Když se blbne na kvadrát


Na tuhle myšlenku mne přivedl článek z webu DW http://www.dw.com/en/berlins-african-quarter-to-change-colonial-era-street-names/a-43474130?maca=en-Twitter-sharing

Berlíňané se rozhodli, že přejmenují ulice, nazvané po kolonizátorech jmény, která s Německou historií nikterak nesouvisejí. Jmény afrických „hrdinů“. Nachtigalplatz se stane Bell-Platz, aby připomněl kamerunského krále Rudolfa Magnu Bella, který zemřel v roce 1914 v boji Němci; Petersallee bude mít dvě nová jména. Jedna část by měla být pojmenována podle bojovnice za namibijskou nezávislost Anně Mungunda. Druhá část by se jmenovala Maji-Maji-Allee, po hnutí odporu v bývalé německé východní Africe.

Vládci místní čtvrti dokonce chtějí, aby celá jejich oblast byla věnována Africe. Je prý třeba se zbavit kolonialistické minulosti.

Osobně neznám pány Nachtigala, Peterse či Lüderitze. Ale pokud věřím zmínce v článku, pak Gustav Nachtigal byl výzkumník. Což je opravdu veliký hřích.

Abychom tedy podpořili Německo v jeho spravedlivém boji proti zátěži minulosti, měli bychom ve všech městech přejmenovat ulice či budovy, které nesou jména A.V.Friče, Vojty Náprstka či Emila Holuba. Vždyť ti také kradli artefakty v místech svého působení a ještě se tím chlubili v muzeích.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktualitka se štítky , , , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

87 reakcí na Když se blbne na kvadrát

  1. jaa napsal:

    ááááááááááááá

    To se mi líbí

  2. NavajaMM napsal:

    Za A. V. Friča protestujem. Ako deti sme vedeli toho viac o Old Shatterhandovi ako o ňom. Dnešné deti už asi nemajú ani šajnu a pritom už len sama skromná wiki dáva tušiť, že to bol tak vynikajúci človek, že mu ťažko nájsť páru:
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Alberto_Vojt%C4%9Bch_Fri%C4%8D

    To se mi líbí

  3. vonrammstein napsal:

    Je to fejk, že jo? Prosím, prosím, řekněte, že je to fejk.

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Já tam nebydlím, takže nemohu posoudit, ale takových nápadů už na vychvalovaném Západě bylo…
      Hlavně ve slavné VB, kde v universitách odstraňují „bílé“ busty a nahrazují je „barevnými“. Protože chtějí potlačit dojem, že všechno vymysleli bílí učenci.

      To se mi líbí

  4. oh napsal:

    No bezva nápad. Třeba to bude jako v Praze – dotaz na jisté náměstí, ať už Dr. Edvarda Beneše, Říjnové revoluce, nebo Vítězné, obvykle vyvolává nechápavý pohled, následovaný po chvíli „Aha, vy myslíte Kulaťák?“
    Ale trochu to zkreslujete, pane Bavore. Berlíňané se nerozhodli, rozhodla se místní multikulturní politická věrchuška. Berlíňané jsou z toho, aspoň podle článku, poněkud na..štvaní.

    Gustav Nachtigal byl zcela opovrženíhodný kolonizátor: zabýval se hlavně etnografií a tropickými chorobami. Jeho díla vynikají bohatstvím detailů a především se dopouštěl nepředpojatých názorů na Afričany. Na rozdíl od většiny soudobých průzkumníků, Nachtigal neakceptoval údajnou podřadnost Afričanů. Byl ovšem svědkem lovů na otroky a krutostí, které přitom působili jiní Afričané (a Arabové). Hrůza těchto zvěrstev ho přivedla k úsilí o kolonizaci, protože bláhově uvěřil, že civilizovaná evropská nadvláda může tyto místně oblíbené kratochvíle zastavit. Za to si zcela jistě zaslouží být zapomenut – zejména pak multikulturně pomatenými rádobyliberály s deficitem vzdělání.
    Adolf Lüderitz byl obchodník a cestovatel, z tehdejších cestovatelských zvyklostí nijak významně nevybočoval. Aktivně prosazoval německou kolonizaci v Africe a má tolik drzosti, že se po něm dodnes jmenuje přístavní město v Namibii. (A tamní nezodpovědní obyvatelé dosud nerozhodli o přejmenování na nějaký antikolniálně multikulturní pokrokový název, což samozřejmě berlínské rádobyliberály musí děsně štvát. 🙂 )
    To Carl Peters byl problematičtější jednotlivec. Až tak moc, že si vykoledoval vyhazov ze státních služeb pro krutost vůči domorodcům.

