Sebeomezení – způsob, jak se vyhnout jaderné válce


Vteřiny před katastrofou: jak zastavit Severokorejskou krizi? Všechny varianty a scénáře posuzuje televizní komentátorka Olga Podoljan s předsedou výboru ruské státní dumy pro věci SNG*) Leonidem Kalašnikovem ve svém pravidelném pořadu „Princip dějstvija“ …

Existuje způsob, jak zamezit střetnutí?

Recept je a nevynalezli jsme ho my, ale naši předci, kteří se domlouvali m.j. o zadržování v jaderné oblasti – vzájemné omezení. Pokud už dvě jaderné velmoci USA a SSSR v tak vypjaté situaci (a já se přiznám, že podobnou jsem od karibské krize nezažil), to dokázali (Sověti stáhli své rakety z Kuby a Američané taktické rakety z Turecka)

Nedávno jsem byl v Jižní Koreji a neřekl bych, že Jižní Korea je tak vyhecovaná jako např. Američané. Severní Korea přece už od počátku žádá USA, aby omezily provokativní cvičení u jejích hranic s tím, že oni omezí svoje raketové zkoušky,  a totéž doporučuje i naše diplomacie – „omezte svoje provokace u hranic KLDR a oni omezí svoje testy“.

Co na to Američané? – Říkají, že ne, že jaderné testy jsou omezeny OSN, zatímco vojenské manévry nikoli. Formálně mají možná pravdu, ale pak se jich ptáme, proč nejsou ochotni se omezit aspoň v těch výhružných manévrech, že od nich přece nikdo nepožaduje stažení raket z Tichého oceánu, nebo zavření vojenských základen v Japonsku, nebo Jižní Koreji – i když by to Severokorejci  logicky požadovat mohli, protože se bojí o svou bezpečnost. (Navíc Američané bez dohody se Soulem instalovali u hranic KLDR svoje protiraketové systémy „Patriot“).

Mnozí dělají ze Severokorejců lidi nestabilní, agresívní – ale takoví oni nejsou – jsou to obyčejní, slušní lidé. Severokorejci se nám nemusí líbit, že jsou nedostatečně demokratičtí, ale oni myslí v paradigmatu, které připouští zabíjení lídrů jiných zemí, rozklad těchto zemí pokud se vám nelíbí. Oni to tak chápou, stejně jako jiní normálně uvažující lidé. Oni se stejně baví, stejně křičí jako Jihokorejci. Jen je – ty z jihu neukazujeme výhradně jako blbce skandující svému vůdci.

K testům raket:

Nám se také samozřejmě nelíbí rozšiřování jaderných zbraní.  Ale otázka spočívá v tom, že oni žijí ve vlastním státu a nelíbí se jim, že jim zvenku vyhrožují a tak kašlou na naše mínění – a lze je pochopit. Vidí a viděli ve světě příklady: Libyi, které svrhli a zabili představitele, zničili stát a rozvrátili hospodářství. Ale vždyť Kaddáfí byl krok od vlastní jaderné zbraně, ale poddal se slibům Západu a jaderné zbraně se vzdal, odevzdal všechny technologie. Vzpomeňme si, že mu dokonce Berlusconi líbal ruce… – a co následovalo? A existují přece další jaderné země (Pákistán, Indie, Izrael), které si opatřily jaderné zbraně proto, že jim někdo vyhrožoval. Těch náloží je tam mnoho, ale proti nim nikdy takové sankce nebyly…

Co mně ale znepokojuje nejvíc? Že Západní média, i ta naše, zaměňují raketové a jaderné zbraně. Rakety není zakázáno vyrábět ani testovat – žádná taková světová dohoda není. A tato záměna pojmů – tedy raket a jaderných zbraní v případě KLDR– mi vadí. Týká se to i Iránu, kde byla uzavřena dohoda o zastavení vývoje jaderných zbraní, Irán ji respektoval, a přišel nový americký prezident a řekl, že vzhledem k tomu, že Irán testuje vlastní nové rakety, takže dohody ruší… Týká se to ale i nás, kde nás kritizují za vývoj a výrobu nových raket středního doletu, přestože to byli právě Američané, kteří platnou dohodu obešli jako první, a Anglie a Francie vůbec v žádné takové dohodě nefigurují a dále vesele zbrojí. Takže my jsme se sami omezili… A v Severní Koreji? Tam přece byly dohody uzavřené ještě za státního sekretáře M.Allbrightové, v nichž Američané oplátkou za zastavení zbrojních programů KLDR slíbili hospodářskou pomoc a dokonce postavení jaderné elektrárny (dokonce o tom podepsali smlouvu) – aby to vše následně hodili do koše…

Takže je tu třeba oddělit zrno od plev – především. Za druhé je třeba chápat, že tento konflikt trvá už skoro 50 let – takže netřeba propadat nějaké zvláštní panice. Na druhé straně je třeba se dál posouvat po cestě k urovnání a říci si: – dobrá, pokud se nechcete omezit v manévrech, tak projevte dobrou vůli jinde a něco Severokorejcům nabídněte – proč strýček Sam stále stojí s karabáčem v ruce a hrozí výpraskem a současně křičí, že druhá strana se chová agresivně?

