Byty, venkov a rodina


Možná se vám zdá, že to tak úplně nesouvisí. Já se domnívám, že velmi. V současnosti se všichni, kdo měl právě svůj slet, ohánějí venkovem a rodinou. Všemožné hlasité podpory s neurčitým nasměrováním dle hesla „Slibem nezarmoutíš“ padají z úst představitelů stran tak zvaného Debilbloku. A všichni se chystají ten venkov a jeho rodiny navštěvovat. V této situaci doufám, že žiju na tak malé obci, že o ni ani jeden z cesťáků nezakopne. Mohla by mne třeba vzít křeč do nohy a ta noha nekontrolovaně vykopnout.

Ale zpět k tématu. Podpora rodin je sice hezká věc, ale jen teoreticky. Prakticky ty rodiny, a nejen na venkově potřebují celkem konkrétní věci. A nejdůležitější z nich se mi jeví dostupné bydlení. Dostupné zejména finančně. A tady je prostor právě pro ten „nehospodárný“ stát. Jednak by se stát sám prostřednictvím obcí měl vrátit k hromadné bytové výstavbě. K takové výstavbě u které by nebyla nutná rychlá návratnost investice a tím by bylo umožněno nižší nájemné.  A pak podporou družstevní výstavby, která by opět umožnila výstavbu levnějších bytů se základním vstupním standardem. Zluxusnit by si pak takový byt mohl každý v průběhu doby podle svých aktuálních možností. Ta družstevní výstavba by opět musela probíhat pod státním dozorem, aby se neobjevili noví zmetkové Smetkové. Tato dvě opatření by mohla jednak uvolnit prostor i pro možnosti osamělých seniorů, kteří by snáze získali byt odpovídající velikosti, jednak by mohl vzniknout tlak na developery a snížit tak ceny jimi stavěných bytů.

Venkov je kapitola sama o sobě. Tedy pokud si definujeme, co to ten venkov vlastně je. Rozhodně k tomu mají daleko příměstské satelity. Ale naopak obce s počtem obyvatel menším než pět stovek trvale bydlících jsou tím pravým zanedbaným venkovem. Co vlastně všichni ti slibotechnici navrhují? Hlavně podporu podnikání. No dobře, ale komu a jak? Venkov potřebuje v první řadě spojení se světem. Celotýdenní spojení se světem. K čemu jsou třeba autobusy, které jezdí jen ve všední dny, některé spoje občas i jen ob týden. K čemu je vlak, co nikde nestaví. Nemá každý auto, aby si do nejbližšího města dojel a dojít deset či dvanáct kilometrů už mnoha lidem také nesvědčí. Kultura v místě se sice nějak koná, každá ta obec má nějaké své organizátory. Jenže divadlo, kino, dokonce i takový „lepší“ tah je vyloučený, protože poslední autobus domů jede v sedm večer a ob týden mimo léto ještě po jedenácté. V létě jsou přece dovolené a prázdniny. V sobotu a neděli nejede nic. A do toho města to bývá ještě horší.

Dostupnost lékaře je obecně známá. Praktik se ještě najde, ale nějaký ten dětský nebo zubař? Utopie.

Mladé rodiny kromě bytu a spojení také často potřebují školku. Výhodou vesnických školek je menší obsazenost, takže s umístěním do ní problém nebývá. Horší je to ale s provozní dobou. V sedm hodin už má maminka sedět za stolem případně stát u své mašiny a domů se vrací kolem čtvrté až půl páté. To už jsou ve školce nervní, co budou s tím děckem asi dělat, jestli na ně někdo nezapomněl.

Našlo by se toho ještě dost, co by venkov a mladé rodiny potřebovali. Jenže se to povětšinou neshoduje s programy politiků. Patrně proto, že ti žijí ve městech a o skutečném venkovu vědí pouze to, co psal pan J.V.Sládek. Velké širé rodné lány…
A i ty lány se někomu zdají moc velké a moc širé.

Příspěvek byl publikován v rubrice Bavorovy poznámky se štítky , , , , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

56 reakcí na Byty, venkov a rodina

  1. blbíš napsal:

    Ruka trhu zkrátka zaúřadovala, Bavore. S tím se asi už musíte smířit a dle mého bych řekl, že dost předvídatelným způsobem, když uvážíme, jaký systém byl nastolen po roce 89.

