Klíma je príma


Ne, nemám na mysli žádného konkrétního ba ani imaginárního Klímu. Jde mi pouze po podnebí, čili klimatické vlivy.

Že dochází ke změnám klimatu asi připustí každý, včetně „nejvrchnějšího klimatologa“ Klause. Ale už je dost diskutabilní nakolik je ta změna ovlivněna činností lidstva a nakolik se jedná o cyklický jev, ke kterému dochází celkem pravidelně. I když tu pravidelnost dokládají spíše geologické nálezy než paměť lidstva jako takového.

Dopady této změny budou celkem předvídatelné, to už dneska umíme vypočítat. Ale co máme dělat, tak na tom se odborníci i laici shodnout neumí.

Dle mého názoru udělali klimatologové velikou chybu se svými katastrofickými scénáři. Předkládali a stále předkládají totiž lidem důkazy něčeho, co většina ani nechápe o čem je skutečně řeč. I já se počítám k té většině. (Navíc to není tak dávno – cca 10 – 15 roků- kdy jsme prý byli na prahu doby ledové.) Tady se mělo začít více působit „na city“. Možná, že je dobré omezovat  produkci různých zplodin, ale chtít po lidech aby chápali, že nějakému ostrovu v Mikronésii hrozí zatopení stoupající hladinou moře, způsobené táním ledovců na obou pólech, to je dost přehnaný optimismus. To se stane za mnoho let a možná že ani ne… Ale ukazovat na zdraví jednotlivců, jak ty zplodiny škodí a tím vlastně bojovat za jejich omezení i v zájmu klimatu mohlo mít větší účinek. Domnívám se, že na toto je bohužel už pozdě. Kdekdo za omezením  čehokoli vidí zelené ekoteroristy a z lidské přirozenosti se brání přijmout i fakta. Nicméně tady je aspoň  náznak cesty k lepšímu.

A státy, jichž by se zvýšená hladina oceánů mohla dotknout, by místo svolávání zbytečných klimatických konferencí, které akorát umožňují méně známým vědcům jakousi presentaci jejich myšlenek, které ale nikoho nezajímají, měly by se věnovat přípravě na budoucnost. Třeba i za tu cenu, že kvůli jednomu obydlenému ostrovu zmizí jeden neobydlený, kterým se na potřebnou rovinu navýší ten potřebný. A nikterak bych se neohlížel na zelené fanatiky. Vždyť pokud by se mělo dnes rozšiřovat Nizozemí tak, jako k tomu došlo v minulosti, určitě by se vynořilo množství aktivistů, kteří by protestovali a protestovali a…

Příspěvek byl publikován v rubrice Bavorovy poznámky se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

112 reakcí na Klíma je príma

  1. jaa napsal:

    A stejně je to zvláštní. Podle teď už pravidelných záplav Benátek- Marek zhruba 0,5m pod vodou – v Černém moři – Varna, Písky – beze změny.Taky by se měla zvedat voda v Baltiku a tím pádem i v nizozemí a tam nic-A to nám „vědci“ a vícenéně i logika při skokunutí globusu říkají, že ta moře jsou všechna propojená a tím pádem by měla voda stoupat fšude. Tak nevím

    To se mi líbí

    • strejda napsal:

      Milá jaa, to, že o zvedání hladin nic nevíte, ještě neznamená, že k tomu nedochází. Bohužel dochází, u vysokých pobřeží je to neznatelné, u plochého pobřeží je to jiné. Tam je i 10 cm docela dost a metr katastrofa. Hlavním problémem není zvedání hladiny moří, ale oteplování atmosféry, která pak mění své chování. A mění i životní prostředí pro řadu rostlin a živočichů.

      To se mi líbí

      • jaa napsal:

        Nemyslela jsem tím příliv-odliv. S tím stavitelé Benátek určitě počítali.

        To se mi líbí

      • Robe napsal:

        Google: alta marea. mozna kdyz budete cist, pochopite proc zvedani hladiny v benatkach je jine nez jinde. Jde i o vitr, tvar a orientaci pobrezi atd. Vase predstava spojenych hladin je uplne detska..

        To se mi líbí

        • Robe napsal:

          Patri pochopitelne jas, ne strejdovi.

          To se mi líbí

        • jaa napsal:

          Zapomínáte na jedno – že s Vámi uváděnými !důvody! museli Venetové počítat už při stavbě a rozšiřováni. proto ten čtverec a Grandcanal co by obrácené S přes město. a vydrželo to is rozšiřováním 15 století. Spíš to bude to tím Hansovým bahnem a sedáním. A hlavně zřejmě neúdržbou – ten svinčík a kdo ví co se za poslední půlstoletí naskládalo pod základní desky a kdoví jak ty dubové sloupy na kterých jsou položeny vypadají. Když jsem tam byla naposledy a tak courala kde se dalo, dost mne ten nepořádek ve všechn bočních knálech bral, a dost to tam právě nevonělo. Navíc – motorové lodě a další vymoženosti konce 20 století to zatlačují právě pod ty základové desky. Když jezdily pouze gondoly nebo menší počet vaporet – tak to asi šlo, ale při „komerční“ zvýšené dopravě to může bát ouvej.
          Na Jadranu/ Jugina/ – se něco podobného nevyskytuje,,,,,,
          Takže kdo ví, jak je to s tím oteplováním.

          To se mi líbí

    • hans napsal:

      Že by rozdíl byl v tom, že Benátky se potápí do bahna a písku, kdežto Varna stojí na skále?

      To se mi líbí

  2. NavajaMM napsal:

    Dve poznámky:
    – Musíme si priznať, že veľmi zložité autonómne systémy zatiaľ nezvládame. Nezvládame za každých okolností liečiť ľudský organizmus a Zem je organizmus oveľa zložitejší. Netvrdím, že navrhované ekologické riešenia sú zlé, ale nie sme schopní nájsť zlatú strednú cestu, aby sme to zas na druhú stranu niečím neprehnali. Musíme sa ešte veľa učiť.

    – V neoliberálnom kapitalizme nie je možné globálne riešenie ochrany životného prostredia. Z ekonomického pohľadu je to externalita a ekonómovia to nateraz nevedia uspokojivo riešiť ani teoreticky. Akýmsi náznakom smeru riešenia boli recyklačné fondy, ale u nás na Slovensku sa práve recyklačný fond likviduje a legislatívou prechádza likvidácia odpadu a následkov výroby priamo na výrobcov. V cenách výrobkov by sa teda mali premietnuť všetky potrebné ekologické opatrenia a bežný spotrebiteľ by už nemal individuálne posudzovať, čím prispieva k zaplavovaniu tých ostrovov v Mikronézii a čo je bezpečné. O všetko by sa mali postarať výrobcovia.
    Tuším máte také úslovie „povídali, že mu hráli“.