    To se mi líbí

  5. Petrpavel napsal:

    Vypadá to jako mimo téma, ale není to mimo téma „když se blbne na kvadrát“. Zásadní článek o české politické scéně, jako dělaný pro „věru“ :
    https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Martin-Koller-premysli-nahlas-Otazka-zni-cim-Babis-dokazal-presvedcit-Filipa-aby-podporil-vladu-ANO-a-CSSD-kdyz-za-to-KSCM-nic-nedostane-533274
    Blbíšu, buďte bez obav, takovouto posjezdovou komunistickou stranu já preferovat nebudu! Když vypadli ze hry Svoboda, Grebeníček, Semelová, Skála… Nezbývá mi než „jít jinam“.

    To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      To jste mi vzal vítr z plachet. Chtěl jsem citovat o „blbnutí na kvadrát“ z Knihy.

      To se mi líbí

    • Cech napsal:

      Žádný strach vojenský analytik Martin Koller nedělá nic jiného než vydává za své původní myšlenky V.V.P .
      To co se snaží za každou cenu uhrát je nesdělit na plná ústa, že požaduje nové volby.
      Celá ta šaškárna kolem demokratického bloku a jeho vytrvalosti měla být o tom, že třetí pokus dostane ODS a ne ANO.
      Jak bude vypadat vláda ANO+ČSSD nám již vláda v demisi předvedla :
      Premiér v demisi Andrej Babiš řekl v pondělí při návštěvě Karlovarského kraje, že nálet USA, Británie a Francie v Sýrii má odstrašit od používání chemických zbraní. Dále označil spojenecký zásah za nevyhnutelný.
      Za naprosto logické považuje premiér v demisi vydání Nikulina do USA a ne do RF.Následně se tím zlepšilo postavení Česka v očích Washingtonu a proto USA jsou České republice vděčné za vydání ruského hackera Jevgenije Nikulina. Sdělil to tiskový úřad Bílého domu.
      Bezesporu nebude tento příklon k Evropským hodnotám, jen v zahraniční politice ale ve všech každodenních oblastech.
      Bohužel je vláda ANO+ČSSD asi 10 x lepší, než hrůzovláda Demokratického bloku (Protože to jsme již jedenkrát zažili a nebýt Jany jako koně, kdo ví ?), což dokazuje jejich s „Vatikánem“ koordinovaná akce repatriace kardinála Josefa Berana.
      Proto by pro každého měl být varováním tento zásah duchovní moci do moci světské.
      Jak si duchovní moc představuje současné řízení světské moci, tak to jasně prezentoval Diminik Duka :
      „Chvíle, kdy se komunisté přes volební porážku dožadují stále většího podílu na moci, patří k rozhodným hodinám českého národa. „O to větší zodpovědnost je na hlavě státu, aby zaznělo rozhodné slovo,“ řekl v sobotu Duka ve svém kázání při mši v katedrále sv. Víta, kterou sloužl u příležitosti repatriace kardinála Josefa Berana.

      Proto je v současnosti již zřejmé, že pomocí Trockého a následně trockismu jako ideologie USA rozložily SSSR ale nemá to nic společného s obranou před nástupem myšlenek kardinála Josefa Berana ohledně sudetských němců. Taktéž jeho vystoupení ohledně „kolaborujících duchovních“ v čele s Josefem Plojharem, Josefem Benešem a Bohuslavem Černockým aj. je naprosto vypovídající o křečovité snaze duchovní moci diktovat svoji vůli moci světské.
      Tož nadřazenost moci duchovní nad světskou nechápal již blahé paměti ani Jan Hus.

      To se mi líbí

  6. bob napsal:

    My jsme bohužel neměli kolonie…
    Jinak si myslím, že jsme v přejmenovávání přeborníky.
    Vinohradská by mohla vyprávět… (po neutrální Říčanské a Černokostelecké to byla Jungmannova, Fochova, Schwerinova, Stalinova.
    Teď je zřejmě na řadě ruský „okupant“ Koněv a budou následovat další.
    Navrhuji Beneše, který vyhnal ty hodné Němce, Ludvíka Svobodu (ten je dokonce zabíjel) atd…..