Čím Severní Korea Američanům tak vadí?

Ten stát Ameriku naprosto ničím neohrožuje, a půjdeme-li ještě dál, tak pokud by je Američané chtěli zadusit, tak by je zadusili v objetí. Po celá 90.léta, kdy už neexistoval SSSR, Čína ještě nebyla silná – takže to mohli v klidu řadou jednání a dárků udělat. A teď? Dnes vládnoucí nejmladší z Kimů se učil ve Švýcarsku… Oni ale tuto zemi potřebovali jako jakýsi detonátor napětí proti Číně. Kdykoli je třeba vyhrotit vztahy s Čínou, vyskytne se problém kolem Severní Koreje. Jakmile je třeba zvýšit napětí ve vztahu s Ruskem, hned vzniká nějaká krize jako na Ukrajině, nebo v Gruzii. Proto není na místě být překvapen, že „najednou“ vznikl konflikt s KLDR, nebo na Ukrajině. Pro Ameriku jsou to jen jakési hračky na geopolitiku, které oni chápou přesně tak, jak řekla H.Clintonová: – my nedovolíme Rusku obnovit Sovětský Svaz. A jak dnes říká Trump: – nedovolíme Číně zvednout hlavu… Založíme požárek, my jsme daleko, a pak na vás uvalíme sankce.

Mě překvapuje, jak masmédia udržují tuto paniku, jakoby šlo o něco nového. Zopakuji to: – USA vždy potřebují detonátor proti Číně, podobně jako proti Rusku. O tom beze studu nejednou psali Kissinger, či nebožtík Brzezinski – a ta hra jen pokračuje… a vyvolává protihru.

Váš názor na podporu rezoluce OSN vůči KLDR?

Já to kategoricky odmítám a hned jsem řekl, že se jistě můžeme hájit tím, že nepodporujeme korejský jaderný program, ale proč odsuzujeme zkoušky raket? A dále, – jsme přece proti sankcím a dokonce i proti takovým, které přijímá OSN proti obyvatelstvu. Ve vztahu k sobě to říkáme, když na nás uvaluje sankce EU, ale proč máme dvojí morálku a přístup v tomto případě a necháváme se vtáhnout do jejich hry? My jsme už i v minulosti udělali řadu chyb a zbytečných ústupků.

USA nedávno provedly zkoušky nové „humánnější“ jaderné nálože přestože s námi už léta mají uzavřenu smlouvu o zákazu těchto zkoušek (oni ji ovšem, na rozdíl od nás neratifikovali). Byli to oni, kdo vystoupil z dohody s námi (původně se SSSR) o omezení protiraketové obrany. Proč se diví KLDR, že jim nevěří a stará se o svou bezpečnost, jestliže se USA takto chovají k druhé světové  jaderné velmoci?

Z těchto událostí musíme vyvodit i my poučení pro sebe a napříště být principiálnější a nenabíhat si na sliby Západu.

https://www.youtube.com/watch?v=xTQAESBYqXI

*) SNG – Společenství nezávislých států – svazek 8 bývalých republik SSSR

 

Přeložil:          170904

Příspěvek byl publikován v rubrice hroší kůže se štítky , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

55 reakcí na Sebeomezení – způsob, jak se vyhnout jaderné válce

  1. jaa napsal:

    dík za překlad.

    To se mi líbí

  2. vonrammstein napsal:

    Kalašnikov obvykle zná řešení.

    To se mi líbí

  3. bob napsal:

    Já to vidím podobně, jak je to napsáno v článku.

    To se mi líbí

  4. Cech napsal:

    Děkuji za překlad a jako doklad o ruském pevném postoji na podporu KLDR je nutné připomenout následující :
    http://zpravy.idnes.cz/rada-bezpecnosti-osn-schvalila-rozsireni-sankci-proti-kldr-p4w-/zahranicni.aspx?c=A090612_181440_zahranicni_stf
    Následně se potom plamenný projev Putina jeví naprosto v jiném světle.
    https://cz.sputniknews.com/svet/201709015899048-putin-natlak-kldr-cesta/
    Totiž pokud RF nezakusila to co se 50_let vede proti KLDR tak ji klidně bez pohnutí vlastního svědomí odepíše.
    Pouze až americká Sněmovna reprezentantů schválila sankce vůči Rusku, Íránu a Severní Koreji tak jim konečně došlo, že US se na ně dívají naprosto adekvátně jako na KLDR a poté Putin začal plamenně řečnit.

