Deus ex machina aneb policie pomáhá řešit neřešitelnou situaci


Termín Deus ex machina pochází z antického divadla. Je to způsob, kterým antičtí dramatici řešili zdánlivě neřešitelnou situaci, do které se dostal hlavní hrdina. V takovém momentě byl na jeviště prostřednictvím mechanického zařízení spuštěn nějaký bůh (často v podobě sochy) a situaci rozřešil.

Lze spekulovat, že se na jeviště spustil sám sošný ministr vnitra. Situace byla pomalu zoufalá, ne-li neřešitelná, protože Babiš měl preference nad 30%.
Ministr je možná je ve střetu zájmů, protože může vlastní váhou ovlivňovat českou politickou scénu ve prospěch ČSSD. S levárnami to umí, to se ví již od Lánské schůzky.

Úkol dne je zabít Babiše. Pokud se to podaří, bude se dělit bohatá kořist, tedy hlasy oslabeného hnutí.
Lidu se taková poprava musí dávat po kapkách, aby vypadala jako čestný boj za spravedlnost a tuhle demogracii. Lex Babiš, potom trapné Sobotkovy manévry s demisí a pak odposlechy. Na jeviště ale pořád dopadali jen podbozi. Jejich podržtažkové ve Sněmovně vždy přispěchali tu s mimořádnou schůzí tu s komisí. V každé větě měli alespoň jednoho Babiše, ale preference ANO dál rostly.

Zajímavou situaci vytvořily odposlechy. Přišly v potřebný okamžik, údajně z anonymního zdroje a pěkně odstupňovaně za sebou, aby smrdutost bombiček hozených na Babiše jen tak nevyprchala.
A juž je tady další sněmovní komise, která se samozřejmě  nezabývá tím, kdo odposlechy vyrobil a rozšířil, ale podezřením, že Babiš a Přibil měli přístup k informacím z živých kauz. To, že informace unikají se samozřejmě ví. Mají je i novináři, kteří nezávislují pod Bakalou. Jsou dokonce i tací, kteří tvrdí, že únik někdy může být ve veřejném zájmu.

Policie rychle odložila Babišovo trestní oznámení na neznámého pachatele. Aby ne, třeba by mohla přijít na to, že za vším stojí některá z politických stran, která potřebuje zvýšit preference.
Poslanci, jimž je těžké věřit i pouhý pozdrav, se změnili v komedianty, žonglující se slovy čest, odstoupení, očista, a (nemožný) návrat po ní.
Připomeňme si, že ODS povolala do Sněmovny Romana Pekárka, obviněného a tehdy nepravomocně odsouzeného za korupci, aby pomohl odhlasovat zákon o církevních restitucích. Odevzdal hlas a pak s ním teprve vykmitli. Poslanec Bohumil Svoboda také neodstoupil, když byl trestně stíhán za OpenCard.

Vzdejte se Babiši a Faltýnku bez boje, volají, aniž by dodali, že by je to ochránilo před rizikem, že se sami zprotiví veřejnosti.
Ta má dva měsíce na to, aby pochopila, že nejde o mizerných padesát miliónů, které může Babiš postrádat v portmonce. Jistý Jelínek, politilog, předběhl dobu a mluví o Babišovi v minulém čase. Přání je často otcem myšlenky.
Ve hře je ale nejvyšší bůh. Pokud nebude srab, řekne „konec předvolebního kočkování, chlapci!“ a zastaví trestní řízení.  Potopil by sice ČSSD, ale ta ho stejně nemá ráda.

Příspěvek byl publikován v rubrice Pozdravy z Poottawí se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

113 reakcí na Deus ex machina aneb policie pomáhá řešit neřešitelnou situaci

  1. Cech napsal:

    To že kauza Čapí hnízdo byl podvod není zcela pravda (byl to velmi dobře promyšlený „dotační příjem“ jako 35 % dalších) a Bureš to ustojí a jeho preferencím to neublíží, to jen na úvod.
    Protože restituční podvodník který podle českého práva neměl na restituce nárok, pročež se von. Karel neváhal o majetek soudit a podařilo se mu prosadit, že bylo upřednostněno rakouské právo. České právo totiž říká, že dědická práva po biologických rodičích adopcí zanikají, kdežto rakouské právo je umožňuje. Navíc byl Schwarzenberg adoptován jako dospělý, což české právo taktéž nezná.Tak jak sám přiznal, že vyhověl korupční nabídce. Hlavním důvodem bylo, aby získal zpět „svůj“ majetek.Proto si soud vyslechl znalce na mezinárodní právo a rozhodl se, že se bude postupovat podle práva rakouského.
    Váš omyl spočívá v tom že si myslíte že Dienstbierovci neví, že v tomto je Bureš téměř nesmrtelný, to jediné co by spolku na čele s restitučním podvodníkem pomohlo je obžaloba jako v případě Jany a Petra ale vzhledem k tomu, že Bureš má justici, je to velmi málo pravděpodobné.
    Proto tento postup vůči Burešovi nepoužívá Chovanec, protože není úplně blbej ale v jeho složce Íčkovi pohrobci, kteří drží i část justice.
    No a jít až do Petra Bendla, tak na to prostě Íčko nemá koule, to by museli sehnat ještě jednoho Ratha na odstřel a takový momentálně není k mání.
    Takže jako obvykle v případě Čapí hnízdo, mnoho povyku pro nic a Bureš opět vítězí.
    Člověk již má skoro pochybnosti, zdali ty kauzy na Bureše nekočíruje sám Marek Hanč.

    To se mi líbí

  2. vittta napsal:

    Ten článek pracuje s tím, že Babiš je (minimálně) v cause Čapí hnízdo nevinen a dělá z toho axiom.
    Není.
    Babiš je stejný zloděj, jako ostatní.
    Dokázat to nemohu a ani nehodlám, ale kdo chce s vlky býti, musí s nimi výti, a že teď s některými nevyje, nebo se tak tváří, neznamená nic, však je v politice.
    Pak též článek napadá prezidenta Zemana.
    Nenápadně.
    Pokud nebude srab….
    Tedy zastavení trestního stíhání Babiše závisí jen na tom, jestli je prezident srab, nebo ne…..
    Vina či nevina dávno není důležitá.
    No, není…..tím méně v politice, ale za příklad čehokoliv bych to zrovna nevydával.

    To se mi líbí

  3. ji5 napsal:

    Článek je o šmejdech, kteří se snaží dostat Babiše z politiky. Nezabývá se tím, jestli je v něčem vinen nebo ne, protože nemohl být obviněn před tím než o jeho vydání rozhodne Sněmovna.
    Každý, kdo sleduje českou politickou scénu musí vidět, že účel světí prostředky.

    Pokud jde o Čapí hnízdo, Babiš cosi udělal. Vyčlenil kus majetku a po určité době ho zase začlenil (tedy možná). Jestli to bylo proti pravidlům EU, je v daném okamžiku úplně jedno. Je třeba poškodit politika Babiše. Je to i vina medií. Včera nebyli redaktoři ČT schopni zareagovat na Faltýnkův a Babišův výrok, že byli na policii jako svědci. No, oni tam nemohli být v jiné pozici, protože případné obvinění mohou vyslechnout poté až je Sněmovna vydá světské spravedlnosti.

    Z medií se nedozvíte, jaká pravidla pro dotace z EU platí. Třeba těch pět nebo kolik let, po které bylo Čapí hnízdo pod kontrolou Babišových dětí jako samostatná společnost splňovalo podmínky.
    Jestli to je loophole, neboli mezera, která cosi umožňuje, není Babišova chyba.

    V Kanadě existuje možnost přispívat partnerovi do jeho/jejího pensijního spoření. Takový příspěvek se nezdaňuje při vložení, ale až při vybírání. Kdyby byl vklad vybrán za dřív než tři roky, musel by daň zaplatit jeho vkladatel. Po třech letech se příspěvek stává majetkem partnera a kdyby byl jím vybrán, platil by, kdyby měl malý příjem nulovou daň. Taková situace nastane třeba u žen v domácnosti. Řekněme, že roční vklad je 5000. Po třech letech se na účtu nahromadí 15000. Na počátku 4. roku se „prvních“ 5000 vyzvedne, zdaní nulovou nebo minimální daní a recykluje se jako příspěvek toho vydělávajícího. Tento proces je zcela legální s návratností asi 20%.

    Ještě k Babišovi: jeho bývalá šéfredaktorka Slonková točí jakoby detektivní příběhy o tom, jaká je Babiš kurva, když skupuje malé podniky. Je to vlastně kritika kapitalismu, protože tyto praktiky jsou jeho podstatou. Slonková teď patří, možná nepřímo, pod Bakalu, takže zpívá jeho píseň. Možná nikdy neslyšela termín „hostile takeover“ používaný při akvizice nějaké firmy proti vůli původního majitele.

    Lex by jistě dovedl vysvětli, že zákon je možné porušit (se všemi důsledky), ale nedá se zneužít. Jsou-li v zákonech mezery, měly by být odstraněny. Jenže tomu se politici často brání. To je přece případ anonymních akcií.

    To se mi líbí

    • vittta napsal:

      Je otázka, jestli účel světí prostředky jen ve vámi uvedené české politické scéně.
      Pak je též otázka, jestli takový útok Babiš čekal, či nečekal, a jestli ho měl, či neměl očekávat.
      Pokud ho nečekal, pak se lze zeptat, jak nás může takový naivní člověk jakkoliv případně bránit…(vyberte si před čím)
      Jestli je to „mezera“, není jistě Babišova chyba, ale už jednu mezeru měl, u těch korunových dluhopisů a jak známo, 100 x nic umoří i vola.
      Jen krčím rameny, vlastně je to pro mě zajímavé jen proto, že se rád dozvím, jestli je Babiš ubožák a hlupák, nebo silný a chytrý člověk.
      Ať tak, nebo onak, přijdou jiní (idioti a zloději).
      Petr nebo Pavel, co na tom záleží, doba produkuje stejný typ politiků- děvek všude na světě.
      A jen mimořádná osobnost dokáže pohnout koly zatuchlých dějin.
      Tak uvidíme….

