Kavárny


Mělo by se správně dodat „a cukrárny“. Ve městě jako Strakonice se jich najednou urodilo velké množství. Za posledních dvacet roků zanikly dvě. Jedna tradiční zvaná U Myšáka nebo také Šlehoverova, kterou vystřídal nezbytný obchod se značkovými oděvy, druhá dost nešťastně umístěná v průjezdu na náměstí. Ale vedle také původní Karoliny se v poslední době dopočítám takových dalších desíti. Pokud jsem nějakou nepřehlédl, protože jsem ji ještě nenavštívil. A ve všech se v pohodě uživí. Jsou totiž stále hojně navštěvované. Maminky s dětmi v kočárcích, obchodní zástupci se svými klienty, důchodci na svých pravidelných setkáních… Prostě v každém tom prostoru se den co den setkávají lidé s lidmi, případně se tam někdo zastaví na kávičku a zákusek jen tak, aby si odpočinul od běžného ruchu.

Není to tak dávno, kdy tyto kavárny začaly růst jako ty příslovečné houby. Bylo to po krizi, kdy se začalo lidem dařit, zvyšovaly se platy, přídavky i důchody. A lidé začali věřit tomu, že je téměř pravidelné vydání za kávu, zákusek, skleničku vína či jiný artikl nikterak neohrozí. Prostě máme se lépe. Je to znát i v návštěvnosti těch kaváren i v jejich rostoucím množství. Dalo by se říci, že si vlastně nikterak nekonkurují, protože jejich rozmístění po městě je zatím optimální.

Ať se nám to komu líbí nebo nelíbí, je to zásluha pádu vlády Nečasovy a Kalouskova gazdování na Minfin. A kavárny prosperují bez ohledu na EET, protože jejich návštěvnost je vysoká. Stalo se mi už několikrát, že jsem některou ze svých oblíbených ani nemohl navštívit, protože nebylo kam si sednout. Ale to bylo za chladného počasí, protože v současnosti všechny mají své venkovní prostory, kam se vejdou i ti, kteří by se dovnitř už nevešli.

Prostě se máme lépe, což patrně někomu vadí a proto vyvolává falešně znějící hesla a svolává hlupáky na náměstí. Hlupáky, kterým nedochází, že chaos, který by mohli vyvolat, by se dotkl i jich. Protože vykřikovat „Demisi! Demisi!“ je sice hezké, ale co dále? S ohledem na to, jaké má Babiš preference a s ohledem na program jaký (ne)má opozice, je výsledek předem dost odhadnutelný.

Ostatně proč Fiala a spol. chtějí, aby vláda požádala o důvěru? Protože opozice nemá potřebný počet hlasů na nedůvěru. Není totiž vůbec jasné, jak by se zachovali vyhození a vystoupivší poslanci od Fialy a od Okamury.

Takže je třeba vydržet a doufat, že Milionový chlívek pro demagogii přijde o finanční podporu, když nebude schopen splnit zadání.

Bavor podpis_rex2

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktualitka se štítky , , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

43 reakcí na Kavárny

  1. jaa napsal:

    jo jo, naděje umíráP poslední akorát co když se tam objeví nějaký stjúdentšmíd.. z toho mám obavy… protože přece zadání musí být splněno.. v tom je ten problém….
    Na Ukrajině taky demontrovali klidně – dokud se nezačalo střílet.

    To se mi líbí

  2. strejda napsal:

    …přijde o finanční podporu, když nebude schopen splnit zadání.
    Nebojte se, jejich šéfové mají mnohem širší uvažování. Zatím jen a pouze testují metody a styl. Učí se jak na Čechy. Pozná se podle hesel i podle toho, že nevytáhli nějakou alternativu. Mají ji pěkně uloženou a připravenou. Stejně tak mají připravené i osoby na důležité funkce. Na penězích naprosto nezáleží, jsou to jen papírky v oběhu. Není za nimi žádná hodnota.
    Protože ale k tomu potřebují tvárné lidi bez vlastních schopností, často líné, jsou výsledky jaké jsou. Ale o tom snad někdy jindy.

