Rusofobie – indikátor hluboké krize v USA


Publicista Armen Gasparjan debatuje na stanici „Den.tv“ s významným ruským amerikanistou Sergejem Sudakovem*)

 Co do dramatičnosti a ostrosti mě události v USA chvílemi děsí – inu, půldruhého týdne hledat čip v míči, na kterém je napsáno, že ten čip obsahuje – to je bohatá historka … anebo prohlášení kongresmanů, že jsou kategoricky proti jednání Trump-Putin mezi čtyřma očima…

 My jsme nejednou spolu hovořili v souvislosti s Amerikou na téma, kdo tam rozhoduje. Dávno si kladu otázku: – jestliže se spřátelíme s Trumpem, bude vůbec schopen garantovat plnění svých případných slibů?  Chci připomenout, že otcové zakladatelé formovali USA podle zásady oddělení moci výkonné od zákonodárné a soudní s tím, že předpokládali, že legislativní moc má mít převahu na mocí výkonnou, aby byla schopna krotit jakékoli rozhodnutí prezidenta.

Jak to prakticky funguje?

Kupříkladu se americký prezident setká kdekoli ve světě s prezidentem jiné země a dohodnou se na vyřešení problému cestou konkrétních vzájemných ústupků. Svět si oddechne, ale marně, protože konsensus neznamená vůbec nic. protože Trumpa po příletu domů, washingtonská lobby ho upozorní, že takto systém nefunguje, nýbrž funguje, jak chtějí oni – a zákon, přijatý loni 2. srpna, naprosto přesně vymezuje prezidentovy pravomoci a jeho politickou činnost, takže jakékoli jeho přání a nápady na zlepšení světa nezafungují, protože nejdřív musí dojít k politice souhlasu s elitami, a teprve potom může zkoušet řešit nějaké svoje otázky.

Ale je to vůbec možné? Jsou tam přece republikáni, demokraté s různými názory na různé otázky…

 Největším Trumpovým problémem není existence republikánů a demokratů, ale že neexistuje konsolidace uvnitř těchto táborů. Část republikánů ho podporuje, ale část ho vidí jen jako přechodný jev, a vidí potřebu vsadit na mladší – např. Marco Rubio.  Přitom část demokratů má na druhé straně za to, že by se do hry o úřad mohla vrátit H.Clinton.

Trump je ve velmi složité situaci. Na jedné straně má za sebou voliče, a poslední dobou udělal něco, co nikdo před ním – dokonce ani Reagan: – snížil daně, což je prostě zázrak, a mnozí skutečně věří ve velké tempo růstu Ameriky.

Nojo, ale podle masmédií nikdo než Trump horší být nemůže: – „zrádce, ostuda Ameriky, slaboduchý, zloduch“…

 Na CNN byl dokonce slogan: – „Hůř nebývá“. Je třeba chápat, že informační válka bude pokračovat, Trump nikdy nedokáže masmédia porazit – alespoň dosud se to nikomu nepodařilo. Proto musíme v tom obrovském množství zpráv zpoza oceánu jasně diferencovat, co je pravda a co lež. Velmi dobře chápeme, že je nějaká střední Amerika, onen „rezavý pruh“, který ne že by Trumpa milovala, ale je k němu loajální, protože se o ně stará a plní svoje sliby. Pak jsou tradičně demokratické státy – Trump nepochybně nevyhraje v Bostonu. Proč se objevují natolik rozporuplné zprávy? Vezměme si potenciální agresi proti Iránu: – špatnou zprávou je, že existuje nějaká strategie, která monitoruje situaci nad Iránem – tzv. „Oko pěti zemí“ (USA, Austrálie, N.Zéland, Kanada a V.Británie). Ti tam mají rozmístěny družice a monitorující ty, či ony skupiny družic cizích a z těchto pěti zemí vychází koordinace příp. úderu po jiné zemi. Nepříjemné je, že se poslední dobou tato pětka velmi aktivizovala, uvolnila finance k organizaci úderu vojsk proti Iránu. Už pouhá výhružka Iránu signalizuje neklid na ropných trzích. USA se dostaly do situace, kdy se cena těžby jejich břidličné ropy a plynu stala díky vysokým světovým cenám rentabilnější, než před 5-10 lety. Znamená to, že drahá ropy je pro ně výhodná. Oni ale naivně předpokládají, že touto drahou ropou dokáží zabít jakýkoli průmysl Evropy. Přitom vůbec neuvažují o tom, že by ztráty měl kromě Iránu pocítit i někdo další. Domnívají se, že partii zahajují vždycky USA, že Irán není silným protivníkem, že Čína je veliká země s jistými zdroji ale svou silou se USA nikdy nedokáže vyrovnat, Indie je jistě hráč, nicméně velmi zaostalý…

Ve skutečnosti jejich zažitý zvyk známkovat je příliš nezdobí. Je tam dost moudrých lidí, ale ten pool vystupujících expertů jsou otevření rusofobové, žijící v přesvědčení o americké převaze a výjimečnosti.            Proč ale neslyšíme hlas expertů neutrálních? Protože jsou v dnešních USA nepřijatelní. A bude tomu tak, dokud se nezmění trend, protože dnes se natolik rozšířila rusofobie, že sestoupila z úrovně elit k prostým občanům. Příklad: můžete chodit po New Yorku, Bostonu nebo Los Angeles a mluvit si rusky bez problémů. Ale zkuste to například v takovém Idaho, Missouri, pochoďte po místních městečkách. Jakmile promluvíte rusky, a oni z vás vyloučí Čecha nebo Poláka a zjistí, že jste Rus, okamžitě se od vás odtáhnout. Dokud se mezi sebou rvou elity a rusofobie je na jejich úrovni, není to nic mimořádného, a bylo tomu tak vždycky. Když naši dědové a babičky jeli do USA, tak tam takovou zášť proti SSSR nepociťovali. A mimochodem, v Německu to dnes není o moc lepší. To není normální a je to proto, že je rusofobská propaganda je velmi intenzivní.

