318-Co se to ve světě děje…?


Ruský historik, spisovatel a šéf politického hnutí Velké Rusko Nikolaj Starikov se v rozhovoru pro agenturu „Novosti“ zamýšlí nad příčinami a možnými následky některých dnešních událostí…

 Proč se stále obnovují jednání o navrácení Kurilských ostrovů Japonsku i přes předchozí zamítavé stanovisko Ruska?

 Ta jednání se vedou už velmi dlouho a jakkoli se zdá být ruské stanovisko jasné, tak Američané ústy Japonců tuto otázku stále vnucují. Ještě před ukončením 2.světové války rozhodli spojenci, že jak Kurilské ostrovy, tak Sachalin se stávají územím SSSR. Pak začala studená válka a naši někdejší spojenci, které dnes nazýváme „partnery“, zatímco tenkrát jsme je nazývali americkými imperialisty, naprosto mění svoji pozici a místo toho, aby byli solidární se SSSR, který je podpořil ve válce proti Japonsku, začínají provokovat Japonsko k maximálnímu neplnění toho, co mělo dělat. V roce 1951 USA separátně iniciovaly mírovou smlouvu s Japonskem. Smyslem tohoto jednání USA bylo vytvořit napětí mezi SSSR a Čínou a SSSR a Japonskem. V roce 1949 totiž proamerická vláda v Číně prohrála s komunisty a Jedinou možností zakotvení v regionu bylo pro USA Japonsko. Proto iniciují podpis smlouvy, ve které „náhodou“ není jasně zapsáno vlastnictví ostrovů.. To poskytlo Japonsku později možnost tvrdit, že není jasné, komu ostrovy vlastně patří a dát do oběhu nový zeměpisný termín „Severní území“. NO a Japonci nadále tvrdí, že se sice vzdali Kurilských ostrovů, ale my teď hovoříme o Severních územích.

Řeči se stále točí kolem tzv. Deklarace z roku 1956 – tady vidíme historické paralely. Sotva skončila dlouhá epopej návratu Krymu do vlasti, která začala tím, že se v roce 1956 N.Chruščov svým voluntaristickým rozhodnutím přestřihl mapu SSSR a Krym předat do podřízení sovětské Ukrajině. Stejný představitel, ve stejném roce, se stejným způsobem rozhodl, že v zájmu zlepšení vztahů s Japonskem, s ním uzavře mírovou smlouvu. Japonci si kladli podmínky: – vrácení Kuril – a k překvapení členů sovětské delegace na jednáních, přišel Chruščovův příkaz k předání ostrova Šikotan a skupiny souostroví Habomai v jižních Kurilech Japonsku. Krom toho SSSR, v zájmu odlákání Japonska od USA, jim nabízí pomoc při vstupu do OSN, propuštění všech 1.373 japonských zajatců (souběžně s tím Chruščov propustil ze zajetí i válečné zločince německé), vzdává se všech válečných reparací. Podepisuje dokument, ve kterém se uvádí, že zmíněné dva ostrovy budou předány Japonsku po uzavření mírové smlouvy…

V tom se do jednání zamíchají USA, které nepotřebují uzavření smlouvy mezi SSSR, Čínou a Japonskem, a dotlačí Japonce k odmítnutí plnění této deklarace, přestože byla podepsána.

Od těch dob je postup Japonců asi takovýto: – pojďme jednat o územní otázce a uzavřeme mírovou smlouvu, a naše podmínky jsou následující: – vy nám předáte zmíněné dva ostrovy (podepsali jste Deklaraci) a pak budeme jednat o předání ostatních ostrovů – a teprve potom uzavřeme mírovou smlouvu…

Proč nelze odevzdat Kurily? V době podpisu deklarace platilo jiné mezinárodní právo, zatímco poté se objevila tzv. dvousetmílová pobřežní zóna, která se počítá od posledního bodu souše. A toto pásmo kolem Kuril je mimořádné bohaté na mnoho zdrojů a surovin. Nejen to – ona dvousetmílová zóna je důležitá i pro bezpečnost Ruska. Pokud totiž budou Kurily patřit jinému státu, znamená to pro Rusko další Bospor a Dardanely (které jsou několikasetletým problémem Ruska) – tentokrát na Východě, a vyplutí ruské tichooceánské flotily bude, při nedobré vůli příslušného státu, lehce zablokovatelné. Ale ani to není, dle mého názoru, to nejdůležitější.

