Úspěch na konci světa


V českých zemích zůstal Gottfried Lindauer prakticky neznámý – vlastně až do dneška. Jinak tomu bylo v jeho nové vlasti – na Novém Zélandu.

R.1876 se Lindauer přestěhoval do Aucklandu, kde se seznámil s podnikatelem Henry Partridgem. Toho zaujaly Lindauerovy portréty, zejména portréty Maorů a několik portrétů si hned objednal k výzdobě svého obchodu. A pak se objevily i další zakázky… V roce 1877 si Lindauer dokonce troufnul uspořádat ve Wellingtonu svou první samostatnou výstavu. Roku 1866 vystavoval asi 20 svých obrazů na londýnské koloniální výstavě, vystavoval v různých novozélandských městech, jeho mecenáš a přítel Partridge vystavoval obrazy zakoupené od Lindauera, ve vlastní galerii na aucklandské Queen Street…

Lindauer se sice naturalizoval na Novém Zélandu, přesto na Evropu a na Čechy nezapomínal. Krom malování se zajímal i o přírodu Nového Zélandu, Národnímu muzeu v Praze věnoval vycpaného ptáka kiwi, dopisoval si s pražským obchodníkem přírodninami Václavem Fričem  https://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1clav_Fri%C4%8D, dva své obrazy věnoval také Náprstkovu muzeu. Evropu naposledy navštívil v letech 1911-1914, vzhledem k vypuknutí I.světové války se pak obdížně dostával zpět na Nový Zéland.

Umělečtí kritici vytýkají Lindauerovým obrazům jejich až fotografickou věrnost, zachycení sebemenšího detailu zobrazované osoby. Jenže to je právě to, čím jsou Lindauerovy obrazy zajímavé a cenné: naprosto věrně zachycují mizející svět původních obyvatel Nového Zélandu – Maorů.

Portrét Paratene Te Manu

Když jsem hledala nějaké informace o Maorech, našla jsem tenhle článek: https://www.wikiwand.com/cs/Maorov%C3%A9 – původně jsem podle něj chtěla popsat co je to vlastně „moko“ – maorské tetování, ale pak jsem si přečetla článek celý a rozhodla se sem dát odkaz. Opravdu to za přečtení stojí.

Lidauerovy portréty Maorů jsou zajímavé všechny, ale asi nejvíc mne zaujaly ty, kde se prolíná tradiční úprava obličeje a vlasů s „bělošskou“ módou.

Maorští muži nenosili vousy – což je logické, mělo-li by vyniknout tetování. Ovšem za tenhle knír by se nemusel stydět ani pruský důstojník!

Heta Te Haara si pro změnu vypěstoval licousy jak císař František Josef I.

Tradiční podoba maorských žen:

Lindauer, Gottfried; Ana Rupene and Her Daughter; The Pitt Rivers Museum; http://www.artuk.org/artworks/ana-rupene-and-her-daughter-221380

Ana Rupene s dítětem

Hinepare

Ovšem je potřeba jít s módou – kombinace oděvu solidní evropské měšťanky s tetováním na obličeji a tradičnímu ozdobami ve vlasech vypadá opravdu zajímavě. Tohle je pochopitelně fotografie, ne malovaný portrét.

A ještě dva pánové

Přiznám se ale, že mi tyhle maorsko-bělošské portréty nepřipadají nijak směšné. Neobvyklé a zajímavé ano, směšné ale rozhodně ne.

Příspěvek byl publikován v rubrice Fotopříběhy se štítky , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

94 reakcí na Úspěch na konci světa

  1. strejda napsal:

    Výtečná práce, gratuluji k námětu!
    A pro sebe další poučení o umění. Lindauerovy obrazy vypovídají o světě rozhodně víc než moderní umění. Jeho obrazy mají duši, zobrazují člověka v jeho rozmanitosti. I primitiv jako jsem já je pochopí.
    Když jsem se učil fotografovat, obdivoval jsem profesora Jána Šmoka, ten tvrdil když se ti fotka nepovede, ještě to můžeš vydávat za umění. Mnoho, příliš mnoho umělců se tím řídí. Lindauer to ale není.

    To se mi líbí

  2. cobolik pacholik napsal:

    kacko zas prekvapenie tu pre bandu,co prve prekurevsky cit pre detail a docista fotograficke zobrazenie,kurva ani by som nepovedal,ze to namalovane,vidite tie perfektne kerovacky na tvarach,pekne zaoblene ornamenty,jak malovanie tak kerovanie to dovedene do perfekcii a to som buran hej,pri kerovani nijake elektricke ihly,ale na patyke nieco ostre to robil len umelec,jak pise strejda dnesny modern art,hlavne zacalo to impresionizmom picaso,dalsi spaniel aha dali mi jeblo a este jeden francuz nespomnem si na meno on vlastne zacal a od toho zaciatok ,19 storocia sa udava nove moderne umenie podla mna jak experta,co jak hvari strejda,ze pre tych,co sa im paci tato perfekcia,farby a vykonanie na jezis boha,su burani,jak pre cesku elitu volicksa holota,co nema moderne ponimanie demokracie,ala rozjebat a vopchat sa do inej riti,len nie do ruskej ci cinskej,toto iste v umeni,taku rafael,buanaroti,da vinci a rembrant van rijn to uz jak mlady jebak som o nich cital a hlavne nikdy nevidel na zivo ich obrazy,lez pre mna vrchol umenia v tom co sa vola malba a nemyslim pokoju a office(teraz som si spomnul matise) bo kurva nemozem vsetko pamatat.
    nocni hlidka,david,mona liza,sixtinska kaplnka a tie fresky,socha davida,taky sa rodia len raz za celu historiu ludstva,jak expeert viem o com tu jebem mater a mi ukradnute,co si o tom bude mysliet nejaky expert na art,bo dalej na toho strejdu navazu,dnesne videnie umenia,co sa tyka malby,cim viac dojebane a treba byt najebany na heroine,aby si domyslel co obraz vyjadruje,dufam,ze som sa nejebol s tym impresionizmom a maliarmi patracimy k nemu,mohol by som kuknut na wiki,ale jebem,kazdy ,vie,o com pisem,jak pikacaso maloval svoju jebacku,vaska mala namiesto ucha a nos mala krvasky chvost a podobne picoviny,zo zaciatku ty vsetci boli biedaci,pijaci a hlavne pojeby,ale dozili casu,ked sa za ich platno,platili tisice frankov, co sa mi paci ten pojeb,co si odrezal ucho,pre kurvu,bo len pojeb jak on,nijaky maliar predtym a uz ani po nom sa nenarodi,aby mal taky cit pre farbu,normalny nemoze mat taku vlohu,len pojeb a jeho slnecnice,nema obrazu a nikdy nebude na svete uz s takou farebnou pestrostou jak jeho slnecnice,myslim,ze ukoncim moj dost obsirny expertny pohlad na umenie,kacko zase si jebal klinec po hlave a v zivote tu nikto by nebol vedel,ze nejaky pepik,tak bohovo maloval na zealand,hej co ma zealnd bohove to je ich bojovy tanec haka,jak pojebovy sa mi to prebohovo paci.