    To se mi líbí

  3. strejda napsal:

    Když by se jednalo jen a pouze o nějaké zaplavované ostrovy, nebylo by to tak zlé. Bohužel se jedná o desítky dalších jevů, především posunů monzunů, tání ledovců, oteplování tunder. Nakonec může dojít i na změnu mořských proudů. To vše tu již bylo, ale podle všeho to neprobíhalo tak rychle.
    My jsme někde uprostřed, nás se to příliš nedotkne, ale zasáhnou nás vedlejší vyvolané jevy, jako je například nekontrolovaná migrace. Ta dnešní je slaboučká ukázka. Ubránit se tomu nedá.
    Podíváme-li se na model planety Země, globus o průměru 1,27 m, tak vrstva atmosféry bude 2 mm, té vhodné pro život jen 0,6 mm. Kosmonauti budou létat ve výšce 4 cm. Tu vrstvičku o síle 0,6 mm systematicky 200 let ničíme, když k tomu přidáme periodické jevy a také ty nahodilé, tak máme o čem přemýšlet. A měli bychom vážně uvažovat o tom, jak je náš životní prostor maličký a křehký.
    Je zcela reálné a potřebné uvažovat jak s jevy periodickými, tak i nahodilými a vyvolanými lidskou činností. Neoddělovat je od sebe. Ovlivnit můžeme jen tu lidskou činnost, ale jak správně píše Navaja, naše společnost liberálního kapitalismu toho není schopna. Lepší než se starat o ochranu klimatu je na tom za A) vydělávat a za B) to popírat. To jsou běžně používané modely, které zabírají velmi dobře. To, že je oteplování atmosféry drsně zneužíváno k obrovským ziskům, není žádný argument, který vyvrací oteplování.
    Z toho, co jsem napsal je zřejmé, že se klimatické změny budou prohlubovat, atmosféra se bude oteplovat a samy uvidíme – již vidíme – kam dojdeme. Vzhledem k tomu, že změní i charakter naší společnosti, tak to bude velice zajímavá doba. Doufejme, že tu ještě budou lidé, aby to mohli posoudit.
    Jistě se najde dost diskutujících, kteří s tímto hodnocením nebudou souhlasit. tak to má být, lépe je zavřít oči a utěšovat se. Tolik to pak nebolí.

    To se mi líbí

    • NavajaMM napsal:

      Áno, strejdo, je to vážne. No nebol by som až taký prísny na bežných ľudkov, ako je pani jaa. Systém a veľkí hráči (v tom neoliberálnom kapitalizme) ľudí motivujú k tomu, aby sa správali nezodpovedne, lebo tým získavajú výhody.
      Príklady:
      – Nedodržiavanie predpísanej rýchlosti. Nedisciplinovaní vodiči tým získavajú čas a všetci sa denne učia, že predpisy sú len zbytočnou buzeráciou. Prečo by to malo byť pri tých ekologických inak?
      – Zo skupín, ktoré spoločnosti škodia, robia liberáli „zaznávané menšiny“ a dokonca bojujú za ich „práva“ správať sa asociálne:
      http://www.hlavnespravy.sk/na-gay-pride-pochode-v-prahe-prvykrat-verejne-vystupili-pedofili-so-svojimi-poziadavkami/130982

      To se mi líbí

      • brtnikvbrlohu napsal:

        K tomu odkazu – „Je tiež evidovaný prípad, keď slovenské dievča poskytnuté na adopciu do Talianska bolo medzi jedenástym a dvanástym rokom trikrát na potrat.“ – je dost přitažené za vlasy, v medicíně je sice možné všechno, ale moje znalosti mi říkají že tak lehko otěhotnět v tomto věku je divné, navíc jak je to s potraty u taliánů? U nás platilo, že otec by šel automaticky za katr.

        To se mi líbí

        • NavajaMM napsal:

          Máte pravdu, táto časť informácie je pochybná, môže ísť aj o zlý preklad. Dúfam však, že ste to nemysleli ako spochybnenie hlavnej informácie o pedofiloch, ktorí sa „začínajú biť za svoje práva“. Aj v iných zdrojoch som našiel informácie, že mimovládni aktivisti už zaraďujú tento bod do agendy LGBTQ…

          To se mi líbí

          • brtnikvbrlohu napsal:

            Pedofilii jako takovou nezpochybňuji, jde mi jen o to že podobné články často nadělají víc škody než užitku. Když vycházím ze zlatého pravidla komunikace že hlavní sdělení je na konci článku – projevu – tak jde o jasný výplod který má působit na city – „ta hrůza“ – a vzbudit svaté rozhořčení. Pak je to jak slon v porcelánu – druhá strana zajásá a s chutí se chytá slabé stránky podobných – byť dobře míněných výplodů by je roznesla na kopytech – stejným způsobem, hraním na city.

            Jev kdy jedinci kteří jsou nositeli něčeho co je většinovou společností ostrakizované – (neřeším zda oprávněně !!) a co je menšinové mají obecně vlastnost provádět cosi – já tomu pro sebe pracovně říkám misijní činnost – kdy se snaží tento jev – vzorec chování – legalizovat jako obecnou normu – vnutit tento vzorec chování většině tak aby jej přijala a sama se chovala podle něho. Jakoby cítili že je to nepatřičné a tím že to většinové společnosti vnutí jako normu se podvědomě zbavují úzkosti že jejich vzorec chování je nesprávný.
            Patří sem třeba legalizace drog, ale i třeba nerespektování povolené rychlosti a i různé parafilie (sexuální úchylky) atd. atd. atd..
            Navíc svůj vzorec chování racionalizují – čili na první pohled logickou argumentací dokazují že není důvod k ostrakizaci, ale že je naopak žádoucí.

            Ještě k té pedofilii – má spoustu podob – různou míru nebezpečnosti a je jí kolem nás víc než si myslíme, ale ti co se zviditelňují na pochodu s jinými parafíliemi patří mezi ty formy které rozhodně nejsou nevinné.

            To se mi líbí

            • NavajaMM napsal:

              Áno, hranie na city má za cieľ čitateľa rozptýliť a znížiť jeho schopnosť racionálne uvažovať. O tom viem a tieto informácie filtrujem. Dôkazom je aj to, že bez Vášho upozornenia by mi dotyčná informácia vôbec v hlave nezostala.
              Na druhej strane to môže byť návnada, ktorú nastražili LGBTQ. Človek sa nechá vyprovokovať k prehnanej reakcii a oni získavajú body.
              Máte pravdu aj v popise tej „misijnej činnosti“. Dostali sme sa však k tomu od zmienky, že súčasní väčšinoví liberáli toto podporujú, lebo to konvenuje s ich svetonázorom. A chcel som poukázať na to, že systém si tým píli konár, na ktorom sedí.

              To se mi líbí

              • brtnikvbrlohu napsal:

                Jasné – pro nás to není problém, malér je v tom že nejednoduché věci musíme vtěsnat do odstavce, mi jde spíš o ostatní čtenáře.
                Ti většinoví liberálové původně vlastně byli progresivní když chtěli emancipaci bezprávných – viz Anglie ještě v 20tém století – ale jaksi nevěděli kdy přestat – a jaksi to přepískli tím že se bijí za ledacos, že si tím ve výsledku řežou konár (opravdu to zní líp než větev 🙂 ) jim nedochází – a tím i celému systému.

                PS – v té kategorii cíle – jestli ji má současná věrchuška – si myslím že to zužují na zachování výsad a potažmo i zisků.

                Líbí se 1 osoba

        • Ahele napsal:

          Jsou známy případy desetiletých matek. Tak proč by nemohla otěhotnět jedenáctiletá.
          Mmch článek potvrzuje tzv. Overtonovo okno. U nás je o tom pohádka o Jezinkách…..
          jen prstíček tam strčíme.
          Co se týká zneužívání adoptovaných dětí nebo těch, které přišly samy bez příbuzných jako imigranti doporučuji – Erik Axel Sund (Jerker Errikson+Hakan Axel Sundquist) trilogii „Vraní dívka“, „Hladobvý oheň“, „Pýthiiny rady“. Vyšlo česky v r.2014 a popisuje nejen pedofiili, ale daleko horší jevy. Před pár lety bych to považovala za zgruntu vymyšlené. Teď už bohužel nikoliv.

