USA už začaly vyhrožovat sankcemi celému světu


-aneb: když dva dělají totéž …

 

Neskrývané vydírání se pokusili ve čtvrtek použít USA k prosazení svého návrhu na nový statut Jeruzaléma. Nepovedlo se, a politiku  USA odsoudilo o 60 zemí více než politiku Ruska v úterý. Zvláště příznačný je ale rozdíl v přístupu USA k mezinárodnímu právu.

 

Čtvrteční Valné shromáždění OSN požadovalo nepřiznat statut hlavního města Izraele Jeruzalému. Při hlasovální příslušnou rezoluci podpořilo 128 zemí, 9 bylo proti a 35 se zdrželo. Pro se vyjádřili všichni stálí členové Rady bezpečnosti OSN, kromě USA. Rezoluce obsahuje výzvu k odmítnutí přiznání Jeruzaléma izraelskou metropolí, samy USA tam ale jmenovány nejsou.

 

Proč jsem se rozhodl pro toto téma? Pobudil mě (použil bych i ostřejšího výrazu) článek na Seznamu. Cz – viz.: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/usa-chteji-podekovat-65-zemim-ktere-nepodporily-rezoluci-osn-o-jeruzalemu-41051?seq-no=16&dop-ab-variant=&source=clanky-home

– i tak se to dá napsat…

 

Stálá zástupkyně USA při OSN Nikki Haley prohlásila, že výsledky hlasování na VS OSN rozhodnutí USA k Jeruzalému nijak neovlivní, nicméně ovlivní vztah USA k OSN samé.

 

„Amerika umístí své velvyslanectví do Jeruzaléma. To je to, co od nás žádá americký lid, a je to správný krok. Žádné hlasování OSN to jak neovlivní, ale toto hlasování bude mít vliv na to, jaký vztah budou mít Američané k OSN a jaký vztah budeme mít k zemím, které nás v OSN nectí“, – cituje agentura TASS projev americké zástupkyně, který zazněl  před hlasováním o rezoluci proti uznání Jeruzaléma hlavním městem Izraele na VS OSN. Diplomatka rovněž postrašila posluchače svým výrokem, že: Státy „si zapamatují tento den“, až budou znovu požádány o největší příspěvek do rozpočtu OSN…

 

Příznačné je i složení těch, kdo hlasovali proti rezoluci VS OSN. Kromě USA a Izraele to byly 4 země Oceánie, fakticky americké kolonie a také několik zemí Latinské Ameriky, např. Guatemala. Žádná z velkých zemí v této společnosti nefiguruje.

 

Už dříve USA zablokovaly stejnou rezoluci předloženou arabskými státy v RB OSN. Nicméně v rámci VS OSN právo veta Američané nemají.

 

Připomínáme, že v úterý stejné VS OSN přijalo rezoluci o lidských právech na Krymu, namířenou proti Rusku. Pro rezoluci Ukrajiny se spoluautorstvím 30 zemí hlasovalo celkem 70 států.

 

Takže Spojené státy odsoudilo ve čtvrtek skoro o 60 zemí víc, než politiku Ruska v úterý. Svým prohlášení Haley dala jasně na vědomí: Ameriku naprosto nevzrušuje pozice většiny zemí OSN, celé veřejné mínění a právo nejsou pro Washington ničím – v případech, kdy je odsuzována politika USA. Ovšem tytéž USA hlasitě poukazují na mezinárodní právo a požadavky většiny v případech, kdy jsou předkládány výhrady jiným zemím – v případech, kdy to odpovídá zájmům USA.

 

Vůbec, objeví-li se rezoluce odsuzující Rusko, pak američtí politici chrlí série prohlášení o nezbytnosti jejich plnění – s poukazem na „mezinárodní společenství“. Takové rezoluce jsou pak základem prohlášení Státního Departamentu (SD), odsuzujících Rusko, například za „masové porušování lidských práv na Krymu“. Trumpův předchůdce Obama například požadoval naprostou izolaci Moskvy po protiruské rezoluci ke Krymu, přijaté v březnu 2014.

 

Nyní ale většina zemí hlasovala proti samotným USA, a SD ústy N.Haley přiznává, že na rezoluce OSN prostě kašle.

 

Trump veřejně ponížil své spojence

 

Vpředvečer hlasování přezident Trump pohrozil odebrat financování zemím, které podpoří v RB OSN podpoří rezoluci, odsuzující jeho nedávné rozhodnutí o přiznání Jeruzalému statutu metropole Izraele.

 

„Všechny tyto země si berou naše peníze… Berou stovky milionů a dokonce miliardy dolarů, a potom hlasují proti nám v RB OSN, nebo na VS OSN“, – postěžoval si Trump. Ve Washingtonu budou pozorně sledovat každý hlas – pohrozil prezident a dodal: „Ať si proti nám zahlasují – my na tom dobře ušetříme“.

 

Turecko a Palestina výhrůžky okamžitě odmítly. Prezident Turecka Erdogan vyzval světové společenství, aby prohlášení nepodlehlo. „Dnes se Amerika, kterou nazývají kolébkou demokracie, pokouší koupit si hlasy jiných zemí za své dolary“ – cituje Erdogana RT.

 

Podle slov palestinského ministra zahraničí Rijáda al-Malikí, diplomatéí USA „dělají chybu, když šíří známý dopis s výhrůžkami na adresu států a jejich právo na přijetí suverénních rozhodnutí“, – informuje televizní kanál Al Jazíra.

 

Ministerský předseda Izraele B. Netnjahu už dříve slíbil, že rezoluci nepodpoří:

 

„OSN je domem lži. Stát Izrael rezoluci rozhodně odmítá, dokonce i předtím než bude přijata. Jeruzalém je metropolí Izraele, ať to OSN chce nebo ne“.

 

Svolání mimořádného zsedání VS OSN si vyžádala Palestinská autonomie. Připomínáme, že od roku 2012  (jako“stát Palestina“) má v OSN statut pozorovatele. Její suverenitu uznává 136 členských zemí organizace.

 

Arabové poradili USA, aby si nekopaly jámu

 

Před zasedáním VS OSN stálá zástupkyně N.Haley rovněž rozšířila dopisy členům VS OSN, ve kterých varovala: „Jestliže se rozhodujete, chci, abyste věděli, že prezident i USA berou toto hlasování osobně“ – citoval ji WSJ.

 

Otevřený nátlak na stálé zástupce ostatních zemí Haley „maskovala“ prosbou o ctění rozhodnutí Washingtonu. „My nežádáme, aby další země přemísťovaly svoje velvyslanectví do Jeruzaléma, přestože se domníváme, že by to bylo na místě. My vás jen žádáme o uznání historického přátelství, partnerství a podpory, které jsme šířili, a ctít naše rozhodnutí o našem vlastním velvyslanectví“.

 

Sami adresáti se přiznali, že byli poselstvím ohromeni. „Přestaňte si už kopat sami sobě jámu. Nezměníte žádné hlasy“, – varoval jeden z diplomatů.

