Němci jsou skeptičtí vůči Rusku a Číně, pesimističtější vůči USA


Podle výsledků průzkumu veřejného vysílání ZDF vidí  Němci drtivě USA jako nespolehlivého partnera. Pouze 14 procent respondentů považuje Spojené státy za důvěryhodného diplomatického partnera.

Osmdesát dva procent Němců se podle průzkumu Politbarometru pro veřejnoprávní vysílací společnost ZDF domnívá, že země nemůže spoléhat na Spojené státy prezidenta Donalda Trumpa jako na spolehlivého partnera v mezinárodních vztazích .

Čtrnáct procent respondentů se domnívá, že Spojené státy Trump zůstávají spolehlivým partnerem, i když prezident stáhl zemi ze stanovených mezinárodních dohod v průběhu 16 měsíců svého dosavadního funkčního období. Jen 4% uvedlo, že „nevím“, když jim byla položena otázka.

Šedesát pět procent respondentů uvedlo, že strany by měly zachovat  mezinárodní jadernou dohodu s Íránem živou po tom, co Trumpovy USA jednostranně odstoupily na začátku tohoto měsíce, zatímco 28 procent vyjadřovalo skepticismus ohledně dohody.

Devadesát čtyři procent respondentů uvedlo, že Evropská unie bude potřebovat úzkou vnitřní spolupráci v mezinárodních záležitostech, když se Spojené státy změnily. Jen 20 procent však věří, že blok by mohl úspěšně prezentovat něco společného, ​​zatímco 26 procent předpokládá uvolněnější spolupráci a 51 procent tvrdí, že je nepravděpodobné, že by došlo k nějaké změně.

Komu důvěřujete?

Třicet šest procent respondentů vidí v Rusku silného spojence , přestože 58% z nich považuje Kreml pro Německo za nespolehlivého partnera v záležitostech zahraničních věcí. Respondenti byli rozděleni ohledně Číny: 43 procent si myslí, že země může být spolehlivým partnerem a 43 procent ne.

Příznivci krajní pravice Alternativy pro Německo (AfD) vyjádřili nejvyšší důvěru v Rusko: 61 procent uvedlo, že Kreml je nejlepší zemí v zahraničí. Na více či méně protilehlém konci hlavního německého politického spektra 45 procent stoupenců levice uvedlo, že země může počítat s Ruskem. Zelení byli skeptičtější, 74 procent z nich nevěří, že Rusko je spolehlivým partnerem Německa, po něm následují sociální demokraté (65 procent), křesťanští demokraté (61 procent) a svobodní demokraté (58 procent).

Celkově se 45 procent respondentů domnívá, že by Německo mělo zachovat sankce vůči Rusku za podporu separatistů v občanské válce Ukrajiny a obsazení Krymského poloostrova v roce 2014; 36 procent – včetně 71 procent příznivců AfD a 52 procent levice – se domnívá, že opatření by měla být uvolněná. Pouze 14 procent dotazovaných respondentů by rádo vidělo zvýšení sankcí.

Forschungsgruppe Wahlen vyzpovídal 1200 náhodně vybraných německých voličů od úterý 17.7 do čtvrtka 19.7..

 

https://www.dw.com/en/germans-skeptical-of-russia-and-china-pessimistic-on-us/a-43838033

 

Příspěvek byl publikován v rubrice twitter se štítky , , , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

31 reakcí na Němci jsou skeptičtí vůči Rusku a Číně, pesimističtější vůči USA

  1. vonrammstein napsal:

    Chápu obavy z Ruska. Ale zas bych to nepřeháněl, už to není CCCP. Zrušil bych sankce na rok, dva. To by mělo stačit na utvoření obrázku.

    To se mi líbí

    • strejda napsal:

      Dostal byste Rusko do prekérní situace, muselo by zrušit své sankce a to si z vnitropolitických důvodů minimálně do roku 2020 nemůže dovolit.
      V případě nutnosti se protiruské sankce dají obejít, důležité je udržet ochranu vnitřního trhu a podporovat rozvoj technologií. To je poměrně dlouhý proces.
      Počkejte si tak deset let, až se bude psát jaká to byla chyba. To již budou viníci mimo hru.

      To se mi líbí

      • vonrammstein napsal:

        Snaha o klid zbraní musí být oboustranná, jinak to nemůže fungovat. Takhle se znovu vytváří bipolární svět. A já na něj nejsem zvědavej. A už vůbec nehodlám věnovat svých-zřejmě posledních-deset let čekání, až to někdo vyhodnotí.