          To se mi líbí

      • blbíš napsal:

        k tý pedofilii:
        … přiznávám Vám rovnou, příteli, že homosexualita je pro mě prostě odporná a velice dlouho mi trvalo, než jsem ji dokázal vůbec tolerovat /*. Nemohu si pomoc, ale je to jaksi ve mně hodně silný a nic s tím neudělám! Ale o respektu nemůže bejt řeč ani náhodou!!! Takže se asi nebudete divit, že pedofilii či současný snahy její „legalizace“ mám vyřešený u sebe celkem jasně a nekompromisně = pokud bych se jen dozvěděl, že v mým okolí se něco takovýho děje, v tu ránu potěš Bůh ty, který by byli v mým fyzickým dosahu. To říkám s vědomím dědečka nádhernejch vnoučat, kterej se naposledy rval (a někdy i velice úspěšně) už před více jak šedesáti lety! (a že při tom i krev stříkala si buďte jistej). Sou věci, který ani ve stopovým množství přes mě neprojdou. Dělejte to taky tak a děti budou žít svý krásný dětství v klidu!!!, je to totiž naše základní povinnost!!!
        P.S.
        Nemyslete si, že ti uchyláci co tlačej na pilu jsou bůhvíjaký hrdinové! Sou to ubožáci, který si dovolí jen na ty, co se nemouhou bránit (děti) a vlezou pouze tam, kam jim není bráněno!!! A my bránit nejen děti můžeme, tudíž musíme!!!

        /* – toleruji však jenom ty, co zvládají svou jinakost v rámci mravů většinový společnosti

        To se mi líbí

        • NavajaMM napsal:

          Priateľu, som s Vami v tomto na jednej vlne. Už len preto, že mám zatiaľ len vnučky a keďže počítam, že mi ich rodičia občas zveria na dohľad, tak uvažujem, že začnem chodiť na aikido.

          Čo sa týka tých homosexuálov, nemám s nimi ako s ľuďmi žiadny problém, kým sa nezačnú verejne riešiť tie sexuálne praktiky. To je podľa mňa súkromná záležitosť a tam to má aj zostať. Nejako nebažím ani po tom, aby verejne predo mnou riešili svoj sexuálny život heterosexuáli, takže v tomto sa nechovám k nim diskriminačne.

          To se mi líbí

        • Minorita napsal:

          Na komoru blbíši 👍👏

          To se mi líbí

    • jaa napsal:

      POkud mne paměť neklame, tak o oslabování a oteplování Golfského proudu se psalo už v 80tých letech.Pčý se dokonce začaly mněnit i tahy velkých kytovců. A tehdy popisované předpov ědi se zdá se mi plní.Škoda že tenkrát nebyl net, a člověk musí spoléhat jen na svou paměť

      To se mi líbí

  4. severočech napsal:

    To tání ledu kolem severního pólu by stačit nemohlo, pokud plovoucí led vytlačí víc vody než sám představuje (Archimedes). Horší by byly rozpuštěné ledovce nad vodou (Antarktida, Gronsko).

    To se mi líbí

    • strejda napsal:

      Na ledu v Arktidě je kardinální problém. Led odráží naprostou většinu slunečních paprsků, voda je přijímá a dle fyzikálních zákonů se tak ohřívá. Na příklad Golfský proud proudí z teplých oblastí do studených a je závislý na rozdílu teplot. Menší rozdíl = menší proud. A tak časem z Británie může být Nový Foundland.

      To se mi líbí

  5. Cech napsal:

    Zde je problém klimatu zase posouván jinam než je eko_logické a proto :
    1) Dochází ke změnám klimatu ?
    ANO
    2) Má na to markantní vliv činnost člověka ?
    NE
    Protože na zemské klima působí celá řada faktorů, které ovlivňují globální teplotu na Zemi. Tyto faktory se dělí na přírodní vlivy a vlivy způsobené činností člověka. Toto rozdělení je dále zmanipulováno pro názorové směry na současné globální oteplování nasměrované na tvorbu uhlíkové daně a snížení konkurenceschopnosti EU vůči USA a Číně.
    Protože dle nejpropracovanějšího modelu se člověk podílí na tom GO celými zhruba 6-8 % a prokázat to, že je to více jak polovina se snaží celé procesí zainteresovaných klimatologů.
    Protože při představě kolik toho naprděl brontosaurus v porovnání s krávou, tak každého z nás zodpovědných občanů jímá klimatická hrůza a proto také následně zbývá pouze vědecky dokázat, že to byla příčina proč vyhynul.
    No a na druhou stranu pokud budeme vycházet z výše popsaného, tak je naprosto pochopitelné že na změnách klimatu zase vydělají jen ty Rusové a hlavně Putin, protože budou moci plně hospodářsky využívat sibiř.Již nyní produkují pro nás nepřípustné množství obilí a to nepoužívají ani geneticky upravené osivo jako my.Proto pokud nyní zabráníme změně klimatu (pomocí uhlíkové daně poručíme větru a dešti) tak oslabíme Putina natolik že nebude již zvolen a Rusko se rozpadne na množstí nám nakoněných státečků.

    To se mi líbí

    • NavajaMM napsal:

      GO… nuž hej, keď to preklopíme do globálnej roviny, už je to mimo nášho chápania a žiaľ aj vedomostí.
      Ale boli ste sa niekedy nedávno pozrieť napríklad v Jeseníkoch? Tam je činnosť človeka priamo viditeľná. Za to, čo sa tam stalo, je dosť pravdepodobne zodpovedný aj priemysel v Nemecku a Poľsku (teda globálne javy).

      To se mi líbí

      • Cech napsal:

        To že místně nám sousedé něco zdevastují bylo je a bude, protože náš průmysl i když se k nám stěhují firmy, které by za svoji činnost v Německu zaplatily majlant ale u nás mají za trest daňové prázdniny, tak stále vyprodukuje méně CO2 než 1 malá sopka na Islandu.
        Proto také to prozíravé rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa odstoupit od pařížské dohody o klimatu posiluje Spojené státy a škodí především Evropanům.

        To se mi líbí

        • NavajaMM napsal:

          Pane Čechu, Ctrl-Alt-Del.
          Schválne som spomenul Jeseníky, lebo to vôbec nie je o CO2, Trumpovi, dokonca ani o globálnom otepľovaní.

          To se mi líbí

          • Cech napsal:

            Snažil jsem se velké vody a velká sucha v závislosti na „geometricky narůstající klimatické změně“ popsat panu Slimovi.Protože bohužel, vítr, voda a sopky které třeba znemožní i letový provoz tady byly a budou.

            To se mi líbí

    • Slim napsal:

      Blahoslavení chudí duchem / neboť jim patří zbývající čas.

      Podobné hloupé řeči jako tady vede Cech (a dříve kodl) nezmění nic na tom, že nás vnoučata proklejou za ignoranci a liknavost.

      (Řeči o 6% mohou být klidně pravdivé, u nelineárních jevů úměrnost neplatí.