Amerika krok za krokem tento trend podporuje – oni nechápou, co dělají – skutečně to nechápou.

Jak z toho chtějí vycouvat? Jak z této jámy krok za krokem vylézt?

To je velmi složité. Jistě, Trump si odvládne svůj mandát, ale stejně bude muset odejít a přijdou jiní. Jak ale budou snižovat stupeň rusofobie? A bude to potřeba? Já se domnívám, že dokud kůň běží, je třeba na něm jet – to je jednoduchý princip. Kůň zdechl a je třeba z něj slézt. Vypadá to ale tak, že toto oni nechápou a pokouší se dále rajtovat zdechlou kobylu. Oni nechápou, že z té kobyly měli slézt už před rokem. A nechápou, kam se zahánějí, a tropí neuvěřitelné hlouposti.

Jak tedy dál?

Metamorfóza dnešní Ameriky – jde o to, že tato Amerika přestala být Amerikou, kterou vymysleli otcové zakladatelé, tedy jakýmsi hybridem, městem na vršku. Vždyť ideje zrozené ještě v 18.století byly velmi prosté: – vytvořit stát, který bude budovám podle zvláštního principu. Vezmeme si to nejlepší a uskutečníme… Jistěže… pobili indiány, vystříleli bizony, čerpali všechny dosažitelné statky, pak v roce 1899 na krásné říčce Klondike našli zlato a začala zlatá horečka, pak byl naftový boom, pak přemýšleli, že je třeba tu ropu vyvážet, tak začali bojovat s Mexikem, kde byla také ropa. Pak si řekli, že pokud chtějí tu ropu prodávat do Číny, potřebují tankovací stanici – tak válkou obsadili Filipíny a postavili tam svoje základny… To je politika permanentní války… Politika permanentní války vedla k tomu, že se dnešní Amerika je schopna rozvíjet, jen pokud vede určitou politiku expanze. Takže uzavřená Amerika, o které snilo prvních pět prezidentů – dokonce slavná Monroeova doktrína z roku 1823 – nefunguje.

Všimněte si, že Trump se v rámci předvolebního boje rozhodl, stejně jako otcové zakladatelé, pronést tzv. Gettysburgský projev a měl s ním velký úspěch. Idea byla přitom velmi prostá: – uzavřít Ameriku, vrátit se k americkému izolacionizmu a vrátit se k myšlence Monroea – zabývat se Amerikou a jejím „zadním dvorkem“ (Lat. Amerikou) – tedy nelézt do venkovního světa. To ale není možné, takže jakékoli americké přísliby jsou nesplnitelné od samého počátku – takže se nacházíme v pasti. Není třeba, aby Vladimír Vladimírovič utrácel síly na let do Ameriky – lépe, aby Trump přiletěl sem, pohovořil, a vše o.k. Protože výsledek vidíme – na příkladu k tolik propagovaného setkání v Singapuru. Všichni o tom mluvili, jak je to skvělé, atd. – ale výsledek je kde? Spočítejme na prstech: – vojenské manévry neprovedli, zbořili starý polygon, který měl být zbourán už před pěti lety, a slíbili, že dříve nebo později zničí rakety, nebo přestanou obohacovat uran. Slíbili! USA slíbily neuvalit nových 300 sankcí a pohrozily Číně a Rusku novými sankcemi, pokud budou porušovat tyto i dříve uvalené sankce. Takže, co se vlastně stalo? Kde je ten velký výsledek?

Politika slov je dobrá, ale mě vždycky zajímají výsledky. Teď se dívám na Trumpova turné a on, obecně vzato, říká všem to samé: – všem, který dlužím, všem odpouštím, ale dlužíte vy mně – a zkuste to nevrátit! Já vám vlastně nic nedlužím a vy chcete, abych se s vámi domlouval, pane Junckere? – jistěže se budeme domlouvat a teď proti vám nebudeme bojovat – přechodně. Podívám se, jak si povedete a v závislosti na tom, jak vřele mě budete na rozloučenou líbat, tak se budou rozvíjet naše vztahy…

Takže on je stoprocentně přesvědčen, že se Evropa necukne?

 Myslím si, že má takovou sebedůvěru, jakoby měl na každého silnou zelenou složku… Je to ale dost riskantní, protože USA přestaly být jakýmsi faktorem, který kolem sebe sdružuje různé národy. Funguje tu tzv. princip zvyklostí, kdy se řada stran ze zvyku táhne k Americe a mají za to, že jim to zaručuje jistou míru legitimity, kterým se samy stávají většími. Jsou to ale především menší země malé Evropy, země s nevelkými rozpočty, které se pokoušejí na USA nějak přiživit. Trumpova politika, když začne vyvádět, od něj odpuzuje spolehlivé partnery, protože pokud stále někoho zastrašujete, časem otupí. Podívejte se na Německo, které USA zastrašují už po generace, nicméně ono do jisté míry žije vlastním životem a je mu jasné, že jednou hegemonie USA skončí. Mají ale záložní plán? Američané stále jednají podle jistého zajetého schématu – pokud funguje – a nikdy nevynalézají kolo – viz technologie „barevných revolucí“. Takže zmíněné Německo, které se bude pokoušet uniknout z pod paty USA, nebude v příštích 5 letech úspěšné. I když se tam změní vláda, tak sám čip průmyslu, sám čip politiky, který existuje v dnešní EU, nedovolí žádnému z hráčů samostatně konat, tudíž jejich slovo rovněž nemá žádnou váhu. A oni si musí uvědomit, že dokud budou tancovat, jak Amerika píská, budou ztrácet vlastní identitu, která se rozplizne.

