Oči mé dcery


Když byla malá, uměla jimi dávat znamení, že něco provede, aby byla sranda. Spadnout v bílých šatičkách do jediné louže v širokém dalekém okolí, nebo na sebe vyklopit obsah kornoutu se zmrzlinou. Nejlépe s čokoládovou, ta je dobře vidět. Nebyla nešikovná, ale měla smysl pro situaci. Nemohli jsme se na ni zlobit.

Její dětská duše byla čistá a oči odrážely svět v jednoduchosti, v níž se jí zpočátku jevil a jaký ho chtěla mít.

Čas ubíhal a s ním pomalu mizely záblesky očí, předznamenávající drobné rošťárny. Vstřebávala okolní svět. Přeměňoval se jí v plány a možná do touhy po úspěchu.

V zorném poli měla tenisový míček, běžeckou stopu ve sněhu, kterou dálka spojovala v jednu, kladinu jejíž decimetrová šíře hrozila pádem, písmena v knihách a učebnicích i noty svého houslového partu na pultíku místní filharmonie.

Vše dělala bez nátlaku a z vlastní vůle. I výborné známky byly ryze její. Postupem času některé aktivity ubyly a přišel odchod na universitu. Změnili se kamarádi i kamarádky, ale zůstaly housle, tenisová raketa, a studijní výsledky. Samostatnost rozhodování měla vytvořit slibnou budoucnost.

Absolvovala universitu a cosi zasáhlo její duši.

Možná zjištění, že university chrlí absolventy, o které nikdo nestojí, zklamání z toho, že žádný z původních talentů nedotáhla k dokonalosti i zkušenost s kanadskými dálkami, které tak snadno rozkládají vztahy.

Její oči začaly svět vidět způsobem, před nímž kdysi varovala slova: První sklenka obraz rozostří jen nepatrně, ale ty další posouvají vše mimo realitu.

Budoucnost nabyla formu boje o přežití, ze kterého se nedá vrátit na začátek, na kraj té první louže.

kanadajj

Tenhle příběh jsem vám předložil na takové malé rozjímání před vyhlášením výsledků. Pokud se vám líbí, tak další si můžete přečíst v knize Jiřího Jírovce nazvané Sladký život vydané nakladatelstvím Kosmas

Příspěvek byl publikován v rubrice Pozdravy z Poottawí se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

39 reakcí na Oči mé dcery

  1. NavajaMM napsal:

    Takýto krátky osobný príbeh dokáže o živote povedať viac ako celý filozofický traktát.

    To se mi líbí

    • Lex napsal:

      A také o formě společnosti, která má tohle vyhasínání jisker v očích na svědomí.
      Říká se tomu „globální kapitalismus“ v té nejzrůdnější podobě deformované politickou korektností a „liberální demokracií“.
      L.
      PS
      Už jsem to tu jednou někdy napsal – „liberální demokracie“ není forma „demokracie“ jako vlády lidu /většiny, která dbá na zájem menšin/. DEMOKRAIE je FORMA VLÁDY /nebo také vládnutí/, zatímco „liberální demokracie“ je IDEOLOGIE.
      A dodávám – zrůdná ideologie zrozená k potlačování svobody lidí a jejich přirozenosti.
      Kdo má zájem – a já to vřele doporučuji – ať shlédne tohle video – https://www.youtube.com/watch?v=oiNSJNhCSdI
      Teprve teď jsem si všiml textu pod ním, který jakoby vypadl z mého počítače – cituji –
      „Publikováno 21. 1. 2019
      Liberální demokracie v současné době představuje zřejmě největší nebezpečí pro národy západní civilizace a jejich kulturu.
      Liberální demokracie ve skutečnosti není o demokracii tak, jak ji známe a rozumíme. Demokracie jako vláda většiny je v liberální demokracii nahražena vládou ve prospěch různých „utlačovaných“ menšin. S tím se mění i úloha státu: namísto ochránce národní kultury a tradic se stát stává „osvoboditelem“ od tradičního způsobu života a národní kultury.“

      A bez mučení přiznám, že nejen já, ale celá naše rodina u dnešních /a včerejších/ voleb absentovala. Se znechucením, protože nikdo z nás nevidí světlo na konci toho tunelu organizování Nového světového pořádku /NWO/, ve kterém jsou role každého již jasně určeny.
      Ne, netěšte se /vy mladí, nás starých už se to týkat nebude/, že budete patřit k „vyvoleným“. Budete jen součástí světlehnědé masy pracující pro ty skutečně vládnoucí a ovládající.