      To se mi líbí

      • vittta napsal:

        Tomuhle týpkovi je ovšem všechno jasné až moc.
        https://www.novinky.cz/komentare/446055-komentar-hura-mame-pravni-stat-bude-lip-alexander-tomsky.html
        Máme právní stát, to se máme!

        To se mi líbí

      • oh napsal:

        Ale sakra, „mezeru“ u korunových dluhopisů posvětil nejlepší ministr financí v galaxii Mléčná dráha Kalousek, který je dnes naší jejich ČT předkládán coby etalon poctivosti, brumlající z obrazovky temné věštby o zániku demokracie prostřednictvím Babiše a Zemana, prokládané kázáními o morálce. Babišovo ministerstvo financí tu díru ucpalo. Pročež je logické hodit ostudu s korunovými dluhopisy výhradně na Babiše.

        P.S. Všimli jste si, jak v médiích třeskutě mlčí o páně Bakalovu gazdování v OKD?

        To se mi líbí

        • vittta napsal:

          Jestli on nechce Bakala kandidovat na prezidenta.
          Vytáhnou ho jako trumfové eso 3 měsíce před volbami.
          Alespoň by byla prdel, Bohouš by mu mohl dělat vedoucího kampaně, už spolu nějaký ten povedený kšeftík upekli, tak co…..

          To se mi líbí

    • tata napsal:

      Pane bože zastánce čistoty,najednou to u někoho nevadí.Je to stejný darebák jak ty ostatní.Jen JE tam krátce.Jen je zase o fous chytřejší a všechny útoky těch blbu odráží jaký je chudák.Hlavně ta hloupost ten poslední odstavec.Dnes a denně se v této zemi zneužívá zákon .proč jsem pesimista a naprosto rezignoval je také proto když určitě chytří lidé,napíší něco takového.Proboha jak mě se zvedá žaludek………….

      Článek je o šmejdech, kteří se snaží dostat Babiše z politiky. Nezabývá se tím, jestli je v něčem vinen nebo ne, protože nemohl být obviněn před tím než o jeho vydání rozhodne Sněmovna.
      Každý, kdo sleduje českou politickou scénu musí vidět, že účel světí prostředky.

      proboha účel světí prostředky………tam předně musí být jasno jestli je to v pořádku nebo né……………………když někoho nemám rád a označím ho za zloděje………není důležité jestli ho označuji z nenávisti nebo za u čelem ,
      ………………………………………
      ALE JESTLI JE ZLODĚJ NEBO NÉ
      ………………………………………………

      Je smutné když takový člověk jako VY který nás poučuje celou dobu o čistotě v politice ho najednou nezajímá vinen nevinen,naopak v tomto státě nebude nic nikdy fungovat jestli nás bude zajímat jako hlavní proč ho chtějí odstavit,nikoliv jestli to provedl,a to považovat za to nedůležité

      To se mi líbí

      • kočka šklíba napsal:

        Myslím tato, že jste to teď nepochopil, nebo máte prostě jiný pohled. Nakonec je pravda, co tu už někdo psal, někdo to musel schválit, zkontrolovat než dotace přidělili. Ano, přesně tak se postupuje. A stává se, že se posléze zjistí, že to nebylo v pořádku. Ale nikdo není předem obviňován, jako tomu je v případě Babiše. Takových dotací bylo dost, které se pak třeba ukáží jako neoprávněné, ale nepostupuje se takto. Alespoň ne v zemědělství, jinde nevím. Jenže tady je Babiš obviňován předem už pár měsíců. A že má Policii ČR pod palcem podrazák na druhou, schopný, podle mě, všeho možného, je také pravda. Ano vypadá to jako Kubiceho zpráva č.2.

        To se mi líbí

        • tata napsal:

          POCHOPIL až moc dobře,v době kdy mu to schvalovali nebyl pro ně nebezpečný,nic to nemění na faktu že použil podvodné machinace co použili,používají oni že VÁM to nevadí je VAŠE VĚC………KLIDNĚ SI HO OMLOUVEJTE……..O KOUSEK NIŽ TO NAPSAL HUDEC,jak o tom lhal,měnil prohlášení,mě je Babiš UKRADENÝ………ŠTVE MĚ JEN jak mu lidi skáčí na špek jedna věc je že se ho snaží odstranit neboť jim vzal příliš mnoho kapustičky,druhá že on je stejný darebák jen možná ještě o fous chytřejší.

          Ohánět se že dotace byli schváleny je směšné,tehdy jim nevadil a byli schváleny zákonem brácha na mě já na něho………..teď jim vadí tak vytáhli věci proč už tehdy neměli být schváleny………tot celé jestli VÁM NEVADÍ tyto praktiky prosím,proto je tato země ve sračkách lidi nezajimá podstata ……..podstata tohoto je že káže o vodě a chlastá víno………mě už je stěchto hajzlů každý ukradený,jen mi naštvalo jak pan čistý nám káže o politické morálce v česku a najednou ho nezajímá podstata

          To se mi líbí

        • vittta napsal:

          Skoro jsem se rozbrečel, Kočko!
          Babiš v roli oběti mocných je to nejsměšnější, co jsem kdy četl.
          Babiš šel do politiky, ne?
          A Babiš musel vědět, co mu neštimuje v papírech, nebo snad chcete říci, že peníze, určené na drobné podnikání čerpal na Čapí hnízdo v domění, že je to košer?
          On přece věděl, že krade.
          Že mu to někdo schválil a že to „nějak“ zrovna více-méně možná legálně převedl na syna a dceru a pak to nějak zase převedl zpět, to na tom nic nemění.
          Nikdo by se do toho nesral, koho zajímá, když někdo okrade chudé.
          Co je dovoleno Jovovi……však to znáte!
          Ale Babiš vstoupil do politiky a tady se už může hrát podle jiných not.
          Babiš je opatrný, okrádá opět jen ty chudé, ale má u toho zatraceně velké preference.
          Tak velké, že už mu nevšímavost ke zlodějinám velkých nemusí stačit, a zdá se, že nestačí.
          Nemyslete si, vaří se ve mě krev, když si čtu jásání těch největších zmrdů, co kdy nosila tahle zem, jak konečně na Babiše došlo.
          Možná už kvůli těmto sviním bych to i Babišovi odpustil, ale litovat a omlouvat ho nebudu.
          Nevím, co měl s ČR za lubem, třeba měl dobré úmysly.
          Kdo se dostane tak nahoru, je vždycky zloděj a grázl, takže mě může být u prdele, jestli tam bude Babiš, nebo někdo jiný.
          Pokud udělá něco dobrého pro vlast, na detaily se koukat nebudu.
          Ale….osobně mu nevěřím.
          Je to totiž právě on, kdo má největší závislost na dotacích EU.
          Proč by se tedy bránil. proti diktátu Bruselu?

          To se mi líbí

            • vittta napsal:

              A co tím vlastně chcete říci?
              Že je Babiš nevinen, nebo že je na něj veden hon?
              Vy mu věříte, že nás bude právě on před těmi, co ho nyní tlačí ke zdi chránit, ne?
              Jak může chránit nás, pokud není schopen ubránit sebe?
              To tím, co píšu říkám já, možná to je málo jasné.
              Oba přece víme, že v politice je jen málo standartních operací.
              Nějaká Kubiceho zpráva….
              Na co si tedy Paroubek vlastně hrál, když mu zlomí vaz pár vylhaných žvástů?
              Jaká to byla osobnost?
              Jóó, Zeman to je jiná liga,to je formát!
              Na něj útočí od rána do večera doslova.
              A ještě se z nich neposral!
              Z nikoho, ani z těch sráčů z Bruselu!!!

              To se mi líbí

              • Slim napsal:

                Spíš mu ho zlomili voliči.

                Jinak Paroubek osobnost byl (určitě podle měřítek naší politiky), ale přecitlivělost na svůj obraz byla na závadu. Stejně tak přecitlivělé až hyperaktivní reagování na průzkumy. Nebo na ostouzení „jeho osoby“. Tady je namístě hroší kůže.
                V tom má Zeman jasně navrch. V připravenosti, vědomostech a analytických schopnostech a zejména ne ve výsledcích politiky, ne.

                To se mi líbí

              • Slim napsal:

                Ovšem nejen „mapa se může mejlit“.
                http://vasevec.parlamentnilisty.cz/domaci-politika/babis-na-odstrel

                Paroubkovy komentáře ohledně ČSAD nejsou vždycky nejšťastnější. Třeba dost silně pochybuju, že Babiš opravdu „vede o tři délky“. To se jenom teď tak zdá.

                Naše agentury zkoumají, značně povrchně, okamžité nálady respondentstva. A vědí, že se nemusí s pečlivostí výběru, s metodologií a korigováním nijak babrat. Protože velké odchylky proti skutečnosti jsou běžné a mají je všechny ag.
                Stačí naproti tomu srovnat přesnost průzkumů nedávno ve Francii.

                To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                Něco někde smrdí, když už to píše Baktuálně.
                Že Paroubka zlomilo pár vylhaných žvástů? Ne Paroubka, ale jeho voliče, kteří naletěli na Kubici.
                A jak víte, že není schopen se ubránit? Není to žádný nýmand, má kolem sebe dost lidí na to, aby mu pomohli.