Zůstala Evropě ona vlastní identita? Já tento dojem nemám a naopak si myslím, že se o ni víc staráme my …

Je to naším vzděláním – četli jsme Gellnera, Mirshaymera atd., takže se poněkud lépe orientujeme. Ale ti, kdo tam žijí, se starají jen o to, aby neklesly jejich příjmy, přitom sami pracují na zničení své ekonomické atmosféry. Nás to zajímá proto, že u nás existuje určitý mýtus nacionální identity. Domníváme se, že každý národ má určité rysy, když nám vyprávějí o Itálii, představujeme si takové to líné pobřeží Ligurska, nějaké italské písně, anebo rozvaliny římského kolosea – a tato tzv. vymyšlená identita žije více v našich hlavách. Zatímco oni chápou, že arabská identita je vizitkou těchto evropských států. Jestliže si v Německu koupíme maso a zaráží nás, že jeho cena je o 3 eura vyšší, řeknou nám, že je to halal maso. Oni si svoji historii pamatují, nostalgicky na ni vzpomínají, ale chápou, že už není cesty zpátky…

Jde o to, že ty proudy migrantů, které změnily celou sociální a ekonomickou situaci Evropy, ji změnily navždy. Je třeba chápat, že Evropa, kterou jsme znali před 20-30 lety, už nebude nikdy.

Podle sociologických průzkumů tam, by jim ji měl vrátit Putin…?                                                     

 Vypadá to tak, že USA jsou nanejvýš zainteresovány na tom, aby Evropa ztratila co nejvíce ze své identity. Globální svět je přece krásný – jen musíte ztratit to, co ve vás je vloženo po celá staletí – protože to nepotřebujete. Všichni musíte být stejní, standard kvality, standartní okurčičky, rajčátka, o určitém počtu v krabičce… Když přijíždíte do Evropy, vidíte vše natolik normované,  – a do stejné krabičky zahánějí samu Evropu, která tím nejenže do značné míry už ztratila svoji identitu, ale i svoji tvářnost – a už se dostala do stadia, kdy přestala být motorem pokroku. A to je hrozné, protože motorem pokroku jsou některé země – jako Německo, Francie, Španělsko, částečně Británie – a všechny ostatní země Evropy se dělí na dárce a příjemce, kterých je ovšem podstatně více, než prvně jmenovaných, jejichž krev pro všechny nestačí. A tady se ozývají USA, které velmi dobře vědí, že nechtějí být dárci a dávat krev pro celý evropský národ – a tak říkají: – přátelé, máme odlišný RH faktor…

Takže to vychází tak, že se vrací poválečná situace, kdy v kruzích německých konzervativců bylo velmi populární heslo: – je na čase ukázat těm mládencům, že tady nejsou někde v Texasu, Alabamě… – jde tedy o reinkarnaci?

Mám za to, že se opakují tyto události z období po 2. světové válce. Ta nastavila nové paradigma, změnila mapu světa, ale hlavně změnila model vědomí do té doby dlouho existující. Vytvořila mnoho ideologém, které se přetvořily v ideologie a některé z nich dokonce ve státní doktríny, z nichž některé se vytratily, jiné se modernizovaly, ale teď vidíme, že minipovstání začíná v mozcích mnohých Evropanů, především pak v tzv. bouřící se mládeži. Mládeži, která má dost zvůle, totální přeregulovanosti – a dochází k logické otázce: – jestliže existuje multipolární svět, není v něm místo pro Evropu? Analytici v USA, Evropě píší, že dnešní svět je kvazi-multipolárním. Ve skutečnosti sestává ze tří mocenských center : – Ruska, USA, Číny. Kde je Evropa, miliardová Indie, velký arabský Východ?

Německý kartograf Haushofer a před ním Mackinder, zakladatelé geopolitiky, ve svém pojetí ji nazvali periferií, a nazvali její okraje „malou Evropou“ (Pobaltí, Sev.Evropa), která je velmi odlišná od Evropy jižní s jejími zákony a tradicemi, anebo klasické „bavorské Evropy“. Západní Evropa nemůže být nadále pod „jařmem“ USA.

Ale, jak dál…?

 To ukáží podzimní americké doplňovací volby. Pokud Trump prohraje, dosedí si svůj mandát a nic se pro nás nemění a jeho šance na znovuzvolení budou minimální. Pokud ovšem vyhraje – vytvoří si svoji loajální většinu, rozváží se mu ruce a bude moci m.j. vyčistit tajné služby a pak teprve může budovat nové vztahy a jeho slovům bude možné věřit, protože to už bude mít za sebou většinu.

Ovšem Adolfa Alojzoviče zlomil boj na dvou frontách – ale Trump musí hrát hned na čtyřech šachovnicích (Irán, Rusko, Čína, Evropa)…

Já jsem těch front napočítal sedm – kromě zmíněných, ještě asijské trhy, velký arabský svět, ale také Mexiko a Kanadu, kteří jakkoli jsou přáteli a nejbližší partneři, mají teď vztahy s USA velmi špatné. Navíc je tu „zadní dvorek“ USA – Latinská Amerika, o které před časem Obama prohlásil, že si ji podmanil – ale to není zdaleka pravda.