    To se mi líbí

    • K-k. napsal:

      van Gogh je můj oblíbený malíř. čobolíku 🙂

      To se mi líbí

      • cobolik pacholik napsal:

        ja nemam oblubenych,mne bud pasuje,abo nepasuje,som rad,bo vidim,ze kacko ponalo,co som tu nablil,bo moja mafia v zaciatkoch,mi otvorene hvarela,bo citali,co pisem,ze vacsieho debila tu nema,taku mienku ma o mne moja mafia o mojich beletrickych vylevoch,jasny,ze ma to nemohlo ohrozit v pisani tu ja razim svoji stezku.

        To se mi líbí

      • cobolik pacholik napsal:

        co znamena za cobolik ten stvorcek,to ma zaujima,co to za znacka znaci jses dobrej vole nebo ,jses zmrd vole neprodelene vysvetlit,jasny ,ze ma to nebude nejak rusat,bo ja som uz tak porusany,nie posahany,ze ma nebude kyvat…

        To se mi líbí

  3. cobolik pacholik napsal:

    teraz som kontroloval jak som uz poslal,aj mna jeblo jake preklepy,nebudem sa ospravedlnovat,ci popravovat,jedno jasny so mkokot negramotny… a to myslim,este slabe oslovenie nazdar.

    To se mi líbí

  4. cobolik pacholik napsal:

    hej mozete si ulozit,mozno raz to bude moderne,jak obrazy pojebov tie moje skurvene preklepy…

    To se mi líbí

  5. Laco G. Mlynář napsal:

    Co bych si asi tak dal na stěnu? Lindauerův obraz Maora, nebo Maorovu fotku? Já jsem pro obraz, i když je hodně realistický. Má v sobě ducha, fotka moc ne.

    Včera bylo volno a tak jsem si prohlédl poslední dva dostupné díly seriálu o Picassovi na ČT. Picasso jako člen komunistické strany Francie (byl jím až do své smrti) letí na mírový kongres do Varšavy v roce 1948 a tam mu jakýsi sovětský potentát nadává za jeho abstraktní obrazy. Picasso se naštve a málem odjede, ale přesvědčí jej aby zůstal návštěva koncentráku Osvětim. Na konci dílu maluje symbol míru, svoji známou holubici (před tím namaloval protifašistickou Guernicu, zaky ne realisticky). Umění je velká věc pro život, má častokrát větší sílu, než pušky a tanky, zejména když do něj nekecají umělcům ideologové a blbci. https://www.ceskatelevize.cz/porady/12128347769-genius-picasso/219381483120007/

    To se mi líbí

    • cobolik pacholik napsal:

      mlynar zatial puska s tankom vyhrava,malba,spev a divadlo,to ked je uz po vsetkom a nic co pisem nepojebane,ale pravda.

      To se mi líbí

      • Laco G. Mlynář napsal:

        Čobolíku, když husité zazpívali chorál Kdož jsú boží bojovnívi, obrnění němečtí křížáci v hrůze prchali (u Domažlic).

        To se mi líbí

        • Hudec napsal:

          Prchali, máte recht, to je známá skutečnost.
          Sice jsem tam nebyl, ale z literatury (nikoliv z beletrie) je mi známo, že příčinou útěku nebyl zpěv, ale překvapení. Oni husité té doby byli vojskem dobrovolnickým a nadmíru obětavým. Obdivuhodná byla jejich rychlost při přesunech i přes 40 km za den, i s válečnými a spížními vozy na tehdejších cestách!
          Křižácké vojsko je prostě nečekalo, nebylo připraveno a podle dobových svědků měli jeho členové husitské přesuny za dílo ďáblovo, neboť to až působilo dojmem, že se přesunují letem.
          Jako příklad můžeme uvést třeba tažení táborského vojska na pomoc Praze v roce 1420:

          „Táborské vojsko se dalo na devádesátikilometrový pochod s veškerým válečným vybavením, ale i s ženami a dětmi. Při přechodu Sázavy u Poříčí je zastihl silný oddíl nepřítele, vyslaný proti nim z Kutné Hory, kde tehdy dlel král Zikmund. Táborští v prudké bitvě zvítězili, dobyli Benešova a pokračovali ve své cestě ku Praze, kam také bezpečně dorazili (večer – v hodinu nešporní, jak píše kronikář). To celé se stalo v necelých třech dnech!“

          Nahlédněme i ke zmíněným Domažlicím:

          „Po několikadenním vyčkávání se přesunula (křižácká vojska) k husitským Domažlicím a oblehla je. Zpráva o tom zastihla spojené husitské vojsko v čele s Prokopem Holým 11.srpna u Berouna… Usilovným pochodem jen s minimálním odpočinkem se přiblížili nepříteli a již 14.srpna byli s to zahájit proti překvapenému e nekázní rozvrácenému nepříteli útok….. Lze si vůbec představit usilovnější pochod, než byl třídenní přesun Prokopova vojska na vzdálenost 120 km? Bez nejmenší nadsázky je možno tvrdit, že větší pohyblivosti nemohla tehdy dosáhnout žádná jiná armáda.“

          Ostatně i Napoleon Bonaparte prohlásil, že války se vyhrávají nohama, což plně potvrdil přesunem svých armád v roce 1805 přesunem svých armád od kanálu La Manche nejdříve k Ulmu a poté až ke Slavkovu.

