Koho chtějí zničit, toho raní slepotou


Mezinárodní den Alzheimerovy choroby

Jako staromilec jsem dnes ráno listoval tištěným novinami a narazil v Lidových novinách na článek „Analýza pro ČT: zprávy jsou vyvážené“. Už jsem to pro Bavora a spol. chtěl vystřihnout, když jsem zjistil, že je to i v elektronické verzi. Tak tady to máte:

https://www.lidovky.cz/byznys/media/vyvazenost-zpravodajstvi-ct-98-procent-tvrdi-analyza-je-to-slozitejsi-upozornuje-expert.A180903_112226_ln_domov_jho

Firmu Mediatenor, jež analýzu provedla, mohu popsat jako solidní. Kdysi jsem s ní spolupracoval (to se ještě jmenovala jinak), resp. zadával jsem jí analýzu mediálních výstupů pro rozdělení „pozitivní – neutrální – negativní“. Chtěl jsem od nich pravdu, i když někdy nelichotivou, a oni pracovali dobře.

U každé takové analýzy je důležité, jaký úkol zpracovateli zadáte, jak ho formulujete. Jaké bylo zadání u této konkrétní analýzy ČT samozřejmě nevím. Z textu článku vyplývá, že úkolem bylo hodnocení jednotlivých příspěvků. Zde samozřejmě záleží na jejich výběru a tak klidně věřím, že u těch pětiset jim to skutečně vyšlo na těch báječných 98 %.

Jenže s těmi vysokými procenty je to jako u voleb – příliš vysoké procento varuje, že tady něco nesedí. Na západ od Aše o tom vědí prd, resp. už to zapomněli, ale my si dobře pamatujeme na volby 99,98% a víme dodnes, co si o nich myslet. Stejně tak je to u průzkumů, analýz a anket. Když jsem chtěl falšovat nějakou anketu, vždycky jsem si dával záležet, aby alespoň 15% až 20% bylo PROTI a pár procent aby „nevědělo“ – 75% PRO bohatě stačí a vypadá to důvěryhodně. S touto zkušeností se dívám i na tu aktuální analýzu vysílání ČT. Je to dílko ve svém vyznění velmi neumětelské.

Hodnocení jednotlivých příspěvků mohlo proběhnout zcela korektně, ale kromě už zmíněného výběru příspěvků (podle jakých kriterií byly vybrány?) mi především chybí analýza celkového vyznění vysílání ČT. O tom se v textu Lidovek vyjadřuje sociolog médií Jaromír Volek(osobně ho neznám, ale cosi jsem od něj četl).

K tomu v textu najdete vyjádření „mediálního experta Jana Potůčka“ (také ho neznám):
„Dalo by se to udělat i jinak, že by se najala jiná firma, která zvolí taková kriteria, že by televize neobstála“.

Úplně na závěr článku je citován Honza Jirák. Toho znám osobně (učil mě na žurnalistice na přelomu socialismu a kapitalismu – nikoliv ovšem kolem roku 1948, ale kolem roku 1989), a velmi si ho vážím a uznávám jeho odbornost i obecně lidské vlastnosti. Zde jeho citace o vysílání ČT:
„Mám pocit, že až příliš často hodnotově odpovídá perspektivě, která je typická pro část pražské populace.“

Celou tu tak úspěšnou analýzu tak mohu přirovnat k situaci na konci předcházejících režimu – vládnoucí „elita“ si v Červeném Hrádku nepřipouštěla, že všechno je jinak, než je napsáno v jejích usneseních.

Je dobré být v názorech alespoň trochu konzistentní. A tak ještě jeden odkaz, tentokrát na sebe sama a stránky pana Bavora:

https://poznamkypanabavora.wordpress.com/2016/04/21/koho-chteji-bohove-znicit-toho-rani-slepotou/

Nelitujte času, a mrkněte se i naši tehdejší diskusi, především na úplně poslední odstavce od kchodla blahé paměti. Už je to tady, už je to tady, už je to tady……

Příspěvek byl publikován v rubrice Krajanovy postřehy se štítky , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

63 reakcí na Koho chtějí zničit, toho raní slepotou

  1. NavajaMM napsal:

    Pane Hudče, Vy ste v tejto brandži ako doma a tak mám pocit, že Vám vchádzam do kapusty, ne nemôžem si pomôcť. Je jedna vec, ktorá mi dlhodobo nejde do hlavy.
    Náš český a slovenský novinársky priestor hovorí o „vyváženosti“ ako o nejakom atribúte objektívnosti. Neviem, ako táto vec vznikla, lebo sa častejšie pohybujem v anglickom žurnalistickom priestore a tam toto volanie po „vyváženosti“ nemá obdobu.

    V kedysi civilizovanejšom žurnalistickom prostredí je alternatívnym pojmom k vyváženosti pojem „balanced“. Lenže toto vyjadruje, že správy nemajú vytvárať zhluky, keď je polovica vydania (relácie) len na jednu tému, alebo celé vydanie len o zahraničí. Vyváženosť znamená dať primeraný priestor všetkým zaujímavým témam a nevytesňovať jednu druhou. Nemá to nič spoločné s objektivitou.
    Kritériu na objektívnosť sa v civilizovanej žurnalistike hovorí „unbiased“ a to znamená, že správa má byť neskreslená, nestranná, neprekrútená. Ak je správa naozaj „unbiased“, teda nestranná a objektívna, tak už nepotrebuje žiadnu ďalšiu, ktorá by ju akože mala „vyvážiť“. Neviem si ani predstaviť, že by sa objektívne spravodajstvo tvorilo z dvojíc „vyvážených“ správ, ktoré by vzájomne tvrdili opak tej druhej.

