Rosstat*) oznámil růst ekonomiky


a vláda hrdě nafoukla tváře na šíři ramen…

Během tradičního pořadu na TV kanálu Cargrad, host studia Michail Deljagin v besedě s redaktorem Jurijem Proňko hovořil o dichotomii současného ruského finančního systému a také o tom, proč peníze nepracují pro zemi a její občany…

Pro koho „peníze nejsou“ a pro koho jsou …

Přišla informace o tom, že Rusko nemá peníze na podporu hypotečních dlužníků, ale přitom stát navýšil nákup amerických státních obligací Treasures o 13,5 mld.dolarů. Svého času, jak si dobře pamatujem, premiér Medvěděv řekl ruským důchodcům: „Peníze nejsou, ale vy se držte“. Copak se stalo po těchto slovech? Staly se výplaty penzí penzistům Izraele… Takže pro vás, ruští penzisti, peníze nejsou, a tak se držte. Přeji vám zdraví a vše dobré. Peníze pro izraelské penzisty jsou, jistěže jde o částku menší, – nicméně.  Jde o priority. Pro náš stát, ačkoli – možná, že už vůbec ne náš – je prioritou podpora ekonomiky země, která rozpoutala proti Rusku „studenou válku“ s cílem Rusko zničit. Ale hypotéka, podpora mladých rodin? – Ty už se nějak protlučou …

V Rusku podle aktuálního stavu podmínkám restrukturalizace hypotéčních úvěrů (přijatých před pár lety v cizí měně) odpovídá cca 19 tisíc. rodin, které ale nebudou do tohoto programu zapojeny. Protože peníze už došly. Pro lidi v ruské vládě evidentně je 19.000 rodin pod rozlišovací schopnost – nula. Ovšem zájmy USA, peníze pro zaoceánský stát – to je jiná věc. Možná mají členové této vlády domy v Miami, Bostonu, Washingtonu? A, možná, že tam nemají domy, ale slunce pro tyto lidi vychází na Kapitolském vršku.

A právně to všecko zařídili velmi chytře, právně jsou to „různé peníze“ – státního rozpočtu a Banky Ruska (BR). Posledně jmenovaná svoje mezinárodní rezervy buď zvyšuje, nebo snižuje. A zásadně je nedává na podporu Ruska.  Takže, když se jí snižují mezinárodní rezervy, peníze se stahují z amerických státních cenných papírů. A naše patriotická veřejnost jásá a volá, že: – konečně!

Sotva ale mezinárodní rezervy rostou, peníze se posílají zpátky do Ameriky … A my smutníme. Protože ve skutečnosti jsou to peníze Ruské Federace. A celá strategie je konstruována tak, aby tyto peníze nesloužily Rusku.  Tohle nikdo nehlásá otevřeně – samozřejmě. Pokud by ty peníze šly na rozvoj Ruska, mohlo by u nás dojít k nějakému rozvoji, možná vznikne konkurence globálnímu byznysu. Ruský stát zřejmě vidí svoje poslání m.j. i v tom, aby v Rusku nepřipustil vznik takové konkurence.

Boj s inflací, boj s lidmi …

Pokoušejí se nám vysvětlit, pokud utratíme peníze za penzisty, tak bude inflace. Anebo pro ony hypotéčním. Ale pokud peníze vyvedeme ven ze země, inflace nebude. A tady už vůbec není důležité, zda krade ruské peníze a vyváží je za hranice nějaký zloděj, nebo to dělá (promiňte mi tu formulaci) nejsvětější BR. V zemi peníze nejsou. Inflační tlak nebude. Ale pokud stát ty peníze vydá, pak nějaký penzista neumře, a bude žít, nějaké dítě z chudé rodiny nezemře, a bude žít, nějací rodiče se nepomátnou z pocitu bezvýchodnosti, ale budou žít normálně, jako lidé, a vychovávat děti jako lidé – s tím se nepočítá. Protože pokud mají peníze lidi v rukou, tak je nelze ukrást. Proto je nutné vykládat, že budou-li peníze, bude také inflace.

