K rozhovoru s Milošem Kalábem v PL pro vonrammsteina.


Pan Kaláb je můj známý. Je mu 88 let a stále pracuje jako scientist emeritus. To znamená zadarmo, za stůl s počítačem.

Znám se s ním řadu let, protože jsme do roku 2014 byli poměrně častými přispěvateli do Britských listů.

Pan Kaláb na konci devadesátých let vydával Kanadské listy, které byly, stejně jako ty Britské, přílohou Neffova Neviditelného psa. Pes byl příliš pravicový a tak se BL oddělily a pan Kaláb do nich začal psát.

S panem Kalábem jsem se osobně setkal až těsně před svým odjezdem z Kanady. Do Ottawy jsem sice často jezdil, ale většinou na weekendy a on mě vždy zval na návštěvu své laboratoře.

Rozhovor, který vedl s panem Kalábem redaktor PL Jan Rychetský, nebudu příliš komentovat.

Důvod je prostý: to co říká je jeho pohled a jeho pravda odvozená od jeho zkušenosti. Já ve svých příspěvcích popisuji svoji zkušenost a jinou svoji pravdu.

Naše názory se v lecčems liší, ale v tom hraje roli rozdílné prostředí, ve kterém se pohybujeme, věkový rozdíl i geografická poloha.

Knihkupectví Kosmas prodává knihu „Mé přítelkyni“. Má sice obálku jako Červená knihovna, ale je to historie let 1950-86. Týká se života v Hodkovičkách, tehdy části Prahy 4. Je to můj pohled, můj pokus přispět několika kamínky do mosaiky, kterou je nutné doplnit z dalších zdrojů.

Je to moje pravda, která se leckdy liší od pohledu mé sestry a někdy dosti odlišná od toho, jak vnímá padesátá léta můj kamarád Aleš Zeman, který bydlel hned vedle v Praze 2. Generace, které rámují tu moji, vidí tu historii zase z jiného úhlu.

Teď mi zrovna přistál v poště email od mého známého. V příloze je onen zmíněný rozhovor s poznámkou: „Nevím, zda jej přečtete, protože neodpovídá zcela Vašemu současnému světonázoru…“

S tímto člověkem se přu o mnohé věci, ale považuji si jeho přátelství stejně tak jako toho s panem Kalábem. Ostatně názorové rozdíly jsou dány různými zornými úhly a životní zkušeností.

V rozhovoru je několik drobných nesrovnalostí:

Nevím kolik je Mormonů v Ottawě a jaká je pravděpodobnost, že zrovna na ně pan Kaláb narazil. Většinou vás otravují Svědci Jehovovi. Myslím, že Mormoni považují mnohoženství za přijatelné.

Ještě jedna drobnost: v Kanadě neexistuje doživotní vězení ve smyslu shnití v lapáku. Nejdelší možný trest (25 let) se nazývá „life sentence“. Je povinně napařen za vraždu policisty nebo za vraždu prvního stupně, tedy za promyšlené zabití. Nejde ale o naše doživotí.

S panem Kalábem se shoduji v názoru na náboženství, respektive na církve. Z mého hlediska je úplně jedno, jestli si islámský pomatenec myslí, že ho v ráji čekají nějaké ženské, nebo jeho katolický protějšek vysvěcuje vědecké přístroje, tunely a zbraně.

Všechna náboženství mají svoji historii krutosti. Je to pochopitené, protože je nutné ukázat, že neposlušný bude ztrestán (ve jménu vymyšleného boha) ohněm či mečem. Když to připomenete, dostanete odpověď, že to všechno je přece „dávno“, dnes zastáváme tyhle křesťansko-judaistické hodnoty.

Dodám ještě, že nemám nic proti víře jako soukromému statku. Jsem proti církvím, jako nástroji manipulace lidí.

S panem Kalábem jsem nikdy nemluvil o šarii a multikulturalismu. Kanada je multikulturní jíž jen kvůli Quebecu, francouzštině a prvním národům. Multikulturalismus je neviditelný a nikoho nevzrušuje.

O šarii nemá průměrný Kanaďa ahnung a je mu to jedno. Šaria má dvě rozdílné úrovně:

První, je kombinaci islámského a koloniálního občanského práva. Mimo islamské země je šaria podřízena, stejně jako její židovské, katolické a další protějšky obecnému právu, které platí pro všechny.

Druhá se týká situace, kdy je šaria zakotvena v trestním právu. Tento stav existuje jen v Saudské Arabii a Iránu. U Saudů to nevadí, protože jsou kamarádi s USA.

V každé společnosti jsou blouznivci, kteří by rádi změnili svět k obrazu svému. Například v Izraeli je skupina, která se vztahem k ženám neliší od některých orthodoxních islámců. Víte že ve svých novinách vymazala Merkelovou ze skupiny státníků, kteří na vedlejší ulici demonstrovali semknutost proti teroristům? Podle nich se žena nesmí na ulici dotýkat „cizího muže“ a ona se tulila k Hollandovi. No hnus.

V Izraeli jsou sekty, které tvrdí, že je nutné dodržovat šábes. Když se má v Česku zakázat prodej o některých svátcích, je to považováno takměř za komunistickou úchylku, přestože jde jen o snahu dodržovat původní boží Desatero.

Pokud jde o Desatero, člověk to původní klidně předělal. Porovnejte jeho dvě verze:
http://www.desetprikazani.cz/zneni-desatera-bozich-prikazani-a-jeho-lidska-varianta/

Islám a s ním přicházející snaha uznat šarii jako „podzákon“ jímž se smí řídit určitá skupina populace, nepředstavuje žádné nebezpečí pro většinovou populaci. Daleko větší nebezpečí představuje katolizace v Polsku a snaha Duky mít ve všech dveřích.

Myslím, že politici, kteří usilovně varují před islámem by měli věnovat energii na vysvětlení, že občanské a trestní právo stojí nad všemi náboženskými pohádkami a platí pro všechny, ať je někdo atheista, katolík, pohan nebo žid.

O tomto základním principu se nemluví. Objevila se náhražka, totiž požadavek, že přistěhovalci musejí přijmout „náš způsob života“. To je nesmyslný a v důsledcích nebezpečný požadavek, protože je nedefinovatelný.

Troufne si někdo říct židům, že mají žrát vepřové, nemají nosit černé hábity, mít licousy v běžné společnosti neobvyklé, nemají stavět synagogy, mít vlastní školy a nemají popuzovat nás normální směšným kymácením při modlitbě? Jistěže nikoli, přestože to není „náš způsob života“.

Pro úplnost dodám, že v Kanadě existoval pokus povýšit menšinový zvyk na úroveň trestního práva. Indiáni totiž došli k názoru, že se z bělošských vězení nevracejí polepšení lidé. Za účinnější a lacinější považovali potrestání v rámci komunity. O trestu rozhoduje „sentencing circle“, tedy sezení kmene. Soudní orgány ale mají v procesu svoje slovo.

Katolická církev zase dlouho nadřazovala vlastní pravidla trestnímu právu a chránila kněze před stíháním za sexuální přestupky.

V roce 1988 byl přijat „Canadian Multiculturalism Act“. Jeho příprava začala již v roce 1971. Tento zákon se občana dotýká pouze tím, že potvrzuje Kanadu jako dvojjazyčnou zem. To popuzuje tu část anglofónní většiny, která je zblblá pravicovou propagandou.

Jsem přesvědčen, že většina Kanaďanů nemá o tomto zákonu ponětí. Už jen proto, že se v běžném životě nijak neprojevuje. Vše se omezuje na různé festivaly a tu a tam na oslavu přes jídlo. Kanadská kuchyně je hrozná a tak ty z dovozu jsou vítány jako obohacení společnosti.

Multikulturalismus se projevuje určitými ústupky v oblasti náboženských symbolů. Větší zaměstnavatelé většinou přerušují provoz o vánocích. To vítají i ti, kteří vánoce neslaví. Zaměstnavatelé řeší diversitu mezi zaměstnanci tím, že posílají přání Season Greetings místo Merry Christmas. Už to nikoho neuráží.

Pan Kaláb má pravdu, že se o některých věcech běžně nemluví. Patří mezi ně i náboženství. Spíš než ohledy na soukromí ale jde o nezájem něco se dozvědět.

Z mého hlediska je multikulturalismus výzva: zajímejte se o příchozí, jejich kulturu, historii a hodnoty. Tato snaha o osvětu naráží na nezájem. Žil jsem 27 let v místě kde měla většina lidí universitní vzdělání. Jen, málokdo se mě ptal na Evropu nebo Československo.

Do našich laboratoří přicházeli čínští studenti na praxi. Mluvil jsem s nimi, protože mě zajímalo, co obnáší absolvování střední školy a university v Číně. A najednou se mi multikulturalismus začal jevit jako prostředek, jak varovat zlenivělou anglosaskou populaci. Ti pilní a učenliví je jednou převálcují. Bude to trvat dlouho, protože příchozí ještě nemají kontakty potřebné k postupu do vyšších pozic.

Naš podnik spolupracoval s Deep River Science Academy. To je soukromá organizace, která zprostředkovává prázdninovou praxi pro studenty posledního ročníku středních škol. Není to zadarmo a přesto mezi 20 každoročními absolventy stěží naleznete bílé tváře a „kanadská jména“. To samé platí pro děti, které se učí hrát na nějaký hudební nástroj.

Jsem přesvědčen, že pro naši společnost není nebezpečná „cizí“ víra, ale peníze, které nakonec rozvrátí náš způsob života. Místo abychom byli sami sobě investory, lákáme ty cizí, aniž bychom si uvědomili, že ti to dělají, aby si co nejvíc odvezli.

Příspěvek byl publikován v rubrice Pozdravy z Poottawí se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

174 reakcí na K rozhovoru s Milošem Kalábem v PL pro vonrammsteina.

  1. vonrammstein napsal:

    Voni jsou blázen, Jírovec. A kdyby jen to. Voni jsou zatraceně nebezpečnej blázen. Voni jsou tak zuřivě protikatolickej, že sem radší pozvou celej Blízkej i Dálnej východ, jenom aby tu křesťanskou kulturu už konečně rozdrbal na sračky. Co bude potom, na tom už nesejde, hlavně že ten křesťanskej hnus bude definitivně pryč (doporučuju k osvěžení kapitolku „Obrazoborectví“ z Apokryfů Karla Čapka).
    Nevím, proč jste mi ten elaborát věnovalo. Je to další z Jejich standardních blábolů, kterej o panu Kalábovi říká jen to, že jste ho kdesi kdysi párkrát potkalo. Nerozporujou jeho teze, v článku zmíněný, jen valí Jejich už tak notně utažený liberalistický šrouby do hlav, který si to nechaj líbit.
    Možná-a neberou to jako slib-zítra zareaguju na pár konkrétních věcí z Jejich žvástu, pokud budu mít čas a náladu. Ale spíš s tím nepočítaj.

    To se mi líbí

    • cobolik pacholik napsal:

      este sa nenarodil taky alah,aby dojebal krestanov a ani nenarodi,bo stihneme v mene bozom zajebat, a preco bo nas alah nam dava vieru v rozum a ich v zmagorenie,spi spokojne AFB,nech svetlo z mesta,kde sa narodil king of kings,svieti na tvoj bojovy chodnik.

      To se mi líbí

  2. blbíš napsal:

    … původně sem se chtěl zeptat z čeho tak soudíte, že:

    Daleko větší (předpokládám v souvislosti s šarii) než nebezpečí představuje katolizace v Polsku a snaha Duky mít ve všech dveřích.

    … ale pak sem Vás četl dál a musel sem rezignovat! Už se Vás nechci zeptat na nic, neb jste toho semlel na jeden blbíščí vkus trochu moc. Babička říkávala, aby se v tom prase vyznalo.

    Ale řeknu Vám jedno, my tady sereme na islám s jeho šarii, tak to račte konečně alespoň trochu respektovat a uznat. Jsem přesvědčenej, že Saudi či Iránci by nám vzkázali to samý a na rozdíl vod nás by nám to přibalili s bombou, aby ten jejich vzkaz měl větší důraz.

    Váš multikulturismus Vám neberu, ale respektujte konečně, prosím, můj/doufám, že i většinovej, NEmultikulturismus.

    To se mi líbí

    • blbíš napsal:

      … možná bych to Vaše vyhrocený varování před tou katolizací i vzal v potaz, ale asi tak v době svatý inkvizice, jenže to máme chválabohu už několik stovek let za sebou, všiml-li ste si vůbec? Ale teď tady máme před sebou to jejich kdysi naše čtrnáctý století s akutníma projevama primitivismu tentokrát pro změnu svatý šarie, pokud sem si tedy všiml! To je sice dost podobný, ale zároveň značně rozdílný, nemyslíte? To mi snad dává právo nad Vaším multikulturismem a hraběcíma radama zamítavě kroutit hlavou, co říkáte?

