Rusko posledních 10 let ztrácí ročně sto miliard USD


(…aneb pohled na ruské hospodářství zevnitř)

 

Ve studiu TV Cargrad se tradičně setkává zástupce jejího šéfredaktora Jurij Proňko s významným ruským ekonomem, prof. Valentinem Katasonovem. Výtah z jejich nedávné besedy uvádím níže:

 

O tom, že Ministerstvo financí RF v souvislosti s nedostatkem peněz prudce sníží nákup deviz:

 

Dřív se u nás říkalo, že situaci kolem devizového kurzu určuje Centrální banka (CB), a nikoli Ministerstvo financí. Ale tady se zdá, jakoby ve skutečnosti Minfin převzal funkce, které má realizovat CB. A teď už nechápu, kde končí CB a kde začíná Minfin a naopak…

 

Obecně vzato 75. článek Ústavy RF říká, že za zajištění stability rublu zodpovídá CB, která provádí tuto svoji politiku nezávisle na dalších orgánech státní moci. Naskýtá se otázka, co vlastně ten Minfin provádí – porušuje Ústavu?

Mnohokrát jsem právníkům pokládal otázku: v Ústavě se píše, že „…nezávisle na dalších orgánech státní moci“. Proč tedy, na základě čeho, CB s Minfinem vypracovávají dokument pod názvem „Základní směry jednotné státní finančně-úvěrové politiky“? Co je to za kočkopsa?

 

Za poslední dobu rekordní propad kurzu rublu vyneslo federální vládě velký zisk. Dá se to dokázat na konkrétních číslech. Přehodnocení devizové kasičky pod názvem Rezervní fond a Fond národního blahobytu za měsíc – za jediný měsíc – přineslo Minfinu RF skoro 250 miliard rublů. Ten příjem byl prakticky – a to doslova – ze vzduchu. Nebyly třeba žádné investice, žádný reálný sektor ekonomiky, jen skotačení na moskevské burze.

 

V této době svým studentům velmi jednoduše vysvětluji, že tržní ekonomika – to je ekonomika, která nic nevytváří, jen přerozděluje. Funguje tam zákon zachování bohatství: pokud někomu ubylo, znamená to, že někomu jinému přibylo. Pokud tedy Minfin dělá ze vzduchu stovky miliard rublů, pak to znamená, že se někomu ukradnou. Ukradnou se, pochopitelně, organizacím navázaným na státní rozpočet, penzistům, ale i obrannému průmyslu – který je financován v rublech, atd.

Takže je to krádež – čistá krádež. Jsem ale, bohužel, přesvědčen, že v tom budou pokračovat…

 

Nebyl jsem líný a prostudoval jsem si federální zákon o rozpočtu. Ten vychází z předpokladu, že mezní kurz rublu v případě jeho propadu může být 67 rublů. To znamená, že mají ještě „vatu“ a do konce roku se k tomu budou blížit. Domnívám se, že nepůjde o plynulý pokles, ale po jakýchsi skocích. To proto, že plynulý pokles není výhodný pro spekulanty. Spekulanti pracují s insiderskými informacemi, a „insaid“ vždycky předpokládá, že musí jít o skokové změny, protože jen na takových lze vydělat něco podstatného.

Jsou to šejdíři, chápete, šejdíři! Jiné pojmenování pro ně nemám.

 

O myšlence šéfa Minfinu Siluanova sloučit Fond národního blahobytu s Rezervním fondem RF:

 

Ve skutečnosti Rezervní fond touží po dlouhých penězích Fondu národního blahobytu, protože sám už má jaksi vyčerpáno…

 

Investice do moderní ruské ekonomiky – to je jen teorie, nic víc. Svého času jsem přednášel tento předmět investic, ale pak jsem pochopil, že dál nemohu přednášet teorii bez praxe.

Jde o to, že investice – to jsou skutečně jakési dlouhodobé vklady. Investice v představách střední a starší generace – to jsou vklady vytvářející kapitál. Ale u nás o žádnou tvorbu kapitálu nejde – tady jde jen o přerozdělování kapitálu. Spekulanti fungují na krátkých tratích. Slavná tržní ekonomika, která nevytváří, ale přerozděluje.

