Granát v kurníku nevybuchl


V pátek se v Ruském svazu průmyslníků a podnikatelů (RSPP) konalo dlouho očekávané setkání představitelů ruských společností s pomocníkem prezidenta RF Andrejem Bělousovem*), autorem dopisu prezidentovi o odčerpání nadměrných příjmů ruského byznysu, který vyvolal bouřlivou reakci.

Podle Bělousovových slov, tento dopis prezidentovi o potenciální možnosti doplnit každoročně rozpočet o více než půl bilionu rublů cestou odejmutí zisku z největších ruských společností, vyvolal efekt granátu v kurníku. Pod kurníkem měl, přirozeně, na mysli polozuavřenou elitární společnost kapitánů ruského byznysu a top-manažerů jak společností v dopise jmenovaných, tak i desítek jiných, o kterých tam nebyla zmínka.

Dopis se velmi rychle rozeběhl po sociálních sítích a stal se předmětem velmi ostrých diskusí na téma „rozkulačování“. Na ostrosti přidala poznámka Vladimíra Putina „Souhlasím“.

Ti, kteří měli možnost se setkat s takovými dispozicemi (nejen prezidentovými), hned pochopili, že hlava státu souhlasí nikoli s „rozkulačováním“ jako takovým, ale s návrhem svého pomocníka „uložit vládě předložení návrhů“. To je svého druhu „offroad“, umožňující jednomu úředníkovi, obracet se napřímo na úředníky jiné, – s takovou poznámkou na dokumentu on nekoná z vlastní iniciativy, ale už na příkaz společného náčelníka.

Zkušení byrokraté si povšimli ještě jedné nuance: Vladimír Putin neurčil termín jeho provedení. A to je závazný detail, pokud vedoucí považuje dokument za důležitý a očekává rychlý výsledek. Já se vůbec přikláním k myšlence, že prezident, nejspíš podpořil iniciativní horlivost svého pomocníka, poskytl mu možnost seberealizace, třebaže z jiných zdrojů už věděl, že problém řešení zdrojů na „nové májové výnosy“**) už je vyřešen.

Tak to také dopadlo: ekonomický blok vlády vykázal, že se peníze našly, což bylo oznámeno ještě před začátkem setkání v RSPP.

Vláda považuje zvýšení daňového břemene v souvislosti s mimořádného zisku byznysem za neopodstatněné. Všechna rozhodnutí o doladění daňové soustavy byla přijata už dříve, další zvýšení zatížení a odčerpání zisku vláda neprojednává, – prohlásil tajemník prvního vicepremiéra RF Siluanova, Andrej Lavrov.

Myšlenka je zřejmá: uhlovodany obchodují vybraní, takže s nimi tu otázku lze řešit velmi lehce. Pokud by se ale měly zvýšit daně pro všechny, tak to zasáhne dokonce i malý a střední byznys, a to povede k sociálnímu napětí (proto zřejmě schválili jedenapůlnásobné zvýšení nepřímých daní obyvatelstva – pozn.překl.). Dokonce i zvýšení DPH o 2% se bouřlivě posuzuje – a co říci o kardinální změně daňové politiky…

Velké společnosti jsou jen viditelnou částí ledovce, daleko více firem je skryto „pod vodou“. A pokud někdo z nich vyrábí produkci, poptávanou v zahraničí, pak je třeba ho podpořit, a ne sekat přes prsty.

Fakticky, představitelé velkých korporací pomocníkovi prezidenta vysvětlili, že se už státních věcí zúčastňují a jistě vypočítali infrastrukturní objekty, na které směřují svůj zisk. Nicméně, závěr učiněný tiskem, je takovýto: „Byznys vyslovil ochotu dobrovolně se národních projektů zúčastnit“.

Kdo by si zkusil odmítnout …?

