Devadesátá léta nebyla svatá, ale krvavá


Docela velkou bouři nevole mezi veřejností i experty (krom.tzv.liberálů) rozpoutala před pár měsíci vdova po B. Jelcinovi výrokem o „…svatosti a odvážnosti 90.let v SSSR …“ …. Tato slova pronesla Najna Josifovna na oslavě svých 85. narozenin, kterou pro ni uspořádali ve Velkém Kremelském paláci představitelé nechvalně známého „liberálního klanu“ – oligarchové a politici, a kde jí prezident Putin předal Řád…
Největší ruský týdeník „Argumenty i fakty“ se k jejímu výroku vrátil v souvislosti s neveselým výročím čtvrtstoletí privatizace, kterou v Ruské Federaci (RF) rozpoutala trojice výtečníků: Jelcin, Gajdar, Čubajs. Na příkladech a svědectvích dokládají kolosální zlodějnu, kterou „prichvatizacija“*) – jak říkají Rusové – znamenala. (pozn.překl.)

„Argumenty i fakty“ zveřejnily tabulku s porovnáním „Top Ten“ prodejní ceny největších sovětských podniků s tehdejší cenou tržní (v mil.USD):

Název podniku: Příjem st.rozpočtu: Tržní cena:
„Norilskij nikel“ 170 15.800
„Surgutněftěgaz“ 88,9 11.200
„Nefť.kompania Jukos“ 159 29.110
„Kovrovskij mech.zavod“ 2,7 828
„Samarskij metallurg.zavod“ 2,2 78
„Uralmaš“ 3,7 50
„Čeljabinskij met.zavod“ 13,3 1.600
„Čeljabinskij traktor.zavod“ 2,2 43
„Novolipeckij met.zavod“ 31 1.400
„Něftjan.kompania Sidanko“ 130 16.900

Z tabulky tedy  například plyne, že „nejvýhodnějším“ byl pro státní kasu prodej strojírenského gigantu „Uralmaš“ – (tehdy se 35 tisíci zaměstnanci) 7,4% jeho tehdejší tržní hodnoty – tedy 13,5 krát méně. Na druhé straně nejefektivnější  pro privatizátory (a nejloupeživější pro společnost) byla koupě Kovrovského mechanického závodu (technologie pro jadernou energetiku): státní kasa obdržela celých 0,3% jeho tehdejší hodnoty. Jen pro ilustraci naftařská „Sibněfť“, kterou v roce 1995 zprivatizovali za 100 mil.USD, byla o 10 let později na základě rozhodnutí prezidenta Putina vykoupena státním podnikem Gazprom od oligarchy Abramoviče zpět už za 17,2 mld.USD a dnes stojí 26 miliard.

Ekonom Michail Deljagin k tomu poznamenává, že nejspíš tyto údaje jsou příčinou toho, že někteří, následně po Jelcinové, považují krvavá a bezvýchodná 90. léta za „svatá“. Pro liberály, uctívající mamon, a žijící kvůli němu, bylo získání nejlepších podniků země 13,5 krát, ne-li dokonce 33,3 krát levněji proti oficiální ceně – skutečně nesporným znamením „svatosti“.

Bylo by možné zpochybnit výši tehdejší tržní ceny (protože při absenci fondového trhu lze podniky hodnotit jak podle obratu, tak podle zisku, s korekcí obojího podle konjunktury a jejich vnitřního stavu), ale řád velikostí je naprosto zřejmý.

Tyto údaje znovu odhalují otřesnou prolhanost nesmrtelné formule liberálního guru Jasina**), když občanům Ruska oznámil: „…vám nic neukradli, protože jste nic neměli“ (v obdobném duchu se vyjádřila řada ruských „liberastů“): stojí za připomenutí, že „státní vlastnictví“ RF v SSSR bylo všelidové a sloužilo skutečně lidu a nikoli jednotlivým skupinkám byrokracie a politikářů.