 

O vyvádění miliard dolarů investory z Ruska:

 

Mně v podstatě opět překvapují masmédia. Podívejte se, děcka, na platební bilanci RF. Máme čistý odliv kapitálu za prvních pět měsíců roku 2017 ve výši 22,4 miliard USD! To není zahraniční kapitál, ale náš kapitál. To je nějaká cvokárna! Protože my jsme projednávali deofšorizaci ekonomiky. Ale tady, promiňte, ale tady začíná úplný úprk – poslední den Pompejí. Takže oni prostě odplouvají na těch korábech kamsi do ofšórů. Nakládají svoje miliardy a odplouvají, odplouvají… To je, zdá se mi, problém mimořádně závažnější.

 

Já Nabiulinové (šéfka CB) poradím, aby přestala s publikací platební bilance RF, protože  existují hnidopiši typu profesora Katasonova, kteří tyto dokumenty studují. Takže studiem posledních deseti let platebních bilancí, vydávaných CBRF vychází, že z Ruska odešel zhruba bilion (1×1012) dolarů. To představuje odtok kapitálu průměrně sto miliard ročně spolu s čistým saldem investičních příjmů (Rusko exportuje kapitál, tam se tvoří nějaká aktiva a ta aktiva přináší nějaké příjmy. Na druhé straně zahraniční investoři přicházejí do Ruska, zde formují nějaká aktiva a tato aktiva přinášejí nějaké příjmy.) – no a investiční příjmy k výplatě překračují obdobné příjmy k inkasu o v průměru o 30-50 miliard USD (v neprospěch Ruska). Této pozici se tu ale nevěnuje skoro žádná pozornost. A to přesto, že je důležitější než čistý odliv kapitálu.

Navíc se domnívám, že se tento proces v závěru roku zdvoj- až třínásobí… mimo jiné i v souvislosti s avizovanými dalšími tvrdými sankcemi Západu.

 

Promiňte mi, ale toto už není nějaká hloupost, ale zločin mimořádných rozměrů. A to, prosím, publikuje CB. Proto šéfce CB doporučuji: – Raději tu informaci přivřete, aby se to nikdo nedověděl…

Ovšem, i kdyby CB přestala s publikací platební bilance, dovím se to přes MMF, protože ten informaci o platební bilanci od svých členů požaduje.

 

O tom, že občané Ruska nevěří CB a oficiálně vyhlašované úrovni inflace:

 

Ruská centrální banka se pyšní tím, že přísně sleduje inflační cíl 4%. CB má ovšem chudý koš zboží a služeb. Ona počítá inflaci podle určitého seznamu zboží a služeb. Mnohé podstatné tam zařazeno není a odtud pramení to zkreslení, kterým CB může dosáhnout čtyř, nebo dokonce dvouprocentní inflace… Poslední dobou ovšem finančně ekonomický blok vlády pouští do veřejnosti informace o tom, že v roce 2018 se inflační cíle splnit nepodaří, že za to může letošní šampionát konfederace a v příštím roce světový šampionát ve fotbale, klimat, brambory, zelenina …J. Tady se hodí zopakovat, co to vlastně inflace je. Inflace je porušení rovnováhy mezi množstvím zboží a peněz v ekonomice. K inflaci může dojít i při snížení množství peněz, pokud se objem zboží snižuje rychleji. A právě ekonomický blok vlády a CB dělají vše pro to, aby objem zboží padal…

 

Minfin zveřejnil zprávu, kritizující nízkou efektivitu podniků se státní účastí jejich neschopnost kontrolovat náklady s tím, že ta výrazně brzdí rozvoj ruského hospodářství. V samotné zprávě se ale dopouští jakého si matení, když na jedné straně uvádí, že stát ovládá 70% ekonomiky, na druhé straně, že podíl organizací se státní účastí na HDP představuje 70%, přestože v roce 2005 to bylo procent 35.  Tady úplně vynechám liberální mantru o neefektivnosti státních podniků a nutnosti privatizace všeho a všude, i otázku, kdo tyto závěry činí a kdo ony podniky zakládal… Spíš se zeptám, zda ti pánové na Minfinu mají vše v pořádku s logikou, protože podle údajů Rosstatu podíl soukromého kapitálu v základních kapitálech těch či oněch odvětví, činí 80-90%. Z toho by plynulo, že ekonomiku kontroluje soukromý kapitál, ale HDP vytváří státní sektor? Takže, kde je vůz a kde jsou koně? Takže pan ministr financí Siluanov má za to, že IQ všech ostatních, krom něj se nachází někde u úrovně podlahy?