          Vezměme v úvahu navíc i zkušenost s husity táborského typu, která byla děsivá také z toho důvodu, že ve 20.letech 15.století moc nebrali zajatce. Později se to změnilo (výkupné) jako táborská vojska vůbec.

          To vám nechci zbytečně za každou cenu oponovat. O významu psychologického působení při vojenských střetech nemůže být pochyb, včetně těch husitských. On jednohlasý sbor umí znít hrozivě i dnes…..
          Samotný zpěv by ale nikoho nezahnal ani neporazil, byla to taková třešnička na dortu husitského válečnictví..
          (Citace jsou z díla Jiří Kejř, Husité, Panorama 1984, str. 155/156)

          Líbí se 1 osoba

          • NavajaMM napsal:

            V pamäti mi utkvela aj taká interpretácia Domažlíc, že hlavný veliteľ Fridrich Braniborský chcel pred príchodom husitov ešte preusporiadať svoje formácie, poslal trén dozadu smerom k hraniciam, aby bol v tyle a svojim elitným oddielom dal povel zaujať pozície o pár stoviek metrov smerom dozadu od blížiacich sa husitov. Svoje zámery však neoznámil svojim spojencom a tí, keď videli, že Fridrich „vyklizuje pole“, tak si povedali, že ich obetoval a dali sa na ústup tiež.
            https://www.bitvaudomazlic.cz/bitva-u-domazlic.php

            To se mi líbí

            • brtnikvbrlohu napsal:

              Mindrák si z toho na druhý straně hvozdu nesou do dneška – ve Furtu v lese každoročně pořádají pamětní spektákl kde husity představuje drak a Žižku zpodobňuje nejošklivější maník co ho seženou.- jinak drak sídlí v místním jezeře a taky přes rok ho chovají v maštali kde je k vidění za tučný vlezný. (Který je pravý)

              A mají tam taky pamětní pomník za vyhnaný sudeťáky – byl tam záchytný tábor.
              Zajímavý bylo taky setkání s jednou – jako dítko byla odsunutá a nemohla pochopit, že byli i tací co do odsunu nemuseli – já si pro ně vytvořil kategorii „zapomenutí“ – spousta jich ale pak šlo do „Vaterlandu“ po 68 – z některých dědin tolik, že se skoro vylidnily. (Kolem Sokolova – např.)

              To se mi líbí

              • Hudec napsal:

                Brtníku, jmenuje se to Drachestich, byl jsem se na to dvakrát podívat a je to velkolepé představení, kterým žije celé městečko. Vozy, jízda, davy „zajatců“ a především drak na automobilovém podvozku. Pár let mají nový stroj, stejně jako ten starý šlehá plameny a tak. Působivé zejména při nočním představení. Na závěr skolí draka statečný rytíř Udo tím, že ho propíchne kopím, stříká krev….. no nádhera.
                Podle mnohých je to připomínka události z let 1433/1434. Husité obléhali Plzeň (neúspěšně, zde historka s velbloudem Čapka ze Sán) a vypravili se do Bavor „spížovat“. Byli zaskočeni, rozprášeni a vyhnáni.
                Když jsme tam byli prvně v roce 1990, synkové nějak po pubertě, vyjádřili přání toho draka v zákulisí přepadnout, ovládnout a nechat husity vyhrát. Nerealizovali jsme, neb jsme byli vysíleni – zapomněli jsme doma svačinu.
                🙂

                To se mi líbí

              • vonrammstein napsal:

                Byli jsme prostě připravení. Toho vemblouda jsem jim čornul já, což se moc neví.

                To se mi líbí

              • brtnikvbrlohu napsal:

                I já to svého času viděl, i u toho jezera byl (ale drak nevylezl – neukázal se a to jsem byl na dračí vyhlídce) – u draka ne – odradilo mne vlezný, když jsem ho už jednou viděl v ulicích. Jinak jsem si trochu nadsadil 🙂
                Ke které události se to váže polemizovat nehodlám, asi je víc verzí, jako podstatnější vidím ideový střet – katolíci, věrní verzus (rodící se) protestatnismus. A nějak jsem v kostech cítil i tu suděťáckou ukřivděnost za odsun, ale ta je i mimo Drachenstich.

                To se mi líbí

  6. NavajaMM napsal:

    Skvelý článoček, vďaka, úplne ma nadchol.
    Vďaka aj za ten vložený link s detailami o Maoroch. Odtiaľ by som podčiarkol jednu vetu – posledné slová veľkého znalca bojového tanca haka:
    Řekl: „Kia korero te katoa o te tinana.“, v překladu: „Celé tělo musí mluvit.“

    To se mi líbí

    • cobolik pacholik napsal:

      navaja tribe ,ja sa uz aj pokusal ucit,jak slova tak pohyby u nas horny chlapci s valaskou a tam pokerovany bojovnik s ostepom vyvaluje oci,dupoce a pluje…kurva inteligent napise nadchol,ja pisem mna jeblo,ci koplo…

      Líbí se 1 osoba

      • NavajaMM napsal:

        Chápem, Čobolík, sú za tým tie isté pocity, len nám každému trochu inak „zobák narástol“ 🙂
        Tie slová a pohyby… ja som tu nemal možnosť byť s native majstrami toho umenia, no hodne som o tom čítal. Oni sa to učia doslova od niekoho „zhora“ a to nepíšem obrazne, ale naozaj. Pripravujem o podobných veciach text sem k šľachte fifth, ešte o tom pokecáme.

