Slavný jed zabíjí rakovinu v nano dávkách


„Některé z nejúčinnějších rakovinových léků, které byly kdy vyrobeny, zahrnují kovy a další anorganické sloučeniny.“

Chemik Tom O’Halloran je světově uznávaný odborník na anorganické sloučeniny – zejména kovy – a jak tyto sloučeniny fungují v těle. Domnívá se, že určité anorganické prvky a sloučeniny mohou být použity širšími způsoby k léčbě rakoviny.

Stejně jako arzen. Arzén je více známý pro jeho použití jako jed než jako lék proti rakovině. Otrava arzenem údajně zabila Napoleona Bonaparta a Simona Bolivara. A paradoxně je expozice arzenu spojena se zvýšeným rizikem rakoviny.

Tom O’Halloran


Foto: Northwestern University

Přesto nízké dávky oxidu arzenitého ukazují 95% míru remisí u akutní promyelocytární leukémie (APL), což je typ rakoviny krve. Arzén může také zastavit růst jiných nádorových onemocnění, říká O’Halloran, ale konvenční způsoby dodávání arsenu nebyly úspěšné u určitých nádorů prsu, plic, vaječníků a jinde.

„Co omezuje širší uplatnění arseniku u rakoviny, je jeho toxicita,“ říká O’Halloran. „Takže jsme se zeptali, jestli dokážeme tuto toxicitu zvládnout, a její destruktivní účinek nachat projevit jen v rakoviných buňkách.“

Změnit účinek jedu

O’Halloran a jeho tým dávají nerozpustné částice arzenu do liposomu, malou kapičku tuku asi jednu setinu šířky lidského vlasu, čímž vytváří to, co nazývají „nanobinem“. Tyto nanobiny, když jsou injektovány do krevního řečiště uvolní arsen pouze v okamžiku, kdy dosáhnou rakovinných buněk. Zdravé buňky zůstávají nepoškozené. Ale jak?

Abychom pochopili, jak fungují nanobiny, říká O’Halloran, je třeba porozumět biologii nádorů. Rakovinné buňky potřebují získat zdroj kyslíku a živin, aby přežily a rostly. Procesem nazývaný angiogeneze, nádory vysílají signály, které stimulují krevní cévy k růstu směrem k nádoru a kolem něj. Tyto nové cévy, na rozdíl od ostatních v celém těle, jsou netěsné, s mezery a otvory o průměru několika stovek nanometrů. Tyto nové cévy nepropustí červené krvinky, které jsou příliš velké, aby se mohly pohybovat přes otvory o velikosti nanometrů, ale nanobiny mohou proklouznout mezi mezerami, a shromáždí se v nádoru.

Jak nanobiny zničí rakovinu

(1). Nanobiny proklouznou přes netěkavé cévy a vstupují do nádorových buněk

(2). Nanobiny uvolňují arsen v buňkách nádoru

(3). Arzén zabíjí nádorové buňky bez poškození zdravé tkáně


Obrázky: Severozápadní univerzita

„Tyto nádory začínají shromažďovat nanobiny způsobem, který normální tkáň neumí, a tím zvyšuje koncentraci těchto liposomů v nádoru,“ říká O’Halloran.

Ale jakmile se nanobiny shromáždí v nádoru, jak se arzén uvolňuje? O’Halloran opět používá biologii rakoviny ve svůj prospěch. Vzhledem k tomu, jak rakovinné buňky zpracovávají živiny a vyrábí energii, jsou o něco kyselejší než normální buňky. Tato kyselina pomáhá rozpustit částice arsenu uvnitř nanobinů a uvolnit aktivní drogu uvnitř nádoru.

„Kyselý charakter nádoru pomáhá růst a proliferovat, což je něco, co můžeme pomocí nanobinů využít,“ říká O’Halloran.

O’Halloran našel způsob, jak využít jedinečných vlastností nádorů propašovat arsen přímo do nádorových buněk: propustnost nově vytvořených krevních cév pomáhá nanobinům shromažďovat se v nádoru, a kyselý vnitřek nádoru vyláká arsen ven.