    Otázkou je, jestli těm současným po volebních hlasech lačnících věrozvěstům někdo věří, že za současnýho stavu (=režimu) lze provést ten širokej a finančně nesmírně náročnej záběr, co na sebe nabaluje, ale hlavně i řeší, všechny ty Vámi vyjmenovaný požadavky a který byl s vypětím všech sil jakžtakž držen bolševikem i v těch nejodlehlejších vískách a samotách! ¨

    A dál je to strašně jednoduchý, protože současnej režim toho není schopen! No, a jestli jim to někdo s voličů uvěří, že přece jenom jó, tak s tím, bohužel, už nic nenaděláme.

    ještě existuje jedna trochu financovatelná metoda. Předvolební úlitby a sliby po volbách všelijak protlačovat metodou: vytloukání klín klínem… (ale o tom to Vaše zřejmě není, žejo?), tedy pokud zrovna vítězná strana nebude chtít ztratit tvář … ale řekl bych, že klidně, a třeba hned druhej den po volbách!

    To se mi líbí

    • blbíš napsal:

      Bavore, pokud to píšu rovnou do okýnka a potom to chci učesat, opravený chyby to už nepřepíše, co se to děje?
      lačnícím, z voličů, Ještě,

      To se mi líbí

      • oh napsal:

        Nerad to píšu, ale problém bude u vašich trpajzlíků. Ti moji opravují řádně – když si chyby všimnu před odesláním. 🙂

        To se mi líbí

        • blbíš napsal:

          no vono je to tak, ohe, že vrchní trpajzlík mlátí do klábosnice sám o sobě dost blbě, ale navíc se ty písmenka jaksi objevujou na monitoru s dost velkým zpožděním (abych to tak nějak popsal, jakoby v Austrálii, či v naší/vaší TV při přímým vstupu, jestli se vyjadřuju srozumitelně?), a když to chci opravit, tak se to sice opraví, to zase jó, ale po odenterování Bavorovi se to u něj objeví v tý neopravený verzi (to se mi fakt děje pouze u Bavora, jinde né. To neustálý přihlašování u něj je proti tomu brnkačka!). Jen přes „DOC a Ctrl+C-V“ to funguje, ale protože já k tomu přistupuju nezodpovědně a nesoustředěně, tedy v pauzách mezi tím mým čáráním na PC, kdy si chci trochu od něho odpočinout), tak na DOC mnohdy nemám čas a ani si na DOC (abych řekl pravdu) nevzpomenu a maglajz je na světě.

          To se mi líbí

          • blbíš napsal:

            … ale zase pravda, mám tam „starej“ i když nově přeinstalovanej Explorer, kterej furt umanutě hlásí ať si nainstaluju Seznam. Ale protože mám na něm lištu Toolbar, na kterou sem si nezdravě už zvyk a vona se nedá nainstalovat na Chrome či Firefox (alespoň o tom nevím), tak to asi bude důvod, proč se Bavorovi „můj“ Explorer nelíbí.

            To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Já už se s tím smířím, mojí blízcí také. Ale jak se s tím smíří ti nově nastupující mladí mileniálové, kteří si bez návodu neumí otevřít ani láhev Coly?

      To se mi líbí

      • pepanov napsal:

        Mládí se vzhlédlo v USA, tam jak říká vnučka, žijí blbové, kteří na vše musí mít návod..Bez návodu si snad ani neutřou pozadí.

        To se mi líbí

  2. čtenář napsal:

    podle mého laického názoru je podpora venkova řešitelná pouze přes více než dostatečnou podporu menších zemědělců.

    netuším jak by celotýdenní dopravní spojení pomohlo venkovu,to by byly vyhozené peníze na dotacích.

    dotace do kultury na venkově? také vyhozené peníze.

    všechny prachy narvat do malých zemědělců,tak to vidím já.

