Poručík Dub – můj oblíbený hrdina


Mezinárodní den mateřského jazyka

Onehdy jsem si tu u Bavorů povzdechl ve smyslu, nač vzpomínat na něco před pětadvaceti lety, smysl už to moc nemá. A pan domácí mě ponoukl, abych to stejně napsal. Tak tady to máte, aby mi u něj nenarůstaly dluhy a neposlal na mě exekutora.

Tu postavičku, ve filmovém zpracování skvěle zosobněnou Františkem Filipovským, zná u nás kde kdo. Tedy – junioři asi ne, ale ti se tady u Bavorů moc nevyskytují.

„Ještě před válkou mluvil jsem o tom s naším okresním hejtmanem….“ – tak si někdy připadám.

S určitým zděšením sledujeme mnozí, v co se postupně mění to tolik vychvalované DEMOKRATICKÉ Německo. Podle mého soudu v diktaturu, ale zatím vlastně moc nevíme, kdo je tím diktátorem. Ta kancléřská Milka se stále více jeví býti jen pouhou loutkou, kterou brzy vymění. Jen aby ten nový (nová) nebyl sekáč, co se nezakecá. Německá média tomuto trendu ne jen nahrávají, ale přímo ho vytvářejí. A právě „o tom jsem už před válkou mluvil s naším okresním hejtmanem…“

Za svého působení v plzeňské Škodě jsem přivítal soustu zahraničních novinářů. Dovolím si zacitovat ze svého brožovaného dílka, vydaného před skoro dvaceti lety, kapitola „Války s médii“, str. 94:
„Trochu jiné to bylo se zahraničními novináři. Zejména ti zpoza oceánu málokdy věděli co se v české republice vlastně děje, a o Škodovce už měli jen velmi matnou představu. Myslím ale, že právě Američané nepřijížděli se záměrem nějak naši firmu poškodit, to jsem pociťoval spíše ze strany novinářů ze SRN. Do nebe volající byl případ z lét roku 1993, kdy do ŠKODY Plzeň přijel štáb německé televize ZDF vedený panem Barthem. Tvářil se velmi vstřícně, umožnil jsem mu natočit v podniku cokoliv si přál, i rozhovor s generálním ředitelem Soudkem. Pan Barth v klidu odjel a asi předpokládal, že už o nás nikdy neuslyší. Zapomněl ale na zajímavý zvyk v západních Čechách, který přežíval ještě z dob socialismu. Tady, vzhledem k blízkosti SRN, patřilo k dobrému zvyku být vybaven televizní anténou pro příjem „Němců“. Takže odvysílanou reportáž pana Bartha viděla na ZDF i spousta Čechů a několik dobráků ji natočilo i na video. Autor reportáže sice použil záběry z továrny, záběry rozhovoru se šéfem i s některými dalšími lidmi, ale nikoho krom sebe nenechal promluvit, a když náhodou ano, použil pouze účelově vystřižené věty. Celek v jeho podání vyzněl tak, že komunistická Škodovka před krachem spoléhá už jen na zbrojní výrobu (žádnou jsme neměli – pozn. Hudec 2018), je to vřed na těle mírumilovné Evropy apod., to ještě opepřeno záběry z nejznámějších teroristických útoků.
Žádosti o opravu a omluvu zůstaly bez odpovědi, a tak jsme se k smrti naštvali a v afektu jsme sáhli k protiopatření – oznámili jsme německému velvyslanci, že němečtí novináři nejsou napříště v našem podniku vítáni, a pokud budou chtít německá média od nás nějakou informaci, ať se na nás obrátí písemně agentura DPA. Dnes to působí trochu komickým dojmem – David a Goliáš, ovšem bez biblického závěru. Němečtí novináři k nám tedy několik let nejezdili a nezdálo se, že by je to nějak moc trápilo. Český tisk psal o této kauze 3.9.1993 (např. Právo: „Němečtí novináři nesmějí do Škodovky“ atd.) a v celku ji nijak nekomentoval. Jediný, kdo se ozval, byl ministr zahraničí Zieleniec, kterému se to samozřejmě nelíbilo. Tento případ, nahlížen očima roku 1999, jasně dokazuje změny na české mediální scéně – udělat něco takového dnes, tisk by nás doslova roznesl na kopytech.“

Tolik tedy vzpomínky starého zbrojnoše o tom, kterak podezření, že ta německá demokracie je poněkud cinknutá, bylo oprávněné už tenkrát. A přidávám ještě foto, kde zleva pan Barth, moje maličkost a Lubomír Soudek v plné slávě (1993).