      To se mi líbí

      • Cech napsal:

        Souhlasím s Vámi Slime, zde je nutné pro zdůvodnění použít minimálně geometrickou řadu :
        http://www.tyden.cz/rubriky/veda/planeta-zeme/cesko-proziva-nejvetsi-sucho-za-poslednich-500-let_356964.html
        “ Čechy, Morava i Slezsko prožívají jedno z nejsušších období za posledních 500 let, přičemž suchá léta mohou pokračovat. Dešťů sice neubylo, vlivem změny klimatu se ale zvýšily letní teploty. Voda se v létě proto více odpařuje.“
        Zbývá dodat, že dešť se nevsákne na polích jako dříve ale steče po 2x za rok posekaných loukách a je sucho způsobené tou fujtajblovou geometricky narůstající klimatickou změnou.Protože pokud na dřivějších úrodných polích na rovině nestojí hala montovny, tak nezoraná horská půda odpočívá jako louka, abychom ji mohli předat našim vnoučatům plnou hodnotných živin a humusu.

        To se mi líbí

        • Bavor V. napsal:

          Co se týká těch 2x posekaných luk, tak to je starší způsob obhospodařování než nějakých 500roků. Kromě toho byly louky pravidelně spásávány dobytkem. Ten problém je v zatěžování luk těžkými stroji, tedy jakési hutnění, které zabraňuje vsaku. Jenže jak posekat, když je málo rukou a hodně strojů?

          To se mi líbí

          • Cech napsal:

            Zaručeně máte pravdu s těmi stroji ale bylo to míněno tak, že podhorská ZD přestala existovat a bramborová a jiná pole se v rukou restituentů přeměnila na ta luka.

            To se mi líbí

          • poznamkovnik napsal:

            Tak sekalo se i 3x jak to šlo rostlo ten který rok, ale pomalu, kosou a po částech.
            Když to posekáte 2x za rok za jeden den tak spolehlivě zlikvidujete diverzitu/rozmanitost rostlinstva, protože dorůstá vyseměňuje se v různý čas, což u pomalého kosení kosou nebyl problém – vznikají tak travinové monokultury a pak se divte že máte alergiky když na to nejsou trénovaný;-)
            Obávám se, že většina těch berou dotace na údržbu krajiny tam právě tak 2x za rok pošlou sekačku a pak to shrábnou..
            Zkuste si zajít na pole – po zrušení živočišné výroby a tím pádem i hojiv je to spraš, u většiny zalíváno hnojivama na řepku o střídání plodin nemluvě. Vojtěška která by pomohla kořeny a ostatní se nepěstuje páč není ta živočišná výroba a nepotřebujete krmivo, tedy co jsem tak teoreticky načetl a slyšel.
            Většina polí tak nechat 10-15 let ladem aby to připomínalo něco alespoň z dob JZD…

            Líbí se 1 osoba

          • poznamkovnik napsal:

            Kromě toho okolo velkých měst postavíte logistická centra systém betonové nosníky + tvárnice a oplechovat, ten plech se pak tak rozžhaví a sálá, že při větším množství budov vám to teplo vyzařované nahoru spolehlivě rozpustí dešťové mraky okolo větších aglomerací, takže nezaprší a schne a schne a je tepleji a tepleji, když pak mrak někde ucítí alespoň trochu vlhka pak máte na přívalový déšť zaděláno a okolní pole to nevezmou…
            Přidejme do toho skleněné budovy s UV a vyšší odrazivostí, že Vás to na ulici občas málem ožehne..
            To jsou ty moderní technologie, na skleník to nemůžete použít rostliny Vám budou bláznit páč nemají UV, to musíte leda ze skládky stará okna;-)

            To se mi líbí

      • blbíš napsal:

        … blahoslavil bych Vás, kdyby mi patřil zbejvající čas!!!

        To se mi líbí

        • blbíš napsal:

          … no co, co, mínusáci, můj duch první podmínku splňuje beze zbytku a vo druhý blbosti jsem si dovolil zapochybovat, ač údajně se o ní zasloužila autorita nejvyšší, něco tu nehraje, nebo byste si představovali, že bych se měl rovnou kát?

          To se mi líbí

    • jaa napsal:

      Akorát že kolik bylo brontosaurů a kolik je krav 🙂

      To se mi líbí

  6. vittta napsal:

    Při čtení vlákna mě napadla taková již klasická hláška z filmu „Pane, vy jste vdova“.
    „Jen aby to zase nedopadlo špatně“!
    To se bojuje proti klimatickým změnám, bojuje a bojuje, a pak se zjistí, že výsledek je horší, jak kdyby se nedalalo nic.
    Už ten článek si všímá hlavně Klause, i když nevím proč, párkrát se už totiž ukázalo, že zrovna Klaus nebyl tak mimo, jak se mu přisuzovalo.
    Schválně si jen spočítejte, kolik tun paliva za rok spotřebuje nějaký zbytečný semafor, (né ten semafor,ale auta, co musí zastavit a pak se rozjet) nebo když semafory běží v čase, kdy je to zbytečné.
    Dojdete k pozoruhodným číslům v tunách na jeden samafor.

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      vittto, článek si nijak nevšímá „hlavně Klause“. Ten je zmíněn jen proto, že je naprostým popíračem vlivu člověka, v čemž samozřejmě pravdu nemá. Jinak je jeho význam pro téma naprosto bagatelní.

      To se mi líbí

  7. blue.sun napsal:

    V boji za globální klima se dost často zapomíná na daleko větší škody v lokálním měřítku. Třeba oblíbené CO2 – státy napříč Evropou začaly podporovat s ohledem na závazek EU k snížení emisí rozšiřování naftových aut, dokud jsme najednou nezjistili, že jsou vlastně daleko škodlivější, než benzinová. Jen jejich škodlivost je lokální, v místech s velkou koncentrací aut a lidí. Ano, správně, naše přeplněná města, kam cpeme stále větší a mohutnější vozy a kdo dnes nejezdí v obřím SUV, je společenská mrtvola. No jo, ale jak tenhle paradox teď zvrátit? Začínáme honem rychle mluvit o podpoře elektromobilů, ale zase evropským stylem, bez jakékoli koncepce. Auta do zásuvky tu jsou komerčně deset let a za tu dobu se naše unie nedokázala domluvit ani na jednotném standardu nabíjení. Tesla mezitím suverénně staví své Superchargery a válcuje celosvětovou konkurenci. Evropské státy teď pro jistotu chrlí velkohubá prohlášení o „konci spalovacích motorů“, ale jaksi… chybí ta praxe.
    Nedávno se v návrzích EU objevilo „právo na opravitelnost“, tedy na něco, co bývalo dříve naprosto běžné. Elektronika, auta, spotřebiče… vše se opravovalo (a nejen u nás, protože se jednalo o nedostatkové zboží, i na západě, kde to zkrátka bylo moc drahé) a udržovalo co nejdéle v provozu. Dnes? Telefon trošku zazlobí, vyhodit a koupit nový. Ledničky, pračky, kávovary… dělané záměrně tak, aby ani moc opravitelné nebyly (a zvláště u těch kávovarů mě to štve, jak je vše blokové a integrované, kolikrát se nedožijí ani čtyř, pěti let, kdo to má pořád kupovat?). Dnes se proti myšlence opravitelnosti bouří „experti“ na ekonomiku všeho druhu. Vždyť by, s ohledem na tak propagovaný boj za životní prostředí, měli být rádi.
    Fakt je, že za ničení životního prostředí mohou lidé… ale ne ti politici či kapitalisti, ale my sami. My sami, kteří musíme mít neustále to nejnovější, bez rozmyslu věci vyhazujeme (jo, i já občas)…
    Tohle žádný politik nenapraví.