 

O neefektivnosti sektoru se státní účastí:

 

V této souvislosti chci upozornit na to, že tyto dvě věci – tedy odliv kapitálu a privatizace odvětví a jejich podíl na tvorbě HDP spolu úzce souvisí. Kdyby totiž ty obrovské sumy, které každoročně odtékají, byly v Rusku investovány, obrázek by byl zásadně odlišný. Takže výroky pánů Siluanova a Kudrina (poradce prezidenta) o nevyhnutelnosti další vlny privatizace nejsou jen snahy o kompletní privatizaci celého národního hospodářství, ale de facto i privatizaci a následný zánik Ruska jako státu.

Podívejme se na loňské rozhodnutí vlády, nabídnout k prodeji 10,9% unikátní ruské společnost těžící a zpracovávající diamanty „Alrosa“, ve které stát aktuálně drží 43,9% akcií. Už jednou se podařilo koncem 90.let tuto společnost pro Rusko zachránit, uzavřít jakousi dohodu s předním světovým hráčem De Beers o zvláštní obchodní politice – a je to tu znovu! (nikoli náhodou firma za první pololetí vykázala propad zisku o 50%…)

 

Poznámka překladatele: – v době rozhovoru se ještě nevědělo o blížícím se obrovském skandálu na ruském bankovním trhu, kdy koncem týdne CB a ASV (Agentura pojištění vkladů) nerespektovaly zákaz  Generální prokuratury RF týkající se výplaty plnění vkladatelům do vyšetření oprávněnosti „potopení“ jedné z velkých privátních bank „JUGRA“, kde se „objevila díra“ cca 200 mld.rublů. a po „noční poradě s bankéři“ začala ASV vyplácet vklady privátním vkladatelům. Pikantní na tom je, že ASV takovou sumou ani zdaleka nedisponuje a CB tedy bude muset opět rozběhnout tiskárnu…

https://www.youtube.com/watch?v=QQ5WkdKu5eY

Přeložil:        170721

 

Příspěvek byl publikován v rubrice hroší kůže se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

23 reakcí na Rusko posledních 10 let ztrácí ročně sto miliard USD

  1. Cech napsal:

    Zde to není nikterak složité dotáhnout důsledky činnosti CB RF do konce, protože ústava RF je postavena tak, že pokud budeme my na čele s USA chtít, tak se na náš povel Rusko rozpadne jestli chce nebo ne.
    Proto na vysvětlení tohoto nezvratného plánovaného úpadku Ruska, je možné použít slova V.V.Pjakina :
    Povšimli jste si? Putin už musí být úplně umořený z toho, jak je nucen neustále opakovat: „Federální ústředí peníze vyčlenilo, kde jsou? Jak to, že se nedostaly k lidem?“ A k těm lidem se nedostávají proto, že všichni úředníci jsou přesvědčeni o tom, že v roce 2018 dojde ke státnímu převratu, Putin bude svržen, či přímo zastřelen a hotovo. Opět nastoupí zlatá devadesátá léta, kdy zase nebudou muset lidem vyplácet mzdy a budou moci rozprodávat svůj stát. Proto již teď, už nyní: „Nač bychom měli ty peníze vydávat lidem? Musíme to jen nějak doklepat do roku 2018!“
    Z daného vyplývá že prof. Valentin Katasonov pouze doplňuje úvahy politologa V.V.P a jasně konkretizuje ekonomické příčiny budoucího rozpadu Ruska.
    Sám prof. Valentin Katasonov je schopen pouze popsat škodlivost činnosti „nezávislé“ CB RF ale nedochází k závěru, že tato plánovaná škodlivost CB RF byla vetknuta do ústavy RF, která byla napsána US poradci ve prospěch MMF.
    Z daného vyplývá že rok 2018 bude přinejmenším pro Rusko velmi zajímavý nebo spíše pro současné Putinovské vedení již navždy ten poslední.
    Toto lze vyvodit ze závěrů hned několika US renomovaných ekonomů.
    US ekonomové poukazují právě na to, že zatímco lid je přesvědčován o nutnosti utáhnout si opasky o několik dírek, vysocí úředníci, manažeři státních korporací a bank obsazují nadále horní příčky v seznamech nejlépe placených lidí světa.
    Úsporná opatření se jich netýkají a jejich drzost nezná mezí: zvláštním zákonem si nechali z peněz daňových poplatníků kompenzovat finanční újmy způsobené zmrazením jejich majetků v cizině. Až jednou za mnoho let tyto majetky budou rozmrazeny, dostanou podruhé to, co již jednou převedli do zahraničí.
    Doma mezitím dostávají od putinovské kliky drobné známky pozornosti: Mnohamiliardové zakázky na projekty, které se za stávajících podmínek jeví jako naprosté šílenství (fotbalová městečka k mistrovství světa v roce 2018, nepotřebný plynovod Síla Sibiře, zbytečný most přes Kerčský průliv, atd.).
    Takže tímto je snad verifikováno tvrzení Zbigniewa Brzezinského, že rusové si svoji ústavu bez US poradců nedokážou napsat a ani tu současnou upravit ve svůj prospěch.

