Čo nám Dalajláma povedal o migrantoch? – o komunikácii (5)


Téma migrácie do Európy je živá už niekoľko rokov a vyzerá to, že záujem o ňu tak skoro neopadne. V polovici tohto mesiaca prilial do ohňa oleja svojim vyjadrením človek, od ktorého to vítači migrantov čakali snáď najmenej – Jeho svätosť 14. Dalajláma na svojom turné vo švédskom Malmö. Za všetky šokujúce titulky aspoň ten z AC24: „Evropa patří Evropanům, uprchlíci se musí vrátit do svých rodných zemí původu“. O interpretácii nebolo pochýb, presne v tomto duchu o výrokoch Dalajlámu informovali súhlasne aj The Sun, The Independent, Fox News

Celkom nezvykle sa výrokov Dalajlámu, ktorý sa inak roky považoval za ikonu slniečkárskej Európy, chytili rebeli ako Matteo Salvini, ale aj Andrej Babiš v priebehu aktuálnej debaty o prijatí 50 sýrskych sirôt do Českej republiky. Andrej Babiš obratom čelil kritike za to, že slová Dalajlámu vytrhol z kontextu a prispôsobil svojej politickej pozícii.

Ale ostrej kritike od svojich tradičných podporovateľov čelil aj samotný Dalajláma. Poľský proeurópsky časopis Politicalcritique napríklad Dalajlámovi tvrdo vyčíta, že sa neozval, keď pred rokom vrcholila kríza moslimských utečencov Rohingja z budhistického Mijanmarska. Ďalej pripomína aj predchádzajúce protiimigračné výroky Dalajlámu a vzhľadom na načasovanie – voľby vo Švédsku, v ktorých sa posilnila krajná pravica, otvorene nazývajú Dalajlámu hovorcom krajnej pravice. Novozélandský Newshub vo svojom článku cituje mnoho nenávistných tvítov na adresu Dalajlámu, v ktorých mu napríklad pripomínajú jeho mlčanie, keď Európania bombardovali moslimské krajiny, z ktorých pochádzajú utečenci, alebo ho priamo nazývajú farizejom prvej veľkosti, veď nech sám dá príklad a vráti sa do Tibetu. Novozélanďania však objavili aj triezvy tvít z druhej strany, ktorý hovorí, že keď sa rétorika Dalajlámu začína podobať na rétoriku krajnej pravice, tak je snáď čas na prehodnotenie nášho postoja ku „krajnej pravici“.

Na vytrhávanie výrokov z kontextu a ich politické využívanie vo vlastnom kontexte, na to sme na Európskej scéne zvyknutí, to nie je nič prekvapujúce. Nič prekvapujúce nie je ani na tom, keď politik dodáva váhu svojmu postoju citovaním morálnej autority, ktorú uznáva aj jeho oponent.

Skúsme sa teda povzniesť nad jednoduchý bipolárny pohľad na svet a pozrime sa na to, čo v skutočnosti Dalajláma v Malmö povedal. Presné znenie jeho slov je uvedené v angličtine na jeho oficiálnej webovej lokalite:

Keď sú utečenci z iných krajín nútení prichádzať do Európy, je to skvelé, že im Nemecko a ostatné Európske krajiny pomáhajú. Myslím, že väčšina z týchto utečencov považuje naďalej svoje vlastné krajiny za svoj domov, ale práve teraz tam musia čeliť masívnemu zabíjaniu, násiliu a utrpeniu. Kvôli tomu stadiaľ ušli. Preto by im Európske krajiny mali dočasne poskytnúť útočište a zvlášť deťom by mali poskytnúť aj podmienky na vzdelávanie vrátane technického vzdelávania, ktoré mladí ľudia potrebujú. Cieľom je, aby nakoniec boli schopní vrátiť sa a pracovať na obnove svojich vlastných krajín. Toto je môj názor od samého začiatku.

