Kam se řítí naše ekonomika?


Nedávno byl zveřejněn výhled české ekonomiky:

Česká ekonomika v roce 2018: Stabilní růst se známkami přehřívání

11.1.2018, Zdroj: businessinfo (http://www.businessinfo.cz)

Růst české ekonomiky se v roce 2018 zpomalí, zůstane ale silný a nad průměrem eurozóny i EU. České hospodářství bude ještě více trápit nedostatek zaměstnanců, což může vést k rychlejšímu růstu platů.

Trh práce a nemovitostí přitom jeví stále silněji známky přehřívání. Vyplývá to z Výhledu české ekonomiky na rok 2018, který sestavil analytický tým Deloitte. „V roce 2018 očekáváme zpomalení růstu HDP na 2,9 procenta. Klíčovými předpoklady jsou růst HDP eurozóny o 1,6 procenta, pokračující zvyšování úrokových sazeb a mírně negativní vliv fiskální politiky,“ říká hlavní ekonom Deloitte David Marek.

České hospodářství se i nadále bude potýkat s nedostatkem zaměstnanců. Na přelomu let 2017 a 2018 bylo v Česku více volných pracovních míst než dostupných pracovních sil, které by skutečně hledaly zaměstnání. Dle odhadů Deloitte proto zesílí tlak na rychlejší a výraznější růst platů.

Z analýzy Deloitte také vyplývá, že se trh práce a také realit přehřívá. Česká národní banka proto bude pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb. Klíčová repo sazba by se mohla v průběhu roku 2018 zvýšit ze současných 0,5 % až na 1,75 %.

Nižší inflace a vyšší úroky

Stejně jako loni budou mít i v roce 2018 vliv na zvyšování cen sílící domácí poptávka a mzdová inflace. Ke slovu by se nicméně měl dostat další důležitý faktor – posilování  kurzu koruny, který snižuje ceny dováženého zboží. Pokud se zklidní ceny potravin a nepřijde nějaký nákladový cenový šok, měla by inflace postupně klesat. Po většinu roku 2018 by se měla pohybovat pod dvěma procenty.

Vláda by sice podle návrhu státního rozpočtu měla v roce 2018 hospodařit s deficitem, přebytky v rozpočtech krajů a obcí by ale měly převážit a celkové saldo vládního sektoru by mělo dosáhnout 0,9 % HDP. Dluh státu by měl pokračovat v sestupné tendenci a na konci roku by měl činit 31,3 % HDP (oproti odhadovaným 33,6 % na konci roku 2017).

Redakčně zpracovaná zpráva Deloitte 

Co z toho ale vyplývá? Že nás čekají ekonomické problémy. V brzké době. Pokud se nepodaří zastavit zvětšování rozdílu mezi produktivitou a růstem mezd a pokud se nezastaví propad v dostupnosti pracovních sil.

Tady si možná každý řekne, že je třeba, aby byly vyšší platy. Jenže je to v platech? Tlak na platy vyvolává tlak na ceny. A „nezbytné(?)“ inflační kolečko se roztáčí. Pak se stane, že naše výrobky jsou vytlačeny výrobky z Číny. A přiznejme si, že už dávno to nejsou nekvalitní šunty.

Navíc se nedostatek pracovních sil projevuje i v neschopnosti firem plnit dodávky v množství a termínech, které požadují zahraniční zákazníci. Už 2% firem přiznává ztrátu zakázek právě z důvodu neschopnosti držet termín. Kolik jich to zatím nepřizná, to nevím, ale řekněme že také 2%.  Nic moc, ale pokud nedojde k nějaké změně, číslo bude narůstat. Z vlastní praxe znám situaci, kdy jedenkrát mohu odmítnout, podruhé už nemám komu.

Nezaměstnanost je nízká, poptávka převyšuje nabídku a vyvolává tlak na mzdy. Jenže je opravdu takový nedostatek pracovních sil na trhu práce?  Není to jen komunistické nerovnoměrné rozložení zaměstnanců?

