Nevím jak se to dělá


Prý máme nějaký státní úřad pro boj s dezinformacemi. Kdybych byl (jakože nejsem) loajální občan, měl bych podat udání na dezinformaci jednoho zahraničního agenta. Ale nevím jak na to. Neb čtěte dále.

Ten stále na mysli mi tanoucí existenciální problém, zda náhoda je něco vskutku nevyzpytatelného, postupně se řetězícího k fatálním důsledkům, či zda je to spíše námi dosud nerozpoznaná zákonitost, mě přivedl k následujícímu příběhu jako sérii náhod (nebo té zákonitosti).

Rodiče mě v patnácti letech dali (v dobré víře, neb já sám jsem vůbec netušil, co chci v životě dělat) studovat na tehdy prestižní a zcela nový obor dopravní průmyslovky v Plzni – automobily. Výsledkem mého čtyřletého studia a maturity s vyznamenáním je dodnes moje skálopevná jistota, že auto má čtyři kola (obvykle), volant, pedály, řadicí páku a pár dalších ovládacích prvků. Někde v hloubi toho zařízení je prý ukrytý motor (zvuky to potvrzují) a něco, co jeho výkon přenáší na ta už zmíněná kola. Více o automobilech nevím a naučil jsem se s tím žít.

To čtyřleté studium mělo ale i vedlejší efekty, které se ukázaly jako pro život významnější než hlavní studijní obor. Skamarádil jsem se tam s naším třídním, poněkud exotem (měřil 212 cm) a zažil s ním mnohé zajímavé, ale to by bylo na jiné (a také dlouhé, neb není krátkých historek) vyprávění. Nicméně tento ing. Petr Ptáček mě mj. přinutil/motivoval naučit se číst polsky, mj. proto, že angličtina byla tehdy pro mě moc složitá a motivace k jejímu studiu mizivá, ale také proto, že Poláci na rozdíl od normalizované ČSSR vydávali spoustu do polštiny přeložených knížek ze Západu. A v Jindřišské ulici v Praze, těsně u Václaváku, byla prodejna Polského kulturního střediska a tam spousta zajímavých knížek a časopisů, cenově dostupných. Z těch časů pochází polská část mé knihovny. Mluvím polsky blbě až vůbec, ale čtu dobře.

Pak se náhoda odmlčela, až dnes ráno se začala zase řetězit. První pracovní povinnosti mám za sebou a další až na 11:30….. co tedy jiného, než mrknout na internet, co je tak ve světě nového. A nevím jaký čert (zákonitost) mi nakukal, abych mrknul také k Čulíkovi na jeho Britské listy, což jinak činím opravdu zřídka, tak jednou za čtvrtletí. A našel jsem tam toto:

Britské listy plně závisejí na finančních příspěvcích čtenářů. Prosíme, přispějte.

https://img.blisty.cz/img/-12793.jpg?id=-12793&size=900&mg=0

Stíhání za urážku národa, nové polské filmy a „Svět by byl daleko lepší, kdyby byli všichni jako Poláci“

  1. 5. 2018 / Tomasz Oryński

„Kdyby byli lidé z jiných zemí jako Poláci, svět by byl daleko lepší.“

To je jen titulek článku, ale mně stačil. Dovolím si doslovně přeložit ten polský plakát či titulní stranu knihy či co to je (to je fuk):

„Být Polákem, to zní hrdě“

„Svět by byl lepší, kdyby se lidé z jiných zemí více podobali Polákům“

(dál už jsem ten čulíkovský článek nečetl, neměl jsem proč)

Čulíkovci si to tedy přeložili po svém (viz výše). Možnosti vidím dvě – buď jsou úplně blbí a nevzdělaní (a to to teda na tý čulíkovský univerzitě musí vypadat), nebo chtějí dezinformovat. Poláci zde netvrdí, že by měli být „všichni jako Poláci“, ale více se jim podobat. Nu, to může být téma k diskusi, ale nic a priori špatného na takovém tvrzení nevidím, možná by byl svět lepší i v tom případě, kdyby se lidé z jiných zemí více podobali Čechům (ne-li přímo Cechovi s jeho vražedným smyslem pro humor).