      Líbí se 1 osoba

      • NavajaMM napsal:

        Priateľu, úplne chápem, čo cítite. Spomínam si, že obdobie môjho „puberťáckeho vzdoru“ proti generácii mojich rodičov sa niesol v duchu: „Nepáči sa mi, v akom svete žijeme a nepáči sa mi, že ma nútite s tým súhlasiť“. Dnes by som úplne chápal, keby sa k nám mladí obracali s rovnakou výčitkou a som trochu sklamaný z toho, že je takých málo.

        To se mi líbí

      • jaa napsal:

        No, Lexi – přiznám se, že předposledním posledním odstavcem jste mi krapítko vyrazil dech. Bohudík jen do té doby, než jsem Augustovou a šéfku ČSÚ slyšela si povídat o „zabezpečení“ shromážděných dat . +/- 30hodin jsou v „zaheslovaných“ počítačích. A připoměla si citát z jedné sci-fi o tom jak “ POČÍTAČE JSOU SDÍLNÉ“. Teď jen čekám na ?výsledek? jestli piráti budou mít přesčasy. Jediná záchrana by byla, kdyby šéfové volebních komisí porovnali to co zjistili oni a to co zjistil ČSÚ. Proč se vlastně čeká tak dlouho než se to zveřejní….
        Já vím, pan domácí zase bude brblat , ale holt ten čtvrtstoletní scifi výcvik o možnostech počítačů se ještě nezapomíná. On se časem ukázal fakt, že jejich možnosti jsou ……
        Jak ráda se budu mýlit…..

        To se mi líbí

        • Bavor V. napsal:

          Zveřejnit se to může až budou ukončené volby v celé EU. A protože třeba Němci volí až zítra, nelze výsledky ani z Británie či Holandska (čtvrtek) zveřejnit dříve, než bude uzavřeno všude. Že to napomáhá různým podezřením právě v zemích, které volí jinak, je jasné. Ostatně stačí případ z parlamentních voleb, kdy po „výpadku“ sítě najednou Topinky byly v PS. A i když bylo podezření, tak to Piráti nakonec nezpochybnili, protože by se mohlo zjistit, že by ANO získalo víc mandátů právě na úkor Topinek. Tak to radši nechali být. Asi věděli své. Možná to je jen pomluva, ale tehdy byly indicie opravdu prapodivné. A to jsem ke všem konspiracím velice opatrný.

          To se mi líbí

        • Lex napsal:

          pro „jaa“
          Nevím, nevím, jestli jsme si (jste mi) rozuměla přesně, co jsem napsal.
          Nepsal jsem o volbách jako takových, pokud jsem psal o „světle na konci tunelu“.
          Tím tunelem jsem neměl na mysli volební výsledky, ale vývoj EU jako takové, kam EU směřuje. Od modelu ryze hospodářského zaměření – Společenství uhlí a oceli, přes Evropské hospodářské společenství a Evropského společenství vzešlé z Maastrichtských smluv, tj. stavu, za kterého jsme do společenství vstupovali, po současný status quo vzešlý z Lisabonské smlouvy (jako osekané Evropské ústavy odmítnuté – jestli se nemýlím ve dvou referendech), tj. do stavu, kdy EU přestala být ekonomickým /volný pohyb lidí, kapitálu a služeb/, ale stala se naplno POLITICKÝM projektem eliminace národních států v zájmu imperiálních cílů.
          Nebudu to dále rozvádět, každý snad ví, o čem píšu….
          L.

          To se mi líbí

          • jaa napsal:

            Já myslela tu absenci…. Já šla, no šla – objela kopec autobusem, protože jsem na něj jaksi taksi. , zpátky z kopce už to docela šlo…

            To se mi líbí

            • Cech napsal:

              Co se týče voleb tak výsledek bezesporu byl korigován ale ani ta korekce není do nekonečna možná. Dle mého mínění dostat Vondru do EP, bez patřičné korekce bylo neproveditelné.