Jistě znáte případy, kdy se naopak na určitých místech hromadí neproduktivní dobře placení „nezbytní“ pracovníci. Ne, nemyslím státní správu, i když tam je to rozložení také nerovnoměrné. Mám na mysli Nevládni organizace (NGO). Takzvané neziskovky, které jsou  ovšem nadmíru ziskové pro naprosto zbytečné pracovníky. Jedná se o různé integračně propagační spolky, jejichž jediným cílem je vytvářet problémy, které pak pomáhají řešit. Vždyť kolik je třeba organizací na pomoc Cikánům, kolik máme spolků pro integraci uprchlíků, kolik máme spolků, které se starají o „pomoc“ pěstounům, a další a další „alegorické vozy“. Ti lidé tam jsou dobře placeni za nic a za řešení toho nic

Podotýkám, že nemám nic proti opravdovým neziskovým organizacím, jako jsou sportovní kluby či různé sociální služby.

V našem hospodářství se pohybuje mnoho miliard, které jdou na neúčelné věci. Cca osm z nich, které se utopí v NGO, by jistě mohly prospět na mnohem potřebnějších místech.

A to jsem se vůbec nedotkl státní správy, kde jsou některá místa přeplněna a jinde naopak lidé chybí.

Příspěvek byl publikován v rubrice Bavorovy poznámky se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

56 reakcí na Kam se řítí naše ekonomika?

  1. strejda napsal:

    Cituji: „Není to jen komunistické nerovnoměrné rozložení zaměstnanců?“
    Po 27 letech budování kapitalismu to zní opravdu divně. Jeden by řekl, že je to kapitalistické nerovnoměrné rozložení zaměstnanců. Ale mohu se mýlit a ještě dlouho se nebudeme moci spolehnout na nové mechanismy.
    Padají nám, nebo se spadnout chystají, komunistické mosty. Tehdejší kvalita práce byla tak mizerná, že mosty, ale i silnice a další stavby, nevydržely 27 let bez údržby a my to nyní musíme platit. To naše nové stavby vydrží více, nebo spadnou ještě před dokončením.

    To se mi líbí

  2. blbíš napsal:

    strejdo, na stavby kašlete! Taky se Vám zobrazuje pod Bavorovým článkem ta krásná reklama vod onlinefitnessu‘? … to je co?
    Todle už nedokážu, ani to tělo už nemám tak pružný, ani ty ruce by mě neudržely, ani ten úsměv by to nespravil, ani ty plavky by to nevytrhly, no a že bych to zvládl mi už nehrozí …. ale slintat ještě furt můžu, s tím asi už ale neprorazím … co říkáte?

    To se mi líbí

    • vonrammstein napsal:

      Neptáš se sice mě, ale stejně Ti odpovím: Nainstaluj si Adblock. Žádný reklamy neuvidíš a bude se Ti líp usínat.

      To se mi líbí

      • blbíš napsal:

        pchééé, vone, to radši to pojištění pohřbů vod strejdy. Se nedivím, že máš samý zapšklý mínusáky, hned bys měl život radostnější, veselejší a … a uslintanější, žejo strejdo, však vono Vám to z těch pohřbů taky přeskočí na tu krásnou holku. Nám, v našem věku nezbejvá, než doufat, naděje umírá naposled!!! Taky se dočkáte, mně tam naskočila momentálně kuchyňská kudla, Bavore udělejte s tím něco, ať strejda může jít taky spát!!!

        To se mi líbí

        • Hudec napsal:

          Je to docela legrace.
          Jednou jsem omylem (jsem naprostý počítačový imbecil) kliknul na reklamu s nějakým děvčetem v plavkách. A šup – začaly se mi objevovat reklamy děvčat nejen v plavkách, ale i v prádle. Tak na ně občas kliknu (už ne náhodou) a na monitoru se mi zjevující reklama je zhusta z této oblasti. Například nářadí pro kutily spíše absentuje.
          Mám tím život trochu veselejší, zdá se mi. Je to taková hra, v níž jsem o fous chytřejší, než ty algoritmy.

          To se mi líbí

          • blbíš napsal:

            to já, příteli, když vyměňuju v tiskárně cartrige a mám vytisknout tzv. zkušební barevnou stránku, tak taky zajedu na stránky hezkých holek a prubnu si to s tou nejhezčí. Má to ale jednu nevýhodu, vycintám na ní hodně inkoustu, proto mi nezbejvá nic jinýho, než furt a furt testovat zkušební stránky s novejma cartrigema … ale zase furt lepší, než tisknout ty nudný strejdovy pohřební pojištění, žejo?