Teď mluvíme o penězích BR. Jsou ale i peníze vlády, peníze rozpočtové. Takže: – neplánované příjmy rozpočtu za leden-duben t.r. dosáhly skoro 400 bilionů rublů. Z nich 1,2 bilionu není ani v Rezervním fondu, ani ve Fondu národního blahobytu. Ony nebyly vyvedeny ze země, ale jednoduše leží ve státní kase a na ministerstva financí bez užitku. Takže obrázek je takovýto: já – stát jsem z vás stáhl peníze v podobě daní. A při sestavování rozpočtu jsem vycházel z toho, že peníze jakoby nebyly. Takže jsem ho udělal úmyslně nereálným.

Jestliže ale kterýkoli nástupce Kudrina**) ve vládě začne vyprávět na téma, že nelze utrácet peníze, protože to povede k inflaci, chtěl by ch připomenout, že oficiální inflace od 1.ledna do 15.května t.r. čítá 1,5% (loni 2,9%). Podle údajů nezávislých sociologů z holdingu „Romir“ byla inflace za leden-duben oficiální 1,3% a reálná 1,9%, takže údaje se příliš nerozcházejí.

Domnívám se, že v Osvětimi byla také nízká inflace, a předpokládám, že to veliteli lágru plně vyhovovalo.

Dotáhnout to do voleb …

 Dmitrij Anatolijevič Medvěděv slíbil vyřešit otázku vyrovnání minimální mzdy a životního minima během příštích dvou let. Zaručení životního minima občanům Ruska si dnes vyžaduje řádově 900 miliard rublů – ročně. Přitom je třeba chápat, že skutečné životní minimum je podhodnoceno, plus nezbytné administrativní náklady. Ale těch 900 mld. se jistě vrátí do rozpočtové soustavy, nemluvě o tom, že ve federálním rozpočtu aktuálně leží bez pohybu 6,3 bilionů rublů. To je skoro polovina ročního rozpočtu země. Jen si představte, že žijete, během roku utrácíte nějaké množství peněz, ale více než 40% těchto peněz leží u vás v kapse! Rozpočet: přišly příjmy, odešly výdaje. Půjčili jsme si – vyrovnali jsme se s věřitelem. Ale to, co leží u nás v kapse, nebo v prasátku, to se nepočítá. My skutečně musíme letos snížit rozpočtové rezervy, a dost podstatně. Ale protože se rozpočtové příjmy překračují, tak se to neděje. Přesněji řečeno, děje, ale hrozně pomalu. Počítáno v dolarech, je náš rezervní fond nejvyšší od 1.ledna, a Fond národního blahobytu dokonce  k 5.dubnu loňského roku byl rovněž maximální.

To znamená, že se rozpočet Ruska prostě zalyká penězi! A nejen to, pokud skutečně zlikvidujeme chudobu, pokud lidem zajistíme právo na život zajištěním aspoň životního minima, pak to nebudou čisté výdaje. Protože tito lidé budou za tyto peníze jíst.

Ovšem, lidem ve vládě se, jak to vypadá, nechce pracovat. Nechtějí chápat, jak žijí a vypadají lidé s příjmy pod životním minimem. Lidé ve vádě netouží po tom, aby zajeli do městské nemocničky a promluvili si se sestrami. Dokonce ani s lékaři. Nebo si promluvit s jejich dětmi. Já mám osobní zkušenost z účasti v předvolební kampani v Krasnojarském kraji a navštívil jsem i úplné zapadákovy. A to doslova, protože tam nevedou ani pořádné silnice. Viděl jsem lidi, kteří přežívají jako ve středověku, živí je tajga. A přitom se považují za úplně normální. Říkali mi: žijeme průměrně, jako všichni okolo, pracujeme, snažíme se. A nevyjdou dnes s vidlemi a hráběmi. Ale pozítří – vyjít mohou. Pana Medvěděva, podle mého, nezajímá to, jak lidé žijí, ale to, zda jsou připraveni svrhnout vládu nebo ne. Za pár let totiž nynější politika tyto lidi může do takového stavu přivést …