    To se mi líbí

    • bob napsal:

      Bohužel sdílím Vaše obavy.
      Finanční prostředky má řvoucí menšina zřejmě neomezené.
      Má podporu Naší Vaší ČT, rovněž veřejnoprávního ČR (jsem tak trochu masochista, ale co předvádí ČR Plus, tomu bych nevěřil, kdybych na vlastní uši neslyšel).
      A je to pěkně sofistikované. Začalo to s nejmladšími studentíky – Gréta a pokračuje dál.
      Babiš může akorát spoléhat na to, že vydrží do prázdnin a dovolených. Což organizátoři vědí, tak jsem na příští dny docela zvědavý

      To se mi líbí

  3. Hudec napsal:

    Podle včerejší účasti v našem statutárním městysi (jejich průvod mi táhl přímo pod balkonem), kterou odhaduji tak na pět rot (500 lidí), se jedná hodně o mladé lidi. Někteří tzv. „alternativní“, jiní od pohledu normální.
    Myslím si, že tahle etapa tažení na Babiše/Bureše neohrozí. Co bude na podzim, bůh suď.

    To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      P.S.: Antibabiš pořád asi nefunguje, protože ti demonstranti už začínají srát i mě, a to je co říct, neb většina podobných atrakcí je mi úplně fuk. Skoro si myslím, že Babišovi/Burešovi to přižene další voliče.

      To se mi líbí

        • Cech napsal:

          Zvláště si dovolím upozornit na poslední z fotografií kde je jednoznačně napsáno :
          Babiš škodí zdraví .
          https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Milion-chvilek-Svine-Naserem-se-a-pujdem-na-Hrad-Syn-Bolka-Polivky-to-rozjel-585073

          To se mi líbí

          • Cech napsal:

            No a jak se zabezpečí zametení drobných pochybení milionu chvilek pro demokracii pod koberec :
            https://www.expres.cz/zpravy/ladislav-jakl.A190610_145712_dx-zpravy_lare
            Student matfyzu uvádí, že Ladislav Jakl dal „jednoznačně ránu první“.
            Z daného vychází i obhajoba s odvoláním na ohromnou silu a vitalitu 60_letého Ladislava Jakla. Vzhledem k tomu že nejsou k dispozici kamerové záznamy z vozu metra je k tvrzení pana Daniela R. přihlédnuto jako k pravděpodobnějšímu.
            Tož leckdy starý dobře trénovaný (viz. Jakl) se pustí do otloukání 29 letého studenta (pravděpodobně podle věku se jedná o doktorantské studium). Dle mého pan Jakl se svým vzděláním proti Danielu R. těžce pohoří.

            To se mi líbí

            • oh napsal:

              Dotyčný studentík, vyjadřující se stylem „s tímhle kriplem nepojedu“ a nepochybně tak hlasitě, aby ho nemohl přeslechnout nejen onen „kripl“, ale i široké okolí, zcela zjevně studiem na matfyzu marní svůj talent. Byl by z něj vynikající politolog nebo dokonce politický geofraf. 🙂

              To se mi líbí

          • Cech napsal:

            Zde se jedná o jednu z mnoha, např o demonstraci v Českých Budějovicích a rozšíření rodinného podniku Madlu :
            Brácha potřebuje min. 1000 podpisů, aby mohlo jeho hnutí kandidovat v Budějcích do zastupitelstva. Zkusme jim dát šanci. Stáhněte si tento arch, nechte ho podepsat ve svém okolí (jen občané ČR starší 18 let) a pošlete ho pak vyplněný na adresu uvedenou v pravém dolním rohu.
            Jedná se o ztaložení nové platformy politického hnutí „Čisté Budějovice“ pozor nejedná se samozřejmě o udržování čistoty v Českých Budějovicích ale o sosáček pro rodinný podnik Madlů koncipovaný po vzoru milionu chvilek pro demokracii.
            Proto v rámci rodinného obchodu a ve spolupráci s implementací nástavbových aktivit milionu chvilek pro demokracii Jiří Madl odrecitoval :
            Dobrý den, dámy a pánové, jsem moc rád, že se tu scházíme a že se mi přecijen podařilo na otočku dorazit, protože si uvědomuju, že právě regiony teď drží karty v ruce. Když poroste účast ve městech mimo Prahu, poroste i šance na to, že se něco změní.
            My nemáme a ani teď nemůžeme mít žadný koncept. Nemáme zatím tu moc. Babiš v zatím ještě demokratických volbách vyhrál. Stihl si obsadit spoustu důležitých úřadů a institucí, protože, kdyby to neudělal, šel by sedět, všichni to víme. Ty scénáře toho, jak to dál bude, nejsou vůbec dobré.Když si na něj Evropa došlápla, obvinil ji, že může za schodek státního rozpočtu, který mají ale na starost jeho lidé, jeho ministerstvo. A veřte, že Evropa se nezalekne a bude chtít peníze zpátky a nebude rozhodně chtít dávat Agrofertu další. Až Babiš usoudí, že se mu to nevyplatí, započne kampaň na vystoupení z EU a my nebudeme mít už žádné dovolání, žadnou opravdu objektivní kontrolu zvenčí. Budeme mít jen úřady obsazené Babišem.Myslim, že se situace zostřuje a bude hůř. A je třeba si uvědomit, jak spatně až může být. Ale představte si, že by se tohle všechno dělo a my jsme seděli doma a vůbec nedávali najevo nesouhlas. To by nám bylo hůř, v hlavě i v srdci.
            Jsme možná v pasti a prohráváme, ale my jsme hrdinové tohoto příběhu. Mějme to na paměti.Jsou na nás všechny nasazováni trollové, aby nám na internetu nadávali a vyhrožovali, i smrtí. Na demonstrace nám posílají provokatéry, kteří mají vyvolat nasilí. Snaží se zinscenovat a pořídit takové fotky, aby to vypadalo, že jsme za účast na demonstracích placeni. Chtějí, abychom my udělali chybu. V takové zemi žijeme.
            Nesnižme se, prosím, k násilí, ale rozhodně zostřeme rétoriku. Už mě nebaví vtip a poetika, tohle není legrace. Někdo nám krade težce vybojovanou úroveň téhle země a její pozici v Evropě. Využívá k tomu slabší a hloupější spoluobčany a jde mu to snadno. Buďme naštvaní a rázní. Babiš a Zeman musí pryč. A nikdo jiný to nezastaví než my. Vytrvalostí.Jestli budete odcházet z této demonstrace naštvaní a frustrovaní, že jsme opravdu v pasti, bude to jistě pocit adekvatní situaci, ve které jsme. Ale vzpomeňte si na ty, kteří jsou v táboře agenta Bureše. Ti, co od něj dostali šanci přes zrychlený žebřík se dostat na dobrá místa a teď už třeba vědí, že slouží naprostému zlu. Ale nemůžou už zpátky. Musí poslouchat a doufat, že neobětuje i je. Oni jsou také v pasti, ale narozdíl od nás jsou v pasti zaporáctvi, slabosti, podvodu a nízkosti.
            Buďme na sebe pyšní až půjdeme domů a buďme na sebe pyšní až se půjdeme zase sejít. Děkuju!
            Ne aktivita rodinného podniku Madlu není jediná v rámci invazních aktivit milionu chvilek pro demokracii vzniklo 24 nových politických hnutí šířících její myšlenku.

            To se mi líbí

    • brtnikvbrlohu napsal:

      Potvrzuju – viz má glosa – a jak znám klientelu onoho zmíněného výčepu tak spousta střední podnikatelské třídy dala přednost pivu.