Trump není Pán Bůh a nedokáže teď všecko urejdovat – a proto musí vydělit některé priority a těm se věnovat. Já vidím dvě – Rusko a Čínu – a vše ostatní je periferní…

 *) Sergej Sudakov (1970) – politolog, profesor Akademie vojenských věd, šéf katedry globálních informačních procesů a zdrojů

 

Zdroj:   https://www.youtube.com/watch?v=CNgxxG98oWA

Příspěvek byl publikován v rubrice hroší kůže se štítky , , , , , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

75 reakcí na Rusofobie – indikátor hluboké krize v USA

  1. strejda napsal:

    Články ruských autorů jsou v našem prostředí velmi osvěžující a podnětné. Netrpí naší všeobjímající korektností a opatrnictvím.
    Potěší vědět, že na východě se zajímají o běh světa a nenasazují si brýle mámení. Ví, že jde o mnoho. Český člověk si žije odrbáván ve své kotlince, ale vesměs se mu žije přijatelně. Ví, že jeho moc není žádnou mocí a tak se snaží žít. Rus na východě je na tom jinak, vidí, že je potencionální oběť, na kterou se všichni těší až ji budou porcovat.
    Kdybych to měl napsat tvrdě, tak Česko a Rusko jde spolu se světem mocných na grilovačku. Čech ví, že se nějak slouhovsky přiživí a něco mu od stolu spadne. A Rus ví, že on je ten beran, co bude ugrilován a sněden. A nezbydou mu ani ty oči pro pláč. Proto má každý z nich jiný pohled a proto je některým z nás co myslí, ten ruský blízký.
    Rusko si nemůže dovolit chybovat. Pokud existuje cesta jak z toho ven, a ona existuje, musí jednat velice citlivě a harmonicky s jinými procesy.
    A to tu nemluvíme o nejstarší tajemné civilizaci – Číně. Jejich názory by byly teprve zajímavé, je ovšem otázka, zda bychom je dokázali pochopit.
    A nakonec, Adolf Alojsovič, to nemá chybu, objev, závan z Východu.

    To se mi líbí

  2. bob napsal:

    Teď napůl vážně:
    Pokud se Putinovi nepodaří ovlivnit americké podzimní volby, tak Pánbůh s námi.
    Pokud se mu to povede, tak bude v Americe řev, ale D.T. to snad ustojí.
    Ještě k tomu ovlivňování voleb:
    Osobně to považuji za legitimní věc. Ať každý dělá , co umí.
    Koneckonců, co by tajné služby dělaly?

    To se mi líbí

    • jaa napsal:

      Bobe, to je co tak nějak nechápu. Ovlivňování voleb… JAK? Kdyby se nabourali do volícího systému – mají počítače – tak by buď bylo špatné zabezpečení – což je na pováženou, nebo špatnou kontrolou průběžnou.
      Pokud ale volí jednotlivci samostatně- tak volí člověci dle svého mínění a to potom nemůže být ovlivněno rusy, a nebo je to jak u nás – lidi volí podle své hlavy a nedají na našeptávače.
      Jak jinak by to technicky bylo možné? Vážně nevím… a zajímalo by mne to, protože se to mele furt stejně. Jako by presstituti – neměli rozum….

      Líbí se 1 osoba

      • Bavor V. napsal:

        Problém je v tom, že Američan dělá jen to, co mu někdo našeptá.

        To se mi líbí

      • NavajaMM napsal:

        Jedna z hlavných vecí toho ovplyvňovania sa týkala Clintonovej mailov. Jej kritici, vrátane Trumpa, tvrdili, že jej nie je možné zveriť štát, lebo so štátnym tajomstvom ako ministerka zahraničia narábala tak rozšafne, že si služobné maily ukladala na vlastný nechránený server. Trump tvrdil, že by za to mala ísť do lochu a nie do vajthauzu.
        FBI z toho Clintonovú fakticky vysekala s tým, že to síce bola neopatrnosť, lebo jednak sa k tým mailom nikto nepovolaný nedostal a jednak tam nič také tajné nebolo. A keďže Clintonová naviac všetky maily vymazala, tak to už nikto nemôže skontrolovať.
        Vyzeralo to v suchu, ale do toho prišli tí ruskí hackeri, ktorí vraj Trumpovi ponúkli tomf – vraj sa k tým mailom dostali a tým dokázali, že Clintonová ozaj trestuhodne hazardovala, ale naviac sa z tých mailov Rusi dozvedeli spústu tajností zo zákulisia americkej diplomacie. Tak toto sa prevalilo tesne pred voľbami a mnohí demokrati vraj kvôli tomu nešli voliť – čísla vyšli tak, že Trumpovi stačilo takto znechutiť možno len 10 tisíc ľudí.

        Takže toto – Rusi vyniesli, aká je Clintonová … (doplňte, čo sa hodí).

        Jasné ovplyvňovanie to je. Niečo podobné skúšali minule u vás na Zemana, ale ako na potvoru to nestačilo.

        To se mi líbí

  3. Slim napsal:

    Byl jsem onehdy upozorněn na článek sociologa D. Prokopa Anatomie populismu (Salon Práva 9.8. ’18). Prokop zde mj. cituje Steva Banona (někdejší eso Breitbartu, poté hlavní Trumpův ideolog a spindoc. Teď držel svůj VÚML v Evropě, ve snaze подели́ться о́пытом se zdejšími sou-druhy).

    Ten měl radit následující: porazit liberální média tím, že je „zahrneme shitem“.

    Prokopův – v mnoha ohledech zajímavý – článek mi není momentálně dostupný a udělat z něj krátký výtah by pro zdejší přesvědčené byla asi marná práce, a tak jen méně dokonalá náhrada

    https://blisty.cz/art/92216-jak-vlastne-funguje-neutralizace-seriozni-novinarske-agendy-prostrednictvim-trollu.html

    To se mi líbí

    • Miluše napsal:

      Ano, lidé jsou proto z politiky otráveni a k vážným problémům se staví cynicky.
      Tento odstavec z článku v BL je výstižný.