      To se mi líbí

      • blbíš napsal:

        POZOR! – teď budu přímo sprostej, takže slabší povahy ať to nečtou:

        … a když se třeba budu mýlit, pane Jírovče, tak alespoň preventivně kroutit hlavou. Ale věřte zkušenýmu, že se mýlit nebudu, protože s tím vaším multikulturismem je to podobně, jako s rčením, že:

        z čuráka bič neupleteš, i kdyby ses umrdal

        za což se všem zdejším slušňákům ještě jednou moc omlouvám, ale neznám výstižnější rčení pro současný experimenty s multikulturismem! A protože sem i korektně vyváženej, tak nesmím zapomenout sdělit, že tohle mě naučili skorokamarádi cigáni, když se naše party v polovině minulýho století rvávaly jako psi!

        To se mi líbí

        • cobolik pacholik napsal:

          zacinas byt sprostejsi jak cobol stara krabice,s nadychom rasizmu k svojim spoluobcanom,ktory maju iny kroj,nerouhej jse bohu a lutuj svoje hriechy,lebo inac v pekle zhoris a nemusis pisat pozor,kazdy vie aj zeny,co je curak a mrdat aj ty teply to vedia,tak ,ze vsetko si korektne napisal a neprezivaj,ja schvalujem tvoj slovnik a hlavne prebystry kuk a dalsi prispevok,myslim jicko budes chcel zavrazdit,mozes ma poslat do pice,nic ma tym nezmeni a uz vobec neodradi nazdar.

          To se mi líbí

          • blbíš napsal:

            … shořím v kremační peci, nemám z toho bůhví jakou radost, ale co já s tím, čobole?
            Nikdo si však beztrestně nesmí dovolit sem cpát to, vo co nikdo nestojí a z čeho budou vážný, ale vopravdu vážný problémy. Nemůžu za bol celýho světa, ale taky ho vědomě nerozesírám, nemohu za to, že sou mezi náma troubové, co to nechápou, nebo co si něco namlouvaj. Ale pokud to dovolí, jsou a budou mýma uhlavníma nepřátelema a podle toho se k nim taky chovám, jasný? Nazdar!

            To se mi líbí

  3. blbíš napsal:

    … ve vší úctě, pokud by se od shora Vámi uvedenýho, pane Jírovče, měla snad odvozovat odpověď (názor) na nedávno vod vonrammsteina sem vloženej a v Kanadě se dějící odkaz … pak musím za sebe říci, že je to vod Vás, od člověka, který uvádí, že se celej život pohyboval na akademický půdě, docela slabota. Ale budiž, s tím nic nenadělám, jen snad to, že nechápu, na jaký židli vlastně sedíte, či alespoň hodláte sedět? Měl byste mi/nám to polopatičtěji vysvětlit.
    P.S.
    neumím teď ten nedávnej vonův vloženej článek z tý Kanady, kde ho zajímal Váš názor, najít! … snad von zejtra ten odkaz sem přetiskne znovu … snad

    To se mi líbí

  4. cobolik pacholik napsal:

    hele jicko,keby si bol odisiel do kanady ,jak 10 rocny,necudoval by som sa,ze chces mat v ceskem krateru quebec a mermomoci chces pepikov presvedcit,ze multikulty normalka kdekolvek,ale uz si mal dost nalietane,ked si odisiel,pises,ze buh vymyslenej a uz nepochybujes,ze ty vsetko mas a pises pravy zlato a nie fake,ja nie som nejaky religijny pojeb,chovali ma niekedy,aby som sa modlil a chodil som na nabozenstvo,tam ma bolo ucene dobro k bliznemu,jak male hovna nas neucili teologiu vysokho dumania,zaklady,ktore katolicka viera dava, a ze boh je a okolo toho,nezabil som este nikoho,okrem prasata,kury,ci zajca,ci psa som zastrelil a mam chut aj cloveka zajebat,ked jebe mater,lez islam a talmud nic take neuci a to som zil s tymy jebanymy chazarmi pejchatymy roky v jednom meste,proste pepici tam doma nemaju tvoju,ci moju prax,ze kostol,obok synagoga a 2 kilometre dalej islamska motlitebna,ty ludia,ci uz katolik AFB,ci ty ostatny antikristi pepici,co neveria v boha,proste nechcu nijakych alahistov,proste to iny svet,jak kanada,ci amerika,ja si tam neviem predstavit mesto jak tu,kde 100000 jude na kope,nehne s chujom a docista ich rules v tom meste,v pepikove,by ich uz piekli za ziva a v cobolove,ci lachove by velili len plyn,tu neide o nijaku religiu,mne jedno ci veris v gejzir na madagaskare,ci v tisic jazera,ci star wars,proste nevnucuj tym pepikom,ze to by mali nejak respektovat,bo ty tak vidis,oni nechcu alahisicku holotu,bo vidia,jaka to holota,nemysli,ze pepici,to kokoti,co myslia,ze pupok sveta jak amici,ze su neprajny,do oci bijuca vyjebanost alahistov v reichu ich pracuje menej jak 10% z miliona co prislo a dalsich 200000 nepodchytenych,preco nenapises,preco kurva ty ludia neisli do arabie saudijskej,kuweit,bahrajn SAE to bohate staty jak kurva a vies preco,bo by si tam ani neprdli,bo maju ine ponimanie islamu jak dany kraj a hoci maju rovnake,nemali by toto,co maju v reichu,dansku,svedsku a tak dale. napis rovno,ze katolicky kostol nemusis,bo sa ti zda vyjebany,mne tiez,bo sluha bozi bere peniaz,ked krsti,ci chova holotu,ci oddava a nie tu posmoninas tvoje znalosti,ktore musim uznat mas,a nemysli,si,ze toto pises,do nevzdelanych ja sa nepocitam za vzdelaneho,ja mam najebane zivotne skoly,bo jak ty nepojdes do neba bo neveris v boha,AFB tiez nepojde do neba,bo nezije jak kristus ucil a ja to tak mozem ist rozno do pice a nie do neba,ked nejake je,tak isto pojdu do pice aj ty,co myslia,ze ich tam cakaju panny,bo alah len jeden a kazdy mu dal iny kroj,to verim,bo ludia sme tiez len jedny,len mame inu kozu,ci inu mentalitu,bo mozes ti aj s papezom aj s najvyzsim predstavitelom mormonov z utah diskurovat,ty jebany pepici nechcu multikulty a ja schvalujem,aby obok ich kostolov stali mesity a basta.
    PS:ze ti tykam,nelam si hlavu,mas dost nalietane a diplomov,aby ti to zily netrhalo,bo mne,ked sa vyka,hned som vkurveny,ze robi zo mna niekto kokota a moji blizky mi hovoria,ze nemusim zo seba robit kokota ja som kokot ,ta vyznaj sa v tom,pis nieco ine tu bo mas praxe v dvoch systemoch poukazujmjak v cande demokracia,jak sa kradne v kande ajak sa kradne v pepikove,ale pre tvoje dobro,nepchaj tym mojim pepikom tych jebanych alahistov ,bo ta budu nenavidiet,ja proti teb nic nemam,kus ma serie,ze mas diplom a ja nemam,ale uz nejak doklepem do konca a chuj vie kolko zostalo nazdar jicko a nech velky alah ochranuje tvoje kroky.

    To se mi líbí

  5. cobolik pacholik napsal:

    aby okolo ich kostolov nestali mesity,aby jasne bolo…

    To se mi líbí

  6. cobolik pacholik napsal:

    uz som isiel prec a zistil som,ze len ja mam palec,kurva to sa mi bude zapsvat,jak rano stanete antikristi palce ja nikdy nedal a ani nedam,bo ja nie kurva,co dava kazdemu ha…

    To se mi líbí

  7. poznamkovnik napsal:

    Multikulturalismus se projevuje určitými ústupky v oblasti náboženských symbolů. Větší zaměstnavatelé většinou přerušují provoz o vánocích. To vítají i ti, kteří vánoce neslaví. Zaměstnavatelé řeší diversitu mezi zaměstnanci tím, že posílají přání Season Greetings místo Merry Christmas. Už to nikoho neuráží.

    Tak o Sezóní přání, nebo jak to chcete překládat, opravdu nestojím. Stejně tak mne neoslovují nějací sobi se saněmi ani Santa a koneckonců nic – co se nedá rozumně přeložit do rodného jazyka.

    A najednou se mi multikulturalismus začal jevit jako prostředek, jak varovat zlenivělou anglosaskou populaci. Ti pilní a učenliví je jednou převálcují. Bude to trvat dlouho, protože příchozí ještě nemají kontakty potřebné k postupu do vyšších pozic.

    To Vás chápu, že tam v (anglosaském světe) je řada ignorantů, nicméně importovat z jiné kultury k nám, kde se celkem zajímáme o jiné kultury, a vy jste toho ostatně dokladem, ideologizovanou formu opravdu není třeba.

    To se mi líbí

  8. Cech napsal:

    V Brně vyrůstá futuristický kostel, který navrhl architekt Marek Štěpán.
    „Bude to taková duha nad Brnem. Kostel splňuje nároky věřících tohoto století.”
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/na-jihu-moravy-stavi-ojedinely-sci-fi-kostel-budoucnosti-40594?dop-ab-variant=&seq-no=2&source=hp
    No a v rozsahu arcibiskubství olomoucké uděluje církevní schválení následné publikaci.

    Click to access krestan_a_islam_tisk.pdf

    Ten jedinný kdo v tomto souboji, který jak je evidentní po přečtení rozboru doktorů,docentů a profesorů vyhraje je islám.
    Slovo islám znamená „podrobení se“ či odevzdání se Bohu – Alláhovi.
    Muslim je člověk, který se podřizuje Bohu.
    Jeho úlohou je šířit islám slovem i mečem.
    Odpadlictví od islámu se nepřipouští – trestá se smrtí.
    Islám se nevyvíjí – správný muslim se musí chovat a žít po vzoru svého proroka Mohameda.
    Proto je Islám zárukou zachování současných evropských neokonzervativních hodnot a „proto je nyní tím jediným správným náboženstvím pro Evropu“.
    No a nyní se můžeme začít bavit o tom podstatném :
    a) Přejeme si rozvoj evropské společnosti = > potřebujeme aby Evropa ta, která bude používat AI a smysluplně rozvijet genom svých obyvatel ?
    b) Přejeme si zakonzervovat (spíše degradovat) společenské vztahy a umožnit tak rozvoj společenských vztahů použití AI, rozvijení vlastního genomu a průmyslu 4.0 na jiném kontinentě ?
    Tož dle mého to není o náboženství a jeho toleranci či netoleranci ale o tom kdo bude v příštím století na špici „potravinového řetězce a přežije“.
    No a jak z daného vyplývá, tak Evropa to zaručeně nebude.
    Svůj souboj díky svým zkostnatělým řídícím strukturám PROHRÁLA.

    To se mi líbí

  9. peter. napsal:

    Článok charakterizuje snaha autora o bagatelizovanie vplyvu kresťanstva na vývoj euroamerickej civilizácie,ústretovosť k islamu a zvýraznenie „pozitívnych“ stránok multikulturalizmu.Nemožno dosť dobre pochybovať o vzdelanosti autora a o jeho všeobecnom rozhľade.A tak je zrejmé,že sa svojím článkom snaží propagovať to,k čomu pociťuje väčšina Európanov odpor a čomu sa intuitívne bráni.Autor nám hovorí „nemáte sa čoho báť,to čo tu fungovalo 2 tisíc rokov je nahovno, zlé a okrem zla vám nič dobrého neprinieslo. Pokojne prijmite multikulturalizmus,imigranti vás obohatia,islam vás ničím neohrozuje,šaríja nie je žiadnou hrozbou,ja to viem najlepšie,lebo ja som z multikultúrnej Kanady“.
    No áno,Kanada je multikultúrna,lebo keď ju Angličania s Francúzmi etnicky vyčistili od pôvodného obyvateľstva, dosídľovali ju príslušníci rôznych ale väčšinou európskych bielych a kresťanských národov a práve preto je dnes Kanada na takej vysokej civilizačnej úrovni.Je zaujímavé,že dodnes je každý hrdý Kanaďan v prvom rade Angličan,Francúz,Ír,Poliak,Talian…Číňan,Ind alebo Žid.Rozdiel medzi Kanaďanom a Poliakom(Angličanom,Francúzom…atď.)spočíva v tom,že Kanadská národnosť, Kanadský národ ani Kanadská kultúra a tradície neexistujú.Sú len kolonizátori rôznych národov.
    Dôležité je,že imigranti prichádzali do Kanady na pozvanie resp.so súhlasom kanadskej vlády a išlo prevažne o rasovo, kultúrne aj nábožensky spriaznených kolonistov.
    Nám sú imigranti vnucovaní a ide o kultúrne,rasovo aj religiózne úplne odlišné národy,ktoré sú svojou kultúrou a náboženstvom nekompatibilné s našou kultúrou,tradíciami a relígiou.A úplne najdôležitejšie na tom je,že títo imigranti k nám neprichádzajú s vďakou a pokorou.Prichádzajú ako dobyvatelia a ako dobyvatelia sa aj v Európe správajú.

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Je pravda, že jsem na jeden Slepičí kvok, který varoval před snahou Poláků o návrat většího vlivu křesťanství v Evropě, reagoval také dost prostě. Lepší než islamizace.

