Zzzzima!


Zzzzima!

Netuším, jaké počasí bude, až se v neděli na vašich monitorech objeví tohle povídání. Ale vzhledem k pokročilému stavu prosince předpokládám, že tropické teploty asi panovat nebudou. A tak budu povídat o zimě…

No ano, přes okno, nebo na fotce to vypadá romanticky a krásně. Ale co na to ti, kteří tu zimu prožívají na vlastní kůži – tedy na vlastní kožich, nebo peří? Co na to třeba Mikeš?

„Zimu teda vůbec nemám rád. Mráz mi nevadí, pořídil jsem si na zimu novej a pořádnej kožich, ale ten sníh! Než se ušlape, tak mi leze do tlap, hrozně to zebe a já pak chodím po třech, strašně kvílím a běduju a vůbec dělám ostudu na celý město.  A ani klacky se nedají nosit a kousat, protivně to studí do huby, tak je vyplivuju!“

Tenhle kosák by s Mikešem rozhodně souhlasil. Když jsem ho fotila, bylo kolem dvaceti stupňů mrazu. Seděl na větvičce kousek nad mou hlavou, peří v úpravě, nazvané „kosák ve vaťáku“ a vůbec nejevil snahu uletět, jak byl zimou ztuhlý – jen po mě pošilhával a tvářil se mrzutě. Tak jsem mu pak nasypala pod jeho větvičku velikou hrst slunečnicových semínek, abych mu aspoň trošku zlepšila náladu.

I červenka si důkladně načechrala peří – synek prohlásil, že se maskuje za tenisák…

A ani sojka nejeví nějaké nadšení pro krásy zimy…

Kachnám se značně zmenšil rybníček.

Z veverek jsou většinou vidět jen otisky tlapek ve sněhu – na podzim se vykrmily, nadělaly si zásoby a tak se nechají vidět jen málokdy. Tahle neodolala slunečnici a oříškům, co jsem na ten kámen nasypala.

A takhle si zima zažertovala se mnou: hrnec s vývarem – budoucí kuřecí polévkou, se mi nevešel do ledničky. Tak jsem ho dala přes noc na balkon.  Ráno bylo z polévky kluziště!

Prostě už aby tohle období bylo za námi!

Příspěvek byl publikován v rubrice Fotopříběhy se štítky , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

40 reakcí na Zzzzima!

  1. vonrammstein napsal:

    Teď už Vám čistě závidím archiv fotek. Odešel mi externí disk a s nám i patnáct let fotografií. Co jsem neuveřejnil, už neexistuje. Fuck.

    To se mi líbí

    • blbíš napsal:

      … sou firmy, který se speciálně zabejvaj obnovováním dat z kleklých disků, sám sem je vyzkoušel a obnovily téměř vše!!!!!!!!!!!!!
      Ale kontakt už nemám, našel sem je tehdá na netu, bylo jich hafo!

      To se mi líbí

      • vonrammstein napsal:

        Nemám momentálně volnejch 15.000.-, je před Vánocema. Levnějc to nikdo nedělá. Mám na tom disku 790 GB dat Včetně filmů, na který seru, a včetně všech textů od Durycha, na který neseru. Fotky mě trápí nejvíc.

        To se mi líbí

        • K-k. napsal:

          Tak to je mi vás upřímně líto. HD mi odešel dvakrát, pokaždé mne to stálo fotky tak za 3-4 měsíce. Už je to hezkejch pár let, ale mrzí mne to ještě ted: hrající si mladé lasičky, poštolky, vylétající uz hnízda a jiné podobné unikáty…
          Nevím,co poradit jiného, než co poradil blbíš. Moc vás lituju… 😦 .

          To se mi líbí

          • vonrammstein napsal:

            Děkuju 😦 Jsem z toho hodně špatnej. Ty fotky pro mě znamenaj hodně. Fakt hodně. Alarmuju lidi, co se tím živí, ale poměr je nějak furt stejně blbej: Zaplať 15 a my ti zachráníme cca.60-70% dat.

            To se mi líbí

            • K-k. napsal:

              I ty procenta by byly dobrý – když to nejde všechno. A disk se nezkazí – třeba časem i ta nějaká koruna bude… Ale je to hrozný… 😦

              To se mi líbí

              • vonrammstein napsal:

                Je 😦 Nemám prostě ty peníze volný. Budu se tady dívat na nefunkční disk a šetřit. Pecka. Kdybychom teď neplánovali nějaký větší investice, nebyl by to problém. Ale plánujeme
                Navíc mě sere dávat 15 za záchranu dat, když mě celej 1TB disk stál necelý 4. Tenkrát, dneska by stál čtvrtinu.