 

Trumpovy hrozby mimochodem předpokládají konec finanční pomoci strategickým  partnerům USA na Blízkém Východě. Některé z těchto programů, například pro Egypt, jsou schváleny Kongresem, – připomínají masmédia. Pro rok 2018 se USA zavázaly k poskytnutí 1,37 mld.USD. Turecko má v příštím roce dostat relativně skromných za 112 mil.USD vojenské pomoci. Pokud na nich nakonec Trump ušetří, nesnesou tyto sumy žádné srovnání s pomocí, kterou už v září Washington slíbil Izraeli – celých 38 mld.dolarů během příštích 10 let.

 

Koho se podaří „zmáčknout“

 

Reakce na Trumpovy hrozby záleží na té které zemi, poznamenal časopisu VZGLJAD amerikanista Dm.Drobnickij.

 

„Zemím, které už bez toho chtěli přimáčknout, řeknou, že: – vidíte špatně jste hlasovali o rezoluci pro nás důležité. Může to být použito jako záminka k demonstrativnímu odmítnutí pomoci, – řekl expert. – Krom toho se americká zahraniční pomoc už tak podstatně snižuje, – je to jeden z bodů nové administrativy. Peníze sou potřeba uvnitř země“.

 

Je to vůbec otázka rétoriky, dodává Drobnickij. „V předvečer přijímali protiruskou rezoluci. No a co, máme ji snad splnit? Samozřejmě, že ne. Je třeba chápat, že VS OSN, RB – to jsou orgány, které ve světě už nic neřeší“, – zdůraznil. Drobnickij.

 

Podle jeho mínění,  budou Američané stále silněji využívat svůj ekonomický vliv k prosazení vlastních zájmů. „Ekonomická diplomacie, ekonomický nátlak a ekonomický vliv nabývají dnes bezpříkladného významu“, – zdůraznil, a pokračuje:

 

„Je třeba si na to zvyknout. Sankce proti Rusku – jsou rovněž ekonomickým nátlakem s politickými cíli. V osobě Donalda Fredoviče Trumpa máme zkrátka člověka, který říká narovinu, co si myslí, a v podstatě dělá to, co říká. Na rozdíl od jiných prezidentů, kteří se schovávali za různé eufemizmy“, – uzavřel Drobnickij.

Zdroj: https://vz.ru/world/2017/12/21/900708.html

Přeložil:171226

Příspěvek byl publikován v rubrice hroší kůže se štítky , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

98 reakcí na USA už začaly vyhrožovat sankcemi celému světu

  1. jaa napsal:

    Hrochu opět dík za překlad. Je to sice výživné, ale dokládá to jedno jediné……. amíci mají boty už promáčené a ne jen že jim do nich jen začalo téct.

    To se mi líbí

  2. strejda napsal:

    „Všechny tyto země si berou naše peníze… Berou stovky milionů a dokonce miliardy dolarů, a potom hlasují proti nám v RB OSN, nebo na VS OSN“
    Jak je to jednoduché. Poslouchat páníčka a nekecat. Včas se informovat.
    U Čechů je ovšem problém, že nám dlouhá desetiletí ze Západu říkali, že máme jednat svobodně a nenechat se zastrašovat současným pánem. A my tomu uvěřili, dokonce jsme se domnívali, že je to základem reálné politiky.
    Ale rozumní politologové nám také řekli, že čas nadvlády jedné supervelmoci se krátí. Nezadržitelně se svět stává multipolární. Turci z NATO kupují protiraketové systémy z Ruska, kdo by to řekl? Saúdové se chodí radit do Moskvy. A Peking? Ten si dělá co uzná za vhodné a nikoho se neptá.
    A Česko, které je od loňského roku (velice dobře se na ty Klvaňovské předpovědi pamatuji) vystaveno raketovému útoku z Íránu a KLDR a tím i zničení, se bojí své budoucnosti, kdy bude barevnou multikulturní zemí ve které čeština bude jedním z jazyků. Vždyť bychom měli jásat, radovat se a kupovat zbraně co se hodí i nehodí, až se zatroubí do zbraně. Na Bělehrad!

    To se mi líbí

  3. vonrammstein napsal:

    Jeruzalém duchovně i morálně JE hlavním městem Izraele, ať si o tom kdokoliv myslí cokoliv. Jestli tam budou nebo nebudou nějaký ambasády je úplně fuck.

    To se mi líbí

    • strejda napsal:

      Otázka ovšem je, co si pod pojmem Izrael představujete. Je to historická země vyznavačů judaismu. Centrem jejich kultu, jejich hlavním městem. Jejich symbolem. Pak to má smysl.
      Existuje ale i Stát Izrael – Medinat Israel. Moderní stát, který je definován několika mezinárodními právními akty. Vnitrostátně Jeruzalém považuje za své hlavní město. To se nemusí líbit, ale je to jeho záležitost. Mezinárodně je ovšem za území Izraele považována jen západní část Jeruzaléma. Východní část i se Starým městem a Zdí nářků patří do předpokládaného státu Palestina, případně mezinárodního či společného území. A v tom je problém. Status quo bylo ponechat Izraelcům právo na jejich rozhodnutí, kde budou mít vládu a parlament a na mezinárodním společenstvím, kde budou chtít mít své zastoupení. Tak to fungovalo mnoho desetiletí a nebyl důvod to měnit. Proč sahat do něčeho co funguje.
      Až nyní USA usoudily, že to změní. Co od toho očekávají je nejasné. Pokud je to pokus donutit – vypadá to tak – aby i jiné státy vystupovaly stejně, není to rozumné. Takto bezostyšně tlačit na spojence a přitom tvrdit, že se mohou rozhodovat svobodně, je velká chyba. Jen to ničí vzájemné vztahy a navíc zhoršuje pozici Izraele. Čím více bude taková politika zcela zbytečné konfrontace pokračovat, bude Izrael ztrácet své přátele, které tak těžko získával. Bude muset stoupat pomoc USA Izraeli a tím i jeho závislost. To se v budoucnu vymstí.
      Izrael má právo na svoji existenci, ale nemá právo anektovat další území či pod pocitem současné převahy zabírat území další. To není cesta k zářným zítřkům. Svět se monopolárního mění na multipolární a jeho hlavní protagonisté musí měnit své priority. Nikdo nedokáže ani přibližně odhadnout jaké budou.

      To se mi líbí

      • jaa napsal:

        K tomu není co dodat

        To se mi líbí

        • hans napsal:

          Je. Strejdův postoj, který říká, že Izrael má právo na okupaci části Palestiny dobyté roku 1948 (ale ne více), je rasistický. Protože dává jednomu národu (Židům) práva, která jiným národům (Palestincům, Němcům** a mnoha dalším) upírá.

          (U Němců tedy jen hádám, že strejda neuznává jejich právo na okupaci Sudet, českých zemí, Polska, Francie.. a nepovažuje jejich akce v letech 38-40 za legitimní realizaci práva na životní prostor.)