Napríklad nás, Tibeťanov, prichýlila India, ale väčšina z Tibeťanov sa chce vrátiť späť do Tibetu, keď sa tam zmení situácia. Každá krajina má vlastnú kultúru, jazyk, vlastný spôsob života a pre ľudí je lepšie, keď žijú vo svojej domovine. Toto je môj názor.

Nechám na vašom vlastnom zvážení, či presná a autorizovaná verzia Dalajlámovej odpovede podporuje, alebo podvracia postoj Andreja Babiša. Zamyslím sa v ďalšom radšej nad kontextom, z ktorého je Dalajlámova odpoveď vytrhnutá.

My, ľudia zo západu, sme vychovaní karteziánskym redukcionizmom. My poznávame svet rozbíjaním hmoty na atómy a vytrhávaním javov z kontextu, aby sme ich mohli skúmať v ich najjednoduchšej podobe. Dalajlámov celoživotný kontext je však úplne iný. Je hlavne budhistický mních. Jeho kontext je celoživotné hľadanie budhovskej podstaty vo svojom vnútri a celoživotná snaha o prejavenie a oživenie tejto budhovskej podstaty. Jeho súcit, nenásilie a dôraz na šťastie jednotlivca nie sú politickou pózou, ale práve tým kontextom, ktorý si musíme uvedomovať, aby sme ho správne pochopili.

Otázka v Malmö smerovala k tomu, ako by sa mala Európa chovať k utečencom a organizátori možno kalkulovali s kontextom súcitu. Lenže budhista nemôže otázku zredukovať na „čo my s nimi“ bez súčasnej odpovede na otázku „čo oni s nami“. Pretože budhista predpokladá, že nielen my by sme mali prejaviť súcit voči nim, keď to potrebujú, ale aj oni voči nám, keď núdzová situácia pominie. Súcit s nami prejavia aj tak, že nás budú obťažovať čo najmenej a budú čas využívať na to, aby sa pripravili a mohli sa čo najskôr vrátiť a znovu postaviť na vlastné nohy. Dalajláma zároveň hovorí jasne, že ich tu ani nemôžeme držať násilím, nebudú tu šťastní, lebo najšťastnejší je človek doma.

Presne tento postoj demonštroval Dalajláma nie raz a konzistentne. Brazílsky katolícky teológ Leonardo Boff raz publikoval o svojom prekvapujúcom a do hĺbky smerujúcom rozhovore s Dalajlámom o náboženstve. Napokon mu položil otázku, ktoré náboženstvo považuje za najlepšie, s očakávaním, že Dalajláma svoj zanietený výklad o budhizme korunuje logickou odpoveďou, aj vzhľadom na starobylosť budhizmu. Dalajláma sa však nenechal nachytať a šokoval: „Najlepšie je také náboženstvo, ktoré ťa najviac priblíži k Bohu. Také, ktoré z teba urobí lepšieho človeka.“ Leonardo bol prekvapený takou múdrou odpoveďou, ale pokračoval: „Čo to je, čo ma urobí lepším?“ Dalajláma odvetil: „Čokoľvek, kvôli čomu budeš súcitnejší, citlivejší, objektívnejší, láskavejší, ľudskejší, zodpovednejší a etickejší.“

(Na tomto mieste sa neubránim, aby som kvôli všetkým návštevníkom siene pána Bavora, ktorí sa považujú za ateistov uviedol, že – presne tak, ak ste vy lepšími ľuďmi vďaka svojmu ateizmu, tak to je pre vás, podľa Dalajlámu, to najlepšie náboženstvo.)

Leonardo Boff ďalej cituje Dalajlámov záver a pre nás je to zhrnutie jeho kontextu:

„Zákon akcie a reakcie sa neobmedzuje len na fyziku. Týka sa aj ľudských vzťahov. Ak je v mojich činoch dobro, vráti sa mi dobro. Ak konám so zlosťou, vráti sa mi zlosť. Toto nám hovorili starí rodičia a mali pravdu. Vždy sa ti vráti to, čo želáš druhým. Šťastie nie je záležitosťou osudu, ale voľby.