                To se mi líbí

          • kočka šklíba napsal:

            Nevím jestli Babiš věděl co mu neštymuje, Vy to to asi víte,,pak je to jasné. tak můžete spolupracovat s policií. Nebo, že byste nevěděl? A že byste jen tak žvástal?
            A ty kecy, že okrádá chudé, ano okrádá, to s Vámi souhlasím, ale okrádají je mnozí, ale jen na některé se něco tzv. „provalí“, na většinu ne. I když na Bakalu například by to už dávno mělo stačit na vězení. A na Sobotku a jeho podíl na OKD? Také. Jenže Bakala chytře platí stranám jen příspěvky, mám takový dojem že i ČSSD, a kolem bytů OKD je ticho že? Proč asi? Chovanec asi plní své zadání dobře 😉 . Na ostatní Vaše povídání nemám čas 😉 .

            To se mi líbí

            • vittta napsal:

              To, co jste napsala, je oslavný blábol na Babiše, a napadení mé osoby, že ho nemám rád.
              Napsala jste to zbytečně a hloupě, jako kdybych měl třeba rád Bakalu, nebo nevěděl o jeho kšeftech….mimochodem, vy o tom něco víte?
              Já moc ne, jen to, co se kde napíše, stejně jako o tom Babišovi.
              A já přece nepsal, že Babiš je jediný, kdo krade.
              On dokonce není ani jediný, na koho se to „provalilo“ ve vhodný čas.
              Jen se o tom bude chvíli mluvit a pak to upadne do stejného zapomění, jako cokoliv jiného.
              A ano, vím, co mu neštimuje, i vy to přece víte.
              Neštimuje mu Čapí hnízdo a dotace 50 000 000.
              Ta dotace je ukradená drobným podnikatelům, to vím, víte to vy, a ví to Babiš.
              Je jedno, zda u toho Babiš nějak obešel zákon, že ho jakoby- pomocí nějakého výkladu- neporušil.
              Protože těm, kdo ho obžalovali je lhostejné, že ukradl 50 mega, je jim na háku, kdyby ukradl 50 miliard, sami přece také kradou.
              Potíž je v tom, že ne každý zloděj ukazuje na jiné zloděje.
              O Babišovi s největší pravděpodobností rozhodnou voliči a prezident, ne státní zastupitelství.
              Uvidíme.
              Ale já to nebudu, já jen napsal krátký názor, který je do značné míry stejný jako ten váš, ale vy s ním nesouhlasíte, protože jsem ho napsal já a vlastně jste ho ani nečetla.
              Jak skvělá je naše národní jednota, jak úspěšně se budeme bránit invazi, když jablkem sváru je nějaký zloděj, který měl s námi kdovíjaké úmysly…..
              Víte, takový prezident Zeman, u toho víme, co pro nás dělá.
              Ale u Babiše to nikdo neví.
              Zatím…..

              To se mi líbí

      • Slim napsal:

        Tata má určitě pravdu, hájení Babiše, protože Babiš, nebo protože ne Chovanec (nebo ne ČSAD), které předvádějí pp. Jírovec a Bavor je „zadrátované„.

        Spíš bude zajímavé, až policie něco vyšetří, jak to ministr justice, jehož jméno nelze vyslovit, protože filtr je pitomej a neví že pel. není pel., zamete pod koberec.
        Neb spravedlnost je (má být (u nás se to bůhvíproč zvrhlo v negativum)) sice slepá, nerozlišuje chudé a bohaté, ale trochu přece vidí. Natolik, aby rozlišila stranické barvy

        To se mi líbí

        • Slim napsal:

          PS. Čta noviny, vidím že Ficovo zdraví se náhle zhoršilo. Ausgerechnet uprostřed koaliční krize.

          Ďjó €urodotace, ty ještě zamotají víc hlav, nejen na Slovensku, nebo slovenských

          To se mi líbí

        • Bavor V. napsal:

          Marné je vaší „zadrátovanosti“ vysvětlovat, že nejde v principu o Babiše, ale o hon na politika. A je jedno, jestli se jmenuje Babiš nebo Paroubek.

          To se mi líbí

          • kočka šklíba napsal:

            Přesně, jenže to asi nevysvětlíte 😉 . Prostě Babiš „jim“ vadí. Ne že by mně nevadil, ale přece nejde obviňovat dopředu za každou cenu. No Kalousek se směje, „spolupracuje“ s Chovancem, jsou vlastně stejní, oba hajzlové.

            To se mi líbí

            • vittta napsal:

              Kalousek není z ničeho obviněn, ale protože vám vadí, tak pořád na něm něco špatného vidíte.
              ———
              Jak se vám to líbí?
              Má to grády?

              To se mi líbí

        • kočka šklíba napsal:

          Tady dost kecáte že? Slime? Přece nemůžete být tak ….dosaďte si libovolně. Že byste neviděl, že je to zatím jen spousta nepodložených keců. Jasně mohou být i posléze opodstatněné, jenže zatím nejsou. Nebo vy se vyznáte v dotacích od EU, na tento konkrétní účel?

          To se mi líbí

          • vittta napsal:

            Podle mě jste do jisté míry jediná, kdo tady vystupuje fanaticky na obhajobu Babiše.
            Nemáte k tomu žádné podklady, stejně jako nemáte podklady na obvinění Kalouska nebo Bakaly.
            Nikdo je nemá a nikdo je mít samozřejmě ani nemůže!
            Jinak jsou tady názory a odkazy…jistě, každý se k tomu vyjadřuje tak trošku jak vidí sám Babiše, což je normální, ale vy se přiřítíte, všechny zjebete…

            To se mi líbí

  4. Pepanov napsal:

    Asi tomu nerozumím, ale ty dotace musel někdo schválit. Jestli se to táhne od roku 2008 tak to museli nejspíš v te době schvalovat finance.

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Dotace byly schváleny podle nějakých pravidel, dotace byly prověřeny Kalouskovými lidmi, dotace odpovídaly účelu i podmínkám.
      Jenže tady je běžné (nejen u ČH), že po nějaké (pokud možno delší) době jiný kontrolní ústav zjistí, že všechno bylo špatně a příjemce musí peníze vracet. Je známo mnoho zejména obcí, které takto dopadly. Ale nikdo z představitelů obcí nebyl takto osočen. Tohle je prostě pokus o exemplární případ. Otázka je, nakolik se komu vyplatí a nebo vymstí. Tady si netroufám nic odhadovat, křišťálovou kouli nemaje.

      To se mi líbí

  5. Hudec napsal:

    Souhlasím s vitttou (17:28), že „Babiš je stejný zloděj, jako ostatní“.
    Dovolím si citovat z dnešního Práva:
    „Ohledně tajemných vlastníků Čapího hnízda mezi lety 2008 až 2013 Babiš opakovaně veřejně lhal.
    Nejdříve jako majitele označil „nějaké právníky“, posléze prohlásil, že vlastníky nezná, a na konec ještě loni těsně před zveřejněním skutečných držitelů akcií v televizi uvedl, že šlo o jistého investora, jehož jméno tehdy odmítl sdělit.
    Změnu svého prohlášení nato odůvodnil tím, že chtěl chránit svou rodinu, a některá svá předchozí vyjádření označil za nešťastná.“
    Tolik citace z tisku.
    České přísloví říká, že kdo lže, ten krade. Zpravidla to tak bývá. Těch lží je u Bureše i jinak hodně….. Že by byl zrovna on výjimkou?

    To se mi líbí

    • Minorita napsal:

      Realitou v Bohemii v poplyšovém období je fakt, že zlodějina – jak ta skrytá, rádoby elegantní, tak nyní už vcelku neskrývaná, otevřená , je nejen běžnou součástí všeho kolem , dokonce se dá konstatovat, že je pevně a plánovitě zabudována, v ideových i tzv. morálních základech „nové“ České republiky.
      Že je to přitažené za vlasy ? Ale no tak, zřejmé to bylo už v první polovině let 90-tých. Na jakých základech, s jakými ideami, kým, s vědomím, kdo a co, jaké zájmy a záměry ony mantinely, standarty a žebříčky určovaly, nebo-li jaké sudičky stály u zrodu, a co daly do vínku čerstvému zbytku po rozervaném předchůdci, bylo velice rychle, takřka okamžitě při použití selského rozumu bez ztráty paměti zřejmé.
      Na vývoji toho, co si říká Česká republika, na postupné eskalaci spousty sudičkami vetknutých vlastností, není vůbec nic překvapujícího, včetně personální, osobnostní charakteristiky, kvality jak představitelů na VŠECH úrovních, tak valné až drtivé většiny elektorátu …
      Tedy není nic nového, že zde vládnou gauneři, jedno jestli staří známí nebo noví …
      Je otázkou, kteří gauneři jsou „lepší“, jestli ti staří, zajetí, nebo noví, perspektivní, kým se cítí každý jednotlivec, skupina, „okraden, omezen, ublížení, atd. …“
      A oklikou se dostaneme k různým společensko – zájmovým vrstvám, tedy třídám, které však přece neexistují 😁 …
      Že se nebude hrát v rukavičkách podle pravidel je lehká předpověď.
      Tedy staří se snaží sestřelit ohrožujícího nového již v minulosti použitými a osvědčenými způsoby, které na většinově omezený elektorát kupodivu zabírají opakovaně 😁 … Bude to ještě zajímavé …
      Nicméně máme pouze to, co si zasloužíme, a bohužel jsme v situaci, kdy míra gaunerství v českém politickém prostředí dosáhla takové obludné míry, že ne nepodstatná část voličstva považuje podunajského oligarchu za světlo na konci tunelu …
      To je panečku výsledek Havloidně Klausovského experimentu …

      To se mi líbí

      • vittta napsal:

        Já, abych řekl pravdu, Minorito, nějak postupem času „zraju“.
        Co píšete je podle mě více či méně pravda, asi je zbytečné přít se o slovíčka, ale jak jde čas, začínám si všímat i ideových a morálních základů jiných.
        Zlodějský systém v naší zemi najednou už nevypadá tak děsivě jak vypadal ještě před třeba 5 lety.
        My máme zloděje, lháře a pokrytce, na západ a sever od nás mají dementy, sebevrahy a vrahy vlastní civilizace.
        Morální je cenzura, násilí na politických odpůrcích, či jejich kriminalizace- ale zde POZOR, nejde o vysoce postavené (co je nám do nich, na jednu stranu) ale o obyčejné lidi.
        Nejmorálnější pak je, jak se zdá, vydírání a vyhrožování.
        Když si vzpomenu na souboje Topolánka a Paroubka, přijde mi to legrační.
        Pravda, výstupy Hermana a Bělobrádka zase tak legrační nejsou, a kdyby nebylo těchto kreautur a jejich podvratné činnosti, člověk by si myslel, že jsme v oáze klidu a pohody.