Vážený čtenáři, který jsi můj elaborát dolouskal až sem, já taky vím, že stačilo prostě napsat, že Čulík je pitomec, ale chtěl jsem to nějak zdůvodnit.

A otázka na závěr – nevíte někdo, jak se podává to výše zmíněné udání tomu výše zmíněnému úřadu pro dezinformace. Byla by to docela prdel, ale já s udáváním nemám dosud žádnou zkušenost.

Děkuji předem za rady.

P.S.: Všimněte si a nepřehlédněte, jak ten titulek čulíci vygradovali třeba i slůvky „daleko lepší“, přičemž v originále to „daleko“ fakt není.

Příspěvek byl publikován v rubrice Krajanovy postřehy se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

47 reakcí na Nevím jak se to dělá

  1. NavajaMM napsal:

    Pane Hudče, mne sa veľmi páči aj prvá časť rozprávania o automobilovej priemyslovke. Skvele to ladí s článkom, ktorý som práve pred hodinou poslal pánovi Bavorovi na pondelok a týmto dávam svetu na známosť, že sme sa nedohodli a je to len ďalšia ukážka zatiaľ nerozpoznanej zákonitosti.

    Čo sa týka toho udania, spomenul som si na starý socialistický vtip, ktorý začínal tak, že prišiel chlap na policajnú stanicu a pýta sa: „Prosím vás, kde sa tu udáva?“
    Že by ste to skúsili takto? 🙂

    To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      No, mně to nedalo a než pan Bavor pustil tenhle můj nasraný výplod na veřejnost, tak jsem napsal na kontaktní e-mail Ministerstva vnitra prosbu, jestli by mi neposlali kontakt na ty antidezinformační machry. Podepsal jsem se svojí plnou adresou.
      Odpověď žádná.
      Tak nám ten boj nějak vázne nebo co, protože samozřejmě vůbec netušili koho chci napráskat a proč.
      Mimochodem – v naší gubernii trochu sprchlo a hned lokální povodně. Nejdřív sucho, teď zas todle, ten Putin si nedá pokoj.

      To se mi líbí

  2. blbíš napsal:

    … copak vo to, na Policii ČR můžete přijít, jak zlomyslně poňouká Navaja, téměř s čímkoli, dokonce se můžete ptát téměř na cokoli i udávat můžete libo-li. Bát se jich už nemusíte, voni sou školený a pomáhají a chrání, ale bacha Hudče, sranda končí, jakmile službu konající orgán veme do ruky klávesnici a bude chtít učinit úřední zápis = moje osobní zkušenost?:
    P R C H E J T E !!!
    … né že by byli zlí, ale ta doba, než onen protokol vyrobí … doporučuju tam udávat pouze, když jste dobře vyčůranej a dojedl ste právě něco těžkýho (co dlouho vydrží v žaludku) aniž byste i po 4 hodinách pocítil hlad, něco jako tatarák s kupou topinek a 8 pivy (radši bez česneku). Pokud né, tak i chlap tam porodí !!!
    P.S.
    jo a nezapomeňte, že většinou všechno cca za měsíc – dva (nebo tak nějak) usilovnýho, avšak marnýho šetření, odloží. Ve Vašem případě Vám to ulehčím a dovolím si napsat, co by Vám na Vaše udavačský choutky Policie ČR odpověděla: …“oznámení se odkládá, protože usilovným šetřením Policie ČR se neprokázalo, že by nějaký Britský listy vůbec existovaly…“