      Cílem práce trollů tedy nebylo obvinit žádného konkrétního politického oponenta. Zájem nebyl na tom, aby byl nalezen Němcovův vrah. Cílem bylo naplnit diskusi na internetu tolika rozpory a takovou špínou, že to muselo každého poctivého uživatele sociálních sítí přivést do deziluze a zdeprimovat. Tento dopad vlny špíny a protikladných informací vede k tomu, že veřejnost pak už nebere nic vážně.

      To se mi líbí

    • NavajaMM napsal:

      Je to zaujímavý článok a verím všetkému, čo tam je napísané. Chcel by som len podotknúť, že myšlienku a metódy trollingu nevymyslel Putinov režim. Títo Rusi sa síce rýchlo učia, ale vo všetkom, čo sa týka riadenia modernej spoločnosti, aj zneužívania moci, sú za západom značne pozadu. Západ mal napríklad s neriadenou občianskou aktivizáciou problém koncom 60-tych rokov a aj v ďalších dekádach cez hnutie hippies a rôzne hudobné fan-kluby. Obranu zahltením shitom vyvinuli a s úspechom použili najskôr tam. Toto spochybňovanie, zosmiešňovanie akýchkoľvek ideálov a pocit, že aj tak nič nemá zmysel, doviedli až do inštitucionálnej dokonalosti, že tomu začali hovoriť „postmoderna“ a urobili z toho kultúrny smer.
      Úplne chápem, že ich štve, keď Rusi používajú proti nim ich vlastné zbrane.

      To se mi líbí

      • NavajaMM napsal:

        Ozaj, keď už je reč o SHITe:

        Neznášate kamióny?
        Prestaňte kupovať
        BLBOSTI
        a je po probléme!

        To se mi líbí

      • brtník z brlohu napsal:

        Je to ale bumerang – bezideovost rozkládá jejich vlastní společnost včetně vládnoucí třídy.

        To se mi líbí

        • vera napsal:

          Nojo, vy na ně s bumerangem, ale aby na to přišli, to by museli přemýšlet, kaubojové, jenže vono je to s nima těžký:
          Přijde kovboj do saloonu: „Mám otázku!“ Barman mu vysvětluje: „U nás se nejdřív střílí, pak se kladou otázky!“ Kovboj vytáhne kolt, zastřelí barmana a ptá se: „O.K., jak se tedy dostanu na nádraží?“

          To se mi líbí

      • hans napsal:

        Ten článek na BL zajímavý je, jako doklad myšlení čulíků/bbc/mainstreamu, ale nevěřím ničemu co je tam napsané.

        Vždyť je to evidentní blbost a brutální znásilnění logiky a významu slov.

        Co se tam tvrdí: že když přide nějaká událost, jejíž průběh a motivy nejsou na první pohled zřejmé (např. vražda Němcova), tak „seriózní média“ okamžitě, aniž by si zjistila jakékoliv informace k věci, zaujmou stanovisko (které jim určí západní režimy) a to propagují a „přemýšlející a kriticky uvažující čtenáři“ toto stanovisko automaticky bezmyšlenkovitě a bez pochybností papouškují. Každý kdo se pokusí shánět informace a vyvozovat z nich závěry (někdy správné, někdy mylné, vždyť informace jsou neúplné) je „neseriózní novinář“, šiřitel fake news a ruský troll. Každý čtenář, který do diskuze napíše cokoliv, co se liší od verze určené západním mainstreamem, je ruský troll (takže například v Číně si Putin platí odhadem nejméně miliardu trollů :-).

        V článku se všem čtenářům kriticky přemýšlejícím nad věcmi říká „ruští trollové“, kdežto čtenářům bezmyšlenkovitě konzumujícím mainstream „kritičtí myslitelé“. To není znásilnění jazyka?

        Překvapuje mne, že NavajaMM věří „všetkému, čo tam je napísané“. Vždyť v tom článku je napsané, že Bavor V. a prakticky všichni zdejší diskutéři včetně mne jsou ruští trollové řízení Putinem. NavajaMM se taky považuje za ruského trolla ničícího veřejnou debatu?

        To se mi líbí

        • Antimon napsal:

          Souhlasím a vidím to úplně stejně. Jakmile kdokoli jen trochu zapochybuje o pravdě hlásané mainstreamem, tak je troll, samozřejmě ruský, jaký jiný, že ……

          To se mi líbí

          • Hudec napsal:

            Kašlu na označení trol, to je mi úplně fuk.
            Spíš mi připadá (a sleduji to ve svém okolí), že média hlavního proudu překročila nějakou imaginární čáru, takže pro mne jejich informace ( a mohou být i pravdivé) prakticky okamžitě vyvolávají vážné pochybnosti a kladu si otázku, jak je to doopravdy.
            Lhali tak dlouho a tolik, že už jim nevěřím (skoro) nic.

            To se mi líbí

        • vera napsal:

          No vidíte, a třeba já to podle titulku pochopila tak, že někdo konečně popisuje propad skutečné a dobré novinařiny, zhudlaření skutečné novinařiny skrzevá presstituty typu Tvarůžková, Drtinová, atd) A měla jsem pravdu : stačí si v článku pozměnit jména, a máte formu, podle které jede ČT, a CNN a všechna zápaďácká média. To oni tady prozrazují svůj mustr, svůj způsob vytváření mlhy a popis pracovního postupu, dávají všanc své duševní vlastnictví )
          Nesmíte si to trollování brát osobně, pak si toho všimnete. Myslím že pan NavajaMM to taky vidí takhle )

          To se mi líbí

        • NavajaMM napsal:

          Pane Hansi, máte pravdu, že sa nepovažujem za ruského trolla, ktorý ničí verejnú diskusiu. Nechcel som sa so Slimom sporiť o obsahu článku, ale upriamiť pozornosť inam. Vidím, že to malo aj nechcený vedľajší efekt.
          Nechcem však ani teraz odvolať, čo som povedal a tvrdiť opak, lebo naozaj by som sa nechcel vyjadrovať k obsahu BL.