      To se mi líbí

  4. lujjza napsal:

    Jenom informace:,
    „Do Prahy dorazily díly k obnově Mariánského sloupu. Sochař je převezl po Vltavě“.

    https://zpravy.aktualne.cz/domaci/do-prahy-dorazily-dily-k-obnove-marianskeho-sloupu-prace-ale/r~2b90d5fc8c6311e9ab10ac1f6b220ee8/?utm_source=centrumHP&utm_medium=videobox&utm_content=default&utm_term=position-0&utm_campaign=Video

    To všechno přece musí stát ohromné peníze. Kdo to platí?

    To se mi líbí

    • Cech napsal:

      Mariánský sloup jako pocta Habsburkům a vlastně totem deklarující nesamostatnost Česka, byl stržen davem 03. listopadu 1918.
      Protože dlouhé desetiletí nebylo o nesamostatnosti Česka žádných pochyb, proto také nebyl obnoven.
      No a v současnosti je celkem názor historičky Marie Neudorflové dle mého mínění naprosto správný :
      „Sloup byl postaven roku 1652 jako symbol vítězství katolické církve a Habsburků na Bílé hoře nad protestantskými Čechy a jako symbol rekatolizace 90 % obyvatelstva s důsledky, které Alois Jirásek nazval dobou temna.
      Mariánský sloup bude opět symbolem cizí moci, nepřátelské úrovni českého národa a demokracii.
      Jen 10 % české veřejnosti se hlásí ke katolictví, což znamená, že obnovení sloupu bude antidemokratické, antičeské, jen v souladu s mocenskými ambicemi katolické církve, jejím záměrem manipulovat český národ pro své cíle.
      Církev klade své zájmy daleko před potřeby a zájmy českého národa, jeho státnosti a důstojné existence.“
      I když v ledasčem nemusím s Marii Neudorflovou souhlasit a také nesouhlasím, tak obnova Mariánského sloupu je a bude oslavou současné nesamostatnosti Česka.

      To se mi líbí

  5. Rosťa napsal:

    Zatím bych z toho nedělal vědu. Minář je pod tlakem a ti, co ho pasou, chtějí výsledky a návratnost financí do něho vložených. Ty se nedostavují a určitě existuje hranice, kde ty prostředky mají strop. Pokud nezruší volby, vidím to jako ztracenou investici. Minář s kejklíři dřív nebo později udělají chybu a mlčící většina jim to spočítá. Praha vítala TGM, Henleina, Gottwalda, Dubčeka, Husáka, Havla … a vždy plná náměstí. Jak jinak. Dodnes nevím, kde má mrtvý student Šmíd hrob a jistě to neví drtivá většina národa. Skočit dvakrát na stejný špek může jen blbec.

    To se mi líbí

    • oh napsal:

      Ty finance ovšem strop nemají. Kdyby zelené papírky došly, tak se prostě zase na chvíli zapne rotačka a pár se jich vytiskne. „Problem solved.“
      Hrob studenta Šmída? Podle nepotvrzených dezinformací přímo z Moskvy prý má být někde tady.

      Ovšem poslední expedice, vyslaná za účelem jeho přesné lokalizace, si nedala pozor a takhle dopadla:

      P.S. Nepodceňujte blbce, jsou nezničitelní a množí se xeroxem. 🙂

      To se mi líbí

      • Rosťa napsal:

        Já blbce nepodceňuji, ale možná víc věřím běžným lidem s poctivým selským rozumem. Je mně jasné, že rotačky na tisk zelených papírků jedou na tři směny, ale že by kvůli ČR ničili ve FEDu neomezené množství papíru, to se mně nezdá. Že sem putují a schnou ještě po cestě, je všem jasné, ale na neomezené množství bych nesázel. Papír je drahý.
        A kdyby přece jen jim státní převrat vyšel, museli by zrušit volby. Smějící se bestie by jim navolili takový materiál, že by to nerozdýchali.

        To se mi líbí

        • Bavor V. napsal:

          Pozor, opravdu nesmrtelný článeček z roku 1922. Variace na dané téma se opakuje od té doby neustále.
          http://www.obrys-kmen.cz/index.php/rocnik-2015/74-24-2015-17-cervna-2015/716-americka-mise

          To se mi líbí

          • Rosťa napsal:

            Že naše věrchuška umí lézt do řiti pánovi je historicky ověřitelný fakt. S tím nic nenadělám.