    To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      Ano, realitu vidím tak, že policie (městská i státní) u nás vše bedlivě monitoruje prostřednictvím stovek kamer, tudíž má o trestné činnosti na ulicích dokonalý přehled, který pečlivě archivuje. Pak může vyšetřovat, ale jen v tom případě, že to po ní někdo chce. Většinou nechce, protože, jak píšete, stejně je to k hovnu.
      Takže:
      – zatímco za totality chodili policajti po ulicích, aby trestné činnosti zabránili, teď monitorují.
      – zatímco za totality občas nějakého lumpa přetáhli pendrekem, dnes s ním diskutují.
      Dovolím si příklad z nedávných dnů, který jsem sledoval ze svého balkonu v 1.patře (tedy i na doslech) na pěší zóně našeho městyse (popíjeje báječný veltlín z Vachau).
      Partička čtyř ožralých mladých Němců (takoví k nám jezdí na pivo, nu což, taky jsem byl mladý) se dostala do konfliktu s jinou partou, jakýchsi českých „polobezdomovců“, postávajících na rohu Bezručovky a Smetanky před Žabkou a somrujících na lidech peníze. K něčemu tam došlo a následovala rvačka, která přešla v nějaké pošťuchování a cyklicky zase ve rvačku. Kolem toho řev, tak asi někdo nevydržel a asi za půl hodiny zavolal policii. Přijela státní, dvě octavie, a následovala vzrušená diskuse, dílem v němčině, dílem česky, za velkého gestikulování a někdy i postrkování. To trvalo asi půl hodiny, když si to náhle přihasil policejní mikrobus a z něj vystoupili takoví ti tvrdí policejní ranaři. To mi došlo, že v Plzni byl fotbal (Viktorka versus Uherské Hradiště), hoši měli pohotovost, ale nic se nedělo, tak se asi nudili. To na chvíli ustaly diskuse, protože z nich šel strach. Jednomu z nejagresivnějších rváčů třeba jeden z těch ranařů ukázal prstem na místo a povídá: „Řek sem ti, že tady budeš stát!“ A on tak fakt stál, ani nemuk.
      No jo, ale ranaři za asi čtvrthodinky odjeli a diskuse s obyčejnými policisty začaly nanovo. Vyrozuměl jsem, že podle Němců jim bezdomovci ukradli tisíc korun, ti zase že ne. Jak k tomu mohlo nebo nemohlo dojít, to netuším, úplný začátek toho představení jsem propásl.
      Celé to trvalo asi dvě hodiny s tím výsledkem, že policie odvezla jednoho nalitého Němce a jednoho (asi taky nalitého) bezdomovce k sepsání protokolu. Předpokládám, že to trvalo ty vaše čtyři hodiny, a to ještě museli sehnat úředního tlumočníka, nejspíš.
      Nu, nechci velebit minulý režim, často to v něm stálo za prd, ale s vaničkou jsme vylili i dítě. Tehdy by všichni ti „účastníci zájezdu“, bez ohledu na národnost, barvu pleti i pohlaví dostali od policajtů pár ran pendrekem a byl by klid.

      Asi tak během pěti minut a bez protokolů.

      Líbí se 1 osoba

    • kočka šklíba napsal:

      Tak to mohu potvrdit. Před rokem mně byla ukradena taška s peněženkou a protože v ní mám skoro veškeré doklady, musela jsem to jít nahlásit. Bylo to v sobotu dopoledne, kromě mě tam nikdo naštěstí nebyl, tak jsem si říkala že to bude za chvilku. Omyl, byla jsem tam asi 3 hodiny, a bylo to opravdu hrozné. Policajti byli milí to ano, ale odcházela jsem s asi 20 papíry a s nejdůležitějším doporučením, abych, kdyby ho chytli, nikomu neříkala jeho jméno!
      Ale co mě asi za měsíc opravdu překvapilo, že ho opravdu chytili, byl to nějaký recidivista a asi se snažil použít kartu, protože mně přišel dopis ze státního zastupitelství a asi týden na to ale mě přišel další dopis, z policie, že to odložili. Doteď to nechápu :D.

      To se mi líbí

  3. Slim napsal:

    Vidím ty dvě věty jako dost podobné. Myslím že si jenom hledáš hůl na Czułika

    To se mi líbí

  4. Slim napsal:

    Nikoliv. „Jako“ má podobný význam jako „podobný“. Přiostřit to asi chtěl, ale to přece novináři dělají běžně, ty to jen dramatizuješ, protože je ti ten opravdu debilní režim čímsi sympatický.