        To se mi líbí

        • Minorita napsal:

          Souhlasím s Vámi, opravdu je ta stará západní evropa téměř ztracená… V evropské historii , alespoň v posledních 1500 letech, nevím o vládci, panovníkovi, panovnících, kteří by cíleně likvidovali vlastní zemi, obyvatelstvo, megaimportem nositelů nepřátelské, neslučitelné víry, jejímuž proniknutí se naopak po mnohá staletí za krvavých obětí bránili …
          Ale pozor, tomu, že na místních ulicích nepobíhaji houfy Burek s drzimi malými, že zatím netvrdí muziku na ulicích hejna kozomrdích band s noži, můžeme děkovat pádu Nečasovy vlády, a hlavně neúspěšnému pokusu instalovat na hradě šišlajiciho kolaboranta a gaunera . Kdo ví, jak by to vypadalo po jeho inauguraci, neb on sám je vítač, co by prováděli s úsměvem ti staří gauneři , většinově vítací, kolikova sráčů by agresivně na mnohých jim svěřených postech importovalo barevný zmar …
          Nejde o nějaké osvícenství našich politických gaunerů, spíše o jistou setrvačnost a systému, zpoždění za Evropou, a především šťastné shodě politických náhod …

          To se mi líbí

      • kočka šklíba napsal:

        Ano s tím souhlasím.

        To se mi líbí

    • jaa napsal:

      Nepatřím keBabišovým obdivovatelů, ale jedno je fakt. Pravidla nastavil Kalous a spol. proč – no jako obvykle stejně jako s těmi akciemi – aby z toho měl „někdo“prospěch. BOhužel měli smůlu, v obou případech, že B měl odborníky, kteří se v tom rambajzu vyznali a dokázali z toho těžit a umenšili té partičce příjem. Jo a taky to ukazuje na nechopnost tvůrců domyslet konce. On by někdo mohl taky přijít na tu neschopnost a neodbornost a říct to na celou hubu.
      I když nevím nevím, on jim to musel někdo poradit – jak mají postupovat – patrně ze západu, kde už s dotacemi měli !zkušenosti“.

      To se mi líbí

      • jaa napsal:

        ostatně chtěla bych vědět, kdo z nás všech a hlavně kritiků – mít ty finanční možnosti a znalosti by nepostupoval stejně ale byl!“ čestný“.

        To se mi líbí

        • kočka šklíba napsal:

          Ale no tak paní jaa, nekažte to nějakou čestností 😉 . Ale je pravda, že pokud bych to někomu věřila, ačkoliv si v tomto tématu vůbec nerozumíme, je nick tata.

          To se mi líbí

        • vittta napsal:

          Člověk může krást a může i podvádět, a nemusí to vidět jako nějakou zvláštní morální vadu, pokud to neškodí okolí či komunitě nějakým zásadním způsobem.
          Dokonce lze takto i konat dílem dobro, kdy část nakradeného lze využít lepším způsobem, než by to využil okradený, což je vesměs stát, nějaká megafirma atd..atd…
          Problém začne, když u toho bude takový člověk ukazovat na druhé, že jsou zloději a ještě jim bude bránit právě v tom, co sám dělá.
          To je pak jednání amorální a sebestředné.

          To se mi líbí

  6. bob napsal:

    Jeden za 18 (to čerpání dotace, i když možná „legální“ nebylo košer) a druhý za 20-2 (kdo věří tomu, že to trestní stíhání vyšlo na teď a nebylo načasováno?)….
    Takže nám začala „ostrá“ volební kampaň.
    Ovšem opět je nejlepší moje nejmilejší naše nezaujatá objektivní veřejnoprávní ČT.
    Fakt nevím, jestli mám sledovat thriller o Babišovi, nebo zalézt do sklepa před Kimovy raketami

    To se mi líbí

  7. bob napsal:

    Jo a zapomněl jsem. Nevíte, jakou roli v tom hraje Putin?
    Nechce náhodou destabilizovat naši politickou scénu?

    To se mi líbí

    • oh napsal:

      Určitě. A kdyby měl fotoaparát, tak by i fotil nádraží 🙂

      To se mi líbí

      • Antimon napsal:

        Kdyby jenom nádraží, fotil by taky všechna čapí hnízda nevěda, které je to Čapí hnízdo 🙂 Mrazí mně z toho, kdo toto spouští. Kubiceho zpráva č. 2. Podle mně není ani tak podstatné, je-li Babiš gauner (asi je), ale kdo je ten větší GAUNER, který taká za nitky. Už tu někdo vzpomínal kauzu s odposlechy. A nic se neděje. Ale zkuste si, bez nahlášení jakému si úřadu, namontovat na barák kameru kvůli ochraně svého majetku. Hned dostanete flastr.

        To se mi líbí

    • jaa napsal:

      🙂

      To se mi líbí

  8. z/a/drátovaný Rosťa napsal:

    Je před volbami. Kdysi šupák Ruml zlikvidoval celou rodinu Bartončíka. Jakýsi Kubica měl jakousi krabici, či co a jak na potvoru ji otevřel zrovna před volbami. Že to byla krávovina na kvadrát se zjistilo až poté, co to zlikvidovalo socany. Účel byl splněn. Čas oponou trhnul a „kdosi“ podal anonymní udání na jakési hnízdo, co ten čáp financoval v Bruseli. U nás na balíkově neumíme rozklíčovat, jestli je větší gauner Andy, nebo ti, kteří se třepou strachy z prasečin, které tento stát financoval v řádech nepoměrně vyšších. A to, že se sakra přitvrzuje, je naprosto jasné, že zde jde o to, kdo a na jak dlouho v pruhovaném triku bude dýchat filtrovaný vzduch.

    To se mi líbí

    • Minorita napsal:

      Politický dobytek ( omlouvám se tímto užitečnému zvířectvu ) se netřepe strachy, neb dominový efekt … Kdo by pak vlastně seděl v tom slavném parlamentu, senátu, ministerstvech, krajských úřadech, etc … 😁😁😁 …
      Nejen politický „dobytek“, odpad, se netřepe, tady se netřepe nikdo za cokoli …

      To se mi líbí

  9. čtenář napsal:

    ještě jste do toho měl vsunout ten jeho výrok,že je to tady jak v 50.letech,aby to mělo větší údernost.

    50milionů a padesátá léta,nepolitik čapí hnízdo a jeho padesátky.

    měl by si dávat pozor při řízení v obci,tak jsou také padesátky,aby ještě nedostal flastr za překročenou rychlost.

    To se mi líbí

  10. Laco G. Mlynář napsal:

    Včera Šlechtová v Interview ČT24 vysvětlovala Tvarůžkové, že v případě Čapího hnízda byl dodržen termín tzv. udržitelnosti, po který příjemce dotace nesmí měnit podmínky projektu, t.j. také projekt prodat. Samozřejmě, že pan Babiš jednal účelově, aby onu dotaci získal, ale podle mne se pohyboval v rámci pravidel. Takže technicky legálně.
    Druhým gólem byla včera v Událostech informace popisující z čeho mají být pan Babiš a pan Faltýnek obviněni. Přitom jediný dokument, který odešel od policie ČR je dopis do Parlamentu, který údajně stále leží u Hamáčka v trezoru. ČT samozřejmě, jak je u ní běžné, neuvedla zdroj informace. Ale hlavně, že nás krmí každý den o průběhu vyšetřování komise k únikům v Parlamentě.

    Pokud jde obecně o pana Babiše a ANO, jasně, že jde dlouhodobě o to Babiše i celé hnutí marginalizovat, nebo rovnou zlikvidovat. No normální buržoazní demokracie, která je už ze své podstaty podvodem. V tomto konkrétním případě se mi zamlouvá pouze snaha pana Babiše o narovnání poměrů při správě státního rozpočtu. Prokazatelné rozkrádání daní, které omezil, mu vytvořilo obrovskou masu nenávistných nepřátel. Odhadem nejméně 2 miliony občanů ČR (postižení podnikatelé + jejich rodinní příslušníci) přijde jen v letošním roce tak o 50 miliard Kč, které si dříve tito podnikatelé strkali nezdaněné do kapes.
    Ale jinak pan Babiš dělá jako správný kapitalista business as usual. Není to žádný Jánošík. A ví, že se pohybuje v podvodné buržoazní demokracii, jejíž mechanismus jako člověk s nadprůměrným IQ velmi dobře chápe a tak se podle toho chová.
    Ničemové z tradičních stran to už přepískli opravdu nemístně, když například byli tvrdě proti EET. A tak ANO i pan Babiš budou mít jen větší podporu, protože obyčejnému Antouškovi z paneláku je věc jasná, nikdo si naštvat 2 miliony bohatých lidí před panem Babišem netroufl. Ovšem ANO, ani pan Babiš jinak moc užiteční nejsou, žádná výrazná změna nebude i kdyby s 51% vyhrálo ANO volby. Nebo snad někdo ví, co si pan Babiš myslí o NATO, Rusku jako největším nepříteli, Číně, USA, atd. atd.?
    ANO jsem nikdy nevolil a ani nehodlám volit. Takže současná kauza je mi šuma fuk. I kdyby začal vládnout Kalousek, jako že nebude, EET, ani kontrolní hlášení nezruší, protože by neměl na zaplácnutí 100 miliardové díry v rozpočtu.