Medvěděv se rozhodl jim odsypat „drobečky“ z panského stolu. Na druhé straně, co bude za dva roky, to nikdo neví. Před námi jsou prezidentské volby a nová realita po nich. Kdo ví, – třeba onen liberální klan (který současně vládne v Rusku) za účasti téhož Medvěděva, zorganizuje po prezidentských volbách v Rusku majdan …

*) Rosstat – ruský státní statistický úřad (aktuálně podřízený ministru hospodářského rozvoje)
**) Kudrin Alexej(1960) – bývalý místopředseda ruské vlády a ministr financí (11 let), jeden z hlavních představitelů tzv.liberálního klanu (pocházejícího ještě z dob prezidentství Jelcina). Dle názorů nezávislých expertů je neformálním vůdcem ekonomického sektoru v současné ruské vládě. Dlouholetý blízký spolupracovník V.V. Putina, byl jmenován šéfem Střediska strategických výzkumů a místopředsedou ekonomické rady prezidenta.

Zdroj:  www.delyagin.ru

Přeložil:

Příspěvek byl publikován v rubrice hroší kůže se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

33 reakcí na Rosstat*) oznámil růst ekonomiky

  1. jaa napsal:

    Dík za překlad… trošku smutné… ale….

    To se mi líbí

  2. okolojdoucí napsal:

    Všimněte si, že i tahle ruská „agitka“ v sobě má ohledně přístupu k penězům více racionality, než naše věčně omílaná mantra ohledně HDP, lidských zdrojů, efektivity, produktivity, ceny práce, inflace, kupní síly, atp.

    Základní problém prostě je, jak dostat peníze mezi lidi. Peněz je dost. Mimochodem, naše vnitřní spotřeba, a vlastně celé hospodářství stagnuje už cca 10 let. Stoupá pouze obrat zahraničního obchodu, a to v násobcích objemu vnitřní spotřeby. Peněžní obrat (velocity) na tuzemském trhu stále klesá, peněžní zásoba sice roste, ale ihned míří z velké části na účty komerčních bank u ČNB. Přitom stačí trochu víc peněz mezi lidmi a hned se objeví služeb a zboží, že oči vesničanovy (nejen) v Praze či Brně přecházejí. Dotuje se dnes už opravdu kdejaký prd a všechno je v pohodě, ale dotovat vnitřní spotřebu, tj. trh s tuzemskými službami a zbožím pro našince, to by hned vyskočila inflace, bu, bu, bu. Nasypat zlomek z těch „protideflačních“ bilionů do periferie, hlavně bývalých Sudet, a během krátké doby by se vidělo, jak to pěkně funguje.

    Začínám mít stále víc a víc dojem, že naším základním problémem je komplexní pavěda jménem Ekonomie. Jde o velmi nebezpečnou ideologii, v rámci které se dají „racionalizovat“ a vnutit lidem i takové nesmysly, jako je setrvale klesající spotřeba pitné vody při její setrvale stoupající ceně a zhoršující se kvalitě, či emise bilionů Kč v boji proti deflaci, která nás konečně dovedla ke kýženým 2 % inflace. Ta se ovšem počítá tak, že mezitimní nárůst cen potravin v řádu procent, růst cen nemovitostí v řádu desítek procent, o PHM nemluvě, na ní nemá vliv. Kdyby to nebylo vážné, člověk by se smál…

    Zrušit Ekonomii, obnovit Národohospodářství!

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      A začít Cyrilem Horáčkem!

      To se mi líbí

    • Laco G. Mlynář napsal:

      Našim základním problémem už nejméně 100 let je úpadek vzdělanosti národa, s následným úpadkem tvorby HDP v mezinárodním srovnání.
      V roce 1950 23. místo, 1989 28. místo, vloni 45. místo mezi 194 státy světa, členy OSN.
      Nejrychlejší propad v mezistátním srovnání nastal po roce 1989, kdy se prý máme nejlépe, jak jsme se kdy měli.

      To se mi líbí

      • Slim napsal:

        S tím mezinárodním srovnáním si nejsem jist, počet zemí se od r. 50 zvětšil. Je to srovnatelné? Díval bych se spíš na pozici ve statistikách Eurostatu. Navíc v 80. letech se přešlo od ukazatele HNP k HDP, což může taky být zkreslující.