      To se mi líbí

      • kočka šklíba napsal:

        Nemyslím si to, podle mého, a v tom souhlasím s p. Jírovcem: „Všechna náboženství mají svoji historii krutosti. Je to pochopitelné, protože je nutné ukázat, že neposlušný bude ztrestán (ve jménu vymyšleného boha) ohněm či mečem. Když to připomenete, dostanete odpověď, že to všechno je přece „dávno“, dnes zastáváme tyhle křesťansko-judaistické hodnoty.“
        Ono to zas s tou katolickou církví tak dávno není, a hlavně, nemají tu moc aby nyní trestali, ale vůbec nepochybuji, že by to klidně, alespoň někteří, přivítali, kdyby jí měli. Nakonec nemusíme chodit nikam z toho to blogu že? Náboženství, tedy většina, a tedy jeho instituce, vždy byly a jsou buď skrytě nebo viditelně násilné.

        To se mi líbí

        • Bavor V. napsal:

          To je právě onen rozdíl mezi islámem a křesťanstvím. Islám je politický směr, státní doktrína a vše, co s tím souvisí. Křesťanství je mimo státní struktury, tedy nemá stejné postavení. A právě naše společnost (židovsko-křesťanská) se musí bránit tomu, aby jakékoli náboženství ovládlo stát. Křesťanství se to už nepovede, je to prostě v nás. Ale islám by to dokázal. Násilím, ale dokázal. Proto se mu musíme bránit. Proč nám třeba nevadí vietnamci s jejich vlastními svátky? Proč nám nevadí židi, indové a další? Protože se přizpůsobují a nevnucují nám svou víru. Islám ano. Nezapomeňte, že oni mají rok 1396.

          To se mi líbí

          • blbíš napsal:

            dovolím si Vás, Bavore malinko doplnit:
            Křesťanství je UŽ chválabohu mimo státní struktury, tedy nemá stejné postavení.
            (… a já jen doufám, že tou pro mě ostudnou restitucí nebyly církvím dány do rukou nástroje a prostředky k jakémukoli pootáčení či vychylování od takto docela těžce nabytýho a nastavenýho směru!!!)

            Člověk nemusí bejt zrovna génius, aby nepoznal ten doslova děsivej vývojovej rozdíl obou náboženství, a proto nevidím sebemenší důvod s islámem v našich končinách jakkoli experimentovat a nemíním si nechat na sebe a mý děti uplejtat bič (proto ta mnou shora uvedená sprosťárna!!!) těma pomýlenejma multikulturníma liberálníma dobroserama, co ho nám sem násilně cpou. Ale to už výše, konec konců, čobol Jírovcoví výše celkem uspokojivě shrnul.

            To se mi líbí

            • Bavor V. napsal:

              Musím vás opravit. Křesťanství nikdy nebylo ve státních strukturách – viz učení o trojím lidu. Tedy vždy byl panovník a vedle něj prelát. Takže evropští panovníci si preláty zase k tělu tak moc nepřipouštěli. Ano byla větší provázannost, ale nevládli preláti, nýbrž vždy panovníci. A těm víra sloužila jako nástroj k ovládání lidu. Sami se ovládat nenechali. K dokonalosti to dovedli právě angličané, tam církev podléhá panovníkovi přímo tím, že panovník se prohlásil za její hlavu. Ale vládla a dodnes vládne jen vláda, nikoli preláti. Naproti tomu v ortodoxně islámských zemích vládnou imámové a podobní exoti, ostatní vládci jsou jen formalita.
              Není pravda, že islám není reformovatelný. Je. Bohužel naši emeričtí přátele se dlouhodobě nepochopitelně snaží všechny reformátory likvidovat. Proto vznikl Talibán, proto se vrátil z exilu Chomejní a vyhnal šáha, proto chtějí odstranit Asada. Dneska svět už dávno neovládají sionisté, ale saúdští šejchové.

              To se mi líbí

              • LB napsal:

                To tak zdaleka nebylo, viz boj o investituru. Nebo Jindřich VIII., ten si rovnou novou církev založil a stal se její hlavou (a britský panovník je v jejím čele dosud ).

                Karel V. a Filip II. v 16. století byli tvrdí zastánci teokratického státu a ještě pro R-U v 19. století byl tvrdý katolicismus základem státní doktríny. Proces odluky začal až někdy s Francouzskou revolucí a trval až do 20, století (viz Dreyfusova aféra).
                O carském režimu netřeba vůbec mluvit.

                Jak je to se sekularizací islámského světa, o tom moc nevíme. Ale nepochybně k ní taky dochází, je nesmysl představovat si islám jako monolit, což ostatně říkáte i vy.

                PS. Chomejní samozřejmě nebyl „emerický“ tah.

                To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                Něco jiného jsou vzájemné souboje, ale něco jiného je výsledek. A ten byl dán i tím, že křesťanství samo o sobě vznikalo mimo vládnoucí struktury a teprve ve chvíli, kdy římský císař zjistil jeho výhodnost, povýšil jej na státní náboženství. Nikdy ale nemělo křesťanství takový vliv na vládu, jako má islám. Prostě islám nezná trojí lid, islám (zejména ten sunnitský a wahábitský) je sám o sobě vším nade všemi.

                To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                Chomejní byl tahem CIA. Opět debilním tahem.

                To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                One of the Leyland Buses sold to Cuba in 1964, One shipment was sunk in an alleged CIA plot.

                To se mi líbí

              • blbíš napsal:

                souhlasím, Bavore, ale měl sem na mysli to, co LB zmínil:
                R-U v 19. století byl tvrdý katolicismus základem státní doktríny.
                … spíš sem měl psát o nezanedbatelným vlivu církví, než o součásti státních struktur, ale to snad nemění mnou zmíněné doplnění o vývojový časový propasti mezi islámem a křesťanstvím.

                A k tomu monolitu, LB … i to je možný, ale co my s tím v našich končinách?

                To se mi líbí

              • LB napsal:

                Co my s tím nevím, jako vůbec nevím (a určitě nejsem sám) mnoho o islámu. Tady bychom potřebovali nějakýho toho Turečka.
                Nevím například, jaké jsou kořeny návratu k fundamentalismu, ani jak velký návrat to byl. Vím jenom, že Američani podporovali relativně sekulární (ale nenáviděný – TUDE) režim v Íránu (a pak přišel ajjatoláh), rozbili celkem sekulární režim v Iráku, a stvořili Talibán, jako bojovníka proti SSSR v Afghu.
                Obě poslední akce se v pozdějších důsledcích prokázaly jako idiotské, USA tady sehrály roli „čarodějova učně“, který vyvolá síly, kterým nerozumí a neovládá je.

                Zákon nepředvídaných důsledků

                To se mi líbí

              • kočka šklíba napsal:

                Nemáte pravdu v tomto: „Musím vás opravit. Křesťanství nikdy nebylo ve státních strukturách – viz učení o trojím lidu. “ Nakonec si vezměte, kromě toho co Vám k tomu napsal LB, i třeba Jindřicha IV.

                To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                Příklad Jindřicha VIII. (nikoli IV.) je naopak dokladem toho, jak státní moc zametla s církvemi. Protože Jindřich to udělal jen proto, že mu katolická církev nechtěla schválit rozvod. Ostatně v našich zemích se sice hovoří o tvrdém katolicismu, jenže ten platil jen na lid poddaný. Jinak i ti R-U preláti podléhali císaři. Ostatně Josef II. je dalším dokladem toho, že panovník vládl a církev mu to jen posvěcovala vůči poddaným.

                To se mi líbí

              • Slim napsal:

                To mohl být i Jindřich IV. (francouzský). Roli církve podceňujete, byla nedílnou a významnou částí státní moci až do 20. století.

                U Chomejního v r. 79 o přímé účasti CIA pochybuju. Něco jiného byl rok 53 a odstranění Mossadeka. Američani samozřejmě dlouho podporovali šáha a smiřovat se s vývojem je něco jiného, než ho iniciovat (podezřívány byly i britské a já bych si tipl i franc. služby). Ale, jak tady nedávno v jednom článku psal Oskar Krejčí, roli tajných služeb v revolucích a velkých masových hnutích neradno přeceňovat.

                Krize s rukojmími na US vyslanectví, která stála Jimmy Cartera úřad, vypukla krátce po ajatoláhově návratu.

                http://www.bbc.com/news/world-us-canada-36431160

                http://english.alarabiya.net/en/views/news/middle-east/2017/02/09/Khomeini-s-revolution-and-CIA-declassified-documents.html

                To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                Já si naopak myslím, že roli církve přeceňujete. Ve skutečnosti (dle mého názoru, ale podepřeného mnohými fakty) byla církev pouze služkou státu, potažmo panovníka. Což pochopitelně nevylučuje některé významné církevní odobnost, které dokázaly naopak panovníka ovládat. Ale byly to spíše vyjímky (k.Richellieu)

                To se mi líbí

              • Slim napsal:

                Je to úsměvné.. Právě Richelieu nebyl CÍRKEVNÍ osobnost, byť byl biskupem a kardinálem. Byl naopak člověkem státu, on vytvořil moderní francouzský stát (pochází od něj pojem raison d’état, zájem státu; a ten taky tvrdě prosazoval).
                V zahraniční politice se např. klidně spojoval s luterány (Švédy) proti katolickým Habsburkům. Ale na druhé straně neváhal likvidovat francouzské hugenoty (La Rochelle), aby dosáhl jednotného státu.

                Byl to naprostý pragmatik, papežova slova po jeho smrti jsou příznačná:
                „Je-li Bůh, bude se muset kardinál Richelieu z mnohého zodpovídat; není-li Boha, nu, pak žil kardinál Richelieu úspěšný život.“ 🙂
                (Líbí se mi na tom citátu, jak lehce papež připouští tu neexistenci.)

                To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                Richelieu byl církevní osobnost, ale tím, že byl pragmatik dokázal v sobě tu církev potlačit. Ona Francie vůbec měla na církevní hodnostáře ve službách státu docela štěstí. I třeba jistý k.Mazarin, či učitel Karla IV. Pierre de Rosieres. Ale pořád to ukazuje na význam panovníka (státu) před církví.

                To se mi líbí

              • Slim napsal:

                Vyvracet vám to nebudu 🙂
                Byl to státník, který k tomu přišel přes (formální) církevní hodnost.
                Howgh

                https://www.aktuality.sk/clanok/441443/kardinal-richelieu-preco-ho-pochovali-na-univerzite/

                Viac než horlivým katolíkom bol pragmatickým politikom, podľa viacerých historikov dokonca najvýznamnejším politikom 17. storočia. „Mojím prvým cieľom bol vždy majestát kráľa a druhým veľkosť kráľovstva,“

                To se mi líbí

              • kočka šklíba napsal:

                Zas tak moc mě nepodceňujte pane Bavore, vím kdo byl Jindřich IV, francouzský král, a kdo byl Jindřich VIII. anglický král 😉 .

                To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                Pak ovšem nechápu, odvolávku na toho francouze.

                To se mi líbí

              • kočka šklíba napsal:

                Bartolomějská noc, „Paříž stojí za mši“ – to tedy nevím jestli skutečně řekl, ale traduje se to. Nicméně například Mládí a Zrání Jindřicha IV. od Heinricha Manna je docela zajímavé čtení a i když je jistě románově pojaté, je tam docela dobře vidět jak katolická církev zasahovala do světské moci, i přes mrtvoly ne nevýznamných lidí. Co teprve napáchala mezi prostými občany radši ani nevědět. Já, co si pamatuji, nemohla dočíst dvě knížky, jedna z 2.sv. války o Japoncích a jejich neskutečné krutosti (i ve srovnání s nacisty a to je co říci) a druhá byla Kladivo na čarodějnice. Tedy nemohla dočíst pro jejich až neskutečnou krutost.

                To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                Kočko, donutila jste mne k malému zamyšlení nad církvemi. Vydržte do příštího týdne a pak můžeme dál diskutovat kdo má či nemá pravdu.
                P.S. holub letěl nazpět s dotazem

                To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                A ještě jedna připomínka. Romanopisec si vždy uzpůsobuje děj svým ideovým potřebám a nezamýšlí se nad skrytými skutečnostmi. Prostě se hodilo zaútočit na církev přes hugenoty, tak se zaútočilo. Jenže ten citát, který možná bude skutečný, vypovídá o něčem úplně jiném. Ale podrobněji za týden. Rychleji to ediční plán nedá.

                To se mi líbí

        • NavajaMM napsal:

          Pani Kočka, k Vašej poznámke o krutosti knižiek (dávam to sem, aby ste to našli). Tiež som niektoré knižky nedočítal (napríklad aj 1984), lebo niekde som mal pocit, že už je tá krutosť samoúčelná alebo je viac odrazom krutosti autora, než jeho postáv.
          Keď autor urobí esenciu tých najväčších krutostí (ktoré sa aj naozaj stali, to nepopieram) a zhustí ich do malého priestoru, tak dokonca znetvorí predstavu, ktorú si čitateľ vytvorí o danej dobe. Keď chce niekoho charakterizovať ako nevyspytateľného a mimoriadne krutého, nemusí popísať do detailu všetky jeho krutosti, stačí jedna – dve. Podobne v živote sa človek s takou krutosťou stretáva skôr zriedka, ale zostane trvale v pamäti. Keď sa potom daná postava objaví na scéne, človek si na to spomenie a tá hrozba visí vo vzduchu. Ľudia v danej dobe žili skôr v takejto atmosfére než potácaním sa od jednej krutosti k druhej.
          Dobre, že ste tie knižky odložili, neprišli ste o veľa.