    To se mi líbí

    • Mac napsal:

      až to Velké přejmenovávání nastane, rozhodně bychom při pátrání po nových, neotřelých jménech neměli opomíjet Mohamedy, Abduláhy, Ahmady, Habíby a další podobná

      To se mi líbí

  7. berkowitz napsal:

    Ježišmarjájosef, nestrašte s tím přejmenováváním, to nám stačilo to blbnutí s Pravdoláskou Havlem, viz třeba „Letiště Václava Havla“ (lidově – Veškrňák), nebo ty „Lavičky Václava Havla“.
    Nejlépe to udělali v Brně, asi dostali příkazem od věrchušky taky pojmenovat nějakou ulici po Pravdoláskovi. A tak pojmenovali na Petrově jednu uličku a v té ulici není ani jedno č.p., a náhodní návštěvníci tam chodí pietně chcát.

    To se mi líbí

    • blbíš napsal:

      jak přiléhavě výstižný!!!
      … ani jedno číslo popisný a chcaní !!!

      Že by moji Brňané nastolili republikovej standard pro všechna budoucí pojmenovávání takových míst (ulic, letišť, parků, náměstí, plácků, laviček …)?

      To se mi líbí

    • Mac napsal:

      v Brně se už leta šaškuje s myšlenkou stavby nového vlakového nádraží.
      Teď jsem registroval posun – byla vypsána anketa, jak se bude nádraží jmenovat.
      Vůbec mne nepřekvapí, když vyhraje návrh „Nádraží Václava Havla“… :-((

      To se mi líbí

    • Mac napsal:

      jo, ta ulička VH je dost dobrá. To i ten Cimrman má v Brně důstojnější ulici :-)))

      To se mi líbí

  8. hans napsal:

    No tak se přejmenovává. Hloupě. A co, u nás se taky přejmenovávalo.

    Dvě připomínky však mám – v článku se píše, že „přejmenují ulice, nazvané po kolonizátorech jmény, která s německou historií nikterak nesouvisejí“ a vzápětí se uvádějí konkrétní jména dotyčných černochů, která všechna s německou historií souvisejí – vždyť podle článku všichni dotyční bojovali proti Němcům a aktivně bránili německé kolonizaci.

    A druhá výhrada – o Náprstkovi a Holubovi moc nevím, ale Fričovy autobiografické knihy jsem v dětství četl, byly moc pěkné, (loni při třídění knihovny jsem se do nich znovu začetl a boží, ale ti bojovníci za dobro, kterým vadili Ladovi zlodějští cikáni, by Fričůvy dosti otevřený popis indiánské pracovní morálky anebo matematických schopností neskousli). Nicméně mluvit v souvislosti s Fričem o kradení je sprostota, která zaslouží vymáchání ve Vltavě. V zimě.

    Mimochodem v Paraquay dodnes žije komunita Fričových potomků, kterou podporuje (kravami, podporu zemědělství, financováním středoškolského a vysokoškolského studia – i na Kubě) skupina nadšenců z Prahy. Neziskovka, která dělá dobrou věc. http://www.checomacoco.cz

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Vaše reakce jsou čím dál tím víc někde úplně jinde. Protože třeba u Friče a pod. jsem tu krádež (což určitě ostatní pochopili) mínil jako sarkasmus ve vztahu k tématu. A co se týká těch černochů, tak to je totéž, jako bychom si my pojmenovali ulice po Zikmundovi, Korvínovi, Habsburcích apod. Také přece mají vztah k naší historii.

      To se mi líbí

      • strejda napsal:

        Jen poznámka, letos se bude v Kraslicích slavit 100 let od návštěvy císaře pána Karla Habsbursko-Lotrinského. Jako, že to byl vladař a pán tohoto kraje. Adolf navštívil Kraslice v roce 1938, to byl také vladař a pán tohoto kraje. Bude to teprve 80 let a tak ještě není důvod k velké oslavě.
        Jak píšete, mají vztah k historii.
        Ach jo, lide český.

