spíše prognóza. Ve hře je nekonečné množství neznámých. A dovolávat se Číny nebo Koreje, myslím, je zcela mimo mísu. Asi si málokdo dokáže představit, natož akceptovat, pomocí jakých metod bylo tamních výsledků dosaženo.
    Přesto i já přidám jednu prognózu – „Máloco bude „po“ jako bylo „před“. A to pořád ještě není ona očekávaná „Pandemie X“, která samozřejmě přijde, jen nevíme kdy.
    Hroch by mohl přidat něco o tom, co říká Pjakin. A ten sakra ví, co říká.

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Realistický? Lexi, ten článek sem už dávala paní Lujjza, takže jsem ho četl, dokonce jsem s ním zkoušel některé lidi na TW fackovat. Ale co je dneska realismus? Skoro mám pocit, že je to utopie. Protože ve hře je tolik proměnných, že si je ani nedokážeme představit. Proto jsem se pustil do takové optimisticko-pesimistické predikce, že právě ty proměnné nikdo nezná. Navíc dnešní realita je zase jinde, takže i to moje predikování je opravdu už teď hodně mimo.
      A jaká bude realita „Den poté“? Já osobně bych si přál jediné. Aby se EU rozložila zpět na součástky a dohodla si úplně jiné mechanismy spolupráce. Bez vůdčí úlohy 4.říše a Napoleonských komplexů Frantíků.

      To se mi líbí

      • Bavor V. napsal:

        A doufám, že podobné hovadiny už nebude mít kdo vymýšlet

        To se mi líbí

      • Lex napsal:

        Bavore,
        omlouvám se, jestliže jsem článek dubloval – pravda, já už teď moc nečtu. Tím spíše se omlouvám paní lujjze.
        Jen si opravdu myslím, že ve skutečnosti každý ví prd. Tomu nasvědčují i zcela protichůdné přístupy různých vzdělanců i politiků, když jedni propagují co nejtvrdší boj /osvědčil se v Číně/, druzí zase naprosté oddání se pandemii s tím, že výsledek bude prakticky stejný.
        Také si myslím, že všechny ty údaje o tom, kolik je kde infikovaných, je ve skutečnosti jen věštění ze skleněné koule, protože ten výsledek říká jen to, kolik je prokázáno nakažených z testovaných. A i počet testovaných se všude liší podle možností země a jejich medicínských a hygienických kapacit a nějakého mustru – u nás se testují ti s horečkou a s doporučením lékaře nebo hygieny, ve Švédsku jen ti, kde jsou zřetelné příznaky onemocnění /viz ta „Gretchen“, která se ani testu nepodrobila, jenom o sobě dala zase vědět a novinářské kachny to hned roznesly/. Jisté je jen to, kolik je obětí, a i tady se sledují jen ti, co už byli pozitivně testovaní a vlastně byli hospitalizovaní. A někdy ani to ne – viz ředitel americké CDC Robert R. Redfield a úmrtí na CoV-19 v USA v průběhu loňského podzimu.

        O čem jsem ovšem přesvědčen bezvýhradně, je, že „po“ nebude stejně jako „před“ zejména z důvodu psychologie lidí. A také z důvodů dopadu této „války“ na ekonomiku. A na vztahy mezi zeměmi vzešlé z nečekaných poznání. A z obavy, kdy a co přijde příště.
        O tom, že zparchantělé a zpovykané lidstvo podobnou lekci potřebuje jako koza drbání /a v tomto ohledu je koronavir ještě velmi milosrdný ve srovnání se španělskou chřipkou před sto lety/, je už zase věc jiná. Úpadek a dekadence, které je zachvátila, musí narazit na své limity. V Sodomě a Gomoře to byla síra. Co to bude u nás? NWO počítá s obrovským úbytkem lidstva na Zemi.

        To se mi líbí

        • Bavor V. napsal:

          Lexi, já jsem svou poznámkou o článku jen chtěl říci, že jej občas používám v twitterovém souboji. Že jste jej dal znovu, to nevadí. To se stává často téměř každému. Podstatnější mělo být to další povídání. Také třeba to, že opravdu nikdo vlastně nic neví a každý se snaží podle své nátury buď pomáhat, přežít a nebo škodit. A pak je tu skupinka lidí, kteří to všechno musí nějak ukočírovat a tu naši lodičku vykormidlovat mimo současnou bouři.