          To se mi líbí

          • jaa napsal:

            Já nevím, ale podle mne, je jistý rozdíl – něco jiného je přihlásit se za příslušníka jiného státu a jako věno mu přinést území státu kde jsem doposud žil a jiný je usadit se byť se souhklasem bývalých kolonizátorů na jiném území a toto zabírat a rozšiřovat na jeho úkor. Přesídlování židů z Evropy do Palestiny přece začalo už v předminulém století

            To se mi líbí

          • strejda napsal:

            Hansi, vy uvažujete jako hráč nějaké levné, jednoduché hry. Svět je ale mnohem složitější. Proč vám nevadí, že nově vznikající Československo vojenskou silou oddělilo od Maďarska části v převážné míře osídlené maďarským etnikem? Proč zabralo Podkarpatskou Ukrajinu.
            Ale k vašim otázkám. Můj názor je, že se mají problémy řešit mezinárodním mechanismem. Od toho tu byl a je. Po Velké válce to byla Společnost národů, po Druhé světové OSN. Možná víte, že se německá expanze neřešila na půdě SN, ale jednáním některých velmocí a hlavně válkou. Otázka Izraele se řešila hlasováním OSN. Okamžitě poté co takto Stát Izrael vzniknul, byl vojensky napaden a musel se bránit. Ubránil se na území, které v bojích získal. Stejně tak to dělali jeho předchůdci. Jak jistě víte, Arabové nejsou původní obyvatelé Palestiny. Co možná to nevíte, ale v Izraeli žije plnoprávná (mimo vojenskou službu) palestinská arabská menšina.
            A Němci se svojí expanzí od roku 1938? Bylo to jen jejich rozhodnutí, od anšlusu Rakouska po Stalingrad. Bez mezinárodního souhlasu. Kdyby se spokojili s českými Sudety, tak by jim to nakonec prošlo. Moc dobře víme, kdy západní mocnosti odstoupily od Mnichovské dohody. Okupace Sudet je moderní český pojem, z hlediska Německa to bylo přivtělení odvěkých německých území k říši.
            Jak byste chtěl řešit svět? USA a Kanada by vrátily zemi Indiánům a Austrálie aborigincům? Slovensko, Rumunsko, Srbsko a Ukrajina by vrátily území Maďarsku?
            Apropó, jak navrhujete řešení palestinského problému? Jednou k tomu bude muset dojít.

            To se mi líbí

            • Bavor V. napsal:

              Až na tu drobnost, že Sudety nikdy nebyly odvěkým německým územím. Jen tam žila německá část královských poddaných Zemí koruny České. Takže opravdu jen sprostá expanze, kdy Němci vyprovokovali německý šovinismus a pak jej využili k „právu na německá území“. Jenom ten německý šovinismus nebyl původně na podobnou akci zaměřený, protože byl připravovaný na anexi kompletního území Koruny. Hitler by možná záviděl Prajzům a jejich Berlínským panovníkům.

              To se mi líbí

            • Asfalt napsal:

              Izrael nevznikl ani tak z „hlasování v OSN“, ale především na základě sociálního inženýrství sionistů, zejména Lionela Waltera Rothschilda, předsedy britské sionistické organizace. Jemu byl také adresován dopis s Balfourovou deklarací. V souvislosti s touto deklarací pak byla akcelerována migrace Židů na palestinská území, kde se z původní několikaprocentní menšiny stala židovská menšina o několika desítkách procent, co pak vyhlásila vlastní stát. Židovské menšině ale mělo připadnout přes polovinu území původních obyvatel, kteří tehdy byli stále ještě většinou. To pak (podle mě zcela pochopitelně) vedlo k válce, kde západem podporovaný Izrael „svá území“ „obhájil“, ale také k permanentnímu konfliktu, který trvá dodnes. Trump pak především udělal to, že protiprávní okupaci území uznal („hlavní město“ Izraele je z velké části protiprávně okupovaným územím).
              Tvrdit, že Izrael „svá území“ „obhájil“, pak do budoucna zmená, že až se současní migranti do Evropy stanou cca 30% menšinou, jak to během několika let zvládli Židé v Palestině, budou moci vyhlásit vlastní stát a začít okrádat a zabíjet původní obyvatele, tedy i Čechy na dosud českém území, jak to dnes dělají Izraelci s Palestinci. Skutečně toto, strejdo, chcete říct? Současná migrační situace je zcela obdobná situaci s osídlováním Izraele po 1. sv. válce, jen Merkelová postoj politické „reprezentace“ oficiálně nesdělila Sorosovi dopisem tak jako Balfour Rochildovi. V obou případech ale jde o masové přesídlování lidí bez ohledu na právní principy a bezpečnostní zájem jen proto, že ten, kdo má kapitál, si toto usmyslel.

              Líbí se 1 osoba

              • blbíš napsal:

                Mohu-li, strejdo a Asfalte … vzdálená minulost s nádechem bájí a legend se mísí s minulostí celkem nedávnou, aby jim v zápětí současná doba dala ránu z milosti pro všechny časy budoucí!
                … pravda a spravedlnost? …. nikdo je už ani nehledá a … a ani nenajde … je jim tam souzeno do posledních svých dnů se bít!!!

                Takhle bych si dovolil vidět v kostce ten nešťastnej kousek Země.

                To se mi líbí

            • strejda napsal:

              Asfalte napsal jste: Tvrdit, že Izrael „svá území“ „obhájil“, pak do budoucna zmená, že až se současní migranti do Evropy stanou cca 30% menšinou, jak to během několika let zvládli Židé v Palestině, budou moci vyhlásit vlastní stát a začít okrádat a zabíjet původní obyvatele, tedy i Čechy na dosud českém území, jak to dnes dělají Izraelci s Palestinci. Skutečně toto, strejdo, chcete říct?
              Máte dobrý postřeh, ano, myslím že je to jedna z pravděpodobných variant. Židé se od Arabů – jsou to semité a mají mnoho společných rysů a zvyků – liší mnohem méně než původní indoevropské obyvatelstvo od přistěhovalých semitů a negroidů. Víte vyhlášení samostatného státu je vnitřní záležitost nějakého etnika či kmene. Vyhlášeno bylo mnoho států, které však svoji existenci neobhájily. Na příklad Sudetenland, Deutschböhmen, Karpatská Ukrajina. Typickým příkladem je třeba Biafra. Jiné si ji prosadily silou, Bangladéš, Jižní Súdán, Kosovo.
              Takový je běh světa, může se nám to líbit nebo nelíbit, ale nakonec to musíme akceptovat. Kdo dnes pláče nad Tasmánci? Tedy pokud nově přistěhovalá etnika ovládnou a obsadí souvislá území budou v určitý čas požadovat vyšší autonomii a budou za ni bojovat. Tak se chová druh homo sapiens. Vzor máme v Bosně a Hercegovině. Ovšem v Evropě to příliš nehrozí protože nově příchozí nejsou heterogenní, skládají se vesměs z klanů, které proti sobě neustále bojují. Vidíme to v Iráku, Afghánistánu a Sýrii. Tedy v zemích, odkud přichází velké množství imigrantů. A tak naší budoucností může být tak zvaná libanonizace. Občanská válka typu každý s každým.

              Napsal jste také: vedlo k válce, kde západem podporovaný Izrael „svá území“ „obhájil“. Zde se naprosto mýlíte. Bylo to přesně naopak. Izrael se udržel díky podpoře socialistických států mezi nimiž vynikla ČSR. Západ v podobě Britů podporoval zničení Izraele. Vždyť nejlepším bojovníkem proti Izraeli byla Arabské legie vyzbrojená a vycvičení Brity a vedena Angličanem Glubb Pašou.

              Svět je složitější než jste ochoten připustit. Je nutné opustit zaběhnutá klišé a zasazovat události do běhu času. Ten není spravedlivý a humánní. Je jaký je a kdo se mu protiví, zahyne. Ale to by bylo na dlouhé psaní. Stačí se podívat na christianizaci Evropy ohněm a mečem a jít si zaplakat ke Svantovítovi na Rujánu.

