Transplantace


Veverky jistě pochopí, že takto významná událost v životě jednoho z „našich“ zaslouží okamžité zveřejnění.

Všiml jsem si, že někteří návštěvníci zde, u Bavora, neradi čtou o nemocích, nemocnicích a posledních věcech člověka. Pro ty nejsou následující řádky určeny.

V dubnu 2017 jsem zde, u Bavora, publikoval povídání o tom, jak mi našli nádor na ledvině, který museli odstranit i s půlkou jedné ledviny. Od té doby jsem byl dialyzován. V listopadu 2017 pak povídání o jedné formě dialýzy – o domácí, tzv. peritoneální dialýze. Toto je třetí článek na dané téma.

Odkázaný na dialýzu jsem byl celkem jeden a půl roku. Současně (rok a čtvrt) jsem byl veden na tzv. waitlistu (na čekací listině na transplantaci ledviny). Celý ten rok a čtvrt jsem musel mít neustále u sebe mobil (i s ním spát), neboť vyzván k nástupu na transplantaci jsem mohl být v kterýkoli den, v kteroukoli hodinu.

A tak v září 2018 přišel ten den a ta hodina. Uprostřed oběda zazvonil telefon, že za 20 minut pro mne přijede sanitka, neboť se našla pro mne vhodná ledvina.

Čekací listina na transplantaci je vedena v jediném celostátním registru. Když např. v nemocnici ve Zlíně odeberou ledvinu vhodnou k transplantaci, ihned kontaktují celostátní registr a odešlou mu zjištěné parametry. Celostátní registr zjistí, že vhodný příjemce je v Karlových Varech a začne kolotoč. Ledvina putuje za Zlína do transplantačního střediska v Plzni a příjemce zase z Karlových Varů rovněž do Plzně.

Já jsem absolvoval transplantaci v jednom z pěti českých transplantačních středisek – v Ostravské fakultní nemocnici. Po příjezdu do nemocnice jsem byl rovnou umístěn na transplantační JIP a absolvoval jsem mnoho různých předtransplantačních vyšetření.

Pak mi sdělili, že se čeká, až ledvina dorazí. Z toho usuzuji, že se vezla odněkud z daleka. Večer v v 20,45 jsem byl odvezený na sál. Tam provedli ještě tzv. křížovou zkoušku – zda skutečně můj organismus a ledvina jsme kompatibilní. Poté mě uspali. Druhý den jsem se od sester dozvěděl, že ve 23,30 jsem byl už zpět na JIP. To znamená, že vlastní operace trvala jen něco málo přes dvě hodiny. To mi připadá jako krátká doba na tak náročnou operaci. Také po zkušenosti s předchozí operací – odstraněním nádoru na ledvině – probíhala rekonvalescence po transplantaci rychleji a pociťoval jsem menší bolesti.

Transplantovaná ledvina se vkládá do břišní dutiny s tím, že původní dvě ledviny zůstávají na místě. Prý časem přirozeně zakrní. Již třetí den po operaci mi sdělili, že má nová ledvina pracuje výborně. Asi jsem měl štěstí na dobrou ledvinu. Ihned po transplantaci jsou nasazeny tzv. imunosupresiva, tj. léky potlačující vlastní imunitní systém, aby organismus novou ledvinu neodmítl. Imunosupresiva mají dvě nevýhody – člověk pak snadno onemocní na něco, s čím by si organismus jinak snadno poradil, a také zvyšují hladinu cukru v těle. V mém případě bylo zvýšení hladiny cukru jen malé, takže se to řešilo dietou. Kolegové transplantovaní přede mnou to měli horší, těm píchali inzulín.

Do domácího ošetřování mě pustili již po sedmi dnech, jinak to prý bývá až po deseti dnech. Ti, jimž aplikují inzulín zůstávají v nemocnici ještě déle. Jednou týdně musím absolvovat v transplantačním středisku potransplantační kontrolu (s odběry krve a moči), kde se vyhodnocuje, jak nová ledvina pracuje. Časem se prý intervaly kontrol prodlouží.

Aby život nebyl tak jednoduchý, stalo se, že mi před časem zemřela manželka. Již jsem byl domluvený, že se ze Severní Moravy přestěhuji za dcerou do Jižních Čech. Transplantace stěhování oddálila, ale jen o čtrnáct dní. Takže teď bydlím kousek od Českých Budějovic. S tím souvisí, že nově spadám pod transplantační středisko IKEM Praha. Tam také dojíždím na kontroly.

