Máš zaplacené daně, uhlíři?


Tuto větu z pohádky o pyšné princezně zná asi každý. I tom jak se vlastně výběrčí daní k onomu uhlíři dostal. Uhlíř jej vzal pod svou střechu ve snaze pomoci tvoru v nouzi.

A podobným způsobem jsem si já nastěhoval do domu svou osobní Finanční správu. Jakožto vyznavač života šlechtice ve století XIII. a XIV. pochopitelně neplatím penězi, ale v naturálních dávkách. A ty jsou jednak pevně stanovené, jednak příležitostné. Výběrčí se docela rozumně řídí tím, že vždy je nutno ponechat plátci tolik, aby přežil a mohl příště znovu zaplatit. Proto jsou i ty dávky nízké. Jenže za ty roky, co u nás žijí, by to nějakou tu korunu také dalo. A tak jaké jsou ty dávky?

Každé ráno podle počtu přítomných výběrčích 2 – 4 Smetanky do kávy
Stejně tak jednomu výběrčímu odlití mléka do odměrné nádoby
Pokud se připravuje jakýkoli oběd z masa, podle počtu přítomných výběrčích všechny odřezky patří jim.

Teď už jste jistě pochopili, kdo že jsou ti výběrčí. Ano, jsou to naši domácí vládci, tedy kočky a pes.

To ovšem není vše, co se jim musí dávat.
Při každém návratu domů je nutné podrbat psa.
Každé ráno je nutné podrbat psa.
Pokud  pes přijde z procházky s druhým členem domácnosti, ten, který byl doma musí podrbat psa.
Pokud se doplňují kočičí granule do pohotovostní nádoby, musí se nasypat i psovi.
Pokud se doplňují psí granule do pohotovostní nádoby, musí se nasypat psovi mimořádná dávka.
Jakákoli „údržba“ psa se platí ňaminkou. Například vytažení klíštěte – 1 ks
Čištění uší – 2 ks (za každé ucho 1 ks)

Možná si řeknete, proč ty vyděrače vlastně nevyhodíme na mráz?
No přece proto, že jsou to naši mazlíčci. Vrací nám to svou zvířecí láskou a jenom jejich přítomnost sama je uklidňující. A jak známo, nic není zadarmo…

Příspěvek byl publikován v rubrice Bavorovy poznámky se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

50 reakcí na Máš zaplacené daně, uhlíři?

  1. blbíš napsal:

    …se zrovna koukám na ty naše čtyry, po vyhřátý podlaze a monitoru se povalující mamlase a nemám zrovna takovej bůhvíjakej silnej pocit, příteli, že by to Vaše „Vrací nám to svou zvířecí láskou…“ bylo ekvivalentní k množství denně do misek dodávanýho Whiskasu … bych skoro řekl, že mě maj na háku!!!
    P.S.
    zrovna to sděluju tomu nejbližšímu mamlasovi co mi leží na druhým CRT monitoru a to, že mě má na háku viditelně demonstruje tím, že se ani neobtěžuje na mě nasměrovat ucho, jak moc ho nezajímám!

    To se mi líbí

  2. NavajaMM napsal:

    „Vrací nám to svou zvířecí láskou…“
    Nielen to. Ony tieto tvory majú iný typ múdrosti než ten, čo nám vtĺkajú do hlavy v škole. Zdá sa, že o tom v niektorý pondelok napíšem trochu viac.

    To se mi líbí

  3. Hudec napsal:

    S tvými kočkami jsem se ještě neseznámil, ale pes je sympatický a vstřícný tvor. To buď rád.
    Co ty s kočkami a psem, to já s vnuky. Drbání/pohlazení vyžadují stále méně, ale ostatní daňové taxy se neustále zvyšují, rozhodně výrazně nad míru inflace.
    🙂

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Kočky mají zvláštní dar. Před každou návštěvou se někam ukryjí a vylezou přesně v okamžiku, kdy je zase „čistý vzduch“. Sice se s nimi nemohu pochlubit, ale na straně druhé jejich ostražitost je přece jen trochu chrání. Měl jsem dokonce kočku, která se dovedla vypařit, jakmile veterinář, kteý jel k nám, přijel k ceduli. Takže s tím je zase velký problém.