            Líbí se 1 osoba

        • Bavor V. napsal:

          Jediné správné je Rammsteinovo řešení. Já na to vliv nemám.

          To se mi líbí

    • strejda napsal:

      Mně se tam zobrazuje POJIŠTĚNÍ POHŘBU. Tak nevím, má to nějaký symbolický význam?

      To se mi líbí

      • blbíš napsal:

        jasně že má, že se dočkáme! … a všici! Ale nejdřív si ještě poslintáme, co říkáte?

        To se mi líbí

    • kočka šklíba napsal:

      Já mám nainstalovaný Adblock (je to opravdu lehké i pro nás co s kompem zas tak neumíme), ale stejně se mě tam objevuje reklama, na oblečení, naposled jsem si prohlížela nějaké takové stránky a nyní se mě objevuje reklama na ně, dokonce na konkrétně to, co jsem skoukla. Před tím na parfémy, který jsem vybírala k vánocům. Ale není to nijak obtěžující, naštěstí, Adblock opravdu funguje. Můžu doporučit.

      To se mi líbí

  3. bob napsal:

    Já se vrátím k té ekonomice 🙂
    Obávám , že boom (způsobený zejména „monokulturním“ automobilovým průmyslem) brzy splaskne, takže z nedostatku pracovních sil bych strach neměl.
    Nehledě na to, že technologie se zdokonalují před očima…
    Nemohu se nedostat oslím můstkem k Zemanovi.
    Podle mě j e d i n ě zvyšování orientace na východní trhy nás může do budoucna spasit.
    No a k těm neziskovkářům….
    Jako pracovníka na jakoukoli pozici bych si žádného do firmy nevzal

    To se mi líbí

    • Cech napsal:

      No zde je možné použít citát z Troškova Kameňáka :
      „Neboli života jednoho malého městečka v lidové komedii s největší koncentrací klasických vtipů na metr čtvereční.“
      Ve třídě se chystají psát sloh na téma kam směřuje naše ekonomika.
      Paní učitelka (Jana Paulová).
      ,,Předem upozornuju, že v prdeli, se píše měkké i.“

      To se mi líbí

  4. bob napsal:

    OT (ale zásadní):
    Celou noc jsem nespal….
    On ten Drahoš má s tím ovlivňováním voleb Rusy asi pravdu.
    To křestní jméno moderátorky Světlana……

    To se mi líbí

    • Pepanov napsal:

      Zapoměl jste dodat “ a nápovědy od ní”. To je asi to ovlivňování voleb.👹

      To se mi líbí

    • strejda napsal:

      Světlana byl ruský křižník. Po VŘSR byl přejmenován na RUDÝ KRYM.
      Kdo by to řekl?

      To se mi líbí

      • strejda napsal:

        Jak tak koukám, tak se Rudý Krym původně nejmenoval Světlana. Alespoň podle jednoho toho mínusa. Je mně to jedno, na věci to nic nemění a mé tvrzení není názor, se kterým by se nemuselo souhlasit. Je to fakt, je to pravda.

        To se mi líbí

        • vonrammstein napsal:

          Tak už víte, jaký to je, když konstatujete holej fakt a někdo s tím nesouhlasí. Asi nějakej feťák, co vnímá realitu alternativně.

          To se mi líbí

          • strejda napsal:

            Máte pravdu, nevadí mně to, ale jako člověku racionálnímu mně to nejde na rozum. Opravdu bude to někdo kdo realitu vnímá alternativně. Velice trefná poznámka.

            Líbí se 1 osoba

            • vonrammstein napsal:

              Děkuji. Mám s tím bohatou a dlouholetou zkušenost. Nevadí mi, když mi někdo dá minus za osobní názor. Holt si myslí něco jinýho. Ale schytávat hromady minusů za to, že konstatuju holej, nezpochybnitelnej fakt-to už je někdo fakt na palici.Třeba naposled, když se mě fotrák optal, kdo je autorem textu, kterej jsem zkopíroval. Po pravdě jsem odpověděl, že Daniil Charms. A schytal jsem stádo minusů. Proto v tý souvislosti furt mluvím o dementech a zmrdech-protože normálního člověka by to prostě nenapadlo.
              To je to samý, jako kdybyste dostal deset minusů za konstatování, že Země je pravděpodobně kulatá.

