Věšťba z Vinohrad: Bude vojna veliká


President Zeman poslal našim bojechtivým jasný signál. Neříká ani tak, ani tak (kdo se v něm vyzná), ale asi možná nepojede do Ruska. Špacírka se změní na maršálskou hůl a ukáže směr nach Osten.

Výpad  na cizí území by byl z politického hlediska nešikovný.  Musíme se tedy modlit, aby Putina osvítila zloba a přišel ztrestat předměstského nýmanda a pomstít několik soch.

Putin možná má imperiální choutky, ale ještě jich nedorostl. Je totiž zajatcem ideologie, která mu znemožňuje uznat, že USA mohou být světu vzorem: Skutečná velmoc se totiž nikdy a za nic neomlouvá. Platí to pro Panamu i Srpen 68, Irák i Vietnam, Libyi i Syrii nebo Kosovo a Afghanistán.  Omluva totiž nechá danou událost otevřenou námitkám, že byla falešná nebo nedostatečně hluboká.

Reakce Ruska na nevládní provokace z Prahy dokazuje, že se nechová jako sebevědomá velmoc.

Nenechá psy štěkat a nejde dál. To vzbuzuje naději, že se náš útok změní v bohulibou obranu naší země.

Doma, když chceme, na cizáky stačíme.

Bitva u Domažlic 1431 je jedním z pilířů našich obranných tradic. Křižáci ze IV. výpravy tehdy měli 100000 bojovníků (mezi nimi i budoucí milé krajany), kdežto Prokop Holý chabých 40000.

A přesto: Stačilo na buzerplacech natrénovat chorál „Kdož sú boží bojovníci“ a križáci uprchli.

Tradice užití angažovaného umění obživla, když český muzikant Kocáb pobrukováním chorálu nebo jiného hitu vypoklonkoval ruská vojska za hranice. V našich kořenech je síla. A pak, co Čech to muzikant.

Katolická církev již Husovi celkem odpustila, že se nechal svévolně upálit upálit, aby ji rozvracel.

Putinovi se tedy může chorálem postavit sám Duka, podporovaný ze zákulisí Halíkem a možná i vatikánským Františkem.

Všelidovou obrannou akcí bychom odčinili Protektorát a navázali na pokrokové tradice našich dějin. Na otázku „kdy jindy než teď a kdo jiný než my“ odpovídají naši generálové výmluvou.  Vozová hradba prý je děravá a v richtiku bude až potřebné dokoupíme. Možná v pětiletce páté.

A tak se chce říct: Myslete na chorál, malověrné zelené mozky. Ten jediný slibuje naději na vítězství. Jinak se naplní vinohradská věšťba.

Příspěvek byl publikován v rubrice Pozdravy z Královských Vinohrad se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

76 reakcí na Věšťba z Vinohrad: Bude vojna veliká

  1. strejda napsal:

    Občas není na psaní dobrý den.

    To se mi líbí

  2. Hudec napsal:

    Chápu, že to má být humorné. Ale 100 tisíc křižáků a 40 tisíc husitů?
    Jednomu ze základních početních úkonů se říká dělení. Zde by bylo vhodné ho uplatnit.

    To se mi líbí

      • Hudec napsal:

        Nebuďte legrační. Přesně na tohle jsem se těšil, když jsem psal svou drobnou poznámku.Ta čísla na wikipedii pocházejí z dobových kronik. Aniž bych měl náladu teď hledat realistická čísla k této bitvě, odvolám se na analogický příklad z knihy, kterou mám právě rozečtenou.
        Ve svém monumentálním díle „Jan Žižka“, vydaném před několika týdny, se autor prof. Čornej zmiňuje také o bitvě u Grunwaldu, která patřila k monumentálním střetnutím v době vrcholného středověku. V Čechách o ní má i široká veřejnost jakési povědomí s tím, že v ní podle dobových kronikářů bojovala statisícová vojska. Čornej se samotnou bitvou příliš nezabývá, z logiky věci se věnuje spíše roli Jana Žižky v tomto boji a v Polsku vůbec. Nicméně na str. 71/72 píše:

        „Jako každá velká bitva je i Grunwald obestřen mnoha dohady, nepřesnostmi a smyšlenkami. Tradičně největší panovaly a panují kolem počtu vojsk, ve středověkých kronikách zpravidla silně nadhodnocených. Řád postavil do boje 51 korouhví (praporů), tj. vojenských jednotek, leč celkové množství bojovníků nelze automaticky odvodit podle tabulkového kvocientu. Počet mužů v jednotlivých korouhvích nebyl shodný, kolísal a některé jednotky zdaleka neměly plný stav. Všechna dosavadní kritická šetření ústí v poznatek, že řád disponoval u Grunwaldu 12 000 – 15 000 bojovníky…..
        …..Součet bojopvníků v polských a litevských řadách se snad pohyboval mezi 22 000 – 30 000, ale jisté to není. V každém případě měli spojenci početní převahu, která rozhodla o výsledku střetnutí.“

        Tolik tedy celkem čerstvě renomovaný český historik k důvěře v dobové kronikáře a jimi uvedené počty bojovníků („… ve středověkých kronikách zpravidla silně nadhodnocených..“).
        Mimo myslitelnou realitu je počet husitů (40 000) třeba i proto, že nebylo v lidských silách během dvou dnů takové množství soustředit a během dvou dnů přesunout o téměř sto km.
        Aniž bych si chtěl hrát na odborníka (nejsem), když ty počty vydělíte dvěma, či spíše třemi, můžete se, podle mého subjektivního názoru, nějak přiblížit k realitě.
        To nic neubírá na ceně vítězství husitského vojska. Jeho přesun byl dobovým špičkovým „blitzkriegem“ a o morální stránce vítězství už nemůže být vůbec pochyb.