          To se mi líbí

    • lujjza napsal:

      „…Citát třetí, Rozprava první, kapitola osmapadesátá…“
      a
      „…Rozprava druhá, kapitola čtrnáctá…“

      To se mi líbí

    • Slim napsal:

      Jasně Godotova ruka. Maki je dobrý autor. Abychom měli ještě jednoho, dovolím si dodat básničku ze svého dětství, třeba přijde někomu k chuti, .. po těch těžkých bojích

      Narazil jsem na ní dnes náhodou, a je ve slovenštině.

      Samuil Jakovlevič Maršak: BATOŽINA:
      Podala dáma batožinu:
      kôš malín,
      melón,
      mandolínu,
      zrkadlo,
      kufor,
      lehátko
      a jedno čierne šteniatko.
      Vydali dáme pri okienku
      skontrolovanú potvrdenku,
      že prijatá je batožina:
      kôš malín,
      melón,
      mandolína,
      zrkadlo,
      kufor,
      lehátko
      a jedno čierne šteniatko.
      Zriadenec v modrom obleku
      pokládol všetko do vlaku.
      Hotovo – leží batožina:
      kôš malín,
      melón,
      mandolína,
      zrkadlo,
      kufor,
      lehátko
      a jedno čierne šteniatko.
      Len čo vlak vyšiel zo stanice –
      Hup! Šteňa z vlaku do pšenice.
      Hodinu bol vlak v pohybe –
      začali pátrať po chybe.

      Preratúvajú batožinu:
      kôš malín,
      melón,
      mandolína,
      zrkadlo,
      kufor,
      lehátko…
      priatelia! Kde je šteniatko?
      Vlak zastal. A vtom spod kolies
      vyliezol veľký čierny pes.
      Nemohli robiť už nič iné –
      naložili psa k batožine,
      k zrkadlu,
      kufru,
      lehátku…
      A všetko bolo v poriadku.
      Pricestovali do Nitry.
      Staničný nosič číslo tri
      Na káre vezie batožinu:
      kôš malín,
      melón,
      mandolínu,
      zrkadlo,
      kufor,
      lehátko
      a za ním vedú šteniatko.
      Vtom šteňa hrubo zavrčí
      A dáma tenko zachrčí:
      – Zbojníci! Diabli s ľudským
      menom!
      – To je môj psíček s rodokmeňom?
      Šmarila o zem batožinu:
      kôš malín,
      melón,
      mandolínu,
      zrkadlo,
      kufor,
      lehátko…
      Vráťte mi moje šteniatko!
      Hneď povieme vám svoju mienku.
      Ukážte, pani, potvrdenku!
      Je na nej táto batožina:
      kôš malín,
      melón,
      mandolína,
      zrkadlo,
      kufor,
      lehátko
      a jedno čierne šteniatko.
      Nuž a či je to
      nešťastie,
      keď šteňa cestou
      podrastie?

      To se mi líbí

      • NavajaMM napsal:

        Skvelý kúsok a výborný preklad Ľubomíra Feldeka.

        To se mi líbí

      • LB napsal:

        Krásná básnička a možná poněkud jinotajná. Rozhodně ne jenom pro děti

        Jak se jmenuje česká verze Maršakovy knížky?

        To se mi líbí

        • Slim napsal:

          Myslím, že Kolotoč. Ale nevím to jistě, teď jí mají vnoučata (které ale nebaví). Až si jí přivezu zpátky, možná z ní někdy udělám jednu nedělní poezii. Třeba z básničky Leningradský postilion, ta mě jako pětiletého moc bavila.

          Máte pravdu, ta prostota je jenom zdánlivá, ale to je vlastnost mnoha dobrých knížek. Třeba Švejka, to je neuvěřitelná postava, jen zdánlivě sprosťák a prosťák, ve skutečnosti neznámý hrdina své doby. („On nezapálil chrámu bohyně v Efesu, jako to udělal ten hlupák Herostratés, aby se dostal do novin a školních čítanek.“)

          To se mi líbí

  10. NavajaMM napsal:

    Obrovskou chybou nášho vzdelávacieho systému je žalostná absencia psychológie. Pritom je to alfa a omega v komunikácii. Komunikácia je základná zručnosť, keď chcete niečo predať – v tomto priestore sú to myšlienky.
    Nie náhodou preto skoro všetky seriózne tréningy obchodníkov začínajú psychológiou. Úspešní komunikátori a obchodníci sa musia naučiť vnímať jednu superdôležitú dimenziu človeka a tou je cit sebahodnotenia. Ak chcete komunikáciou dosiahnuť niečo iné ako urážku, musíte vedieť, čo by mohlo zasiahnuť cit sebahodnotenia protistrany a znevažujúcim narážkam do týchto oblastí sa musíte oblúkom vyhnúť. Sem patria narážky na výzor, rodinu, zdravie, postavenie, výšku platu, majetok a všetko, čo sa týka svedomia, teda charakter, integrita a náboženstvo(!).
    Obchodník, čo urobí takúto chybu, predá menej. Komunikátor, čo urobí túto chybu, sa v lepšom prípade dozvie, že je „zatraceně nebezpečnej blázen“, v horšom prípade sa už nič rozumného nedozvie.

    Ďalšou dôležitou vecou v komunikácii je rešpektovanie „súkromnej zóny“ okolo človeka. Multikulturalizmus by mohol fungovať, kým by šlo len o to, aby sme rešpektovali a tolerovali inakosť. Akonáhle však tá inakosť prestáva rešpektovať našu súkromnú zónu, tak je koniec.
    „Bieli otcovia zakladatelia“ (požičal som si od Hrocha pod článkom odvedľa) sú dobrí a skúsení obchodníci. Veľmi dobre poznajú to, čo, tu popisujem. Ak dnes tlačia multikulturalizmus do našich súkromných zón bez ohľadu na náš cit sebahodnotenia, tak ich cieľom nie je (a možno nikdy nebola) tolerantná spoločnosť založená na harmónii.

    To se mi líbí

    • lujjza napsal:

      Tu poslední větu tesat do kamene!

      Líbí se 1 osoba

      • blbíš napsal:

        … už za tu harmonii velkej souhlas, příteli!

        Vůbec si totiž neumím dát dohromady ani náznakem souvislost těch dvou slov:
        islám & harmonie
        dyť ani v těch základech jejich společenstev, tj. rodinách to u nich nefunguje podle měřítek krajin, kam se snaží nacpat! Z jakýho důvodu bych se měl v našich končinách nechat dobrovolně ovlivňovat jejich disharmonií? Prostě vím, že každá disharmonie stojí na počátku každýho zmaru? Copak to každej z nás nemáme vodzkoušený na vlastním těle, tj. zdraví? Maj nás za idioty?

        To se mi líbí

      • blbíš napsal:

        jo

        To se mi líbí

    • vera napsal:

      No a ta psychologie, ta mně u vysvětlení páně Jírovcova dopisu chybí, a přitom bych řekla, že příčina jeho psaní leží kousek hloubeji, než ve filosofickém uvažování.
      Všimněte si té části, kdy si stěžuje, že se o něj jako migranta nikdo nezajímal, nikdo se ho neptal na jeho život, dějiny jeho původní země. To přece muselo bolet…A mně vám tak přijde, že ty nové, agresivnější migranty, teď bere jako osobní vítězství nad zlým starým světem, který ho tak úplně nadšeně nepřijal, ačkoliv by křesťansky měl…no a pak je nepopostrčte…)
      27 roků v Kanadě mlčel jsem,
      kdo mi těch sto roků vrátí?
      Když jsem jim o Česku vyprávěl,
      kdekdo se začal mi smáti.
      Lehko se zasmát mi kdekdo moh,
      v Kanadě, v ústraní tichém.
      však vězte že smích jim nepomoh,
      když migranti přišli s batohem…

      Líbí se 1 osoba

      • blbíš napsal:

        tak za mě tedy ne, vero!

        možná, že je to mnohem jednodušší, kamarád co tam bydlí už pěknou řádku let jako utečenec mi jedou řekl:
        i> … tam nikdo nikoho nezajímá…
        To zřejmě bude ta červená nit, proč se pana Jírovce nikdo neptal na jeho život, dějiny jeho původní země.

        … ale ta Vaše básnička je od Vás krutá už proto, že víte/víme prdlajs o Jírovcovi a jeho osudu. Jeho Váš kousek hloubky náleží pouze jemu a po tom Vám, řekl bych, nic není, prostě to není fér!

        To se mi líbí

        • NavajaMM napsal:

          Priateľu, tá básnička pani Very nie je výsmešná ani krutá, ani nemám pocit, že by pána Jírovca znevažovala, to by sme jej krivdili.
          Myslím, že tou básničkou udrela na istý pocit z okolitého sveta, ktorý možno rezonuje v každom z nás, len my, čo sme neboli sto rokov preč, to tak nevnímame. A prvý raz som si to uvedomil pri tejto pesničke:

          To se mi líbí

      • Antimon napsal:

        Nezlobte se, ale to je dosti špatné a ještě více zlé … 😦

        Podle mně pan Jírovec tím myslel, že to prostě nikoho nezajímá kdo je kdo a odkud je. Tak jsem tomu rozuměl já.
        A propos, už jsem to tu jednou psal. Když zde něco napíše pan Jírovec, tak je to jako zašťourání klackem do vosího hnízda 🙂
        Má takový názor a je to jeho názor. Nikomu ho nevnucuje a pouze ho předkládá. Já mám jiný názor … no a? Píšu kvůli tomu vulgární sentence? Označuji ho za blázna? To, že jeho názor toleruji ještě neznamená, že s ním souhlasím a budu se podle něj řídit.
        Nemám v úmyslu dělat panu Jírovcovi advokáta. Na to mám příliš vyhraněný názor na emigranty, ale fascinuje mně ta hysterie, která se zde vždy rozpoutá.

        To se mi líbí

        • blbíš napsal:

          … poznámečku, Antimone!
          Vono je to někdy moc těžký a Vy to sám dobře víte, protože někdy je těžký oddělit názory od osoby jejich nositele. A je to ještě horší, když ty názory začínaj bejt už nenázory, ale reálně prosazovanou hrozbou, to pak houstne atmosféra a jde doslova o šťourání do vosího hnízda. Ta doba nastala, ale to taky dobře víte!

          Ale obecně souhlas s Vámi, pokud sme pouze v rovině názorů (nikoli v rovině úmyslnejch poťouchlostí), dávejme si do držky, ale nechme jejich nositele bejt!

          To se mi líbí

        • tata napsal:

          Antimone
          MYSLÍM že v tomto se mýlíte ,konkrétně hystérie……..je to z mála věcí v čem zde je jednotný názor,on tím sahá na to zakladní v čem se zhodnem.Každá reakce zpusobí odezvu otázka zní proč ho baví štourat ve vosím hnízde,bohužel ani argumentačně to nemá zmáknuté.Je přiliš moc dukazů které jeho teorie vyvrací.NEZLOBTE se pletete hysterii s obavou toho co považujem za zakladní princip přežití naší kotliny ano hraje v tomi i role že jsme zde žili on né má pocit že má povinost něco vracet.Jsou určité věci nazvu to narodními zájmi které spojí lidi tak odlišné jako třeba já a RITÍŘ to jde náká politika stranou

          To se mi líbí

          • Antimon napsal:

            Pan Jírovec není schopen zařídit, aby zde byli přijímáni muslimové, nebo aby se zde děly jiné nepřístojnosti. VYSLOVUJE SVŮJ NÁZOR. Nic jiného. To že se to Vám či komukoliv jinému nelíbí, je věc jiná. On má svoji (jinou) zkušenost a tu zde sděluje. Pokud máte obavu o „přežití naší kotliny“ je nutno se obracet JINÝM směrem, nikoliv na pana Jírovce. Ten to neovlivňuje a ani neovlivní. Abych citoval klasika: „Pláčete sice hezky, ale na špatném hrobě“.
            Když se tak na tu diskuzi zde podíváte, musíte vidět, jak se to podobá tomu muslimskému přístupu. Zásadní odmítání všeho jiného, pravdu máme pouze my a nikdo jiný, …. je to hysterie.
            Ač se Vám to nezdá, plně se s Vámi shodnu na tom, že současná situace kolem imigrantů se mi hrubě nelíbí. Máme zde dosti svých problému se zde již usazeným jistým etnikem (a to dlouhodobě) a měli bychom si to komplikovat ještě něčím jiným?
            Na druhou stranu mám osobní a dobrou zkušenost s lidmi z Iráku, Egypta a Libye. Pravda, byli to chytří a vzdělaní lidé. Proč bych se měl styku s nimi bránit?
            A o ničem jiném pan Jírovec nepíše.

            To se mi líbí

            • Bavor V. napsal:

              Problém je v těch chytrých a vzdělaných lidech a v jejich množství. Já mám radši ty chytré a vzdělané lidi v jejich původní vlasti, kterou rozvíjejí tak, aby odtud nikdo nepotřeboval v takovém množství utíkat.

