22 milionů nemocných, 12 tisíc zemřelých:


Americká chřipka je nebezpečnější než čínský koronavirus…?

 

V době, kdy se všichni třesou kvůli koronaviru, roste ve světě epidemie chřipky. Nicméně nikdo nesleduje statistiku nakažených a smrtelných následků, jež by mohla šokovat svými rozměry. Například jen v USA v této sezóně bylo zaznamenáno už 12.000 úmrtí v důsledku chřipky a 22 milionů nakažených. V internetu v souvislosti s tím začínají vzrušené debat o tom, že se možná do chřipky vakcína netrefila, protože se očkovaní stejně nakazí.

 

V USA mají dnes jiné starosti než koronavirus: epidemie chřipky, jakou je ta letošní, tam už dávno nepamatují. Epidemie tam začala už loni v říjnu – a poté začalo množství nakažených růst. Americká centra kontroly nemocí informují, že letos mezi viry dominují viry typu „B“, a také virus H1N1 – tedy „prasečí“, který se už takém stal sezónním.

 

Epidemie dorazila i do Evropy. Ve Francii například oznámili 26 případů úmrtí na chřipku od loňského listopadu do letošního února, epidemie se rozšířila po celém pevninském území země. Bulletin Národní agentury veřejného zdraví uvádí, že: „Od 4. února 2019 bylo zaznamenáno 311 případů onemocnění chřipkou, přičemž 49 z nich v 5. týdnu roku. Šestadvacet lidí zemřelo: 3 děti ve věku do 5 let, 12 lidí ve věku 15-64 let a 11 lidí starších“.

 

Do Moskvy epidemie v plné míře ještě nedorazila, ale v řadě regionů země jsou školy zavřeny pro karanténu. Jak oznamuje „Rospotrebnadzor“ (úřad pro ochranu spotřebitele) převažují v Moskvě „viry negripózní etiologie“, ale mezi všemi existujícími viry převažuje virus typu „B“. Počet nakažených ve městě vzrostl oproti minulému týdnu o 14,3%.

 

Uživatelé internetu informují o karanténním uzavření některých tříd v hlavním městě, nicméně celé školy takové vynucené „prázdniny“ nevyhlašují. Podle informace experta do jeho nemocnice přichází čím dál víc pacientů s příznaky chřipky, a nejčastěji jde o americké varianty kmenů – H1N1 a „B“. Smrtelný případ tam zatím nezaznamenali.

 

Vedoucí katedry infekčních onemocnění Prvního moskevského státního medicínského učiliště Jelena Volčkova upozorňuje, že vakcína proti chřipce ve skutečnosti chrání jen před chřipkou a před ničím jiným. A těm, kteří se nechali očkovat (očkovat se nyní je už pozdě), chřipka v této sezóně nehrozí. Nicméně existuje dalších zhruba 200 různých ostrých respiračních virů, a některé z nich se s chřipkou velmi podobají. V každém případě, v zájmu prevence nakažení chřipkou a ostré virové respirační infekce je nutné se vyhýbat masovým akcím, častěji si mýt ruce a pravidelně proplachovat nosní sliznici. Posledně jmenované opatření je velmi prosté a efektivní – umožňuje mechanicky smývat virus, který se dostává do organizmu a neumožňuje mu zakotvit. Dále by se lidé neměli stydět nasadit si masku ve veřejné dopravě – což brání šíření viru.

https://www.mk.ru/social/health/2020/02/07/khuzhe-kitayskogo-koronavirusa-na-rossiyu-idet-amerikanskiy-gripp.html

Překlad: 202008

Příspěvek byl publikován v rubrice hroší kůže se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

12 reakcí na 22 milionů nemocných, 12 tisíc zemřelých:

  1. lujjza napsal:

    Pane Bavore,
    první odstavec článku – „22 nakažených“ – nemá to být „22 miliónů“?

    To se mi líbí

  2. lujjza napsal:

    OT – když už jsme u toho aktivistického přejmenovávání náměstí/ulic:
    https://prima.iprima.cz/komentare/komentar-tomase-vyorala-primator-hrib-chce-pred-ruskou-ambasadou-namesti-borise-nemcova-co
    Z článku:
    (…) Mám pro pana primátora několik dalších návrhů ulic!
    V rámci „české lidskoprávní tradice“ bych měl rovněž několik návrhů, jak přejmenovat ulice před ambasádami jiných států.

    Německá ambasáda: ulice LIDICKÁ, V LEŽÁCÍCH/V LEŽÁKÁCH, nebo JAVOŘÍČSKÁ
    Francouzská ambasáda: ulice MNICHOVSKÉ DOHODY/ZRADY, nebo ŹLUTÝCH VEST
    Britská ambasáda: ulice MNICHOVSKÉ DOHODY/ZRADY, nebo JULIANA ASSANGE
    Americká ambasáda: ulice GUANTANAMSKÁ, JULIANA ASSANGE, nebo EDWARDA SNOWDENA
    Saúdskoarabská ambasáda: ulice ŽENSKÝCH PRÁV, LGBT nebo DŽAMÁLA CHÁŠUKDŽÍHO
    Turecká ambasáda: ulice KURDSKÁ
    Norská ambasáda: ulice BARNEVERNETSKÁ
    Švédská ambasáda: ulice TŘICETILETÉ VÁLKY
    Španělská ambasáda: ulice KATALÁNSKÝCH POLITICKÝCH VĚZŇŮ
    Izraelská ambasáda: ulice GOLANSKÝCH VÝŠIN, nebo ZÁPADNÍHO BŘEHU JORDÁNU
    A mohl bych samozřejmě pokračovat…(…)

    To se mi líbí

    • oh napsal:

      Nevím co klimaalarmisti, ale já ocituji majora Halušku:
      „Na čo také velké stromy?“ ukázal na několik stoletých cedrů, chráněných památkovým úřadem. „Popílit! Všetky popílit!“
      Jo, hodinky nebo holinky, park nebo parkoviště.. 😦

      To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.