        Líbí se 1 osoba

        • brtnikvbrlohu napsal:

          Tedy počítání jako u některých demonstrací 🙂 🙂 🙂

          To se mi líbí

        • Antimon napsal:

          Já se zase těšil na Vaši poznámku, kterou jsem očekával 🙂
          Plácnout o základním početním úkonu a neuvést dělitele je podle mně horší, než uvádět údaje ze zdrojů, které mohou být sice krapet na vodě, ale jsou obecně uváděné a tolerované. Kdežto vy jste jenom plácnul, aby se pláclo, protože Jírovec.
          Šťastný nový rok 🙂

          To se mi líbí

          • Hudec napsal:

            Ale prdlajs. Mně je Jírovec celkem lhostejný. K obsahu jeho textů se už delší dobu nevyjadřuju a k samotnému obsahu jsem se nevyjádřil ani teď. Jenom k těm nesmyslným číslům, které k obsahu mají vztah vskutku jen velmi volný/povrchní.

            To se mi líbí

    • jaa napsal:

      njn pane Hudče, tomu se říká kouzlo/ ale spíš děs nechtěného a určitě, když to sepisoval, nevěděl co bude. Což potvrzuje, že ironizovat a vymýšlet zlo se nemá. Nekontrolovala jsem souvislosti, ale
      https://aeronet.cz/news/donald-trump-rozpoutal-valku-s-iranem-po-konzultacich-s-benjaminem-netanyahuem-z-pocatku-prosince-za-atentatem-na-velitele-elitnich-iranskych-gard-sulejmaniho-tak-znovu-v-pozadi-stoji-izrael/
      i když AE – kdo ví, jak to vše dopadne. Ono těch šíitů je karapítko moc a tak porůznu a v zájmech víry se událo mnoho a mnoho malérů jak praví historie a většinou se to tvůrcům nevyplatilo. Proto i ta poplašená vyjádření našich politiků tak porůznu. A mnohdy i od těch od který by to jedna nečekala.. A pak prý má být ten 2020 klidnej a úspěšnej … … cifix

      To se mi líbí

      • Slim napsal:

        Jo, izraelská stopa je důležitá, to má AE recht, taky jsem to chtěl připomenout, ale zapomněl jsem. „Sion brothers“ se už dlouho snaží USA navlíct do války s Íránem, mj. se jim nelíbí, že by jaderné zbraně neměli v regionu sami.

        A navíc má teď Netanjahu doma na krku soud, tak by se odvádění pozornosti hodilo (i když na izraelskou justici si nepřijde, chlapec.)

        To se mi líbí

        • Slim napsal:

          Tohle stojí za ocitování.

          „Podle izraelských médií se na odstranění Sulejmáního dohodli společně Donald Trump a Benjamin Netanyahu během společné schůzky počátkem prosince [3]. Benjamin Netanyahu se totiž před Vánoci nechal slyšet, že okamžik zúčtování s íránským režimem se blíží. Co je třeba znovu zopakovat, to je typický proces židovského řízení, kdy Izrael dá podnět k likvidaci íránského generála, ale ruce si zašpiní gój, v tomto případě Donald Trump.
          Budou to Američané, kteří teď ponesou veškerou zodpovědnost za íránskou odvetu, která může mít mnoho podob, ale smrt Sulejmáního nebude jen íránskou záležitostí, tedy předmětem nějaké oficiální íránské odvety. “

          Jinak jsou v článku fotky, které jinde asi odfiltrovala PC (polit. kor..)

          To se mi líbí

          • jaa napsal:

            a zase ten děsivej omyl, že za všechno/plány/ může jeden jediný člověk. V případě ruska- Putin, tady Sulejmání, přičemž nikdo nepřistoupí na to že takhle nebude/nemůže pracovat jen jeden jediný člověk. I kdyby byl tak geniální – tak za tu dobu působení vyučil už hodně mladých.. a mládí, jak známo – moc ohledů nebere a jede přímo…

            To se mi líbí

            • jaa napsal:

              navíc – obvykle pokud jde o víru, se všechny znesvářené kousky spojí v jediné vojsko – v tomto případě to znamená 1,6 miliardy věřících což je čtvrtina světové populace a v případě vítězství pak zase budou pokračovat v místních žabomyších soubojích. Což tedy si myslím, že na takovou sílu , navíc sebevražední atentátníci – nikdo na světě nemá… uff

              To se mi líbí

  3. vonrammstein napsal:

    Slátanina beze smyslu.

    To se mi líbí

  4. Slim napsal:

    Zdá se, že mě nepouští váš filtr. Nemoh’ to chytit od Vás?

    To se mi líbí

  5. tata napsal:

    To a to mírně řečeno je divné,bez přínosu,jen něco napsat.K události USA ZASE POSUNULA HRANICE,hlavně že u nás se řve co Putin,kolik vrcholných politiků odsoudí toto

    To se mi líbí

    • hans napsal:

      Pche odsoudí. Jak by politici mohli odsoudit, když se ještě nenašel nikdo, žádný novinář (ani ta Spencerová), který by přiznal, že nejde o zabití, ale o vraždu. A který by přiznal, že kdyby stejným spůsobem někdo zavraždil amerického/izraelského/západního generála, byl by to ve všech západních médiích teroristický útok.