        To se mi líbí

        • Bavor V. napsal:

          Docela vhodná „reakce“ z Bavorska. Na všech státních budovách budou pověšeny kříže. Regionální vláda tvrdí, že kříže by neměly být považovány za náboženské symboly, ale mají odrážet kulturní identitu a křesťansko-západní vlivy jihoněmeckého státu.
          Kříž jako připomínka kulturní identity

          To se mi líbí

          • Petrpavel napsal:

            Z jednoho extrému do druhého.

            To se mi líbí

            • Bavor V. napsal:

              Asi nechápete tu symboliku právě v Německu. To není tady u nás. To je v Bavorsku, tedy v Německu, kde je to součást boje proti muslimizaci.

              To se mi líbí

              • Petrpavel napsal:

                Zkuste vysvětlit proč si pořád myslíte že jiný názor, pohled na věc, je výsledkem nechápání?
                Vím přesně jak to i Němci myslí, ale vím taky že je to přístup zvaný z bláta do louže.

                To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                Víte přesně, jak to Bavoři myslí, ale vaše chápání jde mimo jejich mentalitu. Na to pak není žádné možné vysvětlení.

                To se mi líbí

              • kočka šklíba napsal:

                A Vy pane Bavore chápete jejich mentalitu nějak dobře? Proč si to myslíte? A proč si myslíte, že PP nechápe. Já s ním souhlasím, myslím že je to z bláta do louže. To přesně chtěl v začátcích migrantské krize(v roce 2015), samozřejmě podle mého, právě Duka a spol. Proto také psal jak psal. Teď sice se to trochu změnilo, ale pořád, podle mého, katolická církev (ta především) vidí v této krizi svojí příležitost.

                To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                Protože mám poněkud jiný postoj k víře než PP a trochu německé krve v žilách, dokážu snáze pochopit význam onoho kříže jako symbolu kultury, kterou je třeba zachovat a chránit. Navíc Bavorsko je silně katolickou zemí a na zásahy muslimáků do života Bavorů jsou tam lidé obzvláště hákliví. Proto také Bavorsko jako první v Německu začalo s odporem proti migrantům. A navíc Bavorsko je označováno jako Svobodný stát, tedy žádná země v německé federaci. Bavoři nejsou Němci. Bavoři jsou prostě Bavoři (Bayer). (S Bavory českými to nesouvisí, náš původ je Bauor – silný.)

                To se mi líbí

              • kočka šklíba napsal:

                Vy píšete : Navíc Bavorsko……“ Ale my silně katolickou zemí nejsme a také jsem hákliví na zásahy muslimů. V tom to není, ve víře, v jakékoliv. A každá taková víra, pokud se projevovala nebo projevuje v současnosti jako katolická nebo islám, je nebezpečná.

                To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                No to je ten rozdíl v chápání. Bavoři to takto nechápou, pro ně je víra něco opravdového, a proto volí své způsoby. Já vím, že my bychom spíše volili jiný způsob

                To se mi líbí

              • Petrpavel napsal:

                Víru nikomu neberu, je to jeho věc, ale tím spíš jsem háklivý na její vnucování. Třeba těmi kříži všude. Symbol je vždycky symbolem.

                To se mi líbí

              • vera napsal:

                Taky nemám ráda nátlak, a církev už vůbec, rytíř promine ). Ale tady se symbolu zastávám, protože jak to tak vypadá, proti víře můžete postavit jedině víru. Všimněte si, jak nad našimi zákony islám ohrnuje nos, jak si je pomalu proměňuje k obrazu svému tam kde jich je většina. Jakpak to dokážou? Oni přitom svoje zákony nemění. Proč je nemění? Protože je mají dané od boha. Považují je za silnější. A naše zákony považují za slabé, protože jsou jenom lidské. My se handrkujem která strana kolik procent, a křesílek, a sepisujem furt proměnlivé předpisy, taková sranda proti věčnosti!
                Pamatuju, jak pražský Hilton zachraňoval své podzmení garáže v čase velké povodně – odvezli auta, a prostor napustili čistou vodou. Protitlak. Špinavá voda se dovnitř nedostala.

                To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                Zrovna dneska jsem podobný příspěvek někde četl. Přesně tak, jak to píšete. Oni se nemění a tak se musí tím protitlakem. A každý jej vytváří po svém. Bavorsko křížem.

                To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                A ještě jeden způsob, jak se bránit. Ten už PP a Kočka pochopí?
                Evropa může být silná jen ve svých národních tradicích

                To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:


                Tak tady jsem podobné četl.