    To se mi líbí

    • blbíš napsal:

      Fakt je, že za ničení životního prostředí mohou lidé… ale ne ti politici či kapitalisti, ale my sami.“
      … proti tomu Vašemu „my sami“se hodně vyhrazuju a taky si protiřečíte, slunce!!!
      Já s těma kurvítkama mám už bohatý zkušenosti a protože nejsem úplně levej, tak sem se třeba nedávno pokoušel opravit pouhý zapínání/vypínání u svýho DELLu27″. Měl byste vidět v něm ten Váš „kávovar“ a slyšet odpověď autorizovanýho zástupce DELLu přes náhradní díly. My s tím nemáme totiž co dělat, neb sme neměli šanci z velký části něco ovlivnit (jak tomu ve většině případech bejvá). Nejde o naše vlastní zavinění či přímý selhání. Z toho plynoucí komerční chování těch VašichMy je pouze problém doprovodnej. Jde o filosofii současnýho nám vnucenýho způsobu života, tj.„použij a vyhoď“ právě těma Vašima kapitalistama a politikama na ně přímo či nepřímo navěšenýma (jeden bez druhýho by jinak nedali ani ránu). Pokud ta se nezmění, tuny „energie za ty zbytečný semafory“(a že jich po světě svítí!!!) všechno zhatí, jak vepři naši boubelatí!

      To se mi líbí

      • blbíš napsal:

        poznámka: prakticky to samý už napsal strejda (12:37), nevšiml jsem si …

        To se mi líbí

      • blue.sun napsal:

        Blbíši, ale uvědomte si jednu věc – ti výrobci to tak dělají ne proto, že sami chtějí, ale proto, že lidé sami byli první, kdo radši zařízení vyhodil, než by ho opravoval. To se táhne dále, než samotná existence České republiky, jen dnes je ten projev dovedený do extrému.
        Vezmu jiný příklad – notebooky. Sehnat opravitelný notebook nebo takový, kde si sám vyměním paměti či disk, je ve vyšší kategorii nadlidský úkol. I „profesionální“ řady začínají být celokovové, integrované, ideálně něčím zalepené, aby se do toho nedalo dostat. Ano, je to práce výrobců, ale pod tlakem lidí, kteří chtějí notebook „co nejtenčí, nejlehčí, nejmenší a nejvýkonnější“. To, co popisujete u Dellu, není kurvítko, jen důsledek té pitomé integrace všeho do co nejmenších a nejlehčích prvků. Kurvítka v přístrojích se dnes dělají softwarově (milujeme tiskárny Canon) či programovanou životností mikročipů na počet provozních cyklů.
        A znovu říkám – za konzumní styl života opravdu nemohou politici. Ani kapitalisti, protože kdyby o taková zařízení nebyl zájem, výrobce by zkrachoval či přestal vyrábět takové paskvily. Ale dělají to, protože mohou, protože lidé to tak chtějí.

        To se mi líbí

        • blbíš napsal:

          … no nic, svoje sem už řekl, Váš názor Vám samozřejmě neberu

          To se mi líbí

          • blbíš napsal:

            …jo a ještě, ten DELL mi opět funguje – nebylo to SW, ale halířovým kondenzátorem! Pravda, na tom zpropadeným integrovaným plošňáku ho musel na docela specializovaným zařízení vyslídit a vyměnit PAN radioamatér (na to už sem, bohužel, už neměl).

            Takže několik málo halířů proti 4.8tis. Kč = tady by se mohl skrejvat ten důkaz deprivantní mně vnucený filosofie použij a vyhoď od těch, co držej klíče!

            Líbí se 1 osoba

        • NavajaMM napsal:

          K tomuto mám jednu zásadnú pripomienku (a priateľ blbíš to už viackrát v minulosti zmienil v súvislosti so stavbami). Bol som pri tom (v niekoľkých výrobných závodoch), keď sa na prelome milénia menil charakter odvetvových noriem. Dovtedy bývali normy predimenzované, bezpečnosť a trvanlivosť bola prvoradá. V priebehu 10 rokov sa zmenil charakter kvalitatívnych noriem. Prestali ich určovať štátne inštitúcie a prijala sa zásada, že normy kvality určuje spotrebiteľ. Myslelo sa tým, že ak spotrebiteľ akceptuje nižšiu kvalitu a zaplatí za produkt, je to v poriadku. Znížené kvalitatívne nároky vždy viedli k zníženiu koncovej ceny. Redukcia servisnej siete a predraženie opráv tiež viedla k zníženiu predajnej ceny.
          Podnikateľská stratégia nízkych nákladov a cien, to nie je zákaznícka voľba. Všimnite si, ako masívne reklama vtĺka ľuďom do hláv, že nízke ceny sú dobré, že je hlúpy, kto nekupuje za najnižšie ceny.
          Keď v tomto momente poviete, že ľudia chcú nízke ceny a nízku kvalitu, potvrdzujete víťazstvo marketingu nad zdravým rozumom.

          Ešte dodatok – týchto žralokov, ktorí víťazia nízkymi cenami a externalizujú náklady, tých nedokáže zastaviť konkurencia a voľný trh (to im naopak nahráva). Tých zastaví len to, že to ľudia prestanú kupovať. Je to možné dosiahnuť len: buď štátnym zásahom (politici), alebo obrovskými nákladmi (štátnymi – politici) na informácie medzi ľuďmi a propagáciu.

          To se mi líbí

          • blbíš napsal:

            … pro slunce bych si dovolil vypíchnout ještě jednou to Vaše, příteli, snad se zamyslí ještě jednou nad tím jeho my & kapitalisti-politici:
            „Podnikateľská stratégia nízkych nákladov a cien, to nie je zákaznícka voľba… … keď v tomto momente poviete, že ľudia chcú nízke ceny a nízku kvalitu, potvrdzujete víťazstvo marketingu nad zdravým rozumom.

            Líbí se 1 osoba

          • hans napsal:

            konkurencia a voľný trh (to im naopak nahráva).

            Nejen nahrává. Konkurence a volný trh nutí výrobce snižovat náklady a ceny. To jádro kapitalistické ekonomiky, zásadní rozdíl proti jiným ekonomickým formacím (feudální, socialistické..). To jest, v kapitalismu je kapitalista podřízen diktátu konkurence stejně jako dělník a zákazník.

            To se mi líbí

            • NavajaMM napsal:

              Áno, túto časť ste svojimi slovami vysvetlili presne tak, ako som to myslel.

              To se mi líbí

            • poznamkovnik napsal:

              No on už Marx upozorňoval na to že kapitalista (podnikatel) neustále má dvojakou roli -střídá role a musí posuzovat zda kapitál (nadhodnotu) investuje do rozšíření, nebo jen prosté reprodukce ZP své výroby, nebo kapitál přesune do jiného druhu výroby nebo financí..
              Schumpeter to potom shrnul lapidárně v kapitalismu entepreneur podniká na úvěr a díky němu a inovaci (dosahuje a realizuje díky němu krátkodobou konkurenční výhodu) .
              Pokud by se systém dostal do tržní rovnováhy – ztratí důvod inovace jelikož úroky z úvěru budou ve vyváženém systému 0%. Systém se pak nemusí vzpamatovat bez vnějšího šoku a nastupuje scénář Marxovy prosté reprodukce kapitálu – kde se mu začali slovy Cimrmana hromadit dělníci v dole..