IKEM – institut klinické a experimentální medicíny je továrna na zdraví. To slovo zdraví myslím v kladném smyslu, v IKEMU dělají opravdu zázraky. Slovo továrna má spíše negativní význam. Rozlehlý, nepřehledný komplex budov, velice mnoho pacientů a poněkud (ve srovnání s Ostravou) neosobní přístup.

Něco na téma české zdravotnictví. Na jedné straně koná opravdu zázraky, na druhé straně může mít pacient smůlu. Můj spolupacient na ostravském transplantačním JIPu mi líčil, jak onemocněl na ledviny. Obvoďák mu zjistil zvýšenou hladinu cukru a místo, aby ho poslal na diabetologii, léčil ho sám. Nasadil mu jakýsi lék, a když to nezabralo, zvýšil mu dávkování, a pak znovu, když ani to nezabralo, přidal mu druhý lék. Když se hodnoty cukru nelepšili, poslal ho konečně k diabetoložce. Ta spráskla ruce. Takové dávky a taková kombinace léků vám musela zničit ledviny. A taky, že jo.

O penězích se zpravidla mluví až v první řadě, Já je uvedu alespoň na závěr. Vyjel jsem si účet z mé zdravotní pojišťovny a zjistil jsem, že za poslední dva roky za mne zaplatila vyšší částku, než činí veškerý majetek naší rodiny.

P.S. U minulého článku „Domácí dialýza“ se kdosi v diskuzi zajímal o chemické složení peritoneálního roztoku. Tak ho nyní uvádím.

Napsal Joda

Příspěvek byl publikován v rubrice Jodoviny se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

27 reakcí na Transplantace

  1. K-k. napsal:

    Veverky neopochybně prominou – a já blahopřeju k úspěšné transplantaci a držím palce, aby i rekonvalescence byla úspěšná! 🙂

    To se mi líbí

  2. oh napsal:

    Také se přidám k blahopřání a držím palce i na nohou.

    To se mi líbí

  3. NavajaMM napsal:

    Tiež držím všetky palce.

    To se mi líbí

  4. Jitka napsal:

    Přidávám se, přeji zdraví a co nejméně návštěv v nemocnici, ať Vám ta ledvina dobře slouží.

    To se mi líbí

  5. Cech napsal:

    Přidávám se taktéž ke gratulantům a přeji nechť pro Vás existuje opět ten normální život, se vším všudy a hlavně více radosti než strastí.

    To se mi líbí

  6. jaa napsal:

    No tak já se přidávám. pravdou je, že i když jsou to ouvej témata – neškodilo by podobné svěřování. Nebýt Miluše – tak nějak bych se na operaci očí , asi neodhodlala, protože člověk nikdy neví, nebo si spíš představuje to horší…. Škoda, ty opravené oči je něco neskutečného, i když ten „čistě “ viděný svět není až tak moc a člověk vidí i to co dřív neviděl a raděj by neviděl ani teď . A zbytečně jsem se trápila dost dlouho, když se to pomalu zhoršovalo.
    Njn, nejsme už nejmladší a tak holt…. to opotřebování se nějak víc projevuje.
    Držím palce a dík za odvahu…..

    To se mi líbí

  7. tata napsal:

    Samozřejmě přeji hodně zdraví a ještě dlouho

    To se mi líbí

  8. berkowitz napsal:

    Můj dobrý kamarád má taky transplantaci ledviny za sebou, řekl, jaká je to slast vypít si jednu Plzeň na ex, když je žízeň.
    Přeji vám velkou řadu těch Plzní k udolání.

    To se mi líbí

  9. Minorita napsal:

    Samozřejmě Vám držím pěsti i palce, a přeji úspěšnou rekonvalescenci …

    To se mi líbí

  10. vera napsal:

    My se neznáme, a ještě k tomu jste opustil severní Moravu… (
    Ale vážně, se mi zdá že toho máte najednou docela dost, na jednoho čllověka. Opravdu vám přeju, ať se vám v pohodě ujme nová ledvina i nový život ). Kdyby na vás šla nějaká mrzutost, doporučuju kousek z pana dr.Nešpora. Trochu masáže, a na závěr jeho úsměv…

    To se mi líbí

  11. vera napsal:

    K tomu dávkování léků, to se někdy člvoěk dozví věci…Manželovi řekla obvoďačka bezelstně – ale to mi nemůžete tyhle léky odmítnout, vy je musíte brát, to je dvouletý výzkum… a přitom mu sama objednávala sanitku, protože po nových lécích na vysoký tlak měl dost přes 200.
    Asi jsme v našem zdravotnictví lepší v té chirurgické části)

    To se mi líbí

  12. Hudec napsal:

    České zdravotnictví je takové nebo makové….