                To se mi líbí

              • Petrpavel napsal:

                Hezké příměry, ale není jednodušší mít podzemní garáže vodotěsně uzavíratelné a hranice nepropustné? Pustit tam i ven jen to co je ok?
                Lepší uvažovat včas a správně než pozdě vytloukat klín klínem.
                To není nic o chápání či nechápání, to je o řešení problémů promptně, bez ideologických předsudků, a s co nejmenšími, nejlépe žádnými, škodami.

                To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                Ty garáže (i ta hranice) mohou být nepropustné jen za určitých podmínek. Vodotěsnou garáž by boční tlak vody mohl narušit a bylo by po vodotěsnosti (zákony statiky). A hranice mohou být uzavřeny jen podobným způsobem. Proti mase musí stát masa.

                To se mi líbí

              • kočka šklíba napsal:

                No Vero v tomhle s Vámi nesouhlasím. Když vezmu Váš příměr (který samozřejmě není úplně tak trefný) tak tlaku špinavé vody se bráníte také špinavou vodou, možná, v nynější době, o trošku čistší.

                To se mi líbí

              • kočka šklíba napsal:

                V tom článku pane Bavore, není nic co bych neměla pochopit. A nic proti němu nemám.

                To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                Jenže to je pohled Maďara. Ten chápete? A pohled Bavoráka nechápete.

                To se mi líbí

              • kočka šklíba napsal:

                Pokud mně to Google dobře přeložil, tak tam není o jiném náboženství ani slovo. Není podstatné jestli je o Maďara nebo Němce nebo jakoukoli jinou národnost. Pokud tedy jsem měla správný překlad, neumím anglicky abych to posoudila.

                To se mi líbí

              • vera napsal:

                Petřepavle, vodotěsné a nepropustné…nebudeme si nalhávat, že něco takového může dneska existovat. A kdyby i náhodou to někdo zkoušel, jaká by asi ta zábrana musela být velká?? A potom, kdybychom se fakt zavřeli před celým světem, co bude náplní našeho prostoru? já tam vidím strach, pobíhání kolem hranice, obrovské zdi a hrůza že někde vznikne trhlinka, protože neznáme tlak zvenku..Strach a LGBT. Dobrosdrečnáci, co budou kopat tunely ven….
                Logicky – nejlepší cesta je návrat k nějakým hodnotám. Jestli ne církev, tak třeba k pohanským bohům, Perun, a Radegast forever)

                To se mi líbí

              • vera napsal:

                Kočko, jasně že jsem se netrefila, ale to je jedno. Ale aspoň jsem to zkusila. Odmítat je totiž snadné, ale tak mi řekněte, co jiného chcete z naší strany proti islámu postavit? K odporu lidi potřebují něco víc než odpor a strach a vztek. To je na chvilku, ale co dál? Co z naší strany funguje jako dobrá síla? Lidská práva, zákony? Mění se před nimi islám nebo černošské vúdú, ustupuje jim? Nebo si je otáčejí k potřebě své?

                To se mi líbí

              • Petrpavel napsal:

                Vím že nejde uzavřít absolutně hranice (a asi ani ty garáže), ale jde o to snažit se o řešení.
                Proto položím to vero jinak, aby to bylo k uchopení : cítil se snad někdo ohrožen před třiceti-čtyřiceti léty když u nás studovali černoši, asiaté, kubánci atp., když u nás pracovaly malé skupinky Vietnamců, Poláků? Všichni na pozvání našeho státu! Vybráni, zavázáni smluvně, kontrolováni.
                Jak se snaží náš stát toto řešit? Nijak, jen jsme vláčeni okolnostmi které „naše“ vláda a parlament většinově podporují. První co napadne je „šengen“ a naprostá neochrana hranice EU. Jsme bezzbraní, byť jsou u nás povoleny pistolky.
                Jsem zvědavý jestli někdo si troufne tvrdit že tato otázka (vždycky když se něco řeší je to jedna otázka, jeden problém, jeden z tisíců jiných) je řešena lépe teď než tehdy.