Položme si otázku: – proč jsme stále jakoby někomu něco dlužni? Ukrajina od nás žádá nízkou cenu plynu, Uzbekistán totéž, a nyní už i Arménie. Přichází Japonci a požadují od nás Kurily, za nějakou dobu přijdou Němci a budou požadovat Kaliningrad, pak Švédové Sankt Petěrburg… atd.

Proč se takovými otázkami vůbec máme zabývat? Podle mého by správná politika Ruska měla být – „Nikomu nic“. Podívejte se: – Rusko předalo Číně některé amurské ostrovy. Jistěže to přispělo k normalizaci vztahů s Čínou – nicméně to vytvořilo precedens. Předtím Dmitrij Medvěděv, v době svého prezidentování, daroval část bohatého šelfu Norsku. Stop – a dál už nic a nikomu! A takové je stanovisko veřejnosti. Je třeba už přestat se hrou úsměvů na Japonce. Co nám nabízejí? – investice.. A my se bez nich neobejdeme?

V případě Japonska se musíme distancovat od Deklarace, protože ji Japonci neplnili a dnes se navíc zásadně změnily podmínky. Pokud se to někomu nelíbí – „učíme se od Donalda Trumpa“… Protože prohra v územních otázkách se zahraničím by mohla být prohrou i uvnitř – a to by hrozilo dezintegrací země.

Nového brazilského prezidenta Bolsonara nazývají „brazilský Trump“ – co na tom je, a jaké vztahy dnes Rusko s Brazílií má?

Brazílie je především nanejvýš zajímavá země – pokud se začtete do historie, tak zjistíte, že byla v 19. století dokonce císařstvím. S označením jejího nového prezidenta „Donald Trump“ bych souhlasil jen v jednom bodě: – Donald Trump je prezidentem státu, který vede ostře proamerickou, a tedy protiruskou politiku. S tím lze souhlasit. Dnes je svým způsobem omezena – připomínám, že Brazílie je prvním písmenem zkratky „BRICS“ – a proto v podstatě tam před několika lety USA začaly plíživý státní převrat A dnešní zvolení Bolsonara je jakousi závěrečnou tečkou tohoto převratu. Vše začalo z čehosi podobného mejdanu. Dokonce i symboly byly podobné: – i jistá skupina mládeže tam chodila s kachýnkami – nejspíš nějaký kreativní ředitel CIA nakreslil kachničku, která má fungovat pro příštích deset let. Vše začalo jako boj s korupcí, kachničky, majdan, vyšetřování hlavy státu D.Rouself pro podezření z korupce – a impeachment. To byla první část převratu uskutečněného Američany. Dál přišel jakýsi dočasný šéf země –  a začala bakchanálie korupce, že to dál nešlo. Proti němu byla zahájena tři vyšetřování z podezření z korupce, která se jaksi rozplynula… Jak říkají Američané – „je to sice čubčí syn – ale je to náš čubčí syn…“. Zato se mnoho amerických politologů a expertů začalo chystat k novým volbám.

Podívejme se na nového brazilského prezidenta, a uvidíme, odkud vítr vane: – on říká, že „…brazilské tropické lesy jsou majetkem všeho lidstva, a nemají náležet jen Brazílii…“. Vzpomínáte si?: – „Sibiř je majetkem všeho lidstva a nesmí náležet jen Rusku…“. Vidíte, že stejný autor nekreslí jen kachničky… Další zajímavou tezí je ekonomika: – „…snížení sociálních výdajů na 20 let“ – známá notička, že? Dále je tu jeho ministr financí, který krom toho, že je ministrem, ještě řídí všechna aktiva George Sorose v této obrovské zemi…, atd, atd. Takže teď mám obavu, že uvidíme mnohem závažnější odpor této země v rámci politiky BRICS, a pokud to půjde takto dál, může se jednat i o vystoupení Brazílie z tohoto sdružení.

Co říkáte prohlášení E. Macrona o nutnosti založení samostatné evropské armády?