    Lenže Váš vložený článok hneď v úvode tvrdí, že analýza posudzovala „vyváženosť“ každého jedného príspevku a o 98 % z nich zistila, že sú vyvážené. Teda zrejme vyvažovali samy seba. „Nula od nuly pojde“, ako by asi povedal klasik a ja si to vykladám tak, že keď som takto vyvážené príspevky nečítal, tak som zrejme o nič neprišiel.

    To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      Máte recht. Mě nějaká vyváženost taky nezajímá, stačí mi pravdivost (mám na mysli především zpravodajství). Vyvážím si to už sám. Také viz níže u blbíše.
      Podstatou článku mělo být a snad je (opakované) upozornění, kterak se ČT brání vidět realitu kolem sebe, resp. vnímá ji jen ze svého úhlu pohledu a jiné nepřipouští. Termín „veřejnoprávní“ tak jak ho chápu já, tím dostává pěkně na prdel.

      Když jsou ostatní média nějak zaměřena (pravicově/ levicově, nebo pro mě za mě proimigrantsky/protiimigrantsky atd.), to mě nijak neuráží – prostě se v redakci sešla parta s podobným viděním světa a v jiné redakci zase s jiným. Pokud je to až moc vyhraněné, přijde mi to spíš legrační a vím, že jim čtenáři/diváci/posluchači kvůli tomu utečou.

      Tzv. „veřejnoprávní“ (kdo ví přesně, co to má být?) média by nad takové pojetí žurnalistiky měla být povznesena. Ale nejsou, nejen v ČR, ale i jinde. A to mě neskutečně sere, protože si je ještě ze zákona musím platit.

      K tomu jedna perlička:
      Zemřela mi před pár týdny extchyně, o níž jsem se řadu let staral, neb zůstala sama a měla obrovské potíže s pohybem. Šel jsem tedy na Českou poštu odhlásit její platby na ČRo a ČT (platila poctivě prostřednictvím SIPO). Byl jsem k tomu vybaven notářem ověřenou plnou mocí od ní na bezpočet činností, včetně nakládání s jejím majetkem atd. A ona jim k tomu na poště ta plná moc nestačila! Musel jsem na ně vytáhnout úmrtní list. Prostě před ČT a ČRo nás zachrání jedině smrt!

      Tragikomické mi připadá, že z mnou popsaného pojetí tzv. „veřejnoprávnosti“ mi přijde veřejnoprávnější vysílání TV NOVA než ČT. Přes všechny výhrady, které vůči TV NOVA mám a jejich neuvěřitelné metodě „hraného zpravodajství“.

      To se mi líbí

      • NavajaMM napsal:

        S tými koncesionárskymi poplatkami je to u nás podobne. U nás je to viazané na odber elektriny, ale keď si odhlásim elektrinu a nový vlastník si prihlási a platí koncesionárske poplatky, tak ma automaticky neodhlásia. Vyžadovali odo mňa vyúčtovaciu faktúru z elektrární. Ale chyba. Koncesionárske poplatky som prihlásil ešte v roku 1988, ale medzitým v obci urobili prečíslovanie a premenovanie ulíc a tak na vyúčtovacej faktúre je pochopiteľne iná adresa. A tak ma nechcú odhlásiť, kým im nepredložím od obce potvrdenie o administratívnej zmene adresy.
        Skúmal som, ako by sa toto dalo ošetriť preventívne, ale na tých koncesionárskych poplatkoch nie je možné jednoducho nahlásiť zmenu adresy, keď sa to stane. Vyžadujú vždy vyúčtovaciu adresu z elektrární + nahlásenie novej adresy. Lenže elektrárne toto nerobia. Im stačí nahlásiť zmenu adresy a doložiť stačí OP, kvôli takej drobnosti nerobia vyúčtovanie.
        A to ešte nespomínam, že sme v danom byte roky nemali žiadny prijímač, ktorý by reprodukoval TV alebo rozhlas.

        To se mi líbí

      • tata napsal:

        MYSLÍM že odpověd je celkem snadná vyváženost a pravda jsou dvě rozdilné věci,a ve zpravodajství přece je duležité jen pravdivě informovat a pravda je v našem oficialním zpravodajství dávno tabu a tím pádem vyváženost je jen pozlátko na oblbnutí

        To se mi líbí

  2. blbíš napsal:

    U každé takové analýzy je důležité, jaký úkol zpracovateli zadáte, jak ho formulujete…“, nebo se prostě …“zvolí taková kritéria, že by televize neobstála“.

    … bych si dovolil ty Vaše úvahy zjednodušit a zároveň se pochlubím, že je to z mý hlavy a mým životem odzkoušený, tvrdím, že:
    Není umění se zeptat, když znám odpověď!

    To se mi líbí

    • blbíš napsal:

      … a věřte, Hudče, že to na tuty funguje ve všem!!!

      To se mi líbí

      • blbíš napsal:

        … nepřeháním, když prohlásím, že generace zachráněných maturantů toto manželčino neumění zachránilo před naprostou katastrofou.