      To se mi líbí

      • K-k. napsal:

        známá tvrdila, že když se domlouvá s veterinářem, aby k nim přijel (zvěřinec měla početnej, vozit to někam by bylo náročný), tak musí volat z místa, kde není žádná kočka na doslech, jinak prej v dohodnutém termínu nikde není ani kočičí chlup… 😀

        To se mi líbí

        • Bavor V. napsal:

          Ono na těch pověstech o čarodějné moci koček asi něco bude… 🤔🐱🐱🐱🐱

          To se mi líbí

          • K-k. napsal:

            Náš archivní kocour Matěj se cítil pánem a vládcem archivu. Ráno, když se přicházelo do práce, seděl vedle knihy příchodů a dozíral – nevylučuju, že měl někde v kožichu schované hodinky a kontroloval čas. Já měla to privilegium, že když jsem přišla do práce, kocour mi běžel naproti – pádil dolů po schodech a při tom mňoukal, výsledkem bych dost neuvěřitelný zvuk, takové nějaké kostrbaté mňoukání. Já pak měla za úkol vzít ho do náruče, vynést ho zas po těch schodech nahoru a při tom mu lichotit, A on celou tu dobu mňoukal a vyprávěl mi, co všechno se v noci v archivu dělo. Pak se nakrmil a zalezl mi do přiruční knihovničky do takové škvíry mezi svazky Ottova slovníku naučného a tam usnul. Byl to vzdělaný kocour! 😀

            To se mi líbí

            • NavajaMM napsal:

              🙂 Pozorovaním nášho kocúra som sa naučil veľa z mačacej reči. Môžem dosvedčiť, že mačky si veľmi často komentujú, čo sa deje. Doslova je to „samomluva“. Dokonca osobám vo svojom okolí dávajú vlastné mená. Týmto pozorovaním som zavrhol školské poučky o tom, že zvieratá nemajú druhú signálnu sústavu. Majú a používajú.

              To se mi líbí

              • K-k. napsal:

                Ts – němá tvář! Nesmysl! S archivními kocoury i s mými psisky se dalo docela pěkně si popovídat! A nejlepší bylo pozorovat oba moje psy, jak se mezi sebou domlouvají a vymejšlejí taktiku, jak ze mne něco vymámit. Protože jsem předem věděla, o co jim jde, tak jsem jen sledovala jejich diskuzi: „Řekni jí o to ty!“ „Ty to umíš líp!“ „Ale tebe nepřehlídne“ – a končilo to oznámením půljezevčíka Kuby: „Já jsem tu náčelníkem, tak to uděláš, jak já říkám!“ Načež Kuba odešel sledovat události z pod stolu a velký halama Mikeš zůstal u skříně, nosem ukazoval tam, kde byl košík s psíma dobrůtkama a významně se na mne culil. A já šla nadílet. První ovšem musel dostat náčelníček Kuba! Když jsem se spletla, udělal na svého poddaného Mikeše takový ksicht, že dobračisko Mikeš okamžitě svoji dobrůtku vyplivnul, Kubík ji zhltnul, pak dostal svoji – a pak jsem teprve směla dát Mikešovi…,

                Líbí se 1 osoba

              • NavajaMM napsal:

                Presne. Vidieť, že ste výborná pozorovateľka. 🙂

                To se mi líbí

              • K-k. napsal:

                ona to byla nesmírná zábava, pozorovat je… 😀

                Líbí se 1 osoba

        • NavajaMM napsal:

          Náš kocúr presne vedel, keď som začal rozprávať o ňom. Len čo som spomenul jeho meno v akomkoľvek gramatickom tvare, otočil uši smerom ku mne. Inak nezmenil nič na postoji alebo činnosti, ale bolo zrejmé, že zameral pozornosť.