Tyto údaje znovu ukazují na naprostou nezbytnost nápravy následků privatizace, byť například uvalením na privatizátory „post-thatcherovské daně“ o velikosti rozdílu mezi kupní a tržní cenou, s přihlédnutím ke znehodnocení měny – ve prospěch státního rozpočtu.

Pochopitelně, aby nedošlo ke znehodnocení podniků, může být kompenzační daň vyplacena nikoli v peněžní, nýbrž v naturální podobě – akciemi podniků. Pokud privatizátor (nebo zaměnivší ho nový vlastník) privatizovaná aktiva rozvíjel, pak si zachová významnou část majetku (kterou navýšil svojí prací). Pokud ovšem podnik v zásadě nerozvíjel, ale jen využíval, pak nad ním ztratí kontrolu a navrátí ho lidu, zastoupenému státem, – ovšem zachová si zisk získaný za dobu vlastnictví – což se zdá být asi nejlepší alternativou ze střednědobého hlediska.

Pokud ovšem privatizátor stihl aktiva přeprodat, utrpí ztrátu nový nabyvatel. Zhruba tak tratila a.s. „Sistěma“, která koupila ropnou společnost „Bašněfť“ od jejích tehdejších majitelů, napojených na vládu Baškirie. Nicméně, při koupi loupeživě privatizovaného, stejně jako vědomě ukradeného, si musí kupující být vědom rizika s takovou operací spojeného – třebaže by byla dokonce i provedena za formálně tržní cenu.

Příjmy státního rozpočtu z kupónové privatizace dosáhly 2 biliony rublů, nebo 60 mld.USD (v tehdejším kurzu), což je dvakrát méně, než co dostala od privatizace státní kasa nesrovnatelně menšího Maďarska s jeho 10 miliony obyvatel.

Podle hodnocení byla vcelku tržní cena privatizovaného majetku  20 bilionů rublů, nebo 600 mld.USD – byla tedy podhodnocena desetinásobně. A Rusko se úrovní ekonomiky vrátilo do roku 1975.

Proč „krvavá“ a nikoli „svatá“…

Rozkrádání bývalého socialistického vlastnictví do různých kapes se neobešlo bez vražd na objednávku, jejichž vrchol nastal právě počátkem 90. let.

Nejkrvavější byl boj o těžbu a zpracování ropy. K nevysychajícímu kohoutku s černým zlatem se spěchali přisát za jakoukoli cenu. Jen s „Naftou Samary“ bylo spojováno 50 vražd. Druhou, podle délky krvavé stopy, byla metalurgie. V St.Petěrburgu jen během privatizace tamních válcoven plechu byli postupně zabiti čtyři adepti na vlastnictví tohoto podniku. Svou roli samozřejmě sehrála i snaha kriminálního podsvětí, urvat si svůj kus masa. Celá řada nájemných vražd zůstala neobjasněna.

Nejde ale jen o oběti nájemných vražd a války mafií. Do tohoto období spadají i oběti občanské války v Tadžikistánu v letech 1991-1997 s 60.000 mrtvými a spoustou lidí zmizelých beze stop,   první a druhá válka v Čečně 1992-1996 a 1991-1999 se 14.000 padlými a cca 60.000 civilních obětí. Na jejichž počátku docházelo k systematickému vyražďování tisíců a vyhánění desetitisíců Rusů.

Těžko se lze dopočítat tisíců lidí, kteří v první polovině 90.let zemřeli v Rusku v důsledku podvýživy a absence lékařské péče.

Podle ekonoma, prof.Katasonova ze statistik vyplývá, že válka gangů o privatizovaný majetek si počátkem 90. let vyžádala kolem 50.000 obětí ročně. Navíc prudce stoupla úmrtnost v celém Rusku a snížila se porodnost, což profesor Katasonov označuje za jakousi „skrytou formu“ genocidy. „Rozumíte, když lidé brání svoji vlast, brání svoje druhy, přátele a blízké, pak jejich prolitá krev je „svatá“ a svatá je válka. V tomto případě ale bratr zabíjel bratra kvůli mamonu – takže 90. léta byla léta ďábelská a nikoli svatá“ – řekl profesor.