      To se mi líbí

  6. Bavor V. napsal:

    Ač nerad, tak musím říci: Doprdele, ta věštba se může i splnit. Akorát v jiném provedení. Doporučuji prohlédnout si celé vlákno
    https://twitter.com/SinaToossi/status/1213002640600248320?s=20

    To se mi líbí

    • cobolik pacholik napsal:

      pokukal som si ,tyto veriaci v laha perzania,to nie tota holota,co behala po iraq q syrii a behom sekundy rvala alah akbar 5 kratm,ty z iranu krestanom hlavy nerezali jak prasatam u nas v burakove,ty oproti tym pojebom bojovali,vlada v irane na cele s alahom si moze byt ista,ze maju maximalnu podporu od svojej holoty a nejake chvilky tam u nich zobak,ani neotvoria,bo by sa z nich zdymilo,dufajme,ze skonci,len pri bu,bu,bo jak stalin nemenil vojaka za marsala,oni nebudu na odplatu zabijat nejakeho hrdeho radoveho marines,zidky dali armadu do pohotovosti,odkedy si tam vyrobili ten svoj sion dream,musia byt neustale v pohotovosti,za tolke roky a ich okolie ich nechape to tiez na zamyslenie,boh im dal zem a za boha nikto nekapuje jak oni,furt pre tie kurvy chazarske problem a amerika ich cely cas chrani,keby nechranila to s iranom by nebolo jak na jon kipur,perzan to nie vahabista,co mysli,ze mu alah pomoze,kurva ty amici pojebany,nech im odjebu este toho ajatolaha,za par rokov vyrobia jadrovu zbran a do israela nedaleko a vtedy chcem vidiet tie zmluvy jak zapd dodrzi ku nam,myslim este lepsie jak po mnichove.

      To se mi líbí

    • jaa napsal:

      euro news – fr – ukazuje záběry – co se děje celkem
      hmm nic pěkného

      To se mi líbí

  7. blbíš napsal:

    Stařec to taky zvládl, a neb, když voni dronem, já klidně s nutelou!