            To se mi líbí

        • oh napsal:

          Však právě pro takové případy si pěstují všelijaké ty čolky v plísni, milióny chvilek pro demagogii, evropsky hodnotné myšlenkové bandasky, …
          Když volby tak úplně nevyjdou, buďto si koupí ty zvolené (obvyklá tradiční cena obnáší něco korálků, použité deky, napůl rezavé pušky a hodně levné whisky) nebo, kdyby byla cena příliš vysoká, nasadí levné demonstranty za cokoli a chtěný výsledek si zkusí vydemonstrovat a vyřvat. Nebo můžou nasadit v rámci „boje proti korupci“ Janečkův „zreformovaný“ volební systém – čím složitější, tím lepší, protože tím spíš se v něm dá podvádět a současně klesá pravděpodobnost, že vám na to někdo přijde. Nabízí se také možnost využít ukrajinské zkušenosti a volby uspořádat pouze tam, kde je pravděpodobné, že vyhraje „demokratický kandidát“. A bude vymalováno.

          P.S: Já vím, jsem pesimistický, ale z Prahy se na poctivý selský rozum sotva dohlédne. 🙂

          To se mi líbí

  6. blbíš napsal:

    Tak jó, když mi ten WP žere písmenka, nebo na drátě sedí jejich troll, tak to dám pro ně znovu, za to mi to stojí!

    Jestli si jako myslí, že stokrát nic neumořilo osla, tak jim říkám, že umořilo. Von ten Áda taky tak nějak podobně začínal jako to zkouší ten zrzavej mladík co hovno zná. To k těm jeho václavákům už můžou s těma jeho loutkovodičema zakládat rovnou ideologický milice vedený nějakou héreckou fenou. A dej si ty prevíte bacha, já ještě pamatuju ty svoje strachem pročůraný noci mýho rannýho mládí, kdy se podobní týpci chodívali v noci bez klepání „ptát“ mýho otce a taky si ještě pamatuju
    na ty děsně vyděšený oči mý mámy. Tady končí sranda, jestli si to chceš, trolle, někam psát, tak si zapiš rovnou za ty svoje šmíráckou špínou zanesený uši, jestli se vám podaří vyvolat předčasný volby, tak věz, že moje volba na Babiše je na tutovku, čemu bych před vašima václavákama těžko uvěřil a …a o co hůř pro vás, asi nebudu sám!

    To se mi líbí

  7. lujjza napsal:

    „Mikuláš Minář – nahráno 10. 2. 2018“

    Nezhlídla jsem to, ale jestli někdo má chuť a náladu…

    To se mi líbí

    • blbíš napsal:

      Moje nedostatečnost, že si furt myslím, že to musí bejt kachna!
      Ten Pecinův odkaz na toho už před třema rokama toužícího mladičkýho zrzavýho vůdce mi potvrzuje moje tušení o nyní jeho loutkovodiči nastoupeným hlavním tahu!
      P.S.
      … no a ti, co furt nechápou a tvrdí, že ač to chodí jak kachna, lítá to jako kachna, kejhá to jak kachna, tak že to asi bude lev, tak těm vzkazuju, že si ty hořký chvíle budou holt muset prožít znovu a znovu … jen mě neskutečně sere, že mě sebou strhnou taky.

      To se mi líbí

        • Cech napsal:

          To že člověk v tísni financoval Džamaat Šariat a jiné islamistické skupiny, tak to je objektivně prokázáno ale přímé financování milionu chvilek pro demokracii jsem doposud nenašel. Pouze to že ČT vypomáháa díky bývalému financování přes Michala Soukupa a jeho prostředků na SEFO, jež odtekly díky opakované soutěži to ano.
          Nevím bylo by to velmi zajímavé prokázat spojení člověka v tísni a milionu chvilek pro demokracii při financování jeho projektů.
          Tož možná se zadaří to zmapovat ale spíše ne stejně jako na Slovensku, protože organizace státu prokazatelně podporují milion chvilek pro demokracii což doložilo zmapování rozpoznaných a přiřazených účastníků na demonstracích. Použití elementárního rozpoznání obličeje a porovnání na sociálních sítích je opravdu mocná zbraň. Bohužel rozkrýt amatersky účetní operace ČT není možné, díky začernění smluv ale pro státní orgány to neplatí ale ty to zase řešit nesmí a nebudou. Tak asi to dopadne shodně jako na Slovensku a milion chvilek pro demokracii nad námi zvítězí.