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Těch malých zemědělců je dost málo na to, aby na venkově udrželi život. Naopak dopravní spojení i o víkendu a v čase, který je ve městě ještě normální, by pomohlo tomu, aby lidé z venkova mohli za tou kulturou vyrazit do města. Netřeba dotovat kulturu na vesnici. Ta si poradí sama svými obyvateli. Ale jde právě o možnosti třeba divadla, kina i vinárny a diskoték.
      Ten váš pohled je přesně takový, který mají lidé z měst. Jenže venkov je opravdu jiný, než si ve městech myslíte. „Máme traktory, a ne že ne“ (© Kabát)

      To se mi líbí

      • čtenář napsal:

        že je malých zemědělců málo nebudu zpochybňovat,třeba to tak je,nevím,ale není jich málo třeba právě proto že ten malý je každému ukradený?

        nezačnou ti malí přibývat když budou cítit že to má smysl?

        když se nastaví zajímavé podmínky výhodné pro malé zemědělce tak by jich mohlo přibývat,si myslím.

        ale dotovat dopravu,aby lidé mohli odjet do města za kulturou mi vážně nepřijde efektivní.

        zeptejme se místních?

        třeba Rosti,odstěhoval se z velkoměsta na chalupu.

        má tu potřebu jezdit za kulturou do města?

        podle mého laického názoru mi udržovaná a prosperující vesnice s budoucností dá daleko více než všechna ta kultura ve městě,i kdybych tam jel zadarmo a zadarmo mě tam i pustili,na tu kulturu.
        samozřejmě musím být takto vnitřně nastaven,život na vesnici mě musí lákat.

        než dlouhodobě dotovat cestu jednotlivců za kulturou do města by už bylo teda vhodnější zadotovat čas od času jednu cestu té kultury na vesnici.
        ono zadotovat účelově zřízený spoj do města za kulturou by také šlo,pokud by byl zájem od těch co na té vesnici bydlí.

        ale myslím si,že dotovat hospodu je pro vesnici dakeko větším přínosem.

        jako laik si také myslím,že život na vesnici něco bere,ale mnohem více mi toho dokáže dát,a to i bez té kultury,bez kultury bych to zvládl,ale hospoda by mi chyběla,i když jsem abstinent.

        To se mi líbí

        • oh napsal:

          Ono ale nejde jen o kulturu, ale taky o dostupnost škol pro děti, jiného lékaře než obvoďáka, možnosti nákupů.. a samozřejmě i o příjmy z drobného zemědělství. Nejde totiž o hobby pro měšťáka se zajištěným příjmem, ale o způsob obživy a když to nebude stát za řeč, mladí vám z venkova utečou -> nebudou lidi -> nebude výdělečná hospoda ani jiné místní služby -> lidi budou z vesnice utíkat.

          To se mi líbí

          • Bavor V. napsal:

            Přesně tak. Vznikne začarovaný kruh, ze kterého žádná dotace pro malé zemědělce cestu neudělá.

            To se mi líbí

            • Bavor V. napsal:

              A ještě je tu jeden faktor té dopravy. Také je potřeba zajistit možnost návštěv v nemocnici. Opět bez auta se tam nikdo nedostane. A co se týká těch „místních“, máte vůbec představu, kolik jeden spoj dokáže obsloužit vesnic? To se nejedná o jednu jedinou, ale třeba také 6 obcí naráz, některé i deset, podle vzdálenosti mezi koncovými body.

              To se mi líbí

              • oh napsal:

                Poměrně přesnou. Sice jsem rodilý Pražák, ale máme nějakou přízeň na Mělnicku. Jako kluk jsem tam přes léto trávil dost času na to, aby stálo za to mě zapřáhnout do některých jednodušších prací. Cesta autobusem – courákem obnášela vyhlídkovou jízdu po krajině a stavělo to téměř v každé vesnici a na většině mezí. 🙂 (Jenomže tenkrát byla totalita.)

                To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                To nebylo na vás. U vás jsem podobnou zkušenost i čekal. Ale čtenář nemá představu. Celkem o ničem.