    Jak moc nechodím mezi lidi, tak sem se dneska dozvěděl, že se někdo na dost silným postu musel úplně zbláznit, nebo taky, se nechal zbláznit?
    … jako já onehdá mojí stále ještě furt vánocema načichlou ženou … že bych měl jako vnoučata vyvést „na vánoční trhy“, že se prej vyskotačej, vysmraděj a nasajou něco z tý vánoční krásný atmosféry plný očekávání, úsměvů a na trhu nabízených sladkostí. A tak sem tedy sebral ty svý štyry holky a jednoho kloučka a prej, když už tam budu, tak ať koupím kapry a vrazila mi do ruky dětskou vaničku (my kupujem vždycky štyry kapří holky, ale skoro vždycky z nich sou po zabití nakonec kluci …voni se ve vaničce nejlíp převážej, samozřejmě, že už zabitý, aby se už netrápili).
    Tak sem tedy stál před autem s vaničkou, dětskejma sedačkama, vůkol mě ta neposedná banda blech (… asi hádám, že né nepodobný to bude mít Tramp s tou „jeho“ bandou deep-state). Bylo mi jasný, že do mýho auta se nevejdou a tak sem si musel vzít synův něco jako autobus a jal sem se tu svoji tlupu připoutávat k sedačkám, když sem si nemohl nevšimnout, že sedaček se nedostává, avšak vnoučat jó. Pojal sem podezření, že asi některý vnoučata nebudou mý, ale to už to tak u nás bejvá, protože z baráku vyšla ta stále ještě moje životní družka se snachou a vodněkud přinášely další sedačky až ták, že se počet sedaček vyrovnal počtu vnoučat, se slovy:…“ vono tě neubude, když vezmeš sebou taky jejich kamarádky.“ Sedě už za volantem podíval sem se dozadu, ale když se to pro samý ječení a hemžení nedalo spočítat, tak sem to vzdal a sešlápl plyn a jel v ústrety tý prej vánoční náladě, klidu, míru a očekávání. Což vo to, moc sem si vod toho nesliboval, ale že to bude až ták, to by mě ani ve snu nenapadlo (… asi podobně to bude mít teď Tramp, když se rozhodl /či rozhodli za něj/, že rozsračkuje dronem v Bagdádu toho iránskýho generála s doprovodem). Jako první zastávka byla u kostela, jednak je při cestě a druhak, mám rád vůni kostelní zatuchliny míchanou s vůní kadidla a jehličí a… a co bych zapíral, co kdyby, žejo! Než sem odvázal poslední vnouče ze sedačky, tak všechny ostatní vnoučata mně pláchly a to tak, že sem je neviděl, až na tu nejstarší skoro slečnu, ale ta dělala, že k nám nepatří.
    Když sem votevřel vrata kostela a chtěl nasát mně libou vůni kadidla, jehličí a tý kostelní zatuchliny, zakopl sem o sice spořádaně složenej, ale furt stavební materiál a mně bylo jasný i podle babek (sakra=vrstevnic), který teprve zdobily stromečky, že sme asi přišli moc brzo. V tu chvíli se nevhodně přihlásila trojice mejch vnoučat, že potřebuje kakat a tak už mírně napocenej sem vyrazil v ústrety blízkýho lesa, do kterýho sem sice chtěl jít, ale jako do chrámu, ztichlej, pokornej a tak podobně, nikoli s už už kálejícíma potomkama. No co vám budu vyprávět, že by vnoučata chtěla postupně jedno za druhým to ani náhodou, sotva sem jednomu pracně uvolnil kšíry voblečení, druhý skoro započalo a o třetím ani nevím, kdy vlastně začalo a… a tušíte správně, neměl sem žádnej kapesník, ubrousek, či něco podobnýho (… no řeknu vám, situace né moc nepodobná s tou současnou Trampovou, kdy všichni mu klofající z ruky a nevěděj, kdy se to všechno kolem po*ere)! Jenže na rozdíl vod Trampa sem věděl, že vopodál protýká potok, a tak sem těm svejm vnoučatům, který sem už před notnou chvilkou přestal mít úplně rád, v tý ledový vodě ty jejich zadělaný prdelky zkrátka důkladně umyl, i když podle jejich hlasitýho protestu mi bylo jasný, že se jim to vůbec nezamlouvalo. A tak sem svolal všechny do kruhu, a že je jako poučím vo tom, co jejich maminky opomněly, že mezi slušný lidi se prostě bez kapesníků v kapsičkách kombinéz prostě nechodí a že to mohlo dopadnout ještě hůř. Nezdálo se však, že moje výchovná lekce na nich zanechala sebemenší dojem a to ani na těch, jejichž prdýlky pomalu rozmrzaly, protože se záhy všechna vnoučata opět rozutekly po lese a byl klid a… a já konečně, že jako vstoupím do chrámu a budu jenom mlčet a koukat, protože to tak dělám v lese celej život. Po chvilce voddychu a vánočního rozjímání sem se jal děcka nahánět, což se mi podařilo a přivedl je k autu, kde sem zjistil, že všechna ta drobotina je mokrá a zablácená, samozřejmě kromě tý nejstarší skoroslečny, která dál z bezpečný vzdálenosti dělala, že k nám nepatří. Když sem si uvědomil, co nás ještě čeká a jak vypadaj mně svěřený děti, jal sem se ty smrady votírat né zrovna ideálně čistým hadrem z auta. Co vám budu povídat, naštěstí to voblečení bylo skoro jako z gumy, tak se to nakonec podařilo a za další chvíli už potomstvo bylo přikurtovaný k sedačkám. Teprve potom se objevila ta nejstarší a s útrpným pohledem se posadila vedle mě. Když jsem ji vyčetl, že mi mohla s tím utíráním jejich sourozenců taky pomoc, jenom otočila oči v sloup a řekla jediný slovo: „zbytečný“. To sem tedy moc nechápal, ale když jsem konečně vyjel v ústrety klidu a míru a očekávání, tak sem na to její „zbytečný“ raději zapomněl. Podle pokynů tý mý životní družky sem směřoval k velkýmu chrámu, tentokrát konzumu, že prej tam maj kapry s rodokmenem z Třeboně a protože já mám slabost pro Třeboň, řekl sem si, proč né. Mělo mě napadnout, že něco nebude v pořádku, když sem na tom kravským parkovišti nemohl najít volný místo. Po asi tak třetím vobjížděcím vokruhu se mi konečně podařilo zaparkovat a já sem se znovu jal vodkurtovávat vnoučata ze sedaček. To už sem se začal potit úplně, protože vodkurtovaný vnoučata oproti těm stále ještě přikurtovaným zastavovala provoz na parkovišti způsobem, že brzdy vůkol jenom kvílely. Jedinej přesun mý party k marketu byl možnej, aniž by nás cokoli zajelo, jít po zeleným pruhu oddělující jednotlivý stání. Hrozně sem se styděl jak nedodržujeme uhlíkovou či zelenou stopu (vím já kterou vlastně?), ale jinak to bohužel nešlo, než po tom trávníku. Co vám budu povídat, před gestapáckým marketem to opravdu žilo a já zalitoval, že nemám provaz, abych to svý stádo svázal a nepustil na volno na víc jak 5 m a… a tak se mi velice brzo stalo, že sem byl bez vnoučat i bez vánoční nálady prej plný klidu a míru. Pouze ta nejstarší, když kolem mě nebylo ani jedno z těch malých vnoučat, se ke mně přidala, že jako jestli bych jí nedal na trdlo. Myslel sem, že sem špatně slyšel, protože občas i jí řeknu, že je trdlo a vona najednou chtěla prachy vopravdu na trdlo. Dal jsem ji kovovou dvacku, ale vona vobrátila voči v sloup, že prej je to málo a tak sem pojal podezření, že trdlo bude asi nějaká droga, protože ze mě vymámila celou stovku (a to se nepodařilo už dlouho ani tý mý stále ještě v klidný vánoce věřící ženě) a já s proslovem ať moc neutrácí se jal opět nahánět mně zmizelý vnoučata. Za pomoci jednoho člena tamních scurité se mi to