          To se mi líbí

    • blbíš napsal:

      nevím, nevím, příteli, ale to snad raději ty Vaše vnuky… teď sem sypal další z nekonečnejch dávek Whiskasu a všiml sem si, že ty mlsný potvory z toho přednostně vyžíraj takový granulky, co sou na sáčku deklarovaný jako taštičky s něčím (vím já?)!

      To snad vokoukali vode mě, já taky rád něco (zejména zakázanýho sladkýho), co vobaluje další sladkou mňamku, která v sobě navíc skrejvá ještě další a další báječný mňamky … a ne zrovna suchej rohlík.

      Dneska po vobědě sem závistivě koukal na holky, kterým táta (n i k o l i mně!!!) přivezl z Německa takový miniaturní štoličky (skoro taky granulky) v kterejch byly ukrytý všechny mně známý mňamky, který se o vánocích používaj, hlavně taky marcipán. Bylo to na dvě kousnutí, větší to rozhodně nebylo, tedy na dvě závistivý suchý polknutí, pokud bych měl za sebe říci úplnou pravdu, abych se vyjádřil zcela přesně!

      A víte co je na tom nejhorší, přátelé? Že holky jak vodrůstaj se už ani nesnažej mi něco schovat či pod stolem nenápadně podat. Stále častěji se už stává, že nevzrušeně prohodí k slintajícímu dědovi: …“ ty vlastně nemůžeš sladký, žejo?“… a je vymalováno, něco jako kůl v plotě! Ještě, že mám malýho vnuka a další vnučku na cestě, snad se láska a porozumění k bližnímu svýmu opět navrátí k našemu stolu!

      To se mi líbí

  4. Bavor V. napsal:

    Nevím Je to OT nebo ne? Ale nějak to s daněmi také souvisí

    To se mi líbí

    • LB napsal:

      Je to spíš hloupé, než OT.
      Milej džany by mohl něco zazpívat o Obamovu posledním roce. Nezaměstnanost kolem 5% (to se v US považuje za téměř plnou zaměstnanost) a ekonomika šlape slušně.

      Každej ví, že první rok dědíme po předchůdci. (Viz Topolánek rok 2007 – ten s nejvyšším růstem -po Par.) Tak steně Trump si teď užívá cizího peří a čeká se, kdy udělá tou svou reformou giga díru do rozpočtu.

      Pozoruju, že vaše příchylnost k CaW vás vede ke zcela obskurním agitkám. Oni totiž tihle zpěváčci pocházejí z červených států a politice rozumí na zcela primitivní úrovni

      To se mi líbí

      • Slim napsal:

        Jj. Obama srazil míru nezaměstnanosti z 10,1% někdy koncem 2009 až na 4,6% ke konci svého období. (A teď je 4,2%). Neudělal to ovšem sám, pomohli mu především Bernanke a Yellenová. Zatímco předchozí předseda Fedu Greenspan patřil k hlavním viníkům krachu předchozí bubliny a při slyšení před Kongresem jen kroutil bezmocně hlavou.

        Ovšem byl to tvrdý Rep. a pravičák s neomezenou vírou ve volný trh. Možná Bavor najde nějakého jižanského zpěváka, který ho bude oslavovat. Ostatně teď Yellenová končí a Trump tam jistě pošle zas nějakého experta na „woodoo economics“.

        To se mi líbí

        • Bavor V. napsal:

          Sakra, to jsem netušil, jak hluboko zajedu. Přitom to byla opravdu jen náhoda, že jsem „zakopl“ o pár těch písniček. Ostatně je tam i Big Bad Don(ald Trump), takže jsem tím původně nemyslel nic opravdového. Ale jen se vztekejte, sluší vám to 😛

          To se mi líbí

          • blbíš napsal:

            … jenže to někomu vyprávějte, příteli, zcela zbytečná věc!