*) Prichvatiť  znamená rusky – popadnout…
**) Jevgenij Jasin (1934)- ekonom a politik, v 90.letech zmocněnec vlády RF v Nejvyšším Sovětu RF a ministr vlády RF

Zdroj: www.deljagin.ru

http://www.aif.ru/money/economy/25_let_privatizacii_v_rossii_chto_ostalos_ot_strany_zavodov_i_fabrik

hroch-hlava

Příspěvek byl publikován v rubrice hroší kůže se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

32 reakcí na Devadesátá léta nebyla svatá, ale krvavá

  1. strejda napsal:

    Každá porážka je tragická a ta ruská v devadesátých letech byla obzvláště tragická. Ovšem i přesto nedošlo k nejhoršímu, ke zničení a rozpadu státu. Důvodů bylo několik. Prvním bylo, že si určitá skupina udržela ovládání jaderných zbraní a druhým přecenění sil privatizátorů a západních manipulátorů. Věřili – a stále ještě věří – že se dočkají. Byly i další důvody.
    Rusko se za Putina neobyčejně rychle vzpamatovalo a ani ukrajinská krize ho nezničila. Podle západních odborníků mělo být v roce 2017 v rozvalu a na kolenou. Místo toho se vojensky upevnilo jako světová supermocnost. Jeho cesta k prosperitě bude ještě velmi dlouhá, bude možná kostrbatá, ale jsou všechny předpoklady aby byla úspěšná. Jeho vyjednávací pozice s muslimskou Evropou bude velmi silná.
    Zastavit se ale dá za cenu zničení Evropy a velké části USA.

    To se mi líbí

    • blbíš napsal:

      bať, bať, příteli
      …Rusko se za Putina neobyčejně rychle vzpamatovalo … … takovou čáru přes rozpočet a plány těch deprivantů = to se prostě neodpouští…už jen za tohle má moje sympatie a obdiv, vůbec se nedivím, že na něj naskakujou, jak na červenej hadr!

      To se mi líbí

  2. bob napsal:

    Zloděj křičí chyťte zloděje…..
    Líbí se mi, jak v USA blbnou s tím, jak Rusko ovlivnilo volby.
    Moc by mě zajímalo, v čí režii byl Gorbačov a následně Jelcin.
    Dodávám, že ovlivňovat cokoli je legitimní úloha tajných služeb.
    No a ty americké tehdy odvedly dobrou práci. Toť vše.

    To se mi líbí

    • Cech napsal:

      Tak nějak ale než bylo možné přistoupit k samotné likvidaci SSSR muselo se připravit prostředí atd. atd., protože zlikvidovat SSSR opravdu nebyla lehká práce ale nakonec jak je vidět se to podařilo.
      Odstupte, vyzval Gorbačov Putina.
      Ruský premiér Vladimir Putin zažívá vlnu největších protestů proti své vládě. Nejmocnější muž Ruska se chce v příštím roce stát opět prezidentem. To se ale nelíbí opozici, na jejíž stranu se přidal i její zakladatel a bývalý první muž Sovětského svazu Michail Gorbačov.

      Proto znova a znova popisovat naprosto špičkovou práci nejen CIA ale i těch našich ostatních tajných služeb je naprosto zbytečné.
      To hlavní co se nám podařilo je to, že tento proces je nezvratný a působení Putina může pouze oddálit rozpad Ruska na proamericky orientované státečky nic vic.

      To se mi líbí

      • strejda napsal:

        Mýlíte se a vy to víte. Proces rozpadu se u Ruska zastavil a vrátil jako bumerang do Evropy a není vyloučeno, že bude bumerangový efekt pokračovat dál. Západ ztrácí dech a vnitřní červi ho rozkládají. Brzy nebude nijak přitažlivý.
        Rusko ovšem musí ještě projít dlouhou cestu, podstatné je, že po ní jde.