Pestuj svoje myšlienky, lebo tie sa zmenia na slová.

Pestuj svoje slová, lebo z nich sa zrodia činy.

Pestuj svoje činy, lebo z nich sa stanú návyky.

Pestuj svoje návyky, lebo tie vyformujú tvoj charakter.

Pestuj svoj charakter, lebo ten určuje tvoj osud.

 

Žiadne náboženstvo nie je nad Pravdou.

Jenže: https://www.youtube.com/watch?v=IFD0_Wz96cc&feature=youtu.be

 

Zdroje:

https://ac24.cz/-/dalajlama-evropa-patri-evropanum-uprchlici-se-musi-vratit-do-svych-rodnych-zemi-puvodu

https://www.independent.co.uk/news/world/europe/dalai-lama-europe-refugee-crisis-immigration-eu-racism-tibet-buddhist-a8537221.html#spark_wn=1

http://www.foxnews.com/world/2018/09/15/dalai-lama-says-europe-belongs-to-europeans-and-refugees-should-ultimately-go-back-home.html

https://it.blastingnews.com/politica/2018/09/dalai-lama-europa-agli-europei-rifugiati-nel-loro-paese-salvini-esulta-002720257.html

https://zpravy.idnes.cz/babis-socialni-site-dalajlama-soucit-tibet-uprchlici-syrie-pomoc-humanita-15z-/domaci.aspx?c=A180917_112759_domaci_bja&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=denni-tisk

https://www.thelocal.se/20180913/dalai-lama-europe-belongs-to-the-europeans

https://www.newshub.co.nz/home/world/2018/09/dalai-lama-sparks-debate-over-europe-belongs-to-europeans-comment.html

http://politicalcritique.org/world/2018/dalai-lama-to-refugees-europe-belongs-to-europeans/

https://www.dalailama.com/news/2018/his-holiness-the-dalai-lamas-response-to-a-question-about-refugees

http://inthefootstepsofthebuddha.com/your-religion-is-not-important/

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Navaja se štítky , , , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

47 reakcí na Čo nám Dalajláma povedal o migrantoch? – o komunikácii (5)

  1. NavajaMM napsal:

    Dodatok.
    Po odoslaní článku sme s pánom Bavorom komunikovali o videu zo švédskej televízie, na ktorom bolo vidieť, ako Dalajláma v Malmö tieto slová prenáša. Pán Bavor ho uviedol pod textom s veľavravným návestím „Jenže“. Ak to poukazuje na rozdiel v slovách pred kamerou a slovách na Dalajlámovej oficiálnej stránke, tak ten rozdiel je jednak v kvalite angličtiny (Dalajláma sa vyjadruje pomerne lámanou a jednoduchou angličtinou, text na jeho stránke je uhladený a nemá štylistickú chybu.) a jednak tým, že citovaný text z oficiálnej stránky sa týka vystúpenia v Rotterdame, teda z inej akcie v rámci toho istého turné.
    Dalajláma síce inými slovami, ale významovo povedal to isté.

    To se mi líbí

  2. blbíš napsal:

    hele, si říkám, nebude mu v tom dalajlámým úboru krapet už taky zima v tom Švédsku? Je to nerozum vod toho starce, žejo! By měl moje kalousští sympatie, kdyby natáhl místo těch blbejch sandál horaly, do nich bílý silný fusekle a pod ten sovětsko červenej přehoz natáhl pořádnej huňatej ovčí rolák.

    To se mi líbí

  3. vonrammstein napsal:

    Spadlo mi připojení, tak se mi dlouhej příspěvek neodeslal. Zestručním to:
    Davajhavel je negativem toho, co byl Jan Křtitel pro Krista: Je to věrozvěst Antikrista.
    Rozebral bych to podrobněji, ale byl by z toho článek delší, než je ten Váš.