                To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                Staly se v poslední době dva incidenty. Oba způsobili občané evropského státu (získali už azyl), nikdo z nich není uprchlíkem u nás. Stejně, jako tu dělali výtržnosti mladiství Dánové. Takže zatím ta ochrana hranic existuje natolik, že připrchlíky nemáme (kromě těch 12ti). Co se týká ostatních národností (východních), tak i mezi nimi se vyskytovala a vyskytuje trestná činnost. Takže otázka migrace řešena je pořád stejně. Pracovní povolení, víza, souhlasy. A co se týká turistů, vždy byli tací, kteří tu dělali bordel. Nelžete nám o nějakém „vláčení okolnostmi“. Situace se v podstatě nezměnila.

                To se mi líbí

              • jaa napsal:

                No jo PP ale musíte uznat, že ty kříže jsou lépe viditelné a nositelné než prasečí hlavy a pod, nehledě na hygienu. I když nám jsou patrně jako symbol bližší. To je to naše Švejkování… asi

                To se mi líbí

              • tata napsal:

                Petrpavel napsal:
                25.4.2018 (20:45)

                Nezlobte se zde celkem píšete hodně velkou nevědomost,jezdil jsem po montážích takže jsem měnil hodně míst,takže problémi byli a velké……například s KUBÁNCI kteří jsem byli dáni za odměnu z ANGOLI,s vietnamci opět veterani bojů s AMERIČANY,S jugoslávci co přišli z hor do zaluží a za pár měsícu ovládli noční život a né jen v LITVÍNOVĚ.O těchto věcech prd víte bylo by dobré se o tom nezminovat,chápu že toto plno lidí nevědělo já se tam pohyboval,třeba v Kadani na ubytovně se poprali Kubánci a vietnamci řetězy a mačetami

                To se mi líbí

      • hans napsal:

        No právě, samozřejmě že Zikmund, Korvín a Habsburkové mají vztah k naší historii. Vždyť Zikmund byl náš král. A ne špatný. Schopný a šikovný politik, rozhodně lepší než Václav IV. Velká škoda, že se nedokázal dohodnout s bratrem (a Joštem) anebo že Václav žil tak dlouho. Korvín dost dlouho vládl na Moravě a uznávala ho nemalá část Čechů, a jestli Habsburkové nemají vztah k naší historii, tak už nikdo.

        Černí rebelové z německých kolonií jsou částí německé historie. A stejně jako si my vybíráme, zda v Domažlicích budeme mít ulici Kozinovu nebo Lomikarovu, tak si i Němci mohou vybrat, zda své ulice pojmenují po rebelech proti německé vládě, nebo obhájcích německého státu. Záleží na tom, jaké hodnoty propaguje nynější režim.

        To se mi líbí

        • Bavor V. napsal:

          Tak ještě jednou. Uváděl jsem ty tři jako příklad toho, že ačkoli mají vztah k naší historii, tak rozhodně si nezaslouží něco takového jako je mít jejich jméno třeba na názvu ulice. Pokud existuje nějaké hnutí, které by chtělo, jak uvádíte, v Domažlicích pojmenovat ulici jako Lomikarovu, pak je něco špatně. A totéž se týká toho Německa. Tam je něco špatně a důsledky jsou vidět nejen v onom Německu, ale i v celé EU.

          To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      To je ale blábol…

      To se mi líbí

      • jaa napsal:

        ale je to z ČTK, tedy od odporníků.

        To se mi líbí

        • Cech napsal:

          Je velká škoda že Potůček a Rusnok utekli z a.cz jinak oba jednohlasně dokladovali naprosto podloženými fakty, že to co se stalo v roce 2017 je Ekonomicky nemožné.
          „Na penze se vybralo o 0,9 miliardy korun více, než se na ně vyplatilo.“
          To že samostatný důchodový účet zcela zodpovědně vykradl nějaký ministr financí Václav Klaus.
          Dlouho mu ležel v žaludku fakt, že existoval důchodový fond v celkové výši přes 330 miliard korun – tedy fond pro důchody lidí, kteří celý život pracovali a poctivě si tyto peníze ve státní kase nastřádali, aby na stará kolena měli z čeho žít.
          No a Potůček, Rusnok a další celá řada reformátorů zjišťuje, že průběžák navzdory jejich úsilí funguje a zase se postavil na nohy ale vykrást jej jako samostatný důchodový fond je stále obtížnější a obtížnější.
          Na toto téma jak na to, se vyjádřili odborníci jak Drábek tak i zcela nedávno Pilný ale vždy se jednalo o poměrně viditelný podvod.
          Bezděkova komise byla jediná, která dokázala odstartovat vykrádání průběžáku ale opět to bylo moc viditelné a intervence a lobizmus pana Potůčka, Rusnoka a dalších nezabezpečily toto vykrádání stabilizovat na potřebné úrovni tj. na několik desetiletí.