        To se mi líbí

      • jaa napsal:

        Copak Gorby, myslím, že už Putin lituje, že jej bránil aby jej nesoudili za vlastizradu. On ten dědek úkol nesplnil, ale z toho je vidět, že absolutně nevěděl, jak vlastně svaz funguje/fungoval,, a že k některým částem velení / vojsko a pod/ se vůbec a naštěstí, nedostal. Byli s Raisou tak zaslepeni vládou a pocitem oci, že holt> Vyvozuji to i z toho, že jej podruhý nezvolili takže nemohl pokračovat. . A tak jenom dští dědek síru a děla rozbroje, v naději, že se mu ta demontáž Ruska přece jen podaří… Stejnej pazgřivec jako jeho vrstevník Soros

        To se mi líbí

  3. jaa napsal:

    No jako u nás….Taky řekli zastaralé – strategičtí partneři donesou nové moderní technologie. Kulový … Akorát mraky šm,ejdů a výrobu odlifrovali jinam. Ale nás byl jen kousek, Ruska je daleko víéc – naštěstí.. takže to gró zůstalo…

    To se mi líbí

    • Ahele napsal:

      Ale první po čem šli byla dokumentace. Tatra by mohla vyprávět.

      To se mi líbí

      • jaa napsal:

        No jo, vždyť je to jako furt. Nic nedovedou sami vymyslet, akorát využívat znalostí a umu jiných národů. Zvláště těch „zaostalých“. Kdyby se všichni rusové, číňani, češi, poláci a další co po 90tém za jidášský peníáz a výhody šli za velkou louži vrátili domů … kde by byli? hmm Není divu ten rozmach technologiií, když vybrali bonbonky z celého světa.

        To se mi líbí

        • blue.sun napsal:

          Na druhou stranu, oni těm bonbónkům dokázali zaplatit tolik, že se jim vyplatilo zahodit svou minulost a zpřetrhat veškerá pouta s domovinou. A Evropa už dnes své ztracené syny a dcery nezaplatí (nehledě na skutečnost, že mnozí tu ani nemají jak tvořit, třeba počítačové obory v Evropě skomírají). O Indii nebo Číně se ani nemusíme bavit, i když tam ještě občas zafunguje národní hrdost…

          To se mi líbí

  4. blbíš napsal:

    Vím jsem strašnej, hrochu, ale já si nemohu pomoci! Když já jsem na to školství docela háklivej, takže velká omluva:

    Pamatujete si, přátelé, na jistýho strůjce plzeňských podvodů pana doc. Kindla Milana? A co asi tak s ním naše slavná justice udělala? Kolika zmetkům pomohl ke „vzdělání“ a tudíž i k teplým místečkům, jaká tam musí bejt vděčnost, že naprosto NIC!!! A to sem v souvislosti s arbitrážema četl, že ten zmetek se kolem nich taky votáčí!

    Takže pro ty, co jako že to nejde, že se nic nedá dokázat, že jako a tak podobně – mám jednu z Jižní Koreje:
    Soud uznal Čche vinnou ze zneužití postavení a ovlivňování univerzity, po níž nejenže chtěla, aby přijala její dceru, ale následně také, aby jí udělila známky za zkoušky, které nepodstoupila. Spolu s prezidentčinou pravou rukou byli odsouzeni i dva bývalí zástupci univerzity v Soulu.

    Přátelé, kurva a zase kurva, jak já jsem zase naštvanej!

    https://www.novinky.cz/zahranicni/svet/441603-pritelkyni-jihokorejske-exprezidentky-odsoudili-k-trem-letum-vezeni.html

    To se mi líbí

  5. z/a/drátovaný Rosťa napsal:

    Někdo vyčíslil, že privatizace stála Rusko víc, než II. světová válka. Nevím sice, jak se to počítá, ale docela bych tomu i věřil. Tu katastrofu zastavil Putin a proto je pro Západ nepřítel číslo 1. Prostě příčina všeho zla na planetě.

    To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.