        To se mi líbí

        • strejda napsal:

          Bipolární svět je mrtvý, na řadě je svět multipolární. Někdo by se líbil monopolární, ale to je jen špatný sen. A jak zvládnout multipolaritu se nezvládne rychle naučit. Bude ještě mnoho krizí. Hlavně, aby nebyly fatální. Blbců je víc než habaděj. Stačí číst tisk, zprávy neposlouchám, tak nevím, ale lepší než tisk to jistě nebude.
          A čekání? Budete ho mít tak dlouhé jak na světě vydržíte. Vždyť stále na něco čekáme. Někdo, pravda, už jen na tu truhlu 🙂

          To se mi líbí

          • vonrammstein napsal:

            „Jako Češi jsme vždycky trochu pozadu. Mimochodem, italský premiér je pro zastavení sankcí proti Rusku. Kurňa, členský stát Evropské unie! Takže ta jednota nebude úplně čistá. Všichni mají v EU své zájmy. Je potřeba jednat jinak: Senát vítá nové nařízení. Ne, Senát nechce tohle nařízení, strčte si ho někam, je to hovadina. Říkám to vulgárně, usnesení by bylo samozřejmě slušné, například: Ne, my tohle na nic nepotřebujeme. Je vás tam hodně, tak si vymýšlíte.“

            Senátor Kubera.

            Líbí se 1 osoba

  2. K-k. napsal:

    OT: Urozený pane, mejlík… 🙂

    To se mi líbí

  3. vittta napsal:

    Hmm..
    Copak Němčouři…
    Ale těch 1200 náhodně vybraných mohlo být vybraných ještě „náhodněji“, jak to bývá u nás.
    V tomhle napomáhání náhodám jsou Němci tradičně o velký kus dál než my.
    Možná, kdyby nevybírali tak „náhodně“, tak by je dotazovaní nakopali do prdele místo odpovědí, že mají jako úúúplně jiné starosti, jak Rusko a sankce.
    I když u Němců- kdo ví.

    To se mi líbí

  4. Slim napsal:

    Na Bavorův oblíbený anglický suchý humor jsem si vzpomněl včera před spaním. To když Doník, se svou neporovnatelnou invencí oznámil, že se v Helsinkách vlastně přeřekl a řekl omylem opak toho, co říci chtěl. 😀

    https://slate.com/news-and-politics/2018/07/trumps-excuses-and-justifications-for-his-performance-in-helsinki-were-almost-as-bad-as-the-debacle-itself.html

    Připomnělo mi to ovšem slavnou scénu z Ano, pane premiére, kdy Jima zasvěcují do použití „červeného knoflíku“. Na jeho dotaz „co kdybych ho zmáčkl a pak si to rozmyslel?“ mu instruující generál konejšivě odpoví: „To nic, premiére, to už by se nikdo nedozvěděl!“

    To se mi líbí

    • LB napsal:

      🙂 😀
      Přesně a elegantně napsané (i ten odkaz). Navíc vtipně, takže je vidět, že žádná „nenávist k Trumpovi“, jak se to snaží zlehčit p. Bavor, tu není. Ten panáček prostě zdaleka není schopen tu funkci vykonávat. Musím se smát, když si představím, co to jeho poradcům dá za práci vymýšlet pořád omluvy jeho úletů.
      Tentokrát se to silně nepovedlo!

      Jen by mě ještě zajímalo, z kterého přesně dílu seriálu je ten citát??

      To se mi líbí

      • Bavor V. napsal:

        Já bych to viděl jinak. On by možná rád…, ale okolí mu dovolí pouze mluvit. Ostatně jako u každého jiného POTUSe. Tam nevládne president, ale Deep State.

        To se mi líbí

      • Slim napsal:

        Je to první díl premiérské série, Velký plán. Dotyčný rozhovor je hned na začátku.
        Anglicky je to tady

        V češtině vidím z toho dílu na trubce jen kus dialogu s premiérovým bezpečnostním poradcem.

        Ten má rakouský akcent což, jak předtím vysvětloval Jimovi Bernard, nemůže v očích sira Humphreyho, kompenzovat ani to, že má z války DSO za Arnhem. 😀

        Všimněte si, jak bezvadně jeho mluvu předaboval Jiří Hálek

        2) Pokud jde o ten pověstný „Deep state“, to je jen tajemně znějící nálepka, vymyšlená ultrapravicovými médii pro starý jev. Popsaný Moscou, Michelsem aj. Na tuto setrvačnost naráží každý prezident, a je na něm, jak si s ní poradí.