podařilo za slabou půlhoďku a ten shromážděnej houf blech sem obíhajícím způsobem ovčácký čuby zcela neomylně vyvedl z marketu směr trdlo. Už to, že všude narváno, ale před trdlem celkem volno, mě mělo varovat. Ta nejstarší, jak sem správně předpokládal, celkem kultivovaně a v naprostým klidu pojídala takovej pomalu se odvíjecí dutej válec a já začal tušit, že něco není a nebude dobře. Sotva ty malý viděly tu starší přežvykovat, tak začaly sice slušně (jinak by od dědy nic nedostaly), ale vo to důrazněji se dožadovat téhož co jedla ta nejstarší. Pro boží klid sem naprosto rezignovaně, avšak s gestem světáka, louskl na usmívající se prodavačku a ukázal jsem pět prstů netuše, co bude následovat. Prodavačka vyloženě ráda a s úsměvem se odebrala na konec pultíku a začala něco napichovat na takový nerezový v peci se votáčející jehlice a vypadalo to jako velká kremrole až na to, že závity tý kremrole se daly odtáčet jako závit, což sem si u kremrole nikdy nevšiml. A když je z tý pícky vytáhla, začala je něčím vymazávat a to všechno zaprášila skořicovým cukrem, kterej jako jedinej toho dne na mě vánočně „dýchl“ a pak s velice líbezným úsměvem tomu chycenýmu troubovi (= tedy mně) oznámila:“ 445,- Kč (+ 89 za tu nejstarší, která se však k placení mojí bejvalou stovkou neměla!!!) a jako závdavkem mi strčila do ruky celkem silnej štůček ubrousků. Nikdy bych, přátelé, nevěřil, že jedna kremrole může stát 89 Kč, ale štůček sem si vod ní vzal, abych zmírnil moje náhlý, nevočekávaný a pro mě neskutečně bolestivý ztráty. Ten cenovej šok však neměl bejt mým posledním toho dne plnýho vánočního očekávání, klidu a míru (… opět se mi vkrádá to srovnání s tím dnešním Trampem). Co však následovalo potom, se nedá ani vylíčit, protože to, co ta hezký vánoce vinšující usměvavá prodavačka namazala do těch kremrolí, nebyl cukrovej síh či šlehačka, jak sem s obavama očekával, ale mnohem zákeřnější záležitost, totiž nutela, ví-li někdo z vás, co to je? A teď si představte pět harantů, jak v řadě stojí na chodníku před stánkem s těma trdlama a podezřele mlčí, zato usilovněji z těch závitovejch kremrolí, tedy trdel, vodvíjej závit za závitem a sviněj se po celým vobleční tou nutelou a samozřejmě, že svoje ksichtíky nevynechaly. Krve by se ve mně nikdo nedořezal, protože to, co sem umejval u kostela z těch zasviněnejch vnoučat, bylo ve srovnání s tímhle, naprostý nic (… opět to šimravý tušení, co nás pravděpodobně všechny, spolu s trdlem Trampem, v brzký době, čeká). Hned mi došlo, proč mi ta usměvavá prodavačka k tý zničující útratě dala ten štůček ubrousků. Pohled na něj ve mě vyvolal vzpomínku na těch pár Babišovejch vrtulníků, který konečně pozdvihnou naší armádu na bojovou úroveň) a zároveň evokoval vzpomínku na naše lidovce a s nima neodmyslitelně svázanej citát: “množství větší než malé“ … a těch ubrousků, skutečně bylo málo!!! Když sem nad tou zkázou stál (… vkrádá se mi opět ten pohled na dronem rozsekanýho Solejmáního a jeho doprovod), najednou jsem si nemohl nevšimnout přítomnosti tý nejstarší a teprve teď mi došlo to její v autě prohozený: „zbytečný“ a… a zatoužil sem po jejím vzoru se taky zdejchnout. Leč já musel ještě koupit ty kapry. Jako správnej děda sem se jal svý i cizí vnoučata doslova a do písmene volizovat. Nedávno diagnostikovaná vod normálu čtyřnásobně vysoká cukrovka musela jít stranou, protože nic jinýho se s tou všude přítomnou nutelou nedalo dělat. Když sem volízal poslední vnouče, už úplně přecukrovanej sem zcela rezignovaně zavelel: „k rybám“.“ Přátelé, frontu sem naposledy zažil, když sem čekal v Mototechně na Favorita, ale tohle bylo dvakrát tak dlouhý a třikrát vobtočený kolem stánku. Tak sem se s milou vaničkou postavil zcela spořádaně a rezignovaně na konec fronty a dělal, že kolem mě nutelou zašpiněný děti nemaj se mnou co do činění (… něco jako klid před bouří, kterej momentálně zažíváme s Trampem). Všechno špatný k něčemu dobrý, přátelé, čokoládou vonící a zapatlaný děti se nikdo neodvážil zfackovat, když se prodíraly čekajícím zástupem ke kádím s kapry, v kterejch zcela nevánočně omdlévající kapřící lapali po vzduchu. A pak se to stalo. Ve frontě si můj vnuk vyhlídl oběť, jakousi paní v nejlepších letech a hodně načinčanou a že jako se s ní začne kamarádit, což chtěl dokonat po člověčensku, tj. doteky a … a jak jinak, než těma zašpiněnejma rukavičkama, kterýma před chvílí jedl to trdlo! Ta pěkně načinčaná paní začala okamžitě vřeštět, že prej ke komu ty tak neskutečně špinavý děti patří. Srabácky sem se moc neprojevoval (… jako teď Tramp čekající na tah Iránců!). Ale v zápětí sem usoudil, že bude ještě zleji, protože můj vnouček začal projevovat o paní zájem čím dál tím větší. Jenže paní projevila přímo diplomatickej um (kéž by takovým disponovali Íránci) a začala vykřikovat, že prej rodiče těch dětí pustí před sebe, protože jinak tam v tý frontě ti dětičky (=rozuměj smradi) zapatlaj úplně všechny. A tak sem tedy už docela hrdinně vystoupil z řady a jal sem se k dětem hlásit (což ta nejstarší vnučka z povzdáli komentovala docela nevhodně, ale vo to hlasitěji slovy …“ á, náš hrdina“ a světe div se, všichni se přede mnou rozestoupili jak moře před Mojžíšem a já mohl úplně bez strkání přikročit ke kádím, v kterejch se už beztak máchala druhá polovina mejch dětí a mohl sem bez dalšího stresu koupit svý štyry kapry a dokonce i jikry navíc, což se nepovedlo už pár let tamu na zad ani ty mý furt ženě. Všem jsem vřele poděkoval, že příště se to určitě s tou nutelou nebude opakovat, že se všem moc omlouvám, že přeju všem hezký vánoce, ale podle pohledů sem poznal, že si všichni přejou jediný, abych už konečně zmizel s tou všude se hemžící špínou. Velice rád sem jim vyhověl a pronásledován svou smečkou, za kterou se táhla vůně čokolády pančovaná už velice silným smradem rybiny, zamířil k našemu skoroautobusu. Jestli si někdo myslí, že sem si dělal nějaký výčitky se zánovním interiérem synova auta, tak se mýlí. Domů sme přijeli sice všichni, ale v autě to páchlo jak v rybí cukrárně. Když si rodiče těch mejch i nemejch vnoučat začali děti z auta rozebírat, nikdo se neodvážil ani hlesnout, protože si moc dobře všimli mýho bojovně vánočně naladěnýho ksichtu, kterej byl pln jen tak-tak očekávanýho klidu a míru. Pouze se na sebe v tichosti tázavě dívali a celkem rozumně usoudili, proč to křehký příměří kazit (… podobnost s dneškem opět čistě náhodná, kdy ti jedině správní a pravdivý čekaj na noty, kterejma přehrajou tuhletu tutovou vraždu generála minimálně vo oktávu vejš). Najedl sem se trochu umyl, no, co vám budu vykládat, pak sem spal a spal až zazvonil zvonec a … a vánocům byl konec a …a tak vám to teď píšu, abyste taky věděli, že může a pravděpodobně i bude, ještě hůř.