          To se mi líbí

        • kočka šklíba napsal:

          Jo to řekli, já to dokonce i slyšela , myslím že to bylo i u Moravce opravdu, ale je to už 14 dní? Nejméně podle mně. Ale nějak jsem se tomu nevěnovala. Já jen vím že důchodový účet byl oddělený od SR a 2x vykradený vládami ODS.

          To se mi líbí

  9. tata napsal:

    https://www.novinky.cz/domaci/470264-cssd-dala-ano-ultimatum.html

    přiznám se že nevím respektive nejsem schopen zaujmout jasné…bud blbové nebo správně ono to asi jednoznačně nejde když to budete brát s mnoha uhlů navíc když to není určitě kvuli dobru ale zřejmě kvuli koritům.Přitom vládu potřebujeme předčasné volby nic řešit nebudou,dokonce to vypadá že to muže být horší,protože i Babiš se dopustil určitého lavírování,takže dnes bych spíše tipoval že spíše ztratí než že by získal a proto předčasné volby nic řešit nebudou.Přiznám se že tak zmatený jsem ještě nebyl přiklonit se k něčemu co aspon bude menší zlo vidím jen koritáře,lež ,podrazy

    To se mi líbí

  10. kočka šklíba napsal:

    Vero odpovím Vám zde na Vaši otázku z 25.4.2018 (18:59), zejména na tohle ….“co jiného chcete z naší strany proti islámu postavit? “
    Určitě ne jiné náboženství, a zejména to katolické, vždyt zase to není tak dlouho kdy u nás probíhaly čarodějnické procesy například (snad 18. století jestli se nepletu), kdy žena byla také jen pro katolické hodnostáře něco méně, nakonec i to, že v katolické církvi stále platí celibát a žena nemůže být „farářkou“ něco vypovídá ne?
    Myslím, že proti islámu a jakémukoliv náboženství je potřeba především zdravý rozum. Vždyt díky jemu se právě v Evropě (ve většině Evropy) dostala církev tam kde nyní je. Ale nepochybuji, že kdyby mohla, tak svoje temné stránky s radostí obnoví.

    To se mi líbí

    • oh napsal:

      Pravda, kočko – polská odnož církve svaté je dost varovným příkladem. Problém ale vidím v tom, že zdravého rozumu je momentálně akutní nedostatek a to se pak hodí každý spojenec. Někdy i takový, ke kterému se vám moc nechce otáčet zády.
      A mimochodem co se čarodejnických procesů týče, vidím to mezi katolíky a protestanty víceméně na „plichtu“. 😦

      To se mi líbí

      • Bavor V. napsal:

        Já bych přidal i jiné „církve“. Komunismus, USA v meziválečném období, McCarthismus, nacismus, i současná neomarxistická levice (PornoJanda). Někdy to končilo i smrtí. Sacco a Vanzeti (poprava), Ch.Chaplin (exil), Rosenbergovi (poprava), Slánský, Kalandra, Horáková (poprava), u nacistů je zbytečné oběti rozepisovat.

        To se mi líbí

      • kočka šklíba napsal:

        Ano já vím, píši zjednodušeně o katolictví, ale protestanté nejsou o nic lepší. Ale nesouhlasím s Vámi, že každý spojenec se hodí, protože než bychom se vzpamatovali z jednoho ohrožení, tak by přišlo další.

        To se mi líbí

    • vera napsal:

      Kocko, skoro ve všem s váma souhlasím, některé věci jsem četla, něco viděla, Kladivo na čaroděnice nedokážu vidět znovu, jsou věci které nikdy neodpustím…
      No a právě proto, Kočko, nemůžu souhlasit s tím zdravým rozumem. Ono to chvílemi vypadá jakože dobrá věc, ale pak přijde atomová bomba, peníze, nafta, My-Lai, waterboarding, barnevernet….a v tu chvíli já mám obrovský problém, jak si s tím poradit. Příliš mnoho špatných věcí.
      Přitom ten rozum, co nás přivedl až sem, si o sobě taky myslí že je zdravý.