        To se mi líbí

        • Hudec napsal:

          Můj věkem prostřední vnuk má někdy fóry jako břitva. O současném českém fotbalu se například nedávno (s vážnou tváří a jiskrou v oku) vyjádřil:
          „Mě by ten fotbal ani nebavil, kdybych dopředu nevěděl, jak to dopadne“.
          Já tak beru každé ráno do ruky noviny a už předem vím, co se ve kterých dočtu. Aktuální události už znám z netu a předem skoro s jistotou určuji, které budou v těch kterých novinách akcentovat a hlavně jak komentovat. Koho a jak se ptát – pokud se vůbec někoho zeptají. Zpravidla stačí názor samotného novináře, většinou tak „dovedně“ skrytý, že z textu kouká jako šídlo z pytle.

          Líbí se 1 osoba

  3. strejda napsal:

    Byla jednou jedna loď a její kapitán byl pravidelně opilý. To je lodi závažné a nebezpečné.
    První důstojník, abstinent, to jednou nevydržel a do lodního deníku napsal: Dnes byl kapitán opilý. Druhý den si první důstojník v lodním deníku přečetl zápis od kapitána: Dnes byl první důstojník střízlivý.
    Obě zprávy zcela pravdivé. Ale jak to zapůsobí na čtenáře? A o to jde.
    A tak je to i se zprávami, těmi lepšími.

    Líbí se 1 osoba

  4. Slim napsal:

    Quos vult perdere, dementat (prius). Pěkné úsloví. Ale mám dojem, že autor tady – už po několikáté – vyhlíží splnění svých představ o zániku klasických médií… a ono nic, jsou tady furt.

    Ale to ponechme stranou. Překvapují mě dvě věci.
    Všichni zdejší kritici ČT a ČRo jsou zřejmě lidé totálně političtí. Nesledují vlastně nic jiného než politické zprávy. Velmi zvláštní!
    Já se naproti tomu zase dívám většinou na ČT2, Art, někdy i na ČT sport (Panoráma). Když to doplním Zoomem, skoro každý den večer je možné se na něco podívat.

    Za druhé, zajímalo by mne, KDY vážení kritičtí spolublogeři zažili lepší politické zpravodajství??Nebylo to snad vždycky podobné, za našeho života, že veřejná TV pomáhala držet ofic názory? Nebrat některé věci vážně jsme se tak naučili už dávno. Proč tedy to náhlé rozčilování?

    To se mi líbí

    • st.hroch napsal:

      Jako hyperbola je to pěkný…:-)

      To se mi líbí

    • Laco G. Mlynář napsal:

      Lepší politické zpravodajství? Dívám se na ně téměř každý den od 20,00 na ARD. Trvá celkem 15 minut včetně počasí a sportu. Postupně jsou nastolována témata, ke kterým (vnitrostátním) se vyjadřují krátce zástupci všech parlamentních stran. Občas sice vystoupí leiterin studia Berlín s krátkým komentářem, ale to není často. V tomto krátkém čase 15 minut se navíc dozvím věci, které jsou proČT24 zanedbatelné, jako například nedávné setkání všech šéfů vlád z Afriky s čínským prezidentem v Pekingu, kde čínský prezident africkým zemím přislíbil investice za 60 miliard USD.
      Krátké, profesionální, vyvážené.

      To se mi líbí

      • čtenář napsal:

        ta ARD to je nějaká nová česká stanice?

        proč se ptám takto provokativně?no protože bych si vsadil nemalou částku na to že Slim měl na mysli naši republiku.

        To se mi líbí

        • čtenář napsal:

          mimochodem,na vlastní oči jsem to na té ČT24 viděl.
          ———————
          Čína nabízí Africe dalších 60 miliard dolarů. Slibuje bezúročné půjčky i odpuštění dluhů

          https://ct24.ceskatelevize.cz/ekonomika/2584105-cina-nabizi-africe-dalsich-60-miliard-dolaru-slibuje-bezurocne-pujcky-i-odpusteni

          To se mi líbí

          • Laco G. Mlynář napsal:

            To ale není odkaz na část Událostí, tam jsem to neviděl.

            To se mi líbí

            • čtenář napsal:

              to moje mimochodem se vztahovalo k tomuto vašemu názoru.

              „se navíc dozvím věci, které jsou proČT24 zanedbatelné“

              jestli to bylo anebo nebylo zařazeno i do Událostí to nevím,nesleduji je,takže budu věřit tomu co tvrdíte.
              já sleduji průběžně jen ČT24 během dne.

              proto si i možná z toho sledování ČT odnáším jiné postřehy než si odnášíte vy.

              třeba ten Santó,to jsem viděl včera odpoledne a takto bych to rozhodně neviděl.

              „To já včera, když Santó běhal po Lesbu s kameramanem a vyhledával dojemné tvářičky uprchlých děťátek.“

              To se mi líbí

              • Laco G. Mlynář napsal:

                No já to vidím tak, že ČT24 bude dělat třeba přemety, jen aby podpořila mínění pražské kavárny. Třeba tím, že bleskově odešle tým na Lesbos. nebýt Šojdrové a spol., ani by je to nenapadlo.

                To se mi líbí

    • čtenář napsal:

      Slime,
      vidím to stejně,za 135,- měsíčně mají velmi dobrou nabídku.

      zdejší kritici si snad ani neuvědomují,že velmi často se dostanou k těm informacím které chtějí slyšet jen díky tomu že ta ČT je taková jaká je.