              To podstatné je že se podařilo udržet jak Zahradila tak Pospíšila ale především Šojdrovou, kteří společně s Vondrou a piráty ukorigují Česko jednak mimo V4 a druhak v evropských mezích.
              Co se týče Lexe, tak naprosto jasně verifikuji „definici“, „liberální demokracie“ je IDEOLOGIE.
              Zde se pravděpodobně budeme rozcházet v popisu úlohy menšin. Dle mého současná „liberální demokracie“ pro udržení vlády upadající elity, používá menšiny k destabilizaci pro národ orientovaných stran a hnutí. Stejně jako katolická církev použila Šojdrovou proti ANO v domění že se KSČM nepodaří protlačit zdanění CR.
              Proto je možné výsledek voleb klasifikovat jako 9 : 12 v neprospěch Česka.

              To se mi líbí

            • Cech napsal:

              Omlouvám se ale zde na rozdíl od Filipa Vícha a ,Jiřího Burýška si myslím, že Aeronet a další dezinformační weby jsou v tom opravdu nevinně.
              https://www.seznamzpravy.cz/clanek/novy-europoslanec-spd-general-sirici-dezinformace-ktery-popira-sestreleni-letadla-k-jeho-volbe-vyzval-aeronet-72832?seq-no=4&dop-ab-variant=2&source=article-detail

              To se mi líbí

  2. Miluše napsal:

    Knížku „Sladký život“ Jiřího Jírovce jsem si přečetla. Povedla se mu a tak jsem ji zvládla na jeden zátah. Je plná drobných příběhů,osobních vzpomínek a úvah, které se většinou vejdou na stránku. Ale příběhy jsou to barevné a pocity se při četbě mísí jako sklíčka v kaleidoskopu. Každá ta stránka jako malý zákusek k šálku čaje, který pohladí, usmíváte se a pak zase přivede k přemýšlení a zasnění. Život podle Jírovce totiž není vždy jen sladký, ale někdy jenom nasládlý a často i hořký. Tak jak už to v životě chodí.
    Jednu ukázku z knížky tedy ještě přidám.

    POZVÁNÍ NA KÁVU
    „Pozvala mě domů na kafe“, dávali kdysi dávno k lepšímu kamarádi, když potřebovali úvod k líčení erotické zkušenosti. Mně se to stalo až teď. Tedy ta káva.
    Potkali jsme se u výtahu. Galantně jsem se změnil v liftboje, otevřel jsem dveře a zmáčkl jsem knoflík do jejího patra.
    „Nechcete se stavit na kávu?“ ptá se, když ve čtvrtém patře vystupuje. Proč ne a tak sedíme v jejím pokoji a probíráme zdraví, rodinu a vůbec věci, o kterých lidé, kteří žijí sami, nemají s kým mluvit.
    „Moc se na televizi nedívám, jen na fotbal,“ povídá, když si všimne mého pohledu směrem k obrazovce. „Jsem slávistka, bratr za ně hrával. Segi mu říkali“ Poznamenal jsem, že si to jméno pamatuji.
    Až mě zase jednou pozve, probereme u kávy Roberta Segmullera a vrátíme se do doby, kdy byly sestavy mužstev zapamatovatelné.

    To se mi líbí

  3. vonrammstein napsal:

    Prostě dospěla. To se stane většině příčetných lidí.
    Jinak hezky a jemně napsáno, kdyby mi bylo o třicet míň a nečetl bych Jejich soudobý slinty, nejspíš bych i slzu uronil.
    Bejvali Jírovci švarní jonáci. Ale už nejsou. Ale nermoutěj se, to samý platí i pro mě.

    To se mi líbí

    • cobolik pacholik napsal:

      ty kurva AFB,ja toto chcel tiez napisat,vlastne,kazdy co uz zacina lapat zivot za paces,zisti,ze skoncilo babci sranie a jak pise miluska,frajirka moja pocarovna cely cas tu dristam,ze zivot to sladkeho tak malo jak na pusti vody,zivot to prekurevsky chodnik klukaty,jak serpentiny na parsivej…
      hej a este jicko nermouti,ja tiez a ty naisto podobne,tak ustavene a kurva schvalujem,proste vzpominky jako zbesile vraceji kazdy dotek,bo zo spomieniok sa nezije,realita uplne ina,ale toto kazdemu na starost ostane,len spomienky…