          To se mi líbí

  17. vera napsal:

    Predikce jistá na sto procent: oteplí se. A teplo bude mít na virus a na zavřené lidi nečekaně silný a rychlý vliv – virus balí kufry nejpozději 1.května )
    Načež bude slavnostně odpískán, a v rámci následné solidární pomoci bude uvalena stokorunová koronavirusová daň na hlavu. (Teda stovka to byla před deseti lety, tak tentokrát dvěstě.)
    Na světě se ještě stalo to, že amerika nekonala cvičení, a stahuje vojáky – a odkud je stáhne, tam se už nevrátí – celkově bych řekla, že zeslábne její vliv, bude malinko méně agrese.
    A celkově bude svět trochu méně hlasitý, méně svobodný. Ale jestli dostane rozum, to hádat nebudu)

    To se mi líbí

  18. čtenář napsal:

    Dopad nových opatření kvůli koronaviru: lidé i firmy přišli o nárok na odškodnění

    https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/koronavirus-v-cesku-mimoradna-opatreni-ministerstvo-zdravotnictvi-nahrada-skody_2003251730_kno

    To se mi líbí

    • Lex napsal:

      Čtenáři, skromný dotaz – píšete “ lidé i firmy přišli o nárok na odškodnění“.
      O jakém „odškodnění“ to píšete? Odškodnění za co, za „vis maior“ – za zásah „vyšší moci“? A kdo myslíte, že by je měl odškodnit – tedy, je mi jasné – „STÁT“. OK! A z jakých zdrojů? Z toho, co si lidé a firmy našetřily z odvodu daní do státního rozpočtu /jiné příjmy stát prakticky nemá/?
      A co mají dělat ti OSVČ, kteří vinou koronavirové pandemie přicházejí o tržby?
      Kde je stanoveno, že ten, kdo přijde o práci, má být nějak odškodněn? Anebo, že když přijde o práci konstruktér, technik, kovář, lisař, že mu někdo musí dát stejnou práci? Kde je psáno, že by se OSVČ neměl nechat zaměstnat? Nevím, ale myslím si, že v řadě firem stále chybí zaměstnanci. Což samozřejmě platí i pro všelijaké „umělce“ s herci a hééérečkami na prvním místě.

      Líbí se 1 osoba

      • čtenář napsal:

        já?? to přece není můj text.

        a opakuji,já bych nic nenárokoval,když to nezvládnu tak padnu na hubu,to se nedá nic dělat.
        stát se v prvé řadě musí postarat o lidi co přišli a přijdou o práci,firmy si musí pomoct sami anebo bohužel.
        a i to bude hodně peněz.

        už teď mi připadají některá opatření totálně nesmyslná,třeba ta že nemusím používat eet,nevím kdo to vymyslel,samozřejmě eet používám a i nadále používat budu,když už ho mám.

        To se mi líbí

        • Lex napsal:

          Upřímně se omlouvám. Z naší „dlouhodobé známosti“ jsem si myslel, že jste se s tím textem ztotožnil.
          Mýlit se je lidské, tentokrát to postihlo mě.
          Ano, dám-li se na SOUKROMÉ podnikání, musím myslet i na tyto případy, tj. případy „vyšší moci“. Nepochybně na to existuje pojištění.
          Takže tentokrát Vám tleskám.

          A pokud jde o EET, mám za to, že se to mohlo týkat už jen té poslední vlny. Ti, kteří svůj provoz a tržby evidují už víc jak rok a déle nemají důvod přecházet na jiný systém evidování tržeb. Leda by chtěli neodvádět daně z příjmů, tj šidit na dani /ti, kterých se to týká/. A v tomto ohledu je tenhle krok vlády špatně.

          Závěr: nemám, v čem bychom se tentokrát vádili.
          I to je dobře.
          L.