Macron doslova řekl, že: – „my potřebujeme evropskou armádu proto, abychom se bránili před USA, Čínou a Ruskem“. Právě toto spojení vyvolalo tak ostrou reakci Donalda Trumpa. Ten napsal v twitteru, že –„.. vy jste se docela nedávno chystali učit německému jazyku, a učili jste se ho, dokud k vám nepřišla americká vojska“ (on samozřejmě zapomněl, kdo přispěl rozhodujícím vkladem k porážce hitlerovského nacizmu)…

Takže, uvidíme: – na jedné straně USA dominují – což je logické – chtějí, aby všichni byli slabí a na nich závislí… Vzpomínáme si, jak před půl rokem Trump smetal Macronovi ze saka pírko, jak ho ruku v ruce provázel Bílým domem…? – Ovšem v politice nikdy nikdo nemůže věřit ve věčnou loajálnost kohokoli.  Anglosasové do tohoto výmolu padali několikrát. Vzpomeňme si na Hitlera, kterého vypěstovali, přivedli k moci, který k nim byl loajální, ale pak se vymkl kontrole… Dvaadvacátého června 1941 se sice vrátil – ke své záhubě a jejich záchraně…

Když ale Macron mluví o vytvoření samostatné armády, tak jde o velmi závažnou otázku, protože dnešní politická závislost Evropy na USA stojí na několika principech: – korupce – kompromitace (viz aféra s odposlechem telefonu Merkelové), ale hlavně – přítomnost amerických vojsk.

Čím se liší politika Číny od politiky Japonska? – nepřítomností amerických vojsk na jejím území. Proto může Čína rozhodovat ve svůj prospěch, zatímco Japonsko ve prospěch USA – a teprve až potom ve svůj. Otázka: – jestliže Japonsko mělo za 2. světové války jednu z největších válečných flotil a na tu dobu silné a moderní letectvo – proč dnes nemá nic? Pod dohledem „velkého bratra“ neumí vyrábět letadla, lodě, i rakety. Místo toho vyrábí spotřební elektroniku, auta… Klíčové technologie jim Američané vyvíjet a vyrábět zakázali – zatímco v Číně se to vše rozvíjí.

Hlavní Trumpova teze zní: – mládenci, my vás bráníme (před kým, to si vyjasníme potom – v krajním případě hrozbu vytvoříme sami), ale vy za to musíte víc utrácet, aby se snížil státní deficit USA! To samozřejmě u Evropanů (ale i u Japonců) vyvolává otázku, zda by nebylo lepší mít kontrolu nad prostředky na obranu vynakládanými. To se Američané snaží uhasit už v zárodku. Protože – co je NATO? To je obrovská americká armáda, plus vojáci z nějakého Monaka – a pod. Podle toho, zda Evropa dokáže prosadit vlastní nezávislou armádu uvidíme, zda za něco stojí.

https://www.youtube.com/watch?v=oIHtfjmfIj8

Překlad:  181123

 

Příspěvek byl publikován v rubrice hroší kůže se štítky , , , , , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

30 reakcí na 318-Co se to ve světě děje…?

  1. berkowitz napsal:

    Ohledně Kurilských ostrovů jsem někde na ruském webu četl dobrý vtip (volně):
    Šinzo Abé k Putinovi : vraťte nám Kurilské ostrovy a my se vám zaručíme že tam Američané nevybudují žádnou voj. základnu.
    Putin k Abému : to my zaručujeme už dnes.

    To se mi líbí

  2. vera napsal:

    hezky řečeno – dnešní politická závislost Evropy na USA stojí na několika principech: – korupce – kompromitace …
    Není tou kompromitací taky pokus svalit na Čechy zmlácení nějakého toho afghánce? Amíci asistovali u převozu, pak se stáhli do usa, Češi zůstali. Dokážou říct o amících, svých nadspojencích, že to oni jsou těmi bijci? Nebo se neubrání, a zůstanou s amíky v té ještě špinavější louži než jsou dnes.
    Čím dál tím silnějc si říkám – zlaté Čapí hnízdo, ať si dá AB klidně i repete, když ho to baví, díky bohu za takové starosti.

    To se mi líbí

    • strejda napsal:

      Vždy se ptejte po motivaci, Američané ji neměli, Češi měli. Nejste novinářka a tak si nedělejte iluze o českých vojácích. V podstatě se jedná o vzpouru, o svévolné jednání vojáků a to je jedna z nejhorších věcí v armádě. Nikdo neví, ani dotyční, co je napadne příště. Hranici již překročili. A vzhledem k tomu, že to armáda tutlá, je v tom namočeno i velení. Od generálního štábu po velitele čety. Bojme se takové armády.