      To se mi líbí

      • vonrammstein napsal:

        Tak. Není nic špatného na vzpomínkách a sentimentu. Ale je k tomu třeba dodat i b) -kontext. Tohle je vážně moc hezky napsané a kdybych Jírovec neznal v jiných souvislostech, zamiloval bych si ho a koupil si i tu knížku. Ale znám, proto nekoupím.
        Ale nemíním to jako výčitku. Když se kouknu na texty, který jsem psal ve dvaceti a srovnám to s tím, co píšu teď, nejradši bych si vyrazil zuby. Jasně, ty současný věci jsou stylisticky i syntakticky o 200% lepší. Jenže ty starý jsou o 200% čistší.
        Jenže vývoj a zkušenosti prostě nezastavíš, takže postupně ubývají kladiny, rakety, housle, zmrzliny i nádherný osmnáctky v posteli. Zatímco přibývá cynismus, zklamání a rezignace. Pokud se s tím nesmíříš, stane se z tebe Jaroslav Hutka.

        Líbí se 1 osoba

  4. cobolik pacholik napsal:

    zmrzlinu zeriem,mrazene v lete hlavne bo tu horucky jak kurva a tesim sa jak male hovno na rusku zmrzlinu nakupim aj malej holote u nas v burakove na vlak sa tesim a na klat,na ktory si sadnem a budem vypalovat zobak na moj klat,osmnactek ,to som nemal,nepisal som nic ,hej na matrac u army,versiky a ze vraj su dobre,ale pisal som urcite gramaticky lepsie,kurva syntaticky to cujem prvykrat a jak pisem ja sam vojak v poli tu,neman nijake iluzie a hned sa prisposobim situacii,bo tak som vzdy musel,aby som prezil,toto tu dobre,bo tu musis sam na svoj chuj jak dristali polacky a jaroslav hutka a vlastne vsetci ty emigranti za komuny,sledujes 90% sa vratilo,bo tam,kde boli by nemali jak doma,co sa cudujem aj nasi sportovci sa vracaju a tu by zili tiez v pohode,taky jagr,ci bondra ja by tam nezil v tom bananistane a daval mu muj duchod ,ked dozijem bo nenavidim system,co ojebal mna a mojich a ze hovoria doma to doma to taka univerzalna vyhovorka,taky bozskej kaja,ten by sa mal dobre aj v reichu,aj v rusii by bol zvezda a doma je boh,koho mi skoda krala kryla bo dumal podobne hlavne o nasej zemi a airport havel sa nan vyjebal,on jeden z mala zostal svoj a prekuknul velmi rychlo,ze pravda a laska to dalsi vyjeb holoty,jaroslav hutka v nederland by bol slaba nula jak bol za emigracie a jebe do nohavicu,bo ten myslim byvaly pijak nohavica to ked sadne s gitarou to pol pepikova s nim peje a este rusky car mu da metal,bo pises cynizmus,rezignacia za mlada som bol rebel,nezavreli ma,ale vela nechybalo a teraz?zijem v cudzej zemi,robim jak kokot,ale to vsade treba robit,len neviem,co bude ked vo mne pukne a raz naisto pukne a dufam,ze tak,aby som sa uz nepozberal,jebem nech sa stara government,beru mi ponad 30% z platu,niekde ma jebnu a ked budem mal pojebane v siske bo alzenhaimer,ci perkinson to bude najlepsie,pojebov nic nejebe.

    To se mi líbí

    • vonrammstein napsal:

      Mluvíme stejnou řečí.Problém je v tom, že aj ja mám silný pocit, že žijem v cudzej krajine. A to už je kurva niečo veľmi zle.