        To se mi líbí

        • cobolik pacholik napsal:

          ja kukal,ze ci inteligent ,ci sofer traktora myslim u tych pokerovanych,to pri tom tanci ,kazdy jeden vyzera,ze jedina schopnost u neho zabit,ja myslim,ze to je dane ich mentalitou,kazda nacia ma nieco svoje,nestudujem to nejak,ale sledujem,lidova tvorba je roznoroda,kdekolvek na svete a tou sa vyjadruje ich mentalita,vlastne,co su,ja kukal na baby jak to prevadzaju,chlopci to suviks,videl si urcite na tube,jak tym vzdavaju hold mrtvemu voajkovy,to sa menia na bestie oni to pouzivaju tu haku pri vsetkom a vzdy ma to jebne jak kurva.ked na to kukam,ja ich tiez nevidel na zivo,ale toto maju bohove…

          Líbí se 2 people

    • vonrammstein napsal:

      Máte pravdu. Ono to na monitoru vypadá celkem srandovně. Ale když na Vás hnědej chlapík s potetovaným ksichtem vyvalí oči a vyplázne jazyk, je čas vzít kramle. Protože v dalším kole se pleskne do stehen a pak Vám provětrá kedlubnu kopím.
      Neberu je na lehkou váhu.

      To se mi líbí

  7. cobolok pacholik napsal:

    ja skratim,co hudacek napisal a to plati odkedy svet svetom je,husite,vsetko robili z maximalneho presvecenia,ze ich vec je slusna,bolo to podporene hlavne neotrasitelnou vierou v ich svatu vec,ostatne to tresnicka na dortu,jasne plus kus vojenstva dostat do krvy,ale to kazdy chlap ma,jedine co ich drzalo na tak vysokej urovni bolo ich prevdcenie a ze bojuju za svatu vec stacilo toto jebnut,sam mam na sebe vyskusane a funguje jak kurva…

    To se mi líbí

  8. jaa napsal:

    K-k dík. Je to nejen nádherné ale i zajimavé. Docela by mne zajímalo, jestli to mělo i jiný duchovně/tělový účinek, tedy co se tím dávalo lidem na vědomí o osobě, která to „nosila“. Je to perfektní vypracování a když si tak vzpomenu na mou kosmetičku – některé její tahy rukou, jako by se pohybovaly v kolejích toho tetování. Moudří praví, že je to podle nějaký „čaker“ nebo něco jako akupunkturní body, nebo směrů svalů či nervových bodů v obličeji a přesně to mi ty nádherné obrazy tetování připomínají.
    Třeba ty pruhy na čele – mi tak nějak připomínají tzv. otevřenou mysl a vůbec schopnost myšlení ve větším levelu – což by odpovídalo postavení nositele. Navíc souměrné, perfekteně vypracované – kam se hrabou dnešní tatéři s jejich „uměním“
    Je to něco úžasného, no a taky to, jak to dokázal namalovat… jo bejvávali malíři co umí a ne jak ti dnešní nixmochři…..co si říkají…. a vůbec
    dík…

    To se mi líbí

  9. vonrammstein napsal:

    Ten na tý druhý fotce vypadá jako Danny Trejo zamlada.
    Pustťe si tohle:
    http://aussiefilmfest.cz/filmy/kdysi-byli-bojovniky-once-were-warriors/

    To se mi líbí

    • vonrammstein napsal:

      Ale mnohem víc vypadá jako Willem Dafoe 🙂
      Víte, má paní-kdybych žil v malinko odlišným světě, už bych měl ten ksicht potetovanej taky. Zatím se držím zpátky, ze tří konkrétních důvodů. Ale ty můžou pominout.

      To se mi líbí

  10. vonrammstein napsal:

    Krásný lidi, mimochodem. Mají v sobě jakousi těžko definovatelnou důstojnost. Spousta lidí, co pohrdá „počmárenejma šaškama“, se jí ani neblíží. Proto soudím opatrně a pomalu.

    To se mi líbí

  11. jaa napsal:

    No proto si myslím, že to mělo/má hlavně jiný – duchovní rozměr. asi by bylo o něčem jiném. Ony ty „přírodní národy“ osobní kvalitu vyjadřují jinak než blbým žvaněním ve sdělovácích. A nechat se potetovat věcmi z říše živočišné, rostlinné či lákavých vzorů z historie různých jiných národů je o něčem jiném a ukazuje to akorát hloupost nebo nadutost, i když proti gustu žáden dišputát. Lidi se projevují různě. Navíc tak často vyjadřují , že vlastních myšlenek nemají a jen čerpají odjinud. Vzpomeňte jen na toho šaška počmáraného, co kandidoval…. jak vypadal přinejlepším srandovně nebo trapně. Měla jsem možnost vidět zepár potetovanců a bylo to v podstatě jako reklama na blbost. což mi tyhle nádherná díla jen potvrzují – původní tetováž, která by vyjadřovala jejich osobnost by asi byla úplně „jiná“.
    Jen si všimněte těch jemných rozdílů jak ve vzorech tak provedeních. i když základní schéma je dané a u všech.
    K tomu Trejovi, jen poznámka – nemá na VIKI původ, jen odkud je, a v Kalifornii je to stejně samým mix ,takže je docela dobře možné, že dávní předkové byli odněkud z ostrovů, odkud to není až zas tak daleko.