    To se mi líbí

    • oh napsal:

      Kalousek by neměl se zaplácáváním děr nejmenší problém – snížil by daně korporacím a zavedl jednotnou sazbu DPH někde kolem 35% a měl by to doma. Teoreticky, samozřejmě. V reálu spořivý pan Kalousek díry spíše zvětšoval. 🙂

      Nejenže vám nehodlám nevolení ANO rozmlouvat, ale dokonce vás v tom i napodobím. 😉

      To se mi líbí

    • Antimon napsal:

      To nevolení „ANO“ je myslím O.K. To „… je mi šuma fuk …..“ je podle mně špatně. A to tak, že hodně špatně.

      To se mi líbí

    • brtnikvbrlohu napsal:

      Dyby naštval jen ty dva miliony – ale dal vzniknout i množině potencionálně naštvaných – protože jim zatím nedošlo že na to taky doplácí – jsou to minimálně další tři miliony které to postihlo obecným zdražením – nebylo to tak okaté protože se to rozložilo na nějaký ten časový úsek – a ještě to chce se podívat kam ty ušetřené penízky dojdou.

      To se mi líbí

    • Minorita napsal:

      EET je malina, potencionálně mnohem nebezpečnější nepřátele si vytvořil oněmi pravidelnými hlášeními 😁 … Tedy nejen ti řvoucí malí , ale především velcí, tiší …

      To se mi líbí

    • čtenář napsal:

      tahle vaše nekončící propaganda ve které tvrdíte,že dva miliony lidí okrádali tuto republiku o padesát miliard ročně než přišel Babiš a zastavil to mě už začíná unavovat.

      a proto si před vámi musím odflusnout!!!

      Vy totiž urážíte nejenom mě a moji rodinu,ale i pana Hudce,pana Bavora,Vitttu a jejich rodiny.

      Vy budete jeden z těch co má nakoupeny zásoby barev,štětců a třese se mu ruka na to aby mohl vyrazit do ulic začít psát na výlohy obchodů,zdi domů živnostníků a podnikatelů ZLODĚJ.

      Laco G.(Adolfe) Mlynáři

      To se mi líbí

      • Bavor V. napsal:

        Nijak se necítím být uražen, natož moje rodina…

        To se mi líbí

      • vittta napsal:

        Laco má se svým rozborem úspěch, i když výsledky EET jsou ošidné.
        Taková je moc iluze v lidských srdcích.
        Nikdo si vůbec nevšiml příspěvku Brtníka, který nenápadně ukazuje B.
        Ano, kam asi jdou ty penízky?
        Jen málo lidí si uvědomuje, že oněch 50 000 000 000, o kterých Laco píše, ale o kterých nikdo nic neví, jestli jsou či nejsou a kolik to je, by zůstalo v kapsách oněch zlodějíčků, jak je naznačeno.
        A jelikož tihle zlodějíčci nemají milionové příjmy, tak by ty prachy utratili.
        A koupili by si nějaké zboží a nějakou službu a tím by dali vydělat nějakému …zlodějovi asi, a ten by to zase utratil a utratil by to tady, doma a dal vydělat….
        Jenže když oněch 50 mld spočine na státním účtu, co se s nimi stane, jak se ptá Brtník?
        Postavíme za ně hospicy, nakoupíme policejní a hasičské vozy, atd..atd…
        Ale už by bylo na čase, fakt že jo!
        Nebo že by se o 50 000 000 000 snížilo každoroční zadlužení?
        To je ovšem výhra, místo 120 000 000 000 si pujčíme jen 70 000 000 000.
        To by ale znamenalo, že to Babiš moc dobře nevede, protože 120 000 000 000 snad dokázal zaseknout jen Kalousek, ani nevím, a to v krizi, která…podle něj nebyla….

        To se mi líbí

        • Laco G. Mlynář napsal:

          Vitto, Vitto, myslím, že Vy dobře víte, nebo tušíte, že pokud se nestane něco mimořádného, tak státní dluh na konci roku 2017 bude nižší, než na jeho začátku. To, že momentálně, v průběhu roku stoupl, je dáno prací ministerstva financí s keší. Muselo v červenci a srpnu zaplatit staré dluhopisy s vysokým úrokem, tak předem vydalo nové, často s mínusovým úrokem. Takže až se rok s rokem sejde, bude stát zadlužen méně a dluhová služba bude také výrazně nižší ( v loňském roce 40 miliard).

          Kam se poděje oněch 50 miliard o které díky EET a kontrolnímu hlášení státní kasa vybere víc? To uvidíme až na konci roku. Každopádně šílení socani stačili před volbami zatížit rozpočet haldou dalších mandatorních výdajů navíc. Některé jsou chválihodné, pokud stát přidal sestřičkám, doktorům, hasičům, policajtům. Řvou vysoké školy a výzkumníci, že další 4 miliardy, starostové dělají happening před MF, že chtějí na silnice, atd. a tak podobně.
          Líbí se mi, že jste ve své úvaze připustil pospekulovat, co tak asi podnikatelé udělali před Babišem s výnosy ze šedé ekonomiky. No lidem, které zaměstnávají z toho dali málo. Viz. známé klasické případy zaměstnávání na švarcsystém a obecně stagnující, nebo spíš rozevírající se nůžky mezi platy u nás a jinde a to včetně Slovenska a Polska, nejenom SRN. Bordel, který tu panoval před Babišem umožňoval, aby obecně byl nastaven nespravedlivý stav mezi těmi co podnikali podle pravidel a těmi co to dělali jinak až po takové ultra jevy, jako byla ona kauza s pančovaným alkoholem, která stála lidské životy, protože nikdo v tom nepořádku nebyl schopen nic dohledat.
          Takže obecně. Nepořádek plodí nepořádek a nakonec na něj doplatíme všichni, protože ekonomika nefunguje tak, jak by mohla.

          To se mi líbí

          • vittta napsal:

            No jo, na nepořádek doplatíme všichni, což se dá mnoha způsoby dokladovat.
            Co už se dokladovat nedá, je opak tohoto sdělení.
            Tedy že na pořádku vyděláme všichni.
            Jaký je asi tak praktický přínos EET a všech možných navrhovaných kontrol, případně udávání švarcpodnikatelů (viz.Štěch) pro obyčejné občany, kteří by z toho měli podle všeho těžit?
            Zatím se jim zdražily služby a zboží.
            A narostla nenávist mezi skupinami občanů, kteří se hádají, kdo platí víc na důchod (vydatně zásobeni všemožnými čísly), místo aby společně čelili invazi negrů, čmoudů, organizovaného zločinu, vykrádání republiky cizáky atd..atd..atd…
            To není povzbudivý výsledek.
            Já se tedy konkrétně ptám:
            Jak se projeví zvýšená kvalita života u běžného člověka, pokud bude prováděna důsledná kontrola úplně všeho, co se financí týká?

            To se mi líbí

      • Laco G. Mlynář napsal:

        Čtenáři, normálně se s lidmi, kteří „flusají“ nebavím. Ale pro jednou Vám odpovím. Samozřejmě, že pan Babiš POZASTAVIL obrovské rozkrádání a neplacení daní. Pokud Vás to unavuje, je to Vaše věc. Máte ale pro Váš názor argumenty? Já ano. Minimálně například fakt, že v letošním prvním pololetí stát vybral jenom na DPH +25 miliard a stejně tak na dalších daních. Přitom HDP se zvedlo odhaduji asi do +3%. 1% HDP = asi 45 miliard a obsahuje v sobě i průměrné DPH, takže tzv. růstem ekonomiky to nebude, s tím rozpočet na příjmové stránce počítal.
        Proč bych měl urážet zdejší živnostníky a podnikatele? Že je v ČR šedá ekonomika na úrovni 15% HDP se ví z oficiálních čísel Eurostatu. Kdo je za tím nevím. Ale musí jich být hafo, protože celková hodnota HDP v loňském roce mohla být kolem 4,9 biliona korun, z toho 15% = 0,8 bilion (hodnota černé ekonomiky), v tom jenom průměrné DPH 18%(?) = 120 miliard ročně. A to nemluvíme o dalších daních navázaných na zatlučené tržby, včetně odvodů za zaměstnance. Výše uvedená čísla jsou jen mým velmi hrubým odhadem.
        Čtenáři, budete se divit, já znám řadu poctivých podnikatelů, dokonce takové, kteří si kupují na svoje soukromé aktivity soukromá auta. Ale zároveň znám takové, kteří se už za Paroubka báli jako čert kříže, že se mu podaří zavést registrační pokladny.
        To co zde píšu nemá nic osobního a společného s místními diskutujícími. Ostatně myslím, že pan Bavor EET podporuje a pan Hudec asi nebude plátce DPH. Ale opravdu, popsat realitu nemá nic společného s nějakým osobním útokem na kohokoliv.

        To se mi líbí

        • vittta napsal:

          Vy věříte Eurostatu?
          To je základ vašeho textu, víra v Eurostat.
          Ale já se vás zeptám na jednu věc, jestli se pokusíte odpovědět, je to takový možná netradiční pohled.
          Takže si vemte, že mluvíte o 0,8 bilionu, což je 800 000 000 000.
          To je hodnota černé ekonomiky v ČR.
          Ročně.
          A to ještě plno věcí nezapočítáváte.
          Každý rok se zasekeneme o nějaký 100 miliard, (nač počítat drobné, bai voko 100 mld).
          Dá se tedy říci, že kdyby u nás každý platil řádně daně, tak bychom byli každý rok 700 000 000 000 v přebytku?
          Ovšem pozor, moje úvaha pokračuje, nyní už za hranice.
          Je známo, nebo se to alespoň tvrdí, že jinde se krade méně než tady, o hodně méně.
          Přesto prakticky není na světě země, která by hospodařila s vyrovnaným rozpočtem.
          Jak to je možné, když jenom ČR, o které každý říká,že je to montovna, by mohla každý rok hospodařit s obrovským přebytkem?
          Dělají to ostatní země buď ještě hůře jak my, nebo se tam krade stejně, ba více než u nás, a více v případě, že mají lépe organizovanou ekonomiku.
          Co myslíte, Laco?