    Budu-li sedět na té fízlárně, tak ti řeknu „zkuste to jindy a lépe, dneska slabý“

    To se mi líbí

    • NavajaMM napsal:

      Dovolím si Vám protirečiť, Slime. Podľa mňa vôbec nejde o preklad toho slova. Ide o kontext. Tá poľská verzia bola menším písmom ako podnádpis pod sloganom: „Být Polákem, to zní hrdě“
      V tejto súvislosti, keď Poliaci hovoria, že by sa im mali iné národy podobať(!) – to znamená, že majú byť rovnako hrdí na svoj pôvod a na svoju vlasť. Majú byť fakticky hrdí na to, čo ich od Poliakov odlišuje. Význam je teda presne opačný, ako interpretujú BL – že by mali byť „ako oni“.

      Dovolím si to podčiarknuť horkou výčitkou proti MSM – to je jeden z ich najhorších zločinov proti logickému mysleniu. Učia nás myslieť bezkontextovo. Že je v poriadku vytrhnúť vetu z kontextu a zasadiť ju do ľubovoľného iného.
      Pán Hudec nedramatizuje. Je to naozaj na nevydržanie a je to jeden z hlavných dôvodov, prečo na týchto MSM nečítam už ani tie palcové titulky.

      To se mi líbí

      • Seal napsal:

        Je třeba si hlavně přečíst ten článek, protože k němu se vztahuje ten titulek. V podstatě jenom ještě víc vyostřuje pointu toho fejetonu. I když je titulek nejspíš dílem Čulíkovy redakce, tak polský autor proti němu asi protestovat nebude, protože je zcela v intencích jeho článku. Dám sem citát rovnou z polské verze toho fejetonu, a to i při té vzpomínce na PKS v Jindřišské, kde jsem si kdysi kupoval nejenom knížky, ale i muziku:
        „Gdyby wszyscy wykonywali swoją pracę równie skrupulatnie, świat byłby znacznie lepszym miejscem. Ale po co się tak męczyć, skoro jest na to lepszy sposób. Jak poinformowało na Facebooku Muzeum II Wojny Światowej, 51% Polaków zgadza się ze stwierdzeniem, że świat byłby lepszy, gdyby ludzie z innych krajów byli bardziej podobni do Polaków.
        A zatem, drodzy czescy czytelnicy, chcecie zmienić świat na lepsze? Bądźcie tak polscy, jak to tylko możliwe. Uczcie się języka, wskakujcie do samochodów i jeździjcie jak wariaci… A najlepiej bierzcie przykład z tych najbardziej prawdziwych Polaków – narodowców. Chodźcie do kościoła z faszystowskimi symbolami na sztandarach, głosujcie na radykalną prawicę albo PiS, wychwalajcie Hitlera, nienawidźcie muzułmanów i żydów, a następnie zakryjcie twarze kominiarkami i biegnijcie bić jakieś nastoletnie dziewczęta wspierające równouprawnienie gejów i lesbijek z okrzykiem “To za Polskę, głupia kurwo!”. Jeśli to faktycznie działa, to naprawianie świata może okazać się znacznie łatwiejsze niż wszyscy myśleli!“

        To se mi líbí

        • NavajaMM napsal:

          Vďaka za usmernenie, takže výčitka by sa nemala smerovať na pána Čulíka, ale na autora fejtónu Oryňského.
          Prečítal som si článok aj v poľštine, nie som v nej taký dobrý, ale uznávam, že českému prekladu nič nechýba. Že však ide o hromadu demagogických, ťažko stráviteľných myšlienok, si myslím naďalej.

          To se mi líbí

        • Hudec napsal:

          Možná jste přehlédl, že vůbec nepolemizuji s obsahem samotného článku. Je to sice takový hodně sluníčkářský výkřik, ale budiž, autor má právo křičet podle svého, k čulíkům takový tón patří.
          Jediná moje polemika je o tom, že Čulík, ohánějící se setrvale pindy o korektnosti a nekalé propagandě je tím titulkem propagandistický a nekorektní až hrůza. To je celé.
          Jestli by s titulkem (resp. překladem) autor samotného článku problém měl nebo neměl s tím nemá nic společného.