          To se mi líbí

      • Cech napsal:

        Něco pro Vás pane blbíš, že nevíte proč se paní autorka Zuzana Kubátová a předsedkyně rozpočtové rady Eva Zamrazilová hroutí z možného nárustu státního dluhu za 50 let až pravděpodobností P = 0,67 přibyde 1 milion důchodců.

        https://www.seznamzpravy.cz/clanek/jak-se-vyhnout-recku-v-cesku-pribude-milion-novych-duchodcu-stat-ceka-neprijemne-priznani-74137?dop-ab-variant=17&seq-no=1&source=hp

        To se mi líbí

  8. brtnikvbrlohu napsal:
    • Cech napsal:

      Dle mého mínění náš profík spočítal pouze fyzicky jednotlivce ale viditelně i přes svoji vysokou profesní úroveň nebyl schopen akceptovat mediálně prokazatelný počet protestujících.

      To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      Tož to je tak. Mluvil jsem dnes se zpravodajem ČTK Vaškem Prokšem, který to pro ČTK psal. Byl na místě, resp. seděl na zahrádce kavárny Feliny hned vedle. Organizátoři udávali počet 2000. Policie přímo na místě dala 800, ale na začátku akce. Vašek dal 1000, já je počítal z balkonu, pod kterým šel závěrečný průvod a odhadl na 700 kusů. Diference, podle Václava, vznikla tak, že do průvodu nešli všichni, některý se rozešli z náměstí Republiky do různých jiných směrů.
      Vychází mi, že to tak mohlo být. Rozdíl tedy není ve vztahu Hudec/ČTK (vysvětleno), ale mezi údajem organizátorů versus policie/ČTK/Hudec.

      To se mi líbí

  9. oh napsal:

    Senátor Václav Nenávist Láska sehnal dost podpisů svých kolegů z vypálené pojistky demokracie, aby se musel Senát zabývat ústavní žalobou na prezidenta, který prý nechce skákat jak vybraní senátoři pískají.
    „Bohužel nic nenasvědčuje tomu, že by pan prezident byl ochoten sám od sebe, bez toho, že by byla podána žaloba proti němu, začít dodržovat ústavní zvyklosti a přestat porušovat ústavu. Když chceme dosáhnout toho, aby se začal chovat jinak, tak už bohužel nemáme jinou možnost než se pokusit podat žalobu proti prezidentu republiky,“ zdůvodnil svůj podpis předseda senátorského klubu modroptačí letky Miloš Vystrčil.
    K pečlivému zapamatování doporučuji jména oněch „28 statečných“
    Klub Senátor 21
    Václav Láska, Ladislav Kos, Tomáš Goláň, Přemysl Rabas, Petr Orel, Lukáš Wagenknecht.
    Klub KDU-ČSL
    Šárka Jelínková, Lumír Kantor, Zdeněk Papoušek, Petr Šilar, Václav Hampl, Miluše Horská.
    Klub Starostové a nezávislí
    Jiří Růžička, Tomáš Czernin, Marek Hilšer, David Smoljak, Jan Horník, Petr Holeček, Mikuláš Bek, Jan Sobotka, Miroslav Balatka, Leopold Sulovský.
    Klub ODS
    Miloš Vystrčil, Jiří Oberfalzer, Ladislav Faktor, Zdeněk Nytra.
    Klub ČSSD
    Jiří Dienstbier
    Nezařazení
    Pavel Fischer

    To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.