      To se mi líbí

      • cobolik pacholik napsal:

        bo kurva v roku 1993 si kurvy vyjebane urobili svoju krajinu na mozoliach a krvy nasich o nas bez nas,robotu,pot a krv nasich cisto vyuzivaju pre tie svoje skurvene strany a co este lepsie,proti nasim dristaju,ci rozhoduju,kolaboruju s cudzou mocou cisto na svoj prospech a na skodu nasej zemi,kurva toto nenavidim na smrt,bo ta zem to nasa zem a nie jich ,boha jim ,do oci bije,ze komu zalezi na jeho zemi,to kurva z neho robia kokota,bo kurva ja proti svojim zbran nezdvihnem,ale proti kurve od nas,co skodi a zradza mojich,to boha z boka kukat nemozem,ale zakerne zo zalohy mam pohnutky zajebat,bo slusne demokraticky,ci jak oni dristaju zakonnymy prostriedkami a pritom samy maju zakon na haku jedine ,ze sa zacnu bat,bo ja kurva nie ghandi…
        ja nemam nejaky pocit,to do oci bije,ze zem nasich predkov nejaka kurva dojebuje a ze pisem o pepikove ja baca jebany ,ze to moja zem,bo tak kurva mam od maleho ustavene a nemienim menit ,ani bohovy,pojdem teraz do pepikova na par dni tam,kde moji,lezia a este viacej sa mi pojebe jak mam pojebane,to tvrdi o mne demokrat,na vlas mluvil soudruh politruk u tych druhych vyslo,ze oni pojebany a prax ,toho jebaneho zivota mi ukazuje,ze u tych prvych jak by smet a zajtra velky den v mojej zemi v take dni demonstracie slechto fifth to dobry kop pre holotu moze byt,ukazat jak zradili nasich hrdinov a nasich vlastencov,ale nemam iluzie ja sam zazil a videl ,ze nasa holota,daju jej rohlik jak otikovy a drzi picu a krok a kto si mysli,ze mam pojebane,mi muze vylezt na zada a rikat tato,dobrer dost idem sa rozptylovat v cudzej zemi idem zapalit sviecku na cintorin bo federal holliday vojakom padlym v 1 vojne a jak vpalim domov toto iste nasim a ruskym urobim na dukle,v presove,prahe a v koline na nadrazi,vsade,kde uvidim miesto kade pojdem tak urobim,bo kurva ich uznavam na smrt.komplet idem do pice.

        To se mi líbí

  5. Jiří Jírovec napsal:

    Kouknou, von Rammstein,

    ta kniha vznikla tak, že mi nakladatel Petr Štengl jednou v hospodě řekl, že ta „Mé přítelkyni“, kterou asi taky nemáte, je rozebraná a já už mám jenom jednu a tak Vám ji nepošlu, je dobrá (nebo tak nějak mě pochválil) a jestli bych ale nenapsal něco nepolitického, co by nesralo lidi jiného názoru.

    Tak jsem během relativně krátké doby shledal v hlavě několik slov a příběhů. Nejsou vymyšlené, staly se a uvádím skutečná jména. Poslal jsem výsledek nakladateli, s návrhem na titul „Tohle všechno je pravda“.

    Nakladatel mi doporučil, abych několik příběhů trochu rozvedl. Rozšíření se tedy dočkal i příběh mé dcery a možný titul se změnil na „Oči mé dcery a jiné příběhy“. Pak se ukázalo, že ten text je pro mě příliš emočně obtížný a Petr Štengl doporučil jeho vynechání a titul změnit podle závěrečného příběhu na „Sladký život“. Oči mi tedy zůstaly pro (osobní) pláč. Stalo se ale, že jsem je poslal panu Bavorovi spolu s celou knihou. Pan Bavor se rozhodl příběh zveřejnit za účelem rekomandace celé knihy. To je ten kontext.

    Moje dcera má sníženou schopnost zvládat stress a emoce. Proč, to nikdo neví. Střídají se u ní stavy, kdy má velké plány a třeba je i začne uskutečňovat, ale pak se vloudí nějaká chyba a je zase na nule.

    Pokud nejsou úplně chudej, tak by si tu knihu měli koupit. Podpořej tím jednoho z těch malých nakladatelů, bez nichž by knihy zůstaly nenapsány nebo ležely někde v šuplíku.

    Voni patřej do komunity, která se vytvořila kolem Poznámek. Někdy si nadáváme a dáváme palce dolů, ale vlastně se máme rádi a snažíme se přijít na kloub tomu, co je zač ten Slim, Miluše, Jaa, Čech, Čobolík a ti další. Jim ta kniha pomůže pochopit, kdo je Jírovec.