Příspěvek byl publikován v rubrice Krajanovy vzpomínky se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

23 reakcí na Poručík Dub – můj oblíbený hrdina

  1. jaa napsal:

    Kdo ti škodovku nakonec privatizoval? KOmupak jste svou „vstřícností “ nahráli do karet? Komu teď cvydělává -pokud vůbec…Jóó ti strategičtí partneři géniů…..

    To se mi líbí

  2. Rosťa napsal:

    Pro Němce jsme nikdy nebyli, nejsme a nikdy nebudeme rovnocenný partner. Proč jim naše vrchnost leze neustále do rekta, jsem nikdy nepochopil. Asi zde bude platit známé, že kdo se nepoučí z historie, je nucen si ji prožít znovu. A my s nimi máme velmi špatné zkušenosti.

    To se mi líbí

    • strejda napsal:

      Jéjej, tak Vám to vysvětlím. Vliv Německa je tak silný, že se v Česku prosadí jen politici jimi preferovaní a podporovaní. Ti jsou za to vděčni, kdyby nebyli, nebyli by vybráni. Není to příliš viditelné, ale je to citelné. V Sudetech o tom víme své. Tak jak je v nás opatrnost vůči Němcům, tak je zase u nich přezíravost vůči Čechům. A obě strany k tomu mají tisíce důvodů. My, Češi nejsme jiní, také si myslíme – a nacházíme k tomu mnoho důvodů – se cítit nadřazeni Polákům a Maďarům, o Ukrajincích, Bulharech a Rumunech nemluvě.
      A ještě.
      Počkejte na 21. srpen a 29. září letos. To budou komentáře, že se nebudeme stačit divit. Krutý a proradný Rus a milý, vstřícný Němec a naši západní přátelé. A přitom každý ví, že se chalupníku se zlým mužem z druhého konce vsi se jedná jinak a lépe než se zlým sousedem z vedlejšího statku.
      Poznáme, že to co o politicích platí i o novinářích. Jejich prototypem je jistý Komárek, kterého lze koupit a ani se tím netají.

      To se mi líbí

      • st.hroch napsal:

        Tuším, že včera mi přišel do pošty článeček, kterej sice neodkazuje na zdroj, nicméně jej dávám k dispozici – spíš pro pobavení:
        Toto jsou velmi zajímavá fakta a jdou velmi dobře zjistit
        Z mé knihy o Celní správě ČR
        Okupace Československa Rusy v roce 1968? Ani náhodou!
        O situaci v Československu v dubnu 1968 jednalo politbyro KS SSSR ve složení:
        7 Ukrajinců (včetně L. I. Brežněva), 1 Bělorus, 1 Litevec, 1 Kirgyz, 1 Kazach a jen jeden Rus.
        Když po vášnivé diskuzi došlo k hlasování o intervenci do ČSSR, tak intervence zvítězila v poměru 10:2 (Litevec se zdržel a Rus byl proti!!). Do Československa byly dne 21. srpna poslány dvě sovětské armády, a to 1. ukrajinský ..sbor složený výhradně z Ukrajinců a 1. záložní uralský sbor, kde bylo téměř výhradní zastoupení zauralských národností.
        V první vlně do Československa přišlo celkově 63 Rusů!, z toho bylo 42 armádních žurnalistů!! Až v roce 1970 se začal záložní sbor stahovat zpět do SSSR a 1. ukrajinský front začal být nahrazován nově vzniklým 3. sborem, jemuž se přezdívalo zahraniční, a v něm pak už byla většina Rusů, kteří s rokem 1968 neměli nic společného.
        Ve své podstatě okupace Československa byla ukrajinskou záležitostí!!!
        Takže si to dej dohromady s tím co se dneska odehrává na Ukrajině.Tak se mějte hezky. Jó hold dějiny válek nepřevrátíš …

        To se mi líbí

        • brtník z brlohu napsal:

          Tohle už koluje nějaký týden, chtělo by to doplnit ještě o to jak se k tomu stavěli hlavy oněch zbývajících čtyř států.

          To se mi líbí

          • brtník z brlohu napsal:

            Když jeden dostane myšlenkový trysk – původně jase psal představitelé a změnil na hlavy – i -y – už ne.

            To se mi líbí

            • st.hroch napsal:

              A víš, že tohle mi občas (krom jinejch zlomyslností) dělá ten zblblej jazykovej „cenzor“ v kompu? Takže problém se nemusí vždycky nacházet mezi klávesnicí a židlí…

              To se mi líbí

    • st.hroch napsal:

      A víte, že mě už docela dávno napadlo, že by stálo za antropometrickej výzkum, zda se nám v v zájmu týhle rektální speleologie během posledních generací (minimálně od Bílý hory) nešpičatí hlava?