    To se mi líbí

    • brtnikvbrlohu napsal:

      „Měla jsem možnost vidět zepár potetovanců a bylo to v podstatě jako reklama na blbost. což mi tyhle nádherná díla jen potvrzují – původní tetováž, která by vyjadřovala jejich osobnost by asi byla úplně „jiná“.!!!!!!
      Ono to mělo vlastně původně magický význam.

      Ona je už vidět modnost v námětech a navíc mám dojem že jde o věc co už je za zenitem – teda zatím ne tutaj.
      A taková lahůdka – rezplizlý vyšisovaný kerky na 50ti letý krasavici 🙂 ale povídaj to blbce. A je to ve větší ploše neodstranitelný. Nejde to vyměnit za jiný vzor co zrovna frčí.

      To se mi líbí

    • vonrammstein napsal:

      Tetoval jsem profesionálně 15 let, takže o tom s prominutím vím víc, než Vy kdy stihnete přečíst. Trejo je Mexičan.

      To se mi líbí

  12. vonrammstein napsal:


    To je jediný, co mi ještě dává smysl.

    To se mi líbí

    • vonrammstein napsal:

      Něco Vám řeknu, jaa. Je mi necelých 52 let. V sobotu se mi uchlastal kamarád. Měl to v plánu. Bylo mu 61, byl skvělej a známej sládek v pivovaru. Jmenoval se Milan Maršálek. Když ho z toho pivovaru vyhodili, na protest přestal pít pivo. A programově se upíjel Fernetem. Opravdu to plánoval, chtěl se upít. A zvládnul to. Byl to milovník muziky, naposled jsme spolu byli na Mišíkovi a předtím na Plasticích. Asi měsíc zpátky. Budiž mu hlína kyprá.
      Bůh Tě ochraňuj, Ty zkurvenej opilče. Modlím se za Tebe.

      To se mi líbí

      • jaa napsal:

        ale VR, chce to nebejt rozmazlenej a nelitovat se. Jste poněkud rozmazlenější než byli my, asi Vám všechno vycházelo. Ale stojí za to bojovat. Ono se to přežene, chce to čas. Kdybych já tak myslela, tak už dávno…… a bylo to mnohem horší…. Žádnej splín netrvá věčně. Není všechno tak černý a ty světlejší chvilky budou přibývat. Stěžujete si na 12tky… ja je dělala 10 let a to jsme začínali v 5 ráno takže vstávat o hodinu dřív a děvčata co dojížděla ještě o půlhodiny dřív aby stihla vlak. Přežily jsme to všechny. V 77 vím co píšu….. holt zabojovat a nepodávat se… A k tomu kamarádovi, propána – co mu bránilo – zřídit si minipivovar. Je takových víc, vím to protože tu máme prodejnu kde mají všechy piva. jsou sice o fous dražší ale je to pivo, nikoliv ty „značkové“ patoky co se hodí leda tak do plastovejch lahví a vedle piv ani nestály. Všem těm malým pivovarům se daří, nečetla jsem že by nějaký zkrachoval… A dobré pivo .. to se většinou nezkazí , akorát to chce máknout si. A fernetem – vždyť k té knížecí břečce se nedá ani čuchnout. Já se postavila na vlastní v 52, za začátku, než jsem se rozkoukala to bylo ostrý a pak brnkačka. A s tím zdravím, hm, jasně že po 50tce ledacos bolí, já po pádu na ledovce ušla 100 metrů na 3x. No a poddalo se to… chce to čas….
        Držím palce….aby ty černé myšlenky rychleji než bývá obvyklé odpluly …..

        To se mi líbí

        • brtnikvbrlohu napsal:

          Dvě glosy první k VR – to není rozmazlenost – to je hlubší, druhá k minipivovarům – ale zkrachovaly, či vaří patoky – zatím ještě, i takových pár bylo a je – tři v okruhu 15km.

          To se mi líbí

          • jaa napsal:

            Jak to jinak napsat brtníku. Je z generace, které se po dvacítce otevřel svět, všechno mohli a neměli takový trenink jako my starší, My už v tom věku věděli, jak se to zpívá „jednou jsi dole -podruhý nahoře“… a ta „zklamání“ no.
            K těm pivíkům, píšete , že tři ve Vašem okolí 15 km…. No jo myslivny.
            My jsme měli na ulici krom potravin i masnu. Po sumeťáku, holt hrr. najednou dvě masny/jedna místo drogerky/ , potraviny z kadeřnictví. No za čásek zmizely všechny…. Teď je tam jedna „večerka, má všechno a stačí. Nebo vybudovala si jedna dáma úspěšné kadeřnictví- za křižovatkou honem honem druhé. Samozřejmě že místní zůstali u osvědčeného a je tam dodnes, zatím co druhé – „rozšiřovalo – sauna, masáže a kdeco. Teď jsem jela okolo… „k pronájmu“… Tož tak….

            To se mi líbí

            • brtnikvbrlohu napsal:

              Joo večerky (nejen) – když se jich ptal jestli si myslí že to vydrží byl jejich argument – jíst musí lidí stále, nečetli Marxe a nic jim neříkalo „koncentrace kapitálu“ a pak se divili když otevřel první kauf – druhý – třetí a bylo po žížalkách.
              K tomu prvnímu bodu na svém trvám ale nechci to rozvádět tady – je-li zájem – pan domácí má na mne kontakt.

              To se mi líbí

              • jaa napsal:

                Hmm brtníku, zajímavé je, že ta večerka se furt drží, přesto, že za vodu je Billa a na druhou stranu, zhruba stejně daleko Lídl a o jednu zastávku šalinou Kaufland… takže kdo ví…jestli i to není tím, že je téměř u zastávky… kdo ví. A taky v těch malejch se líp nakupuje a mají tam vše čerstvé…

                To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                Jestli to je Večerka vietnamská, pak můžete věřit té čerstvosti. Stejná jako v tom marketu. Kde si myslíte že berou zboží?