        Aktuální prohlášení Dana Coatse, nejvyššího dozorce nad americkými bezpečnostními službami (je to Republikán, mimochodem) o „blikajících červených světlech“ ukazuje že konflikt T. s jeho zpravodajci se spíš prohlubuje

        https://edition.cnn.com/2018/07/17/opinions/dan-coats-trump-statement-andersen-brower-opinion/index.html

        To se mi líbí

    • NavajaMM napsal:

      Čo keby sme pripustili, že Doník nie je nesvojprávny blbec. V tejto funkcii a po tej jeho anabáze je to vylúčené.
      Nepoznáme Doníkove dôvody, prečo odvolal, čo povedal a povedal, čo odvolal, ale jeho „message“ je jasná: „Je úplne jedno, ako to v skutočnosti s ruským zasahovaním do volieb bolo. Pre vzájomné vzťahy to nebude mať žiadny význam. Jediný význam je, aj ostane, vnútropolitický.“
      Ostatne, nevšimol som si, že by ruská strana tomuto žonglovaniu so slovami venovala nejakú pozornosť.

      To se mi líbí

      • halladin1 napsal:

        Doník je neschopnej, i když jsem mu dlouho držel palce. Měl by vědět, že bojovat na několika frontách se nevyplácí. A na potkání nasírat politiky ze zemí, které je (USA) dlouho oddaně následovaly je čiročirá pitomost.
        Nasral MaYovou, Merkelovou, celé vedení i členy EUJ, premiéra Kanady.

        To se mi líbí

        • NavajaMM napsal:

          Toto nie je boj na viacerých frontoch. Doník síce nasral všetky tie osoby, čo ste vymenovali, ale oni fakticky proti USA nikdy nič nepodniknú a budú ich naďalej oddane nasledovať. Jediné, na čo sa zmôžu, je frflanie do novín. Nemajú inú možnosť, nemajú dokonca ani žiadnu inú stratégiu, o ktorej by uvažovali.
          A to skôr svedčí na ich neschopnosť, nie Doníkovu.

          To se mi líbí

          • Bavor V. napsal:

            V současné konstelaci evropských „hvězd“ je skutečně nemožné proti USA cokoli podniknout. EU připomíná ČSSR, kdy komunisté nebyli schopni bez Moskvy říci ani kolik je vlastně hodin. A stejné vedení má současná EU.

            To se mi líbí

        • vera napsal:

          A co když to nasírání je součást jeho strategie a taktiky? Z jeho slov a činů vyplývá, že chce demontovat usa z postavení světového četníka. Hlásat to otevřeně, odstřelí ho- takový je v usa zvyk). Mimochodem, je snad taková demontáž něco špatného?
          Takže vlastně nemá na výběr. Lavíruje, svádí lovce ze stopy, udržuje je na pochybách co vlastně chce, nedává jim jediný pevný bod, na kterém by ho mohli udržet. A zatímco jeho oddělení omlouvacích her a zábavy vysvětluje, on je už na úplně jiných souřadnicích.)
          Přesně jak říká pan Navaja – to ti druzí nemají žádnou jinou strategii, která by mohla být úspěšná.

          To se mi líbí

          • vittta napsal:

            Dostala jsi 9x minus.
            To je pro mě silné zklamání.
            Někdy je problémem tohohle blogu deklarovaná „levicovost“.
            Ta spočívá kupodivu i v tom, že mnoho lidí má silný odpor k USA.
            Je to..v pravdě, idiotstký stát, s idiotskou politikou, ale to už tak hegemoni dělají, a navíc, kdo nedělá chyby.
            Problém je v tom, že někteří lidé nechtějí nějakým způsobem ozdravené USA, oni nechtějí žádné USA.
            To je zásadní chyba, protože zlo světa nelze zmírnit, nebo dokonce vymýtit zničením nějaké velmoci, v tomto případě USA.
            Zlo se nevymýtilo ani v případě, kdy byl zlem prolezlý stát- tedy Německo, obrácen v prach a popel, a jeho ideologie kriminalizována.
            Je to naivní představa.
            Měli bychom si připustit, že zlo nelze porazit, a i kdyby poraženo nějakým způsobem bylo, bude zakrátko jako zlo označeno a přijato to, co bývala dříve norma, což u těch, co skutečné zlo nikdy nepoznali, vyvolá zlo-aby mohli bojovat s normou, pojmenovanou svými otci jako zlo.
            Zlo musíme umět pouze pojmenovat, a vidět, a neustále si z něj brát poučení, a to poučení předávat našim příštím.