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Ten příběh jsem skutečně zveřejnil hlavně proto, aby se mohla udělat malá propagace. A také jako takové uklidňovací čtení na dobu, kdy nemá smysl nějak politizovat, protože volby jsou rozhodnuté a výsledek bude až dnes pozdě večer. Jiný úmysl v tom nebyl. Vlastně ještě jeden. Osobní. Ten příběh (jeho podání) se mi totiž velice líbí a chtěl jsem, aby ten můj pocit mohlo sdílet i více lidí.

      To se mi líbí

      • Lex napsal:

        A já se omlouvám, že jsem do té selanky vnesl jiný – rušivý – rozměr. Je to proto, že mě už na selanku neužije, že každý „jev“ /jako ty vyhasínající jiskry v očích Jírovcovy dcery/ mě nutí hledat podstatu. A já na tu podstatu upozornil ve smyslu té pasáže, kterak „Absolvovala universitu a cosi zasáhlo její duši. Možná zjištění, že university chrlí absolventy, o které nikdo nestojí,…“.
        Samozřejmě, ten text přináší více „jevů“, na ně zase reagovali další, především čobolík a rammstein, oba přiléhavě.
        A na závěr – text je skutečně hezký, o tom žádná. Ale ani já si knížku nekoupím. Na čtení beletrie, na prožívání cizích příběhů, ať pravdivých nebo vyfabulovaných, mi už dávno nezbývá čas /platí i pro sledování pohyblivých obrázků se zvukem na displeji TV/. Času je tím míň, čím se člověku krátí generálně. A cítím, že je třeba ho využívat smysluplněji.

        To se mi líbí

        • blbíš napsal:

          Oči mé dcery uměly dávat znamení … / … začaly svět vidět způsobem. …“

          Jak často sem byl ve svým brožovaným životě nucenej zapřemejšlet nad tím „lomítkem“, příteli … proto já oproti Vám zase né, mě ty „Vaše“ p ř í b ě h y zajímaly a chválabohu furt zajímaj vodjakživa … a když některej vyryje ve mně hlubokou brázdu, do který bych i já s klidem mohl zasejt svý prožitky, svý tušení, prostě sebe, jak se to zadařilo našemu Jírovcovi v Očích jeho dcery, tak sem docela obohacenej, protože si potvrzuju, že i druhej to má/může mít stejný (a někdy mnohem těžší) jak já … proto ty Vaše „příběhy“ (spolu s mým ještě taháním čar) mě nutí nasazovat nocovky, abych ten Vámi zřejmě ostře sledovanej a vybíranej čas nějak stíhal …
          P.S.
          … stejnak tuším, že mě jednou dožene úplně „nahýho“ … tak co bych si z něj měl dělat hlavu, žejo?

          To se mi líbí

          • cobolik pacholik napsal:

            toto pravda nad pravdy,kazdy ma nejaky kriz,ci vacsi,ci mensi,ale zisti,vlastne pochopi,,ze druhy to ma este viac prejebane,sam poznam takych osobne,ci z doby minulej,ci nedavnej,vola sa to bremeno zivota nam nalozene a kurva treba ho niest,casom clovek zvykne,ulozi bremeno na miesto svojej duse,ale niekedy nas v tom mieste jebne jak kurva,kde ulozene,tu z tej bandy co pise,su taky nebudem menovat,ale ja si ich kurevsky zapamatal,bo kazdy ma na nejaku knihu nie len jicko napisanu,len nikdy nevyda.

            To se mi líbí

          • Lex napsal:

            Příteli,
            vím, že Vaše komenty se skládají povětšinou z hyperbol a alegorií, ale u tohoto jsem trochu na rozpacích, zda jste jej zavěsil tam, kam jste chtěl, zda se neocitnul pod tím mým jen tak nedopatřením.
            Já už dlouho žádné příběhy ani „příběhy“ nepublikuju, semtam jen utrousím nějakou nerudnou poznámku, která nesouzní akordem všeobecného jásotu, protože chtě nechtě se mi vždycky tak nějak vnucuje pohled na dřeň, na jádro pudla, a také si podle toho vykoleduje ty palce, co za Starého Říma byly pokynem ke smrti….