    Vnuk měl léto strávit v USA na jakémsi programu pro studenty (jako VŠ student fyzioterapie dělal plavčíka na Long Islandu). Rodina byla nadšená, já měl starost. Zdravotní a úrazové pojištění. Zařídil jsem jako obvykle při cestách do zahraničí u Allianz. V porovnání s Evropou násobně dražší. Zajímal jsem se o poměry v USA při nemoci nebo úrazu. Bez pojištění děs a hrůza, a ani Amíci většinou nejsou pojištěni. Léčí se sami, léky si nakupují v drogerii. K lékaři jedině, když je smrt na jazyku. Vážná operace bez pojištění – finanční likvidace celé rodiny. Tolik v kostce.
    Teď na podzim jsem se byl nechat zaregistrovat na celkem banální operaci (karpální tunely) ve fakultní nemocnici v Plzni. Dělají to i jinde, ale chtěl jsem se svěřit do péče špičkových neurochirurgů – přece jen jde o pravou ruku, a v té držím zbraň (informace pro Slima a Rytíře) a to je důležité.
    Mám sice v naší FN konexe až na nejvyšších místech, ale bylo mi blbé je obtěžovat s takovou banalitou, a tak jsem si vytrpěl čekání před ordinací v čekárně – tři a půl hodiny. Ve společnosti prakticky samých důchodců, jak jsem vyrozuměl z jejich debat. Odvíjelo se to podle jednotného modelu – jaký je to bordel, že musejí tak dlouho čekat. Nejlepší byla jakási madam cca 65 let, která „musela vstávat v půl šesté, aby sem dojela a teď jí ujede polední autobus, a tak nestihne starému podat oběd“. Tak jsem si vzpomněl na ty americké poměry, uvědomil si, že za důchodce platí u nás zdravotní pojištění stát (za mě ještě ne, já pořád pracuji a platím si sám), a myslel si něco o té madam (že je kráva) a o těch ostatních (že jsou debilové).
    Neurochirurgie v FN Plzeň má vynikající pověst, ti hoši tam umějí různé zázraky, byl jsem mj. svědkem jak cosi operují a přitom to učí zahraniční studenty (kteří si studia platí) v angličtině. A madam je těžké vstát v půl šesté….
    Jestli nám něco po tom socialismu ještě zbylo dobrého, tak je to systém zdravotnictví a bylo by hodně blbé chtít ho přeměnit „po americku“.
    Tolik můj relativně čerstvý zážitek a porovnání a hlavně – Jodovi držím palce, ať vše dobře pokračuje!

    To se mi líbí

    • kočka šklíba napsal:

      No tak to Vám mohu napsat, že pojištění od Allianz už nikdy. Před 2 lety přítel naší dcery málem musel letět pro svou nemocnou sestru do USA. Byla tam také na letní brigádě, poslední 2 týdny v září si tam udělala s kamarádkou prázdniny, pak nasedly do letadla v Miami s přestupem ve Washingtonu snad a zpátky domů. Jenže ona najednou prohlásila že nikam nepoletí, vyhodila pas a všechny doklady a šla ven z letadla. Všichni z ní byli úplně vedle, zavolali sanitku, a ta jí převezla do nemocnice. Kamarádka tedy také neletěla. Proto to všechno víme. Jenže jí propustili po asi 3 dnech v 11 hodin večer a jdi si kam chceš. Ona byla skoro mimo přitom. Bloumala v noci po úplně neznámém městě, naštěstí dobří lidé nevymřeli, nějaký pán se jí ujal, vzal jí domů k manželce a 3 dětem a povedlo se mu jí umístit za další asi 3 dny do další nemocnice. Zatím rodina tady šílela, byla samozřejmě pojištěná, u Allianz, ale Allianz dělala mrtvého brouka, jen než se její matka tady dostala k nějakému člověku co by měl rozhodnout co dál trvalo asi 4 dny. Pak rodině sdělili, že prostě to není úraz a že jí do ČR tím pádem nemohou přepravit atd., přitom bylo jasné, že jde o nějakou psychickou nemoc. Nikdo pořádně nic nevěděl, kamarádka už musela do ČR, vůbec si nedovedu představit co rodina prožívala.
      Nakonec štěstí v neštěstí….ta agentura, co jí zprostředkovala práci, měla také nějaké pojištění a i když už vlastně její pracovní poměr tam skončil, přepravili jí zpátky i s lékařským doprovodem, a 1. třídou dokonce, do ČR až do nemocnice, po asi měsíci. Tady pak strávila půl roku v nemocnici, bere prášky, prý maniodepresivní psychóza. Ale pojišťovna Allianz v tom neudělala vůbec nic, snad tedy zaplatila ten její pobyt v nemocnici, který ale musel být dost hrozný, přijela prý špinavá, neostříhané nehty prostě hrůza. Ona naštěstí si to tak moc prý nepamatuje. Tolik k pojištění od Allianz.