          To se mi líbí

          • čtenář napsal:

            Lexi,

            neztotožnil,jen mi přijde,že tímto postupem vnesla vláda mezi ty co ta očekání měli nervozitu,které může vést k velkému propouštění zaměstnanců.
            teď je nejdůležitější aby co nejvíce lidí mělo v naši vládu důvěru.
            aby ministři dostatečně včas vysvětlovali jak si tu pomoc představují a neházeli miliardami jako kdyby byl ten jejich zdroj nekonečný.

            a k EET,naprosto souhlasím.
            a dodávám,že vláda se tímto krokem i zbavila důležitého informačního toku o tržbách v jednotlivých sektorech,které nyní jedou v nouzovém režimu.
            vsadil bych si,že budou i daňoví poplatníci kteří budou mít vyšší tržby než měly před vyhlášením nouzového stavu.
            nemohu vůbec pochopit proč se ministerstvo financí dobrovolně zbavilo těchto informací během nouzového stavu,navíc ještě s dodatkem PLUS 3 MĚSÍCE po skončení nouzového stavu.

            jako kdyby někomu chtěli ukázat cestu,nyní si vydělejte zkrácením tržeb a nižšími odvody DPH.

            To se mi líbí

        • oh napsal:

          https://www.lidovky.cz/domov/senat-schvalil-pozastaveni-eet-na-stav-nouze-a-tri-dalsi-mesice.A200325_144552_ln_domov_ele
          „Podnikatelé nebudou muset po dobu nouzového stavu a následujících tří měsíců dodržovat elektronickou evidenci tržeb.
          Vláda uvádí, že s ohledem na opatření související s bojem proti koronaviru nelze zajistit, že všichni poplatníci spadající pod EET budou mít dostatečnou technickou nebo administrativní podporu. Stát se snaží, aby lidé, jichž se EET týká, nemuseli chodit na úřady..“

          Jasně, že to budete používat, když už to máte a bude vám to fungovat. Ale po dobu nouzového stavu + 3 měsíce nebudete muset řešit, když to z nějakého důvodu fungovat přestane. Zrovna tak, jestli nouzový stav přesáhne 1. květen, kdy měla startovat další fáze rozšíření, nebudete si to IMO pořizovat, dokud nouzový stav neskončí.

          To se mi líbí

  19. blbíš napsal:

    asi se vám to nebude číst dobře!
    „Mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví není krizové opatření. Lidé tak nebudou mít jednoznačný instrument, jak o škodu žádat,“ pokračoval JUDr.Sokol. „Neshledávám žádný rozumný důvod, proč se přešlo na tento režim. Stejně dobře mohla vláda vydat usnesení o krizovém opatření, kterým se to samé opatření prodlužuje.“

    Nestačím čumět, jak ti, co 30 let kázali vodu a sami pili víno dokázali dlouhodobě neudržitelným způsobem rozevírat ony pomyslný nůžky. Vím, že to je hodně drsný, ale osobně bych šel po dobu, kdy nemůžeme pracovat až na dřeň, přátelé, na něco jako minimální mzdu=plat pro úplně všechny nepracující (tedy i důchodce!!!) a zastropil bych tzv. ceny dohodou. A to ze dvou důvodů. Mnozí z nás to potřebujou naordinovat to, co ordinovali jinejm těch dlouhých 30 let (= sokolové) a druzí zase proto, že se nezodpovědně chovají k životu (=půjčky). Věřím, že sokolové netuší, když neshledávaj rozumnej důvod, ale co vy, přátelé, jak si to dál představujete, nebo on ten stát má kde brát?

    To se mi líbí

    • blbíš napsal:

      … nebylo by možný někde tady vidět všema kontrolovanej restart, po kterým tolik voláme?

      To se mi líbí

    • čtenář napsal:

      s tím bych souhlasil okamžitě.

      stát by nám ale měl přestat lhát,protože poslouchat včera v televizi Havlíčka jak budou dávat a rozdávat jako na běžícím pásu ve chvíli kdy už platilo to o čem píše Sokol,je prasárna nejhrubšího zrna.

      P.S.: a aby se do mě někdo nepustil tak já jsem o nic žádat nechtěl.

      To se mi líbí

      • Bavor V. napsal:

        Moment. Vy si pletete soudní žaloby s pomocí, kterou Havlíček představoval. To je zcela něco jiného. Stát už vyčlenil peníze na pomoc všem opravdu postiženým, ale Sokol a mnozí ostatní JUDři chtějí vydělávat na žalobách.

