Κάλλος = krása


alebo Prekvapenia v Grécku (3)

Nájsť v Grécku krásu, to síce nie je žiadne prekvapenie, no nájsť v archeologickom múzeu výstavu s názvom Nespočetné aspekty krásy, kde nájde tú krásu pekne pokope a nemusí sa za ňou plahočiť stovky ďalších kilometrov, to už prekvapenie je. Veľmi príjemné.

Niekoľko pohľadov z tejto výstavy vám tu sprostredkujem a nechám vás vnímať ju – mlčky.

 

 

Zdroje:

http://www.namuseum.gr/museum/pressreleases/2018/beauty18-en.html

Příspěvek byl publikován v rubrice Navaja se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

9 reakcí na Κάλλος = krása

  1. jaa napsal:

    Navajo dík, měl jste štěstí, docela závidím-
    i když je mi trochu smutno, jak klesla úroveň a jak málo je ať už sochařů či malířů co umí – a jak moc je těch kteří neschopnost nahrazují údajně “ modernou“/brněnská joštova žirafa/ a mnohé jiné-. Ta nádhera přetrvala tisíciletí mnohé zapomenuté v moři jak vidno . Díky

    Líbí se 1 osoba

  2. rexus napsal:

    Je to zvláštní, sochy jsou z doby starověkého Řecka a starověké řečtiny, tak spíše Κάλος nebo καλϝός . To písmeno uprostřed je tzv. digama, kterou se zachovala u Etrusků, tehdy velmi užívaná, a přinesli si je z doby, když ještě nebyli v Toskánsku a ještě si tak neříkali, ale z Ionie a čte se jako V, samostatný zvuk i písmeno, který z ostatních řečtin zcela vymizel, když již Řecko dosáhlo svého vrcholu. Etrusci jej měli již v době před vytvořením těch soch, od pozdějších řeckých kolonistů v Itálii jej již neměli, nebylo již v jejich jazyce.
    Κάλλος je z novější řečtiny, ale ani tak se příliš neužívá.

    To se mi líbí

  3. Bavor V. napsal:

    Krása je prostě krása, jenž vysvětlete to Zuckerbergovi
    https://www.vrt.be/vrtnws/en/2018/07/22/facebook-bans-paintings-by-flemish-masters/
    FB zakázal díla vlámských mistrů. Kvůli nahotě.

    To se mi líbí

  4. jaa napsal:

    Je otázka jestli je to kvůli nahotě. Když se koukne na ně a na sebe do špíglu , tož holt slabší povahy to nemusí snýst. Je to pidižvík

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Je to kvůli nahotě 🤣, protože takhle dokáže cenzurovat cokoli. Známý je případ Malé mořské víly z Kodaně, jejíž fotka se také nesměla zveřejnit. A to je to socha. Prostě Atlas Hub je čím dál tím větší svinstvo. Vždyť kromě „nahoty“ cenzurují i nemajnstrýmové statusy – nedodržují nějaké jejich pořadí. Nevím o co jde, protože mi to do baráku nesmí, ale stěžují si na to mnozí právě z těch alternativních webů, které neposlouchají panstvo.

      To se mi líbí

  5. K-k. napsal:

    Nádhera, bez ohledu na jazykovědné výhrady. Děkuju, NavajaMM! 🙂

    Líbí se 1 osoba

Komentáře nejsou povoleny.