Co vám mainstreamová média neřeknou o syrských křesťanech


Možná bude čas, konečně, začít naslouchat náboženským vůdcům v zemi – aby se pomohlo lidem

od P. Benedikta Kielyho | 12. září 2017 v 7:20

Přesné reportování o tom, co se v Sýrii skutečně děje, těžko může přijít – fenomén „falešných zpráv“ mohl být snad vynalezen pro způsob, jakým většina západních médií referuje o konfliktu na Středním východě.

Na akci v britském parlamentu v loňském listopadu řekl shromážděným poslancům syrský ortodoxní Patriarcha Damašský, že by neměli věřit většině zpráv o válce v jeho zemi. Dokázal, jak se v minulém týdnu média dokonce nezmínila o smrti několika dětí v západní Aleppu neboť tato zpráva se nehodila k vychvalování „rebelů“ jako bojovníků za svobodu – ne dětských vrahů.

Londýnskému expertovi na politiku Středního východu sdělil válečný zpravodaj – někdo, kdo pracoval pro mezinárodní zpravodajskou agenturu a právě se vrátil ze Sýrie – že všechny mluvy o „umírněných“ povstalcích jsou nesmysly. V současné době existují pouze „islámští extremisté“, řekl. V žádné ze svých zpráv to však nikdy neřekl, protože nemohl. Opět se to nehodilo do vyprávění.

Při jedné z mých návštěv v Iráku, na  pomoc pronásledovaným křesťanům, kteří byli Daešem vyhnáni ze svých domovů, byl můj překladatel mladý Syřan, který skončil – stejně jako mnoho Syřanů – v uprchlických táborech Erbil. Byl asyrský křesťan, z jedné z nejstarších křesťanských skupin na Středním východě, a ve skutečnosti přišel z města Raqqa, ústředí tzv. Kalifátu islámského státu. Rabbi mluvil perfektně anglicky, i když se silným americkým přízvukem; také mluvil arabsky a aramejsky, starověkým jazykem jímž mluvil Kristus.

Zeptal jsem se ho, jak to, že 21letý mladík z Raqqa mluví tak dobře anglicky – „sledoval jsem šest sezón Hry trůny“, byla jeho odpověď. Řekl mi, že když začalo povstání proti Assadovu režimu v Sýrii, spolu s mnoha přáteli byli v ulicích a protestovali s ostatními. Teď řekl, že  podporuje Asada bez výhrad.

Co se změnilo? Zeptal jsem se ho. Odpověď byla jednoduchá: Viděl, jaká byla alternativa  – a bylo to mnohem horší.

Tento malý příběh ukazuje, jak snadný a jednoduchý je příběh – malování scénáře „dobra a zla“, kde lze vybírat strany z pohodlí řídících místností médií nebo akademických obědů – je to právě to. Je to snadné a jednoduché. Pravda je mnohem složitější. Realita je, že neexistují žádní dobří kluci a spousta velmi špatných lidí, jak mi řekl jednou irácký kněz, který mluvil o tom, že žije pod Saddámem a pak o turbulencích současného Iráku. „Je špatné a je horší. V čem byste radši žili? “

Reálná politika je obvykle nepohodlná. Je to situace, jaká je, a ne tak, jak bychom ji chtěli mít. V Sýrii, po stovkách tisíc úmrtí, masivního ničení a vysídlení téměř poloviny syrského obyvatelstva, prezident Assad a jeho vojenský aparát podle bývalého amerického velvyslance Roberta Forda v Sýrii „vyhrál“.

Staffan de Mistura, zvláštní vyslanec OSN pro Sýrii, nedávno prohlásil, že povstalecké síly musí přijmout, že „pokud plánovaly vyhrát válku, fakta dokazují, že tomu tak není.“ Obě USA a Velká Británie odvolaly finanční pomoc a podpora „povstaleckých“ skupin, zatímco Jordánsko zvažuje znovuotevření hranice se Sýrií. Dokonce i Saúdská Arábie, nejsilnější nepřítel syrského režimu, údajně akceptuje, že Assad nebude odstraněn.

Vzhledem k těmto skutečnostem, ať jsou populární nebo ne, není čas ukončit utrpení obyčejného syrského lidu? Není čas věnovat se výzvě křesťanských vůdců ze Sýrie, kvůli  sankcím ze srpna roku 2016, aby byli sankce proti lidem zrušeny? Tři Patriarchové z Damašku – syrští ortodoxní, melkitští katolíci a řečtí pravoslavní – apelovali na mezinárodní společenství, aby se zrušily sankce, které podle nich „prohloubily utrpení syrského lidu“.

Právě v lednu, v rozhovoru ve vatikánském rozhlasu, řekl syrský katolický patriarcha Ignatius Younan, že „tyto sankce ublížily obyvatelům, ne těm, kdo jsou ve vládě“, a vyzval západní vlády, aby „zastavily financování a vyzbrojování povstalců“.