    To se mi líbí

  5. Mac napsal:

    „Čím Severní Korea Američanům tak vadí?“
    naivní dotaz.
    Severní Korea je jednou z mála zemí, kde se ještě dobrým a spravedlivým ušákům nepovedlo rozšířit svobodu, demokracii a lidská práva. Tak jsou z toho kapku nervés a potřebují to pořešit, aby si mohli odfajfknout na glóbusu další položku….

    To se mi líbí

  6. poznamkovnik napsal:

    Opravdu Olga Podoljan? Nebyla to spíš Anna Šafran – ta má pořad Princip Dějstvija..
    Ale obě dvě holky/ženské se příjemně poslouchají a jejich hosté taktéž, škoda že takto vedené pořady u nás těžko najdeš..

    To se mi líbí

  7. K-k. napsal:

    OT: Urozený pane Bavore, posel ťuká na bránu vašeho sídla! 😉

    To se mi líbí

  8. Rosťa napsal:

    Dík za překlad. Vidím to stejně a už jsem z těch ušáků mimořádně otrávený. Kriminální živly vymlátily původní obyvatelstvo a následně otravují celý svět. Kam šlápne amík, tam sto let tráva neroste. Nejhorší je, že se tím ani netají.

    To se mi líbí

  9. vonrammstein napsal:

    O. T., ale vydatný:

    Josef Toman: „Jedná se o daleko hlubší problém. Islám byl u nás zakázán za první republiky, povolen za Hitlera, protože muslimové s ním kolaborovali, potom byl zakázán od konce války za vlády Beneše až po dobu vlády kolaboranta a vlastizrádce Václava Havla, zodpovědného za vytvoření 2. protektorátu, zvaného Česká republika, která vznikla nelegálně a vlastizrádně bez referenda, které vyžadovala Ústava. Jedná se o nelegitimní stát, německou kolonii, jejíž smlouvy a jíž schválené zákony mají stejnou platnost, jako ty schválené za prvního, Hitlerova protektorátu. Žil jsem delší dobu v USA, pracoval jsem tam pro univerzity Caltech a UCLA, a kdyby se tam dělo po 28 let co se děje po 28 let u nás, byla by tam revoluce, všichni viníci by byli popraveni a ti co nectí naše hodnoty a kulturu by nestačili utíkat ze země pryč. Takže ne jenom ty dámy v burkinách, ale i ten zbytek, co k nám nepatří, musí být odstraněn a nejedná se pouze o lidi, ale i o nelegitimní členství v EU, NATO, nelegitimní privatizace, restituce a exekuce a musí být zavřeny tunely, které dělají 1,7 bilionu Kč ročně, což je stejná částka jako mzdy a důchody u nás, které se kvůli tunelům udržují účelově dole, aby kolaboranti, vlastizrádci a jiní mohli bohatnout.“

    (PL)

    To se mi líbí

    • Cech napsal:

      V tomto článku se ukazuje totální bezmocnost RF v Sýrii, Trump musí veřejně – > Trump nic nemusí a také to neudělá.Proč by to dělal, kvůli nějakému nepodloženému plkání nějakého Rusa.
      “ Prezident USA Donald Trump musí verejne okomentovať informácie o tom, že americké tajné služby evakuovali z Deir ez Zor v Sýrii pohlavárov IS a iniciovať vyšetrovanie, myslí si vojenský expert a hlavný redaktor magazínu Národná obrana Igor Korotčenko.“
      Sestřelili snad rusové ten vrtulník a mají ty pohláváry jako důkazní materiál ?
      Vrtulník nesestřelili a pohlaváry jako důkazní materiál nemají,takže je to evidentně ruský fake news.

      To se mi líbí

      • NavajaMM napsal:

        Jasné, že Rusi amerického prezidenta k ničomu neprimusia. To „musí“ treba čítať v kontexte „ak chce v očiach Rusov vyzerať, že hrá čistú hru“.
        Ale máte pravdu v jednom. My, čo sme čítali Hlavu XXII a počítame s tým, že medzi Amíkmi na Strednom východe je aj nejaký ten Milo Mindenbinder, sa ničomu podobnému nečudujeme.