        To se mi líbí

    • oh napsal:

      Poslanec polského parlamentu a lídr strany Levice Společně Adrian Zandberg v pořadu soukromé zpravodajské televize TVN 24 uvedl v souvislosti s pomocí státu firmám postiženým dopady koronavirové pandemie, že by měly očekávat pomoc od těch států, ve kterých platí daně.
      „Jestliže určitá firma platí daně na Seychelách, Kypru nebo Nizozemských Antilách, mají se podle mého názoru nyní obracet o státní pomoc na Seychelách, Kypru nebo Nizozemských Antilách, ne na polský stát..“
      Pane jo, to by bylo řevu…

      To se mi líbí

  20. Rosťa napsal:

    Dostal jsem se ke komplu až teď, pečlivě přečetl komenty a … úplně jsem se v tom ztratil, ač jsem si teprve teď nalil MP. No, plně souhlasím s tím, že EU je kulhající kobyla, která už nemá šanci vyhrát žádné dostihy a kdo na ni ještě vsadil, může tiket zahodit. Jestli vláda s týmem odborníků dělá správné kroky posoudíme časem, nicméně, v této nelehké době statistiky hovoří pro ni, přestože debilblok s ČT09 v zádech jim nemůže přijít na jméno. Lid obecný ve své většině si to nemyslí a doufám, že ty uprskance ohodnotí u následných voleb. To platí samozřejmě pro „regiony“, Matička stověžatá si na své oblíbence nenechá šáhnout a nás, elity typu Kluse a Geislerové řádně properou v některém budoucím karnevalu kočovného kabaretiéra M. Mináře. Je mně nejasné, kde třeba komedianti ( a ne jen oni ) přišli na to, že by jim stát měl sanovat ztráty z jejich živnosti? Stát má nějaké vlastní peníze? To jako seberou peníze Frantovi z kolchozu a dotane je Honza Jezerka?
    Vezeme se v tom všichni stejně. Mám tu doma stovky akv. rybiček, které už měly plavat cizině a můžu si je tak maximálně namazat na chleba. Včera jsem jim promlouval do duše, že je doba všivá a jestli by se nemohly smířit s tím, že je budu krmit jen občas. Začaly vyhrožovat odborama, tak jsem to skrečoval.
    Ač bytostný optimista, nevěřím v rychlý konec problému. Ne kvůli nám samotným, ale kvůli naprosté nedisciplinovanosti Západu. Rusko, Čína a vpodstatě i my si s blby poradíme. V Katalánsku umí zmasakrovat obyvatelstvo při referendu, ve Francafrice žluté vesty, ale donutit lidi dodržovat předepsaná hygienická pravidla, to už neumí. Tam vidím hlavní problém.

    To se mi líbí

  21. JIří Jírovec napsal:

    Na současnou dobu se hodí parafráze výroku Josefa Kemra: „Je-li Bůh s námi, kdo proti nám?“ na „Je-li Babiš s námi, kdo proti nám?“

    Babišovi spadly do klína všechny dlouho neřešené sociální problémy a teď vir. Proti němu stojí smečka pablbů na vrcholu s Fialou a Bartošem. Nechť bůh před nimi naši zem uchrániti ráčí, protože hází do všeho hází vidle nebo alespoň vidličky.

    Napsal jsem ministryni Schillerové, že by bylo dobré vysvětlit, třeba v TV, nevzdělancům, jako jsem já, kde se na světě berou peníze, když jsou všechny státy zadlužené způsobem, který potvrzuje Paroubkův výrok, že se (takové) dluhy nemusí platit (protože jsou nesplatitelné).

    Jsou-li ty peníze kdesi v bankách, pak jsou vlastně podloženy prací lidu a je možné je lidu i vrátit.
    Existuje možnost vzájemně se oddlužit? Tedy zmáčknout tlačítko DELETE. Nebo stačí zmáčknout PRINT? Nebo bude řešením válka?

    Bývalý komouš Šedivý, který nejméně dvakrát přísahal věrnost komunismu a táboru míru a pak zase kapitalismu, nedávno v jakémsi rozhovoru tvrdil, že nutně pořebujeme inovace, výzkum a pokrok. Jenže tenhle zaprodanec mluvil o zbraních, abychom mohli ještě lépe odstrašovat nepřítele, kterého nutně potřebuje vojensko-průmyslový komplex pro vytváření zisků.