Na otázku, co dělat se společnostmi, které odmítnou investovat mimořádné zisky do doporučených projektů, Andrej Bělousov odpověděl ne zcela jasně:

Budou se někteří vyhýbat? Určitě budou. Domnívám se, že takové jednání může poškodit reputaci samotného byznysu. Takové jednání, kdy budou společnosti navyšovat výplatu dividend díky podobným příjmům. Je to jistě jejich právo. Ale společenského odsouzení se jim dostane přinejmenším.

Takovými výtečníky se, dle jeho slov, musí zabývat výbor RSPP.

-Hlavně, že to nebude Výbor pro vyšetřování***), – vtipně si zažertoval šéf RSPP Šochin.

Nakonec bude vytvořena skupina, která za pár měsíců cosi komusi zahlásí. Znamená to, že Bělousovova iniciativa neskončila nijak – ruský byznys bude pokračovat v práci jako dřív a nikdo ho „rozkulačovat“ nebude. Zatím…

Protože s každým zlevněním rublu roste zisk ruských exportérů a pokaždé vzniká nutkání je donutit k dělbě. Tedy aktivněji se podílet na životě země – stavět silnice a další objekty společného užití. Přitom dobrovolně, bez ponoukání.

Jinak se Šochinův žert změní v mračné proroctví…

Faksimile Bělousovova dopisu s Putinovým stanoviskem:

*) Andrej Bělousov (1959) – pomocník prezidenta Putina pro ekonomické otázky, dříve ministr hospodářského rozvoje RF, akademik, člen správní rady společnosti „Rosněfť“
**) „Nové májové výnosy“ – dokument zvaný „O národních cílech a strategických úkolech rozvoje RF na období do roku 2024“, vydaný prezidentem Putinem po jeho znovuzvolení v tomto roce. Po svém nástupu do funkce v roce 2012 podepsal Putin „květnové výnosy“, v nichž uložil vládě RF 218 úkolů, týkajících se sociálně ekonomického rozvoje země – většinu z nich vláda nesplnila…
 ***) Výbor pro vyšetřování RF – obdoba amerického FBI

Zdroj:   khazin.ru

 

Překlad:   180828

 

Příspěvek byl publikován v rubrice hroší kůže se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

10 reakcí na Granát v kurníku nevybuchl

  1. Cech napsal:

    Zde je nutné domnívám se vycházet z toho co se podařilo a k čemu bezesporu nejen přispěly ale v podstatě tento trend zabezpečily naše sankce.
    Potom naše hodnocení :
    https://www.lidovky.cz/upadek-nacionalismus-vzestup-ruska-a-ciny-americka-spionazni-studie-varuje-1vc-/zpravy-svet.aspx?c=A170109_174801_ln_zahranici_sij
    Dále odliv kapitálu z Ruska se stále výrazně zpomaluje a klesl již v roce 2017 na 15,4 miliardy dolarů (389 miliard Kč) z 57,5 miliardy USD v roce 2015.
    Proto je pro nás jedinou alternativou rozdrobení ruského byznysu, tak aby se zastavil jeho sice pomalý ale již nyní velmi nepříjemný růst.
    Tož my na rozdíl od rusů, umíme využívat celou škálu možností proti růstu ruské ekonomiky, která nyní zrychluje a bohužel to zdaleka není díky růstu cen ropy.

    To se mi líbí

  2. Cech napsal:

    Ba ne to je pouze ODS tah nejen pro Prahu a Jkuba Stárka.
    Toto je to co na Adamoví Znášikovi obdivuji, to je to PR, které dostalo Kisku tam kde právě je.
    No a realizátor je Mgr. David Klimeš, Ph.D. sice nevím kolik za to ODS vysolila ale dle mého ji to vyšlo levněji než akce Pitomio.
    Takto se dělá PR a ne ta ubohost co předvádí ČSSD.
    I když ANO a jeho Kamil Papežík je také celkem obstojný PR tah ale účinek bude mnohem nižší než útok Mgr. Davida Klimeše Ph.D. za ODS.

    To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.