        To se mi líbí

      • Ahele napsal:

        Můžete mít pravdu pokud budeme brát jako jeden z významů slova evidentní slovo patrný. Takže je to patrně ruský fake news? Ale v žádném případě jednoznačný nebo jasný jak se většinou evidentní chápe. Nebo vy máte důkazní materiál, že Rusové žádný důkazní materiál nemají? 🙂

        To se mi líbí

        • Cech napsal:

          No pokud by důkazní materiál měli tj.
          a) Příslušný sestřelený vrtulník uložený na své základně.
          b) Průkazně identifikované pohlaváry IS uložené v chladícím boxu tamtéž.
          Potom by tento průkazný materiál s vysokou pravděpodobností již použili.Žádný jiný průkazní materiál nepřichází v úvahu, neboť jak bylo již mnohokrát zdůrazněno, tak Trump jej neuznává.

          To se mi líbí

          • Ahele napsal:

            I kdyby je měli, totiž ten vrtulník a pohlaváry v chladícím boxu, bylo by jim to, jak ze zkušenosti už víme, houby platné a navíc nemusí jít jen o fyzické důkazy.Jsou i jiné možnosti. A byli by idioti kdyby s nimi šli hned ven. Někdy je lépe jen vědět a protivníkovi nesdělovat, že vím a co všechno vím. Stačí když naznačím.
            Krom toho ten článek na hlavnespravy.sk nebo jeho zdroj patrně přesně necituje
            https://cz.sputniknews.com/svet/201709085938018-usa-is-syrie/
            „Evakuace polních velitelů Islámského státu ze syrského Dajr az-Zauru americkými vrtulníky se konala s téměř stoprocentní pravděpodobností, a USA tedy vidí i nadále smysl své existence v konfrontaci s Ruskem, soudí první místopředseda výboru Rady federace pro obranu a bezpečnost Franc Klincevič.“

            To se mi líbí

          • jaa napsal:

            No já nevím, tak se mi vybavil ten ftip – no ta odpověď amíkům od němců, frantíků a tuším číňanů… odpověď na dotaz kdy je nejlepší do Ruska vtrhnout??? „Právě včil“,,,,,

            To se mi líbí

      • hans napsal:

        Vrtulník nesestřelili a pohlaváry jako důkazní materiál nemají,takže je to evidentně ruský fake news.

        Nikoliv. Je to jen jedno z dlouhé řady obvinění USA ze zločinu. Dost pravidelně se taková obvinění potvrzují jako pravdivá.

        Někdy i po desetiletích. Jako například ohledně incidentu v Tonkinském zálivu se Američané nedávno přiznali, že 50 let lhali. Lež o íráckých zbraních nevydržela ani deset let, a takhle lze pokračovat donekonečna.

        To se mi líbí

  10. Slim napsal:

    OT.
    Pane Hrochu, abychom ještě dokončili tu diskusi o ruské ideologii, nebo spíš „národní ideji“.

    Čtu dnes v nových Literárkách intv. s režisérem Andrejem Končalovským (s názvem Rusko Putina zničilo). Mluví tam o složitosti chápání Ruska pro Západ. Říká tam mj.
    „Náš lid se nikdy nepodílel na řízení státu a nikdy se nenaučil hospodařit. Stát Rusy nemůže k ničemu nutit. A[le] když Západ vyhlásí sankce, lid začne být vlastenecký. Když začne válka, jsme okamžitě jednotní. Když ale válka není, mizí národní idea.“

    A je tam i několik jiných zajímavých, často napohled protikladných tvrzení:
    „K Rusku patří dualita myšlení. Jsme archaický národ, většina lidí žije v době kamenné, ale využívá přitom iPhone…. Už Dostojevskij řekl: Ruský člověk je buď zvíře, nebo anděl. Tomu málokdo rozumí, i pro nás je těžké to pochopit“.
    Nebo:
    „To že se svět obává Ruska, není vina Rusů. Západ na nás vytváří tlak, také převrat na Ukrajině byl iniciován zvenčí. Současný světový řád odpovídá zájmům Ameriky“

    Mohl bych to celé přefotit a poslat p. Bavorovi, ale nevím, nakolik to bude čitelné.

    Pak jsou tam ještě dva zajímavé čl. od Terky Spenc. O světové potravinové bezpečnosti (Kdo a kde bude mít co jíst?) a její Měsíční aktuality. Konečně už taky zlomila hůl nad Trumpem. („od nynějška americké ZP vládnou tři generálové, což je v dějinách USA bezprecedentní situace“).

    To se mi líbí

    • poznamkovnik napsal:

      Konačalovskij má zajímavé názory, podstatněnjší je že se na toto téma defakto konaá celonárodní permanentní diskuse, takže začínám mít pocit, že tu postupně krystalizuje nová názor ná západ a pozici ruska, takříkajíc terapie národního sebepřijetí…
      Na Končalovského mám pár odkazů na rozhovory v angličtině a ruštině, pokud by jste měl zájem přidám, ale nechci tu panu domácímu zbytečně zabordelit odkazy..

      To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.