    Líbí se 1 osoba

    • vonrammstein napsal:

      😀 !!!

      To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      Já taky 1!

      To se mi líbí

    • kočka šklíba napsal:

      To je paráda, máte vypravěčský talent ale hlavně jste neskutečně vtipný. Děkuji, zvláště po ránu je dobré, že se takhle pobavím 😀 . Úplně Vás vidím s tou smečkou dětí, já měla „jen“ dvojčata a taky to někdy stálo za to, natož v tomhle množství.

      To se mi líbí

    • čtenář napsal:

      michelinská hvězda pro blbíše.

      váš exluzivní dezert svojí kvalitou xxxXXX-násobně převyšuje hlavní chod.

      To se mi líbí

  8. cobolik pacholik napsal:

    ritiari sa naucili od sion brothers,oni na vlas tak robia a to kdekolvek na svete,jebu na nejaky cudzi kraj na jeho zvrchovanost,zajebu si,ze ohrozuje ich kraj a hotovo,zabitie toho generala,je naisto podla medzinarodneho prava akt terorizmu a to este na cudzom uzemi,zem demokracie a prava,pritom,aby bolo kazdemu jasne iranu amerika nevadi,tak amerike nevadi iran,komu vadi hlavne iran to tym kurvam chazarskym a skurvenym vahabistom,co polozili veze WTC v prach a zabili ponad 3000 amikov,sionisti,ak by nezili z vyjebu a necudzopasili na amerike by boli zabudnuty poutnik v pousti a vahabisti zo saudi arabia,ak nemaju oil,dodnes sedia pri velbloudoch a varia na ich hovne caj,jasne svet sa meni,,ale do oci bije jak na podjebavanie chazarikov si americania spinia ruky a ohrozuju zivoty nie len svojich obcanov,som zvedavy,co americke ,alebo judejske vyleti do luftu a vtedy budu demokraticky rycat boli sme napadnuty otvorene iranom,ked som sluchal prehadzovacku a dristy spravnych,co sa idu posrat za amerikou,to traktare take zjeby nemali,ked bratrsky pomahali v afganistane,od zostrelenia malaya air lines sa amerike neda verit,od ukazkovej podpory alahistov v syrii,ani tolko,ja nikdy si nepomyslel 20 rokov dozadu,nie toboz,ked som sluchal stvave vysilacky,ze amerika sa moze tak obratit a otvorene robit zo seba debila,ked iran teraz prehlasi,jak amerika,ked niekoho zajebe,alebo vyjebe do luftu,bude v moralnom prave viac,jak amerika,ale uz viem dopredu,jak kurvy demokraticke rozoberu ich teroristicky cin,bude trebalo postavit koaliciu na potrestanie iranu a este lespie zjeby popisu,jak maju uz vo zvyku,lez pozor,este je tu jeden hrac so spoluhracom,hadajte kto?ak ty zajebu,ze jeste jednou,bez problemu si urobia zmluvu o ochrane iranu,bo tam maju investicie a 20 obcanov,co bude take,aby sa nepovedalo,ale co hlavne maju prostriedky jak svina,zacina sa pri kokotinach na vymedelovanych kokotinach a potom to prejde do konecneho diela,kde to najviac vyzerie nevinna holota,od 2001 zacala amerika bojovat proti terorizmu,iraq to dojebany,afganistan tam sa bojuje odkedy to tam je,syria,bojovali,prisiel vania a bolo koniec alahovania,iran ma vplyvy v iraq,bo maju tam spoluvercov a viac ich pocuvaju tych perzanov,jak amikov,proste amerike neide jak by chcela,bo na picu to robi,china ma viac zlateho prachu,jak amerika s unoiu dokopy a ide jej rusov to sa stavaju zakladne okolo nich,nato na baltiku,na ukrajine majdanova demokracia,sam prehadzovacka povedal,ze tam nedaju ani halier,bo skorumpovane jak kurva ty chocholy,tych co zapad odcudzuje tym ide a preco,bo zapad niekde robi chybu,zakladna chyba vyjebana nenazranost,uz chorobna,iran sakncionovany roky a fumguje,priznat si chybu amerika a zapd,ta kde do pice MY,najlepsie zacat vojnu,este som zabudol libiu,tam ukazkova anarchia po zavrzadeni dikratora,teraz tam ,kto ma samopal,lepsie dikrator,jak kadafi,nebudem pokracovat,bo ma bolia ruky od roboty.
    nakoniec jicko kus prebeletrizoval,ale ja jak chytra kurva tiez specialista od beletrie,len chcel povedat,ze v cesku sa nejaky radny stavaju do role ameriky,chinu uz maju na lopatkach,bo rusia v praglu biznisy a rusia,este tyzden,zvalia nejaky pomnik a vaniove sa uz nespamataju,to kurva se dejou veci…

    To se mi líbí

  9. vonrammstein napsal:

    Kde je dneska ten Jírovcojc hrdina, aby nám osvětlil břitkou genialitu svých myšlenek a vyjádřil pohrdání naší zaprděnou čecháčkovskou polointeligencí?