      To se mi líbí

      • blbíš napsal:

        1)
        kočko, já jen doufám, že pojišťovna VZP mě doparví tím slíbeným vrtulníkem z hor, bude-li potřeba, furt tomu totiž věřím, proto se u ní před každýma horama pojišťuju
        2)
        jinak k těm „mňamkách uvedených na tom Jodovým peritoneálním roztoku co mu kapou. To když mně prohlíželi moje široká srdce katetrem, tak mi potom v rámci alibismu dali tzv. stabilizační fyziolgickej roztok a tam, nebylo skoro nic, tedy až na jedinou položku maličkého popisu – „NaCl v množství nula nula nic„. To už houska od mý stále ještě ženy, kterou sem dostal sebou do nemocnice k vobědu, měla, kurva, víc soli než v tý kapačce. Ale konstatuju to samý co náš Hudec, ke stížnosti sem neměl důvod!

        To se mi líbí

    • Slim napsal:

      Zbraní myslíš pohár veltlínu?

      Máš v lecčems recht, leč je to trochu složitější. Zdravotnictví v USA je (potenciálně technicky) špičkové. To co zemi drží mimo skupinu civilizovaných vyspělých zemí, jsou politikové. Teď zrovna blonďatý oblíbenec mnohých z vás a předtím jemu podobní. Hil a Obama byli poslední z progresivistů, kteří se ho snažili proti těm pravičáckým dinosaurům zlepšit. Poslední komu se podařil velký průlom byl LBJ.

      Čili když sečteš technickou (včetně kvality doktorů) vyspělost, nedostatečnou dostupnost a drahotu (protože to jsou právě ta tři kritéria, podle kterých WHO celek posuzuje), zjistíš, že to WHO ve srovnání vychází tak, že USA a ČR jsou blízko sebe, asi kolem 30. místa. Na prvních místech bývá Francie, Itálie apod. země.

      Vygůgluj si srovnávací žebříčky WHO, resp. OECD. Ona osobní zkušenost je sice v něčem dobrá, ale je přece jen jedinečná a tudíž nereprezentativní.

      To se mi líbí

  13. Miluše napsal:

    Připojuji se také s přáním, aby se Vám dobře vedlo. Manžel mé sestry je tři roky po transplantaci ledviny. Operovali ho v IKEMu. Také byl na zařazen na seznamu a jednoho dne dostal výzvu, aby se dostavil, zatím jako náhradník. Nakonec se ukázalo, že darovaná ledvina bude vhodnější právě pro něho. Na rozdíl od Vás byl hospitalizován asi měsíc, než začala ledvina fungovat. Bez inzulinu se ale neobejde.
    Tak tedy blahopřeji, že jste všechny útrapy šťastně překonal a ještě můžete dodávat sil ostatním.
    Souhlas s názorem pana Hudce na zdravotnictví. Také už mne doktoři několikrát dostali z pěkné bryndy. Patří jim velké poděkování.
    Ať se daří a rovněž Vaší dceři, u které nyní žijete.
    Napište, čím se zabýváte a co Vás těší. 🙂

    To se mi líbí

  14. blbíš napsal:

    … sem se právě vrátil z dvoudenní vycházky po mejch lesích, po přehradě a votevřu domácí dveře a vono na mě hned juklo tohle:

    A tak v září 2018 přišel ten den a ta hodina. Uprostřed oběda zazvonil telefon, že za 20 minut pro mne přijede sanitka, neboť se našla pro mne vhodná ledvina.

    To ste mi, příteli, udělal velkou radost. Jodo, ty nádherný lesy a vody Vás teď taky čekaj!!!

    To se mi líbí

  15. M-T napsal:

    Ať se Vám, Joda, daří už jen dobře! Za vše, co jste o tom napsal, Vám děkuji.
    Náš dědoušek dostal od OL v počátku antibiotikum!!! Natolik OL věřil, že je poctivě využíval, ač jsme mu radili a prosili okamžitě na internu nebo i pohotovost. Pořád spal, začal hubnout a na internu jsem ho objednala sama. Pak šlo vyšetření jedno za druhým. Bohužel, nádor ve své agresivitě udělal metastáze do plic, operace už nebyla a není možná. Naštěstí novou bio léčbou se sice růst pozastavil (na jak dlouho?) a žít se musí, i s vetřelcem.
    Jak pravil klasik: Život není to, co chceme, ale to, co máme.

    To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.