O’Halloran spolupracuje ve své laboratoři  s výzkumnou pracovnicí Haimei Chen

Foto: Northwestern University

Ve spolupráci s Jednotným Centrem pro rakovinu Roberta H. Lurie z Northwestern University  O’Halloranův tým ukázal na zvířecích modelech, že nanobinové injekce účinně zabíjejí buňky rakoviny prsu, vaječníků a plic. O’Halloran a jeho spolupracovnice Teresa K. Woodruffová , šéfka výzkumu reprodukční biologie na Lékařské fakultě ve Feinbergu, ukázala, že na rozdíl od jiných léčebných režimů je léčba nanobinem „ferto-ochranná“ když zachovává plodnost při zabíjení rakoviny.

„Myslím, že je to velmi důležité pro poskytování a rozvoj léku,“ říká O’Halloran. „Kromě problémů týkajících se plodnosti jsou toxické účinky na srdce běžné s léky proti rakovině a často se s nimi nesetkáme až do pozdních fází objevování léků. Mechanismy dodávání, jako jsou nanobiny, by mohly pomoci chránit zdravou tkáň před těmito a dalšími škodlivými účinky léčby rakoviny. “

https://youtu.be/_pP1AFMCjt0

Trójský kůň v mozku

Severozápadní univerzita

O’Halloran nyní testuje způsob, jak sledovat nanobiny uvnitř těla a připojit k jejich povrchu určité molekuly, které rakovina potřebuje k přežití. Tyto molekuly „dekorace“ transformují každý nanobin na trojského koně, říká O’Halloran. Rakovinové buňky přitahují tyto zdobené nanobiny na svůj povrch, touží po získání přiložených dekorací. Poté rakovinové buňky „otevřou dveře a přinesou lipidovou nádobu – celou sadu a kabinu – do buňky,“ říká O’Halloran.

Výsledky této práce byly zarážející. Tyto zdobené nanobiny byly schopny překročit hematoencefalickou bariéru, uvolnit arsen a zabít nádory mozku, které metastázovaly z prsu. Tyto poznatky, založené na těchto zjištěních, a práce s neurologem Northwestern Feinberg School of Medicine C. Davidem Jamesem , O’Halloran získal svůj pohledy na glioblastom, notoricky agresivní rakovinu mozku s prakticky bez účinné léčby.

„Je zcela jasné, že potřebujeme zcela nové metody, abychom se pokusili zastavit šíření rakoviny,“ říká O’Halloran. „Jsme velmi rádi, že naše práce by mohla připravit cestu pro nové typy léčby mozku, prsu a dalších velmi rezistentních typů rakoviny.“

Kontakty a zdroje:
Clare Milliken
Northwestern University

http://beforeitsnews.com/science-and-technology/2018/06/famous-poison-kills-cancer-in-nano-doses-2928170.html

 A ještě jedna experimentální zajímavost ohledně léčby rakoviny

https://www.bbc.com/news/health-44338276

 

Příspěvek byl publikován v rubrice tumblr se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

34 reakcí na Slavný jed zabíjí rakovinu v nano dávkách

  1. brtník z brlohu napsal:

    1) Takových zázračných objevů jsem už zažil….
    2) V medicíně – potažmo biologii je možné ledacos
    z čehož plyne – jsem na podobné zprávy skeptik, pokud je to ve sdělovadlech a ne v nějaké odporné publikaci (odporné na čtení a nesrozumitelné laikovi) či časopise s není to ověřené dalšími výzkumy tak jsem skeptik, dost často ta tím je snaha vytlouct další grant či slávu na poli vědy —
    proto si počkám co z toho vypadne za nějaký ten rok – čehož se stejně už asi nedožiju.
    3) všelék se dost často ukáže být dobrým, ale jen na něco a někdy, hodně léků a metod léčby funguje tak že menší zlo pomůže proti většímu zlu. (Opravdu jen něco a opravdu jen někdy)

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Máte pravdu. Dal jsem to také jen jako zajímavost z jiného ranku, než z politiky.