              To se mi líbí

              • blbíš napsal:

                tý jó, klobouk dolů, příteli!!!
                … teď teprve vidím, vo co sem všechno přišel, když sem nedělal státnici z marxáku a zkoušky a zápočty tohoto typu jsem bral hákem … kde sem mohl dneska bejt … je mi holt souzeno se ze svýho blbíšství nikdy nevyhrabat!

                To se mi líbí

              • blbíš napsal:

                … kam ten svět spěje, když ani chvála se vám nezamlouvá

                To se mi líbí

              • poznamkovnik napsal:

                No taky Vám to asi nevykládal nikdo zajímavě jako např. David Harvey
                můžete zkusit pro připomenutí tohle, dají se zapnout slovenské titulky, ale lepsí je to vzít od prvního dílu, ale k našemu tématu tato ukázka pasuje

                To se mi líbí

              • blbíš napsal:

                … kdepák, příteli, bylo by to stejnak zbytečný, něco jako perly sviním, neb kde nic není… …a laskavě si všimněte, bez smajlíků!!!
                (doufám, že furt registrujete, že řeč je furt vo mně)

                To se mi líbí

              • poznamkovnik napsal:

                nemá smysl se podceňovat, je pravda že Marxe moc nevysvětlovali dobře, ale člověk i s tím málo co si pamatuje – tohle pána sleduje jak se to taky dá vykládat. A taky pochopí jak moc toho na západě nechápou – co spoustě starších u nás připadá běžná znalost byť s ní nemusí třeba i úplně souhlasit…

                To se mi líbí

              • blbíš napsal:

                … podceňovat? to ani náhodou, ale vědět o svých možnostech by měla bejt vejbava každýho, mnohdy nabejvám dojmu, že tomu tak není

                To se mi líbí

              • poznamkovnik napsal:

                to souhlasím nejvíce se přeceňují ti kteří na to nemají, takže když se někdo podceňuje tak tomu z principu nevěřím a naopak

                To se mi líbí

              • blbíš napsal:

                máte prostě blbej princip, já například věřím každýmu a pak si to v klidu ústraní přebírám a co nepřeberu, vodhodím

                To se mi líbí

        • jaa napsal:

          Mno, tak nějak…. na lidi bych to nesváděla. kdopak asi má zájem na tom, aby každé dva či tři roky vyhazoval peníze za novou – tu pračku, tu ledničku, tu vysavač, tu kávovar a pod. Hm já to řeším tak – že nikoliv nové – ale návrat k starým technologiím.Ono to kafe – spařené a přecezené má úplně jinou a lepší chuť než z „kávovaru“ A Simax .. chuť a vůni vody nemění. A ty náplně do nejnovějších.. jen bůh ví co v těch pytlíčcích je… a chuť nic moc hlavně přeslazené. No a – třeba varna konvice. Ta první tenkrát francouzská – vydržela přes 10 let a voda z ní byla furt dobrá. Šikovná litrovka – ovšem měla bílé těsnění a asi to byla kvalita…. Mno – dvě náhradní – jednu/ porcelánku vrátila, druhou /nerez vyhodila. Proč … stačilo si k vodě přičichnout – voda dokud neschládla byla čímsi načichlá /těsnění černé,.
          Souseda se mi pyšně pochubila myčkou na nádobí… No už ji za tu krátkou dobu mla 3 x na opravě a… no raděj se ani neptám Ale onehdy jsem ji viděla, jak meje talíře po staru ve dřezu. Tak kdo ví…..
          Ale nemyslím si že by lidi neměli lepší využití pro peníze než nakupovat a vyhazovat….

          To se mi líbí

        • Ahele napsal:

          Stejně argumentují výrobci a dovozci potravin k nám na „východ“. Nízká cena potažmo nízká kvalita.Jak se ukazuje (v poslední době čím dál hlasitěji), tak to není pravda. Ve skutečnosti je to nízká kvalita za stejnou cenu. Tohle nám vnucují, že chceme? Nevěřím.

          To se mi líbí

        • Antimon napsal:

          S tím si dovolím nesouhlasit. Výrobce v prvé řadě sleduje výši nákladů a tím zisk. Na nás, jako spotřebitele, kašle. Jestliže jako spotřebitel nemohu koupit kvalitní noťas (telefon, kávovar, …) jinačí než nerozebiratelný (neopravitelný), tak mám pouze dvě možnosti: A. koupit to, za B. být bez noťasu (telefonu, kávovaru, …). Jestliže kapitalista, v rámci šetření nákladů, zruší autorizované opravny (přestane dodávat náhradní díly), nebo má svá zařízení postavena tak, že opravit nejdou (není to ekonomické, oprava přijde skoro tak draho jako nový výrobek) tak já jako spotřebitel na tom nezměním vůbec nic. Kapitalista investoval xxx peněz do výrobní linky a tak ji musí zaplatit. Kdyby vyráběl něco co vydrží padesát let, nebo to půjde opravit, tak tu linku nezaplatí a nic na ní nevydělá, protože po saturaci trhu klesne poptávka. Takže když slyším (čtu) „….lidi to tak chtějí …. “ tak se mi otevírá kudla v kapse. Já to tak nechci a troufám se považovat za člověka ……

          To se mi líbí

    • hans napsal:

      Tesla mezitím suverénně staví své Superchargery a válcuje celosvětovou konkurenci.

      Ale houby. Tesla válcuje konkurenci jen na blozích, aby zpitomělí fanoušci nakupovali její předražené akcie.

      Reálné prodeje vypadají dost jinak:

      https://evobsession.com/electric-car-sales/

      Tesla má dobrou pozici jen v USA. V Evropě nikoho neválcuje, a na největším světovém trhu – Číně – je přítomna jen mikroskopicky.

      To se mi líbí

  8. strejda napsal:

    „Fakt je, že za ničení životního prostředí mohou lidé… ale ne ti politici či kapitalisti, ale my sami.“
    Je fajn, že jsou politici a kapitalisti bez viny. Je krásné vědět, že jsou jejich snahy tak bohulibé a vůbec nepřispívají k ničení životního prostředí. To je objev na úrovni Nobelovy ceny. .
    Kdybyste napsal:
    „Fakt je, že za ničení životního prostředí mohou lidé… ale neJEN ti politici či kapitalisti, ale I my sami.“
    tak Vám dám +1.

    To se mi líbí

    • NavajaMM napsal:

      Súhlas, strejdo. Leda že by to Modré slnko myslelo tak, že ničíme životné prostredie už holým faktom, že (každý z nás) existujeme. Inak ľudia, čo žijú od výplaty po výplatu už moc možností na výber nemajú. Vzdorovať systému je veľmi nákladná záležitosť.

      To se mi líbí

    • blue.sun napsal:

      Máte pravdu, mohlo jsem to napsat lépe. Myšlenka spíš vycházela z toho, že se u nás veškeré zlo připisuje politikům a výrobcům, ale ti spotřebitelé, kteří se sami chovají nejhůře, svou vinu nevidí.
      Já se třeba snažím využívat zařízení dokud fungují, i za cenu toho, že třeba některá část už není úplně ideální. Když jsem se v jedné debatě s kolegou zmínilo o tom, že mi nefunguje dobře otvírání dvířek na audiosystému doma, první dotaz byl „proč to nevyhodíš“. Proč bych mělo něco vyhazovat, když zbytek funguje a tahle chyba se dá obejít?