                To se mi líbí

              • jaa napsal:

                nee, je česká, mají tam vše potřebné a čerstvé. Zatím se mi tam nepodařilo koupit něco fuj. Jezdím tam 4 zastávky šalinou místo 5ti minut do Billy. Oni tam totiž nemají místo na velké sklady a nepotřenují moc peněz na zaměstnance. Pultový prodej . Zboží dováží pokud jsem zaregistrovala ráno rozvoz z Delta pekárny, a jinak nakupuje v menších množstvích majitel sámj. Báječné čerstvé chlebíčka, Nic okoralýho jako v Bille. Nevím, kde jsou velkosklady, ale stává se že v podvečer občas není chleba a rohlíjky.. došly. Ráno jsou čerstvé. Totéž je taky taková miniprodejka na Hybešce. Bývalo tam bistro – je z toho prodejna…. to samý. Jezdím tam pro výborný sádlo z Blažovic, škvarky a salámy. Ale mají komplet základní sortiment. Tam to zase dováží – rozvoz výrobcl v okolí Brna….

                To se mi líbí

          • vonrammstein napsal:

            Děkuju.

            To se mi líbí

        • vonrammstein napsal:

          Když jsem se v roce 2005 odstěhoval na Vysočinu, bylo to tejden potom, co mi umřel táta. Neuměl jsem si jako panelákový dítě pomalu ani sám vyměnit žárovku. Nejen že jsem přežil, hodně jsem se toho naučil.
          Nikdy mi nic nevycházelo samovolně na první dobrou, většinu věcí jsem si musel těžce vyboxovat. Jsem všelijakej, rozhodně žádný zlatíčko. Ale rozmazlenej je to poslední slovo, který v souvislosti se mnou můžete použít. To Vám fakt sjel prst ze spoušťě.

          To se mi líbí

        • vonrammstein napsal:

          Promiňte, že se k tomu ještě vracím, ale nějak jsem z toho nemohl usnout:
          Jste jenom o rok mladší, než moje máma, paní jaa. Ježíši svatej milovanej-jak je to možný, že vás dělí deset na jedenáctou světelnejch let??

          To se mi líbí

    • vonrammstein napsal:

      A užijte si, jak hraje na to GSo. Kéž bych to taky uměl. Do smrti nepochopím, jak mohl kooperovat s tím zmrdem Hutkou. A že spolu natočili dvě krásný alba.

      To se mi líbí

      • blbíš napsal:

        jo
        ano, tuto verzi znám, vone, ale tady:

        je „Ej padá…“ asi úplně nedostižitelná, si tedy myslím.

        To se mi líbí

        • vonrammstein napsal:

          Byl jsem na Hutkovi v Alfě. Ještě s Hladíkem. Měl to být poslední koncert, měl nějakej problém s rukou. Tvrdil. Hladík zemřel asi měsíc potom. Juráška Pavlicojc miluju.

          To se mi líbí

        • vonrammstein napsal:

          Ten kluk je skvělej, akorát má na můj vkus moc vysokej hlas. Já radši svůj basbaryton. Ale nevadí to, sluší.

          A tím bych se tak nějak rozloučil. Už mě to tu nebaví. Měl jsem v plánu si koupit desátou zbraň. Ale asi se ukončím tou devátou. Došla energie.

          To se mi líbí

        • cobolik pacholik napsal:

          ten na tu gitaru to barz dobry a aj ten na husle tiez kurva dobry,ked cujem tu pesnicku,ktoru som pocul kazdy nedelu v roku 1982 na slatine v brne v kasarnach za 2 a pol mesiaca,pokial som nebol za trest preveleny k bojovemu utvaru,ta piesen bude navzdy spata s tym,ked zo mna zacali delat chlapa a malem som puknul a to som bol dost dobra kurva vytrenovana,bo mlady a vydrz jak kurva,a vtedy padala rosenka,milu som nemal nijaku bo ma nechceli pijaka jebaneho a teraz pada listopad a tiez nic nemam bo skurveny zivot zabral,takze uz len zostalo ,nevratit sa nikdy viac…

          To se mi líbí

          • vonrammstein napsal:

            To už je jedno.

            To se mi líbí

          • blbíš napsal:

            …“a teraz pada listopad a tiez nic nemam bo skurveny zivot zabral“…
            právě vo tom, příteli, byly ty moje průhledy korunama stromů do toho nebe
            … a tam sem si uvědomil s těma vnoučatama na obou rukách, jaký štěstí mám…škoda jen, že to tak nemaj všichni

            To se mi líbí

  13. blbíš napsal:

    dneska (28.10) sem nespal v lese (záda), tak sem alespoň dlouho chodil po lese. Na každý ruce jedno z těch mých malejch vnoučat a když sem je konečně „zkrotil“ tak, že přestaly křičet a šeptem, jak to v lese mám rád, se začaly konečně dorozumívat, tak sem se mohl v klidu oddávat pohledům skrze koruny stromů a nemohl sem se nasytit průzorů na modrou oblohu zalitou už studeným sluncem a najednou se sneslo z ničeho nic pírko. Vnučka ho sebrala a spolu s vnukem utíkali jako o závod, že prej ho ztratil anděl a jak si s pírkem házeli a ono (ne)letělo, tak sem si vzpomněl na …leť, malý křidýlko“ a přijdu domů a Ty „Ej, padá…“, tak to „Křidýlko“ dávám jako třešničku k tomu Dnu republiky vám všem:

    P.S.
    všimněte si Hladíkovy laskavý tváře, asi i byl laskavej člověk, nevím, ale myslím si to, slyším to z tý jeho kytary

    To se mi líbí

  14. cobolik pacholik napsal:

    CZECHOSLOVAKIA FOR EVER!