              To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                Macchiavelli by vás pochválil za vzorné studium jeho spisu. A v brzké době vás všechny začnu s jeho spiskem seznamovat. Věřte tomu, že i s odstupem času se tam dají najít velice podnětné myšlenky.

                Líbí se 1 osoba

              • strejda napsal:

                Bavore +1.
                Nicoló Macchiavelli patří k naprostým základům. Jak pro své myšlenky, tak i přesné pozorování politiky a vůbec dějů. Určitě bude fajn zde čtenářstvo s Macchiavellim seznámit. Má to jen jednu jedinou špatnou stránku. A to tu, že oba víme, že ho mnozí zdejší hosté neznají a nečetli, natož studovali. Proto tolik emocí.
                Auto i televizor si dáme opravit ke zkušeným osobám. Považujeme to za samozřejmost, ale sami se nesnažíme pochopit svět studiem, ale doufáme v osvícení – to v lepším případě. V tom horším věříme ve vlastní výjimečnost a znalost všeho.
                Není nic radostného Macchivalliho číst a poslouchat jeho rady. Nejsou o lásce k bližnímu, ale o mechanismu moci a ovládání. Je to něco jako příručka k obhospodařování zahrady. S motykou, rýčem a nůžkami.

                To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                Přesně tak. A přesto, že je napsán pro Lorenza Medicejského, má stále co říci i dnes.

                To se mi líbí

              • Asfalt napsal:

                Právo na sebeurčení má národ a jen a puze národ. Alespoň toto prosím vemte, je to důležité. Vyhlásit svůj stát pak není oprávněn nikdo jiný a už vůbec se nejedná o „vnitřní záležitost nějakého etnika či kmene“.
                Jistě, princip síly existuje, ale není jediný. Jistě, vedle vnitřního aktu vyhlášení nezávislosti je k existenci státu potřeba i vnější uznání těmi, kdo tento stát mají respektovat. Je pak otázkou hodnot, kterým principům dá uznání nebo neuznání přednost. V tomto případě bych spíš než o Machiavellismu mluvil o aktivistickém politickém stylu, kde ideologický cíl má přednost před právem jeho principy a ekvitou. V tomto konkrétním případě Trumpova uznání a vyhrožování rovnou o nihilismu.

                Možná, že v první izraelské válce socialistický tábor ještě Izrael podporoval, byť nevím, s jakou intezitou. Pak tomu ale již nebylo, já si na to nevzpomínám, byť netvrdím, že jsem na to expert. Naopak na wikině lze dohledat, že AIPAC byl založen r. 1953. Ani dokument „socialistické propagandy“ (ať už bylo autorem BBC nebo kdokoliv jiný, byl přeložen a ukazován socialistickými médii) vašemu tvrzení nesvědčí: https://www.youtube.com/watch?v=kwU9HkiIH28
                Je jen dalším připomenutím, že komunisté lhali míň než dnešní „pravda a láska“. V dokumentu se uvádí, že sňatek z rozumu mezi sionismem a americkým imperialismem byl uzavřen již na konci 2. sv. války. Pokud to vidíte jinak, pak by bylo dobré k tomu něco říct, protože jen tak lze vykřikovat cokoliv.

                To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                A ti, kteří děkovali českým letcům, že je naučili létat a tím pomohli k vítězství nad Araby, také lhali? Pár jsem jich (zprostředkovaně přes mého otce) také znal. Na lháře nevypadali.

                To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                P.S.
                Myslím, že jste právě tímhle povídáním urazil mnoho statečných lidí, kteří se bohužel už nemohou bránit. Mně známý pilot už bohužel také odlétl na svůj věčný let.

                To se mi líbí

              • strejda napsal:

                Asfalte asi bude nejlepší si něco o válce v Palestině a vzniku Státu Izrael přečíst. I v češtině je dnes velká řada velmi kvalitních knih. Původních i překladů. K dispozici je i dobový tisk. Až potom má smysl s vámi účelně diskutovat. Nejspíš se potom shodneme. Nemám zájem dělat učitele nebo mít za oponenta méně znalého a ztrapňovat ho. Jistě víte, že Stát Izrael i dnes oficiálně děkuje za Československou pomoc, která patřila k rozhodujícím. Začněte třeba historií letiště Žatec, jako logistického centra, cvičením židovských dobrovolníků na území ČSR a politickou podporu. Vyjeďte si jak kdo hlasoval při schvalování rezoluce o rozdělení Palestiny. Touto problematikou se systematicky zabývám od roku 1962. Takže fakta mám jasná a jde jen o jejich interpretaci. Schválně jsem si nyní spočítal knihy – literaturu faktu – které mám k Izraeli a Palestině. Došel jsem k číslu 43. Na délku je to 110 cm. Další je beletrie včetně skvělého Efraima Kishona.

                To se mi líbí

              • Asfalt napsal:

                Proboha, strejdo, je opravdu tak těžké říci něco ad rem bez toho ad hominem? Československo bylo jedním z prvních států, který Izrael uznal. Československo cvičilo izraelské letce a dodávalo Izraeli zbraně. Do kdy ale toto trvalo? Jste schopen věcné odpovědi?

                Netuším, čím jsem koho a čím urazil, Bavore.

                To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                Váš komentář vyzněl jako zpochybnění až popření toho, co naši letci pro Izrael vykonali.

                To se mi líbí

              • Ahele napsal:

                Jen namátkou
                Československo a jeho pomoc státu Izrael v počátcích jeho existence kapitoly I. až X. včetně zdrojů na http://www.valka.cz

                To se mi líbí

              • Slim napsal:

                Ta hádka je poněkud zmatečná. Pravdu má v kontextu spíš Asfalt.
                Izrael je klientem Západu, s výjimkou krátké doby, snad roku 1948, kdy ho podpořil Stalin (potažmo Slánský, kterého to později stálo hlavu). V první válce (1948) VB podporovala Araby, což se ale brzy změnilo (už v r. 56 spolu válčili proti Egyptu),
                USA zastávaly zpočátku postoj kolísavý, ale brzo se Izrael stal jejich klientem (a skoro i naopak).
                SSSR naopak brzy s Izraelem přerušil diplomatické styky.

                To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                Nemá pravdu. V počátku Státu Izrael, jak jste sám napsal, byli spojenci Izraele státy lidodemo. A ty také pomohly k vítězství nad Araby. Ta politická změna nastala v době, kdy už byl Izrael pevně ukotvený.