            To se mi líbí

            • Cech napsal:

              Zde je to o něčem jiném, to že používám poněkud „ujeté“ postupy při snaze alespoň částečně představit současnou manipulační mašinu v jejich vlastních botách, neznamená že nebudu souhlasit s logikou strohého popisu.
              No a co se týče EU voleb, tak opravdu to děliím na 9 : 12 v neprospěch Česka.
              Co mne k tomu vede je to, když MUDr. Ivan David, CSc. nedávno představil fotografii hajlujícího mladíka na demonstraci pořádané SPD s otázkou zdali jej někdo pozná ?
              Lze jej definovat ale spořádaného otce od 2 dětí, který měl tu smůlu a vystrčil se na facebooku a na té demonstraci pravděpodobně nehajloval dobrovolně, je lépe nyní neidentifikovat (nebyl,není a pravděpodobně to ani nebude člen SPD).
              Tož tak.

              To se mi líbí

    • vonrammstein napsal:

      Nemám žádnou Jejich knihu a zcela mi to tak vyhovuje. Děkuji za velkorysou nabídku, ale stejně bych ji nepřijal. Ne, nejsem chudej. Kromě zbraní a munice nakupuju i knihy. Ale vybírám si je. Pokud si přejou, abych podpořil Jejich malého nakladatele, rád to udělám. Napíšou mi sem kontakt a já mu pošlu částku, odpovídající ceně knihy.
      Poslední odstavec svědčí o slušné úrovni Jejich znalosti psychologie. Prominou, na mě to neplatí. Já už jsem dávno pochopil, kdo je Jírovec.

      To se mi líbí

      • cobolik pacholik napsal:

        ja tiez podporim hocikoho,kto bude proti systemu tam ,ci ukaze na jeho zjeby a moze to byt aj mlious jakes,kazdy prostriedok svati ucel a tak robim cely zivot.jasne ,ze pojebane,ale nikda by marat,ci iljic ,ci maliar z osteraich neprevratil svet.

        To se mi líbí

  6. Devana napsal:

    Oči našich detí sa menia a vyhasínajú v nich iskričky šťastia práve kvôli tomu, že sa stratili aj tie naše v našich očiach…
    Možno nastal čas začať ich hľadať, možno aj takto…
    http://devana.blog.pravda.sk/2019/05/14/caro-usmevu/

    Líbí se 1 osoba

  7. jaa napsal:

    Já to vidím pane JJ krapítko…. Pomíjíte plynutí času. Vždyť i Vaše články z dob dávnějších / mám je dodnes v Pc/ jsou o něčem jiném. Takže se s nynějšími většinou míjím. Zásadní problém se mi jeví v tom, že jsou to ty „chráněné děti – co všechno mohou a nic nemusí“. Při nárazu na realitu se většinově sesypou. Proto každou chvíli čteme o sebevraždách i velmi mladých a mnohdy i velice úspěšných lidí. Ať to ti různí … ologové vysvětlují/zdůvodňují jakkoli ,správné řešení si nedovolí vyslovit nahlas. .
    My jsme na to byli podstatně líp/hůř – jak se to vezme. Nikdo se s námi nemaloval a museli jsme se poprat s prastarými i novými zvyklostmi a pravidly a zařadit si je a sami, do běžného života – když jsme chtěli jít dál.
    Jak dlouho a důkladně se různé obory studovali jistě víte, žádné úlevy, žádné pardonování. Makat, a makat. A dokázali jsme si to poskládat tak, aby vybyl čas i na soukromé záliby. Neuznávalo se nějaké putování či dva tři semestry a mají MGr – jsou to opravdu magoři – nic jiného. Dnes je sice hodně komet co vyletí a zazáří, aby vzápětí zhasly a odebraly se do zapomnění. Těch co poctivě studují je poskrovnu – ale jsou. Pamatuji jak tu kdosi napsal – že mu vnuci – při nějakých \studentských /demonstracích řekli „že u nich na to nemají čas“. A v tom je naděje…
    Bohužel.

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Asi jste špatně četla. O ničem „chráněném“ tam řeč rozhodně není.