      To se mi líbí

      • blbíš napsal:

        … copak vo to, příteli, ale jak asi musí bejt lidem, který to čtou a …

        – tohle je ukázka toho, co by pisálkové ani Bavor neměli dělat!
        – to není strkání hlavy do písku, to je o soucitnosti a ohleduplnosti. Ty lidi i tak toho maj plný kecky a když dou „odpojit“ hlavu na net, tak by na takový články neměli nečekaně narazit. Oni, když chtějí, si je cíleně vyhledaj. Tohle má bejt pouze mezi pacientem a doktorem, my ostatní bychom měli bejt zdrženlivý a taktní, protože s tím prostě nic nenaděláme.

        Si alespoň myslím!

        To se mi líbí

        • blbíš napsal:

          takže má asi pravdu brtník = odporné na čtení … zamyslete se

          To se mi líbí

          • brtník z brlohu napsal:

            Odporné = nestravitelné – rozumí tomu jen zasvěcenec, neb to není ani latinsky ale jakousi hantýrkou z čehož čouhá kabala.

            To se mi líbí

          • brtník z brlohu napsal:

            PS – zasvěcenec si dosadí za odporné odborné 🙂 – pro laika to zůstane odporné – kdo mi nevěří ať se začte třeba do Koukolíka – Lidský mozek.

            To se mi líbí

        • blbíš napsal:

          zdrženlivý = fakt to opravdu myslím tak natvrdo!!!

          To se mi líbí

  2. Slim napsal:

    V současnosti se mluví nejméně o dvou českých týmech, které se mají blížit k nějakému většímu výsledku. Jeden je mám dojem z Brna, ten druhý, vedený dr. Špíškem, už léta financuje Kellner.
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/prulom-v-lecbe-rakoviny-cesky-preparat-ma-mimoradne-slibne-vysledky-48168

    Nepochybuju, že Cech nám vysvětlí skryté zadní oumysly miliardářovy, ale myslím, že důvod je prostý. K. sám má za sebou nějakou polízanici s prostatou. A na tu je taky jeho tým zaměřenej.

    Je to jistě zvláštní, ale i Maršál může dostat Bílou nemoc.

    To se mi líbí

    • blbíš napsal:

      Slime, Vy taky?!
      Dosaďte si za Vaše „K“ „S“ a zkuste se zamyslet, jak by Vám bylo, kdybyste tohle četl vo sobě a měla by to bejt pravda.
      Ta poslední Vaše věta v tom kontextu je už vopravdu na Chocholouška!!!
      Dále platí to moje 12:30!

      To se mi líbí

      • Bavor V. napsal:

        ???
        Já si myslím, že o vědě se má informovat vždy. A co se týká rakoviny, je třeba vědět, že lidstvo se nevzdává a jsou lidé, kteří chtějí tu svini zlikvidovat. Pořád lepší, než když se bavíme o mrtvých, kteří zemřeli na „olovo“.

        To se mi líbí

        • blbíš napsal:

          …dělejte jak myslíte

          To se mi líbí

        • brtník z brlohu napsal:

          Jsem pro, ale v rovině obecné informovanosti a ne v podobě nějaké fata morgány – coby podobný článek, je řada vědců kteří mají nebo bohužel měli světový význam a nikdo o nich neví.
          Třeba takový bohužel předčasně zemřelý prof. MVDr. Petr Klement Ph.D. který se angažoval právě ve výzkumu imunitního systému (nejen) – léta působil v Kanadě s kontakty do USA aby se vrátil domů s cílem přenést výzkumné programy do ČR.

          Rubem podobných článků je vzbuzování nesplnitelné naděje u řady nemocných, kdy navíc článek sesmolil nějaký pisálek který danou problematiku zná je potmě z rychlíku.
          Chybí skuteční popularizátoři, odborníci v oboru – jako třeba Wagner coby jaderné energetiky, A i když se najdou publikují většinou jen na netu kde to čte jen málo lidí. Vesmír či Živa sice vychází, ale v jakém nákladu a za jako cenu – a hledejte ho v trafice, chybí něco jako VtMko, tedy v podobě „kdysi“.