                To se mi líbí

              • strejda napsal:

                Asfalte, přesné datum ukončení pomoci Izraeli se určit nedá. Byl to proces, který začal někdy na počátku roku 1949 a ukončen byl koncem roku 1950. Hlavní vlna emigrace skončila v červnu 1949. To již většina Židů odešla. Promítalo se zde hodně zájmů, jak státních tak soukromých a ideologických. ČR přestávala mít zájem o emigraci svých občanů a o vývoz majetku. To se nelíbí žádnému státu. Izrael se navíc neprofiloval jako podpůrce komunistické ideologie a v SSSR přicházela jedna z vln antisemitismu, přesněji antisionismu. V USA pochopili v čem udělali chybu a měli sílu a prostředky ji napravit. Židovská lobby zapracovala a zvítězila.
                Vztahy ochládaly pomalu ale jistě. Nakonec to skončilo tak, že Stát Izrael a ČSR/ČSSR stály na opačné straně. Nejsilnější to bylo asi v době procesu se Slánským. Pak to vydrželo až do roku 1989.
                V paměti ale zůstala poválečná doba spolupráce – také nebyla jednoduchá a jednoznačná, i u nás na Slovensku byly pogromy – na obou stranách pevně zakotvená. Pomoc v nouzi nejvyšší je nejcennější. Bez ní by budoucnost nemusela být. Proto je tak dobrý vztah mezi Izraelem a ČR. Nejen vládní, ale i mezi obyvatelstvem. Samozřejmě je vše silně poznamenáno ideologicky. Především na naší straně. Tak jako my, tak se ani Izrael nevyhnul činům, které lze nazvat kontroverzní a škodlivé.
                Klíčovým faktem pro hodnocení je, že si arabské státy mohou dovolit mnoho porážek, ale Izrael ani jedinou. To velice silně ovlivňuje jeho politiku. V dobrém i špatném.

                To se mi líbí

            • hans napsal:

              Hansi, vy uvažujete jako hráč nějaké levné, jednoduché hry. Svět je ale mnohem složitější.

              A aby jsme se v tom složitém světě orientovali, používáme termíny – slova s pevným významem. a pro člověka, který přiznává některým národům větší práva než jiným, máme termín rasista.

              Je až udivující, jak mnoho lidí přiznává Židům různá privilegia nadřazující je jiným národům a upírá tatáž práva a privilegia Palestincům, ale za rasisty se nepovažují. V diskuzích takovým lidem neopomenu připomenout, co jsou zač. (Jsem si vědom, že celý mainstream a nemalá část národa je přesvědčena, že „lidi jsou si rovni, ale Židé jsou rovnější“ není rasismus.)

              Proč vám nevadí, že nově vznikající Československo vojenskou silou oddělilo od Maďarska části v převážné míře osídlené maďarským etnikem?

              Jak víte že mi to nevadí? Z toho že jsem popsal váš postoj k rovnosti národů a ras to nijak neplyne.

              Proč zabralo Podkarpatskou Ukrajinu.
              Nezabralo. Podkarpatská Ukrajina neexistuje, máte asi na mysli Podkarpatskou Rus. A zabralo ji protože podkarpatští Rusové úpěnlivě prosili o zabrání, jelikož ostatní varianty (Maďarsko, rozbordelená Ukrajina) je děsily.

              Okamžitě poté co takto Stát Izrael vzniknul, byl vojensky napaden a musel se bránit.
              Nikolivěk. ještě před svým vznikem napadl okolí a zahájil etnické čistky a genocidu domácího arabského obyvatelstva.

              Ubránil se na území, které v bojích získal.
              To ja jako říct, že se Yankeeové ubránili Indiánům.

              Jak jistě víte, Arabové nejsou původní obyvatelé Palestiny.
              Nesmysl. Jsou stejně původní jako Italové v Itálii, Francouzi ve Francii a Číňani v Číně a původnější než Češi v Čechách a Skotové ve Skotsku.

              Co možná to nevíte, ale v Izraeli žije plnoprávná (mimo vojenskou službu) palestinská arabská menšina.
              Nesmysl. Arabská menšina je neplnoprávná, podrobená rasistickým diskriminačním zákonům. A kde si při jejich tvorbě Židé brali vzor je snad zřejmé.

              To se mi líbí

              • vonrammstein napsal:

                To se mýlíte. Pro člověka, který přiznává některým národům větší práva než jiným, máme termín nacista, nikoliv rasista. Židi se pak nemůžou chovat rasisticky k Arabům ani naopak, protože jsou stejné rasy a dokonce i etnika..

                To se mi líbí

      • vonrammstein napsal:

        Samozřejmě, Izrael je okupant. Ale trvám na tom, že morálně, logicky i historicky je Jeruzalém hlavním městem.

        To se mi líbí

        • hans napsal:

          Morálně, logicky i historicky je Jeruzalém hlavním městem Palestiny, momentálně však okupovaný židovskými vetřelci.

          Co si o tom myslí ti vetřelci a jaké chtějí mít hlavní město je fuk. Nejlepší řešení je vypořádat se s nimi podle německého precedentu z roku 45. Ideologii ospravedlňujicí okupaci zakázat jako zločinnou, obnovit předválečné hranice (tj z roku 1946), jejich majetek zabavit a použít na reparace, jejich vůdce postavit před soud a popravit atd.

          To se mi líbí

      • blbíš napsal:

        poslední dvě věty
        …jenže fígl je v tom, příteli, že každej, kdo si o sobě myslí, že je právě ON hlavním protagonistou, svoje priority měnit nechce a naopak je cpe na potkání každýmu do chřtánu, aniž by se ho vůbec ptal, zda s tím souhlasí. Prostě furt přetrvávající monopolarismus … ať se mění (rozuměj = přizpůsobí!!!) jemu to multipolární vokolí!

        A proto to na tom světě tak vypadá, si alespoň myslím!

        To se mi líbí

    • cobolik pacholik napsal:

      este tu,duchovne a moralne to sa da vela veci vysvetlit,len realita uz niekde inde,bo realne ambasada je uznanie statusu hlavneho mesta a vyzera,len pre zidkov a hadracka holota co mysli duchovne a moralne,co ma take iste pravo to hovno?oni katolikom strach im nedovoli,aby len nejmensiou zamienkou spochybnili,ze krestanstvo je duchovne a moralne spojene so svatou zemou a nazaret mesto narodenia king of kings,jak velka mesita,jak mur narekov,jak bozi hrob a miesto narodenia kinga,tam nemozno uplatnovat len judaisticke duchovne a moralne hodnoty,je otazka casu,ked sa ty hadraci,co sa medzi sebou nenavidia,duchovne a moralne hodnoty judaizmu,ich daju velmi rychlo do kopy a krestania budu musiet riesit big problem.

      To se mi líbí

    • blbíš napsal:

      dneska sou asi skvrny na slunci, nebo co?

      To se mi líbí

  4. cobolik pacholik napsal:

    tam na tej preklatej zemi nikdy neboli len judaisti,ty hadraci tam tiez nespadli z neba a 1 a pol miliarde krestanov sa tam narodil king,ked sa vyrobil stat israel,ja im ho nechcem brat,kazdy ma pravo na svoje sebaurcenie,ale zapominat na tu hadracku holotu?uz ukazka jak reaguje svetove spolocenstvo ,by sa mali zidky s ich chranencom zamysliet,ze takto sa ta lod plavy do neznama,dalej holota sveta by mala prehodnostit,jak sa chova mocnost a jej chranenec,bo guatemala,to vo svete tolko co my tam doma,ze to toalne ignorovanie nejakeho statusu vo svete a tak kraj demokraticky jak usa,ktory by mal byt guarantom demokratickych hodnot,totalne zlyha a dava najavo,ze nerespektuje ani za deko ostatny svet,co dalsie pootvorenie dvierok falosneho vzduchu v tak krehkej dovere medzi spolocenstvom.toto som pisal diplomaticky,jak rodeny diplomat a politik,myslim,ze by aj preslo a teraz jak sam svoj,najlepsia hlaska,je jak vysita z komuny,ze obcania usa si to praju a keby som bol amik,prve by ma napadlo,co aj poniektorych napadne,co sa drista,sak tu nijaka debata na tu vec nebola,ci nejaky prieskum urobeny,ci sirsie spoznanie sa amerikych citizens s najkym mestom a pochybujem ,ze mid west us citizens vedia,kde jeruzalem,ani deko,jak reaguje hadracka holota,vlastne,co si mysli,jak demokraticky soudruh panenka zajebala v osn,ja len cakam,ze milovnik basketblu americkeho z north korea prehlasi,ze su velmoc,co sa nacrtuje a hovno kazdy vie,co ten bsketbalista zajebe ,myslim ze treba s nimi pocitat,bo maju jadrove zrane hromadneho nicenia a cinsky predstavitel v osn povie,ze tak jest dobre,bo obyvatelia chiny to vidia tak tiez a rusky predstavitel povie,ze tiez mysli,ze trakatre v celej rusii nemaju nic proti tomu a vtedy bude usa v riti,bo cerkaju sablickou pre israel a jeho zaujmy,bez najmensieho ostychu sa postavili celemu svetu s guatemalou a nejakymy strkopieskami na oceanoch,nemaju valnu podporu,ani v sladke francii,ani v anglii a ani v reichu,jedno vonku minus 16 pisem tu cely cas bo nerobim,od zajtra skonci,zejtra to sa posram cely den vonku a vecer to asi nic nenapisem mocne svoje dristy ,bo budem mocno dojebany,ale nedam sa,teraz isem mocny ,ale zetjra to nevim vole jak s tebou bude…. a aj dobre bo som tu uz nadristal tych svojich zjebov,ktore podla mojej prieskmnej agentury su velmi realne a od niektorych neustupim a aj tak zrobim,mejte jse pratele,bo zima tu vas ochrani od toho zjeba…komplet

    To se mi líbí

  5. bob napsal:

    Myslím, že letos bude na Blízkém Východě veselo….
    Ta starost o demokracii v Iránu je přímo dojemná.
    Na hlavním městě Izraele se ověřuje, kdo je s kým.
    A Putin nic… Doufám, že se koncentruje na naše prezidentské volby :-))

    To se mi líbí

      • blbíš napsal:

        … jasně, příteli, není nad tu tolik potřebnou přivandrovalou různorodost pro Evropu … ani 140 000 policistů a vojáků ji nestačí uhlídat.

        To se mi líbí

        • blbíš napsal:

          … ukázka výjimečnýho stavu bez výjimečnýho stavu v podání žabožroutů jak vyšitá!!! Idioti to sou a s nima celá sluníčková Evropa

          To se mi líbí

          • blbíš napsal:

            nevobtěžovalo by vás to tolik, vy mínusáci, kdybyste dristli, co mi tak zásadního uniká? Pokud ste si nevšimli, tak F už nemá výjimečnej stav a mně by tady zajímalo, co tam tedy maj a jak to zákonnýma prostředkama prosazujou, když jim to tam furt hoří a lynčuje!

            To se mi líbí

            • Bavor V. napsal:

              Klid, příteli, nechtějte po někom, komu myšlenky umírají na vzduchoprázdno, aby byl schopen cokoli vysvětlit, natož obhájit.

              To se mi líbí

            • blbíš napsal:

              mě by zajímal

              To se mi líbí

            • Hudec napsal:

              Tím se netrapte.
              Mínusy dávali nejspíš ti, kteří považují současný stav ve Francii za normální, nikoliv za výjimečný.
              Realisticky uvažující jedinec musí vnímat mínus od nich jako vlastně jako pochvalu.
              Jejich mínus na druhé straně této rovnice je třeba převést na naši stranu a tím se mění i znaménko na plus. Jednoduchý a vyzkoušený aritmetický postup.
              Takže si ten poměr 3/4 převeďte na 7/0 – a skutečně, na druhé straně této rovnice zůstávají jen nuly – to už je jedno kolik, protože nuly nelze sčítat ani odečítat od sebe navzájem, natož snad dělit či násobit.

              To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                Skutečné Nuly

                To se mi líbí

              • blbíš napsal:

                mně ale spíš de vo to, příteli, že když na mě jukly hned ty záporný palce, tak že sem asi něco významnýho přehlídl, zmeškal, něco co nevím a vědět bych měl a když mě někdo upozorní, tak sem docela rád, to pak je mi jedno, kolik mi naložej za mou blbost mínusů. V tom vidím smysl hodnocení. Ale když se nikdo nevozve? … tak ať dou do háje, to mě votráví. Vždyť člověk nemůže všechno sledovat, zachytit, to by u toho hnusnýho PC mohl i chcípnout, žejo?

                To se mi líbí

          • Bavor V. napsal:

            A sakra. Nějaká „sluníčka“ se tu projevila na hlasování. Prostě kde není mozek…

            To se mi líbí

          • vonrammstein napsal:

            Marný volání. Mně taky nikdy nikdo z minusáků na výzvu neodpověděl. Prostě anonymní sráči.

            To se mi líbí

            • blbíš napsal:

              …copak Tobě, že Ti nevodpověděli … pro Tebe měl už Bavor dávno k těm zdejším palcům zařadit speciálního záporáka, kterej by měl hodnotu dvaceti malejch záporáckejch palců, něco takovýho, žejo Bavore?:

              To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                🤣🤣🤣

                To se mi líbí

              • vonrammstein napsal:

                Ti teda pěkně děkuju 🙂 Je pěkný vědět, že jsem v kolektivu oblíben 🙂

                To se mi líbí

              • tata napsal:

                Blbíši mělo by se rozlišovat rozhodně jako každý z nás tak i ritíř má své oblibence myšleno ironicky ale jako z mála si je i někdy plně zaslouží za jeho ulety.Ale celkově se ty palce stali naprosto ulety že většinou nemá cenu už se tím zaobírat,přestali mýt nákou hodnotu

                To se mi líbí

              • blbíš napsal:

                hele vone, tady máš příklad nechtěnýho!!! Tady těch momentálních Tvejch 6 plusů tu samozřejmě nejsou proto, že bys byl zase tak dobrej, to Ti nehrozí ani náhodou, žejo, ale vlastně proto, že platí ta Hudcova rovnice i vopačně … jó vono není nad to Tvoje: …vědět, že jsem v kolektivu oblíben“

                To se mi líbí

            • blbíš napsal:

              rádo se stalo

              To se mi líbí

            • Cech napsal:

              Benedikt Mohelník :
              Křesťané, nevolte Zemana. Každý hlas rozhoduje!
              Prezident Miloš Zeman si objektivně nezaslouží, aby mu upřímní křesťané dali svůj hlas.
              „Miloš Zeman jako prezident své spoluobčany k ušlechtilému jednání nevede, ale naopak svými vystoupeními základní občanské ctnosti zpochybňuje tím, že v lidech probouzí nízká hnutí a sobecké zájmy.“
              Tož konečně naprosto jasný příkaz pro 1 467 438 voličů.

              To se mi líbí

    • blbíš napsal:

      no, Bavore, to zase pro nás není tak objevný, žejo? Víceméně je to jasný i našim EUrohujerům a kdyby nedostávali těch svých 30 stříbrných ani by o euru pes neštěkl, to je na tuty!