      ČT něco blafne a když to je hodno kritiky tak za několik málo hodin(minut) se objevují protinázory a kritika na Parlamentních listech,takže za mě celková spokojenost.

      To se mi líbí

      • LB napsal:

        Jj.
        Padlo tu dvakrát pravda, nebo aspoň pravdivé zpravodajství. Ale je to tak jasná věc?.
        V případech hrubého překroucení ano, ale jinak přece to, co považujeme za pravdivé závisí na našem politickém názoru. Někdy to jde dokonce po celých národech. Český a polský názor na Rusko se třeba výrazně liší a těžko to změníte

        To se mi líbí

        • kočka šklíba napsal:

          Zřejmě si pletete názor a zprávu.

          Líbí se 1 osoba

          • NavajaMM napsal:

            Pani Kočka, touto drobnou poznámkou ste mi urobili obrovskú radosť. Tak málo ľudí v mojom okolí tieto dve veci rozlišuje…

            To se mi líbí

            • blbíš napsal:

              Kočka mě především pořádně naštvala, příteli, já tady neúspěšně pidloval odpověď naší/mu LB a furt né a né bejt spokojenej a příde si vodněkud po jiných blozích se toulající kočka, hňácne sem jednu větu a já si klidně ten svůj duchaplnej pidlát můžu strčit za klobouk. No, kurva, nezabil byste ji?

              Líbí se 1 osoba

            • čtenář napsal:

              jenže ono to bývá takto:

              „Schwarzenberg upadl ve Sněmovně“

              „Zeman spadl na schodech“

              někdo to vyhodnotí tak že S i Z jsou zprávy.
              ale někdo tak,že S je zpráva,ale Z je názor,protože Z nedopadl až na zem.

              To se mi líbí

              • blbíš napsal:

                budu vo tom přemýšlet

                To se mi líbí

              • blbíš napsal:

                Když sem se ráno probudil, prohlídl v zrcadle a zjistil, že nejsem ještě mrtvej, tak sem se posadil ke snídani a celej natěšenej sem se s tím zjištěním chtěl tý stále ještě mý ženě pochlubit, že jako mám pro ni děsně dobrou novinu a že je to jasná zpráva a … a víte co vona na to? Aniž si to vodemě poslechla, rovnou řekla, ža ať du do háje, že má svých starostí dost. Fakt, něco obdivuhodnýho, s čím já ještě sem schopnej žít!
                Z toho bych odvodil, čtenáři, že něco jako ještě třetí možnost:
                pro někoho ani zpráva ani novina, jestli to stačí?

                To se mi líbí

              • NavajaMM napsal:

                Hej, niekedy je to ťažko rozlíšiť, ale pozitívne je to, keď si človek po prečítaní správy položí otázku: „Je to fakt, alebo názor?“ a neberie všetko, čo číta automaticky za fakt.

                To se mi líbí

              • kočka šklíba napsal:

                To měl být vtip?

                To se mi líbí

      • Slim napsal:

        Jj, pánové, díky.
        Že je to jenom 135 kč, to jsem nevěděl.. a nastojte! uvidím za ty prachy dneska Federera a Lavera a kdovíkoho dalšího v Chicagu. Ale bude to kolidovat s Údolím včel, takže abych surfoval mez 4. a 5. kanálem naší Veřejnoprávní. Prostě bohatství informací, že?

        To, co píše kolega LB (samozřejmě že si nic neplete, zprávy skoro neexistují samy o sobě, to je prvoplánová představa) mě vlastně přivedlo k vysvětlení té „vyváženosti“. Kterou jsem doteď považoval za nesmysl (a ona taky je), ale oni tím asi chtějí vyvážit vědomí, že mluví k hodnotově rozdělenému obecenstvu, které vnímá „co jest pravda“ (otázka Pilátova) rozdílně, či rovnou protikladně. A obrnit se tak proti kritice.

        2) OT
        Vidím, že nám rostou mladí historici

        https://www.seznamzpravy.cz/clanek/student-zkoumal-jak-vaclav-klaus-podryval-v-80-letech-komunismus-podle-stb-se-citil-jako-zneuznany-genius-rika-56041?dop-ab-variant=3&seq-no=1&source=hp

        Tak si to i já pamatuju, jak to ten chlapec vyzkoumal. Akorát Šídlo má, jak se zdá, trochu zkostnatělé představy.

        To se mi líbí

    • NavajaMM napsal:

      Pane Slime, ja len za seba, lebo tiež sa cítim byť v množine oslovených.
      Zo záveru môjho vstupu zrejme vyplýva, že mi je obsah verejnoprávneho spravodajstva úplne ukradnutý a ani by ma nenapadlo sa kvôli nemu rozčuľovať. Platí to prakticky po celý život, okrem krátkeho obdobia okolo Vianoc 1989 a pár nasledujúcich mesiacov (len do pomlčkovej vojny), kedy som sledoval, priznám, naozaj pozorne.
      Rozčuľujem sa kvôli tomu, ako ľudia – a zvlášť profesionáli – narábajú s významom slov, s definíciou pojmov. Tam to začína.
      A to sme zatiaľ hovorili len o pomerne neškodnom pojme „vyváženosť“.
      Keď príde na obsah pojmov „nenávistný“, „proruský“ a „konšpirácia“, tak niekedy už môže ísť aj o fyzickú existenciu.