          To se mi líbí

          • Laco G. Mlynář napsal:

            Vitto, já si myslím, že základní problém, proč celý národ dře, až se z něj kouří (už prý není kdo by byl volný na trhu práce) spočívá ve faktu, že většina české ekonomiky je v rukou cizích vlastníků, kteří odvádějí jak je známo každý rok na dividendách do zahraničí kolem 500 miliard. Jenže to jsou už zdaněné peníze. Zároveň je známo, že jinými kanály odvádějí do svých matek cizí vlastníci další desítky miliard formou běžných nákladů, které ponižují základ pro konečný výpočet dividend. Například prostřednictvím různých naúčtovaných fee, poplatků za know-how a goodwill matek, vnitrofiremní předávací nadsazené ceny atd.
            U nás se realizuje zboží, které se vyrábí na základě patentů registrovaných zahraničím v zahraničí. Proto Češi dřou jako koně a pořád nemají dost na běžné živobytí.
            Řešení je celá řada, například vyšší zdanění přirozených monopolů, v zahraničí běžné, nebo přísnější kontrola transferů ze strany státu. Jenže to dosud nikdo nechtěl udělat.

            To se mi líbí

            • Laco G. Mlynář napsal:

              Ještě jsem zapomněl na výraznou podporu tuzemských podnikatelů. Zatím se podporují hlavně ti zahraniční. Nějaký cizinec postaví fabričku s 50 lidmi a je o tom reportáž v TV + dostane daňové prázdniny.

              To se mi líbí

              • vittta napsal:

                Tohle všechno tak nějak vím, Laco, pokud se slovo „vím“ dá vůbec použít.
                Mě jde hypoteticky o informace, které nám jsou dávány k věření.
                Možná víte, že se dlouhodobě zajímám o principy ekonomiky světa ale pohledem křupana, tedy člověka ze spoda, který nemám žádné nastudované vědomosti.
                Ještě mi nikdy nikdo nedal uspokojivou odpověď, a já si myslím, že je to proto, že žádná ani není.
                Podle mě je problém, že já vím, že není, ale ti, kdo odpovídají, či o nečem z tématu píší, to nevědí.
                Vy pracujete s čísly, a dejme tomu, že jimi pracujete férově.
                Věříte těm číslům i hodnotám, které vyjadřují.
                Já ale ve svém dotazu zpochybňuji jak ta čísla, tak ty hodnoty.
                Pokud tedy národy, VŠECHNY národy hospodaří s dluhem, a ČR, tedy nám stačí pouze důsledné vybírání daní a poplatků, abychom byli ve značném přebytku, jak tedy funguje světová ekonomika?
                Proč jsou zadluženi všichni, když řešení je tak prosté?
                To je jen logická otázka, protože se mi to nezdá.
                Jednoduše to není možné, protože by to znamenalo, že celý svět krade a to leckdy daleko víc, než my, a dokonce kradou i v zemích, kde mají důsledné kontroly, protože jinak by nemohli mít dluh.
                Nebo je tu druhá možnost, děláme to daleko lépe než všichni ostatní, a tak nám stačí jen málo, EET, a konkrolní hlášení a zvýšení odvodu OSVČ a důsledné kontroly mezd v malých firmách- a přebytky budou v řádu stovek miliard.
                Chápete ten dotaz?
                To bez urážky, protože se stává, že dva lidé, úplně jinak naladění, se nemohou dohodnout, protože jednoduše jeden nepochopí druhého.
                Vy pracujete čísly, já zase selským rozumem, který není obohacen, ale ani zatížen ekonomickým vzděláním.

                To se mi líbí

              • Laco G. Mlynář napsal:

                Vitto, já ten Váš dotaz chápu. Nejsem žádný makroekonom, jen obyčejný pracující důchodce v ICT. Tak se koukám kolem sebe, protože jsem v denním kontaktu s desítkami firem. Ono není pravda, že všechny země na světě jsou zadlužené. Nehledě na to, že pokud jsou poměry na finančním trhu takové, že věřitel platí dlužníkovi za to, že si od něj dlužník půjčil (mínusové úroky za dluhopisy některých států), potom zadlužení použité na investice (které přinesou v příštích letech efekt) je výhodné. Pokud se zadlužení projí, nebo použije na zbrojení, je výsledek otázný. Rovněž je zajímavé, že existují státy, které úspěšně prodávají dluhopisy na finančním trhu, ačkoliv mají státní dluh na úrovni 100% HDP (např. USA, nebo Japonsko ještě víc) a investoři jim věří, viz ratingy agentur. Ale třeba situaci Ruska, které je zadluženo minimálně zpochybňují atd.. Takže důchodce si myslí, že to není všechno tak černobílé.

                To se mi líbí

              • vittta napsal:

                Ale jo, Laco, to také vím.
                Pak to ale de facto není dluh, je to jen hra se slovíčky.
                Nic méně Německo si sice pujčuje se záporným úrokem do vlastního zisku, ale důchodci tam mají chodit do důchodu v 70.
                A zde se dostávám opět ke křupanskému pohledu odspodu.
                Co z těch nadnárodních či i národních finančních čachrů má obyčejný člověk?(když jde čím dál déle do důchodu, že?)
                K čemu je nějakému dělníkovi u nás, že jinému nebožákovi, ale OSVČ někdo dupe po ksichtě?
                Oba z toho mají jen problém, a houstne společenská atmosféra.
                Zisk z toho má jen stát, ale ten zisk se někde ztrácí, nebo co, protože lidé, občané, z něj nic mít nebudou……

                To se mi líbí

              • Slim napsal:

                Laco, s tím dluhem je to trochu jinak. Většinu např. US státního dluhu drží američtí občané, takže je to z velké části dlužení „sami sobě“.

                Pokud jde o možnost státního krachu, velká a – přinejmenším ekonomicky – silná země v podstatě nemůže zkrachovat, pokud je dluh denominován v JEJÍ měně. Proto ty nízké (a často klesající) ceny vypůjčování pro USA, nebo Japonsko. A naopak (nedávno) rostoucí ceny pro Řecko, nebo Irsko.

                A konečně, i věřitelé dlužníky potřebují, protože vždycky řeší otázku KAM S PENĚZI?

                S dluhy (aspoň na státní úrovni) je to jinak, než nás učily babičky. Tady má spíš pravdu dědeček Paroubek: dluhy se nesplácí.

                (Další (aspoň polo)mytologická kategorie jsou „nekryté peníze“. Ale to bychom došli moc daleko… 🙂 ).

                To se mi líbí

              • vittta napsal:

                Slime, to co píšete, také vím, i když to nepíšete mně.
                Ale zeptám se:
                Pokud někdo pujčuje něco, co mu nikdo nevrátí, a ani nemůže vrátit, pak to není pujčka, není to prostě dluh.
                Rozumím tomu, že ty peníze přinášejí zisk, ale je to zisk v tom slova smyslu, když sice nesou zisk, ale samy se ztratí?
                A především, není to zbytečné?
                Nebo lépe- k čemu je to dobré?
                Politice USA rozumím takto:
                Tisknou si dolary a těmi dolary platí všemožné služby a zdroje odjinud.
                Služby dejme tomu především politické.
                Finta je v tom, že se ty dolary nikdy do USA nevrátí, takže nejsou inflační a může se jich tisknout pomalu neomezené množství, pokud bude důvěra v to, že USA jsou supervelmoc, a možná i to je jeden z důvodů, proč USA každou chvíli někde válčí či organizují více méně veřejně všemožné grázlovské politické převraty!

                To se mi líbí

              • Cech napsal:

                Jen v rámci opakování školního učiva bez manipulační podstaty prosím – > 5 největších záměrně šířených manipulací o US $.
                1. Vláda může růst zadlužení dostat pod kontrolu.
                2. Výše dluhu není podstatná, protože USA dluží samy sobě.
                3. Vláda má eso v rukávu – selektivní default.
                4. Rozhodující je velikost nižšího čistého dluhu.
                5. Zadlužení lze snížit zvýšením daní.
                Prosím bez politické agregace pouze standardní účetnictví a né to současné s rozšířenou šibenicí tj. má dáti / dal X vytuneloval / ukrad.
                Tož tak.

                To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                Teda vaše nová účetní osnova (má dáti – dal/vytuneloval/ukradl) je kouzelná. Nechte si ji patentovat do novely účetního zákona. Asi by spoustu věcí usnadnila 🤣

                To se mi líbí

        • čtenář napsal:

          tak si alespoň vyberte,jestli jich je jenom „hafo“ anebo jich jsou ty DVA MILIONY.

          ty vaše argumenty,ta vaše hra s čísly.

          není to tak dlouho kdy jsme se spolu bavili na téma DPH a zakončil jste to tím,že DPH je mrška.

          a na této mršce DPH stavíte ty své propočty aby byla ta vaše propaganda co nejúčinnější.

          nedávno mi jeden dlouhodobý známý,o kterém jsem si myslel,že ho celkem znám a považoval ho i za přítele začal vysvětlovat jak to ten Babiš dělá dobře a zavádí tu pořádek,že všichni živnostníci a podnikatelé jenom kradli a daně neplatili.

          nedělalo mu potíže mi toto tvrdit do očí,i když věděl s kým se baví a kolik jsem už zaplatil na těch „nezaplacených“ daních.
          rvačkou to neskončilo ale definitivně jsem ho poslal do prdele.

          je zblblý propagandou anononistů,propagandou kterou dlouhodobě razíte i Vy.

          jste jako nebezpečný VIRUS!!!