              To se mi líbí

            • tata napsal:

              Není schopen zařídit,ale přesvedčuje nás že my myslíme špatně ,a copak se mu děje většina zde mu oponuje nenadává takže podle VÁS ON MÁ narok na názor a když mu já oponuji argumentuji už to je hysterie,mnohokrát jsem sním chtěl diskutovat snad na jednu vyjímku nikdy nevyvrací mé argumenty takže časem automaticky VÁS NAPADÁ PROČ TO DĚLÁ…….TA POSLEDNÍ VĚTA je uplně mimo já proti nim taky nic nemám jen je tady nechci,kde se tedy berou ty odpalovači,ty co najíždí autem do davu,kolik křestanu a evropanů se odpaluje tam…..

              To se mi líbí

        • peter. napsal:

          Pán Jírovec si za averziu voči svojej osobe môže z veľkej časti sám.Nie len svojimi názormi na prospešnosť multikulturalizmu pre Európu.Stále platí,že „povedz mi na koho strane stojíš a ja ti poviem kto si“.
          No a p.Jírovec sa nezmazateľne zapísal do povedomia divákov talk show p.Jílkové v Čt,keď sa postavil na stranu,ktorá obhajovala príchod imigrantov do Európy.Zúčastnil sa tej diskusie po boku smutno-smiešnej,no mimoriadny odpor vzbudzujúcej postavičky,ktorá sa nechala oslovovať „pane profesore“ a meno ktorej je Milan Kohout.Tento deviant sa v ČR vyznamenal okrem tohoto vystúpenia v Čt aj tým,že vylial svoj smradľavý ejakulát do krstiteľnice so svätenou vodou v jednom poľskom kostole.Keby niečo podobné urobil v mešite,už by bol po smrti.Od kresťanov ktorých tak nenávidí mohol očakávať len to,že ho niekto z nich vytrieska po papuli a nakope poriadne do riti.Tak nečakal a urýchlene sa vrátil do USA.
          Už si nikto nepamätá,čo p.Jírovec v tej relácii u Jílkovej povedal, no každý si bude pamätať,že stál vtedy po boku úchyla Milana Kohouta.
          Niekde nižšie je článok k diskusii s názvom Nomen omen.
          V súvislosti s p.Kohoutom ma napadlo,že aj priezvisko tohoto exota je použitelné ako príklad keď meno označuje aj vlastnosť jeho nositeľa.
          Kohout (kohút)je samec kura domáceho.Ako priezvisko sa vyskytuje pomerne často a v staroslovienčine sa samec kura domáceho nazýva ko.ot. Nomen omen!

          To se mi líbí

          • vonrammstein napsal:

            Skvěle!

            To se mi líbí

          • jaa napsal:

            Peter, poku dobře pamatuji, tak vždycky začal jako tady a vždycky jej Jílková utnula.-

            To se mi líbí

            • peter. napsal:

              jaa:
              On u tej Jílkovej mal tuším len jeden vstup a nepovedal nič,s čím by sa nedalo súhlasiť.Keď si dobre spomínam,tak hovoril o tom,že za tú imigrantskú krízu sú zodpovedné USA a NATO-štáty,ktoré tých imigrantov vyhnali zo svojich domovov bombami.Alebo tak niečo podobne.Ja len hovorím,že človek má dbať o to na ktorú stranu a vedľa koho sa postaví.Lebo prejde čas,na vyslovené názory sa zabudne a v pamäti ostane len…“to je ten,čo stál u Jílkovej po boku toho „…….“ na strane vítačov imigrantov.
              Mne názory p.Jírovca nevadia.Niektoré sú zaujímavé,iné menej a s niektorými nesúhlasím.
              Zdá sa mi,že p.J.J. je ovplyvnený životom v mnohonárodnostnej Kanade.Len to mnohonárodnostné spoločenstvo sa tam vytváralo celkom prirodzene celé roky tak,že kolonisti obsadzovali už vyľudnené územie prakticky bez odporu a s podporou vlády.Išlo o ekonomickú záležitosť a ideológia v tom osídľovaní nezohrávala úlohu.
              Multikulturalizmus v Európe je projekt ktorý je pretláčaný zhora,je postavený na ideológii (podľa mňa zvrátenej) a hlavne,je vnucovaný európskym národom zhora,nasilu a bez toho aby bola ľudu daná možnosť vyjadriť sa k tomu.To je nedemokratické.Je to obyčajný ľudskú dôstojnosť ponižujúci diktát.Diktát 1 % obyvateľov sveta vlastniaceho 90 % bohatstva sveta.
              Nemožno aplikovať skúsenosti s Kanady na to,čo sa deje v Európe.Sú to dve rozdielne veci a dva rozdielne príbehy.

              To se mi líbí

              • jaa napsal:

                Asi jsem to tu už psala, celkem chápu, že se mu možná kanadský multikulturalismus ííbí, ale bohužel u tak „údajně „vzdělaného a zkušeného člověka mne zaráží, že mu nedochází či zcela uniká několik , dle“ mého soudu“ podstatných věcí. Jednak, že imigrace, okupace, anektování – čertví jak se to dá ještě říct – probíhalo už od 16tého století. Čili migranti, okupanti a velmoci to tam kulturizovali vcelku po malých počtech aa vcelku pomalu a měli dost a dost času se tzv. seskládat. – a tím pro ně úspěšně.
                Taky nějak pozapoměl si vzpomenout, že z původního obyvatelstva zůstala necelá 3 procenta. JInak jsou to všechno -migranti, okupanti a pod. Je prd platný že tuším před2či 3 roky se premiér původním obyvatelům za tu genocidu a konání předků omluvil a veřejně, Dokoncr slíbil náhrady – o jeho plnění slibu ale nikde ani zmínka.
                ,Já se jej tenkrát ptala, jestli a jak se postaví k nutnosti úspěšné migrace i nutnost zlikvidovat evropské obyvatelstvo na ta kanadská 3 %. -neodpověděl.
                No a podobné je to s emer. Ale ti se neomlouvali. Také jsou tuším – taky jen 3% původních obyvatel…. Jinak všechno imigranti, dosídlenci a pod.

                Tož tak- Některým indeligentům to holt komlexně sice nemyslí ale o to víc jsou aktivní, aby je bylo slyšet. Kdo ví proč…

                To se mi líbí

            • tata napsal:

              no v té jeho reakci je dost zasadní sdělení,přesně vtom duchu ho ze obhajuje ANTIMON

              Její „diskutovat budou…“ je první nepravda, která tam zazní. V Česku umění diskuse již dávno zaniklo. Slova se valí z jedné strany na druhou a nikdo z druhé strany se ani na chvíli nezarazí, aby té první řekl „to je zajímavé“ nebo „tohle jsem nevěděl“.

              a vtom to je diskutovat umí jen on druhý ho nechtějí poslouchat………kolikrát se zde pan JÍROVEC ZUČASTNIL obhajoby svého názoru né vždy na nás vyhrlí své pravdy,VÍTE PANE Jírovec ONA TA vAŠE PRAVDA MÁ DVA KONCE,Vy sám vedete monolok a když s Vaším pohledem nesouhlasí diskutér je to neumění,zkuste se hlavně zamyslet sám nad sebou.

              dale obhajuje jak jeho přítel je mravný a jak mu nerozumíme,neplatí náhodou že někdo mravný musí respektovat co je bežné vté zemi,neplatí když mi nerespektujem kohota že on nerespektuje nás a uráží,co nás má zajímat jak to berou v USA

              Napadá mě situace, kdy Milan Kohout vzrušeně reaguje na výrok z druhé strany, že za cenu jednoho uprchlíka by se mohlo (u nich doma) vzdělat šest černoušků. Divák, který neví, že slovo černoch a o jeho variantě „negr“ v USA, kde Milan Kohout žil skoro čtvrt století, je tabu.

              Pro Kohouta je takový výraz stejně explozivní, jako by někdo řekl, že za cenu jedné stíhačky by mohlo sto židáčků získat PhD.

              Kohoutův oponent z Vizovic těžko ví, co se na této půdě v USA děje a že třeba majitel klubu NBA, Bruce Levenson, byl donucen klub prodat, protože jeho poznámka, že příliš mnoho černochů v publiku odrazuje bělochy, byla považována za rasistickou a poškozující pověst košíkářského podnikání.

              Kohoutovi kritici to také nevědí, a proto se zaměřují na formu jeho protestu, nikoli na jeho obsah.

              Na tomto místě musím připustit střet zájmu. Milan Kohout je můj velmi dobrý kamarád. Je to člověk nejen vzdělaný, ale i vlídný. S jeho názory můžete nesouhlasit, ale těžko je můžete vyvrátit. Milan je umělec, který nepřestal být člověkem. Používá umělecké prostředky k tomu, aby zviditelnil to, co považuje v současném světě za nelidské.

              V rámci této „umělecké licence“ Milan Kohout vlastně „krade“ show. Dělá to s nadějí, že se bude o „Jílkové“ dál mluvit.

              a to je chyba všech podobných pánů Jírovců vyžadují ohled a chápaní sveho pohledu ale bohužel jednostraně

              To se mi líbí

          • jaa napsal:

            Pro ty, co mají odpovídající přehrávací program v PC. Já nevím proč ale ani ve starým ani v novým to nejde spustit. Takže

            ČESKÁ TELEVIZE,MÁTE SLOVO – 11.6.2015 – POD NÁZVEM _- MÁME PŘIJMOUT KVOTY NA UPRCHÍLÍKY?
            Už na úvodním obrázku jsou vidět oba – jak Jírovec tak Kohout
            Kdo má zájem…..

            To se mi líbí

            • blbíš napsal:

              nebudu si to přehrávat!

              … mně úplně stačí Vaše ujištění, že tam pan Jírovec šel. Co by mě ale moc zajímalo, co přiměje vzdělanýho člověka se zúčastnit tak hloupýho překřikování? Že je to hloupý sem usoudil z jednoho celýho neuvěřitelnýho dokoukání tohoto pořadu na Nově (tak teď nevím, zda ta Vámi uváděná ČT není překlep), ale byla to taková síla, že sem si názor dovolil udělat již tehdy! Nemám tedy důvod koukat na pokračování!

              To se mi líbí

          • NavajaMM napsal:

            Vďaka za ten link na článok, Peter. Aj pri všetkej slušnosti sú to debaty ako či bolo skôr vajce alebo sliepka. Riešenie v nedohľadne.
            Pán Jírovec si nevie uvedomiť, že jeho výzva (inak sympatická), že nejdeme s verchuškou v hrách na násilie a vojny – že to znamená aj odmietnutie hry na utečencov.

            To se mi líbí

        • vera napsal:

          Uznávám, píšu neuměle. Ale neberu panu Jírovcovi jeho názor, ani ho neoznačuju za blázna. Spíš cítím lítost, Antimone. Názory se tapetujou do výkladních skříní, a každé ráno se vám může vyrazit nějaký jiný. Ale já se snažím vidět, co člověka vede k tomu, aby nějaký zastával, aby se ho držel, nebo aby ho změnil. Buď lepí k sobě kousky vět, a je to plácání bez kouska tepla, venku jsou toho plné noviny, co tady s tím… Anebo uvnitř pracuje srdce, a slova vycházejí odtud… A když vím, odkud slova vycházejí, mnohem lehčeji se mi na ně reaguje. Nemusím nikomu nadávat, že nám tady něco bere nebo něco dává. Můžu mu říct – vaše slova jsou smutná, pojďme si povídat o smutku, o tom opravdovém, co vás trápí, ono je trochu léčivé, být k sobě tvrdí…si tak nějak myslím, že k tomu jsou přátelé, aby se mezi nima mohlo jít do upřímna )

          To se mi líbí

          • Miluše napsal:

            Věro, vystihla jste to přesně. Jste výborný psycholog.

            To se mi líbí

            • blbíš napsal:

              jo!
              (docela hebká duše)

              To se mi líbí

              • vera napsal:

                jako kočičí tlapka, že – hebká dost, však s tajnou zbraní ) Pěkné, nejdřív mě rozseká, pak si to žehlí…opožděně, blbíšu – moc mě to pobavilo 🙂

                To se mi líbí

            • vera napsal:

              To je milá poklona, děkuju, Miluško (jestli vám za tu dobrotu můžu tak říct) ale tak dokonalá nejsem, to mi jen kdysi dávno někdo ukázal, že všichni nosíme masky, a jak je fajn nemít v sobě zdi, měla jsem prostě velké štěstí )

              To se mi líbí

              • Miluše napsal:

                A také myslím, že člověku pomáhá, když v sobě dlouho nepěstuje zášť a dokáže odpustit.
                Ať je to kdokoliv, kdo Vám ukázal cestu, jeho myšlenky padly na úrodnou půdu. Mějte se pěkně a hodně zdraví.