      To se mi líbí

      • Rosťa napsal:

        Ale zase máme přehled, kdo pracuje proti zájmům ČR. Jednou se jich třeba někdo zeptá, třeba v soudní síni, čí zájmy hájili a kolik jim to hodilo.

        To se mi líbí

    • jaa napsal:

      fÍha, už tam píší jen o „možném“ dotačním podvodu… ejhle to jdou kotrmelce. Fakt bych ti „zprávu“ chtěla vidět……..

      To se mi líbí

    • lujjza napsal:

      No, a když k tomu přihodíte tohleto,
      https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Novy-organ-Evropske-unie-Bude-mozna-centralne-vitat-uprchliky-a-zasednou-v-nem-neziskovky-518358,
      máme se na co těšit.
      Přečtěte si to, je to fakt výživný…

      To se mi líbí

      • blbíš napsal:

        Ten odkaz lujjzy by přátelé neměl zapadnout v žádným případě a já vás prosím, abyste si ho v klidu přečetli. Diskuse o Izraeli je proti tomuhle slabej čajíček. Protože sem tomu nemohl uvěřit, musel sem si to přečíst ještě jednou a řeknu vám, jestli tohle našim lidem už nedojde, tak nám nepomůže už vůbec nic!!!!!!

        To se mi líbí

        • strejda napsal:

          Ten kdo o zničení evropské kultury usiluje to má jistě velmi dobře promyšlené. Pokud není hloupý, má náskok o několik délek. V4 není žádná homogenní skupina, jistě se dá lehce rozložit. To hybatel pokroku ví a proto se o to pokusí. Baltské státy jsou zaslepeny nenávistí vůči Rusku a nic si nepřipouštějí. Tragická je situace Bulharska a Rumunska a nepochopitelná Chorvatska a Slovinska. Západ je již ztracen a je mu to jedno.

          To se mi líbí

  6. strejda napsal:

    Přátelé, proč se tak zabýváte plusy a mínusy. Je to jen určitý přehled o skladbě čtenářů v Bavorové hodovní síni. Ta se tvoří spontánně. A pro autory je ukazatel toho, jak je jeho svobodný názor svobodně vnímán. Proč se tím i nadále zabývat. Kdyby psal jinam, byla by také skladba jiná.
    Zde se volně vyjadřovat není žádný sport nebo zápas. Jen Bavor zná počty příchozích, já osobně registruji jen plusy a minusy nad 10. U všech. To již něco vypovídá.

    To se mi líbí

    • Cech napsal:

      Jiří X. Doležal :
      „Okupace a následná anexe Krymu Vladimirem Putinem, potažmo Ruskem, kde je carem, jsou mezinárodní zločin. Je to neomluvitelná hanebnost, která by stála za adekvátní a tvrdou reakci, a bylo by úplně skvělé, kdyby se Krym podařilo Ukrajině vrátit. Když se v devadesátých letech vzdala jaderných zbraní, byla jí celou Evropou slíbena územní celistvost.“
      Tento pán jasně označil ruskou anexi Krymu jako výzvu všem slušným lidem, jak Putinovi Krym zase vzít.
      Tož je možné zkonstatovat že Branislav Fabry == Jiří X. Doležal, oba pracují naprosto adekvátně podle totožné šablony.
      Nuž co dodat snad jen, že oba potřebují dosáhnout toho aby Lisabonská smlouva platila i pro Ukrajinu.

      To se mi líbí

    • NavajaMM napsal:

      Na rozdiel od priateľa Čecha (ale aj Fábryho) si myslím, že tá situácia je výzvou hlavne pre OSN. OSN nie je a nikdy ani nemala byť medzinárodným súdom, ktorý rozhoduje (hlasovaním), kto má v medzinárodných záležitostiach pravdu. OSN bola založená ako organizácia na zachovanie mieru a mám obavy, že si bude musieť priznať rýchlo postupujúcu retardáciu.

      Ako ilustráciu uvediem jej hlavné ciele, ktoré sú v zakladajúcej charte:
      Zachovať medzinárodný mier a bezpečnosť a pre tento cieľ robiť účinné kolektívne opatrenia, aby sa predišlo ohrozeniu mieru, odstránilo sa jeho ohrozenie a potlačil každý útočný čin alebo iné porušenie mieru, a v zhode so zásadami spravodlivosti a medzinárodného práva uskutočňovať mierovými prostriedkami úpravu alebo riešenie sporov alebo situácií, ktoré by mohli viesť k porušeniu mieru.
      Rozvíjať medzi národmi priateľské vzťahy založené na úcte k zásade rovnoprávnosti a sebaurčenia národov, ako aj robiť každé iné vhodné opatrenia na posilnenie svetového mieru.

      To se mi líbí

  7. Cech napsal:

    Je a není to OT .
    Hádanka – > Kdo vynalezl oranžové revoluce ?
    Nápověda :
    http://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/11824-izrael-falesne-rezirovani-povstani-iran
    Tož pouze takto lze pochopit jak Jiřího X. Doležala tak i Fábryho.
    Prostě jak se tvaruje tekutý hněv – > alias správná manipulace s občanem ve prospěch jiného státu,
    – > příkladem u nás je dovedné použití Lisabonské smlouvy a strany ODS včetně skupiny PEPS.

    To se mi líbí

  8. blbíš napsal:

    Když sem četl tohle:

    https://www.novinky.cz/domaci/459346-zeman-je-slaby-prezident-nemocny-clovek-kritizoval-sveho-soka-topolanek.html

    a tohle:

    https://www.novinky.cz/zahranicni/amerika/459381-rusove-vyslali-do-patrani-po-argentinske-ponorce-lod-jantar-svou-chloubu-a-postrach-nato.html

    zvláště pak z toho tohle:

    Naděje zřejmě vyhasly již poté, co byl v okolí místa, kde se ponorka naposledy vyskytovala, zaznamenán hluk, který mohl být explozí anebo implozí. To je opak exploze a znamená to, že se objekt kvůli nedostatečnému vyrovnání tlaků zhroutí sám do sebe.

    najednou mi vytanula v mysli myšlenka (ujišťuju vás, že i to se starcům občas stává)… takže dneska to bude:

    Stařec a zase Topolánek, a neb, co maj společnýho protikandidáti Zemana s argentinskou ponorkou?!

    Jako už taky vojetej stařec(ubezpečuju naší lujjzu, že ná jako čobol či Zeman!!!), co má taky už něco nalítáno a vodžitýho, sem s neradostí četl výše uvedenou Topolánkovu netaktní, na myšlenku chudou a hlavně velice nedospělou řeč, která by se mohla shrnout do týto hulvátštiny (i když vím, že Zeman ji má na háku, protože leccos ty dva maj společnýho!!!)

    Miloš Zeman je nemocný člověk. Je možné, že bude zvolen, ale nebude schopen vykonávat pětiletý mandát

    Útrpně sem si povzdechl (vzpomínaje na letiště Ruzyň) asi tak nějak v tomhle smyslu:
    Jestli jeho hlava nedosahující ani úrovně jeho vylegendárněných genitálií, jeho předvedená nekompetentnost vykonávat vrcholovou politickou funkci, jeho nevomalený dupání po hřbetech těch, kterým nesahá jedinou myšlenkou ani po kotníky, jeho napojení na nikdy nepřerušenej kmotrovskej systém … by měly bejt jediným kvalifikačním předpokladem, pro který by ho veřejnost v přímý volbě měla zvolit presidentem, pak není třeba vypisovat žádný volby, neb podobných spolupošuků kandidujících na presidenta je tam povícero a mohli by si hodit jen korunou … hlava či orel = pro ČR zcela nedůležitý, neb všichni jedno sou!