                To se mi líbí

          • blbíš napsal:

            jo
            = způsob obživy…v tom ták-nějak by v tom mohl bejt pudl věci

            To se mi líbí

        • Bavor V. napsal:

          Zemědělství je také o vztahu k půdě. A ten poněkud vymizel. Takže nebudou přibývat malí zemědělci, maximálně tak vyčuránkové,a takové nikdo nepotřebuje. A co se týká kultury – nevím, jestli zrovna Rosťa potřebuje nebo nepotřebuje, ale vím o lidech, kteří potřebují. Zatím to tedy zvládají po vlastní ose, ale to je opravdu jen cesta tam a zpět, bez možnosti někam si zajít. Třeba u nás je vyhlášená Dudácký festival. Pochopitelně o víkendu. Dojedu si tam autem, možná i zaparkuju, ale celou dobu, co jsem tam, suším hubu. A že se toho nabízí. Adventní trhy, v létě Rumpálování, Pivovarské slavnosti. Je toho spousta, kam bych si rád došel, poseděl i popil, ale nemůžu. A neměl bych mít právo být jako městší?
          Dotovat hospodu, do které nikdo nechodí, je nesmysl. A tam, kam lidé chodí, dotace netřeba. I tohle znám. Přes léto tady máme stánek s občerstvením přímo u Řeky. Vodáci, cyklisti i místní se tam zastavují, posedí, popijí, ale také nemá smysl, aby otevírali dříve jak v jednu po obědě.
          A jestli vám dokáže venkov dát více i bez kultury? Nemyslím si. Normální člověk potřebuje i tu přírodu i tu kulturu.

          To se mi líbí

          • čtenář napsal:

            když si oba myslíte,že těmto vesnicím pomůže hlavně kvalitní doprava do města několikrát za den tak vám to vymlouvat nebudu.

            naštěstí nejsem autobusák který po těchto mnohdy úzkých a rozbitých silnicích musí i v zimě projíždět.

            To se mi líbí

            • Bavor V. napsal:

              Nejste nejen autobusák, ale také víte prd o silnicích a vesnicích. Co se týká toho života na vsi, tak o tom máte představu jak z povídaček Svatého Václava Flašky. I na vesnici žijí lidé kulturní v každém věku. A ta doprava několikrát denně (vy se patrně domníváte, že by stačilo aby koňský povoz jel v úterý a v dubnu) je důležitá z mnoha hledisek. I třeba cesta do škol, k lékaři, do zaměstnání a zpět. Vesnice už dneska (ač se vám to možná zdá podivné) není žádná uzavřena komunita, ale lidé mají zájem o cokoli stejně jako vy ve městě.

              To se mi líbí

              • čtenář napsal:

                proč ta útočnost?
                nešlo by to bez ní?

                tak na co si stěžujete?

                nejede dětem do školy žádný spoj?
                nejede pracujícím žádný spoj?

                anebo je to pouze tak,že o víkendu nejede nic ze města v tu dobu kdy potřebujete?

                To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                Třeba je to tak, že o víkendu nejede nic. Takže jsme tu zavřeni jak v ghetu. Chápete ten stav? Nemůžeme vlastně nikam. Ani na nějaký výlet mimo nejbližší pěšky dosažitelné okolí. Nic. Nejsme snad stejně hodnotnými plátci daní jako vy ve městech? Vy si o tu útočnost přímo říkáte. Ne, říkáte – vy ji přímo důrazně vyžadujete. Tak vám plním přání.
                Jenže jak už podotknul oh, není to jenom v tom spojení jako takovém. Je to prostě v dostupnosti obdobné péče a obdobných požitků, jako ve městě. Zdravý vzduch to všechno nenahradí. Jenže již od pradávna jen známo, že Sytý hladovému nevěří. A protože vy to všechno ve městě máte nevěříte tomu, že i venkov potřebuje aspoň část toho.

                To se mi líbí

              • Minorita napsal:

                Nejen dopravní obslužnost, plus služby všeliké, ale především obživa – venkov přišel o svoji ekonomickou základnu.
                Vzpomínáte na možnost uplatnění, obživy před lety i v obcích s třeba 4-5 ti tisíci hlav, mnohdy i méně , na mnohé doprovodné akce, atd. ?
                Reforma územně-správní onen proces „dodělala“ … Kašpárci nejen z Debilbloku byli de facto nejen ideovými tvůrci rozvratu „vesnického života“ – co chce ta smečka vůbec slibovat a nabídnout ? Maximálně svoji likvidaci … Nebo se snad najde někdo, kdo těm bezskurpulózním profi chameleónům sedne na lep popření sama sebe ? Vždyť dennodenně pokračují v destrukci.
                Z hlediska stávající praxe organizovaného politického zločinu jsou prioritou „nakrmená“ velká města – počet voličů, což se jim cca 30 let vcelku tu lépe, tu hůře, daří. Co je pod 10 tisíc obyvatel, není v hledáčku – všichni ví, že to tak je, nehledě na lživé proklamace.
                Blbíš trefil hřebíček – tento systém ( ten, co tu bačuje) nápravy, skutečné a komplexní ( jinak jde o zakamuflovaný umíráček ) schopen NENÍ. Leda by popřel drtivou většinu toho, co prosadil, zavedl, nastolil, atd…
                A páč jde o ty samé persony, ať už fyzicky nebo mentálně, charakterově, obrat k lepšímu je spíše pohádkou pro „nenapravitelné optimisty“ …