        A – což je ale další věc – ČR je velmi odtoková, čili ani vyšší HDP nemusí znamenat lepší životní úroveň obyvatelstva.

        2) Vzdělávání je ovšem problém. Včera jsem četl článek o tom, že maturantům do češtinské písemky vrazil CERMAT pojem ZEUGMA. Kdopak víte, co to je?
        Šel jsme se podívat do slovníku.
        Takové výstřelky jsou typické pro polo(/čtvrt/osmino)vzdělance (v CERMATU), kteří se chtějí udělat důležitými. Zatímco novináři píšou a rozhlasáci mluví jakou prasata, oni buzerujou školáčky hloupostmi. Dobrý pedagog, myslím si, vždycky poněkud ignoroval osnovy, ale teď je to asi zvlášť těžké.

        To se mi líbí

      • okolojdoucí napsal:

        S HDP na mě nechoďte, to je skrz naskrz manipulace. Především jde o čísla vyjádřená v nějaké nominální hodnotě. Tu lze přepočítávat buď aktuálním kurzem, nebo za pomoci dalšího kouzla zvaného parita kupní síly. Vím o Vaší zálibě ve statistikách, takže mně asi dáte za pravdu v tom, jak obtížné je dobrat se údajů o reálné produkci surovin, energie, materiálů, zboží a služeb v delších časových řadách a při srovnatelné škále a parametrech. Všimněte si, že údaje o reálné souhrnné a průměrné spotřebě tuzemců se hledají celkem obtížně a ČSÚ je úspěšně maskuje přes údaje o spotřebě domácností a průměrné spotřebě na člena domácnosti.

        To není náhoda, stejně jako chronicky chybějící popis veličin na všech těch možných i nemožných grafech, kterými nás dnes všude krmí. Pokud už jsou osy popsány, obvykle jde o grafické vyjádření pouhé derivace nějaké reálné hodnoty, tj. vidíme, co relativně stouplo či kleslo, ale kolik toho vlastně je, to se často ani nedá dohledat.

        Když už jste uvedl ten propad po roce 1989, pak jen trochu zjednodušeně dodám, že jsme loni dokázali vytvořit aktivní obchodní saldo se zeměmi EU ve výši cca 1 bilion Kč při celkovém obratu zahraničního obchodu přes 7,4 bilionu (!) Kč. Problém není s vyspělostí, ani s produktivností a už vubec ne s tím, že by nás někdo předháněl. Problém je s distribucí a směřováním takto tvořených hodnot, tedy v konečném důsledku jde o politiku a národní suverenitu. Asi se shodneme, že prosazované trendy ve vzdělání mají přispět k zakonzervování současného stavu. K tomu, abychom pochopili o co jde, ovšem předlistopadoví vládci nijak nepřispěli. V osmdesátých letech byl vrcholem pokroku chozrasčot a Slušovice, ideově jsme si společně užívali Mehrwert a doma se listovalo v Neckermannu. Disbalance v produkci byly za RVHP též, opomíjení domácí spotřeby mělo jiný charakter, než dnes, celkově jsme ale dodržovali základní národohospodářskou rovnováhu, byli jsme vybaveni velkou mírou soběstačnosti a paradoxně zde byla větší míra hospodářské autonomie, než dnes.

        To se mi líbí

  3. Alena Z. napsal:

    Z jiného soudku:
    Média: Komu vadí „Fake News“, nechť si napřed uklidí na vlastním dvorku
    http://foldyna.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=606442

    To se mi líbí

    • Cech napsal:

      Protože umíme měřit účinky masmédií na populaci a máme propracovány naprosto téměř bezchybné techniky, jak jej ovlivnit.
      Bohužel věda současné masmediální politické nátlakové komunikace, která je používána pro řízení veřejností a podpory současné politiky selhává v okamžiku, když oficielní fake přebije neoficielní fake.
      Toto je případ kdy selhává ne snad tvorba virtuání reality ale její krycí schopnost a opona padá.
      Oficielní falešné zprávy vypracované, s použitím vědeckých postupů vymyšlené příběhy, tvářící se jako seriózní a vážně míněná novinářská práce, nejsou bezesporu žádná novinka tou novinkou je dnes rychlost, jakou se s pomocí sociálních sítí šíří neoficielní falešné zprávy.
      A ty oficielní ne zcela jednoznačné nesmysly, ale záměrně zavádějící zprávy, směsice faktů s reálně se tvářícími domněnkami se střetnou s jinými záměrně zavádějícími zprávami a doměnkami a cílený spotřebitel zaváhá.
      Jakmile si cílený spotřebitel začne klást ty jednoduché otázky a začne se přehrabovat v onom pouze zdánlivě nepřehledném světě informací, je konec a opona virtuality padá.
      Proto ten ryk, nářek a úpěnlivá starostlivost „nezávislých“, „seriózních“ a „důvěryhodných“
      oficielních masmédií, jak správně detekovat onen fake news šířící se s pomocí sociálních sítí.

      To se mi líbí

        • čtenář napsal:

          určitě nejsem jeden z posledních kdo zná i jejich názvy a majitele

          Ohnivý kuře (Jakub Prachař,Jan Dolanský)

          Hospoda u Slepičků (Michal Suchánek,Lenka Krobotová,Linda Rybová)

          Večerka u Lia (Viet Anh Doan,Ivy Hoang)

          To se mi líbí

          • Bavor V. napsal:

            Samozřejmě, že článek na Aktuálně je falešný. Vše co tam je napsáno je do posledního puntíku vymyšlené. To jste tím chtěl vyjádřit? Jste trapný.

            To se mi líbí

            • čtenář napsal:

              Více informací poskytne

              Petra Štěpánová, PR Director
              Mobile: +420 606 744 909
              E-mail: petra.stepanova@bisnode.cz

              Public Relations

              Neváhejte nás kontaktovat!
              +420 606 744 909
              pr@bisnode.cz

              —————————————————————————-
              Loni vzniklo nejvíce hospod za posledních pět let, důvodem jsou i spekulace kvůli EET

              „Jedním z důvodů extrémního přírůstku nových firem může být zavedení elektronické evidence tržeb (EET) od začátku prosince 2016, kdy někteří podnikatelé účelově zakládali nové firmy, aby zakryli nápadné skokové výkyvy v tržbách, které by díky evidenci odhalily finanční úřady,“ uvedla analytička Bisnode Petra Štěpánová.
              ——————————————————————————–
              EET odrazuje od zakládání nových firem

              „Z aktuálních dat, které má Bisnode k dispozici, nelze potvrdit spekulace, že by kvůli zavedení EET masově vznikaly nové subjekty, aby podnikatelé zakryli nápadné skokové výkyvy v tržbách,“ říká analytička Bisnode Petra Štěpánová s tím, že v letošním roce v oblasti stravování pravděpodobně vznikne nejméně firem za poslední čtyři roky.

              http://www.bisnode.cz/tiskove-zpravy/eet-odrazuje-od-zakladani-novych-firem/
              ———————————————————————————-

              To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                To není nic nového, co uvádíte. Každý, kdo má trochu mozku v hlavě si ty „hrozby“ pamatuje. A já si zase pamatuji, že to s těmi „novými“ starými firmami jsem tvrdil už v době těch katastrofických scénářů. Mně spíš chybí (jako některým v diskusi) omluva za šíření poplašných zpráv

                To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                A ještě pokud chcete uvádět nějaké informace, tak prosím přesně. Vámi zmiňované restaurace vznikly už před rokem, takže se nemohou započítávat do letoška.

                To se mi líbí

              • čtenář napsal:

                to neuvádím já,ale jedna a ta samá analytička Petra Šťepánová,otočka o 180° jí evidentně nedělá žádný problém.

                kdo má trochu mozku v hlavě tak si vzpomene kolik podnikatelů se mělo k 1.březnu zapojit do II.vlny EET a kolik se jich nakonec zapojilo.

                analytik je evidentně fajn povolání.

                1. zadej požadavky na analýzu
                2. zadej požadavky na výsledky
                3. zaplať a zbytek nech na nás,my už to zanalyzujeme.