                To se mi líbí

  11. tata napsal:

    Proboha pane JÍROVEC,TOTO CO JSTE NAPSAL je hlavně k nepochopení že se zde podle mě nenajde jeden člověk co by souhlasil a vy to moc dobře víte pak člověka napadá jste masochista.Asi tak jako kdyby znás šel do skupiny co razí ten VÁŠ NÁZOR.nAVÍC V MNOHA SMĚRECH DĚTSKÁ ARGUMENTACE. TAKŽE SE pokusím na ni upozornit

    1/S panem Kalábem se shoduji v názoru na náboženství, respektive na církve. Z mého hlediska je úplně jedno, jestli si islámský pomatenec myslí, že ho v ráji čekají nějaké ženské, nebo jeho katolický protějšek vysvěcuje vědecké přístroje, tunely a zbraně.

    zde ač jsem ateista takže naboženství jakekoliv považuji jen za snahu někoho ovlivnit udělat zněj poslušnou loutku……….stím rozdílem že katolictví se zkulturnilo,nejde mu už o upalování čarodějnic,odpustku,jde mu jen o moc co sice také není dobré ale to vlastně jde každému,už člověka nepotřebuje uplně ovládat.

    NAPROTI TOMU ISLÁM zamrzl v minulosti,snaží se člověka uplně ovládnout ,a dodržovat vše co je defakto pro dnešní život pase,chce uplně člověka ovládat i jeho život obětovat v zájmu víry,to je opravdu nebetyčný rozdíl mezi těmito nabožensvími.

    hned dalším odstavcem navazujete že i křestanství bylo kruté ano bylo ale zkultivovalo se v rámci určité doby což islám ani náhodou,on v těch krutostech pokračuje viz vznik toho tvrdého,dobře je to popsáno 3 kroky islámu k nadvládě,církev už ty cíle nemá

    2/Myslím, že politici, kteří usilovně varují před islámem by měli věnovat energii na vysvětlení, že občanské a trestní právo stojí nad všemi náboženskými pohádkami a platí pro všechny, ať je někdo atheista, katolík, pohan nebo žid.

    toto je jen zastěrka kde nemá islám tvaří se mirumilovně,který katolický kostel vyzývá a slibuje povznesení za zabitého muslima ,kolik katolíků se opásá,naopak u muslimu a jejih víry je to časté.

    nezlobte se to nemužete přetlouc

    3/O tomto základním principu se nemluví. Objevila se náhražka, totiž požadavek, že přistěhovalci musejí přijmout „náš způsob života“. To je nesmyslný a v důsledcích nebezpečný požadavek, protože je nedefinovatelný.

    Troufne si někdo říct židům, že mají žrát vepřové, nemají nosit černé hábity, mít licousy v běžné společnosti neobvyklé, nemají stavět synagogy, mít vlastní školy a nemají popuzovat nás normální směšným kymácením při modlitbě? Jistěže nikoli, přestože to není „náš způsob života“.

    a zde je nevětší dětinskost vašeho argumentu.
    NAOPAK zpusob života je třeba zrovna nedavno jsem četl názor čecha co žije v KANADĚ DESITKY LET A POPSAL PŘÍKLAD,MLADÝ věděc muslim řešil že nemuže podat ruku šefové nebot by byl nečistý a ono mu to prošlo a prochází,prošlo by naší ženě tam že se chce chovat jak je zvyklá a těch případu jak to srovnávat je plno,píšete o židech jenže ty zde žijí staletí mají své komunyty a tam své zvyky dodružují,nenutí ovšem své okolí aby se jim přizpůsobylo což lidi jako VY davají zelenou nám vnucovat zvyky muslimů…………to je naopak zasadní oni zde nežili a jestli chtějí žít musí přijmout život zde,no jejich cil je předělat společnost na svou a vše ukazuje že podle vzorce co je popsan 3 kroky islámu,a příkladů je moc vzapadních zemí kde se v mnohých mestečkách už nedá evropanovi žít.

    jděte si stěmito kecami a pohádkami jinam,sprostý nebudu ale blbíš to vyjádřil tak,že líp se to nedá poslat VÁS s tímto někam,nejste sám kdožije v KANADĚ a mnozí píší jak je tabu psat o multi…. viz že mu projde nepodaní ruky

    To se mi líbí

  12. peter. napsal:

    Kresťanstvo sa v Európe plne etablovalo niekedy v druhej polovici 5.storočia.Súčasne s tým zanikol starovek a začalo obdobie stredoveku.Európa sa začala rozvíjať na troskách Západorímskej ríše ktorá sa zaslúžila o to, že sa stalo štátnym náboženstvom.V Rímskej ríši predchádzal kresťanstvu kult boha slnka Mithru – mithraizmus,pred ním to bol kult cisára(Augustus)a ešte pred ním to boli bohovia antického Grécka,ktorým Rimania len pozmenili mená a napr.z Dia sa stal Jupiter.Existenciu ľudstva vždy(!) sprevádzalo nejaké náboženstvo.Tak tí,ktorí dnes odsudzujú kresťanstvo a kresťanskú minulosť Európy, by mali pohovoriť aj o svojej predstave Európy bez kresťanstva.Čo teda malo nahradiť kresťanstvo v Európe, aby bol svet dnes lepší?Neodškriepiteľným faktom je,že za účasti kresťanstva vznikla najvyspelejšia civilizácia na svete t.j.Euroamerická civilizácia.Je pravdou,že cirkev má na svedomí hektolitre preliatej krvi nevinných ľudí,zločiny proti ľudskosti,pedofilné škandály duchovenstva a naposledy reštitúcie…ale mňa zaujíma alternatíva kresťanstva v možnom vývoji Európy od začiatku stredoveku do dnes.
    Ja si nemôžem pomôcť,ale tí zaťatí „bojovníci“proti kresťanskej minulosti Európy mi pripomínajú dnešných antistalinistov a komunistobijcov.Zo Stalina sa po jeho smrti snaží množstvo ľudí urobiť zločinca,vraha a sadistu.Robí sa to tak,že sa zamlčuje to,čo o ňom povedal W.Churchill cit.Prevzal krajinu s dreveným pluhom a odovzdal jadrovú veľmoc“kon.cit.a zdôrazňujú sa často nadsadené počty ľudí ktorých dal údajne zabiť Zamlčuje sa,že bez neho by dnes neexistovalo ani Rusko a pravdepodobne ani ČR.(a Izrael už vôbec nie).
    Alebo antikomunizmus spojený s rusofóbiou u nás má oporu v jáchymovských lágroch,v justičných zločinoch 50.rokov,v justičnej vražde M.Horákovej a potlačení Pražskej jari vojskami VZ.Áno stalo sa a treba o tom hovoriť.Ale prečo zamlčiavať aj pozitíva tohoto systému(mimochodom išlo o socializmus,lebo komunizmus nikdy nikde neexistoval ak neberieme do úvahy kibuce v Izraeli).
    Viem,že sa na mňa teraz zosype kopa kritiky a „palcov dole“.Tak len na objasnenie uvediem,že som sa narodil do katolíckej rodiny,no náboženstvo nepraktizujem a prikláňam sa skôr k agnosticizmu.Podobne som nikdy nebol komunistom a zase,nie preto,že by som ním nechcel byť,ale preto,že mi nikto takú možnosť neponúkol.
    Ja si myslím,že medzi vierou a cirkvou ako inštitúciou(RKC) je obrovský rozdiel a konanie cirkvi nemožno v žiadnom prípade stotožňovať s kresťanstvom.

    To se mi líbí

    • kočka šklíba napsal:

      Nevím proč by se na Vás měla sesypat vlny kritiky. V podstatě vše co jste napsal je pravda. I já, co opravdu katolické a i jiné církevní instituce nemám ráda, uznávám, že jsme vyšli z křesťanských kořenů, stejně tak naše civilizace. Jen jsem si jistá, že katolické instituce (a i jiné) by proti nějakému násilí neprotestovaly, pokud by jim toto násilí přineslo prospěch. Jako ostatně vždy když se ho ještě mohly dopouštět, případně v jejich jménu jiní.
      Nakonec tzv.“církevní restituce“ jsou svým způsobem násilím na občanech této země, dokonce i na těch ještě nenarozených.

      To se mi líbí

    • vonrammstein napsal:

      Takže kdyby Vám nabídli stát se komunistou, stal byste se jím? Tomu se říká síla charakteru.

      To se mi líbí

      • blbíš napsal:

        … to já zase měl s takovou velice tlustou a celkem normální kádrovačkou takovou domluvu, vone, protože byla tejden co tejden vysílána ředitelem k mýmu lámání, že když bude držet u mě v kanceláři hu .. ústa a číst si MS, že jí můj sekretář (slyšíš správně – sekretář) uvaří kafe(on totiž uměl nejlepší co sem kdy pil), tak dostane kromě toho kafe i sušenku. Žádnej charakter, natož sílu, sem k tomu nepotřeboval, stačí využít prachvobyčejných lidských slabostí!

        To se mi líbí

        • vonrammstein napsal:

          Mě nikdy nikdo nelámal, dával jsem už od puberty jasně najevo, co si o tom rudým dobytku myslím. (Mám na mysli členství. K placený spolupráci ano.) A i bez toho by mě v životě ani v čistě teoretický rovině nenapadlo uvažovat o tom, že bych do toho šel, kdyby mě někdo oslovil. Znám pár takovejch týpků z „undergroundu“, co vstoupili, aby se „zachránili“ před kriminálem atd. Všichni jednohlasně tvrdili, že jako mladá síla chtěj Stranu reformovat zevnitř. Část je mrtvá, další část se intenzivně uchlastává, zbytek na drogách. Nemám, co bych k tomu dodal. Krom toho, že svědomí existuje a Boží mlejny melou.

          To se mi líbí

          • blbíš napsal:

            … kdo kdy vedl nějaký stádo, většinou nemusel bejt lámán, protože zlomen už byl, ale občas se vyskytli týpci, co taky vedli a protože zlomeni nebyli, tak bejvali každou chvilku lámáni, vone, tak to už prostě chodilo! někdy to bylo směšný – viz. sušenky, a někdy to směšný vůbec nebylo

            To se mi líbí

      • peter. napsal:

        ˇAno šiel.O môj charakter vy starosť nemajte a myslieť si o mne môžete čo chcete.Poznám (poznal som)mnoho ľudí múdrych a vzdelaných ktorí v tej strane boli a ktorých charakter bol nespochybniteľný.Napr.môj dobrý otec.Dôstojník slovenskej armády,bojoval na východnej fronte,prebehol a na Slovensko sa vrátil s 2.paradesantnou brigádou čsl.armádneho zboru.Bojoval v SNP,bol ranený a vojna pre neho skončila v horách.Rok sa zo zranenia liečil,no nikdy sa mu zdravie celkom nevrátilo.Bol komunista,vedecký pracovník SAV a nikdy si nenárokoval žiadne výhody vyplývajúce z jeho účasti v SNP alebo v KSS.To je pre mňa autorita a nie ľudia s vašimi názormi.

        To se mi líbí

        • vonrammstein napsal:

          Chápu. Hledáte si omluvu pro vlastní zbabělost. Inu-u mě s tím nepochodíte.
          Vašeho otce neřeším, to byla hodně jiná situace a nepřísluší mi, abych se k ní vyjadřoval. Ale s Váma mám naprosto jasno. Zkuste mi pro zajímavost ten vztyčenej prostředník někdy nastavit před ksicht. Kontakt je u Bavora, zvolte si čas a místo. Jednoduchá situace, nebudete muset čekat, až Vám někdo něco nabídne.

          To se mi líbí

          • peter. napsal:

            Ach môj Bože!Už teraz som z vás celý posratý!

            To se mi líbí

          • jaa napsal:

            No víte VR nechtěla jsem se do toho montovat, ale jste typický katolík, co nevybočuje ani o milimetr. Tak pro Vaši informaci … kdysi jsem to tu psala – .pokud mne v životě někdo podrazil – , vč, příbuzných z obou stran/ se kterými skoro půlstoletí nekomunikujeme// – vždycky to byl katolík-
            Pokud mi , ač bezpartijní . dal někdo avizo , že se něco mele – bohužel to byl komunista. Ostatní většinou mlčeli a čekali jako to dopadne.Musím to přiznat ….. Sorry…..

            To se mi líbí

            • vonrammstein napsal:

              Jojo. Mlčeli jste a čekali, jak to dopadne. Zbabělost v prvním plánu.
              A ano, jsem typickej katolík. Když něčemu věřím, tak z toho neuhýbám. Kdo Vás kdy podrazil je mi u prdele. Já to nebyl. Mně udělali ze života peklo komunisti. A nedávali mi žádný avízo. Jezdil si pro mě ten dobytek do práce, domů, ve dne i v noci, držel mě na kachlíkárně dlouhý hodiny, aniž by mi řekl proč. Jděte s těma kecama do prdele.

              To se mi líbí

              • jaa napsal:

                ále kuš, ani číst neumíte…..

                To se mi líbí

              • jaa napsal:

                Tak to by mne zajímalo … víte je Vám podle Vašich sdělení k 50ce, – 27 … 23. Jak a proč by si pro Vás v tomtehdejším věku jezdili? to by mne zajímalo. ačli to není obvyklá mantra kecalů….Co si myslí že neumíme počítat a nevíme jak to chodilo.

                To se mi líbí

              • vonrammstein napsal:

                Protože jsem je neměl rád a dával to hlasitě najevo. To je něco, co si vy čekatelky nedovedete ani představit.