    Nemám totiž zapotřebí, aby mi Zeman svoje dosavadní činy, postoje, vize v presidentský funkci nějak zvlášť, natož polopaticky vysvětloval (což by jeho protikandidátům jistě neuškodilo) v nějakých pro něho nedůstojných předvolebních debatách s jeho protipošuky! Necejtím ani zvláštní potřebu, aby přede mnou musel většinu svých vykonaných presidetských činů nějak zvlášť obhajoval, protože jsou pro mě čitelný a předvídatelný.

    A proč ta ponorka? No protože považuju osobně za nesmírně chytrej nápad Zemana se nějak zvlášť neangažovat v předvolebním období. Jeho rozhodnutí totiž nyní nese doslova zlatý vejce v podobě přibývajících nerozhodnutých voličů, který se spolehlivou jistotou od sebe odhání právě Zemanovo do sebe se hroutící protikandidáti! Ti sou už do sebe tak pohroužení, že nejsou schopni ani odhadnout konstrukci svýho blbství, která pod tlakem jimi nevodhadnutý a již nabraný hloubky implozuje, aniž by stačili vyslat to svoje SOS! Bude to pro mnohý z nich velký rozčarování a možná i překvapující dohačnutí na samý dno sebeztrapnění. Myslím si, přátelé, že dospělej člověk by UŽ měl umět odhadnout svoje možnosti i přes lákavý pozlátko, který mu je nabízeno!

    Líbí se 1 osoba

  9. blbíš napsal:

    …. kašlu na Topolánka, přátelé, pokud byste chtěli bejt hlazení vzpomínáním (můžu, Bavore, žejo ???!!!), pak si dejte tohle:

    Creole Love Call



    .
    .
    .
    Holky stály těsně u sebe, pohupovaly se v rytmu, sedínky se jim souhlasně vrtěly, jako by to potrsávání bylo secvičené.

    Na nohou měly obě sandálky. Půvabně klenuté nárty byly ukončeny překrásně vyvedenými prstíky. Štíhlá chodidla v jemném náznaku stepovala.

    Svět ještě nemusí být zcela ztracen.

    … a já už jen dodávám:
    jasně, přátelé, ještě furt NE!!!

    To se mi líbí

    • vonrammstein napsal:

      A četl jsi už Píseň písní?

      To se mi líbí

      • blbíš napsal:

        … no, dlouho sem uvažoval, co bych Ti asi tak napsal, abys pochopil, když tuším, že bys možná nějakou hloubku těch textů Písně písní v mý vodpovědi vočekával?

        No nic, zklamu Tě, neb moje mládí bylo situovaný do budovatelský doby, konstruovaný podstatně přímočařeji a jednodušeji než si vůbec uměl Šalomoun představit. Zatímco von měl čas na jásavý a vzletný pění a snění o všelijakých záhybech a oudech ženskýho těla, co k sadům jabloní granátových s rozkošným ovocem přirovnával, já a mně podobný týpci na podobný záležitosti neměli ani pomyšlení, neb sme museli házet kostrou v prvních rokenrolovejch a později bigbítovejch vypalovačkách, který tehdá stále a stále častěji prošpikovávaly zaběhnutý tradiční swingový rytmy vodpoledních čajů našeho rozhicovanýho mládí. Zkrátka sme na nějakýho Šalomouna neměli ani pomyšlení, ani čas, neb podobně, jako v Písni písní, nádherný sedíky, co se na place souhlasně vrtěly a potrsávaly, bysme s takovým přístupem mohli taky pěkně propásnout a to sme vůbec neměli v úmyslu, jak bys snad mohl tušit!!!

        Takže odpověď zní, ano četl, ale až mnohem pozdějí, kdy sem si už ten luxus propásnutí mohl klíďo píďo dovolit, jenže to už jaksi k těm zhybům a oudům zase chyběla ta žhavost kolouchů a srnců, co přes hory skáčou a přes kopce spěchaj, aby v mezerách a škvírách zídky šmírovali, abych Ti po vzoru Písně písní popsal onu tolik potřebnou touhu a nadrženost.

        Víš, vono se dá vzpomínat pouze na to, co člověk prožil, na to (a vo tom ta moje pobídka přátelům k pohlazení vod tarase byla), na co sis mohl skutečně šáhnout, vohmatat, než vzpomínat na něco imaginárního, co ani na střeše tehdá snad ani nebylo a co sme mnohdy nehledaly ani u objektů našeho nutkavýho zájmu!!!

        Tak jestli takhle Ti to stačí?

        To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Libertariáni jsou omezení tupci. A to používám ještě slabé výrazivo. Jejich fantasmagorie je horší než utopie. O to větší je ale jejich sebevědomí, že oni jsou ti nejchytřejší.

      To se mi líbí

  10. Miluše napsal:

    https://www.novinky.cz/domaci/459402-vadi-mi-ze-neprobiha-obcanska-neposlusnost-rekl-topolanek-v-debate.html
    V diskuzi k článku je jedna hláška, která mne pobavila: „Topolánku, cítíte se duševně zdráv? “
    🙂

    To se mi líbí

    • Cech napsal:

      Je naprosto nezbytné ruskou propagandou otupělé stádo, které musí být vedeno uvážlivou proevropskou vládnoucí elitou aby samo svrhlo prohnilou pro_Zemanovskou mafii.
      Ta nová rodící se elita je obdařena vybalancovanou mašinérii znalostí, která při obcházení nekompetentního voliče, musí mít možnost použít ulici a tak nedopustit pro ni nepříznivě se vyvyjející progres. V současnosti představuje pro naši s vládou končící ale vlády se nadále dožadující elitu Zeman a ANO primární vadu její demokracie.
      Kdo zabezpečuje Mirka Topolánka :
      Edvard Kožušník
      Dana Makrlíková
      Gabriela Kloudová
      Jakub Horák
      Martin Jaroš
      Protože je do budoucna téměř nemožné použít mladé sociální demokraty v ulicích k řešení problémú od vlády odstavované elity jako doposud, je nutné použít jinou sílu.

      https://www.novinky.cz/domaci/459405-bartos-priste-musime-porazit-ano.html
      To spojení ODS a Pirátů ve prospěch zvolení Mirka Topolánka by mělo být podle predikcí velmi úspěšné a umožnit tak Mirkovi dostat se do 2_heho kola.
      Pokud to nevyjde tak opět příslušná elita nemusí zoufat protože pokud se propočítá, že ODS a Piráti dají nadpoloviční většinu po předčasných volbách, tak není problém Babišovu vládu shodit a po předčasných volbách Zemana tvrdě eliminovat.
      Proto je dobré o Drahošovi i když má charismatickou šéfku Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Danu Drábovou, Lenku Pastorčákovou, Jakuba Kleindiensta, spíše uvažovat jako o předskokanovi pro Mirka.

      To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.