Většina politických odborníků souhlasí, že jedním z cílů sankcí proti vládě je povzbudit lidi k tomu, aby se zvedli a svrhli tuto vládu. V Sýrii to zjevně selhalo. Teď jsou to jen obyčejní Syřané, kteří trpí kvůli těmto sankcím.

To je na rozdíl od Iráku, kde zprávy o tisících křesťanů, kteří se vracejí do zničených měst, osvobozených od ISIS (ale zcela nechráněných), jsou značně přehnané. V Sýrii je realita taková, že tam, kde vláda osvobodila území, se křesťané skutečně vracejí, přestavují a snaží se znovu začít.

Toto je řešení krize uprchlíků – to je to, co většina vlád říká, že chtějí. Tato přestavba však nemůže uspět bez mezinárodní podpory, vytváření pracovních míst a investic. Aby se to stalo, svět musí naslouchat tomu, co říkají syrští křesťanští vůdci: Sankce proti syrskému lidu musí nyní skončit.

P.Benedikt Kiely je katolický kněz a zakladatel Nasarean.org, která pomáhá pronásledovaným křesťanům na Středním východě. 

http://www.lifezette.com/faithzette/what-mainstream-media-wont-tell-you-syria-christians/

P.S. jak si kdo představuje pomoc při rekonstrukci země: https://muraselon.com/en/2017/09/video-russia-sends-4000-tons-pipes-cables-machinery-reconstruction-aid-syria/

http://www.syrianews.cc/russia-building-material-equipment-repair-syria-infrastructure/

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Přejaté se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

26 reakcí na Co vám mainstreamová média neřeknou o syrských křesťanech

  1. bob napsal:

    Nějak se mainstreamu ten svět vymyká z ruky.
    O Sýrii prakticky ani zmínka (ale ta demokracie se bude muset na chvíli odložit)
    V Barmě si taky nějak neví rady, i když zatím drží lajnu, že tam jde o genocidu.
    Zatím se daří vytvářet obraz o KLDR.

    To se mi líbí

  2. st.hroch napsal:

    Dík za moc zajímacej článeček – tak říkajíc – pohled z druhý strany. O tom v masmédiíích nikdy. Mimochodem, moc se mi líbí Fursovova zkratka pro světovou mediální žumpu „SMRAD“ – sredstva massovoj reklamy, agitacii i dezinformacii…:-)

    To se mi líbí

  3. jaa napsal:

    Gávam odkaz na jedno médium. Nevím jestli jej znáte
    https://archive.org/
    když tak to smažte

    To se mi líbí

  4. Rosťa napsal:

    Děkuji za článek. Není co dodat. Snad jen to, že jsme na té špatné straně. Na straně těch, kteří to neštěstí mají na svědomí. V. Láhev by nám to humanitárně vysvětlil, kdyby žil. Ale nežije a tak z toho budu mít furt blbej pocit.

    To se mi líbí

  5. Bavor V. napsal:

    Jak jsem koupil, tak prodávám

    To se mi líbí

    • poznamkovnik napsal:

      I když lecjaké tiskoviny vypadaly ve 30. letech moderně tak ne takto. Titulek je velmi pravděpodobně písmem Helvetica které je ze 50. let. Grotesky byly i předtím, ale měly jiný charakter. Mezery neodpovídají kovové sazbě, speciálně u kurzívy. Papír je v natržení bílý, tj. není zestárlý kvůli procesu (ocidace) zbytků ligninu v dřevovině rovnoměrně…
      To je tak na první pohled…

      To se mi líbí

      • Bavor V. napsal:

        Za horší považuji fakt, že se najdou lidi, kteří to šíří jako fakt a vůbec se nad tím nezamyslí. Já to dostal od taty, který už v úvodu pochyboval. Správně pochyboval a jsem rád, že se ty pochybnosti potvrdily.

        To se mi líbí

        • poznamkovnik napsal:

          Další jednoduchá pomůcka, je přeměřit velikosti, sazba by měla odpovídat mírám v Cicerech 1 cicero = 12b používaným při sazbě v Evropě, u nás až do 90. let minulého století.
          Pak přišlo DTP a i když se používají body tak vycházejí z Pica a ty z Anglosaských palců.

          I referenční příručka jazyka PostScript a PDF se vyhýbá přesné definici velikosti – s čím že přibližně odpovídá Pica. Někde jsem četl, že na standardizovaném palci se anglosaský svět dohodl až někdy v 50. nebo 60. letech;-)

          To se mi líbí

          • Bavor V. napsal:

            To už po mně chcete moc. Nesmíte mi nadávat, protože této řeči vůbec nerozumím😲

            To se mi líbí

            • poznamkovnik napsal:

              Tak to se omlouvám, třeba Vám k tomu někdy něco pošlu historického, je to celkem zajímavé téma;-) Zjednodušeně Pica je 12b a taky to byla základní velikost písma na psacích strojích. U nás byly původně licencovány Remigtony, pak z toho Brněnská zbrojovka udělala Consuly.. mimochodem to byl výborný exportní artikl.. a byl jsem u zahraničních sběratelů překvapen chválou na tyto stroje…