      To se mi líbí

      • vera napsal:

        Nedělám si iluze o vojácích-žoldácích českých.
        Ale tím pádem už vůbec ne o amerických. Takoví co jsou schopni vzít si domů ruku mrtvého nepřítele na památku, nebo občurávat mrtvoly, nemluvím o radostném focení nad mučenými vězni – to jsou, nezlobte se na mně – projevy radosti nad utrpením druhých, jen tak, protože mě to baví… Tak o takových lidech já nedokážu říct, že neměli motivaci zmlátit nějakého afghánce. Střílejí tam po nich jako po zajících, školy nebo svatby, všechno jedno.
        Neřekla jsem že by mu naši nedali přes hubu. Ale každá věc má více vrstev. A tady v té já cítím motivaci hodit špínu na druhého, dostat ho do situace kdy se on zdá být tím špatným. Jedna ze základních manipulačních technik. Dotyčnému je názorně ukázáno, jak lehké je vyrobit na něho jakýkoliv podraz, dostat ho do prekérní pozice, stáhnout ho do špíny. Příště se už dotyčný ani nevzpouzí, protože by to stejně nemělo cenu.
        Nejen válka a peníze vyrábějí z lidí dobytek, je dokázáno, že i ve válce se lidé dokáží chovat v určitých mezích. Chytří manipulátoři to dobré ve vás zlomí ještě rychleji.
        Naši možná ještě hranici nepřekročili. To nevíme ani vy, ani já.
        Ale je jisté, že někdo vyrábí dojem, že ano.

        To se mi líbí

        • strejda napsal:

          Ten Afghánec běhal po svobodě, pak se zdraví dostal do rukou US Army a ta ho předala do rukou Czech Army a ta ho předala Afgháncům kde hned zemřel. A teď si položte tři otázky:
          1) Proč ho Američané předali Čechům, k čemu to bylo dobré? Vyšetřovací tým pro zajatce mají Američané.
          2) Pokud byl od Američanů tak zmlácený, že krátce nato zemřel, proč ho Češi přebírali? To jsou skutečně tak dementní, že jim nedošlo, že až ho oni budou předávat Afgháncům budou zranění muset vysvětlit?
          3) Kdo měl motivaci? Američané nebo Češi?
          A k tomu si proberte fakt, že na národnosti vojáků dobrovolně válčících pro peníze v cizí daleké zemi, nezáleží. nezáleží ani na rase.
          K tomu je možné jen dodat, že na odvolání je nyní i ministr obrany. Ještě aby se přidal premiér nebo president. Ti ale rozum mají, Metnar nemá. Mohl jen říci, že se věc vyšetřuje a vyšetřování není ukončeno. Proč předjímá výsledek je a bude jeho problém.

          To se mi líbí

          • strejda napsal:

            mělo být „ve zdraví“, ach jo.

            To se mi líbí

          • Slim napsal:

            Což o to, vaše logika je přesvědčivá; chytili ho, dali mu první nakládačku a pak si vzpomněli „hele, půjčíme ho Čechům“; zatracený Nuf Jork Tajmz.

            Jenže jsou lidé, kteří mají rádi univerzálního viníka. Často „Amíky“. (Ovšem Ďj€rdi Soros, Dr.h.c. mult je taky dobrej otloukánek). Aby se to vyrovnalo, mají titíž zase představu univerzálního Dobroděje…

            To se mi líbí

            • vera napsal:

              Co furt máte s nějakým univerzálním zlem nebo dobrem. Dobro je nenavážet se do jiných a nezabíjet je zbytečně, jen pro své ukojení.
              Kdyby v takových akcích figurovali angličani nebo francouzi, budu nadávat jim, v tom já se nežinýruju. Fakt nechápu, proč mi vždycky naskočí amíci…)

              To se mi líbí

          • Slim napsal:

            Ještě jsem měl dodat, že jeden z těch, který s tím začal, a mohl je „osmělit“, byl Opata. Asi se vidí v rambovské roli, trotl

            To se mi líbí

            • strejda napsal:

              Pokud to Američané dotáhnou do konce a věřím, že dotáhnou, tak to může být obrovská blamáž pro ČR počínaje premiérem, který ve stručnosti prohlásil nevím o tom nic, ale vím, že to Češi neudělali. To klidně mohl rovnou říci, udělali to Američané. Jiné řešení není, buď hodní Češi nebo grázlové Američani.
              Je neštěstí, když se i soudní lidé nechají zaslepit falešným nacionalismem.