          To se mi líbí

    • Slim napsal:

      Ójé, blbíš nás dnes proškolí v decentnosti.. Předně jste ve svém zápalu přehlédl, že ta poslední věta byla ironie; možná byste ve čtení toho Koukolíka měl ubrat, házíte pak neustále deprivanty a dalšími termíny z oboru, který nám je všem málo známý (možná s výjimkou brtníka).

      Za druhé, vám mohu sdělit z vlastní zkušenosti (pokud chápete narážku), že mnoho onko pacientů trpí tím chozením po špičkách a nimbem zdánlivé fatálnosti kolem rakoviny. Ve skutečnosti se s léčbou rakoviny hodně pokročilo a je dobré pracovat na „likvidaci té svině“ a vědět o tom. Jak lze slyšet zrovna z toho Špíška.
      Nakonec nám zůstane jenom jedna opravdu 100% efektivní nemoc: Smrt 😦

      To se mi líbí

  3. Slim napsal:

    Téma veselejší. Viagra pro ženy. Zdá se, že ta pilulka je růžová.
    Vůbec jsem nevěděl, že to existuje

    https://www.bloomberg.com/news/features/2018-06-13/the-women-s-libido-pill-is-back-and-so-is-the-controversy

    To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      Ježíšikriste, to abych prchl na opuštěný ostrov….. Eště todle!

      To se mi líbí

      • Slim napsal:

        Neboj! Slupneš proti růžové modrou a budeš zase na výši požadavků doby.
        Nakonec vyprávění ti nedělá problém, tak to v nejhorším zkusíš tak. Karel Weinlich (nešťastník!!) vyprávěl, že nikdy nebyl žádný přeborník, ale že všechny manželky dostal na to, že jim něco vykládal. 😀

        To se mi líbí

        • Hudec napsal:

          Tys ho znal? Nebo vlastně znáš?
          Náš rodinný kamarád, Býval, dlouho jsme ho neviděli.
          Ano, on říkal, že je ukecal.
          Měl spoustu skvělých fórů. Například říkal, že byl desetkrát ženatý, ale měl jen devět manželek. To proto, že jak říkal: „Trojka a sedmička byly totožné“.
          Pár zážitků s ním, ale to je na jiné vyprávění.

          To se mi líbí

  4. K-k. napsal:

    OT: Urozený pane, mejlík jsem si dovolila – z naší zahrádky! 😉

    To se mi líbí

  5. blbíš napsal:

    …“důvod je prostý. K. sám za sebou nějakou polízanici s prostatou. A na tu je taky jeho tým zaměřenej
    Je to jistě zvláštní, ale i Maršál může dostat Bílou nemoc.

    Tak jsem si počkal do teď, kolik asi tak vašich kladných palců se zařadí za Slima, a protože se blížíte k deseti je na čase k tomu říci i to „b“, když já vůl jsem si to neprozřetelně začal se Slimem!

    Jemu to níže psané nic nedá pro jeho lidskou prázdnost a studenost, přesto bych byl rád, kdybyste si to vy ostatní „klaďáci“ přečetli a pokud to bude alespoň trochu sloužit k vašemu zamyšlení, nepsal jsem to zbytečně!

    Nevylučuji, že to může být jen u nás v sudetech, ale když se u nás o někom mluví tak, jak jste to předvedl Vy v 12:37 hod. tzn., že ten o kom se mluví se nemůže bránit, tak mi to nenazýváme ironií, ale prachsprostou pomluvou. A nějaký můj případný zápal s tím už nic nenadělá! Ironii u nás chápeme tak, že se s jistým nadhledem a informovaností opírá blízce či vzdáleně o duchaplný jemný humor a že poukazuje na něco jiného, než skutečně míní. Vaše ironie kromě rádoby vzdělanostní obezličky s Maršálem se neopírá o nic jiného než o zlé křupanství, protože jak jinak, Kellner = zloděj, tak ho pěkně natřeme, ber kde ber a Vy jste bral sakra nízko!