    To se mi líbí

    • strejda napsal:

      Zkuste to napsat trochu srozumitelněji pro nekřesťany. Jaká byla úloha Jana Křtitele? Co je to Antikrist? Jaká je jeho úloha?
      A tak jen vím, co je to patrně Davajhavel.

      To se mi líbí

      • vonrammstein napsal:

        Už jsem to řekl. Věrozvěst. Předchůdce, uvaděč… Potřebujete další synonyma?
        A pojem Antikrist se vysvětluje sám sebou.

        To se mi líbí

        • strejda napsal:

          Našel jsem si to ve Wikipedii. Je tam zajímavá věta: Antikrist získal díky těmto konotacím ve Zjevení Janově post bytosti, která na zemi přijde a bude působit před druhým příchodem Ježíše Krista na zemi a pokusí se (velmi úspěšně) převzít vládu nad světem ve jménu falešné lásky a humanity.
          Tak to je docela zajímavé z dnešního pohledu. Opravdu to vypadá, že zlo přichází jako dobro. Pro křesťany to může být zajímavá analogie. Kolikrát to ale již v dějinách bylo? Falešné dobro.

          To se mi líbí

          • vonrammstein napsal:

            Mnohokrát, ale nabývá to na síle. Apokalypsa není časově ohraničená, je determinovaná jistými událostmi. My, už nevzdělaní v náboženství, některá znamení nerozpoznáváme. Jsou popsána velmi obrazně, dva tisíce let starým jazykem, který v mnoha ohledech nekoresponduje s tím, jak některé pojmy chápeme dnes. Pokud se ale zamyslíte hlouběji, zjistíte, že Apokalypsa už probíhá. Obsahuje několik hraničních událostí, které na první přečtení vypadají ultimátně, ale ve skutečnosti mohou trvat staletí. Některé z nich už probíhají. Ale vzhledem k obraznosti textu můžou probíhat ještě tisíc let. Nebo taky skončit pozítří. Nevíme. Jisté je jenom to, že žijeme v posledních dnech. Nejisté je, kolik jich ještě bude.
            Falešná láska a humanita je jedním z těch znamení.

            Líbí se 1 osoba

    • NavajaMM napsal:

      Moc rád by som s Vami na túto tému pohovoril. Antikristom s Vašim popisom je totiž Havel a všetci jemu podobní. Pre nich je však Dalajláma len ako maňuška (kašpárek na niti). Vôbec nemajú ani poňatia o tom, čo v skutočnosti Dalajláma hovorí a ani ich to nezaujíma. Oni a tá ich postmoderná mašinéria dokáže obliecť Antikrista do akéhokoľvek prestrojenia, pred tým sa nedá brániť, jedine tak, že tomu človek nevenuje pozornosť.
      V skutočnosti Dalajláma nie je proti kresťanstvu (ako to vyplýva aj z jeho slov, ktoré som tu citoval), nemá najmenší úmysel kresťanstvo nahradiť niečím iným, lebo Dalajlámov budhizmus v prísnom zmysle slova nie je náboženstvo.

      To se mi líbí

      • vonrammstein napsal:

        Ano, Havel, Halík a mnozí další. Není jen jeden Antikrist, jsou jich zástupy. Gjamccho křesťanství nepopírá, to máte pravdu. On jím jako inkarnace jakéhosi smyšleného božstva Avalókitéšvary jen tak nenápadně, mezi řádky, pohrdá.
        I já bych si o tom s Vámi rád popovídal. Na Slovensku se teď neděje nic, co by mě tam táhlo, ale můžu si prostě udělat výlet. Mezi řečí bych rád navštívil několik slovenských hradů.