      To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      Ale ona klasická média skutečně zanikají, resp. mizí jejich vliv. Před pár dny po návratu z dovolené se opět na Parkánu sešla naše stolní společnost pár vysloužilých i aktivních novinářů. Z vedoucího zdejší redakce MFD vypadlo, že prodaný náklad se celorepublikově pohybuje kolem 140 tisíc kusů. Není to tak dávno, co to byl skoro milion a šéfové se třásli hrůzou, když to spadlo na 450 tisíc. V kraji je to 9 (slovy devět) tisíc. To je strašidelné! I když budeme optimisté a kývneme, že jeden výtisk přečtou tři lidé, stejně je to necelý půl milion v rámci státu (cca 4% populace) a do třiceti tisíc v kraji (což je percentuálně o maličko víc).

      Jak, Slime, víš (a ostatní tuší), jsem prakticky na konci své profesní kariery. Zda to bude k silvestru letos či za rok nebo dva není podstatné. Tudíž já se konce tradičních médií nedožiji, a nejspíš nejen profesně, ale ani jinak. Že jsou v úpadku je ale zřejmé.

      To se mi líbí

      • blbíš napsal:

        … jako, že vy novináři to vidíte asi tak, že:
        …“ jen (vy ostatní) si nefanděte, my si budeme ty noviny psát dál, i kdybychom si to museli sami zaplatit?“
        to pak jó, příteli, to se vás vopravdu nezbavíme!

        To se mi líbí

  5. bob napsal:

    Naposledy jsem si řekl, jak je televize „vyvážená“, když byl v Interview p.Rozumek (nomen omen)
    a mj. přirovnával současnou invazi k emigraci našich lidí po r. 68….Osobně bych ČT dal jako vzor nevyváženosti.
    O pořadech typu 168 hodin a Reportéři nemá cenu hovořit vůbec. Takže si myslím, že za Vejvody, Žižky a dalších byla televize asi tak stejně vyvážená jako dnes.

    To se mi líbí

    • Laco G. Mlynář napsal:

      To já včera, když Santó běhal po Lesbu s kameramanem a vyhledával dojemné tvářičky uprchlých děťátek.

      To se mi líbí

  6. Cech napsal:

    Zde jako profík jste představil to, jakou oponou se pro standardního občana zakrývá jeviště.
    ČT v současnosti má dvě představení v jednom a to :
    a) Před oponou
    b) Za oponou
    Kvalita materiálu opony, hlavně jeho neprůhlednost pro standardního občana je nesmírně důležitá.
    Dovolím si použít Harolda Lasswella :
    „Demokracie by nemusela přežít, pokud by „specializovaná elita“ neformovala veřejné mínění prostřednictvím propagandy. Pokud elity nedisponují silou pro dosažení poslušnosti mas, musí se sociální manažeři uchýlit k technice (řízení) kontroly pomocí propagandy.
    Je třeba rozpoznat ignoranci a stupiditu mas a nepodlehnout demokratickému dogmatismu, že člověk je nejlepším posuzovatelem svých vlastních zájmů. “
    Proto si dovolím tvrdit, že to co děla ČT není tedy žádná novinka ale pouze cílené aplikovaný v US propracovaný model řízení pomocí mediální manipulace (propagandy).
    Tento velice sofistikovaný model řízení společnosti založený na frekvenci, se kterou se matematicky vykalkulované symboly objevují, směr, kterým se tyto symboly snaží vštípit vykalkulovaný a pro „demokracii“ nezbytně potřebný názor (masdiální manipulační šablonu) veřejnosti.
    Chyba které se ČT dopustila a více méně dopouští, je velmi špatně skalkulovaná intenzita.I když je celkem pochopitelné, že tlak na Petra Dvořáka,Víta Koláře,Jana Maxu,Milana Fridricha,Zdeněka Šámala, Václava Myslíka, Denisu Kollárovou a Davida Břinčila je obrovský a proto bohužel evidentně selhávají.
    Díky tomuto selhání managementu ČT se celkem dobře skonfigurovaná opona stává pro stále větší část občanů průhledná a oni začínají sledovat představeni nejen před ale i za oponou.
    Snad pro představu jak se prosazuje novinářská objektivita pro standardního občana. Prostě novináři jako honíci psi „naší demokracie“ uspořádají představení.
    Něco jako biskupové tančící jak laici pískají :

    Tož současné masmediální řízení společnosti porovnávat tak jak to provedl Kchódl, je směšné prostě Kchódl porovnával revolver se současným Gatlingovým kulometem a to bohužel nelze.

    To se mi líbí

    • NavajaMM napsal:

      Váš citát Harolda Lasswella svedčí len o tom, že mocní veľmi dobre vedia, že „reálna demokracia“ je len nakašírovaná Potemkinova dedina.
      „Člověk je nejlepším posuzovatelem svých vlastních zájmů“ – to nie je dogma, to je definícia demokracie.