    To se mi líbí

    • lacogroessling napsal:

      O Bože to jsou výroky, zbytečný plynovod Síla Sibiře, nebo most přes Kerčský průliv. Mohl by tu někdo, kromě US renomovaných ekonomů napsat v čem ta zbytečnost spočívá?

      To se mi líbí

      • strejda napsal:

        Kdybyste četl pečlivě, tak se Rusko v roce 2018 sesype a rozpadne. Pak vrátí Krym a most bude zbytečný. Třeba se sesype i Čína a Síla Sibiře bude jen rourou v zemi.
        Ale hlavně mějte na mysli, že cechův způsob komunikace je výrazně provokační. Ke čtení se musí používat automatický překladač do normální řeči. Já mu fandím, používá běžné argumenty a ukazuje na jejich přepestrou škálu.

        To se mi líbí

        • poznamkovnik napsal:

          No otázka je – co chce vlastně V.V.P. a skupina kolem něj dosáhnout, kapitalismus s lidskou tváří, nebo něžnou variantu ekonomického stalinismu. A jak říkal J.V.S. existuje logika namerenij i logika obstajatělstv. Myslím že kapitalismus s lidskou tváří je neprůchodný z hlediska integrace do světové ekonomiky a on i ten systém je ve slepé uličce. Takže jak upozorňují Chazin, Deljagin a Fursov a další alternativou v Ruském stylu zůstávají stalinské čistky elit* ala 30. léta nebo Opričnina. Co si VVP vybere nebo k čemu se nechá dotlačit toť otázka…
          (koneckonců se ty elity chovají jako dvořani za cara – vyvádí peníze za hranice a tam se zakupují)

          To se mi líbí

          • strejda napsal:

            Možná chtějí normální vztahy typu já pán – ty pán. Chtějí si vlastní záležitosti spravovat sami a nechtějí být cizí kolonií. To není o lidské tváři ani o stalinských čistkách. Není to ani o vývozu vlastního životního stylu nebo budování základen pro ovládnutí světa. Třeba se troufale domnívají, že mají právo na vlastní pohled na život.

            To se mi líbí

            • poznamkovnik napsal:

              To je neslučitelné, nemůžete být já pán ty pán tj. nezávislý ve vnější politice a integrovaný ekonomicky – tato logika vás vždy dožene – to je to na co poukazují Fursov, Deljagin, Kasatonov, Chazin a další a další.. a i pak tento pán to hezky shrnul…
              Když tak to pane domácí smažte;-)

              To se mi líbí

            • st.hroch napsal:

              Ti lidé, o kterých je v Rusku řeč (úředníci a oligarchové) nemohou nikdy vystupovat v pozici „Já pán-ty pán“ – jednoduše proto, že díky umístění svých aktiv na západě nikdy pány nebudou a vždycky budou velice zranbitelní. Upřímně řečeno, jim to rozhodování – kam se vrtnout – nezávidím. Na druhé straně ale, pokud si nedokážou skutečnbí Rusové udělt doma pořádek sami, tak ho za ně udělají pindosové – a b ude po Rsuku jako státnosti. Zbyde řada Ukrajin…

              To se mi líbí

  2. bob napsal:

    Fakt je, že Rusko jde proti všem, pardon, všichni proti Rusku. A Čína se směje.
    Připouštím, že jsem „Putinofil“, ale kdo jiný by tomu všemu dokázal čelit?

    To se mi líbí

    • Laco G. Mlynář napsal:

      Já bych Bobe neřekl, že všichni jdou proti Rusku. Když se podíváme na hlavní konfliktní místa na planetě od východu, tak Jihočínské moře je oblastí sporu USA a Číny, s Afghánistánem si už 16 let nedovede poradit USák a Rusko mírně přitápí prý vývozem zbraní Talibánu, jako odplatu za vyzbrojování mudžahedínů přes CIA v osmdesátých letetch. Rusku ale jde spíš o to přinutit USáka, aby zůstala v Afghu ještě nějaký rok. V jemenu se nedaří Saudům i za pomoci USáka. V Sýrii obsazuje Asad stále větší území a USákovi nechává sever s milicemi Kurdů jako Danajský dar. V Libyi sice podporuje OSN tamější vládu, která ale ovládá minimální území a i Tripolis patří Isisu. Haftar zato za podpory Ruska a Egypta ovládá tak 65% území včetně ropných polí a Bneghází i Tobruk,
      Tož řekl bych, že je to fest rozhádané.
      Poslední bonbónek se sankcemi USáka vůči Nordstream 2 už vyprovokoval i EU a Merkelovou a to je co říct.
      Čínské lodě jsou v Baltském moři na cvičení s ruskými a Británie chce poslat své dvě nejnovější letadlové lodě do Jihočínského moře.
      No chaos nad chaos a rozhodně ne všichni proti Rusku. Spíš ti co nejvíc řvou jsou proti Rusku, ale to ani náhodou nejsou všichni.

      To se mi líbí

  3. st.hroch napsal:

    Je zajímavý se na události podívat z této stránky… díky!

    To se mi líbí

  4. jaa napsal:

    MT Prozradí mi někdo jak naskenovat 30ti stránkovou brožurku, aby se dalo listovat? Jestli to vůbec jde? Mám takovou zajímavou pracovní pomůcku pro styk s lidmi 15ti cizích jazyků z roku 1946. Mohla by Vás zajímat – když vzpomenu na ten ceník v obchodě. Třeba ….- jinak by to bylo asi 18 stránek. . Jak si naši předkové pomáhali v cizineckém styku. Dík

    To se mi líbí

    • kočka šklíba napsal:

      Nechci být nijak rýpavá, ale všimla jsem si že místo OT píšete MT, nejspíš 😉 . Možná je to také nějaká zkratka ale OT znamená off topic, tzn.mimo téma. Ale možná se mýlím, já jen pokud byste myslela poznámku mimo téma 😉 .

      To se mi líbí

      • kočka šklíba napsal:

        A ted mě to došlo, asi to píšete jako zkratku v češtině, tak ano, jen je to takové nezvyklé. Je fakt, že už jsme tak zpitomělí, že nám nedochází, že to jde i v češtině ; . I když je pravda, že jste asi jediná od koho to tak vidím.

        To se mi líbí

    • oh napsal:

      Jde to určitě přes PDF. Já k tomu účelu používám OCR program Abby FineReader. Je bohužel placený a zkušební verze, pokud si pamatuji, víc jak čtyři stránky na jedno spuštění programu neudělá. Ale v zásadě by to měl umět i obslužný software dodaný výrobcem k multifunkčním tiskárnám a skenerům. Na přesný postup se bude třeba podívat do návodu ke konkrétnímu zařízení – u HP většinou po naskenování první stránky vyměníte to, co skenujete a v HP sw místo tlačítka „Hotovo“, (které ukončí skenování a vytvoří cílový soubor), použijete „Další skenování“ a to pak opakujete, kolikrát je třeba.

      To se mi líbí

      • strejda napsal:

        Já skenuji skenery HP do jpg a následně po uložení převádím programem OCR, který je součástí instalace skeneru do .doc. Tam opravím chyby, jsou vždy a převedu do pdf. Dřívější tisky nebyly excelentní a některá písmenka nejsou korektní. Neznám maximální jednorázovou kapacitu převodu. Používám z praktických důvodů maximálně 12 listů.
        Převedl jsem tak Osudy 20. transportu od F. Roubala a řadu cestopisů ze Světozoru atd. Ovšem je to náročné, hlavně ten Světozor je poměrně mizerně naskenovaný – ale díky bohu za to.

        To se mi líbí

  5. blbíš napsal:

    Jsem zase rozhořčen!
    Policie prozatím vyloučila jako motiv činu terorismus. „Motivy muže, který jednal sám, nejsou jasné,” řekl stanici n-tv mluvčí kostnické policie Fritz Bezikofer. „Stále ještě věc vyšetřujeme, ale okolnosti související s událostmi na diskotéce večer před střelbou jsou o trochu jasnější, a to nás vedlo k vyloučení teroristického pozadí.”
    Tejden co tejden. Takhle to vždycky začíná a míra nasranosti, alespoň moje, řádově stoupá. Hlavně, blbečci, že nejde ani o náznak příslušnosti či sympatie k radikálnímu islamismu – natož k terorismu! Furt a furt dokola– prostě muž a to ti musí stačit, blbečku, a když ten muž je málo, tak prostě osamělej vlk, zdrogovanej, frustrovanej a duševně nemocnej muž, o kterým se později dozvíte, že ho měla policie v hledáčku, ale jeho nebezpečnost nevyhodnotila tak, jak měla. Kdo by se zajímal o detaily jejich nelegálního vstupu do Eurouhnije, nebo dokonce o jejich „životopis“! Dělaj z nás blbce vod samýho začátku, je a byl to jejich záměr, proto bagatelizujou a zastíraj ten ohavnej nebezpečnej společensky nekompatibilní jev dál a dál. Jen a jen škodí, protože nedodržujou úmluvy a smlouvy a vozí to sem za pomoci lidských ziskovek, kterým platí navíc neskutečný prachy! Bohatnou na nelegálním pašování už pěknou řádku let a pak se divěj, že v lidech to bublá. Dokonce z nich dělaj xenofoby, fašisty apod. Včera mačeta, dneska střílení, předevčírem znásilnění. Ještě tady nebyl motiv obohacování: sok v lásce, protože většina těch ubožáků s dospělejma ženskejma nejsou schopný bez násilí ani souložit a že maj akorát tak na prznění bezbranných nezletilých holčiček a to ještě se chluběj, že v tom maj oporu v Koránu! Neuvěřitelná ubohost a neskutečnost a furt vlastně jako že vono vo nic nejde! Takovým připrchlým obohacovačům bych bez rozpaků uštípl akorát tak koule žhavejma kleštěma, než abych se je poukoušel tady integraovat, či jak si myslej některý psychopati vod montoven – přimět je v nich hákovat. Něco, za co mě pak klidně můžou nazývat fašistou … prostě jak se z lesa … Mrtvoly obětí obohacovačů se nespravdlivě hromadí POUZE na jedný straně … ptám se, jak dlouho! Jen si zahrávejte, vy deprivanti, na každýho jednou dojde, ale protože neznáte dějiny, nikdy na to nepřijdete, dokud ty vaše koukle, máte-li je vůbec, vám voni nejdřív neuštípnou.
    Politolog George Igler říká: „Když se člověk setká s takto neuvěřitelným problémem, s ničím neporovnatelným, mimo rámec svého chápání [člověka, který o islámu nic neví], tak bezprostřední lidskou reakcí je, že tomu člověk odmítne uvěřit.“ Neexistují tzv. umírnění muslimové, protože korán jasně a dokazatelně vyžaduje od věřících šíření islámu. Který z nich to nedělá, tak to jednoduše není správný muslim. IS není extremistický, IS prostě jen bere islám důsledně, tak jak je…..
    Pokud to tady čtou nějaký přívrženci těch oddělených úvah o hodným a zlým islámu, pak vězte, že v tomhle ohledu mám zcela jasno a že mě vůbec nezajímá, jakej je v poměr sekularizovaných či nesekularizovaných islamistů! Není to můj/náš problém, můj/náš problém je „pouze“ za každou cenu zajistit bezpečnost naší vlasti a našich rodiny. Proto se plně stavím už třeba za takovýho našeho Hudce, kterej kdysi vyjevil svůj postoj u blížících se voleb. Budu dělat všechno, aby každej, kdo usnadňuje nelegálním připrchlíkům vstup do naší země, aby za to tvrdě zaplatil, není totiž všem dnům konec i starci mnohdy bejvaj nebezpečný. A já v tomhle ohledu nebezpečnej určitě budu.
    Tudle jsem četl na vedlejším blogu tarase2 (astraustralia | 28.7.2017 (12:33) ) starší text od Ringa Čecha o tom, proč se mu tady (= v ČR) líbí a proč tu zůstane i příští rok. Samozřejmě, že s jeho textem jsem neměl ani tu nejmenší potíž na rozdíl od tamního blba, kterej na jeho logický úvahy napochodoval svým obvyklým rozvratným způsobem, že Ringo je JEN vyučenej opravář televizí s prodejným IQ konvenujícím většině našeho obyvatelstva. Vyhodnotil jsem to tak, že taras2 bude mít už ke stáru zřejmě vážnou úchylku, když tamní zajímavý názory hned v samým zárodku nechá ubíjet takovým blbem. Škoda, mohl to bejt s jeho kocourem docela pohodovej blog. Ale to je jeho věc, žejo! Takže, Ringo, já taky nehodlám příští rok vzít kramle, to ani náhodou, protože se mi tady furt líbí a považuju za svou povinnost i při svým nízkým IQ tady zajistit takový poměry, aby se tady líbilo i mým dětem a vnoučatům a hlavně našim dámám, holkám a holčičkám!!!

    To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.