              To se mi líbí

  5. Rosťa napsal:

    Já samozřejmě k volbám půjdu a zohledním to ruské ovlivňování voleb. Pan profesor nemluvil do větru a zaráží mě, že to pan president zesměšňoval. A kdyby nebyl pan profesor vzor slušnosti, mohl to panu presidentovi omlátit o hlavu i jmenovitě. Romancov, Fištejn, Mitrofanov, Zubov, Romancovová …. . Pan profesor Drahoš na tu slušnost jednou dojede.

    Líbí se 1 osoba

  6. Slim napsal:

    „Ach Suzo, jaká marná věc je vládnout!“

    Na tenhle Čapkův apokryf o Pilátovi jsem si vzpomněl včera, když jsem narazil na klip o stavbě křídla Bösendorfer.

    Oč lepší je být dobrým truhlářem, nebo pianistou, než politikem…

    To se mi líbí

    • Miluše napsal:

      Práce se dřevem je krásná. Už jsem se smířila s tím, že syn „nešel na studia“. Mohl být třeba politologem. Teď mám radost, že i ve zralém věku o své práci mluví s nadšením a vytrvává u ní. Politologů je hodně, ale je málo řemeslníků, kteří svému řemeslu rozumí a
      dělají svou práci rádi.
      Ještě dodávám, že všichni z Prahy nechodí do kaváren. 🙂

      Líbí se 1 osoba

      • cobolik pacholik napsal:

        POZOR!ja rodeny politolog a polovicny znalec mnoha remesiel to ja tu!,politologiu som studoval v ceskoslovensku,plus som sa vyucil,co som nikdy nerobil,ale komuna ma zakalila a jej poznatky ,ked som odisiel studovat politologiu do riti som potom,vyuzil tu v remeslach a to si teraz vobec nerobim nijaku srandu,co sa tyka komuny,oni boli zaklad,ze som sa tu vedel obracat v remeslach v ktorych nie som elitny strelec,ale dal som rady a dotiahol na zberaca nie len psich,ale aj husacich hovien,bo musim zberat aj husacie,aby ich psi nezrali,to je kokotina co? a to nepisem bajecku,ale tak je a je pravda,ze nie vsetci burani zo sarisa,chodia do kavaren ja do nijakych,ani politickych,ani nornalnych,bo ja len robim a potom,ked mam kus casu politologujem a na praci s drevom,je to pekne,na kazdej praci nevyjimajuc sexovanie ten zapach okolo roboty ci manualnej,ci jebania,ci srania,cokolvek,zapach okolo toho a nestitim sa nijakej vone v danej praci a neprefrejujem nijaku,najradsej by som nic nerobil,ale z politologie to by som nemohol robit bo by ma jeblo,tam to vonia za kurevstvom a to neznesiem…

        To se mi líbí

  7. strejda napsal:

    Vyvenčil jsem pejska a když jsem šel domů, tak jsem v kastlíku měl papírek A6 s obrázkem Miloše Zemana a textem:

    Milá paní, vážený pane
    Nevolte Miloše Zemana!
    Pan Miloš Zeman má problémy se zdravím a se nutně potřebuje odpočinout, mějte s ním slitování, prosíme.
    Přátelé Miloše Zemana

    Potěšil mně ten krásný češtin, jistě to psal inteligent. Ovšem zase ne tak inteligentní, aby si uvědomil, že v Česku žije těch dolních 10 milionů smějících se bestií, které s velkou radostí udělají pravý opak.
    Ta pražská kavárna nás má za úplné dementy, když zkouší takové triky. Nikoho to neovlivní a jen se ukuzuje podvodné jednání příznivců jistého profesora.

    To se mi líbí

    • Cech napsal:

      Chci Vás vidět až budete tisknout podobné letáky proti Trumpovi, jak budete zvládat to jemné stínování.