      To se mi líbí

      • kočka šklíba napsal:

        No tak jistě, ted se zdá, že zdravý rozum někomu (přitom právě lidem co, bohužel, rozhodují) chybí. Ale já pořád doufám, že je to jen zdání. Ono je to tím, že jsme v područí čím dál větších zisků a ti co je mají nebo ti co těmto lidem posluhují (politici především), těm to prostě vyhovuje. Jenže nic jiného nám, podle mého, nepomůže. Určitě ne náboženství a určitě ne zrovna to katolické (píši o něm, protože je i u nás nejrozšířenější), naopak, jak napsal PP „z bláta do louže“. A oh napsal: můžeme to vidět v Polsku, Vy byste to chtěla? Vždyť je to tam čím dál horší.

        To se mi líbí

        • Bavor V. napsal:

          Odkud víte, že v Polsku je to čím dál horší? Z naší/jejich ČT?

          To se mi líbí

          • kočka šklíba napsal:

            No tak asi není lepší zákaz interrupcí že? Podle toho co vím, jezdí Polky k nám a do jiných států a to ho to tam ještě chtějí zpřísnit. Zajímavé je, že vždy to nejvíce dopadne na ženy, i v tom katolická církev nijak moc nezaostává za islámem.

            To se mi líbí

            • Bavor V. napsal:

              Ale ten zákaz tam platí léta. To není nic nového. Já se ptám, proč je to v Polsku čím dál horší?

              To se mi líbí

              • kočka šklíba napsal:

                No protože pane Bavore ho ještě chtějí zpřísnit, například. A že tam trvá léta, to je snad dobře?

                To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                Já nechválím stav, jaký je, jen netvrdím, že to je čím dál horší. Je to pořád stejné, odpovídá to religiositě krajiny. Na straně druhé mají jasný postoj k muslimákům. Také neměnný a nezměnitelný.

                To se mi líbí

              • oh napsal:

                Protože ten už tak dost přísný zákon chtějí někteří „aktivisté“ ještě přitvrdit – když už nevyšel v roce 2016 absolutní zákaz.
                „Náš návrh přináší další dekomunizaci potratové legislativy. (…) Určitě budou protestovat liberální a levicové organizace a také jejich zahraniční sponzoři, podobně jak to dělají v Kanadě.“ Kaja Godeková (mluvčí iniciativy Zastavme potraty!)
                Iniciativu veřejně stupidně argumentující „dekomunizací“ podpořil polský episkopát, takže poznat, odkud inspirace pro podobné nápady plyne, k tomu nepotřebuju naší jejich ČT.
                https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/zakaz-potratu-interrupce-polsko-ratujmy-kobiety-2017-zatrzymaj-aborcje_1801110734_haf
                Tak proto si to myslím já, pane Bavore.

                To se mi líbí

          • vera napsal:

            Když to špatné trvá několik let, a není vůle ke změně, mně ke znechucení docela stačí. )Naše církev je zlatá ! sice hrabe penízky až to pěkné není, ale jinak se až na pár výjimek stará o tu dušu a vztah k pánubohu, a když se pěkně vyzpovídáte, dá rozhřešení. Tomutak jsou naši věřící zvyklí, za pár zdrávasů a otčenášů smyjou své hříchy, a můžou jít domů, a do hospody, taková trochu legrační jistota v tom koloběhu je, duha na nebi a bůh je milosrdný, nic není nemožné…)
            Polská církev je jiný kabrňák.
            Ta každý rok připravuje seznam těžkých hříchů, ze kterých se musíte vyzpovídat, ale za zpověď rozhřešení nedostanete. A každý rok se seznam prodlužuje. Nejen potraty, nejen manželství na hromádce a umělé oplodnění.
            Nebude vám odpuštěno ani pálení petkových flašech v kamnech, hejtování na internetu, používání vibrátoru ), od roku 2017 výroba nezdravých potravin:
            http://www.nowiny24.pl/kosciol/a/grzechy-o-ktorych-nie-mieliscie-pojecia-z-czego-nalezy-sie-wyspowiadac-grzechy-za-ktore-nie-otrzymasz-rozgrzeszenia-lista,13040390/

            To se mi líbí

        • Bavor V. napsal:

          A ještě zajímavé zjištění právě od Maďarů:
          Křesťanství je nejpronásledovanější náboženství ve světě

          To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.