    Oni totiž nemoci jsou, alespoň si to myslím, vesměs všechny zlé a humor o nich mohou vést, jen ti, kdo jimi skutečně trpí a snad i doktoři. My ostatní sice taky, ale s velkou dávkou OHLEDUPLNOSTI. Je mi úplně jedno, že mojí výzvu k ohleduplnosti od Vás čtu jako magorské zvolání na koridě :“ojé – blbíš nás dnes proškolí v DECENTNOSTI“. Takže ke křupanství připojím oslovení magore. Chtěl jsem výše napsat (teď už mi je to jedno), že si vyprošuji, abyste s mým frekventovaně používaným slůvkem „deprivant“ psal o ubrání a házení protože já přesně vím, proč pro jistý druh lidí, znaje onu definici, toto pro mě zcela trefné pojmenování používám („hážu“) a Vaše blábolení o oborech, v kterých nejsme odborníci, mi je šumák a doslova k smíchu. Označení používám od doby, co jsem se dostal ke knížce Jany Drtilové a Františka Koukolíka, kteří se k onomu názvu dopracovali po mnoha letech souvislé a hlavně pozorovací a porovnávací práce, kterou odůvodnili a shrnuli pro mě dostačujícím způsobem v knize “ Vzpoura deprivantů: nestvůry, nástroje, obrana“. Že jste ji nečetl, nebo, jak píšete, tomu nerozumíte, je Vaše věc!

    Ale na to bych klidně hodil bobek, nad tím se dá mávnout rukou, otočil bych stránku, Slim-neSlim.

    Ale to byste měl, Slime, sakra jednoduché a dál byste tady svým neomaleným studeným čumákem ubližoval. Takže už tady máme studeného čumáka, křupana, magora a deprivanta, to by mohlo na jednoho Slima, myslím, úplně stačit a asi by bylo konečně na čase to nějak vysvětlit, protože hádám, že mnohým z vás se začíná ze mě zvedat tlak, žejo?

    No ono se to mé nechutenství k Vám dostavilo ve spojení s „Vaším“ Kellnerem. Je snad vhodné předeslat, že ho osobně neznám, ale zcela jistě o něm vím, že si dává moc velký pozor na svoji rodinu a důsledně se vyhýbá být veřejně propíranou osobou, která by snad i Vás opravňovala o něm takhle uveřejňovat velice choulostivé informace. Říkám snad, ale žaloba Zemana na jiného deprivanta ohledně jeho zdravotního stavu mě spíše utvrzuje v názoru, že NE!!! Proto mě ani náhodou nenapadne veřejně spekulovat jako Vy, zda Kellner má či nemá za sebou nějakou polízanici s prostatou. Píšu o Vašem křupanství, studeném čumáku, magorství a potíží se vcítit do druhých, což je jedna z lapálií deprivanství. Může být, že Kellner skutečně “má polízanici…„ , ale to neznamená, že nějaký Slim je oprávněn to takhle veřejně hodit na sklo. Může totiž být, že Kellner onu „polízanici“ skutečně má, ale taky může být, že ji třeba dosud před svými blízkými úspěšně tajil (pro informaci Slima a jeho „decentním“ = to se dělá proto, že nemocný nechce přenášet na své blízké svoje utrpení, strach, bol, nejistotu, protože je má prostě rád), třeba. A teď si představte, že třeba má maminku či tatínka a vzhledem k předpokládanému jejich věku nemusí být na tom zdravotně zrovna OK a … a tito mí vrstevníci (věřte, že vím o čem píšu), tak tihle nic netušící blízcí onoho Slimem nenáviděného a odsouzeníhodného Kellnera si otevřou takhle večer ke kafíčku dnešního Bavora a … a vona na tyhle nic netušící staroušky vypadne zpráva o synovi, že má …“nějakou polízanici s prostatou a … ty debile blbíši, víš vůbec co je ironie?… a já muzikant, přece Maršál a Bílá nemoc, cha-cha …“? Tak co, kladní palce, furt to je na souhlasné mávání tomu bezmeznému deprivanství Slima? Furt jako že OK, fakt to mám chápat, že i vy to berete jako ironii, a jak jsme to Kellnerovi natřeli.