      To se mi líbí

  7. Laco G. Mlynář napsal:

    Copak ČT24, zde odkaz na aktuální aférku redaktora ČRO v Berlíně, komentujícího lživě na svém FCB profilu návštěvu prezidenta. https://www.mediar.cz/rozhlas-se-omluvil-zemanovi-za-neoverenou-zvest/

    To se mi líbí

  8. Rosťa napsal:

    Občas se tak nějak zapomenu a kouknu na wollnerovce, na které reaguji podobně, jako na pana primáře Nešpora, když se objeví na obrazovce. A to tak, že okamžitě sahám po láhvi halúzkovej. U pana primáře ovšem připiji na jeho zdraví, protože nevypadá moc akorátně, spíš jak po těžké opici, kdežto z wollnerovců na krkavčích horách se mně udělá nevlídno jak Skřípalovi z Novičoku. Ta banda se v tom hnízdě lži zabarikádovala přímo ukázkově a čím více lidé na ty jejich žvásty prskají, tím větší humus z té nemilované žumpy leze.
    Dím autorovi za článek a upozornění na nadčasový příspěvek Khodla. Škoda, že už sem nechodí.

    To se mi líbí

  9. Hudec napsal:

    Slim mě upozornil, že mám v titulku hrubku, což je pravda. Omlouvá mě to, že nikoliv já, ale jazykový korektor. Naopak mě neomlouvá, že si po sobě pořádně nepřečtu, co panu Bavorovi posílám.
    Tak pardon, prosím.

    To se mi líbí

  10. blbíš napsal:

    Tedy přátelé, jak vy to děláte? Já zapomenu kočárek s vnučkou u sámošky a vy klidně do diskusních příspěvků střihnete odkaz 2 roky starej, na den přesnej, na tu či onu konkrétnost poukazovanej, zkrátka jakej právě potřebujete!!! To tedy čumím, já nenajdu ani kleště v dílně, který sem měl prokazatelně před malou chvíli v ruce.

    To se mi líbí

    • blbíš napsal:

      … když tedy máme ten:
      „Mezinárodní den Alzheimerovy choroby“

      To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Klid, to je jednoduché. Při vyhledávání příspěvku stačí do okénka HLEDAT napsat, co hledáte a ono by vám to mělo vyplivnout příspěvky, kde se hledaný pojem nachází. No a pak si projít jednotlivé nadpisy, až najdete ten hledaný. Pokud víte, kdo byl autorem, je možné to najít v jeho Kategorii, čili rubrice. A také je možné hledat přes „mrak“, čili slova pod příspěvkem, což jsou tzv.štítky, které se připojují k jednotlivým článkům.
      I když to vypadá složitě, je to daleko jednodušší, než najít před minutou odložené kladivo, kleště či jiný důležitý pracovní nástroj. Já mám takto několik míst, která důvěrně i vztekle nazývám Bermudskými trojúhelníky.

      To se mi líbí

      • blbíš napsal:

        ste mě děsně rozradostnil, Bavore, jak to tady máte důmyslně vychytaný, tak sem se tak nadchl, že sem do toho Vašeho vokna ihned vepsal „kleště z garáže“, protože je fakt moc potřebuju a to Vaše okno ani ťuk, ale na rozdíl vod tý mý ještě stále ženy semnou aspoň jednalo velice slušně a omluvilo se a že prej mám vepsat jiný klíčový slovo, tak sem tedy poslechl a do vokna napsal „jiný klíčový slovo“ a vono mi to vypsalo tohle:
        Zjednodušení evropských dotací je klíčové, shodli se odborníci
        Peroutka kontra Hitler gentleman – Ať promluví obviněný
        O Arménské genocidě fakta podivná
        Třetí úroveň sankcí
        ale vo kleštích zase ani ťuk, tak si říkám, Bavore, co sem Vám asi tak mohl udělat zlýho, že si ze mě děláte takovou nehezkou srandu?

        To se mi líbí

        • čtenář napsal:

          to snad ani nemůže být pravda,jste génius.

          řvu smíchy.

          To se mi líbí

        • Bavor V. napsal:

          Teď jsem v rozpacích, jak reagovat. Protože při vaší inteligenci předpokládám, že tohle hledání jste pojal jako srandu, nikoli doslova. A tak raději řvu smíchem nad tím, jak lze opravdovou radu k něčemu jinému tak nádherně použít.

          To se mi líbí

          • blbíš napsal:

            nemáte pravdu, Bavore, my nastupující nový lidi se řídíme jedině radama a názorama jiných.To by tak hrálo, aby si tady každej používal tu inteligenci! Pak se nedivte, že to tady máme takový, jak máme a že to tu tak vypadá. Příkaz, co zadat do Vašeho vokna zněl zcela jasně:
            “ vložte jiný klíčový slovo“,
            Opravdu nechápu, v čem je tedy problém?

            To se mi líbí

    • čtenář napsal:

      blbíši,
      kleště nejsou potřeba,důležité je že vám nedělá problém najít ta správná slova když sem píšete,kleště nehledejte.

      i když….dokáži si představit že se tu jednou objeví od vás pojednání o tom jak jste hledal kleště.
      a jako obyčejně,bude to excelentní.

      To se mi líbí

      • blbíš napsal:

        Stařec a zelený mužíci, a neb, jak furt něco hledáme

        naše ženský to maj jednoduchý, protože když se jim něco ztratí, tak maximálně jedna z páru ponožek, takže když votevřu svůj šuplík, tak tam sice mám vzorně uspořádaný a stočený do klubíčka dvojici ponožek, každou však jinou. Ale to je klasika, která mě nechává naprosto klidným.