      To se mi líbí

    • lujjza napsal:

      „Tajný americký vládní program pro výchovu budoucích proamerických kádrů, část 3“
      http://www.novarepublika.cz/2018/02/tajny-americky-vladni-program-pro_22.html

      To se mi líbí

      • Petrpavel napsal:

        Ale tohle přece dávno všichni víme, resp. měli bychom vědět.
        Jenomže je u nás hodně početná skupina, zjednodušil bych tu skupinu na pojem „nemakačenka s vysokým příjmem“, která to sice dobře ví, ale dělá a tvrdí že to není pravda. Protože režim jim zajišťuje bezpracný příjem.
        Nadávali jsme na komunisty, ale kolik bylo těch vrcholných ideologů kterým vlezdo…. přinášelo funkce a tedy příjem? Nevysoký, podotýkám, příjmová nivelizace byla.
        Dnes se ta skupina nevídaně rozrostla a nevídaně se zvedly i jejich „zisky“. S tím se těžko vyrovnává a ještě hůř bojuje.

        To se mi líbí

      • st.hroch napsal:

        Jo, jasně. Byli tam už všichni „šnajpři“ – někteří i opakovaně. Inu, kovárna kádrů!

        To se mi líbí

  3. Rosťa napsal:

    Trochu OT. Že by Adolfa měla problém?

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Angela Merkelová: Spojte fondy EU s integrací migrantů
      A pár diskusních příspěvků, jak je překládá strejda gůgl:

      Emanuele
      EU by tedy již nebyla hospodářskou a měnovou unií, ale sdružení, které má jako jednu z hlavních úkolů přijímat a rozšiřovat vnitřní migranty z celého světa.
      Až do nedávné doby jsem s jistým humorem sledoval ty, kteří podporovali existenci spikleneckého stylu „Kalergický plán“, ale v tomto okamžiku mě to, co jsem četl, mě přemýšlí, pokud nemají vůbec nějaký důvod.
      Publikováno dne 2/22/18 | 1:37 CET

      Emanuele
      Naštěstí je tato nebezpečná žena v klesající fázi její politické kariéry a dá se doufat, že jí nebude schopna uskutečnit katastrofální plány.
      Chtěla bych také doufat, že takové promyšlené prohlášení slouží pouze v její záměru, aby v její prospěch ovlivnila interní referendum JPD, které probíhá v těchto dnech.
      Publikováno dne 2/22/18 | 1:44 CET

      DC
      Vynikající zpráva pro Polsko – vítěz EU pro integraci migrantů:
      – podle EUrostatu bylo Polsko v EU druhé místo, pokud počet přistěhovalců přijatých v roce 2016 (585 969 osob) překročil pouze Spojené království (865 894) a před Německem (504 849),
      – většina přistěhovalců je úspěšně integrována do polské společnosti,
      – na rozdíl od Francie, Švédska nebo Belgie neexistují žádné teroristické útoky, nevýhody, masové rasové úmysly ani výrazné zvýšení míry kriminality související s přistěhovalectvím v Polsku ,
      – navíc Polsko účinně chrání mimo hranice EU a schengenského prostoru na rozdíl od Itálie, Řecka nebo Španělska.
      Zřejmý závěr je, že Polsko by mělo vést přistěhovaleckou politiku EU, pokud chceme mít úspěch místo katastrofy.
      Publikováno dne 2/22/18 | 1:45 CET

      Sean
      Proč by jiné země měly integrovat migranty, které Německo pozvalo?
      Pokud jsou migranti nelegální, pak by měli být někteří integrováni? Stačí je poslat zpět do svých domovských zemí.
      Publikováno dne 2/22/18 | 1:46 CET

      Jiří
      Souhlasím s Merkelovou – potřebujeme nový start – ale bez ní, Juncker, Timmermans, Avramoupoulos, Salmayer, Schultz a další podobné tvory. Merkelová a co by měli odjet. Zničí Evropu. Nejen EU, ale i Evropa jako celek.
      Publikováno dne 2/22/18 | 1:53 CET

      Emanuele
      PS:
      Alternativně můžeme předpokládat, že Merkelová chce Orbanovi pomáhat v dubnových volbách v Maďarsku.
      Publikováno dne 2/22/18 | 1:53 CET

      To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.