K německému sjednocení přes tajné služby


Poslal Slim

Příspěvek byl publikován v rubrice Slimova pošta se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

11 reakcí na K německému sjednocení přes tajné služby

  1. bob napsal:

    No bez tajných služeb se neobejde zřejmě prakticky nic.
    Celý pád socialistického tábora je samozřejmě dílo tajných služeb.
    Osobně si dovedu těžko představit vedle sebe dvě „kapitalistická“ Německa.
    Že k tomu došlo v krátkém čase je věc druhá
    Rozhodně sjednocení Německa je logičtější záležitost, než rozdělení Československa.
    Zajímavé je, že v souvislosti s rozdělením Československa jsem o úloze tajných služeb neslyšel.

    Líbí se 1 osoba

    • taras2 napsal:

      V rozdělení Československa nejrály tajné služby žádnou roli, pokud ovšem nestály za házením vajec na Havla. Rozdělení bylo dílem krátkozrakých zájmů politiků obou stran: Mečiarovi hoši toužili po korytech v úřadech samostatného státu a byli podpořeni slovenským nacionalismem, Klausovu skvadru jímala hrůza nad spojením slovenské a české levice ve federálním shromáždění, kde pravice měla menšinu. Proto to šlo tak rychle a bez zádrhelů.

      Co se týká článku, jenom potvrzuje důležitou, leč nahodilou a nevyzpytatelnou úlohu osobnosti v dějinách.

      To se mi líbí

      • NavajaMM napsal:

        Obávam sa, že ste v tomto hodnotení celkom mimo.
        Za hádzaním vajec na Havla samozrejme tajné služby stáli a Havel o tom od začiatku vedel. Čítal som pamäti niektorých ľudí, ktorí boli vtedy pri tom. Havel mal úplne iný oficiálny program, ale priamo na mieste ho zmenil a šiel pešo cez námestie SNP. Slovenská vláda mala zodpovednosť za jeho bezpečnosť a odrádzali ho, ale nedal si povedať. Organizátori toho mítingu Havla nečakali, boli zaskočení, ale niekto v dave ho čakal a presne vedel, ako má zareagovať. Aj kamery boli pripravené tak, aby im čo najmenej ušlo. Celý Havlov doprovod tam schytal bitku, mal šťastie, kto len symbolickú. Ochranka horko-ťažko ubránila Havla.
        Odvtedy svet vedel, že Slovensko Havla nenávidí a presne o to šlo. Už nemalo zmysel nič hovoriť.
        Mečiarovi hoši túžili po samostatnosti? Všetci do jedného dnes hovoria, že prvé definitívne zbohom počuli od Kočárníka a hneď bezprostredne od Klausa. Dokonca Kňažko, ktorý bol vtedy v HZDS dvojka, dnes hovorí, že rozdelenie nechcel a Česko je jeho druhý domov.
        Mečiar vadil Klausovej squadre preto, že chcel príliš hovoriť do privatizácie a chcel mať vo federácii paritné zastúpenie. Dostal odpoveď – 2:1, alebo zbohom!
        Česká strana bola na delenie oveľa lepšie pripravená. Naši tvrdia, že v čase, keď sa ešte rokovalo, česká strana už mala vytlačené kolky na federálne koruny.
        A prečo to šlo tak rýchlo a bez zádrhelov? Žiadny strach z ľavice. Išlo o jedinečné delenie národného majetku do súkromných rúk. V tomto rozsahu sa to už nikdy nezopakuje. Doslova kto zaváhal, dnes sa už miliardárom nestane.

        To se mi líbí

        • taras2 napsal:

          Není rozhodující, co Mečiarovi hoši říkají dneska, rozhodující je to, čo tenkrát stvárali: jestliže někdo přijde na jednání se zcela nepřijatelným požadavkem na paritu, tak se dohodnout nechce. Na druhou stranu byl ten požadavek oprávněný, desetimilionový slovenský národ si ji zasloužil.

          To se mi líbí

          • NavajaMM napsal:

            Toto mávanie Mečiarom mi pripomína býčie zápasy. Tiež tam býka nechajú unaviť vábničkou a potom ani nevie, ako to dostane do srdca.

            To se mi líbí

        • JAHA napsal:

          O tom, ze Klaus davno pripravoval rozdelenie, este v I. stvrtroku 1992, ked dal v Kanade vyrobit kolky, a behom polroka, davno pred nejakymi debatami v Meciarom uz malo Cesko pripravene plany na rozdelenie sa vie. Trochu sa raz preriekol i jeden z popradnych politikov ODS, tusim Macek. Ale tak, ako vtedy i dodnes Cesi pisu a rozpravaju o nejakom spore o pomlcku, pricom islo, samozrejme o SPOJOVNIK v nazve statu, o ktorom Cesi vedia, ze existuje, aj ho sami pouzivaju vo svojej gramatike. Podobne vtedy a dodnes sa snazia „vinu“ za rozdelenie pripisat Meciarovi a „nacionalizmu“. Chudak Meciar cely rok 1992 ani len netusil, aku hru s nim hraje particka na cele s Klausom. Oni velmi vitali vitazstvo Meciara vo volbach v 1992, lebo s Carnogurskym im to neslo, ten bol podstatne fundovanejsi a „prefikanejsi“ v tychto veciach. Mali s nim skusenost pred junovymi volbami 1992, ze sa mu pomaly, ale isto darilo presadzovat svoj plan. Byt v Cesko-Slovensku dovtedy, kym to bude pre Slovensko vyhodne, zaroven pracovat na posilnovani republik v ramci federativnej spolocnej republike. Ta slovna skratka o dvoch stolickach je Carnogurskeho. Chcel, aby CSFR vstupilo do EU, ale uz ako utvar, v ktorom by spolocne boli akurat prezident a armada, prip. tajne sluzby. Ostatne veci mali byt vo vysostnej posobnosti narodnych republik. Skoro sa mu to aj podarilo, bol pripraveny dokument na podpis, ktori mali podpisat zastupcovia dovtedajsich vlad Ceska a Slovenska, nakoniec sa to podarilo zmariť falosnemu pravnikovi Kalvodovi. Preto partia okolo Klausa (kedze nevedela, ako volby dopadnu, ci nevyhra Carnogursky), robila od zaciatku roka 1992 vsetky kroky (samozrejme, utajovane), aby bolo Cesko pripravene na samostatnost BEZ financnej a ekonomickej ujmy. Nastastie pre nich vyhral Meciar, s hlupuckym dedinskym hura slovakizmom, takze si zahrali hru na nacianolizmus a na to, zo to ONI, Slovaci, nie my. No a takto pekne zohrana partia a hlavne jej zdovodnenie pretrva v mysliach CMS naveky☺.

          Líbí se 1 osoba

          • JAHA napsal:

            Este dovetok.
            Polooficialne sa na ceskej strane priznava, ze Cesi dali kolky vyrabat uz lete (teda aj to je skor, nez Meciar vyhral volby, samozrejme, Klaus to nikdy neprizna) a ze sa to tlacilo v Kolumbii, v tlaciarni vo vlastnictve britskou Thomas De La Rue. Ja mam ale informacie z tej doby, od jedneho z timu pravnych poradcov Carnogurskeho vlady, ze to Cesi zadali cez Kanadu a ze to bolo skor nez „v lete“ 1992. Je mozne, ze v lete (teda UZ pred volbami 1992!!!) boli UZ tie kolky zadane Cechmi VYTLACENE. Potom by to sedelo, ze objednavka musela ist podstatne skor, teda zaciatkom 1992, ako to viem ja.

            Líbí se 1 osoba

            • taras2 napsal:

              Ona nebyla třeba nějaká zvláštní představivost, jak to asi dopadne, tedy vyčítat Čechům kolky je zbytečné: rozchod se mohl realizovat v mnohem nepřátelštějším stylu a pak by šlo o dny. Důvody z české strany byly dva: jednak ta vzpomínaná převaha levicově vnímaných stran ve federálním shromáždění, díky níž by asi Klaus premiérem ČSFR nebyl. Za druhé pak penězovod, ten nešel provozovat ve chvíli, kdy Slováci chtěli mít svoje hvězdičky a stoličky skoro všude. Tedy Mečiarovci narazili na partnera, který místo aby se s nimi přetlačoval, tak ustoupil. Ale je to tak dobře, jak to dopadlo, i když samozřejmě opouštět zavedenou značku není nejchytřejší.

              To se mi líbí

              • JAHA napsal:

                Ja nic nevycitam. Len sa snazim uvadzat niektore 25 rokov pouzivane klise na pravu mieru a konstatovat veci, ktore som ako dospely prezil, cital, videl a vedel. Ci si niekto da tu namahu si nieco overit, uznat a prestane napr. omielat pesnicku o pomlcke, penazovodoch, „ONI chceli, nech si idu“ a dalsie z obdobia po roku 1989 a hlavne po roku 1992, to je kazdeho osobna vec.

                P. S. Svojho casu, v tychto obdobiach, som sa pohyboval v urcitych kruhoch, bol som pri vytvarani KDH ale ako hnutia, nie ako potom vznikla ako strana, do strany som nevstupil, bol som pri deleni odborov, pri deleni majetku odborov, pri vzniku samostatnej centraly odborov na Slovensku, atd., takze trochu som sem tam nieco zachytil☺.

                To se mi líbí

      • Slim napsal:

        Souhlasím Tarasi. Vliv tajných služeb netřeba přeceňovat. Článek vlastně ani tak není o nich, jako o vlivu státního aparátu.
        Je tam jedna podivnost. Anatolij Dobrynin už v r. 91 pět let nebyl velvyslancem v USA.

        Když už přišla řeč na dělení Československa, myslím si, že větší díl viny je na české straně.

        To se mi líbí

  2. Joda napsal:

    Kdyby se v roce 1992 konalo referendum, já bych hlasoval pro rozdělení. Stejně tak většina mých tehdejších spolupracovníků a větší část mojí rodiny. Ty informace v televizi a v novinách o poměrech na Slovensku byly hrůzostrašné (oslavy Tisa, pochody bývalých gardistů apod.). My jsme tenkrát ještě těmto informacím od novinářů věřili (na rozdíl od dnešní doby). To až později jsme pochopili, že novináři některé věci zveličují, nebo dokonce zkreslují. Takže za rozdělení bych vinil, mimo jiné, i „žumpálisty“.

    To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.