              To se mi líbí

            • poznamkovnik napsal:

              mimochodem, všiml si někdo že v uvedeném odkazu o pomoci Sýrii a video z RT.

              https://muraselon.com/en/2017/09/video-russia-sends-4000-tons-pipes-cables-machinery-reconstruction-aid-syria/

              táhne vlak lokomotiva ČME, výrobce ČKD lokomotivka, původně ČKD Stalingrad ??

              https://cs.wikipedia.org/wiki/Lokomotiva_ČME3
              Konstrukce i vnější vzhled řady ČME3 vychází v mnoha ohledech z amerických a ruských vzorů[1] včetně kapotového uspořádání. Celkem bylo do bývalého Sovětského svazu dodáno 7459 lokomotiv tohoto typu, dalších několik stovek bylo exportováno do ostatních zemí a jde tedy o jednu z největších sérií lokomotiv jednoho typu na světě (početnější jsou například sovětské posunovací lokomotivy řady TGK2 s počtem přesahujícím 9 tisíc vyrobených kusů, případně sovětské lokomotivy řady 2TE10). Většina z nich je v těchto zemích v provozu do současnosti a stala se jakýmsi symbolem mnoha tamních rozsáhlých seřadišť a nákladových nádraží.[2][3] I přes původní určení na posun a do nákladní dopravy se postupem času lokomotivy osvědčily na všech typech výkonů.

              Nástupcem této lokomotivy se měla stát osminápravová supertěžká lokomotiva typu ČME5, vyvíjená v ČKD koncem osmdesátých let, kromě malé prototypové série ale k její hromadné výrobě nedošlo.[4]

              To se mi líbí

  6. oh napsal:

    Něco se mi na tom hrubě nelíbí. Na titulek „Hitler je gentleman“ a jméno Ferdinand Peroutka je použito bezpatkové písmo, přitom na vlastní text článku už je použito patkové. Nezdá se mi, že by tiskárna namíchala typy písma ze dvou různých sad. Na tehdejší Přítomnost používala tiskárna vždy písmo patkové takové, jako je u předchozího článku na stránce – i na nadpisy článků a jména autorů.
    http://www.pritomnost.cz/cz/archiv-od-r-1924/27-uncategorized/434-archiv-rocnik-1938
    I knihy a tiskoviny z tohoto období, které se mi dostaly do ruky, byly vytištěny patkovým písmem. Podle mě tam ten takto napsaný titulek a jméno autora nepatří a někdo je tam domontoval dodatečně.

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Takto jsem to dostal a přiznám se, že k podobným obrázkům mám nedůvěru. Ale až takto jsem to nezkoumal. Je pravda, že ten, kdo tvořil plagiát, si nedal práci s písmem a hodil tam obyčejný Arial. Nebo to je tak úmyslně, aby se na to někdo nachytal. Kdož ví…🤔

      To se mi líbí

      • blbíš napsal:

        … Bavore, ten hoax si Zeman ještě pěkně vodskáče, to mu jen tak neprojde a když né Zeman, tak Putin určitě!

        To se mi líbí

    • strejda napsal:

      Když k tomu dodáte jinou křivost linek písma u nápisu a textu, tak máte před sebou, jak zcela správně konstatujete, hoax. A docela slabý, amatérský. Chce se to podívat na původní výtisk.
      Je proto zřejmé, že to proběhlo bez odezvy.

      To se mi líbí

  7. jaa napsal:

    Provokatér se utnula nalít sán sobě.. Proč by na Zvláštním vydáni byla k článku o Čapkovi byla fotka Masaryka, . Jinak je krásné jak hloupí a tupí jsou n UK,,, co všechno se v tom jejich sociálním ansámblu krmíme. A taky indeligenci a znalosti státních ouředníků.
    http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Autor-falesneho-Peroutkova-clanku-promlouva-Vedeni-Prahy-10-nebude-rado-382449
    Tedy ač-li tou expertizou nechtěli šáhnout autorovi hlouběji do portmonky, protože jinak jej potrestat nemůžou. Hoaxy ještě nejsou trestný čin.

    To se mi líbí

  8. Slim napsal:

    Kdyby byl Bavor lehce zagůglil, nemusel recyklovat starou slívu.

    Co je na tom ovšem aktuálního je, že Zeman bude tento týden jmenován Bojovníkem za pravdu, v New Yorku. To je odměna za ten pomlouvačný projev a taky mnohé další řeči.
    Kdyby byl Zeman neudělal tu chybu, že byl v jednom bodu konkrétní, a za ten ho mohl Petr Zídek chytit, bylo by to celé prošlo jako malina. I když to bylo hrubé a zcela účelové překroucení historie

    To se mi líbí

  9. jaa napsal:

    Něco mimo téma… i když nad tím zůstává rozum stát

    http://outsidermedia.cz/prohrali-na-frontach-ale-nikoli-na-trhu/

    To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.