        Líbí se 1 osoba

  4. strejda napsal:

    Velmi moudrá slova mající nadčasovou platnost:
    „Na tomto mieste sa neubránim, aby som kvôli všetkým návštevníkom siene pána Bavora, ktorí sa považujú za ateistov uviedol, že – presne tak, ak ste vy lepšími ľuďmi vďaka svojmu ateizmu, tak to je pre vás, podľa Dalajlámu, to najlepšie náboženstvo.)“
    A Dalajláma? Jeho proslovy by byly zcela obyčejné, pokud by i svět byl obyčejný. To jen sluníčkáři a podobní nastavili, díky velké přízni hlavních médií, tu jeho podivnou úroveň. Počínaje podporou manželství dvou lidí, kteří dle přírodních zákonů nemohou mít potomky, až po podporu nekontrolovaného přesunu obyvatelstva. Svět se změnil, příroda přestala snášet lidský přetlak a začala problémy řešit sama.
    Pořád se domníváme, že přírodě poručíme, vyzrajeme nad ní. Pokud si příroda myslí (to není Bůh, který chce nekontrolované množení a následný kolaps civilizace), že je lidí moc a přirozenou cestou omezuje porodnost, tak je to správné. Proč by se Evropa a s ní celý svět nevrátily na jednu miliardu či dvě miliardy lidí? Jaký smysl má stále růst? Jen proto, aby se mohlo více prodávat a více utržit? Co každý z nás z toho má?

    To se mi líbí

  5. blbíš napsal:

    1)
    tak to máme necelej tejden do Mnichova, žejo, přátelé. Se nedivím, že všechen ten před krátkým časem čiloučkej minstrem v čele s ČT je z toho srpna tak vyřízenej, že nyní mu dochází pára, ale to se dalo očekávat, klasika, žejo? A jak sem šel večer z garáže, tak sem se stavil u tý mý ženy a vona koukala na bednu a tam zrovna se řešil nějakej děj a nechyběly: smrti Stalina s Gottwaldem, oběšení Horákový a pálily se tam celoživotní úspory českých lidiček, prostě chmurno padesátých let. Tak sem se pro jistotu zadíval na kalendář a jasně, že nebyl březen a jasně, že bude Mnichov. Tak sem se zeptal, že to vod tý ČT je jistě neúmyslný načasování a vona na to, že prej gestapo v tom seriálu už bylo v tom srpnu. Kurva, přátelé, voni sou už tak průzračný, že to snad nedělaj ani naschvál. Fakt to tý mládeži cpou do hlavy způsobem, že to jednou musí přece vyjít! Tak nějak sem to řekl i tý svý ženě a vona se na mě podívala a chlácholivě, jako dopoledne naší malý vnučce nad vodřeným kolínkem, mi zabroukala s převahou vědoucího: „… jen klídek, voni se na to stejnak nedívaj, a když, tak to na nich ani náhodou něco zanechá!
    Tak vám teď přátelé vlastně nevím, jestli mám věřit tý svý stále ještě úče?

    2)
    no, a když pozoruju toho Babiše jak si opakovaně nabíhá na vidle těm dobroserům s těma 50 sirotkama, tak zejména pro něj a jemu podobným bych si znovu dovolil přepsat, co sem tady před pár dny napsal:

    Sme divná společnost, místo abychom na hloupou ženskou nereagovali, pokusili jí a jí podobným to už nehodit u voleb a tím je poslat konečně do háje, tak jim furt a furt skáčeme na ten jejich vožužlanej špek, můžeme se v diskusích a reakcích na ně přetrhnout … fakt, něco neskutečnýho!

    Kdyby se nás to netýkalo, řekl bych, dobře mu tak, zmetkovi, ale von nám to zavaří i s tím připrchlickým memorandem vod toho OSN, uvidíte!!!!

    To se mi líbí

    • vonrammstein napsal:

      Já mám život podstatně jednodušší. Taky jsem byl včera v garáži. Pohladil jsem jednu ze svých dvou motorek (druhou nemůžu, je rozebraná na atomy), nastartoval ji, zatočil si heftem, poslechl si, jak zpívá-a mám v duši klid nadlouho. Protože dokud nám fungujou motory a zbraně, je svět v pořádku.