      To se mi líbí

      • strejda napsal:

        Samozřejmě
        Já jsem vycvičen z Anglie, z anglického venkova, kde s malými úpravami využívají staleté stavby. Dveře jako u nás do kolny, jen lépe hoblované, trámy hrbolaté a podobně. U nás by se to každý chalupář (mimo mně) styděl a byl by považován za břídila. Tam platila zásada, co funguje, na to nesahá. Kladivo je velký pomocník a drát nebo hřebík není ostuda.
        Ve městech se to ale změnilo. To je ale jiná kapitola, možná nezměnilo, jen se změnili obyvatelé.

        To se mi líbí

        • Ahele napsal:

          Dovolím si poopravit – obyvatelé byli dlohodobě a programově změněni. Tedy většinou. Ti, kteří ne ještě tak docela jsou za exoty. A teď babo raď kým a v čím zájmu byla ta změna nastartována v jejich nebo v zájmu těch kdo z toho mají zisky. Vždyť si to vezměte od surovin přes výrobu, prodej až po odpady. Každý na tom něco trhne a spotřebitel to všechno platí i když si trouba myslí jak levně pořídil.

          To se mi líbí

          • Minorita napsal:

            Bingo Abele 👍👏, přesně tak. A zákazník, tedy ten běžný, platí ony zisky 2x – jednou v ceně výrobku, podruhé co by daňový poplatník formou grantů, dotací, atd., včetně sponzoringu masívní trvalé masáže o jednoznačné vlastní vině … Důležité a správné byl Váš poukaz na návaznost mnoha kroků vedoucích k dnešnímu a v budoucnu ještě více alarmajicimu stavu …

            To se mi líbí

          • Minorita napsal:

            Omluva Ahele za zkomolení nicku … 😑

            To se mi líbí

      • jaa napsal:

        Možná je to taky tím, že nejsou opraváři, nebo jak se včil říká servismeni. Když jsem před lety zanesla do opravny dvoukolový vařič na výměnu jedné už slabší plotýnky – bez diskuzí provedli a bylo po problémech. Pak jsem po čase šla vyměnit druhou a se zlou jsem se potázala. Mladý nadějný personál mi sdělil že to nedělají, že se to nevyplatí ať si koupím nový. hmm Totéž v optikách, hodinářstvích a pod. Já pamatuji třeba s vysavačen – zašla jsem do jejich dílny – opravář se kouknul, otevřel jedno za šuflat u stolu, vytáhl náhradní díl, vyměnil a bylo po problému. To vše už není. Takže opravdu nikoliv lidi ale ty“služby“ a hlavně prodej, prodej a prodej ….nových šmejdů.

        To se mi líbí

        • Minorita napsal:

          Tak tak, servis byl skoro zapovězen, nebo finančně „ošetřen“ ( ať už cenou komponentů nebo práce ) takovým způsobem, že se prostě nevyplatí, a to mnohdy citelně …
          A fakt, že mladí jsou „efektivní“ nelze dehonestovat – vyrůstají v tom prostředí od mala, útočí na ně všude, domovem počínaje, školou a firmou konče.
          Důsledné uplatnění „efektivity“ necháme bokem.
          Nicméně celé toto prostředí je mixem toho, co si zasloužíme a chceme, nic víc.

          To se mi líbí

      • Minorita napsal:

        Slunce, kdo, že se chová nejhůře ??? Hmm, demonstrujete díky svým písmenkům totální vítězství politicko-průmyslově-obchodního PR, mravně hodnotový masochismus dle receptu jistého bohužel“zemsky blízkého“ plytkého pseudodramatika … Dá se najít spojitost s tzv. Stokholmským syndromem . Nicméně z původně jednoznačně definované pozice takticky couváte 😁 …

        To se mi líbí

        • blbíš napsal:

          … ať přemejším jak chci, nemohu přijít na to, jakou že nemocí trpěl ten:
          “zemsky (či zemi či lidu blízkej)“ plytkej pseudodramatik“, nahoďte Minorito!

          To se mi líbí

        • blue.sun napsal:

          A teď to prosím i česky, aby to pochopil i můj strojní mozek.

          To se mi líbí

          • Minorita napsal:

            Je ono „nepochopení“ skutečně způsobeno špatnou formulací ??? Jste si jisto ??? Nic na tom nezměnila vysvětlující písmenka kolegů z hodovní síně ???

            To se mi líbí

      • kočka šklíba napsal:

        Možná mladí, možná ani nechápou, že například pračka, myčka ale i varná konvice může vydržet 10 i více let.
        Já mám pračku 25 let, je pravda, že byla tenkrát dost drahá (je i se sušičkou), asi kolem 25 tis. Měla jsem jí opravenou za tu dobu 2x, když tu byl opravář podruhé, spíše bych měla napsat PAN opravář (a to současně ale i prodával pračky), řekl ať jí nevyměňuji dokud bude prát, protože tenkrát se ještě dělaly díly z kovu, prostě dělaly se poctivě. Kolegyně, která kupovala pračku asi o 7 let později, má už druhou a bude kupovat 3., protože jsou už údajně neopravitelné. Také ale mají většinu dílů z umělé hmoty. To samé myčka, to samé většina spotřebičů co máme. Kupovali jsme to ještě v době, kdy se tyto spotřebiče dělaly +/- tak, aby vydržely. A to není náhoda, že ted nevydrží spotřebič ani těch 10 let, a chyba spotřebitelů to rovněž není. Nechápu proč by si spotřebitelé něco takového měli přát.

        To se mi líbí

        • blue.sun napsal:

          Napíšu to pod vás, ač to patří všem.
          Občas si tu připadám trošku jako ve skanzenu. Je to asi logické, určitá témata přitahují určité skupiny lidí podobných názorových a charakterových vlastností. Nevím, zda tu jsem i nejmladší (doufám, že ne)…
          Zkuste se někdy podívat na realitu městského života. Lidé mění věci jako pračky či lednice jen proto, že se jim nelíbí a „nehodí se jim do nové myšlenky bytu“. Klidně jsou schopni to dělat podle módy, která barva zrovna letí. Navíc lidé chtějí všechno co nejlevněji a co nejdříve (a proti tomu nemůžete mít žádný argument). Vzato celkem, skutečně jsou na vině spotřebitelé, ne výrobci. Ti se jen přizpůsobili tlaku na častou a levnou obměnu.
          Nakonec, kdyby takový tlak nebyl, proč by se masově vyrábělo v levné a nepříliš kvalitní Číně?

          To se mi líbí

          • Bavor V. napsal:

            Milé Sluníčko. Pořád jsi nepochopilo, že chování „IN“ a „OUT“ je produktem doby a produktem tlaku politických a ekonomických jelit. A že se to začalo projevovat hlavně po plyšáku. Hlavně. Do té doby sice byli také jistí snobi, ale byli spíš k smíchu. Dnešní „IN“ jsou těmi „OUT“ děsně obdivováni a je jim záviděno a proto ta snaha o neustálé inovace. Ale základ je pořád v té mediální a společenské masáži.

            To se mi líbí

          • NavajaMM napsal:

            „lidé chtějí všechno co nejlevněji a co nejdříve“
            Mali ste tam napísať „deti“ a je úplne jedno, aký je rok narodenia tých ľudí, ktorých ste mysleli.

            Ten „skanzen“, to je výnimočná komunita dospelých a zrelých ľudí a je ich zúfalo málo.