            To se mi líbí

          • Slim napsal:

            Tak to se netěšte.. mně je přece jasný, že to je renonc, že to berete spíš podle svýho hudebního vkusu. 🙂

            Jinak byste totiž propagoval člověka, kterej podporoval ve 2008 na prezidenta McCaina. A z toho vás nepodezírám. Jó, vkus a politika, to je jako sex a politika.
            Mimoběžný veličiny

            To se mi líbí

    • berkowitz napsal:

      Tady ten Obama to vystihuje lépe :
      Barack Obama – Happy

      To se mi líbí

  5. Rosťa napsal:

    Copak domácí mazlové. Toho našeho psa jsme si přivezli z útulku vyděšeného, kulhal na zadní nohu a asi ho někdo kopl zespodu do krku ( dodnes i po letech je tam citlivý ). Okoupat, ostříhat, odblešit, zcivilizovat. No, zcivilizovat se nám ho podařilo částečně, protože už po čtrnácti dnech dospěl k názoru, že v jeho nové rodině chybí velitel a organizace vázne. Velmi rychle zjistil, že granule jsou fuj a pro jeho zdravý vývoj je nejlepší maso. Rád jezdí autem a celá zadní sedadla má pro sebe. A kdybych ho nevzal na ryby, považoval by to za flagrantní porušení Koaliční smlouvy. V pět odpoledne už dává jasně najevo, že je čas. Něco, jak Hujer Abrhámovi. Ale postel jsme uchránili. Když se rozhodl, že bude spávat s námi, tak jsme se ženou vstoupili do časově neomezené stávky a zvítězili jsme. Člověk si musí někdy dupnout.

    To se mi líbí

  6. ji5 napsal:

    V Kanadě jsme vždy měli kočky. Během let asi deset. Postupně je kosila auta a některé asi chytily nějaké lišky. První byl kocour Zuri. Byl to smolař, který se často domů vracel z toulek porvaný a zkrvavený. To pak ležel v kuchyni pod stolem, lízal si rány a žral antibiotika. Měli jsme Jonáše, který měl srdeční vadu a čas trávil ležením v krmítku v domnění, že mu budou lítat ptáci do huby. Měli jsme kočku Sazi, která lovila myši a nosila si je do své jídelní misky. Zajímavý byl kocour Mates. Ten se, coby kotě, jednou objevil před naším vchodem. Prý to zkoušel i jinde. Moje žena ho pustila dovnitř, nalezenec zamířil neomylně k misce, kterou tam měla Saze, najedl se a zůstal 14 let. Chodil za kočkama po celém maloměstě a to i přes dost frekventovanou ulici. Byl trpělivý, počkal až nic nepojede a přešel volným krokem. Když se vracel od koček do kopce a já u něj s autem zastavil, skočil dovnitř a nechal se odvézt domů. Taky jsme měli Ophelii. Tu jednou srazilo auto a protože přestala pít a jíst, vzali jsme jí ke zvěrolékaři. Stálo to spoustu peněz, ale nic na ní neshledali. Měli jsme jí tam vzít ještě několikrát, ale pak jí to přestalo bavit, vzpouzela se a prskala, aby nakonec usoudila, že když bude jíst a pít, tak tam už nemusí a bylo to. Zlomeného něco měla, protože do konce života pajdala, ale moderní digitalizovaný rentgen to neviděl. V Praze mám kočku Rozinku. Je to kočka bytová. Na rozdíl od těch dřívějších, které chodily ven, kdy a jak chtěly, se úlohy vyměnily. Ven chodím já a ona čeká, kdy se vrátím. Naučila se vyčítavý pohled typu „ty vole, kdes byl, nevidíš, že potřebuji granole?“ Teď spí na ručníku, který má na ústředním topení. Pak skočí na parapet a bude pozorovat ptáky. Taky jí zajímá vrtulník, který kolem občas lítá.