          To se mi líbí

      • Slim napsal:

        Máte pravdu s tou postmodernou, ale to nebyla žádná „zbraň proti“ něčemu. To byl prostě výsledek složitého procesu společenského vědomí.

        Už jsem sem jednou dával Engelsův výrok, který se týká právě tohoto zaměňování vývoje něčím úmyslem, ale už je to léta, nemám chuť to hledat

        To se mi líbí

        • NavajaMM napsal:

          Chápem, čo myslíte s tým Engelsom, ale na postmodernu sa to, mho, aplikovať nedá. Predstavte si to – po plyšáku nám padli všetky formálne bariéry, mohli sme sa aj kultúrne sebarealizovať úplne bez zábran. A výsledok? Blbý a blbší…
          Nechce sa mi veriť, že to je „výsledek složitého procesu společenského vědomí“, lebo nakrútiť film stojí mnoho energie a peňazí a je to cieľavedomý (a cielený) proces.

          To se mi líbí

    • Josef K, napsal:

      Musím konstatovat, že mi vůbec nejde na rozum, že strejda píše rozumně a Slim téměř pravidelně propagandistické kokotiny, přitom pokaždé zde mají téměř shodné hodnocení. Jde snad o důkaz paranormálních jevů nebo někomu z hodnotících dělá potíže pochopení psaného textu?

      To se mi líbí

      • Josef K, napsal:

        Blicí listy jsou asi taková seriózní novinářská agenda jako Respekt nebo Denník N na Slovensku.

        To se mi líbí

      • Josef K, napsal:

        Těch šest mínusů jsou lidé, které znechutila možnost připuštění existence paranormálních jevů nebo jsou to ti, kteří zároveň plusují Slima i strejdu a přesto jsou přesvědčeni, že jsou schopni porozumět psanému textu? Co kdyby mi to vysvětlili, ovšem jsou li schopni napsat třeba jen krátký, ale smysluplný text?

        To se mi líbí

        • Rosťa napsal:

          Jak říkal Limonádový Joe: „Někdo má rád holky, jiný vdolky“. Ti, co dávají plusy strejdovi, necejchují Slima. A obráceně. Já jsem vám dal plus, protože to vidím stejně, ale jak se na ten stav dívám, bylo to ku hounu.

          To se mi líbí

          • Josef K, napsal:

            No asi máte pravdu. Mně mínusy (nyní již jedenáct) od Slimovy kamarily nijak nevadí, stejně bych si s nimi neměl o čem povídat. Stejně to musí být stejní konjukturalisté jako Slim, kterým by ale spíše slušelo číst něco z Bakalovy stáje.

            To se mi líbí

            • Josef K, napsal:

              To jsem to pěkně blbě napsal – to opakování slova stejně – ale smysl je jasný a za tím si stojím.

              To se mi líbí

            • Hudec napsal:

              Ale ne, Slim není „konjunkuralista“, jen prezentuje své názory. Já s ním sice v lecčems nesouhlasím, ale to mi nebrání s ním občas (zřídka) vypít sklenku vína.
              Na mínusy se vykašlete, v čem vám vadí a v čem plusy pomáhají? Podle mě je obojí na prd a vyhýbám se jim jako čert kříži.
              A na okraj: Chválapánubohu, že tu u Bavorů nejsou jen shodné názory.

              To se mi líbí

              • vittta napsal:

                Pokaždé, když ho čtu, začnu muset na záchod na velkou stranu.
                Ten je ještě protivnější jak já, i když se tváří děsně slušně.
                Nemohl byste mu poradit, ať za
                A- vypije těch skleniček víc, než začne psát, nebo za
                B- ať nepije žádnou?

                To se mi líbí

        • vonrammstein napsal:

          To se Vám nestane. Už před lety jsem na podobný apely rezignoval.

          To se mi líbí

      • st.hroch napsal:

        Kdepak… to může být věc pohledu na Svět…:-)

        To se mi líbí

      • vera napsal:

        A kdoví kdo to Slimovi háže, chvílemi to vypadá jako nadšená fanynka nebo milující dcera – nic ve zlém, ale kde se jenom točí počitadlo, tam mě nic hezčího nenapadá 🙂 stačí přestat vnímat )

        To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      Slime, já to čet, jako vždycky Salon. Ale přišlo mi to tak nudné, že jsem to nedočet a žádný „otisk“ to ve mně nezanechalo.

      To se mi líbí

      • Slim napsal:

        Inu, tady platí, (když si to trochu pozměníš) to staré z Rádia Jerevan: u někoho budou, u někoho nebudou. 🙂

        Jdu na koncert a bude-li nudný, třeba ti prozradím, co je tam zajímavého. Třeba budeš zrovna čekat na letišti na (jako obvykle opožděný) let Travel Service.
        Přeju ti ale jinou společnost!

        To se mi líbí

        • Hudec napsal:

          Společnost budu mít dobrou, pánská jízda.
          Od internetu odpojen, i když tam nepochybně bude wifi v každé kavárně.