      To se mi líbí

      • jaa napsal:

        a co jiného je?
        V zorném poli měla tenisový míček, běžeckou stopu ve sněhu, kterou dálka spojovala v jednu, kladinu jejíž decimetrová šíře hrozila pádem, písmena v knihách a učebnicích i noty svého houslového partu na pultíku místní filharmonie.
        Vše dělala bez nátlaku a z vlastní vůle. I výborné známky byly ryze její. Postupem času některé aktivity ubyly a přišel odchod na universitu. Změnili se kamarádi i kamarádky, ale zůstaly housle, tenisová raketa, a studijní výsledky. Samostatnost rozhodování měla vytvořit slibnou budoucnost.“

        a to je výsledek

        Moje dcera má sníženou schopnost zvládat stress a emoce. Proč, to nikdo neví. Střídají se u ní stavy, kdy má velké plány a třeba je i začne uskutečňovat, ale pak se vloudí nějaká chyba a je zase na nule.
        Bohužel

        To se mi líbí

        • Bavor V. napsal:

          Nějak vám unikla ta samostatnost. Chráněnci samostatní nebývají.

          To se mi líbí

          • jaa napsal:

            🙂
            No právě – mohla být samostatná – bez jakéhokoliv ovlivňování/omezování.. A když už tak dotaz – copak je s těmi dvěma prvními dětmi.. co zůstaly tady.. o těch nic, ty neměly sluníčka v očích

            Narodil jsem se v Praze na Silvestra 1941. V roce 1964 jsem absolvoval Prirodovedeckou fakultu UK. V letech 1967-86 jsem pracoval v Ustavu geologickych ved, soucast to tehdejsi geologicke sekce Prir. fakulty. V roce 1968 se mi podarilo vyjednat pobyt na Queen’s University, Kingston, Ontario. Odjel jsem tam na konci srpna 1969, udelal MSc pres analytickou chemii a vratil se kvuli prvni zene (sve) a dvema detem do Prahy v zari 1970.

            V na podzim 1986 jsem se svou druhou zenou a osmnactimesicni dcerou odjel do Jugoslavie s cilem dostat se do Kanady, coz se podarilo v dubnu 1987.
            Ono to v globále vypadá úplně jinak, než nostalgické postesknutí o uplynulém čase a nepřízni osudu..

            To se mi líbí

    • cobolik pacholik napsal:

      pozor v amerike ,co predpokladam jickova mala sturacka studovala,no vlastne v kanade vlastne neviem pravdu povedat,kde studovala podla rokov jicka myslim v kanade,chuj s tym ,ale tu v tej riti to university studovanie,nie jak u nas nejake opravne skusky,tu sa uci su predbezne testy,potom nastupuje konecny test vo vyucovacom procese a profesorik a sam student vie na co ma,profesorik upozorni warning,mas slabe vedomosti studente a finalny test to neurobis,co znamena,ze prepada po nasom a opravny test,ci skuska tu neexistuje,opakovanie rocnika,alebo zmena smeru studovania,ci vyberanie inych studijnych predmetov,to teda je picou ke zdi,teraz sa pochvalim bo kurva to zadostucinenie pre mna,moja mensia sturacka studovala a z 38 ich skoncilo 8 bo chemiu barz nikto nechce studovat,videl som,ze to ma prejebane,ale uz od zaciatku,ked prisli som rycal,tu samy musite,vase schopnosti rozhoduju a vase nasadenie ja vam chuj pomozem,nenavideli ma jak stokurvy a po rokoch samy povedali,,ze dobre som dristal,bo mala sturacka jicka,kurva neviem,ci zije v pepikove,ci v kanade,chuj s tym tiez,treba vediet,ze kazdy sme iny,dojeden a ked pisem dojeden tak dojeden kurva,kopa takych typov jak ona,mozno vazne berie zivot,zerie nieco a chcela by nieco prevratit v comkolvek to tak je,ci upratovacka to ma,ci albert einstein,len inaksia vec a kurva nevychadza to danej holote,kazdy znas to ma u mna jasne moj rozdelny kraj neprezriem dokial budem zit boha jeho a ona tiez ma dajaku vec,kazdy normalny ma,uz sa mu len kvietok neprijme a kurva dilema,a proc? bo taky human a siska co v nej ulozena ta hmota,to nie do zajebania system,ktory je nevyspytaleny a casom nema na jeho tahy odpovedi,ci nejakeho ucinku,tiez komplet a idem uz naozaj do pice.

      To se mi líbí

      • cobolik pacholik napsal:

        a este bo kurva som zabudol,tu sa za vsetko plati jak kurva,sebemensie pochybenie znaci uzernicky bilag na cely zivot,chuj neviem ci to bude ponate…

        To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.