    To se mi líbí

  15. blbíš napsal:

    OT – upozornění
    Bavore, zasekl se Vám čas u příspěvků

    To se mi líbí

  16. blbíš napsal:

    Stařec a vonrammstein, a neb, jedinej případ, kdy se snad může ustřelit palice!

    Nemohu vědět, vone, do čeho ses´ osobně dostal a co momentálně prožíváš, když píšeš, co píšeš. Ale čtu naprostej obrat, kterej u Tebe nejsem zvyklej číst, takže si myslím, že to současný Tvoje žití nebude asi jednoduchý.

    Předesílám, že sem měl a mám tu kliku, že sem se nikdy během svýho života nedostal do krajních životních mezí (tedy si myslím), proto sem asi ten nejposlednější, kterej by mohl poradit či pomoc. Ale zase těch hafo prožitých situací a viděnýho lidskýho neštěstí kolem sebe mě snad trochu opravňuje se k Tvýmu řešení „ustřelení palice“ přiklonit …

    … ale pouze v jednom případě, když je fyzická bolest už nesnesitelná a již neřešitelná a kdy lidsou bytost odstaví do role pouhýho vegetativního přežívání (pak existuje ještě jedna situace, ale do tý se ještě, chválabohu, nedostal ani jeden občan v ČR!!!).

    Pokud to Tebou právě prožívaný není tímto případem, pak mě neskonale sereš (bez omluvy!!!), protože dnešním psaním popíráš všechno, cos´ tu dosud napsal, pro co ses´ tady hádal a pro co sis´ tady vytvořil celkem velkej zástup Tvých kmenových odpůrců. A budu ještě hnusnější, popřel bys i toho v Tobě etablovanýho, i když momentálně ztracenýho Boha a Tvůj dosavadní katolickej pohled na život (i neživot), vlastně bys popřel sebe. Jedno vím jistě, ustřelením Tvý palice uděláš radost všem těm, kdo budou psát vo tom, že v případě Tebe měli pravdu a hned jasno, že to Tebou tady ražený byla jen póza, srabáctví, rozmazlenost, jájíkovost, nesnášenlivost a vím já, co všechno a nejhorší na tom, vone, že asi budou mít pravdu! V těch Tvých již přečtených knížkách ses´ přece musel dočíst, že není vše hned jasný, že se nikdy nemá jíst horký jídlo, že momentální vážný a až nepřekonatelný situace a prožitky (byť by to byl rozchod dvou si blízkých lidí či dokonce nevratná ztráta jednoho z nich, ještě nevybojovaný a nedobojovaný zdravotní diagnózy /kde by asi tak byl dneska náš Joda a že ten to měl po všech stránkách doslova k po*rání a kde by asi tak dneska byl s prostřelenou makovicí?/, dluhy-exekutoři, ztráta práce-zážitky s úřadem práce, nebo naopak neoblíbená a ubíjející práce, atd. a atd.) se jeví z dlouhodobějšího pohledu řešitelně, pokud se tomu dá čas. Pak zcela určitě se navrátí v právě prožívaných kritických chvílích tolikrát absentující rozum a lidem daná touha po životě.

    Klidně si tu Tvojí palici ustřel, ale měl bys vědět, že alespoň mně budeš tady přes to všechno těžký s Tebou, scházet!

    To se mi líbí

    • blbíš napsal:

      zase se to nějak ztučnilo, ač sem to neměl v úmyslu.

      To se mi líbí

    • vonrammstein napsal:

      Díky, příteli. Ne, není to fyzická bolest. Je to v hlavě.

      To se mi líbí

      • blbíš napsal:

        … sem si voddychl, hlava je sice prevít, ale leccos se s ní dá dělat a Ty to máš přeci jen o něco snazší, než my nevěřící psy.
        Mohl bys tu hlavu rozprostřít před tím Tvým usměvavým mnichem, kterej Tě voddával. Nevím proč, ale mám k němu důvěru, protože neznám moc usmívajících se mnichů. Je to ten, co už tehdá při Tvý svatbě věděl, že Tě musí hlídat i při podpisu Tvýho svatebního glejtu, neb tušil, že si schopnej v tu chvíli podepsat i ubrus před oltářem.

        Ty si ho jistě najdeš z tohoto Tvýho údaje: https://vonrammsteinphotos.files.wordpress.com/2016/02/dscn8438.jpg?w=506&h=379

        To se mi líbí

        • vonrammstein napsal:

          Ano, otec Didak 🙂 Dneska funguje v Brně. Což mě moc mrzí, strašně rád bych mu šel pobrečet sutanu. Miluju toho chlapa. Provedl mě věcma, o kterejch se Ti nejspíš ani nezdá. To nemyslím nijak urážlivě.
          Zbyl mi tady mnich Gino, ve skutečnosti Juniper.. Kdyby Ti jednu fláknul, upadne Ti hlava už někde u pasu. Taky je na těch fotkách, s plnovousem. Asi tři metry a tři metráky. Jeden z mála lidí, co mě kdy dokázali zahanbit. Čistá, neposkvrněná duše. Dítě v těle Golema. Snad mi taky neumře.

          To se mi líbí

          • cobolik pacholik napsal:

            snad mi taky neumre,AFB do jedneho pojdeme sme len jak listie na stromoch,ci voda v jarkoch,jedno odpadne,duhe sa vypari,jedno narastie nove,aby odpadlo a vyparene spadne naspat,aby sa zase vyparilo,to prebohovy kolobeh a nic sa mu nikdy nevyrovna a hlavne sa to neda nijak upravit nejakym jebanym programom v tom vidno,jaky sme male smetie,vydany na pospas smrti,ktora je z kolobehu najmocnejsia.to obycajnejsej pravdy nema to jedna jedina na svete…

            To se mi líbí

            • vonrammstein napsal:

              Tak proč se tady zbytečně trápíme, bratře? Do včerejška jsem si myslel, že ten důvod znám. Ale mýlil jsem se.