          To se mi líbí

          • Seal napsal:

            Tomu, co v tom titulku udělal Čulík, se říká hyperbola: Záměrně přehnané tvrzení ve snaze upozornit na nějaký problém. Vy za problém považujete samotného Čulíka, tak si na něj tu stížnost klidně podejte. Čulík je samozřejmě propagandistický a ideologický, protože provozuje tzv. názorový web. V tom mi ale nepřipadá nijak výjimečný, protože snad všechna média jsou tzv. mienkotvorná, což je tak výstížný termín, že ho bratrům Slovákům tak trochu závidím. Snažil jsem se vás pouze upozornit na to, že titulky a mezititulky, které bývají dílem redakce, se vztahují k obsahu článku. Tak se to podle mě bude i poměřovat, takže jsem hlavně hodně zvědav, jak s tím svým podáním pochodíte.

            To se mi líbí

            • Slim napsal:

              Přesně to si o mienkotvornosti myslím taky, Seale.

              A mají ještě výraz dehonestácia (snad se dá říct česky znectění, ale to je arch.) a taky rukolapný (no ano, lapidární, ale to je cizí slovo).

              Líbí se 1 osoba

            • Hudec napsal:

              Ne, to není hyperbola, to je prostě falešný překlad. Kdyby tam neměl ten „plakát“, mohl by mít titulek jaký by chtěl, hyperbola sem, hyperbola tam.
              Nu, asi se neshodneme. Nevím, jakou každodenní praxi v mediálním prostoru máte vy, já jen skoro pětatřicet let. Takže mé názory na média a to, co se v nich děje, jsou tím samozřejmě poznamenány.

              To se mi líbí

              • Seal napsal:

                No, jsem naštěstí jenom uživatelem médií. Ten překlad je nepřesný, záměrně vyhrocený, ale původní význam toho polského sdělení nijak zásadně nepřevrací. Nebo snad ano? Čulíkovi bych spíš vytýkal třeba tu prvoplánovou ideologičnost, ale uznávám, že nevím ani to, jak vlastně funguje Syndikát novinářů, který by asi měl být první instancí pro podobné kauzy.

                To se mi líbí

              • hans napsal:

                Ten překlad původní význam toho polského sdělení převrací naopak, jak výše píše Navajo: „keď Poliaci hovoria, že by sa im mali iné národy podobať(!) – to znamená, že majú byť rovnako hrdí na svoj pôvod a na svoju vlasť. Majú byť fakticky hrdí na to, čo ich od Poliakov odlišuje. Význam je teda presne opačný, ako interpretujú BL – že by mali byť „ako oni“.“

                Jinými slovy, plakát říká „Být Polákem, to zní hrdě. Svět by byl lepší, kdyby lidé z jiných zemí byli jako Poláci“. To jest hrdí. Na sebe, svou víru, vlast, profesi… Čulík to převrací

                To se mi líbí

              • Seal napsal:

                To už je ale interpretace. Ten výrok se dá přitom vykládat i tak, že Poláci se dívají nadřazeně na jiné národy. Co třeba jejich vztah k Rusku a Rusům? I v jejich případě si přejí to, co předpokladá NavajaMM? Zůstaňme raději ve slovanském světě, ať se nám do toho neplete ta „západní dekadence“.
                Jinak ještě malá perlička pro pana Hudce: V tom posledním pidiřádku Muzeum 2, světové války uvádí jako zdroj informace Centrum pro výzkum veřejného mínění (CBOS). To se ale od toho distancovalo s tím, že žádný takový výzkum neprovádělo. Takže muzeum muselo udělat tiskovou opravu, že se nejednalo o CBOS, ale o výzkum jiné agentury z r. 2016. Taky dobrá ukázka mediální práce v dnešním nejenom rozháreném, ale i hodně zrychleném světě.

                To se mi líbí

              • blbíš napsal:

                … tedy to čumím, co z Hudcovo vsuvky dokážete ještě udělat. A víte vy co, důležitej je výsledek, že:
                Poláci nehodlaj naskakovat na každou píčovinu z Bruselu!!!
                A že se to čulíkům a spol nelíbí? No a co … kdybyste tloukli špačky raději tím, že byste mi posekali kus tý hnusný trávy a … a vy zatím je tlučete čulíkovinama!!! Fakt, ste ještě vůbec normální? Děte alespoń ven na vzduch, vono se vám to z hlavy vykouří, pomůže jen a jen sobě.