    Ale já vám to ještě přeženu a říkám vám, že takový Slim je i v případě, že „jenom“ prachsprostě lže a Kellner žádné …“nějaké polízanice s prostatou…“nemá nebezpečný deprivant! Proč? No protože jak asi tak může trvat zbohatlíkovi Kellnerovi, než tuhle sprosťárnu vyžene své staré a zřejmě i ustarané mámě z hlavy, pokud se o ni předtím nepokusil rovnou infarkt, když si tu sviňárnu takhle přečetla z veřejných zdrojů, které zneužil Slim? Pokud to Slim a někteří z vás nevíte, tak strach o blízké je něco úděsného a strašně, strašně to bolí, chápete-li vůbec, do čeho ten studený čumák šlápl?

    Být Kellnerem a přečíst si Vás, Slime, tak bych na Vás poslal právníky a do smrti byste se nezbavil exekutorů, to Vám garantuji!

    Střih.
    Nevím proč, ale při téhle představě se mi ihned vybavil na mostě v Písku usmívající se náš Hudec, protože to byl zrovna on, kdo nám poslal nedávno fotky své maminky a který tam vypadá, že bezpečně ví, že jeho na fotce se usmívající maminka sedí v bezpečí s kamarády v restauraci a říkám si: … „no schválně, Hudče, ty jemný opatrovníku, jak Tobě by asi trvalo, než bys téhle stařence vyhnal z hlavy podobnou podpásovku a zřejmě pro ni i záhubnou zprávu? A kolik by ta Tvoje usmívající maminka asi tak unesla ironií našeho Slima, jednu-tři-deset?
    Střih.
    Kurva, vy klaďasi, a tohle má Slimovi jako projít a tohle bez problémů odmáváte? Ať si klidně Slim svým dětem připravuje tyhle hrůzně zkurvený chvilky, nebo své ženě a rodičům, pokud je ještě má, ale do ostatních ať se takovým způsobem nemontuje! Denně tady kritizujeme bezcitnost dnešního mládí a sami jsme jak prašivé hyeny. To fakt mu má projít a skončit kratochvílí nad růžovou viagrou? A víte co, jděte s takovou do háje, jak je vůbec možné, že jste nepobrali ani gram ze signálu, který zde vyslal brtník o “…rubu podobných článků a vzbuzování nesplnitelné naděje…?

    Myslel jsem, že bych nedokázal napsat co tehdy náš von PPetrovi a taky jsem ho za to osobně zkritizoval, ale teď jsem prozřel a vidím, že to není vůbec těžký. Takže Slime vězte, mít Vás po ruce, buďte si jist, že bych Vám bez okolků urazil palici, nic jiného se při Vašem stáří s tím nedá už dělat, protože Vás to měli naučit rodiče.

    P.S.
    Pro Slima a jeho „decentním“ ještě dlužím onu definici:
    Deprivant jmenovaní použili pro označení člověka, který z psychologických, biologických či sociokulturních důvodů nedosáhl lidské normality, případně o ni přišel. Důsledky deprivantství jsou výraznější v citové, než v intelektuální oblasti…… více již ve zmiňované knize.

    To se mi líbí

    • brtník z brlohu napsal:

      Prosím o definici normality.

      To se mi líbí

      • blbíš napsal:

        Tušil jsem, že někdo se podobně zeptá, brtníku. Nejsem autorem této definice a citovat z googlu nehodlám. Protože však jste se psal, a já tuto definici používám, měl bych Vám odpovědět, žejo?

        Když dovolíte, půjdu na toho obráceně. Pokusím se Vám vysvětlit NEnormalitu, což dle mého jsou různě velké “kladné i záporné“ odchylky od obvyklého stavu. Radši hned předejdu Vaší další otázce, co že ten obvyklý stav je? Já si ho vysvětluji tak, že je to stav jakési rovnováhy, použitelnosti, obvyklé osvědčenosti … prostě všechno to, co po celý život nasáváte z okolních lidí a světa kolem nás, co se limitně blíží už k poznání, jehož obecnou podobu a fungování můžete popsat či dokonce definovat. Všechno co se nachází uvnitř toho ohraničeného prostoru (zkušenosti, poznání dané výchovou, své závěry nekolidující s většinovým poznáním, platné poučky, atd., ale hlavně lidské konání) co nevybočuje z kolikrát již ověřeného, osvědčeného, zaběhnutého, generacemi laicky i odborně používaného modelu žití, co prostě vždycky a za každých okolností funguje, to všechno, brtníku, si dovoluji považovat za obvyklý, čili normální stav… tak jestli to Vám takhle stačí?