              To se mi líbí

          • vera napsal:

            Tak. Takže až do konečného vyšetření budu o fousek víc věřit vojákům svého kmene. Považuju to za správné).
            Minimálně už jen proto, že naši vojáci do Afghu nepřišli jako první. Byli pozváni jako doprovodné pomocné síly, chránili místní stavby, doprovázeli místní celebrity. A někde od někoho se té tvrdosti a podrazům asi učil.
            Druhak – oba větší letošní průsery proběhly za účasti amíků. Přičemž v prvním případě amík zalehnul, ve druhém rovnou odletěl domů. A přímý zásah sračkou do ksichtu dostali Češi.
            Jak to teď mohlo probíhat, nevím, jen si tak představuju – chytli chlapce amíci, převáželi, ve svém dopravním prostředku, pak ho vyložili čechům u brány, zazvonili na zvonek a odjeli. Když Češi volali amíkům zpátky, dozvěděli se, že daná vojenská skupina už je v letadle na cestě domů. Vám to nepřijde jako zajímavá souvislost ? Zajímavé…)

            To se mi líbí

            • kočka šklíba napsal:

              Pokud to tak je (tedy ukazuje to na Amíky), tak alespoň ti „obyčejní“ vojáci budou vědět na co a komu slouží. I když si žádné iluze o našich žoldnéřích nedělám. Zatím nevíme vlastně nic.

              To se mi líbí

    • blbíš napsal:

      brzděte, přátelé, vadí vám to u těch druhejch a sami ste to rozjeli stejným způsobem ve spekulativních rovinách založených na „faktech/nefaktech“ … tohle nemám rád

      To se mi líbí

      • strejda napsal:

        Příteli, když může spekulovat premiér, ministr a generální štáb, tak i nějakej strejda může s něčím přijít. Podle všeho ví stejně jako ti výše jmenovaní. Minimálně do vyšetřování může zasáhnout úplně stejně jako český premiér etc. Berete to?
        Apropó, vždyť tady vesměs spekulujeme. Pravda se v naší době vytratila.
        Haló, kde jsi?

        To se mi líbí

  3. Miluše napsal:

    Omlouvám se panu Bavorovi, že uvádím citát z článku Lea.K. na nejmenovaném blogu.Je to výstižné pro současnou politiku.I já to cítím stejně, ale nedokázala bych to takto napsat. Celý článek stojí za přečtení

    Pokud je však pravda definována nikoliv jako shoda s realitou, ale jako shoda s politickým cílem, pak má jedinec smůlu a tak zvaná politická korektnost je de facto stejnou praktikou, jakou byly způsoby totalitních režimů.

    To se mi líbí

  4. lujjza napsal:

    Evropská armáda? To jakože všichni evropští členové NATO z tohoto spolku vystoupí a „přemístí“ se do paktu „EU armáda“?
    A kdopak by s tím „vystupováním“ začal? Dovedete si to vůbec představit? Já tedy ne.
    Anebo by to bylo tak, že jaksi v NATO samozřejmě zůstat (protože spojenci, zavázali jsme se, slíbili jsme, loajalita…) – a ještě tak nějak navíc (nebo „hlavně“?) se sdružit v „EU army“?
    Počet vojáků z jednotlivých států – podle jakého klíče? Kteří vojáci (z které země) budou posíláni bojovat naostro, a kam?
    Kdo o tom bude rozhodovat? Někdo z Bundeswehru? Nebo Macron? Nebo třeba nějaký „osvědčený“ politický aktivista?
    „Evropa“ už dlouho nevymyslela naprosto nic rozumného (bodejť – nikdo se zdravým rozumem tam snad ani není), EU papaláši se dokážou shodnout pouze na tvrdém diktování a vyhrožování „neposlušným“ zemím – jak by to potom vypadalo v „EU army?“
    Taky pomíjím fakt, že hlavně západoevropské armády jsou už velice „multikulti“… A tenhleten veškerý mišmaš setřást na jednu hromadu? Prokrista…
    „EU army“ by bránila hranice?… které?… a před kým?… anebo k čemu by vlastně byla?
    Mohla by třebas zasahovat proti vlastním, proti Evropanům, kteří se začnou bouřit… Nebo ne? Určitě ne, to byl ale ošklivý nápad, no toto…

    To se mi líbí

    • blbíš napsal:

      Ale lujjzo, lujjzo! Tohle přece máme u nás v Česku už dávno vyřešený!
      Myslím, že jak Vy, se obdobně ptala dokonce už za totáče Rosůlková a jsem přesvědčenej, že dostala naprosto jednoznačnou a zcela srozumitelnou odpověď, nevěříte?:

      tak fakt nechápu, v čem máte furt nejasnosti?

      To se mi líbí

  5. NavajaMM napsal:

    OT: Pán domáci, nejakí chlapi s depešou sa vám snažia rozkopnúť dvere.

    To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.