                X. když tak to přeanalyzujeme

                To se mi líbí

              • čtenář napsal:

                takže když analytička napíše

                „Loni vzniklo nejvíce hospod za posledních pět let, důvodem jsou i spekulace kvůli EET“

                tak vlastně myslí letos?

                lepší šolich než jsem si myslel,ti analytici.
                prase aby se v nich vyznalo,to bude asi tím že neumím kvalitně číst mezi těmi řádky.

                To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                Od kdy platí EET pro hospody? Loni na zimu. Proto loni, i když to má dopad jen do konce roku.

                To se mi líbí

              • blbíš napsal:

                jak vás oba tady tak čtu, vy se musíte mít ale rádi, jen co je pravda. To vám je jedno, že Bohuš má momentálně vize až tak, že i šermíř z toho má strach!!! Ale hlavně že vy dva se musíte milovat, jak vo závod.

                To se mi líbí

              • čtenář napsal:

                vím,že něco v tom smyslu psal,že má z Bohouše strach.

                ale poslední Bohouš,na kterého si pamatuji,z kterého kdy ještě mohl jít ten strach,ano i tento Bohouš měl nějakou vizi,společnou se Sovákem,byl přece bernardýn,víme jak ta jejich společná vize dopadla,byla obrácena v prach Menšíkem,který vytvořil koalici s krajíčkem chleba.

                uznávám ale,i když to tak na první pohled nevypadá tak se s panem Bavorem máme asi raději než měl Sovák v konečné fázi rád toho svého Bohouše.

                To se mi líbí

              • oh napsal:

                Tedy, čtenáři, zaslechl jsem kdysi takovou pomluvu, že Menšík musel do té koalice přibrat ještě benzín, aby si z něj Bohouš neudělal přílohu k tomu chlebu. 🙂

                To se mi líbí

      • jaa napsal:

        No neoficiální fake je taky něco. Četla jsem včera, že nejvyšší sosan má v netálii trři hotely. hmm… tak nevím

        To se mi líbí

  4. tata napsal:

    NO OKD je o hodně složitější a uplnou pravdu se nedozvíme nikdy.Myslím si že konkretně KAUZA OKD je hodně v současné době nadnesena A POUŽIVÁ SE NA DORAŽENÍ Sobotky a v tomto ne že by byl bez viny. ale bral bych to spiše jako neschopnost než velepodvod.Začátek toho byl u někoho jiného.Stěch informací co mám už s dřívějška kdy se to hodně probíralo u STEJSKALA.Je jasné jedno,když máte v podniku menšinový podíl už taháte za menší konec.A argumenty za co se prodalo a mohlo prodat je vždy hodně problematické.Přirovnám to a myslím že přes mé ekonomické nevzdělaní se až tak nemýlím.
    KDYŽ BUDETE vlastnit pulku vily a s nákým břemenem vila bude mýt hodnotu 40 melounů.Těžko tu pulku prodáte za 20……budete rád když za 10……přesto dědicové VÁS BUDOU OBVINOVAT ŽE JSTE JE PODVEDL.
    to s největší pravděpodobností FAKÉ je důkaz jak všechny straný hrají nefér…..když jsem si přečetl o Mgr. Martin Maňák….a vyhedal třeba s jakým záměrem to zakládal….citace

    Jeho chystaný online titul má být, jak Maňák řekl Médiáři, „kriticky zaměřený vůči politicko-ekonomickému establishmentu, za každou cenu seriózní, s nebalastními informacemi, se silnou názorovou publicistikou“. „Bude strukturovanější, víc orientovaný na důležité informace, víc zaměřený na ekonomickou politiku, ne čistě na politiku či politikaření. Preferují důležitost a kvalitu před kvantitou a bulvárnější složkou,“ uvedl novinář a bývalý mluvčí.

    dale citace

    Obchodní model Svobodného monitoru má stát na standardních komerčních nástrojích médií. V první řadě jde o prodej inzertního prostoru a předplatné. To má individuální čtenáře stát 1.000 Kč do konce roku 2015, firmy pak mohou titul podpořit částkou 49.000 Kč. Deník totiž bude částečně placený. „Nicméně v prvních měsících bude plně otevřený. Předplatitelský obsah bude spočívat v přístupu k datovým sekcím či článkům a dalším službám,“ plánuje Maňák. Na webu uvádí, že abonenti budou moci sami publikovat v publicistické sekci, časem dostanou tabletovou verzi titulu či „možnost osobní komunikace a setkávání s vedením redakce“.