                To se mi líbí

              • RexusOrbis napsal:

                Dobrý den, tou kachlíkárnou myslíte asi tu velkou policajtovnu na Letenském náměstí, když se jede po Miladě Horákové od Prašného Mostu do Holešovic, po levé ruce Sparta,po pravé Letenská pláň, pak Letenské náměstí, tam kolmo vlevo Korunovační, přímo (mírně vlevo) Veletržní a mírně vpravo Milady Horákové a kolmo doprava do Letenského tunelu a mezitím po pravé ruce kachlíky obložený barák plný policajtů. Tak tam Vás drželi?

                To se mi líbí

              • vonrammstein napsal:

                Ne. V Plzni, U Jána. Ten barák pořád stojí. Každej není z Prahy.

                To se mi líbí

              • blbíš napsal:

                RexusOrbisi, skloňte hlaveň, je to průhledný až blbý. Tady nejsou zas takoví blbci, jak se domníváte!

                Slangově tzv. kachlíkárna = sídlo StB budova v pražské Bartolomějské ulici i dnes tam myslím je taky Policie ČR

                To se mi líbí

              • jaa napsal:

                No víte VR, kdybych mohla napsat jak se mi jevíte, po Vašich prezentacích zde, vč. Vašeho blogu, asi bych se moc nemýlila a asi by se Vám to moc nelíbilo. Takže se nebudu rozčilovat a na pár dní si dám od Vašich příspěvků pauzu. Jak říká klasik – je to marný, je to marný…..

                To se mi líbí

              • vonrammstein napsal:

                To uděláte moc dobře, už Vás taky začínám mít plný zuby.

                To se mi líbí

          • NavajaMM napsal:

            Ale chlapi. Držte sa od seba radšej aspoň 300 km. Ešte vás bude treba oboch.

            To se mi líbí

            • vonrammstein napsal:

              Já vedle toho za barikádou ležet nebudu. Furt bych se musel ohlížet, aby mi to nevpálilo kulku do zátylku s pokřikem Allahu Akbar!!

              To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                Nechte toho!!!

                To se mi líbí

              • NavajaMM napsal:

                OK, budete stáť vzadu ako posledná bašta – cisárska stará garda 😉

                To se mi líbí

              • vonrammstein napsal:

                To je v rozporu s mojí mentalitou. Ale potřebuju, aby byl spoleh i na ty vzadu. Že mi aspoň podaj náboje. Ne že mi vrazí bajonet do ledvin.

                To se mi líbí

              • blbíš napsal:

                … no vidíte, Antimone a já už rezignoval na odpověď na Vaši reakci z 18:31h. a … a tady se vonovi nechtěně podařilo Vám dát ucelenou odpověď v kostce! Tak nějak bych asi viděl tu naší budoucnost s Vaši dobou zkušeností s chytrými a vzdělanými lidmi z Iráku, Egypta a Libye.

                To se mi líbí

              • Petrpavel napsal:

                Bavore, vzpomeňte si za co (za nic) jste de facto zablokoval mě. Jste srab nebo to druhé, horší.Tak blokujte (mě).

                To se mi líbí

              • blbíš napsal:

                Bavora vynechejte! Neumíte číst? Napomíná nás tady a evidentně to nepomáhá, může udělat pouze jednu věc, abyste byl spokojenej. Jako to udělal taras! Tam je taky klid a mír a … a mrtvo! Ale on to neudělá, alespoň v to doufám!

                To se mi líbí

              • cobolik pacholik napsal:

                ja hej,ktory komunista bude kurva ihned odjebem a ty rovny s tymy budem pokope,dalej treba pamatat,ze sama komuna zarytych komunistov zajebavala a prinajlepsom odstavila na vedlejsi kolej ,za vojny ich mordovano jak kurva,bo z presvedcenia davali v sazku vsetko,tak isto tych co bojovali na zapade,kto dumal demokraticky hore maliniakom isiel,bo ja dumal,ze keby v 48 roku bola vyhrala demokracia nasho typu teraz,na milion % by v 89 delnicka trida s narodni frontou zajebala pravdu a lasku,bo kukaj jaky to sme vyjebanci,ked sa taky premocny disidenti nestitili najebat z tej neslobodnej komuny,my vlastne opakujeme toto,co bolo,len v maksom vydani,neposiela sa na uran,ale na pracak,kdesi je chyba a to v nasej mentalite,proste sme tak stavany,kopa za vojny nedonosila na druhych,bo nebude kokot,ale da sa povedatt iez kolaborovala,bo ceska delnik makal a slovenskej rolnik ho nejebalo,ked zidkov posielali do plynu a este sama HG mordovala svojich,jasne to pohlad teraz a sam som hovno zazil,co by som mal drzat klapacku aspon o vojne a urane,ale co som uz zazil ja,musim pravdu povedat sme smejdi ja tiez,moje mozole a dane z nich podporuju ameriku,nesuhlasim s niektorymi vecami,co cini amerika a driem a platim dalej dane,moze niekto namietat,ze pisem docista kokotiny?
                ja dumam hlbkovo a nemam ani potapacsky kurz a tusim,ked tak budem este hlbsie dumat,prinajlepsom skoncim v pakarni…

                To se mi líbí

              • cobolik pacholik napsal:

                ked do mna pisane,ja neporozumel,vysvetlit lopatakovy polopaticky, bo ja nie david copperfield…

                To se mi líbí

              • blbíš napsal:

                tak jó, poslouchej!

                Když ti máma něco vysvětlovala, a Tys furt nechápal, jak si buď nechtěl, nebo si byl tak blbej, tak jak Ti to nakonec do tý Tvý kebule natloukla?

                Nebo tvoje učitelka, jen si vzpomeň na ty její jednoduchý, názorný argumenty, který, když si nechtěl chápat, tak je doprovodila patřičnejma pohlavkama!

                Tak takovej po staletí osvědčenej, názornej a zcela srozumitelnej způsob výkladu, který i na blbcovi zanechá nějakou stopu, se nazývá – p o l p a t i c k ý, prostě, jakoby se Ti vědomosti měly dávkovat po menším množství, zato pořádnou lopatou, s kterou by Tě klidně mohli přetáhnout po zádech, pokud bys vykazoval obzvlášť velkou nechápavost.

                Je to už jasný, nebo to chceš po menších dávkách, zato o to větší lopatou, ty moje záře nad Kladnem?

                To se mi líbí

        • Zdena napsal:

          Peter píše jako moudrý člověk, vonrammstein jako zaslepený nenávistník. Než takový křesťan, tak to je mi milejší černoch a muslim v jedný osobě. Jednoho takového znám je to pan doktor ( dnes už primář)jednoho oddělení, kde jsem před důchodem pracovala. Tak tento černý muslim, měl k pacientům mnohem lepší, lidštější vztah, než jeden bílý mladý doktor (mimochodem zarytý ODS-ák po tu dobu, než šla ODS v roce 2013 ke dnu – to pak šupl k Babišovi). Toho černého zajímal v první řadě pacient, až pak prachy. U toho bílého, vyrůstajícího na základech naší křesťanské morálky to pořadí hodnot bylo obrácené.
          Jinak s tsunami připrchlíků ať z Afriky nebo arabského světa taky nesouhlasím. Ale když jich zde bude jenom jako šafránu, tak nás svou jinakostí obohatit mohou. 🙂

          To se mi líbí

          • vonrammstein napsal:

            Vem si Jírovec.

            To se mi líbí

          • blbíš napsal:

            mám silný obavy, že každej má o tý míře toho Vašeho šafránu jinou představu, Zdenko a v tom asi bude ten náš (a nejen náš) malér!

            To se mi líbí

            • blbíš napsal:

              … a já si dovolím pokračovat, Zdenko, protože si dávám ještě možná závážnější otázku!
              Kdy se z toho, co nás podle Vás může obohatit asi tak může stát ten šafrán, kdy se to podle Vás dá předem rozpoznat? Pokud se zamyslíte, tak na příchozích se to ani náznakem nepozná, oni ani ti profesionální dobroserové nedokážou rozpoznat dítě od dospělýho!!! Moc se obávám, že mezi příchozíma nebude ani ve stopovým množství vůle, toho Vašeho pana milýho primáře se sebou něco udělat ve jménu té proklamované integrace. Z toho vyplývá, že všichni ti „naši“, co se zaštiťujou tvrzením, že nemaj nic proti příchozím migrantům, co se samozřejmě hodlaj přizpůsobit, l ž o u, protože nejsou schopný ty „šafránovitý“ migranty ani náznakem rozpoznat, vytipovat, prověřit či jiným způsobem rozlišit!!! Prostě se stane jednoho dne, kdy to vzdáme, že ty všechny sem dovezený migranty mezi nás rozhoděj a vono to nějak dopadne, žejo! To zásadně odmítám, ten násilně sem tlačenej experiment bude stát životy našich spoluobčanů, protože nemám důvod si myslet, že tomu bude jinak než v zemích od nás na západ, tam to již pěknou řádku dní nese svý velice trpký ovoce!

              Takže chcete slyšet závěr? I když se Vám to líbit vůbec nebude, tak to radši vonrammsteina i jako zaslepenýho nenávistnýho katolíka, než toho Vám milejšího černocha a muslima v jedný osobě! Toho katolíka sem se už naučil za ty léta nějak zvládat, avšak případně nenávistnýho černocha či muslima, nikoli. S vonem si klidně dám do držky, ale předem dokážu rozpoznat výsledek, kdežto jak mohu skončit s nenávistným černochem či muslimem, to nedokážu ani náhodou odhadnout! Nehledejte v tom nějakou přitroublou xenofobii, fašismus či dokonce nacismus, hledejte v tom pouze sebezáchovnou úvahu starce, kterej přeci jen už něčím v životě prošel, aby mohl zodpovědně prohlásit, že to tvrdí nejen v zájmu svých dětí, ale i v zájmu Vašem a Vašich blízkých. My si prostě nemůžeme dovolit naši budoucnost vystavit nejistýmu osudu, opravdu ne!

              To se mi líbí

              • cobolik pacholik napsal:

                a ked sa ten nenavistny katolik na vsetko vyserie a emigruje do north korea,co potom?

                To se mi líbí

              • blbíš napsal:

                … buď si jistej, nenávistnej katolík by chcípl smutkem po tom jeho mixéru, to spíš north koreec emigruje k nám

                To se mi líbí

              • Zdena napsal:

                blbíši, já to myslela s tím šafránem asi tak jako že stačí už ti, co zde už jsou. myslela jsem na ty, co se už se zabydleli a zdomácněli. A s Vašimi závěry se dokážu ztotožnit.
                Jinak se zde mějte, jdu píct vánoční cukroví…

                To se mi líbí

              • blbíš napsal:

                – teď rozumím

                – to máte blbý, Zdenko, třeba mně se cukroví peče samo a vím, kam se ukládá do krabic. Jenže to mi taky je prdlajs platný, protože mi sladký zakázali a to cukroví, co ho získávám potají, to už není vono – spíš takovej menší domácí akční thriller, už jen schází, aby každej kousek cukroví měl na sobě připevněný evidenční číslo, to už nejsou vánoce co bejvávaly, ale doslova trápení starce.

                To se mi líbí

          • cobolik pacholik napsal:

            keby cobolik bol papez,tak ten bilej doktor by scernal od strachu a este keby som mohol byt ajatolah dokopy aj s velkym mufti,ten cernoch by bol biely od strachu,ze lieci tu prolhanu krestansku holotu a nakoniec zdenko,AFB ,ked pridu ty cierny muslimovia ,on nebude biely doktor,on bude branit teba a tvojich blizkych,bo ked kukam na tych vsetkych tam hore myslim vo vlade,ty,budu z bezpecneho azylu a ked zostanu doma,co vastina zostane,najvacsie kolaborantske kurvy,AFB skonci v plyne s komunistamy a ja idem spat,bo mi zacina kapkat na karbid.

            To se mi líbí

  13. blbíš napsal:

    hele, vone, přestaň se čepejřit a koukej vysmahnout to, co si včera slíbil Jírovcovi a dej si na tom záležet, rád si to – po šedých buňkách mozkovejch v TV – přečtu!!!

    To se mi líbí

  14. Antimon napsal:

    No, to snad nemá ani cenu komentovat …..
    Ale „blbíši“ stále věřím tomu, že nad zákonem schválnosti a svinstva v přírodě přeci jenom jednou zvítězí ta láska a dobro. Mám ale obavu, že už u toho nebudeme … 😦

    To se mi líbí

    • vonrammstein napsal:

      Tak tak. Láska a Dobro, tedy Bůh, rozhodně zvítězí. A my u toho budeme. Úplně všichni. Akorát většině z nás se to nebude líbit.

      To se mi líbí

    • blbíš napsal:

      bych si to tedy dovolil uzavřít, Antimone!

      … no konečně, že ste na to nakonec přišel sám, protože zcela jistě TO nemá cenu ani komentovat !!!

      Ale ještě Vám chybí ten pověstnej kousililínek, kterej Vás dělí od toho zcela nejdůležitějšího a nejhlavnějšího poznání a, bych si dovolil tvrdit, prozření!

      Už ani Vy, Antimone, ani Vám podobný tý Vaší přírodě proboha už nepomáhejte, nepodsouvejte, nevnucujete, nenapravujte, nepředělávejte, neubližujte … prostě JI jen nechte bejt, aby si sama plynula a sama si regulovala svůj odvěkej chod svýma sebezáchrannýma a sbečistícíma procesama tak, jak to dělala před tím, než sme se tady všici zbláznili!