      To se mi líbí

    • Cech napsal:

      Zde prosím pane Blbíš to opět není až tak primitivní záležitost, že by si Babiš nabíhal na vidle. Metodika manipulační činnosti katolické církve zaměřená na destrukci státu pomocí připrchlické krize, tak jak postupně rozkládá vedoucí státy EU (Německo, Francii aj.), tak se nyní snaží dostat ke slovu i u nás.
      KDU – ČSL která je zodpovědná za prosazování zájmů katolické církve, předvedla jedno z nejlepších PR poslední doby. Naprosto prázdnou frázi o pomoci fiktivním sirotkům prodala tak perfektně že i Adam Znášik musí více jak závidět.
      “ Michaela Šojdrová přišla na schůzku s požadavkem na vládu, aby přijala 50 dětí bez doprovodu z řeckých uprchlických táborů. Mělo jít o bilaterální dohodu mezi ČR a Řeckem“.
      Naprosto perfektně zvládnutá výroba souhlasu, kde nejen že paní Michaela Šojdrová neměla žádné sirotky ale ona ani nevěděla kde a jak je má hledat.
      To zásadní a podstatné z celé té sirotčí taškařice katolické církve je onen poznatek, jakou gigattickou publicitu a jaké a kolik veřejnoprávních manipulačních prostředků se podílí na přímé propagaci katolické církve.
      Proto bohužel byl Andrej naprosto tvrdě a nekompromisně přinucen jít do této přímé konfrontace, kde najednou po schůzce paní Šojdrová “ byla zaúkolována panem Babišem“, že musí nějaké sirotky najít, tak aby se její projekt mohl uskutečnit (měl vůbec nějaké opodstatnění). To co předvádí katolická církev ústy paní Michaely Šojdrové je něco na co si netroufla ani TOP 09+STAN za dob nevětší občanské podpory.
      Proto 50 sirotků je a zůstane čistým a nefalšovaným výsměchem českému voliči, který naprosto bezmyšlenkovitě to hodí katolické církvi reprezentované svými zástupci tj. KDU – ČSL .
      No a nyní proč byl zaúkolován Dalajláma ohledně EU připrchlíků :
      „Americká mise při OSN informovala generálního tajemníka, že USA ukončí svou účast v globálním paktu o migraci.“
      Tož to je asi tak vše z dění za oponou jak o sirotcích tak i o Džampal Ngawang Lozang Ješe Tändzin Gjamcchovi.

      To se mi líbí

  6. blbíš napsal:

    a tohle bych si dokázal představit vedle sebe v posteli místo tý svý stále ještě ženy, dokonce i tulit bych se uměl:

    To se mi líbí

  7. čtenář napsal:

    to si tak ráno otevřu počítač,a vidím v diskuzních příspěvcích „Čo nám Dalajláma povedal…“,tak na jeden z těch diskuzních příspěvků kliknu,vrátím se na začátek a vidím 27 příspěvků,no a říkám si,tady od rána už frčí jistě zajímavá diskuze.

    takže si jdu přečíst ten text od NavajiMM,poté začnu číst diskuzi a jediné co vím o motorkách je to,že u nich budou změny ohledně STK.

    tak se vrátím na začátek a udělím plný počet hvězd.

    To se mi líbí

    • blbíš napsal:

      ale prdlajs, příteli, jen noční sovy si mezi sebou normálně píšou. Ale uznávám, že na tom můžete vidět, jakou asi tak má vypovídající hodnotu pro některý z nás Dalajláma a jeho kolem něho pracně udržovaná aura, když stačí jednomu vonovi ke klidu v duši, tedy to co má Dalajláma v referátu, pouhý jedno nakopnutí motorky v garáži a blbíšovi spočinutí na ladných křivkách těch dvoukolových kobyl (a nejen dvoukolových). Možná tomu nebudete věřit, ale tadleta víra má po světě tolik věřících, že ten humbuk kolem Dalajlámy (ač nositeli nobelovky) je ve srovná s tím opravdu jen okrajová divadelní epizoda. Dyť on přece neřekl v tom Švédsku něco, co bysme tady u Bavora nevěděli už dávno a že z toho sou paf vyvěšovači tibetských vlajek či jejich oponenti, není opravdu problém můj či vona. Tak proč né třeba ty motorky, i když Navaja by měl právo nás poslat do prdele za znehodnocení jeho snahy, to fakt uznávám a omlouvám se mu.