    To se mi líbí

  10. cobolik pacholik napsal:

    este som dostal expertny zjeb,ked sa nemylim tak hizballah je v syrii so suhlasom ich vlady,tak isto iran a iran v v iraq su tiez s vedomim irackej vlady jednotky hizballah neoperuju v tel aviv ,ani gardy iranske po brooklyn a predsa,expert povie tomu nerozumis blbecku,dobre ja nerozumiem,ale vidim v irane tisice perzanov tiez asi neponalo ich tah,som zvedavy ci bude zasadat ta srandovna OSN,co aj tak jej plky su asi tolko,co moje tu.,myslim,ze vcerajsia a dnesna noc v kope krajov,co maju nieco do povedania a ticha diplomacia pracuje na plne obratky,bo cujem,ze nesrandovne to vypatra,jak sa u nas hvari.

    To se mi líbí

  11. NavajaMM napsal:

    Malá poznámka k Iránu a nadpisu tohto článku. Iránci ohlásili pomstu, zrejme útok na americké ciele. Podľa článku 5 zmluvy o NATO to budeme musieť považovať za útok na nás a patrične sa zachovať. Takže takú „záruku bezpečnosti“ pre nás predstavuje NATO.

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Tak na rozdíl od eura a Čaputové v tomhle jedeme společně a nerozdílně. Bohužel.

      To se mi líbí

    • LB napsal:

      To je účelový výklad, Navajo. Wash. smlouva má také článek 6, který omezuje její teritoriální působnost (přečtěte si jí celou).
      Tak např. útok na americké vojáky v Iráku pod ní patrně nebude spadat.

      Ale hlavně, pomoc není automatická. Podléhá individuálnímu rozhodnutí členů a taky souladu s Chartou OSN: tak např. Francie a Německo v r. 2003 odmítly podpořit USA v Iráku, jak si dobře pamatujeme.

      Opožděně přeji zdejším hodovníkům v roce 2020 to, co si sami přejí 😀

      To se mi líbí

      • NavajaMM napsal:

        LB, ale áno, poznám tú zmluvu celú. A všetko, čo ste napísali ako dôvody je také utešovanie malého decka. Ale pamätám si, s akými argumentami sme vysielali svojich vojakov do misií počas Bushovho útoku na Irak. S akým odôvodnením sme svojich vojakov posielali do Juhoslávie. A to sa vtedy nikto ešte neodvolával na 5. článok. Z tých spanilých jázd sa nám vrátili desiatky cínových rakví. Šlo v podstate o malú srandu oproti tomu, čo potenciálne hrozí dnes.
        Fakt si myslíte, že to môže skončiť len tým, že sa Trump s Chameneím budú vzájomne fackovať v Bagrade a my budeme na to pozerať v CNN a chrúmať popcorn?

        To se mi líbí

        • LB napsal:

          A pamatujete se vy, při jaké příležitosti vzkázal Chirac do „nové“ Evropy, že „promeškali příležitost mlčet“? A jak Amíci tenkrát zuřili proti F a D?
          Opakuji, NENÍ to automatické, je to na úvaze vlád. Jak to bude u vás, to uvidíte nejlíp sám. Já jsem zvědav, jak se z toho dostane Zeman, to je přece známý bojovník proti islámským teroristům (vůbec chlapi s modrou knížkou bývají bojovnější, všiml jsem si).

          Zatím si přečtu, co navykládal v Právu vv. Landovský (hroznej blbec, podle mého, ale třeba ho krize něco naučí). Zatím jsem si přečetl jen titulní stranu a platí to Hamletovo SLOVA, SLOVA, SLOVA

          To se mi líbí

          • NavajaMM napsal:

            No práve. Naša vláda už len svieti a kúri, lebo o necelé dva mesiace máme voľby a je, žiaľ, celkom pravdepodobné, že nová vláda bude kompletne proamerická. A hlavným veliteľom armády je Čaputová… Je jedno, či F a D do toho pôjdu, alebo nie. U nás sa tiež nájdu ľudia s krvnou skupinou Novotného.
            Inak už naša súčasná vláda má na stole návrh zmluvy, ktorá z celého Slovenska robí prakticky základňu (územie) USA. Takže v prípade vojny legálny cieľ a už nebude vôbec záležať na tom, ako sa vláda formálne zapojí a či vôbec. Nová vláda, ak bude proamerická, to podpíše určite.
            O tej modrej knižke máte pravdu. Najbojovnejší sú tí, čo určite vedia, že nepôjdu do prvej línie a keby niečo, budú mať nad hlavou meter betónu.

            Ale mne šlo pôvodne o niečo iné. Je rizikové ísť do aliancií „kolektívnej obrany“ s niekým, kto vyslovene provokuje a problémy prednostne rieši silou.

            To se mi líbí

            • Slim napsal:

              Každá aliance je riskantní, Navajo.

              To se mi líbí

              • NavajaMM napsal:

                Super záver, vďaka. Tiež som za neutralitu. 😉

                To se mi líbí

              • Slim napsal:

                Jj (ono riskantní je i manželství, že?) .
                Ale prošvihli jsme to, 90-93. To bylo to, čemu se později říkalo „mírová dividenda“.
                Ve čtvrtek o tom psal (ovšem poněkud zmateně) Bělohradský v Právu.

                (Ale o EU si to nemyslím. A typicky jsou tam i neutrálové, Finsko a Rakousko.)

                To se mi líbí

              • NavajaMM napsal:

                Slime, trochu ste zmenili tému, ale v tejto veci by sme asi našli veľa spoločných postojov. K EÚ rozhodne nemám tak negatívne výhrady ako voči NATO a rozpad manželstva v 92 považujem z dlhodobého hľadiska za obojstrannú chybu.