        Dramatická situace, přátelé, však začne v okamžiku, když se mi při práci ztratí na ponk právě vodložený nářadí, naposledy kleště a vím, že sem evidentně vod ponku neudělal ani krok jiným směrem. To sem pak naprosto zoufalej a nenávistně vzpomenu na ty kolem mě celej život se hemžící zelený mužíky, který nikdy nedaj věci na svý místo. To někdy končí třeba při večeři paranoiou, že po denním marným hledání něčeho vidím u stolu v proti mně sedící stále ještě tý svý ženě zelenýho mužíka a to mi na náladě nepřidá, jak asi tušíte. No ale vraťme se k tomu ponku, takže po prvním běžným shlédnutí začnu na ponku hystericky všechno přemisťovat a hledat ony před chvíli zcela jistě tam vodložený kleště, abych zjistil, že néjenže tam nejsou, ale tím přemisťováním sem způsobil na stole takovej chaos, že nemůžu najít už vůbec nic. Tak to je právě okamžik, přátelé, kdy začíná jít do tuhýho a propadám trudomyslnosti. A když mám štěstí a ta stále ještě žena je nablízku, tak ji velice slušně požádám, přestože je vo tolik let mladší, že jestli si myslí, že je pružnější než já a je zrovinka při tý ochotě, že by bylo dobrý, aby si u ponku klekla a podívala se pod něj, jestli ty zpropadený kleště tam omylem nespadly. No co vám budu povídat, většinou ochotná není a ani náhodou si neklekne, zato pohrdavě řekne, že si tam mám kleknout sám a zlomyslně dodá, že by to tedy ráda viděla a vyzývavě s převahou sobě vlastní vodejde středem garáže. No to víte, to do mě vjede vztek, a když vodejde a mám jistotu, že mě nemůže už vidět, tak se tím směrem odkud odešla zle podívám, to aby věděla! Po takovým incidentu většinou pár minut vzteky bez sebe stojím nečinně u ponku a nenávidím celej svět, především ty zelený mužíky, který mě trápí vlastně už vod dětství. No když se vzchopím, tak zase ve mně začne hlodat onen červík, že ty kleště musí bejt přece jenom pod tím ponkem, když nikde jinde evidentně nejsou. Tak si tedy velice komplikovaně kleknu na ty mý chromý kolena (kurva přátelé, kdybyste věděli, jak to bolí) a následně ulehnu podél ponku do polohy zvoucí: …“přátelé, já vopravdu nevim…“ = https://www.youtube.com/watch?v=7WvUtB3kKPw, která proslavila pana režiséra Krejčíka v Slavnosti sněženek. Jenže sotva si lehnu podél toho ponku a kouknu pod něj, tak zjistím, že hovno vidím, protože pod ponkem je tma a já nemám baterku. Tak to už začínám bejt dvakrát trudomyslnej a vzteklej a protože mi nic jinýho nezbejvá, tak musím zas pracně vstát. No pak, když po dlouhý době najdu i baterku, tak zase zjistím, že nesvítí, protože baterky sou v háji, takže musím do kuchyně do šuplíku pro nový, ale to je docela dobře střežený teritorium ty ještě furt tý samý ženy, která ze zálohy na mě ihned zaútočí, že prej dělám špinavý šlápoty, protože sem čuně a neutřel sem si boty a že s botama z garáže nechodí přece domů, věřili byste? No není divu, že se snažím co nejdřív zdekovat a po příchodu do garáže opět započnu s tím komplikovaným Krejčíkem u ponku. Sotva se mi to podaří a rozsvítím baterku, tak zjistím, že zase hovno vidím, protože sem si zapomněl brejle. To, přátelé, už začínaj okamžiky infarktů, to dokážu vzteky nadskočit tak, že vzápětí lituju, že to neviděla ta stále ještě moje žena co tvrdí, že z kleku už nevstanu. No a když nasadím brejle, zkontroluju baterku že svítí, tak teprve pak zase pracně du do Krejčíka a … a rozsvítím a kouknu a … a vono zase hovno, přátelé, protože sem si nasadil blbý brejle na blízko, takže zase nevidím, co je vlastně pod ponkem. No to pak ležím vopravdu delší dobu v poloze vyčerpanýho Krejčíka a zhluboka dejchám, protože k infarktu se přidává i mrtvice. No a když překonám všechny životní nástrahy, tj. vyměním brejle za ty správný, zkontroluju baterku a přisunu židli pro pozdější lepší vstávání, tak si naposledy lehnu podél toho stolu a … a vono zase hovno, přátelé, kleště pod stolem evidentně nejsou. Jestli ste někdy zatoužili vidět trudomyslnýho brečícího starce před smrtí, tak to je právě okamžik, kdybyste mohli přít na návštěvu. Když se opět zdvihám, tak najedou něčím zachytím vo tu předem přichystanou a přistrčenou židli a tu s hřmotem převrhnu. Když sem si nakonec zase stoupl a podíval, co bylo onou příčinou zavadění mýho těla vo židli, tak by se krve ve mně nikdo nedořezal, jak sem zesinal, zmodral a lapal po dechu, protože sem zjistil, že sem vo tu židli zavadil těma hledanejma, z opasku na nářadí trčícíma kleštěma. Ten opasek (novej )sem si nedávno zakoupil v Lídlu právě z důvodu, abych při práci nemusel nářadí odkládat a vzápětí zase hledat, aby zkrátka bylo „po ruce“, jak říkáme my velice šikovný kutilové. Kdo netuší, o čem je řeč, tak se podívejte sami:

        Nejenže kleště tam byly v kapsičce uspořádaně zastrčeny, ale byly tam zastrčený i šroubováky, který sem marně hledal zrovinka před několika dny.