              To se mi líbí

              • cobolik pacholik napsal:

                pokial si AFB zdravo pojebany,budes zit pokial na teba nespadne vesmirna stanica MIR,alebo nejebne pristavaci jumbo jet a preco sa trapime?bo trapenie nam dava chut do zivota,keby bolo naopak,svet by bol prazdny a ze to tak je je nas do ojebania a len vojna ,abo nejaky prirodny zivel nas vyreguluje

                To se mi líbí

              • vonrammstein napsal:

                Vojna by byla fajn. Poskytla by DŮVOD. Jinak mi to celý nedává smysl. Věci se dějou bez příčiny. A já prostě nesnáším věci, který nedokážu pochopit. Kromě kvantový fyziky. Ta je mi ukradená.

                To se mi líbí

              • cobolik pacholik napsal:

                hej a este mas dost odjebane v tom skurvenom zivote,ze nadisiel cas,ked tvoji blizky budu odchadzat nastupila etapa odchodov,tvoja kategoria,je k tomu urcena,patris k nej a nie k mladsej tak ustavene na picny vlas presne a bud budes s tym zit,abo pojdes do vecnych lovist s nimi,len tieto dve veci su,abo kracat dalej s mensou bandou,abo ist s nimi,vacsina vybera to prve a dufam,ze nebudes patrit k mensine,mas kolue tak sa tak zachovuj,bo ked nie tak ti do nich kopnem,aby si to ucitil,ked necitis prirodzene ,jasny vole?nepodal som to jak mnich,podal som to jak cujem tam dnuka a pritom nie som nijaky geroj,ale jak kazde jedno stvorenie,ktore ked boli,tak je mu na picu,bo podla mna zivot to stezka,po ktorej sa ide tak na picu,ze by jeblo aj stado bizonov,ale ze nie sme bizoni,ale mocnejsi od vola tak sa teperime po tej stezke,pokial neskonci ponal kurva?bo odjebat sa to lahko,ale dvihnut kriz ,jebnut na plece a ist dalej to uz kurva prekurevsky tazke,tak nebud sracka,nahadzuj a jedem dal,viem podumas,tobe se mluvy vole,pamataj toto nepise geroj,toto pise chuj,co ma prax, a nijaky patent na pravdu,chod spat a rano moudrejsi vecera,daj foukacku a necakaj,ze to bude lahke ani chuja,len tazsie,ale cim tazsie,tym viac budes zakaleny a ked pride tvoj cas a budes mal cas podumat,len si povies,kurva na picu to bolo da sa povedat,ale dal som rady a nakoniec pamatj,je spusta ludi,co ma tak prejebane,ze ja by sa posral uz a oni idu dalej,bo proc,bo zakaleny jak kurva a pritom by vela nechybalo a rozsypaly by sa jak suche hovno.dobre koncim,bo uz pisem jak komisar.

                To se mi líbí

              • vonrammstein napsal:

                Jasný, vole. Dík. Poslechnu Tě a jdu spát.

                To se mi líbí

  17. cobolik pacholik napsal:

    teraz ja,dobra hlaska je,ze su chvile v zivote ludskom,ked aj vol zaplace,ale su chvile,ked sa na vsetko holotnik vyjebe a odjebe sa,90%,co to skusilo raz,sa im potom neskor podarilo,jak expert od pojebov bo sam pojebany som,to preskoci v palici,najlepsie na tom je,ze nikto si nemoze byt isty ,ze jemu sa podobne nemoze stat aby sa chcel odjebat a nakoniec sa odjebe,10% robi len bu,bu ty stara kurvo,pokusa sa odjebat,ale dava preveliky pozor,aby to nevyslo,neni pojebany,je vyjebany len a toto ako pise blbis,ze ked je clovek smrtelne chory a chce sa odjebat to z miliona urobi jeden,vacsina dufa do ostatnej minuty,ze kurva sa moze podarit,jasne,ze sa v 99% nic nepodari bo taky skurveny zivot a dabel nikda nespi,dalej zo sto holotnikov malo chut sa odjebat 80 minimum,naisto aspon kus podumali,ja osobne mam plan a kedy sa uskotocni neviem,jak mi odjebe aspon myslim pojdem podla planu,AFB mu umrel kamo,barz dobry kamo k tomu dajake chujove myslienky dalsie a uz sa nechce zit,zatial myslim,ze nehrozi,aby si AFB strelil do oka a kulka by vysla nad ritou,to barz dobre,bo ked nedojebe mozog,dojebe v chrbtici hlavny kabel a vec vybavena,proste kazdy sa zamysla na aku picu zije,hlavne jak uz ma kus odjebane v tom skurvenom zivote,ja casamy dumam,nehladam nijake riesenie,proste zaspim a rano idem jebat mater zase do tej roboty,preto aj robim minimum 11 a pol hodiny na den,keby som robil regularne 40,to by som musel byvat v stane a mal cas dumat o kokotinach,tak sa dojebem,mam pekne byvanie,ktore mi na totalny kokot bo mne chuj,kde sa vyspim,jak samemu mne vela netreba, nakoniec,pojebanym patri svet a kto si mysli,ze zdravucky jak na tele tak na dusi ,je pojebany tiez…
    bo pokial clovek zije duma, robi,ci dobre,ci zle veci,ci len normalne zije,nema nic normalne kurva v tom skurvenom zivote,normalne je vtedy,ked ho vynesu nohamy napred,pokial zijeme nikdy nebudeme kludny,v pohode a ze si myslime,ze sme normalny?ja hvarim ani chuja,nikto nie je normalny,normalny to na cintorinoch sveta.
    myslim,ze komplet zjeb a mozu ho prednasat na skolach,kde ucia specialistov od pojebov.

    To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.