            Pre Vašu osvetu ešte uvediem, že je zámerom systému, aby ľudia nikdy nedospeli a trvale ostali deťmi. Kvôli tomu je aj ten všadeprítomný dôraz na sex. Udržuje to Vašu myseľ prinajhoršom v stave večnej nadržanej puberty a nedospejete.
            Toto je princíp domestifikácie. Tá funguje vďaka tomu, že domestifikované zvieratá sú celý život psychicky ako nedospelé závislé mláďatá. My všetci členovia konzumnej spoločnosti sme domestifikovaná závislá rasa.

            Ak túto moju poznámku nepochopíte, tak Vás zrejme na smrť urazí, ale ospravedlňovať sa nebudem, toto je na urážku príliš smrteľne vážna záležitosť.

            To se mi líbí

          • jaa napsal:

            Začnu od konce … byla tam levná pracovní síla, pak zlikvidovali většinu do té doby úspěšné výroby v Evropě, pak….Krásně je to předvědeno ve filmu Skandální odhalení a pak taky jsem viděla dokument, jak se výhodně šijí levné pánské obleky … v Asii- jezdí křížem krážem. Tam uděšlají látku, támhle ji obarví tudlě ji nastříhají támhle ji sešijí a zkompletují, no a nakonec dorazí do Ameriky a Evropy, kde se jen přišijí značky firmy. Těch kiulometrů křížem kráže,, toho smrdau z ropy… a jé he.

            To se mi líbí

          • Divoženka napsal:

            Úplně vás a vaše myšlenky chápu…. možná asi přeci jen nejsem tak stará, jak si někdy připadám. Názory mých rodičů jsou podobné jako většiny osazenstva zde. Ti taky nic nevyhodí, vše spraví drátkem či provázkem….a jede se dál, vždyť to účel plní. Že to není in nebo nemá moderní design? No a ? Naše generace už bohužel přemýšlí ( spíš nepřemýšlí vůbec….) jinak a miluje přepych, luxus, možnost být konzument se vším všudy. Kapitalismus je na spotřebě založen a každý zákazník svým chováním ovlivňuje, jak se té či jiné firmě bude dařit. Argument, že to zákazník neovlivní je lichý. Vždy můžu něco udělat, od bojkotu nákupu od jistých výrobců po tlačení na politiky a veřejně činné osoby na prosazování ekologičtějšího chování firem a služeb. Neříkám, že je to jednoduché a rychle proveditelné, je to běh na setsakramentsky dlouhou trať, ale nějak se začít musí. Tím, že si tady postěžujeme, se nic nezmění, karavana táhne dál….

            To se mi líbí

            • Minorita napsal:

              Při současném objemu výroby, produkce, kdy je třeba i onen tzv. trh velikosti ČR v mnoha segmentech pro producenty naprosto marginální , se prosím dohodněte na „spotřebitelské revoltě“, a nekupujte např. alespoň 1 či 2 výrobky od jednoho producenta. Dohodněte se stejně rychle a efektivně, jak to mezi sebou často dělají výrobci, a hlavně vytrvejte posílení vědomím primární spotřebitelské viny …
              V přeneseném slova smyslu , při uplatnění Vaší nové filosofie, vlastně za 2 krvavé konflikty ve 20-tém století mohli především frontoví vojáci … A trh má různé podoby, tedy neprotestoval bych, když už věc pojímáme tržně zu Grund, a meteme schody od spoda ( jistě znáte staletími osvědčené rčení, ale nová doba si žádá nový přístup … ) .
              Kdepak, kampak na nás se zájmy kapitálově politicky vlivných kruhů, kampak na nás s nějakými médii, kampak na nás s ideologií a jejím šíření …
              Jen malá vsuvka – mávali statisíce na obou stranách, plné ulice … Ovšem jaké bylo procitnutí Ferdiše Pištory v zákopech na Marně, Verdunu, Stalingradu, atd …
              Erich Maria Remarque by zaplakal …

              To se mi líbí

          • Minorita napsal:

            Vzato komplexně slovy klasika: je to marný, je to marný, je to marný… Tady se principiálně naprosto, ale naprosto míjíme… Tedy ne formulace, to je zástěrka …

            To se mi líbí

          • kočka šklíba napsal:

            Ale jo já Vás chápu. Jenže je otázka zda to co lidé kupují je opravdu nejlevnější. Když pračka vydrží ( taková úplně obyčejná) tak 5-6 let, stojí dejme tomu kolem 6 tisíc, je to nejlevnější? Já bych řekla, že ne. Jak jsem udávala v předchozím příspěvku, moje pračka sice stála 25 tisíc, ale i se sušičkou a mám jí 25 let. Že má nynější pračka o dejme tomu 10 programů víc (já nevím), ale i ta co mám, má programy, které jsem v životě nepoužila, jsou to naprosto zbytná tzv. vylepšení. To samé myčka, má asi 8 programů, z toho používám tak max. 5, asi. Na co mě bude program jen na sklo? To mám nejméně týden schraňovat špinavé sklenice? Nebo na co mě je to použít tak 1-2x za rok? Myslím, že i mladí by se rychle poučili, že jsou to jen zbytečnosti, pokud nejsou mnohamilionáři a je jim jedno že vyhodili peníze oknem. Jenže reklama funguje a asi má pravdu navajamm, že jsou to nedospělí lidé i když je jim třeba 40 let. A vymývání mozků pokračuje, bohužel.

            To se mi líbí

            • blbíš napsal:

              Na co mě bude program jen na sklo? To mám nejméně týden schraňovat špinavé sklenice? Nebo na co mě je to použít tak 1-2x za rok?… to snad né!

              … nebude to náhodou tím, že přehršel programů u takovýho universálního spotřebiče (myčky) má uspokojit co nejširší okruh uživatelů?
              Třeba takovej Hudec vycmrdává ten svůj sklad s vínem pravidelně a několikrát za den, zatímco kočka za celej rok ani ťuk. Vám se vyplatí tu Vaši sklenku jednou za uherskej rok vocmrdat v dřezu a na program „sklo“ zapomenout, kdežto Hudcova Labuť se na to může akorát tak vykašlat, proto to Hudcem voslintaný sklo nacpává třeba 3x denně do myčky, protože ho je prostě hodně a taky, aby měla vod Hudce pokoj. A třeba takovej náš Rosťa na rybách myčku nepotřebuje vůbec, jediný co potřebuje, je Modrej Portugal, co říkáte?

              To se mi líbí

  9. Minorita napsal:

    Blbíši, onen nejmenovaný pseudodramatik nebyl nařčen z nějaké nemoci, po této souvislosti významově není stopy. Že jde o recept pokryteckého mravně hodnotového sebemrskačství, jež je masově PR – kou v duchu výlevů oné nejmenované persony používáno, jsem mylně bral jako zde použitelný a pochopitelný příměr.
    Onen syndrom je spotřebiteli ve fázi , o které výše píše Ahele, náležitě opakovaně vyvoláván . Není kouře bez ohně.

    To se mi líbí

    • blbíš napsal:

      … tak to raději nechme u toho, že sem stejně nepochopil to:
      “zemsky blízkého“

      To se mi líbí

      • Minorita napsal:

        😉 Pravda, nezvyklý výraz slovo zemský … No jo, malinko slovní manýrismus 😁 … Mně běžné „lokálně, místně, zeměpisně,atd.“ přišlo v oné souvislosti takové fádní, bez náboje … 😉 …
        Váš rozhled, postřeh a úžasnou vypravěčskou schopnost, Vám lze opravdu v dobrém závidět, blbíši 👍😉

        To se mi líbí

  10. K-k. napsal:

    OT: Pane Bavore posel-osel před branou! 😉

    To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.