        Líbí se 1 osoba

        • čtenář napsal:

          to jsem ani nečekal že se toho dočkám obratem.

          děkuji blbíši za zpříjemnění sobotního rána,skvělé jako vždy.

          To se mi líbí

        • kočka šklíba napsal:

          Vaše krásné příspěvky, vždy se na ně těším a myslím, že jste se minul povoláním, i když naprosto nechci zpochybňovat Váš um ve Vaší profesi, myslím stavařina. Ale tyhle Vaše krátké a velmi vtipné postřehy z Vašeho života, to je opravdu něco 😀 .

          To se mi líbí

        • Ahele napsal:

          Jakože ženský to maj jednodušší poněvadž tak maximálně můžou hledat jednu ponožku (samozřejmě vaši) do páru? Je vidět, že jste nic nešil. To máte příkladně nůžky, křejčovský metr, krejčovská křída, špendlíky, jehla atd atp. nemluvě o materiálu, a když už máte konečně všechno hezky pohromadě, tak vám dojde spodní nit. To by se fakt jeden ……
          Brejle už vůbec nekomentuju, ale špendlík se fakt hledá hůř než kleště a navíc ty si nelze vrazit kamkoliv.
          A mimochodem opasek na toto nářadí ještě nikdo nevymyslel. No bodejť jako obyčejně se zase straní chlapům.

          To se mi líbí

          • blbíš napsal:

            Pché, to už máme my velice šikovný mužský dávno vymakaný, protože hřebíčky,matičky, podložky, pérovky, sejgrovky dovedou bejt taky pěkný svině, milá Ahele!
            Ale protože sem tady znám širokým bezbřehým srdce, zahrnu do něj i Vás a pomůžu tipem:


            To se mi líbí

          • blbíš napsal:

            jó milá Ahele, dal sem Vám do odpovědi úmyslně tři odkazy, protože Vás mám rád, ale Bavor Vás asi tak rád nemá, tak příspěvek skončil v jeho koši. To sou věci a pak že láska hory přenáší, žejo?

            To se mi líbí

            • blbíš napsal:

              Jo a ještě na ty vaše nemagnetický věci, jako křída, metr, žehlička a tak podobně máme my mužský trochu sofistikovanější řešení, něco jako docela moderní pohodlný domácí voblečení (ani šít to nemusíte). Jen do postele přeci jen doporučuju klasickou noční košili. Ale na tuty s tím naděláte parády, stačí s něčím takovým přejít normálnímu chlapovi přes cestu a je Váš:

              To se mi líbí

              • blbíš napsal:

                kdyby s něčím takovým vyšla na kurt Serena, dám boty, že by bylo zapomenuto, i ten její sexismus by mně byl vo trochu jasnější.

                To se mi líbí

              • Ahele napsal:

                Díky. A kolik to váží v plné zbroji?
                Už vidím Serenu jak lítá po kurtu a za ní šroubováky, kleště…. a to kladívko je vůbec ideálně umístěné.
                Magnet na špendlíky? Dobrý. Ale co ten zbytek? Dobře, míra kolem krku (jen se nepřiškrtit), nůžky no budiž že by tedy do vesty (já to ovšem řeším tak, že mám několikery pravidelně rozesety po trase, ale přesto nastane situace kdy najednou nejsou ani jedny), ale kam s tou křídou? Nevěřil byste co je to za svinstvo. Ona je ta mrcha totiž mastnáa jaksi i blbě drží fazónu.
                Teď mi to teprve došlo, kamže byste v modelu umístil tu žehličku?

                To se mi líbí

              • blbíš napsal:

                Ale, ale, Ahele, nám chlapům stačí jen naznačit, nemusí to bejt tak jak píšete, že kvůli nám by Serena po kurtu musela lítat s kleštěma. Ta vesta je sama vo sobě děsně rajcovně sexi, nemyslíte?

                Na tomhle je vidět, že ty všelijaký sexshopy provozujou divný lidi, když nabízejí to jejich přiblblý sexsi prádýlko, kdyby byli normální, tak by tam prodávali takovýhle pořádný vesty a vopasky.

                To se mi líbí

            • blbíš napsal:

              sem za ty roky zvyklej, Ahele, sem taky nesmírně trpělivej, proto budiž, zkusím to ještě jednou:
              – nůžky vopravdu stačí jedny a zvyknout si je zastrkávat do očka vesty, nebo je jen tak přimáčknout na magnetickej loketník i řetízek na klíče by pomohl
              – na vestě zvolit kapsičku a tý říkat “ to na to mastný svinstvo“ a taky si zvyknout tam křídu, byť sebemastnější, vkládat (mastnota materiálu vesty nevadí)
              – když se vejde akušroubovák do pro něho v opasku speciální kapsičky, aby se nevešla žehlička a navíc to vypadá IN, jako pistole … akorát budete za sebou courat šňůru na elektriku
              – když se vám sesypou špendlíky, jehly, nebo třeba i zocelenej manžel třeba i do hustýho chlupatýho koberce, tak stačí koberec přejet magnetem na špony vod soustruhu:

              pokud ste zvyklá na smeták a nechcete jít při hledání do polohy Krejčík, je k dispozici provedení „smeták“:

              Co tam máte ještě, Ahele, za problém, rád vyřeším, sem už zvyklej, dyť doma taky všechno řídím!

              To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.