        Absence citu, či neschopnost ho používat, neschopnost vcítění se do druhého člověka, nebo nerozeznávání hranic a škál citu vidím jako závažnou odchylku od normálního stavu (lidské normality), protože většina lidí je citem vybavena a vhodnou výchovou ho i umí používat, ale především ovládat (ta slůvka ovládat a používat bych si dovolil podtrhnout!). Deprivantství není nadávka, to je „diagnóza“, i když tuším, že v číselníku diagnóz nemá zatím ještě své číslo.

        V humanitní oblasti vysvětlit normu (mravní, etickou, právní atd.) je vždycky balancování na tenkém ledě. Mnohem jasnější je to v technické oblasti, ale na to jste se neptal, žejo!

        To se mi líbí

        • brtník z brlohu napsal:

          Definice normality v medicíně neexistuje, pojem jako takovýto se neužívá, problematická je i definice zdraví – SZO je vidí takto:
          „Zdraví je stav úplné fyzické, duševní a sociální pohody, nikoli pouze nepřítomnost nemoci nebo zdravotního postižení“. (Původní verze)
          Jsou ale i jiné výklady.
          Nemoc je definovaná takto:
          „Nemoc je stav, kdy je změněna či porušena stavba nebo funkce jednoho nebo více orgánů.“
          Psychologie jej také nepoužívá, definuje pouze jednotlivé stavy, projevy jako takové, případně poruchy funkce.
          Norma není ekvivalent normality, používá se pojem normální stav = hodnota, třeba u laboratorních výsledků, ale správně má být fyziologické hodnoty.

          Jsou i jiné pohledy, viz:
          http://www.studium-psychologie.cz/klinicka-psychologie/2-norma-normalita-zdravi-nemoc.html
          ale definují normu ne normalitu

          Za onu hozenou udičku bych byl spokojenější kdybych byl poslán do p…. což jsem původně předpokládal. Bylo to pokoušení trpělivosti pana domácího.

          To se mi líbí

          • blbíš napsal:

            Vím, norma, normálnost, normalita, atd. jsou přímo diskusní výzvy, já však nehodlám se s Vámi pouštět na tenhle nic neřešící tenkej led definic (ostatně proto jsem onu knihu jmenoval, libo-li, polemizujte s autory, jako taky doktoři budou k Vám v definici uvedené „normality“ mnohem vyrovnanější partneři než já). Netuším, co medicína uznává či neuznává, ani na pole diskusí typu „tří právních názorů dvou právníků“ se nehodlám pouštět a už vůbec neuvažuji v souvislosti s tím používat Vaše doporučení směrem k Bavorovi o nahozené udičce.

            Vy jste se ptal mě, já jsem Vám moje chápání vysvětlil, nevzal jste ho, no to se prostě stává a to se jako v mnou kritizovaném hulvátsví zabíhajícího téměř k trestní zodpovědnosti a neexistující empatii (to, co je pudlem věci), něco výrazně mění? Že lidi s poškozeným mozkem, kde je uložena schopnost citu přestanou existovat, nebo že Drtilová s Koukolíkem změní názor? Tak speciálně pro Vás: čert vem v definici uvedenou „normalitu“ a Vaše se na tom točení se, já jsem furt přesvědčenej, že za obvyklý stav, tedy stav normální považuju stav, kdy ty Vaše orgány porušenou stavbu a funkci NEMAJÍ a kdy prostě fungují. A nepovídejte mi, že s tímhle mnou popsaným stavem (už jednou jsem napsal=čert vem normalitu) má medicína problém, to bych byl nucenej přehodnotil onu udičku a použít Vaše doporučení a to bych výrazně nerad.