                To se mi líbí

        • Rosťa napsal:

          Vozím ženu pravidelně do Brna, protože má předplatné do divadla už několik let. Ta cesta obnáší 2×67 km. Je to kultivovaný intelektuál a když chci večeři a ….., tak mně nic jiného nezbývá. Já tam jdu občas, klidně si to nechám ujít. Co začali komedianti politikařit, přešla mě chuť. Stran malých zemědělců tu není, mimo vinařů, žádný přetlak. Vím jen o jednom. Já své latifundie předal do laskavé správy Andymu, protože mi nepřijde, že bych si měl na stará kolena dělat řidičák na kombajn. A dle mých info to udělala celá dědina. I v humně lítám tak max. se sekačkou. Žena obdělává 2 ary, zasadí kilo erteplí a sklidí dvě, velikostně poloviční, ze země s perfektní černozemí. Ale zase má jahody a rajčata.
          Mohu posoudit co bylo a co je, protože jsem se tam narodil. I přes nesmírně solidní starosty nebylo v jejich moci zabránit odchodu Pošty z vesnice, což je průser pro lidi bez auta. Z Kyjova do Gottwaldova jezdila přímá linka. Pro lidi, kteří dnes ve Zlíně pracují, musí dnes přestupovat 3x a na šichtu přijedou o den později. Hospoda je v provozu, ale s tím cvrkotem z dob, kdy „strejci“ hráli mariáš, taroky, šachy a my mladí „Vole lehni“ se to nedá srovnat. Na kulečník se dělal pořadník. Dnes pro starší je hospoda drahá sranda. Ale na mě nedejte. Jsem nasr štván, protože mi můj nejoblíbenější rybářský revír koupil nějaký soukromník.Tož tak.

          To se mi líbí

          • Bavor V. napsal:

            Tak to tak vypadá, že nejsem jediný, kdo si myslí, že o venkovu se ve městech jen blbě žvaní, ale nic se pro něj nedělá.

            To se mi líbí

            • Rosťa napsal:

              Venkovan se o sebe musí postarat sám, jemu nikdo nepomůže. Mladí jdou do města za prací a staří z města, protože ho neufinancují. Vzletné kydy politiků před volbami jsou jen k smíchu. Andy říkal, že bude líp, tak si počkám. Mně by osobně stačilo, kdyby bylo, jako v druhé polovině osmdesátých let. Jsem skromný.
              A jsem také zvědavý, jestli sem přijdou intelektuálové nám vidlákům vysvětlovat, jak jsme blbí. Už se těším, ale nejsem si úplně jist, že to pochopím. Ale třeba je potěším tím, že nevolím Andyho, ale Japončíka.

              To se mi líbí

              • oh napsal:

                Určitě! 😀
                Jen si ještě pro jistotu zopákněte základy první pomoci, nebo si aspoň na rychlovytáčení v mobilu dejte 155, kdyby to s některým seklo. :mrgreen:

                To se mi líbí

    • blbíš napsal:

      zamysleli ste se, jakej negativní dopad měla na život na vsích a samotách tzv. reforma státní správy?
      P.S.
      A to sem těma všelijakým těm MNV a jejich aktivitám docela poškleboval a byly mě vyloženě na háku, holt poučení přichází až s držkou v louži, nedá se nic dělat.