                To se mi líbí

              • blbíš napsal:

                pomůžete

                To se mi líbí

              • Seal napsal:

                Klídek, nejste jediný, kdo teďka vidí v Polsku silný inspirační zdroj: https://twitter.com/cthh_mv/status/997423554428882944
                A proč je to české Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám tak nadšené? Protože Poláci zakročili proti dvěma tzv. proruským dezinformačním webům. Zkuste brát Poláky se vším všudy. Tj. včetně toho, že kvůli vyhroceným vztahům s Ruskem dávají 2,5 % HDP na zbrojení. Anebo jak se teď nedávno spolu s Trumpem postavili proti plynovodu Nord Stream 2. Vám to možná připadá jako píčovina, ale mě vcelku uniká, proč bych si měl kvůli polské zahraniční politice kupovat dražší plyn. Jo, a když jsem dneska plel záhony, tak jsem zlehka přemýšlel o tom, co to může znamenat, pokud Frantíci a Rusové fakt zrealizují tu čerstvě podesanou dohodu na arktický zkapalněný zemní plyn. Docela špatný výhled pro ten baltský terminál, který sázel na to, že Evropa nebude chtít z ideologických důvodů nakupovat ruské uhlovodíky; takže si Poláci vsadili na dovoz LNG z Kataru a Ameriky. Polsko má zkrátka dneska dvě tváře, takže si můžete vybrat jak vy, tak čulíci.

                To se mi líbí

      • Slim napsal:

        POLAND ERWACHE! ??

        Kdo asi a proč potřebuje takovou pseudovlasteneckou hrdost na „polství“, co myslíte Navajo? A mohou na sebe být hrdí i ti druzí, liberálnější, městští Poláci, jako Orynski?

        Tady se jedná o obyčejný vnitropolitický boj, v kterém PiS využívá „vlastenčení“.

        To se mi líbí

        • NavajaMM napsal:

          Hej, stojí to za zamyslenie, Slime. Rovnako sa zamýšľam, keď teda ide o obyčajný vnútropolitický boj, kto a prečo potrebuje atmosféru tohto boja preniesť cez BL z Poľska do Čiech?

          To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      Jsi dnes mimořádně veselý. Já upozorním na blbý, hodně pootočený překlad titulku, a ty hned na mě se sympatiemi k tomu či onomu.
      Se vší skromností si přece jen myslím, že o tom, jak novináři přiostřují titulky vím opravdu hodně, ale to vůbec neznamená, že se mi to líbí. Ostatně myslím, že jsem na takovou praxi už zde u Bavorů upozornil opakovaně při různých příležitostech.
      Že bych já, bytostný ateista, nějak zvlášť horoval pro PiS, no…. to je hodně velká fantazie. Že v současných polských aktivitách především zahraničních nalézám i některé racionální prvky, na rozdíl od tebe, to je jiná. Oba přece víme, že svět není černobílý.
      Když už tady Seal uvedl kousek článku v polštině, tak si dovolím to využít:
      „A zatem, drodzy czescy czytelnicy, chcecie zmienić świat na lepsze? Bądźcie tak polscy, jak to tylko możliwe. Uczcie się języka, wskakujcie do samochodów i jeździjcie jak wariaci… “
      Nu tak v tom jsme si s Poláky už celkem podobní, nebo ne?

      To se mi líbí

      • Slim napsal:

        Jo, veselý jsem. (Právě se taky dohaduju s Vlkem o tom nešťastném sestřeleném letadle, má podobný názor jako ty včera.. Ach vy Plzeňáácí, vy to máte tak jednoduchý).

        —————–

        Protože si myslím pořád to samé co jsem napsal výše, netřeba to dál rozvádět.