                To se mi líbí

        • Bavor V. napsal:

          Zkuste jako první pomoc program Recuva. Ten je zdarma. Není 100%, ale něco dokáže najít.

          To se mi líbí

    • NavajaMM napsal:

      😦

      To se mi líbí

      • vonrammstein napsal:

        Jo 😦

        To se mi líbí

        • NavajaMM napsal:

          Mne sa stalo niečo podobné. Externý disk, čo som pripájal cez USB a tiež som tam mal tisícky fotiek a videí, čo neboli nikde inde. Syn mi to vtedy odniesol do nejakej špecializovanej firmy v Bratislave. Ukázalo sa, že odišla interfejsová doska a disk sa dal vymontovať a vložiť do počítačovej skrine ako normálny pevný disk. Ku všetkým súborom som sa potom normálne dostal, archivoval dvojmo a ten disk som ešte potom používal pár rokov.
          Ešte by som nevešal hlavu.

          To se mi líbí

          • vonrammstein napsal:

            Věším, protože mám poškozenou zaváděcí sekvenci. Vím přesně, kdo a kdy mi to zkurvil, ale už si na těch kriplech z EoNu nic nevezmu. Disk se prostě nenačte-nikde u nikoho. Ende.

            To se mi líbí

            • Cech napsal:

              Drahé je to proto, protože se na tom příslušný technik dost vydovádí.Někdy použití drobných nástrojů pomůže ale jindy ten disk potopí ještě hloubš. No a každý má ošahané něco jiného ale na elementární ocenění stačí – > MiniTool Data Recovery,Recuva, R-Studio,R-Undelete aj. je jich celá řada ale zrovna to opravdu obtížné je, dolovat data z kombinovaného HDD, tam bych to nechal profíkům.
              U „čistého“ (nekombinovaného) disku po připojení na kšandu nebo sata con. se dá ocenit elektronika ( popřípadě vyměnit za stejnou z jiného stejného disku) no a pokud je to NTFS, nebo něco obdobného klasického tak se dá vydolovat celkem hodně.
              Zde to závisí na IDE/SATA x elektronika/motorek nebo opravdu ámen tj. plotny/hlavička.
              No přeji hodně štěstí a odstranitelný problém.

              To se mi líbí

              • vonrammstein napsal:

                Je to zasraný zelený WéDéčko. Stejnou chybu už neudělám.
                Drahý je to hlavně proto, že ti borci věděj, že vám na těch datech ukrutně záleží a proto zaplatíte nesmyslnou částku, abyste je dostali zpátky. Howhg.

                To se mi líbí

            • oh napsal:

              Takže disk není fyzicky poškozený, ale data z něj nejdou načíst, protože je kaput systém souborů?
              Na to bych doporučil vyzkoušet TestDisk & PhotoRec, ten by si i s tím mohl poradit.
              Je s tím ale jeden problém, budete potřebovat volný prostor (nebo jiný prázdný disk) na obnovu dat jinam než na ten exterák, z toho by se mělo pouze číst a nic na něj nezapisovat, dokud nebude jisté, že se obnova povedla.

              To se mi líbí

              • vonrammstein napsal:

                Je, je poškozená zaváděcí sekvence, takže se nenačte, nedostanu se do něj. Tím pádem na něj nemůžu aplikovat žádnej program. Volnýho prostoru na 790GB v počítačí dost nemám, ale filmy jsou nahraditelný. To, co opravdu potřebuju zachránit, by se s odřenejma ušima vešlo.

                To se mi líbí

            • NavajaMM napsal:

              Ja som mal vtedy rovnakú situáciu. Odišla interfejsová doska v krabici disku a tým pádom disk s ničím nekomunikoval. Vybrali ho ale z externej krabice a zapojili do normálneho racku na harddisk v PC. Verím, že to bola záležitosť niekoľkých minút a disk sa ozval. Záchranu dát som si potom urobil sám a nebolo to horibilne drahé, už sa ani nepamätám za koľko.

              To se mi líbí

            • jaa napsal:

              Z EOnu – vy nemáte přepěťové připojení?

              To se mi líbí

              • vonrammstein napsal:

                To bylo ještě na Vysočině, neměl jsem. Kdybyste viděla ten sofistikovanej systém prodlužovaček a rozdvojek, kterým jsem měl roztahanou elektriku po celým baráku ze dvou zásuvek, vypadly by Vám oči z důlků 🙂

                To se mi líbí

  2. vonrammstein napsal:

    Promiňte, KK. Nechtěl jsem Vám to zkazit. Prostě mě to rozhodilo. Omlouvám se.