    Počáteční investice do rozjezdu, respektive prvního roku fungování, se podle toho, co Maňák naznačil, pohybuje v řádu milionů.

    je to otud.http://www.mediar.cz/manak-chysta-svobodny-monitor/

    myslím že to hovoří za vše

    To se mi líbí

    • oh napsal:

      Souhlasím, že problém OKD je složitější. Ale Sobotka ve vztahu k probléu OKD nikdy v žádné funkci neudělal nic užitečného, ať už ve věci samotného OKD nebo „slavných“ bytů OKD. Asi nejakčnější projevy Sobotky k OKD představovalo nějaké to žvanění v parlamentu v době, kdy byla ČSSD v opozici a nehrozilo, že by proti Kalouskovi & spol. mohl cokoli prosadit. Sobotka totiž někde přišel k názoru, že ani s většinovým podílem ve společnosti nemůže dělat nic, co by nevonělo soukromým investorům.
      https://levaperspektiva.cz/clanky/najemnici-z-pisnice-a-vrsovic-stale-v-nejistote-byty-cez-opet-ve-snemovne/

      To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Tato
      co se týká OKD, jsou tu dvě takové drobnosti. Muselo se prodat nebo se chtělo prodat? Pokud by se „muselo“, tedy že byl zájem o odkup, pak bylo možné si cenu udělat podle potřeby. Pokud se chtělo, bralo se cokoliv, jen aby se prodalo.
      Tady se ví, že ten prodej nebyl úplně košer a že tam má Sobotka nějakou „zásluhu“, ale pořád se to omlouvá. Ale když Babiš udělal jen to, co mu umožňuje zákon, tak je darebák, lump k zastřelení. V OKD udělal Bakala to, co mu umožnila špatná smlouva a byty horníkům prostě neprodal. Ale tu smlouvu někdo připravio a někdo odsouhlasil a podepsal. Pořád tu běhají dva metry na jeden postup a to postup dle zákona či dle smlouvy. Ale neřeší se, kdo to připravil. Jak ty dluhopisy tak tu smlouvu.

      To se mi líbí

  5. tata napsal:

    pane Bavor……víte už mě nebaví řešit jak do všeho zatahujete Babiše.Na rozdil od VÁS netvrdím že Sobotka tam nechyboval ani ho neomlouvám i kdyby to bylo s hlouposti,nemá tam takový člověk co dělat.Jen jsem napsal ohledně toho odkazu ,nebo aspon jsem tím chtěl poukázat moto.
    Použivají stejné metody všechny strany tak naplno i VÁŠ neustale omlouvatelný,, CHUDINKA ,,BABIŠ…….JEN STÍM ROZDILEM ŽE ON TOHO MÁSLA NA HLAVĚ ……myšleno v politice má mnohem méně ……..proč je jasné,ale jsem přesvedčen že to uspešně dožene……nemám potřebu mýt Babiše za vyvrhela jen jasně ukazuje že bude použivat stejné metody………naopak mnohokrát jsem napsal že v těchto volbách a vládě byl to menší zlo on ,hlavně pro lidi co mají pohled v pravo.Je to jasně pravicový politik,pro mě nevolitelný a levice zde defakto není a proto muj hlas bude neplatný…….a jak poznamenal pan Blbiš hladím si bobřika na toto téma s VÁMI

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Tato, omlouvám se, že jsem vás donutil porušit bobříka. Rozhodně jsem to nemyslel ve zlém. Prostě mne jen štve, ten dvojí metr. Jinak můj názor je i v dalším článku.

      To se mi líbí

  6. blbíš napsal:

    hoňte si bobříka na cokoli u skautů, hladit můžete akorát tak ženu (tu doma), tady koukejte psát

    To se mi líbí

  7. tata napsal:

    palec hore

    To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.