        Jak tak čtu LN, v tom rozhovoru s tím Amíkem (Mark Lilla; není mi nijak názorově sympatický) je tam zase ten motiv VENKOV x MĚSTO, kterej se teď všude objevuje. Třeba tohle (co se sem hodí):
        (na otázku, co vyvolalo touhu po antisystému, po Trumpovi)
        ..Amerika je rozdělenou zemí. ..tím v první řadě myslím rozdělená kulturně. Lidé ze západního i východního pobřeží se dívají na jižany, nebo lidi ze severozápadu opovržlivě. A to plodí nenávist i z druhé strany. Dnes už nikdo neřeší kdo začal, nikdo to ani neví..

        A toto rozdělení je vidět všude. Jak často např. zaslechnete jižanský přízvuk v TV? Skoro nikdy a přitom každý čtvrtý Američan žije na jihu…

        .. neříkám, že Trump. voliči jsou vzdělaní, jejich vědomosti jsou v drtivé většině velice chatrné..(jenže) problém mají i liberálové, potřebují pochopit a pak přijmout, že sdílejí jednu zemi s lidmi, kteří se od nich hodnotově i jinak radikálně liší. Je tragické, že liberálové např. o konzervativcích nevědí v podstatě vůbec nic. Netuší, jak žijí lidé, kteří pravidelně chodí do kostela, netuší jak žijí a přemýšlejí lidé, kteří své děti posílají do armády. Nezajímá je to.

        Zaujala mě zvlášť zmínka o armádě, něco mi to připomnělo: jak zuřivě US letečtí důstojníci, které jsem potkal v r. 98 nenáviděli svého vrchního velitele.
        Womanizer (děvkař) byl běžný výraz i před cizinci (zatímco my, městští liberálové jsme z doutníkových hrátek měli spíš srandu, oni měli silnou potřebu mu věřit. Dva světy.)

        To se mi líbí

        • Hudec napsal:

          Nu, já zase věnoval kromě LN čas i Právu, kde je celostránkový rozhovor s chemikem L. Středou o té aféře s novičokem, je to docela maso. I tenhle článek má titulek: „Odmořování novičoku bylo jen divadlo“, možná je to hyperbola 🙂 , možná ne, ale staví to celou tu britskou kampaň do dost blbého světla.
          Ten Středa pracoval v armádě ve výzkumu a vývoji prostředků proti zbraním hromadného ničení a od roku 1996 působil v oblasti kontroly zákazu chemických zbraní, píše Právo.
          Snad to zase není nějaká zkreslená informace, jako včera….. 🙂

          To se mi líbí

  5. Hudec napsal:

    Je to trochu legrační, ale tak jsem se k Čulíkům kouknul dnes zase.
    Pohleďte zde:
    https://blisty.cz/art/91189-fake-news-na-novinkach-vyvolaly-v-cr-vlnu-posmechu-vuci-svedsku.html
    A tak se Čulík vysmívá překladu na Novinkách, ale břevno v oku svém tak nějak nezaznamenal.
    Takže navíc pokrytec….

    To se mi líbí

    • Slim napsal:

      Právě naopak!! To co udělal Čulík je infinitezimální posun, jenom zdůraznění titulkem, kdežto tohle je břevno, posun jako hrom, hrající do noty zcela vykolejeným představám některých Čechů.
      Jeden z nich mi to právě včera přeposlal, ani jsem nereagoval, bylo totiž jasný, že je to hovadina. Zkrátka, strach má velké oči…

      To se mi líbí

  6. brtník z brlohu napsal:

    Trump se znovu rozhodl setkat s Kim Čong-unem – ??????????????
    https://cz.sputniknews.com/svet/201805267418831-trump-kim-cong-un-schuzka-usa/
    Jeden se už nevyzná co je kachna a co ne – všude visí jen „Vůdce KLDR Kim Čong-un se v sobotu v pohraničním pásmu opět setkal s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem.“

    To se mi líbí

  7. blbíš napsal:

    „Novinář Klíma odmítá nominaci na vyznamenání. Od Zemana ho přijmout nemůžu, říká…“
    Bych chtěl docela vědět, kdo ho tam nominoval, že by Zeman? … to asi bude hóóódně nepravděpodobný, žejo?

    To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.