      To se mi líbí

  8. Joda napsal:

    M.T.
    Po dlouhé době mě potěšil Zdeněk Svěrák. Řekl totiž, že je drahošovec a že mu to řada návštěvníku divadla Járy Cimrmana vytýká. To se mi ulevilo. Dosud jsem si říkal, zda nejsem nějaký nenormální, když mám v oblibě divadlo J.C. a současně jsem příznivec M.Z. Ukazuje se, že stejně nenormálních je nás více.

    To se mi líbí

    • strejda napsal:

      Svěrákův problém je, že je přelétavý. Před pěti lety si na Ing. Drahoše ani nevzpomněl a podporoval jakéhosi pana Schwarzenberga. Kdo ho dnes zná? Za dalších pět let jeho zájem přeskočí na někoho jiného. Inu umělec, umění umí, politice nerozumí. Normálka!

      To se mi líbí

      • blbíš napsal:

        Svěrák to má jasno od počátku = Zeman

        To se mi líbí

        • strejda napsal:

          A já bloud bloudů myslel, že má positivní myšlení a je pro něco, i když pokaždé jiné. To je typické pro malé děti. Nojo, říká se, umělci jsou jako děti.

          To se mi líbí

  9. strejda napsal:

    Páne z Bavorů, toho jména pátý, díky za službu. Udělal jste dvojí radost.

    To se mi líbí

  10. Rosťa napsal:

    Ekonomice nerozumím, což není žádná novina a určitě to přežiji. Nicméně kanalizování našich daní na podporu podivností je až nepochopitelné. Romové, herci, neziskovky. Cikáni tomu říkají „dáfky“, komedianti granty a neziskovky dotace. U nás v Bronxu chodí kikáni výhradně ve značkovém oblečení a v embéčku je neuvidíte. Jsou to asi úspěšní podnikatelé. Komedianti volí téměř výhradně doprava, ale peníze vydřené státem z lůzy jim nesmrdí. Schýza jak vyšitá. A o politických ziskových neziskovkách škoda mluvit. Za peníze státu podkopávají samou jeho existenci. A když vypomůže ještě Soros, není co řešit.

    To se mi líbí

  11. taras2 napsal:

    „Jistě znáte případy, kdy se naopak na určitých místech hromadí neproduktivní dobře placení „nezbytní“ pracovníci. Ne, nemyslím státní správu, i když tam je to rozložení také nerovnoměrné. Mám na mysli Nevládni organizace (NGO).“ – teď jsem četl někde komentář, ve kterém se mluvilo něco o Drahošovském nerozborném svazku dělníků-novinářů, rolníků-umělců a neziskově pracující inteligence.

    Líbí se 1 osoba

  12. „V brzké době. Pokud se nepodaří zastavit zvětšování rozdílu mezi produktivitou a růstem mezd..“. Je nesmysl měřit penězi produktivitu práce v ekonomice, ze které každý rok uniká výsledek té samé práce v hodnotě 300 miliard korun.

    Česko nemá problém s nízkou produktivitou práce. Česko má problém v nízkých platech, ze kterých profitují zahraniční vlastníci.

    Líbí se 1 osoba

    • Bavor V. napsal:

      Platy nejsou nízké, nízká je hodnota koruny.

      To se mi líbí

      • Pane Bavore, myslím, že když máme produktivitu práce stejnou jako Němci (máme, ač se tvrdí opak), cenovou hladinu na úrovni 80 % (?) německé, ale platy na 30 %, pak lze říct, že máme nízké platy. Hodnotu koruny netřeba komentovat.

        To se mi líbí

    • NavajaMM napsal:

      Presne tak. Odliv kapitálu do zahraničia je obrovský problém. A ďalší faktor je podhodnotená mena v exportne orientovanej ekonomike – aj to virtuálne znižuje produktivitu.

      To se mi líbí

    • Minorita napsal:

      … z které profitují VŠICHNI vlastníci 😉, nichž Ti zahraniční ( „úspěšná velká privatizace +rozprodej ) tvoří většinu … On i stát v pozici takového akciového majitele umí prostřednictvím dosazeného managementu vytvořit takové mzdové podmínky, které mu může závidět, které si už nedovolí většina těch zahraničních majitelů … 😉

      To se mi líbí

  13. brtník z brlohu napsal:

    Tak co? vyjde to?

    To se mi líbí

  14. brtník z brlohu napsal:

    Tak jak se to jeví je vymalováno

    To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.