          To se mi líbí

    • vittta napsal:

      Sorry jako, ale ten článek z BL je absolutní blbost, a nenašel jsem v něm nic podmětného.
      Prostě kecy, nějací trolové byli ochotni mluvit, a vražda Němcova byla svedena na Ukrajince, jako by někdo mohl kdy zjistit, kdo to opravdu byl.
      A troll má za úkol vyvolat dojem, že jeho názory jsou z lidu, ale ve skutečnosti je to názor jeho chlebodárců, ale ti mu v podstatě neříkají, co má přesně psát, jen vyvolávat chaos, nebo jak to tam je podané.
      To klidně mohli ušetřit špinavé ruble, chaos je v politických diskuzích i bez trollů.
      Nebo…normální lidé žádné konspirační teorie nevytvářejí, žádné názory nemají, a pokud vůbec diskutují, tak o ženských a fotbale, a politické diskuze nanejvýš čtou, nebo se plně ztotožnili z oficiálními názory?
      Píše to tady už Hans.
      Vůbec netuším, jak je možné, že KDOKOLIV, mohl tento článek vnímat kladně.

      To se mi líbí

      • vera napsal:

        Asi jsem teda první :-)) ale já ho nejen vnímám kladně, já jsem doslova nadšená! A proč? považuju ho za mustr vší svoločské novinařiny. Už jenom pro tohle:
        Taková věta: …“trollové vytvářejí prostřednictvím svého (internetového) aktivismu oblbující hluk, který vypadá, jako že pochází od občanů“…
        A ted si vem, že čistě náhodou trefím na humbuk starýho Kocába a jeho petici z roku 2014. Ve jménu tisíce lidí :
        https://pravyprostor.cz/medialnim-svetem-s-petrem-p-petice-kocab-a-ferda-mravenecmedialnim-svetem-s-petrem-p/
        XX …Kocáb: ,,Ostře kritizuji Zemana..který kritizuje sankce a odmítá Majdan…zdá se jakoby, já to nevím….že Zeman je řízen a instruován Moskvou…Proto jsme udělali petici, která se jasně vyjadřuje proti jeho chování…Podepsaly ji tisíce lidí!”
        Kmoníček: ,,Pan prezident se vyjádřil podobně jako třeba pan Kisinger a nebo pan Genscher,takže tady máme velké spiknutí agentů řízených z Moskvy. …Co se týče petice… Petici, která byla doručena na Pražský hrad si pan prezident pečlivě pročetl…. A jako vstřícný krok vůči kritikům si prezident Zeman dovoluje pozvat na Hrad čtyři vybrané signatáře petice a požádal mne abych Vám to vzkázal”
        Kocáb: Vážně kejve hlavou ,,Děkuju to je dobře”.
        Kmoníček: „Vylosovanými šťastlivci jsou Ferda Mravenec s internetovou adresou mraveniště, je to Jára Cimrman, Švejk Josef a aby to bylo genderově vyvážené, tak ještě Pučálkovic Amina,“ usadil Kocába zahraniční expert prezidenta s tím, že i tito čtyři signatáři se na seznamu petice mimo jiných objevili. … XX
        Chápeš, vittto? Jen houšť takových vážných BL úvah, ať máme co porovnávat :-))

        To se mi líbí

  4. strejda napsal:

    Článek V BL je zajímavý z jednoho zásadního hlediska. Popisuje nějakou činnost, vysvětluje ji, a to vše z pohledu názorové orientace listu.
    Porovnáme-li tento článek s tvrzením, které obsahuje, zjistíme, že se téměř vzorově zařazuje do trolí rodiny. Něco jako v násobné funkci, jako supertroll. Znejišťuje čtenáře více než obyčejní trolové, ukazuje, že se nedá věřit nikomu a ničemu – proč by se mělo věřit autorovi článku – svádí čtenáře z cesty. Mnoha slovy zakrývá svoji trollí podstatu. Je-li to vada původního článku, či jeho interpretace, nelze zjistit.
    Je dobré se s takovými názory seznamovat a je nutné si najít vlastní mechanismy, jak je neutralizovat.
    Pokud se na problém podíváme hlouběji, tak zjistíme, že je součástí prastaré strategie, která doporučuje zamlžit skutečnost a rozptýlit pozornost. Zároveň nabídnout různá jiná řešení a netlačit na pilu. Metoda je účinná jen částečně, musí se doplnit dalšími triky. Bojovat proti ní se dá stejnými metodami. A nebo jejím opakem, čistými fakty (tam je to ale velice složité a je to na dlouhé povídání). Dnes vzájemný trollí boj vidíme a nejsme schopni ani odhadem zjistit, kde jsou původci jednotlivých kauz.
    Že se jedná o metodu rozkládající společnost, není cílená, je plošná, je zřejmé. Ale společnost v takovém rozkladu, jako je v západním světě, je již rozložená sama od sebe historickým procesem a tak mnoho škody nenadělá. Pokud někdy v budoucnu ještě budou historikové, budou mít zajímavý materiál ke studiu společnosti.

    To se mi líbí

    • vittta napsal:

      To bych ještě přitvrdil, tedy ne z nějaké názorové strategie listu, ale BL zde působí jako nositelé pravdy a mentoři v jejím správném vnímání.
      Ve skutečnosti ale v článku nedokazují naprosto nic, a ani se o to nesnaží.
      Podle mě to má i souvislost s britskou vnitřní situací, ale ne jen tento článek, ale celé BL a jejich činnost, založená na kopírování jiných médií, a hraných nesouhlasech mezi interními článkaři.
      Též je už delší dobu vyzývána diskuze, ale za peníze a pouze loajálními čtenáři, což opět zřejmě kopíruje západní verzi svobody.
      Pokud mi něco zásadního neuniklo, pak se zdá, že Čulík opravdu nemá peníze na provoz, potřebuje nějakých 70 000/ měs, což neziskovka hodí do placu levou zadní.
      Jenže tady stylu BL věří jen blázni, a celkově se lidé tomuto nejspíš spíše smějí, ale v Británii takovému stylu asi věří.
      Jakmile začaly BL používat tento styl, odešli jak autoři, tak čtenáři, a sponzoři tohoto štvavého plátku se nenašli.
      To SNAD svědčí o – v kontextu k západu- relativním duševním zdraví naší populace, a o vysokém stupni svobody slova, které tady máme, přes všechny potíže.