      To se mi líbí

  3. Josef K. napsal:

    Čtenář by měl více číst než psát, stejně píše jen nesmysly. Pokud jsou venkovem skutečně myšleny vesnice (a ne desettisícová města), tak rozhodující je doprava. Obzvláště proto, že počet aut prostě nemůže růst do nekonečna. A aby všichni obyvatelé vesnic našli v místě pracovní příležitost, tak by se muselo vše vrátit někam na přelom devatenáctého a dvacátého století. Já osobně znám lidi, kteří sedlačí (můj dědeček pocházel z celolánového gruntu, na kterém příbuzní od devadesátých let opět hospodaří), ale to jsou jen výjimky, které mají pro vesnice jen zcela marginální význam. Už proto, že při dnešní mechanizaci je potřeba pracovních sil v zemědělství minimální.

    To se mi líbí

  4. Bavor V. napsal:

    Jsem rád, že se čtenář ozval způsobem jakým se ozval. předvedl totiž přesně to, co se dá vyčíst z různých programů na „obnovu venkova“. Tedy totální neznalost právě toho venkova, kterému by se mělo pomáhat. A tím i neznalost potřeb toho venkova. Protože i na venkově žijí lidé, kteří mají podobné potřeby a zájmy jako ti ve městech, jen prostě mají horší možnosti si své potřeby splnit.

    To se mi líbí

  5. blbíš napsal:

    tam kde je práce se dobře žije, od ní se všechno odvíjí … a to je asi tak v kostce ten dnešní Bavorův stesk

    To se mi líbí

  6. Ahele napsal:

    Městečko 3000 obyvatel i s přidruženými obcemi. V oblasti, kde je mizivá nezaměstnanost.
    před 90 – obvodní lékař, dětský lékař, zubař – denně
    nyní – obvodní jednou v týdnu, dětské denně, zubař 2x v týdnu
    před 90 – obuv, oděvy, drogerie, knihy+papírnictví, elektro, nábytek, domácí potřeby+železářství,
    4x potraviny, lahůdky, cukrárna, chléb pečivo, 3 hospody + hotel 1
    nyní – 2x vietnamská večerka, 1 x potraviny, 1 hospoda
    A dalo by se ještě pokračovat, ale kdo by to čet, že ano?
    Takže skoro pro vše do okresního města. Spojení pouze autobusové, ale jakž takž díky tomu, že se kříží několik linek. Kultura, kterou tolikrát skloňoval čtenář? Nejblíž opět v býv. okresním městě. Ano, pokud je auto a připočtěte si k ceně za kulturu cenu za parkování po dobu kdy se kulturně vyžíváte a pomiňte nervy, kdy nevíte jestli vůbec nějaké místo najdete, protože jinak všude parkovací zóny pro místní.
    Za to roste už zase další satelit ležatých paneláků a ubytoven jak hub po dešti.
    Takže asi tak. MMCH naštvanost původních obyvatel roste geometrickou řadou.

    To se mi líbí

    • čtenář napsal:

      no to víte paní Ahele,

      ony by tam ty obchody i fungovaly kdyby do nich chodili lidé nakupovat.

      ale využívat místní obchod jednou za čas jen na to co si zapomenu nakoupit ve městě tak to bohužel,takto to fungovat nemůže.

      a mimochodem,obuv,oděvy,drogerie,knihy,papírnictví,nábytek,železářství?

      vždyť tyto obchody končí i ve městech.

      ti co si stěžují na mizející obchody ať poděkují internetu a těm kteří nakupují v eshopech,to nemá nic společného s tím že před 90 někde něco bylo.

      To se mi líbí

      • Ahele napsal:

        To bylo jen na ukázku. To, co píšete je pravda to uznávám i já, ale proč jste opominul ty potraviny a hospody například? To máte také dojem, že je nahradily e-shopy a supermarkety? Víte ono totiž ubytovna vynese víc než hospoda a navíc bez práce. Totéž pokud původní hotel slouží jako kanceláře. Jo prostě rychlý prachy o to jde hlavně.
        Jsem jen zvědavá na to, jak to všichni ti co slibují jak budou pomáhat venkovu chtějí udělat, když je to systémem, kterého jsou oni představiteli.

        To se mi líbí

        • čtenář napsal:

          potraviny jsem opominul,to je pravda.

          těžko říct,záleží na tom jak jste daleko od toho města kde je značné množství supermarketů s potravinami.

          ubytovna je v prvé řadě svinstvo,těm provozovatelům by měli už s definitvní platností šlápnout na krk.

          kanceláře z hotelu bych ještě pochopil,v dnešní době udržet hotel v provozuschopnosti není jen tak.