    To se mi líbí

  7. vonrammstein napsal:

    Trojská lávka

    Andrej Babiš: „Čau lidi, to s tou lávkou je otrasné. Říkal jsem to pánu premiérovi Sobotkovi dnes a denně, že musíme tu lávku opravit. Ale on radšej rešil jak prodat byty OKD Bakalom.“

    Okamura: „My v SPD máme nezvratitelné důkazy, že po lávce denně chodili muslimové. Co tam dělali? A proč nás o tom neinformovala zmanipulovaná Česká televize? Co nám tají?“

    Krnáčová: „Děláme maximum, abychom lávku zprovoznili v co možná nejkratším časovém termínu. Součástí lávky bude wi-fi a povede přes ní linka D. Odhadovaná cena je 700 milionů korun.“

    Fiala: „Pro potřebu rychlejšího jednání o budoucnosti lávky jsme vytvořili Demokratický blok tak, jak nám to umožňuje ústava. Pád lávky respektujeme, ale jak už stojí v našem prohlášení vydaným před pádem lávky, přes tuto lávku nebudeme chodit a nebudeme ani jednat o její opravě.“

    Kováčik: „Vy nám tu říkáte, že jsme stalinisté a nedemokratická strana, ale podívejte se, jak lávka dopadla po dvaceti sedmi letech fungování kapitalismu!“

    Kalousek: „Už před samotným pádem lávky jsem věděl, že spadne, ale bylo by nefér to oznamovat ještě před jejím pádem.“

    Bartoš: „O tom, zda podpoříme opravu lávky, bude přes víkend online hlasovat naše členská základna.“

    Svobodní: „Novou lávku ať si koupí, kdo ji potřebuje. Zásadně nesouhlasíme, aby se stát montoval do toho, kdo kde si jak přechází přes řeku….“

    Matěj Stropnický: „Jsem gay.“

    (NP)

    To se mi líbí

  8. Rosťa napsal:

    Trochu OT, ale moc se mně to líbí. To kdyby si vedle mě lehlo, tak půjdu spát na dvůr.
    http://www.novarepublika.cz/2017/12/olympijska-myslenka.html

    To se mi líbí

  9. blbíš napsal:

    z reakcí:
    milan9. prosince 2017 14:31
    Hm… Tak mi přijde, že Marit by slušely koule. No řekněte, umíte si něco takového představit vedle sebe při neplechách? Ale štípat dříví, zatímco bych s Olgou páchal neplechy – proč ne?

    To se mi líbí

    • blbíš napsal:

      nebo:
      Anonymní9. prosince 2017 8:55

      Když jsem poprvé uslyšel, že Lukáš Bauer je astmatik, myslel jsem si, že je těžce nemocný a litoval jsem ho. Jenže jak šel čas, zjisltil jsem, že astma je nemocí všech vrcholových lyžařů a postupně i to, že se léčí látkami, které lze u jiných lidí považovat za doping. Výsledek – špičkoví běžci zobou legálně a pod lékařským dohledem. Mají doping ze zdravotních důvodů POVINNÝ!!!

      …mi tak náhodou napadlo, Rosťo, von mezi těma dopingovejma doktorama z Mezinárodního olympijského výboru asi nebude náhodou nějakej felčar, co umí diagnostikovat astma, žejo? To asi bude nějaká neznámá, těžko diagnostikovaná choroba, žejo?

      To se mi líbí

      • vonrammstein napsal:

        Já teda astma mám. Že bych v padesáti začal vrcholově lyžovat?

        To se mi líbí

        • blbíš napsal:

          Hele, co já vím vo astmatu, tak za mýho mládí se tomu říkalo záducha, a pokud sem si dobře všímal těch lidí ním postižený (měl sem kolegu rozpočtáře), tak lapali po dechu při sebemenší námaze a měnili barvu jak chameleon a to především na fialovou až modrou. Prostě to bylo tím, že průdušky měli na šrot. No a teď si představ sebe v pozici vrcholovýho běžce na lyžích, kdy se nedostává kyslíku ani těm neastmatickým? Prostě po 30 m běhu na plno bys zmodral a to by asi tak bylo to poslední, co bys jako vrcholovej asi tak udělal. Takže ať dou s tím ti jedině čistý astmatický sportovci akorát tak do prdele a ať mě nelakujou.