    Kdysi jsem napsal článek o metodě velkého psa. Takového si opatří dlužník. Když ke dveřím přijde věřitel, aby se poptal po splátkách, pes vyceněním zubů podpoří otázku: „Ale příteli, nevím o čem vlastně mluvíte?“ Dlužník pohladí Alíka nebo jiného vhodného čokla, čímž naznačí, že má vše pod úplnou kontrolou.

    Myslím, že vir nám zatím ukázal dvě věci: 1) bude stát ohromné peníze, abychom ekonomiku znovu vrátili do plýtvavéhomódu. 2) nejsme schopni vydržet spolu mizerných 14 dní karantény.
    Kanada vyhazuje 1/3 vyprodukovaných potravin. „Pálit laciné žito v peci, aby zdražil chleba,“ to zpívali V+W.

    Ještě před virózou žvanil kdosi ve Sněmovně o tom, že budeme jezdit vlakem z Prahy do Drážďan za hodinu. Nebude to hned, to až se dokončí jakási studie, prorazí dlouhý tunel a pak, někdy v roce 2038 to vypukne. Ale proč, ptám se. Kdo tam potřebuje být za hodinu a co tam bude dělat? Nebo jsou investice do dopravní infrastruktury obdobou hladové zdi?

    Nevím, jestli jste zaregistrovali, že se investice do infrastruktury netýkají bytů.

    Je mi z toho všeho smutno. A Miluši zrovna umřel její brácha.

    To se mi líbí

    • Lex napsal:

      Pane Jírovče,
      nevěřím, že nevíte, kde se ty „peníze“, za které si banky kupují celé země /státy v podobě deficitů jejich rozpočtů/ berou.
      Kdyby to byly peníze vzniklé jako zisky z reálné ekonomiky, bylo by všechno vpořádku /kromě rozdělení benefitů z té reálné ekonomiky, kde na jedné straně je nekonečné množství bídných pracujících, a na druhé straně několik desítek tisíc – nebo jen tisíců, a co do špičky ledovce několik set – těch nejbohatších vlastníků/. Jenže to jsou „prázdné“ peníze, jsou to nekonečné řady digitálních jedniček a nul na virtuálních účtech, které vyprodukovaly „továrny na sny“ – burzy a další finanční instituce jako akcie, dluhopisy a především jejich „deriváty“
      Určitě jste někde četl, že v reálném prostoru, v oběhu, se „pohybuje“ zhruba 650 miliard českých korun v podobě bankovek a mincí. Samozřejmě, že zdaleka nepokrývají probíhající finanční transakce /obchod/, že většina těchto transakcí se děje elektronickým pohybem čísel na účtech bank.
      Ale proč to píšu – za dobu intervencí /jak hezké slovo/ ČNB na oslabení kurzu koruny vytiskla ČNB, ale především elektronicky emitovala asi 3,5 biliónů českých korun, které vrhla na trh, vlastně za ně nakoupila finanční produkty /asi dluhopisy/ zahraničních institucí v eurové, ale asi i dolarové měně. V cizině. Odkud se přirozeně vrátí „domů“, už ale jako platidlo v reálné platební bilanci, na kterou tím pádem doplácí naši lidé inflací svých úspor a platů, ovšem ty „peníze“ zrovna tak mohou složit zase k nákupu státních dluhopisů na pokrytí narůstajícího deficitu státního rozpočtu ČR /kruh se uzavírá/.
      A o co je teď jeden z největších hitů opozice a řady těch „nejchytřejších“ penězoměnců – pokud se nemýlím, vláda představila myšlenku, že by se změnil zákon o ČNB a že by tato domácí centrální banka kromě nákupů těch „snů“ v cizině znějících na cizí měny, mohla kupovat podobné dluhopisy znějící na českou měnu od vlastního státu, čímž by se podpořil onen vlastní stát pro saturaci následků oné finanční katastrofy /a rozhazování a uplácení budoucích voličů/ vzniklé v důsledku pandemie koronaviru.
      A k tomu si připočtěte tuhle nestvůru https://www.novinky.cz/domaci/clanek/kalousek-babis-se-chova-jako-podly-podvodnik-40318261 a nemůžete nemít o nauzeu postaráno.

      To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.