    To se mi líbí

  3. cobolik pacholik napsal:

    co ma koplo,tak to je ta polivka,burani u nas nepovedia polievka,ale polivka,to aby ste sa zlepsovali v reci,,kacko,kedy ta fotka bola robena,bo kura musela byt dost mastna,ci kupila pani kuru na burakove,ci dodala smalcu(sadlo),bo vidno na vrchu zamrznutej polievky jak stuhnute.
    take dakedy mastne polievky a to mati este vyrezavala z kury mastne bo teraz som sliepky na nasej 5 avenue nevidel,nikto nechova nic,aby nebola taka mastna,plavalo to na vrchu,take velke oka sa robili,jak to pomaly vrelo,bo ja polievku hocijaku zeriem kazdy den a ked som pijakoval,ked som sa prebral z alkolickeho soku a nepil uz 2- 3 dni ,vzdy som dal bujon do skla a vriacej vody a pomaly pil,aby som ozil a zima?teraz som vyzdoboval domy svieckamy,vencami,stavam stromceky na tych jebanych rezidenciach,jak ja to kurva nenavidim taku robotu a po novom roku 2 tyzdne budem davat dole a balit,oznacim vsetko a ked zem zamrzne kus viac,zrezem jeden velky gum,tak sa vola ten strom,ma das 20 metrov a blizko pri dome,dam dozviezt z plant plosinu, a po kuskoch,bo nemozno cele zrezat naraz,dom,blizko a cesta a hej,este vam zmizli fotky na nejakych diskoch,tu je vidiet ten vyjeb,treba narobit klasicke na papier a prevracat,ked sa chce po jednej a neplakat,bo sme otroci technickeho pokroku,vsetko sa digitalizuje,ale velmi dolezite veci,su bud zapisane na papier,ci inak uchovane,len nie elektronicky bo proc?bo elektronicka vymozenost proti klasike,je na hovno,bo mne jeden fachovec od toho povedal,nie je draha eloktronika ci nejake programy,do miliard ide ochrana udajov a ich uchovanie,bude sa dristat,kolko sa zmestilo na disk a staci kus a mate v ruke nejaku dosticku z ktorou si nemozno ani zatopit.

    To se mi líbí

    • K-k. napsal:

      Čobolíku, to byly jednak kosti z kuřete a jednak tu prodávají tzv. „kuřecí hřbety na polévku“ a ty jsou dost mastné. Já tuhle polívku většinou dělám, když je synek na noční a ráno přijde domů celej ospalej, umordovanej a hladovej – a tahle polívka je asi to jediné, co je v tu chvíli schopen sníst, než padne do postele a usne….

      To se mi líbí

  4. K-k. napsal:

    Já mám po těch zkušenostech externí HDD a na něm zálohuju. A jednou to mám taky v poči. A jen doufám, že nezdochne obojí najednou…

    To se mi líbí

    • vonrammstein napsal:

      To jsem taky plánoval. Jenže jsem to nestihl 😦

      To se mi líbí

      • K-k. napsal:

        No jo, já měla tu pochybnou výhodu, že mne to postihlo dřív, než vás. Ale když si představím, že bych přišla o všechny fotky, o všechny pracně naschráněné e-knihy, o veškeré články, co jsem kdy kde publikovala, a o podklady k dalším, které jsem už publikovat nestihla, o rozsáhlý soubor archivní fotosbírky a sbírky pohlednic – no to by fakt bylo na mašli! 😦
        Ake stejně pořád trnu …

        To se mi líbí

  5. Rosťa napsal:

    Děkuji za pěkné povídání. Plně souhlasím s Vaší poslední větou, aby ta zima byla už za námi. Škoda, že se neumím uložit k zimnímu spánku a probudit se na přelomu března a dubna. Už druhý rok mně pomrzlo v zahradě vše, co by se dalo zkapalnit, takže se nebude čím zahřát. Strašná vyhlídka na budoucí příští.

    To se mi líbí

  6. jaa napsal:

    Tak by mne zajímalo, jestli je ta drobotina tak načechraná – načepýřená, nebo stačili do zimy nabrat tolik na váze. Ale fotky jsou to nádherné.

    To se mi líbí

  7. Antimon napsal:

    Mám-li data na kterých mi safra záleží (fotky, dokumenty, e-mailovou komunikaci, účetnictví …), používám externí disk minimálně se dvěma disky zapojenými do pole „RAID 1“. Mám sice dva disky, ale kapacitu pouze jako jeden. Systém se sám stará o to, že na obou discích jsou vždy stejná data. Pravděpodobnost selhání obou disků současně je nesmírně malá. Odejde-li jeden, jsou kompletní data na druhém. A že disk odejde je jasné. Je to pouze otázka času. Pokud se porouchá elektronika, tak disky přestrčím jinam a stále mám všechna data. Na jediný disk se dá krátkodobě zálohovat. Nikoliv archivovat.

    To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.