          To se mi líbí

          • Bavor V. napsal:

            Na tom, jak daleko je kdo od supermarketů, vůbec nezáleží. V sousední vsi funguje samoobsluha Jednoty a ani dvě večerky ji nezlikvidují. Zato nemají ani hospodu. Přitom to byl široko daleko vyhlášený motorest. Jenže to majitele přestalo bavit a dneska je tam vietnamská večerka.

            To se mi líbí

            • čtenář napsal:

              Coop Jednota je ale řetězec,který je na mnoha místech dotován přes krajské dotační programy na obchodní obslužnost venkova.

              já to myslel ale tak,že pokud je v blízkosti město kde jsou potravinové řetězce tak si z té vesnice každý zajede nakoupit tam i kdyby benzín stál 50,- za litr a bralo mu to dvanáct.

              a do toho obchodu v místě se stavil akorát když na něco zapomněl,a jak bývávalo zvykem u těchto zákazníků ještě to na sebe profláknul,řekl bych že i úmyslně.

              „víte zapomněl jsem si ve městě koupit mouku,vy nemáte kurva mouku,co jste to za obchod,to zkrachujete“

              tak to bylo v těch dobách kdy se malé nezávislé neřetězové potraviny na vesnicích ještě zuby nehty držely,nekecám.

              To se mi líbí

            • čtenář napsal:

              Brtnikuv duch z brlohu napsal:
              31.1.2020 (17:44)
              Velkomozny pane, nemáte dojem že se tu krmí troll

              P.S.: napravuji nepřesné umístění komentáře

              To se mi líbí

        • blbíš napsal:

          Vždycky je něco za něco, Aheleko!
          Když to přeženu, Praha má obchvaty, tunely (i „tunely“), metro a celkem nebývalej rozmach (dokonce i z toho dějinnýho pohledu by si současná doba nevedla špatně) … no a troufám si dodat, že kdyby se bolševik vydal taky těmito úzce pojatýma cestama, tak si zase nebudeme nalhávat, nemohl by tu celorepublikovou „obslužnost“, po který Bavor volá v tomto článku, zabezpečit a už vůbec né s těma banánama a toaletním papírem.
          No a ono se tak skutečně stalo a pokud sem si všiml, děje se i nadále.

          To se mi líbí

  7. Slim napsal:

    Rehabilitoval jsem předloni v létě v malém městečku Bělohrad. Hezké místo, pěkná knihovna i slušné hospody, jsou tam nakonec prosperující lázně: ale obchody – všehovšudy 2 Coopy, malý a trochu větší, kde je fakt jenom to základní (a to myslím C. loni zrušili). Pro nějakou aspoň trochu schopnou flašku vína musíte do Jičína.

    Děsí mě to zaměření pouze na automobilisty, co si asi počne stará, osamělá babička? Jediná šance, že jí nakoupí v Jičíně sousedi. Nemluvě o doktorech, bankách stále víc internetových atd.

    Tuhle blbost se zanedbáváním veřejné dopravy, starých lidí, vzdělání kromě angličtiny vymysleli automozky typu Topolánek, jehož největším životní zážitkem bylo, že jel USA od západu k východu (nejspíš po nějaké slavné „66“), asi nějakou velkou americkou krávou, vyhrával si C&W a připadal si jako king.

    Koukám Bavore, že jste zrušil palce. Rozumné, aspoň skončí stálé fantazie ukřivděných o holubí letce (nebo 2 letkách, holubí a jestřábí?) 😀

    To se mi líbí

    • blbíš napsal:

      … k tý „palcový ukřivděnosti“ se myslím dost polopaticky vyjádřil náš Lex (i s určitou kritikou Bavora) a … a bacha, pokud sem si stačil všimnout, není žádným absolventem Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy jako někdo, nebo dokonce programátor, ale pouhým JUDrem!

      To se mi líbí

      • blbíš napsal:

        … ač je to neuvěřitelný, ale blbíš tomu vysvětlení o vzniku HROMADNÝCH náletů od našeho JUDra téměř porozuměl, ale co hůř, i uvěřil! Co teďka s tím?