            P.S.
            a nemáte, brtníku, takhle dojem, že my dva mlátíme prázdnou slámu?

            To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Klasika
      Zásah v době, kdy já už nevím o světě a tedy nemohu reagovat. A určitě se zase objeví tací, kteří mi budou vyčítat, že jsem nezasáhl včas.
      Tak tedy. Myslím, že tentokráte to blbíš pojal poněkud netypicky a spolu s brtníkem kritizují cosi, co mělo být pouze „agenturní zprávou“. Prostě informace ze světa o tom, že se někdo o něco pokouší. Hodnota této informace je samozřejmě stejná, jako informace o schůzce Kim-Don. Ale protože jsem se domníval, že by to mohlo zaujmout, tak jsem to prostě hodil do placu. Vůbec mne nenapadlo, že by to mohl někdo pojmout jako „šíření falešných nadějí“. Ale neomlouvám se za to, že mne to nenapadlo.
      Proto se domnívám, že blbíšův útok na Slima (se kterým jsem sám často ve sporu), byl neadekvátní. I když je fakt, že Slim si ty „deprivanty“ také mohl odpustit.
      A doufám, že útoky budou ukončeny dříve, než se rozvinou do nepříjemného boje. Protože jinak okamžitě utínám diskusi u tohoto článku.

      To se mi líbí

      • blbíš napsal:

        Poněkud netypicky?
        Škoda, že máte normu dvou odkazů, mám takovejch pitomejch „agenturních zpráv“ desítky, mohl jste si počíst o úrovni vědy a „šíření falešných nadějí“.

        Nic jste nepochopil, příteli, ale vzhledem k nahozenému tématu bych Vám stejnak přál, abyste to NEMĚL možnost NIKDY Vy i Vaši blízcí pochopit.

        To se mi líbí

        • Bavor V. napsal:

          Víte, nemoci jsou svým způsobem vážná věc a někdo špatně snáší, když se z nemoci dělá sranda. Až tam to sice nedošlo, ale opravdu mne nenapadlo, že pitomá nemoc může způsobit takové Haló. Když vzpomenu na Jodu, který tady otevřeně popisoval své problémy se svou chorobou a zároveň vyjadřoval radost nad tím, že existuje něco, co mu ji pomáhá snáze překonávat, nenapadlo mne, že by se někdo mohl točit na tom, jak se kdosi pokouší „zlikvidovat tu svini rakovinu“. Ostatně i já jsem tu uváděl svůj úraz i to, že jsem se vlastně podruhé narodil, když jsem spadl úplně přesně do jediného volného prostoru. A mám z toho dodnes spíše legraci než abych nad tím vzlykal. Proč? I proto mám svůj postoj ke všem nemocem takový, jaký mám. Statisticky je dokázáno, že hlavní příčinou úmrtí je narození.

          To se mi líbí

      • blbíš napsal:

        Nač ta předposranost, příteli?…“utínám diskusi“… Já to psal z úmyslem, že si mě klaďáci namažou na chleba!
        Umím nepřekážet, nečiní mně to problém = já to určitě nebudu, kdo Vás bude volat k zodpovědnosti a zastání!!!

        To se mi líbí

        • blbíš napsal:

          úmyslem = vědomím

          To se mi líbí

        • Bavor V. napsal:

          Nejde o předposranost, jde o prevenci. Víte, jak to dopadlo, když jsem se nezastal (dle mého oprávněně) PP, takže podobné akce tu nechci. Toť vše.

          To se mi líbí

          • blbíš napsal:

            Beru na vědomí, ale zůstávám v pohotovosti. Jsem zvyklej rány utržený v boji si vylízat sám. Nepotřebuju k tomu třetího. Vím k čemu sloužej provazy kolem ringu a umím je používat, i když někdy nerad beru na vědomí Vaše právo gongu. Vaši úlohu v minulých sporech (a že jich už bylo) jsem však nikdy nepovažoval za důležitou či dokonce stěžejní.

            To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.