      Všimněte si laskavě, kam se s každým byť i dobře míněným pokusem tý nejen Vaší lásky a dobra posunuli, kam sme se AŽ nakonec dostali a kde se momentálně UŽ taky nacházíme. Všechno se těm dobroserům pomocí tý pravdy, lásky a dobra doslova převrátilo na hlavu a jedno, jak to vlastně mysleli!!!

      UŽ proboha NE.

      To se mi líbí

      • blbíš napsal:

        ano můžeš ještě furt vybírat, já sem si taky vybral… s Herculem Poirotem sem strávil příjemnou chvilku, určitě, jak Tě tady čtu, příjemnější, než pokud bych zde dlel. Jeho šedý buňky mozkový byly pro mě mnohem příjemnějším společníkem, než si Ty

        „Náš“ Jírovec proto, protože pan domácí si ho sem občas zve, no a co? Máš pouze volbu mlčet, nebo plivat, zvolils plivání!

        Tvoje katolictví Ti nikdo neupírá, ale je evidentní, že mu děláš hanbu!

        No a : Kam jsem to kurva zase vlez?
        … no přeci ke stolu pana Bavora, bohužel pro ostatní, neumytej, páchnoucí a nechutnej

        …tak to asi tak budou všechny odpovědi na Tvoje otázky!

        To se mi líbí

        • vonrammstein napsal:

          Mlčet nebo plivat? Víc možností neznáš? Tak to je mi Tě líto, máš hodně omezený vnímání. Ale zas si asi budeš dobře rozumět s takovou Zdenou, jaa, nebo peterem. Těm tyhle dva mantinely taky stačej.
          Nevím, co sis šlehnul, žes najednou otočil o 180, ale to je Tvoje věc.

          To se mi líbí

          • blbíš napsal:

            neotočil, byla další možnost, dokonce 2x sem Tě tady vybízel, abys napsal, cos slíbil:
            1/ nenapsal si
            2/ nemlčel si
            3/ plivl sis
            na to si nepotřebuju šlehnout, to sou počty do tří.

            To se mi líbí

            • vonrammstein napsal:

              1/ jsem napsal, že se MOŽNÁ k něčemu z Jírovec vyjádřím, ale spíš ne. A Tobě osobně jsem to zopakoval. Hledá se to dost snadno, je to hned první příspěvek.
              2/ k mlčení jsem se nikde nezávázal, kvůli mlčení na diskuse nechodím.
              3/ nemám Jírovec rád a ono to ví. Mezi nesouhlasem a pliváním je jemnej rozdíl, zřejmě pod Tvý rozlišovací schopnosti.

              Pokud bych se tady chtěl k něčemu od plic vyjádřit, nebylo by to Jírovec, ale peter, jaa, a v posledku Zdena. Ale by mně to Bavor smáznul, protože pod takovou náloží upřimnosti by se hodovní stůl rozpadl na třísky.
              Zkrátka-když s něčím nesouhlasím, řeknu to na rovinu. Když se do mě někdo hnusně obuje, rozbiju mu držku. V tomto případě virtuálně, ale slušný to nebude. Pokud si tu představuješ samý přikyvovače, plný vzájemný lásky a porozumění, pak sem nepatřím. Pokud si tu může svobodnej pán bouchnout pěstí do stolu, když ho něco nasere, pak ano. Ale to nezáleží na Tvým soudu.

              To se mi líbí

              • blbíš napsal:

                … vedl si řeč o tom, zda „tam nemám víc možností“, nikoli o tom, cos mi osobně zopakoval!

                Ale všiml sem si už několikrát, že nejprve slíbíš, zároveň oznámíš, že jako možná, když tedy budeš mít čas a pak se na všechno vykašleš! Ale na co s přehledem nikdy nezapomeneš, kolem sebe pořádně začoudit a ukřivděně ukázat svoje svaly všema napadenýho, nepochopenýho a ukřivděnýho katolíka. To se milej zlartej nemůžeš divit, že to kolem toho stolu, kromě Tebe, nevyhovuje nikomu!

                … svobodnej pán bouchnout pěstí do stolu…
                nebo
                Bavore, vzpomeňte si za co (za nic) jste de facto zablokoval mě. Jste srab nebo to druhé, horší.Tak blokujte (mě).
                Fakt už nechápu, co všichni tady (Lex, von, PP, kchodl atd.) od toho Bavora vůbec vočekáváte? Zkuste vy sami vést podobnej blog s takovou svoločí, kterou tu představujeme my, co se neumí chovat, co ho ani náznakem neposlouchá, co nepochopí, že furt nemůže sedět za sklem a hlídat nás jako parchanty a pak mi ukažte, jak spravedlivě soudcujete, blokujete a zastáváte se … děte s tím do háje!

                To se mi líbí

              • vonrammstein napsal:

                Když nechápeš dvakrát napsaný s jasným významem, neumím Ti pomoct.

                To se mi líbí

              • blbíš napsal:

                … no hlavně, že alespoň urolog mi pomohl, to vostatní není zas tak úplně důležitý

                To se mi líbí

      • blbíš napsal:

        kam sme se s každým, byť i dobře míněným…

        To se mi líbí

  15. vonrammstein napsal:

    To není MŮJ Jírovec! Slovo NÁŠ tedy není na místě. Jestli ho chceš, nech si ho.
    Já nemám televizi už cca 5 let, tudíž ani představu, co za hrůzy tam chodí a co tam žvaní. Zprávy mám na netu, koukám na filmy. Koukat na Jílkovou (tu si pamatuju) nebo Jírovec nechci. Ještě
    pořád žiju v době, kdy si můžu vybírat.

    To se mi líbí

  16. vonrammstein napsal:

    Zbabělí sráči minusujou. To tu kurva nikdo nemáte páteř? Nebo aspoň chrbticu? Kam jsem to kurva zase vlez.

    To se mi líbí

    • cobolik pacholik napsal:

      a mne dali malo palcov,mne jedno jake,len nech ich bude do osalenia,jak ja ti zavidim AFB,ze ti tie palce davaju,ja by sa posral od radosti,tak sa snazim rozumne pisat a tu ma ignoruju,aj v amerike ma ignoruju,nezaujima skade som prisiel ,jak jirovce v kanade co je pravda,tu kazdy sam na svoj chuj,co dobre aspon ja tak mal a zakalilo ma jak svedsku ocel,musim upozornit,ze jirovca neponizovat,jak emigrant nemal lahko,nemate sajnu,jak treba robit ci vediet,on nerobil na stavbe a konkurencia tu,kurva zajebista,len neviem preco sa vratil zit do ceska,mna sa najviac burani pytali,ci sa na starost vratim,ja kurva neviem,kedy jebnem a nie toboz o nejakom duchode,podporovat kraj z mojich mozolov,ktory ma jebal do ucha,to nemienim a ked dozijem duchodu,co pochybujem mocno,budem ziadat,keby to bolo len 10 eur dochodok,na ktory ked budem mal pravo,nejaky soudruzy ma mozu napadnut,ze stat do mna investoval,co sa neumykam,ale aby internacionala vedela,ze ja im barz dobre zaplatil v U$D desiatky tisic.jeden antimon,meno vysadku pamatam sa zastava jicka,co sa netreba zastavat,jicko volny clovek,volne napisal a pepici tiez volne reagovali,ja som vystihol najlepsie,nie najlepsie,ale perfektne,co tu kazdy vie,ze keby sa pisala taka diskuzia v 78 roku,nikto by nic nemal proti jirovcovy,len jina doba,proste jirovec chce pepikom dokazat,jirovec je lepsi od misonara v papui,ked isiel prevracat tych ludojedov na vieru a nestihol vela nadristat a uz ho piekli,proste jirovec,nie je nejaky debil a tiez nepise do debilov,len sa proste nerozumeju obe strany a ja som za ,aby sa ani nerozumeli bo tak ma byt,stat kazdy za svojim a byt sa za to na krv,raz v nasom butakove kostol s husitskou vezou a doteraz ho neprerobili v nasom burakove maju uctu k husitom,jak pepici,ked na zizkove drzia leva s tymy kopeckami,za to ja taky pojebany cechoslovakista, a neviem,ci nie som potomok husitu,bo neverim,ze take nabozne vojsko,by stratilo seualny pud,hezky som tu zase napierdolil a este ma zaujima co duma hudacek,on tiez bol v kanade ja tiez 4 dni.

      To se mi líbí

      • vonrammstein napsal:

        Pochybuju, že by do tohohle mixéru naskočil, proč taky.

        To se mi líbí

        • cobolik pacholik napsal:

          tam som pisal vyzsie,bo neviem ,co tu tlacim a predtym som pisal,ze ja by s komunistami stal a ty pisal o alahistoh,ked som porozumel a ked docista pisem od veci jak ty dumas,masli si nehodim,jak som pisal na nie david copperfield.

          To se mi líbí

  17. cobolik pacholik napsal:

    nepisal som vyzsie,ale k tomu komentaru tu,kurva ,ale ssa mi pojebalo,vyzera,co mi nejak nevadi,ja viem,co dristam a ze poprehadzovane a namiesane,vyvolam u citatelov chut po mysleni,tak by sa dalo povedat a tie palce k tomu,bo malo a ked sa to nezlepsi idem do tarasa a ani neviem,co to je,ci tabk,ci klobasa….

    To se mi líbí

    • blbíš napsal:

      nick taras patří jednomu starýmu troubovi, co trestuhodně promrhává svůj talent na komentářích vo blbý politice … takže vlastně máš pravdu, něco jako tabák či klobása, vono to v samým důsledku přijde vlastně na stejno. Kdybych to uměl, dal bych Ti odkaz na jeho špicovýho kocoura, já ho vopravdu nemám! Ale snad přítel Hudec by Ti mohl pomoci, zaznamenal sem, že i jemu se jeho kocour moc líbil,

      To se mi líbí

      • Hudec napsal:

        Kocour se mi líbil nadmíru a podívám se po něm.

        To se mi líbí

        • Hudec napsal:

          Tak tady ten Kocour je. Obdivuhodné…!
          http://www.kaaden.ufouni.cz/pub/Kniha/str1.htm

          To se mi líbí

          • blbíš napsal:

            čobole,
            doufám, že oceníš snahu Hudce a že si něco z toho přečteš!!!

            docela by mě zajímal Tvůj kuk (… jestli jako furt klobása nebo tabák … nebo třeba něco úplně jinýho?) … tak dej vědět!

            To se mi líbí

            • cobolik pacholik napsal:

              hudacka a jeho snahu neocenujem,on vyzsia cenova skupina,cital som 9 poviedok,mna taka beleteria neoslovi,bo ja hrubo kresany…sam vidis,ze ja to rodene hovado a nie herec,co cita chvilku nedelnej poezie….

              To se mi líbí

              • blbíš napsal:

                … i to může bejt kuk!
                Stejnak si myslím, že tu „beletriu“ potřebuješ, jen si na to ještě nepřišel, neboj dočkáš se!

                To se mi líbí

      • blbíš napsal:

        dík příteli, možná, že se čobolovi bude líbit

        ale mně ste udělal velkou radost, to se na Bavora vykašlu a nasadím ho večer ke kafíčku a cukro… ach jó, tak bez cukroví, ale to nevadí, očekávám, že kocour ho plně nahradí

        samozřejmě, že mělo bejt:
        taky jednomu starýmu troubovi … ,
        pokud se to někoho dotklo, omlouvám se, ale nemyslel jsem to zle, spíš tak, že NÁS STAREJCH TROUBŮ je poměrně hodně a děláme neodpustitelný kraviny…

        To se mi líbí

  18. Slim napsal:

    Tak abych obrátil list. Andrej má zítra křest ohněm v Bruselu.
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/primy-prenos-andrej-babis-prijel-autobusem-do-snemovny-ukazat-svuj-vladni-tym-40676?dop-ab-variant=&seq-no=1&source=hp

    Uvidíme jak si povede. Slyšel jsem od bruselského zpravodaje rozhlasu hodnocení jeho jazyků:
    Výborná franština, velmi dobrá němčina, solidní angličtina. Na večeři (bez tlumočníků) má sedět vedle Macrona, třeba nás něčím překvapí. Rozhodně je verzírovanější než Špidla, o Sobotkovi nemluvě. Jak budou přijaty jeho ideje, to uvidíme. Zatím naše vystupování v Bruselíku strádalo malým sebevědomím a nedostatkem vlastní podložené iniciativy.

    To se mi líbí

  19. kočka šklíba napsal:

    http://www.parlamentnelisty.sk/arena/monitor/Svedi-nezvladaju-platit-migrantov-potom-koncia-na-ulici-A-taky-to-bol-slavny-socialny-system-295848?utm_source=fn1&utm_medium=fn1&utm_campaign=fn1
    Nevím, jestli je to tak jak píší ve slovenštině, odkaz na originální článek tam je, ale neumím anglicky. Ale pokud ano, i kdyby jen zčásti, tak jednak jsou Švédi naprosto blbí a za druhé už se asi nebudeme snažit být jako oni co? 😉

    To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.