          To se mi líbí

          • Laco G. Mlynář napsal:

            Fakta a čísla čtenáři bych prosil, ne dojmy(

            To se mi líbí

            • Bavor V. napsal:

              Už se to začíná zvrhávat do útoků. Proto vás vyzývám k udržování Pax Bauori. Nebo diskusi uzavřu ❗️❕❗️

              To se mi líbí

            • čtenář napsal:

              s vámi se bavit o faktech?

              to si děláte legraci!

              jak se někdo může bavit o faktech s někým kdo považuje socany za šílence kteří stihli před vobami zatížit rozpočet haldou dalších mandatorních výdajů navíc.
              a jen tak,určitě zcela „náhodou“ zapomene uvést že to byli ti socani kdo tlačil na zvyšování důchodů.

              to jsou ta fakta,která ale zamlčíte aby byla propaganda účinná.

              Vy byste dokázal Babišovi přičíst i nejvyšší výrobu automobilů u nás za posledních několik let a nedělalo by vám problém čísly doložit,že na DPH a jeho vyšší výběr nemá tato výroba žádný vliv.

              To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                čtenáři
                1. vydal jsem varování
                2. Každá koruna (na důchod) dobrá, ale každý vydává jen tolik, kolik si vydělá. A proto souhlasím s Lacem, že socani zatížili rozpočet nad únosnou míru. A chtějí dále. Zejména v situaci, kdy výrobní firmy dosahují na svůj výkonový strop (díky bohatým sociálním dávkám máme mnoho nezaměstnaných) když nemají nikoho, kdo by zakázky dělal (zato máme dost těch, kteří to dovedou ekonomicky, psychologicky i politicky za těžké prachy zanalyzovat)

                To se mi líbí

              • Minorita napsal:

                Bavore, tady budu oponovat – štědré sociální dávky jsou dostupné pouze pro tmavocechy, zkuste to v reálu … A že nikdo nechce údajně dělat ? A už Vám priznali za kolik , a co vše si ony firmy ( opravdu chudáci ) za tu almužnu nárokují, požadují ?
                Pokud je pro Vás ovšem 14-15 000,- čistého za měsíc práce ( skutečné, i v nebezpečném prostředí, a mnohdy je i tato cifra příliš vysoká ) luxus, budiž. V této místní burze otroků jedou firmy, agentury, stát, včetně zaměstnávajících živnostníků.
                Na rovinu konstatujme fakt,že problém nízkých mezd v Bohemii nemá ve stávajícím systému řešení. Systémově dochází k výrobě chudiny různé úrovně, navzdory kvantu webů spravovaných dobře živenými měšťáky. Existuje něco, čemu se říká setrvačnost systému, a žití z podstaty či zbytků minulého …
                Sociální dávky bychom panování jistého Drábka nechal spát, pokud třeba nepovažujete , nechcete považovat, amputovaný kus končetiny, či snad překonaný mozkový tumor s následky, za překážku v běžném bezproblémovém uplatnění.

                To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                Není nutné oponovat. Kdo jsou ti nezaměstnaní? Tedy alespoň většina z nich?

                To se mi líbí

            • vittta napsal:

              Zkuste Laco někdy popřemýšlet o těch dojmech, jak vy píšete.
              Nejen čísly živ je člověk, a dojmy mohou mít stejnou důležitost jak čísla.
              To je v podstatě to, co se snažím naznačit mými dvěma reakcemi na vaše texty výše.

              To se mi líbí

  11. tata napsal:

    https://www.seznam.cz/zpravy/clanek/zeman-je-daleko-vetsi-zlo-nez-babis-rika-vytvarnik-david-cerny-35608?dop-ab-variant=&seq-no=1&source=hp

    co muže člověk očekávat od takzvaného pseudo umělce,vše je řečeno v koho jen uznává

    To se mi líbí

  12. vonrammstein napsal:

    Kde je kurva kchodl?

    To se mi líbí

    • vittta napsal:

      Jeden + jsem dal já, aby bylo jasno.
      Kchodle, tak co je?

      To se mi líbí

      • brtnikvbrlohu napsal:

        Pokud se neozve tak začnu věřit že znechucený tímto světem emigroval na Kamčatku do jediného místa na světě kde ještě není internet.

        To se mi líbí

        • vittta napsal:

          Když také se tady do něj leckdo dost dementně trefoval…
          Já se mu ani nedivím.
          Je to ale škoda, Kchodl byl určitě přínos.
          Co myslíte, já sem také už chodím málo.
          Snažím se něco vysvětlit, kolikrát ani nemám nějak agresivné tón, a ještě mě ofrankují jako pravičáka nebo milovníka USA, nebo co všechno….
          Já se tomu ubráním, ale kdo je na to zvědavý…někdy už jsem toho měl plné zuby.
          Je tady hodně lidí, tak se to více hádá, tomu rozumím, a i já se kolikrát hádám s chutí a někdy i zbytečně, ale zase si myslím, že někdy se to tady hádá kvůli naprosté blbosti a že je to nehodné vlastenců a inteligentních bytostí.
          Sakra vlastenec nemusí být nutně levičák nebo pravičák nebo příznivce toho či onoho, nějaká jednota by měla panovat a tyhle tituly ať si razí Čulík na svých vyblicích listech, sem to nepatří…

          To se mi líbí

  13. kočka šklíba napsal:

    Nemohu si pomoci tato tohle je co? : „..nic to nemění na faktu že použil podvodné machinace….“
    Jak to víte? Vy se vyznáte v dotacích od EU? Pokud ano, tak se omlouvám, ale podle mého se v tom nevyznáte, jako ostatně většina obyvatel této země. Já se trochu vyznám v zemědělských dotacích, ale protože se mění vlastně každý rok, tak ani v těch ne. Pochybuji, že Vy ano, pak ale nemůžete používat to co jste použil : „podvodné machinace“. Možná byly, nevím, ale je to s Vámi stejné jako u Ratha, odsuzujete člověka dříve než se něco prokáže. A tom je ten text právě. Což jste nepochopil a s Vámi další minimálně 3 čtoucí.
    Znovu píši, ANO jsem nevolila a nebudu volit, ale obvinit, nebo se snažit obviňovat člověka jako Vy to vlastně děláte (prostřednictvím zpráv mainstreamu), styděla bych se. Souhlasím s Lacem skoro ve všem. Takhle přece mohou obvinit každého kdo jim nevyhovuje, nakonec Kubiceho zpráva je jasným příkladem.

    To se mi líbí

    • vittta napsal:

      Nestyděla, Kočko.
      Nestydíte se obviňovat Kalouska a Bakalu a ti jsou na tom daleko lépe.
      Na rozdíl od Babiše totiž nejsou obviněni.
      To vaše moralizování je dost trapné, v tomto případě.
      Buďte důsledná, a když se někdo opře do Kalouska, tak také napište jeho obhajobu.
      A všech těhle darebáků, co jich je, protože na nikoho se oficiálně vlastně nic neví, i když všichni víme, co jsou zač.
      Pak řeknu, pane jo, Kočka je morální a důsledná, a bere princip „padni komu padni“.

      To se mi líbí

      • vittta napsal:

        Jsem zvědavý, kdo mě jako první napíše, že se zastávám Kalouska.
        A Bakaly……
        To si tady totiž mnozí vždycky vydedukují u podobných textů.

        To se mi líbí

      • kočka šklíba napsal:

        Ano máte pravdu, ani Kalouska bych takto neobviňovala bez důkazů, a to ho opravdu nesnáším. Jenže to tata dělá, a už podruhé.

        To se mi líbí

      • kočka šklíba napsal:

        Mimochodem kdy jsem Kalouska obvinila?

        To se mi líbí

        • vittta napsal:

          Přestaňte vysírat a hrát si se slovíčky.
          Dobře víte, jak to myslím.
          Tata se chová podobně jako vy, neskutečný opruz a paličák, co nevidí – neslyší argumenty druhých.
          Tady si ale myslím, že to uchopil správně.

          To se mi líbí

          • kočka šklíba napsal:

            Tak to promiňte, ale když napíšete tohle :“ Nestydíte se obviňovat Kalouska a Bakalu a ti jsou na tom daleko lépe.
            Na rozdíl od Babiše totiž nejsou obviněni. To vaše moralizování je dost trapné, v tomto případě.“ Tak to míříte přímo na mě s tím, že jsem Kalouska někdy obvinila z TČ. Což se nikdy nestalo právě proto, že nevím, zda se něčeho dopustil nebo ne. Takže budťe tak hodný a neurážejte mně ano? Dáváte tím jen najevo to, že v tomto případě jste mimo mísu, a můžete se tady o tom rozepisovat jak chcete.

            To se mi líbí

          • LB napsal:

            Máte pravdu vitto, Kočka ráda klade otázky, a odpovědi nechápe co nejdýl. A když už to nejde, vytratí se a přijde zase s jinou otázkou příště.

            Ta debata o Babišovi.
            Pokud jsem si všiml, nikdo ho tu neobviňoval předem, spíš vznikly námitky, že ho pan Bavor příliš často omlouvá už jaksi preventivně, spíš na základě nedůvěry k policii a tak. Změní se ten postoj, pokud a až bude obviněn, jak naznačuje Kočka? Pochybuju velice.

            Zdá se, že je těžké připustit, že Babiš může být gauner vzdor tomu, že i Chovanec, který ho obviňuje je gauner. Proto článek vyznívá jako obhajoba Babiše, i když připouštím, že to možná pan Jírovec „myslel upřímně“ a hájil presumpci neviny.