          To se mi líbí

          • blbíš napsal:

            takže souhlas s:
            Anonymní9. prosince 2017 9:12
            Astmatici by měli závodit na paraolympiádě

            To se mi líbí

          • vonrammstein napsal:

            Přesně tak. Já měl z pondělí na úterý první astmatickej záchvat po dvanácti letech klidu-fakt jsem si myslel, že už od toho mám definitivně pokoj. A vypadal jsem přesně podle Tvýho popisu, než jsem někde napůl udušenej vykutal zbytek starýho prošlýho Ventolinu.

            To se mi líbí

            • blbíš napsal:

              to je mně moclíto,
              ale alespoň přátelé věděj, že se neustále a furt jenom lže a to i v tak evidentní záležitosti, jako je astma a vrcholovej sport!!!

              To se mi líbí

              • vonrammstein napsal:

                Ále, sere pes. Před těma 12+ jsem měl těch záchvatů 8-10 za sezónu jaro-podzim. Na jeden jsem skutečně skoro umřel. Pokud to bude chodit v intervalu dvanácti let, čeká mě už jenom jeden, maximálně dva 😀
                A jasně, vrcholově sportovat se s tím nedá. Ani podvrchově.

                To se mi líbí

              • Slim napsal:

                Vono astma je hodně variabilní. Mě stačí Seretide, ale ty spreje předtím byly slabý.
                Je to prostě případ od případu. Myslím, že Sáblíková je taky astmatička (nebo Quitová?)

                To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                Nebo Šarapovová? Ale ta nebyla omluvena.

                To se mi líbí

              • vonrammstein napsal:

                Ten neznám. Na dlouhodobej a preventivní účinek jsem míval Pulmicort. Teď mi plicařka napsala zas jenom ten Ventolin a Zyrtec, což je v prosinci nejspíš trochu minela 🙂

                To se mi líbí

              • Slim napsal:

                No tak to možná vyměňte doktorku. Já jsem zakotvil až u 3. doktora, ale tam už přes 20 let a je to v cajku. Myslel jsem, že Seretide znají všichni trochu silnější astmouši. Pulmicort jsem bral na začátku, ale nestačilo to.

                Je to práškovej kortikoid od Glaxa (předtím to byl Becodisk), dělá se ve trojí síle, možná vám postačí nejslabší verze.
                https://www.seretide.co.nz/

                Tím tahle firma pomohla spoustě lidí.

                To se mi líbí

              • vonrammstein napsal:

                Díky za tip! Zítra jdu k praktikovi, tak ho poprosím, aby mi ho napsal.

                To se mi líbí

              • Slim napsal:

                Opatrně, Ramštajne! Nějakej pneumolog by to posoudit měl, ostatně je možné, že praktik S. ani předpisovat nemůže. Ale nemusí to být zrovna ta vaše dáma.

                To se mi líbí

              • vonrammstein napsal:

                Nakonec na to ani nepřišla řeč. Ale mám to uložený v hlavě jako důležitou informaci pro příště.

                To se mi líbí

            • blbíš napsal:

              … se nedivím, když k nim zajdeš, najdou Ti další choroby a daj tolik prášků, že na TO nemůže prostě ani přijít řeč. Jsi alespoň po dnešku potentní? … To jim za žádnou cenu nedávaj, alespoň v něčem si buď jistej a pošli je rovnou do háje!!!

              To se mi líbí

              • blbíš napsal:

                no co, co mínusáku … naposledy sem tuhle otázku dostal u urologa, ale místo potence se zeptal dost blbě, jestli jako “ …nemám funkčí problémy…“ no, a protože starci sou mimo jiný taky dost nechápaví, tak sem mu odpověděl, že nemám žádný funkčí problémy, což musím dobře vědět, zvláště když takhle z večera projdu kolem ledničky… je zajímavý, že další blbý votázky už ten urolog neměl!

                To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.