                To se mi líbí

              • Slim napsal:

                To je nedorozumění, to nebyla narážka na rozpad ČS.

                To se mi líbí

              • NavajaMM napsal:

                Hmm… to je čaro nechceného. Keď som sa nad tým zamyslel, tak nachádzam medzi zahodením „mierovej dividendy“ a rozpadom ČS aj isté súvislosti.

                To se mi líbí

            • cobolik pacholik napsal:

              navajo tribe,nas hlavny velitel,to ma byt sranda a dalsia chujovina jak mraky jakej army kurva?u nas to sa najdu len debily,co si myslia,ze ked hovno nieco prehlasi,tak niekde v usa,ci v rusii zobudi prezident svojich poradcov,bo nejaky velitel a dalsich par blbeckov u nas,zacne vojnu proti nim,to kurva skorej motyka streli,neviem jak su na tom v irane so zemepisom v usa viem,vatsina nema sajnu,kde to je,nie toboz nejaky velitel a hrozba,nam nic nehrozi,mi mame papiere od hlavy u nas mozu urobit najvacsiu zakladnu na svete pre USAF a jednu letiskovu lod velku na siravu dat a druhu na oravsku priehradu,moze plavat tam a na spatecku,bo sa neobrati a volby tam navajo tribe,to divadlo satiry a robenia kokotov z tych cobolov 30 vesien,pokial tam tak nebude jak pisem,tak ta nasa svetova vyzbroj od lietadlej,cez tanky pokial tam amici nenajebu toto,co pisem nestoji strelit tam ani najlacnejsie 5 rakety,bo by stali viac,jak cela ta nasa vyzbroj,uz ked budu u nas dva letiskovece a 200 americkych lietadiel kazdeho druhu,uz sa oplati strelit aj desat rakiet,bo uz je co rozjebat ,akokolvek by bolo,co pisem tu svoju jebnutu satiru,my sme pre nich len ohnuty lokajsky sluha a pepici neradovat sa,ze vy viac…prosim cobolskych narodovcov a pepickych krajankov nech sa neurazia,bo im moze uskodit na zdravy.

              To se mi líbí

      • kočka šklíba napsal:

        Ráda bych Vám věřila ale toto jsou slova velvyslance při NATO, českého, takže jen podřízeného těch jestřábů, ale přece jen: „Pomohlo, že se významní spojenci – USA, Německo nebo Británie – postavili za spojenecké hodnoty, za to, že je NATO nesmírně důležitý nástroj kolektivní bezpečnosti hlavně v otázce aplikace článku pět, tedy že všichni se postaví na obranu napadené země.“
        Jinak je to snůška plácání po ramenou hajzlům v NATO a pochlebování a vychvalování NATO jako takové jasně.

        To se mi líbí

  12. berkowitz napsal:

    Ladislav Větvička to zhodnotil takto:

    Zprava z virtualniho tisku: „Na videňskem letišťu Švechat byl dnes rano provedeny atentat na českeho generala. Při vystupovani z letadla byl stroj zasaženy třemi raketami vzduch-země z bezpiltnich letadel. K utoku se přihlasila usty sveho mluvčiho Ruska federace. „Měli zme ho zlikvidovat už davno„, oznamil na svojem twitterovem učtu Vladimir Putin. „Jako velitel agresivniho paktu NATO se podilel přimo i nepřimo na smrti mnoha stovek a tisicu lidi.“

    To by byl hukot v propagandystycke Česke televizi, kdyby se cosik takeho stalo, co? To by bylo vyhrožovani valku, sankcema a ja nevim čim. Když se to ale stane na jinem letišťu, jinemu chlopovi, navic temu z te druhe šichty, tak to přece vubec nevadi.

    Neni to ani porušeni mezinarodniho prava (anebo jo?), neni to žaden terorystycky utok, nic. Prostě zme prventyvně, v cizi zemi, na mezinarodnim letišťu zavraždili chlopa a dalšich dvacet, keři měli smulu, že byli v blby čas na blbem mistě.

    „Říkám Američanům, zejména Trumpovi, že naše pomsta změní denní svit v noční temnotu,“ prohlasil představitel Iranu.

    https://www.ladikvetvicka.cz/index.php/2020/01/03/cesky-general-zavrazden-tremi-ruskymi-raketami-na-letisti-schwechat/

    To se mi líbí

    • cobolik pacholik napsal:

      vetvicka pise podobne chujovo,gramticky a bez slovosledu jak ja,lez pointa jak moja nie do zajebania…

      To se mi líbí

  13. blbíš napsal:

    Vy si jistě myslíte, přátelé, že sem to psal jen tak pro srandu, ale já si opravdu myslím, že kdyby byli Íránci minimálně tak chytrý jako ta načinčaná dáma ve frontě, tak by jim jistě došlo, že by bylo mnohem účinnější hledat spojence a pak na půdě OSN ve velký show touto vraždou nevratně zašpiněnýho americkýho presidenta a jeho boys zostudit před celým světem. Opravdu si myslím, že by tahle morální odveta u všech normálních lidí na světě zapůsobila mnohem víc, než ty Íránem slíbený rakety a odvety, alebrž proč? No protože by Íránci celýmu světu ukázali, že sou nad těma židovsko-militantníma dementama, který si furt myslej, že sou prdelí světa a můžou si dovolit úplně všechno a… a to se, vážení, počítá… alespoň mnozí normální lidi na tom širým světě by to vocenili, si tedy myslím!
    P.S.
    Ale bacha, druhou možnost by však Íránci těm vraždy schvalujícím dementům a jejich pohůnkům už dát neměli! Všici přece musí vědět, že každej cíl si říká vo rozpoznání, zaměření zacílení a pak… bohužel, pal!

    To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.