            To se mi líbí

            • kočka šklíba napsal:

              Aha dobře, tak co mám pochopit? Milý LB? Vittta napíše, že :“Nestydíte se obviňovat Kalouska a Bakalu a ti jsou na tom daleko lépe.
              Na rozdíl od Babiše totiž nejsou obviněni. To vaše moralizování je dost trapné, v tomto případě.“ “ Já mu odepíšu že to není pravda ale chápat mám já? Neměl by spíše on se omluvit? Protože jsem nikdy nenapsala, že by se Kalousek dopustil TČ?. Zřejmě podle Vaší zvrácená logiky ano.
              Tata napsal: „.. nic to nemění na faktu že použil podvodné machinace co použili….“. Jak to ví?. Jak to víte Vy? Jak to ví i ostatní? Pokud to víte, tak napište jak a hned můžete jít vypovídat na policii. Já to opravdu nevím. A je jedno jestli se tady bavíme o Babišovi (kterého jsem nevolila a volit nebudu, Kalouskovi, kterého nesnáším, nebo o jakémkoliv jiném politikovi). Může se stát, že Babiš opravdu porušil nějaký zákon, ale stejně tak nemusel. Nic nevíte stejně jako já, ale urážet Vám opravdu jde. Že by i tady se vyskytovali takoví lidé s heslem „Kdo nejde s námi, jde proti nám“?. A mimo jiné, podle mého, o tom tento text není. Je o tom, zda před volbami se takhle dá někdo odstranit. A je jedno zda se o to pokouší Chovanec nebo Kubice s Langrem.
              A jestli jsem Vám někdy neodpověděla na nějaký příspěvek, což je možné, tak ne proto, že bych nechtěla ale nejspíš jsem tu delší dobu nebyla. To se stává víte? Vám asi ne, mně ano.
              A jinak si všímejte pečlivěji co kdo píše milý LB.

              To se mi líbí

      • oh napsal:

        Přinejmenším je Bakala vyšetřován a dokonce se mu svými transakcemi podařilo vzbudit pozornost švýcarské justice, což, jak by mohli dosvědčit pánové z Mostecké uhelné, nenabývá zrovna dobrý nápad a nenabízí to příznivý výhled do budoucna.
        U pana Kalouska je ovšem možno vést spor o tom, zda je tak šikovný teflonový gauner, nebo je jen příliš hloupý i na řízení trafiky na rohu.

        To se mi líbí

        • vittta napsal:

          Když jsem toho vola (Kalouska) viděl na nějaké demonstraci, jak tam skandoval, tak jsem nevěděl, jestli se mám smát, nebo brečet.
          A Bakala….
          Ten nikomu nestojí na kuřím oku, tak se o něj nikdo nestará, dokonce ani v tom Švajcu ne.
          Tím chci říci, že jak Kočka někde píše, obvinit mohou kohokoliv a kdykoliv, a to kdykoliv jsem tam přidal já.
          Já ale tvrdím, že tohle Babiš musel také vědět, takže někde prostě udělal chybu.
          Dovolím si možnosti vyteoretizovat.
          Babiš se přecenil, myslel si, že on je onen Jova, co mu je dovoleno, byl na to nějakou dobu zvyklý- a najednou zjistil, že je to ten vůl.( to v souvislosti s nabytím vlastního majetku, není ani vyločeno, že sám je přesvědčen, že všechno udělal poctivě)
          Babiš chtěl pouze podíl na moci, k zajištění ještě větších zisků svých firem, nečekaně ale na něj skočila možnost, mít moc celou, což on sice nechce, ale nic s tím nenadělá.
          Babiš se zákulisně do někoho obul, ztartil sebekontrolu, a přecenil svůj potenciál.
          Pak je tady zásadní otázka- kdo jsou to ti „oni“, co Babišovi dupou na krk, a ví to Babiš?

          To se mi líbí

    • oh napsal:

      Kočko, nevím, co je na tomhle pravdy:
      „Neobstojí ovšem ani tvrzení, že Farma Čapí hnízdo byla i v období čerpání dotací vedena pod Imobou jako mateřskou firmou, čímž by se skutečně dostala do konfliktu s dotačními pravidly a potvrdila by se tak pravdivost trestního oznámení z konce roku 2015, podle kterého došlo k trestným činům dotačního podvodu a poškození finančních zájmů Evropské unie.
      Něco takového by ovšem musela policie prokázat pomocí dokumentů. Ale padla kosa na kámen; jak přitom svědčí loňská kontrola Auditního orgánu ministerstva financí, doklady o akcionářích se ztratily i ze zápisů z valných hromad… „

      a upřímně řečeno, nechce se mi prolejzat veřejně dostupné zdroje a prohrabávat metráky právničtiny, abych si to ověřil, ale pokud na tom je něco pravdy, pak bych si na ty podvodné machinace i vsadil. Důležité doklady (o akcionářích) se jen tak neztrácejí.
      A naopak, připravené policejní spisy se před odesláním dál nepovalují půl roku na stole bez dobrého důvodu.
      Když ovšem nezavřeli ani Rumla za nerespektování soudního rozhodnutí, ani Kubiceho za jeho pamflet a dokonce ani Langra se Severou za to, že materiál označený jako tajný vypustili do tisku, máme tu velmi zvláštní variantu „právního státu“. Bohužel, já začínám chápat, jak někdo mohl považovat za přijatelné řešení „pobijte je všechny, bůh si je přebere.“ 😦

      To se mi líbí

      • Bavor V. napsal:

        My jsme zvláštní stát. U nás se dokumenty ve vhodnou chvíli ztrácejí a v jinou vhodnou chvíli zase nacházejí. Teď jde jen o to, kdo jsou ti držitelé klíčů.

        To se mi líbí

        • tata napsal:

          no uvidíme až tam BUDE BABIŠ……..JAK SE BUDOU strácet a zase nacházet,stačí co předvedl už ted,odposlechy……..bude to tvrdé spadnutí s obláčku na to bych vsadil svuj duchod………..jsou to debaty o lejně ,není tam nikdo kdo je lepší

          To se mi líbí

          • Bavor V. napsal:

            Vy tam někde vidíte Babiše? Tak to máte vlčí mlhu, moje poznámka byla naprosto neutrální.

            To se mi líbí

            • tata napsal:

              PÍŠETE TO v jáké souvislosti PANE Bavor,to snad je jasné ale,mohl bych klidně napsat a já snad tvrdil že pišete o BABIŠOVI,JEN DÁVÁM UVAHU BUDETO za BABIŠE JINÉ……..ALE OBOJÍ by nebyla pravda,,,,,,,,,jestli napíšete toto automaticky ted se to děje že ho to poškozuje,no a je jasné že až tam bude on nebude jiný viz co už nekolikrát udělal,až bude myt moc budete to stopro stejné neli horší……toto je už jen předpověd

              To se mi líbí

      • kočka šklíba napsal:

        Přečetla jsem celý článek, a pořád si myslím, že prostě bez důkazů takhle mohou odstavit kohokoliv. Dávám důraz na to „kohokoliv“. A myslím, že to bylo podstatou článku p. Jírovce.

        To se mi líbí

        • oh napsal:

          Mohou, v tom s vámi souhlasím. A právě proto je tak důležité, aby policajti a státní zástupci, justice a ministři neobcházeli pravidla – jenže nevidím nikoho, kdo by je k tomu měl zájem nutit. Parlament i „nezávislá“ média nepatřící Agrofertu jsou jednotně Antibabiš a Antizeman, veřejnoprávní sdělovadla dtto a pan ministr „Nějaký mořský pták“ dal už zřetelně najevo, že obvyklé ochcávací státnězastupovací machinace mají pro něj vyšší důležitost, než řádný kontrolovatelný úřední postup. A bohužel s ním v tom souhlasí i Nejvyšší soud, čímž jsme všichni v .. víte kde.

          To se mi líbí

        • čtenář napsal:

          „Proklouznout mezi podmínkami pro nastavení umožnila kouzelná spojka „a“ v nastavení dotace. Tam se pro malé a střední firmy doslova praví následující: „vykonávají podnikatelskou činnost minimálně 2 roky a podnikají v oblasti cestovního ruchu“. Ze dvou možných výkladů této věty si Babišovi lidé vybrali ten pro sebe příznivější: a sice, že se jedná o podmínky oddělené („vykonávat dva roky“ a „podnikat v cestování“), a ne propojené („podnikat dva roky v cestovním ruchu“).“

          http://reportermagazin.cz/a/imWks/capi-hnizdo-hra-na-malou-firmu

          To se mi líbí

          • oh napsal:

            Do žádosti o dotaci může kdokoli napsat cokoli, pokud přímo nelže. Někdo by ovšem žádosti měl kontrolovat a odmítat ty, které nastavené podmínky nesplňují. Takže Babišovi lidé schvalovali dotaci ze zmiňovaného ROP v roce 2008 sami sobě? To jsou tedy kouzelníci nebo disponují strojem času.
            Je taky možné, že byl (nebo stále je?) blbě celý dotační systém a pak lze tvrdit, že všechny dotace dostávají ti, co mají „správně“ sepsanou žádost někým, kdo zvládá formální úpravu a vlastním obsahem žádostí se nikdo nezabývá. Položili si reportéři otázku, kdo měl na svědomí nastavení tehdejšího dotačního systému? Babiš to nebyl, ten tehdy do politiky ještě nefušoval a na samém vrcholu finanční pyramidy seděli tři dnešní poctivci: Bohuslav „OKD“ Sobotka, Vlastimil „Kolečko“ Tlustý a spořivý Miroslav „Poctivec“ Kalousek. A podle doby kdy tam tihle tři seděli, bych odhadoval, že přípravy ROP a jejich kontrolních systémů musely probíhat za Sobotky nebo ještě za jeho předchůdce Rusnoka a vlastní přidělení dotace za spořivého poctivce Kalouska.
            Skoro se bojím zeptat: kdyby Babiš do politiky nevstoupil a nebyl jako na potvoru tak úspěšný, řešil by dneska někdo nějaké Čapí hnízdo?
            Dotační podvod by IMO měl být dotačním podvodem stále, ne jen tehdy, když se dá použít jako munice v politickém boji.

            To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.