            Líbí se 1 osoba

            • Bavor V. napsal:

              deklarovaná levicovost? Kdo, kde, kdy, jak?

              To se mi líbí

            • NavajaMM napsal:

              To ste napísali pekne. Zlo sa nedá zničiť, okrem zla, ktoré má človek vo vlastnom vnútri. Zničením vonkajšieho „zla“ preberie človek (veľmoc) časť toho zla do svojho vnútra.
              Pekne na to narazil aj Carlos Castaneda v Učení Dona Juana – význam tyranov pre bojovníka je jeden – nebyť ako oni.

              K Vašim zmienkam o ľavicovosti a USA – je v tom ešte jedna vec. Väčšina ľudí prevzala z MSM to zúfalo sploštené videnie sveta. Keď sa z Doníka nevysmievam, znamená to, že som jeho oddaný prívrženec. Je to strata vlastnej perspektívy sveta.
              Zároveň je to najväčší mentálny zločin MSM.

              To se mi líbí

              • vittta napsal:

                S tím nehneme, pane Navajo.
                Zřejmě to už bývalo i dříve, v románu 1984 se přecházelo bez skrupulí z jednoho spojenectví do druhého, aniž by se propagandisté namáhali to nějak zdůvodňovat.
                Autor zřejmě měl určité zkušenosti…
                Konec konců, německá, ale i britská válečná propaganda lhala, ani poledne nedržela, a navázat na to asi není zas takový problém….

                To se mi líbí

              • NavajaMM napsal:

                Pane Vitta, jasné, že nehneme. Človek ani lavínou nehne, ale ide o to, či sa udrží na povrchu, alebo sa nechá zasypať.

                To se mi líbí

              • vittta napsal:

                Musíme se držet reality, pane Navajo.
                Tedy spíše reálných možností.
                Kolik lidí je fakticky schopno, nenechat se silným přívalem zasypat- a jak dlouho se to vlastně dá vydržet?
                Nezapomeňte, že probíhá i generační výměna, a každý rok v ČR zemře 100 000 lidí, z nichž těch, co se nenechají zasypat je třeba 5 000.
                Zároveň je nahradí 100 000 jiných, kteří dospějí, ale těch se nenechá zasypat jen 4 000.
                Jsou to smyšlená čísla, ale tím chci říci, že zkušených a tvrdou a všudypřítomnou propagandou neovlivnitelných lidí ubývá.
                Teoreticky jich- jak se mladí stávají staršími a zkušenějšími, postupně zase přibývá, ale ten proces se může zastavit, pokud propaganda zmírní své extremy.
                zatím máme celkem kliku, že propagandisté jsou naprosto debilní.
                Hlavně aby nám to vyrželo…

                Líbí se 1 osoba

        • vittta napsal:

          Tady souhlasím spíše s panem Navajou a Věrkou.
          Jak nejlépe dosáhnout svého?
          Že se budu tvářit, že dělám něco jiného.
          On to Doník zase tak blbě nedělá, oni sice držkují, ale to jen proto, že se to momentálně nejenom může, ale i musí.
          Kde by celá blbá Evropa byla bez USA, vždyť se bojí vlastního stínu.
          Klvaňa úplně zkoprněl, nebo saška Vondrů.
          Nakonec to ještě dopadne tak, že Doníkovi vykouří prdel, jen aby u všech svatých nestahoval svoje vojáky z jejich zemí a ze zemí s určitým napětím.
          A ještě mu udělají ekonomické ústupky.
          Samozřejmě, může to být opravdu úplný blbec, to se vyloučit nedá, ale pak by bylo vidět, že i kdyby tam seděla opice, tak to je stejné, takže vlastně ti vládci jsou v podstatě zbyteční.
          Mysleme u těch dedukcí hlavně na to, kdo tam- podle těch, co na Doníka nadávají, měl být podle nich.
          Být tam Hillary, tak by nám asi bylo o hodně hůř ve výhledech do budoucna.
          Bacha na to, aby nás náhodou nepálilo…“dobré bydlo“!

          To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.