      Líbí se 1 osoba

  8. NavajaMM napsal:

    Páni, skvelá diskusia. Ráno som sadol k počítaču s úmyslom napísať ešte jeden dodatok o tom, že pre človeka je dôležitý hlavne vlastný kontext a príjemne ma prekvapilo, že už nemusím.

    To se mi líbí

  9. Bavor V. napsal:

    https://twitter.com/i/status/1043873985098915840
    A ještě jeden záběr z tiskovky. Prý ten správný. Akorát že je mu špatně rozumět.

    To se mi líbí

    • NavajaMM napsal:

      Na videu Dalajláma hovorí presne túto časť: „Preto by im Európske krajiny mali dočasne poskytnúť útočište a zvlášť deťom by mali poskytnúť aj podmienky na vzdelávanie vrátane technického vzdelávania, ktoré mladí ľudia potrebujú. Cieľom je, aby nakoniec boli schopní vrátiť sa a pracovať na obnove svojich vlastných krajín. Toto je môj názor od samého začiatku. Napríklad nás, Tibeťanov, prichýlila India, ale väčšina z Tibeťanov sa chce vrátiť späť do Tibetu, keď sa tam zmení situácia. Každá krajina má vlastnú kultúru, jazyk, vlastný spôsob života a pre ľudí je lepšie, keď žijú vo svojej domovine.“
      Takže áno, toto video je z Rotterdamu a oficiálna Dalajlámova stránka je verná.

      To se mi líbí

  10. čtenář napsal:

    NavajoMM,

    tato věta mi asi vysvětlila proč se ze mě,člověka mírně PROTI-migračního stal člověk mírně PRO-migrační.

    „Čokoľvek, kvôli čomu budeš súcitnejší, citlivejší, objektívnejší, láskavejší, ľudskejší, zodpovednejší a etickejší.“

    ………..dlouhodobý pobyt pouze v prostoru protimigračním mě změnil.

    To se mi líbí

    • NavajaMM napsal:

      Čtenáři, chápem, no z môjho pohľadu je to otázka miery. Veď migrácia tu dávno bola a nikto proti nej nič nemal. Napríklad v našej asi tisícovej obci onehdy hovorilo nadpriemerné percento obyvateľov iným materinským jazykom ako slovenským a nikoho to nevzrušovalo, hoci inak sú títo Liptáci veľmi uzavretá spoločnosť a ja pre nich budem do smrti prisťahovalec.
      Nechápem totiž, prečo by museli naši občania akceptovať v okolí takú mieru prisťahovalcov, ktorá by znamenala zníženie kvality ich doterajšieho života. Áno, bránia sa niekedy hulvátsky a nesympaticky drsne, ale v Dalajlámovom zmysle súcítim aj s nimi.

      Ešte iná parafráza. Čapkova Matka. Protiimigrantský postoj môže reprezentovať veta „Dát věci tam, kde byly.“ Promigrantský zas „Dát věci tam, kde by měly být.“ Ale jednoznačne preferujem (v duchu Dalajlámu) postoj: „Dát věci tam, kde jim je dobře.“
      S dovetkom, že slobodný človek má právo predefinovať otázku tak, ako to považuje za relevantné podľa seba. Nemusí si nechať vnútiť alternatívy od systému.

      To se mi líbí

    • blbíš napsal:

      ne, příteli, Vás musel změnit někdo, koho máte rád, bych si dovolil tipnout. Pobyt v tom nehraje žádnou roli a když, tak jen podpůrnou.

      To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.