      To se mi líbí

  5. jaa napsal:

    Počítám, že bude rušno a fest. Dost jim to asi nabourává koncepci „oslav“ 68

    http://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/a-ma-pravdu-predseda-breznev-byl-ukrajinec-a-dubcek-o-okupaci-vedel/

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Sama ministryně to popřela, takže není z ničeho zmatená. AE opět „perlí“.Schillerová pouze prohlásila, že by se mohlo najít 3 mld.

      To se mi líbí

      • blbíš napsal:

        ať je to jak je, přátelé, lidský ziskovky jsou problémem mnohem větším, než kam každý z nás dovede vůbec dohlédnout. Ze začátku nám to bylo presentováno jaksi nevinně, pro stát potřebně, bez nich se stát zhroutí, stát nic neumí apod. Ale jako se vším po hadráku, naše ostražitost a předvídavost (to nemluvím vůbec o vědomostech) se rovnaly jednomu velkýmu kulovanýmu a oč hůř, úplně jsme rezignovali na věci veřejný. Ten cílenej, promyšlenej a všude osvědčenej způsob, jak povinnost a nezastupitelnost státu rozesrat na dnešní úroveň a v budoucnu na úroveň ještě horší, slaví nyní už úspěch až takový, že ani president si neškrtne. Nevolení nás už pohlavkujou veřejně dávno, jak libo. Je to přesně situace, kdy pár výrostků dělalo před vašima domovníma dveřma binec, ale tam jste si ještě dokázali nějak sjednat pořádek. Jenže nyní se to dostalo do fáze, kdy vám do vašeho domu majitel domu (stát) přestěhovává nepřizpůsobivý a pomalu a jistě začíná fáze, kdy se k nim začínají přistěhovávat a sestěhovávat jejich stejně vyspělí nespočetní příbuzní bez jakéhokoliv zásahu onoho majitele domu, tedy ti, kdo umí své okolí přetavit k obrazu svému … až takovému, že v poslední fázi nastupuje státem dotovaný demoliční subjekt s úkolem danou oblast vyčistit až na úroveň základů pro naprostou zdevastovanost a nepoužitelnost vašeho domu. S tím se nedá bohužel nic dělat, protože ti námi volení jsou do takto cíleně nastaveného syčáctví zanořeni až po kořeny svých sosáků. Tohle má jediné řešení, změna takto nastolenýho systému, neboť není vůle, přátelé. Myslím si, že už pouze cestou násilí, protože tu klidovou fázi ziskovky a jejich loutkovodiči již mají ošéfovanou.

        A snaha či úloha Babiše a spol.? = jedna z hodně věcí, s kterou jsem u něj ani nepočítal.

        To se mi líbí

        • jaa napsal:

          Njn, jednak čekám na Vaše výstupy v Alpách, a potom máte u pana domácího prezentaci z dokumentů z prvního výstupu na Mount Everest. myslela jsem, že by Vás to mohlo zajímat, ale není jak a kam.

          To se mi líbí

      • vonrammstein napsal:

        jaa má rády drby.

        To se mi líbí

        • jaa napsal:

          No víte VR, Moje babička by Vám na to odpověděla slovy Písma – ve kterém byla kovaná na rozdíl od mne – cituji:
          „Blahoslavení chudí duchem, neboť jejich je království nebeské“

          To se mi líbí

          • vonrammstein napsal:

            Ne duchem, ale v Duchu. To už jsem tady i jinde vysvětloval mockrát, ale to je o tom hrachu a stěně.

            Líbí se 2 people

            • jaa napsal:

              Jen tak dotaz – není Vám divné, že víc lidí zná moji verzi než tu Vaši ?.

              To se mi líbí

              • hans napsal:

                Divné to není, prostě i v tomto případě se chytlavý mem šíří rychleji než mem nudný. Takže zavádějící překlad (chudí duchem) svádějící k mylnému výkladu je populárnější než překlad významově (v současné češtině) přesnější (chudí v duchu, chudí kvůli duchu).

                Líbí se 1 osoba

              • Slim napsal:

                Vůbec to není divné

                Líbí se 1 osoba

              • jaa napsal:

                njn, ani ti naši předkové dali na mem. Bábi se narodila 1882 holt ty memy…..

                To se mi líbí

              • hans napsal:

                Jo, pěkný případ, kdy je veškerá snaha marná. Ateistům o tomhle omylu psal už Ludvík Souček, ale národ zůstává vůči vzdělávání netečný.

                .. stejně jako je marné vysvětlovat, že Ivan Hrozný nebyl hrozný a v tehdejších poměrech mimořádně oblíbený mírumilovný liberál (protože za cca 40 let vlády pobil míň lidí než jeho francouzští současníci za jednu jedinou noc).

                Líbí se 1 osoba

  6. Slim napsal:

    Malé OT.

    Dejvid začíná senátní kampaň.
    http://vasevec.parlamentnilisty.cz/domaci-politika/proc-neprivatizovat-nemocnice

    Asi se odstěhuju do Litoměřic, abych ho moh´ podpořit. Minulost-neminulost, těšilo by mě, kdybychom měli v politice člověka, který rozumí své věci, zvlášť když se jedná o resort, kde nám jde o krk. On má teď silný motiv napravovat své hříchy; Balzac věděl, proč z Vautrina nakonec udělal policajta

    To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.