        To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Jako vždy dočasně.

      To se mi líbí

  8. čtenář napsal:

    jo,ten stav chápu,víkend máte fakt na prd.

    já to mohu těžko vidět v tom pravém světle,protože když potřebuji dál než na druhou stranu města(to zvládám pěšky protože chci,i když to je 8km) tak použiji auto,ale protože jsem abstinent tak mě to neomezuje.
    ale fakt si myslíte,že kdyby vám tam dali spoj na víkend,že se trefí všem do času který by potřebovali na přepravu.

    a nemyslete si,že město je výhra,máme MHD a co.
    moje maminka jezdí do práce taxíkem,protože v tu dobu kdy musí ještě nic nejede.

    ale ano,budete mít pravdu,víkend by si nějaký ten spoj určitě zasloužil.

    To se mi líbí

  9. blbíš napsal:

    Už je tomu, přátelé, hafo chvil, když sem psal něco v tom smyslu, že mě doslova sere typ lidí, co umí JEN bořit, aniž by jenom náznakem věděli jak postavit nový. Vyslovil sem názor, že by „umění stavět“ mělo bejt tím výchozím kritériem pro každou demolici, nebo téměř každou. To sem psal ještě v době, kdy bych ani náznakem od Cílka očekával, že tohle (konečně) řekne tak srozumitelně a natvrdo:
    Pane Cílku, vy jste se v létě loňského roku vyjádřil o vládě Andreje Babiše veskrze pozitivně, jak ji vnímáte teď?
    Z mého soukromého hlediska vám říkám, že já se bráním i vnitřně to nějak posuzovat. A je to z toho důvodu, že bych byl radši, kdyby Babiš odstoupil, ale na druhé straně já ten problém nevidím jen v jednom člověku, ale v celém tom stroji, který já neumím změnit, a dokonce bych to ani nechtěl udělat, protože by to bylo příliš velké zemětřesení.
    Nicméně vaše volba znamená tedy pro Andreje Babiše stopku?
    V tuto chvíli vlastně ne, protože mně se prostě nechce hlasovat proti něčemu a někomu, když zároveň neumím jasně zformulovat, pro co a pro koho chci být. Chybí to konstruktivní řešení, které by tam podle mě být mělo.

    To se mi líbí

  10. Bavor V. napsal:

    Přehrávač v autě mi připomněl jednu starou písničku. Ale až dnes jsem si uvědomil, o čem je vlastně její poslední sloka. Sloka, která zazní v okamžiku, kdy už máte dojem, že je dávno konec písničky

    To se mi líbí

    • vonrammstein napsal:

      To je příšerný, včetně zpěvu 😀

      To se mi líbí

      • blbíš napsal:

        … a to sem Ti ještě nezazpíval já!

        To se mi líbí

        • vonrammstein napsal:

          Horší to bejt nemůže, hoď sem link!

          To se mi líbí

          • blbíš napsal:

            hodil bych, ale nikdo ještě nenašel odvahu to za-link-ovat!

            Před téměř čtyřiceti lety sem to dokonce zkoušel i s kytarou dětem k usínání, ale obě do dneška vzpomínaj, že prej větší mejda v životě nezažily, jak byly z toho vždycky rozdováděný (já, aby byly ticho, sem jim k tomu hraní a zpívaní tajně dával bonbóny). Ta ještě tehdy moje mladá žena, jak zpívá Jan Spálenej v tom dost dobrým triu tuším že s Havlíčkem a Kalandrou, nás pak všechny vyhmátla a zpohlavkovala, aby nás opět „postavila“ do latě. Byl jsem houby táta, žádnýho respektu se mi nedostalo! Teď dělám pro změnu zásadovýho dědu, ale už sem si stačil všimnout těch postranních ksichtů a očích v sloup, naposledy v tý frontě na ryby s těma smradlavejma a špinavejma vnoučatama, a přitom se tak snažím, ale co Ti budu vykládat, de to asi opět do kopru.

            To se mi líbí

      • Bavor V. napsal:

        Aha, tady někdo nepochopil. A že vám vadí country, to neznamená, že tu musíte odsuzovat. Já vaše tipy také nemusím.

        To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.