Řídit stát jako firmu


Ti, co nikdy neřídili nic více než své auto, maximálně domácnost, nevědí o co jde a podléhají masáži těch, kteří naopak dobře vědí a proto se bojí, aby k tomu náhodou nedošlo. Protože by došlo i na ně.

Mnozí z nás používají rčení, že „tohle udělat ve firmě, tak letí na hodinu…“ Ale to je právě podstata toho řízení jako firmy.

Firma stejně jako stát je složitý organismus. Stejně jako stát se skládá z výrobních provozů, ale také z provozů vedlejších, tedy obslužných. Bez nich ta firma fungovat nemůže. Stejně tak stát má mnoho „vedlejších provozů“. A jak stát tak firma se musí starat i o tyto provozy, aby byly schopné tu výrobu podporovat a zabezpečovat.

Firma dle velikosti má také svůj úřednický aparát. Jenže se snaží o to, aby efektivita tohoto aparátu byla co nejlepší. Kde práci zastane jeden, nebudou ve firmě dva, zatímco stát se pojistí tím, že raději tři.

Firma dle velikosti má i svůj hasičský sbor a v případě potřeby jej dokáže vyslat na pomoc i těm státním a dobrovolným hasičům. Nedělá to samozřejmě zadarmo, dostává za to určitý poplatek. Takže kromě ochrany svého zařízení tento sbor přináší nějaký příspěvek i firmě.

Firma dle velikosti má i svou dopravu, kterou nabízí i jiným zájemcům. Takže doprava si sice na sebe nevydělá, ale náklady na sebe výrazným způsobem snižuje.

Firma má samozřejmě spoustu dalších vedlejších provozů, ale to už snad podstatu chápete.

Firemní manažeři se musí snažit, aby každý ten vedlejší provoz pracoval co nejefektivněji. Proto nemá tým psychologů a podobných stvoření, protože je k provozu nepotřebuje, nemohli by být nikterak přínosem.

Firma mívá i vlastní zařízení pro matky s dětmi, vlastní vzdělávací zařízení – případně spolupracuje se státními formou stipendií, mnohé firmy se starají i o své bývalé zaměstnance, tedy důchodce.

Žádný z vedlejších provozů není schopen si vydělat ani na svůj provoz natož další rozvoj. Proto musí manažeři čas od času oddělit část peněz ze zisku a zainvestovat – tedy zadotovat příslušné provozní jednotky. Jen musí přesně vědět, co přesně ta jednotka potřebuje k tomu, aby úspěšně plnila svou funkci obsluhy.

Každý manažer na jakékoli řídící funkci má plnou zodpovědnost za daný úsek. Takže tam se klidně může stát to, že „vyletí na hodinu…“

No a tohle přesně je ten pojem „řídit stát jako firmu“. Odpovědnost, efektivita a z toho vyplývá i zisk, tedy HDP. Jenže je tu spousta těch, kteří by přišli o svá dobře placená korýtka. Zejména mnohé nevládky a neziskovky by přišly o ten státní cecík. A také by se nepřidělovaly dotace tam, kde nemají žádný positivní přínos.

Netvrdím, že takto si to představuje právě autor výroku, ale já ano.

Ještě se bojíte toho, že by se stát řídil jako firma?

Příspěvek byl publikován v rubrice Bavorovy poznámky se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

243 reakcí na Řídit stát jako firmu

  1. jaa napsal:

    Omyl – jako firmu lze řídit jen státní finance a státní zaměstnance. Stát jako celek nikoliv, protože má i jiné funkce, které se takto řídit nedají.

    To se mi líbí

    • hans napsal:

      Které?

      To se mi líbí

      • NavajaMM napsal:

        Uvedomte si, že všetci dôchodcovia sú pre štát-firmu len bezperspektívny zdroj nákladov. Detto deti s vrodenými vadami.
        Ako firma sa nedajú riadiť napríklad ani oblasti kultúry a vzdelania. Áno, ani vzdelania, lebo to je investícia do čiernej skrinky. Pre štát ako firmu je prínosnejšie podporovať gamblerstvo, než vzdelávanie, lebo z hazardných hier má slušné daňové príjmy.

        To se mi líbí

        • hans napsal:

          Nikoliv mýlíte se. V článku autor vysvětluje, že leckterá firma provozuje kulturní, sociální a vzdělávací zařízení, přestože z nich má pouze náklady, kdyžto z gamblerstva měla příjmy.

          Takže není důvod proč by stát neměl řídit školky atd…stejně jako své školky nebo dětské koutky atd… řídí firmy.

          To se mi líbí

          • NavajaMM napsal:

            Nejde o ten absolútny pohľad, ale o priority a o definíciu pojmu „ako firma“, čo rozobrali aj iní diskutujúci. Tiež zďaleka nie každá firma má škôlku. takže nevidím dôvod na predpoklad, že pán Babiš to myslí tým (pre mňa) najlepším možným spôsobom.

            To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      On už Prof.Dr.Cyril Horáček ve své Učebnici pojednává o tom, že úlohou státu je vytvářet podmínky pro výrobu, tedy že je v podstatě takovým obslužným provozem toho, co jej živí. Plátců daní. A naopak „výroba“ by se měla starat o co nejúspěšnější chod této obsluhy. Mělo by se to tedy dít v určité symbiose. A všude platí ekonomické pohledy. Ať chcete nebo ne, tak peníze a jejich efektivita jsou předpokladem všeho. Opravdu všeho. Dobře zaplatit to, co je pro stát potřebné a neplatit to, co pouze odčerpává potřebné finance jiným (například NGO).

      To se mi líbí

      • NavajaMM napsal:

        Pán Bavor, „peníze a jejich efektivita jsou předpokladem všeho“ – to ste pomenovali pomerne presne. Tie peniaze sú však v tomto zmysle skôr účtovná jednotka, než reálne peniaze. A je mimoriadne dôležité, ako si zorganizujete v štáte účtovú osnovu – čomu priradíte hodnotu a ako. Napríklad tá kultúra a vzdelanie má teraz len takú hodnotu, za akú ju niekto „chce kúpiť“ – vytvára sa na trhu. Na druhej strane komerčný výskum korporácií je tiež oblasťou duševného vlastníctva, ale tu cenu za využitie patentov určuje autor. Tým chcem dokumentovať, že peniaze nie sú objektívnou exaktnou mierou, fungujú subjektívne a arbitrárne.
        Peniaze ako nástroj riadenia štátu nefungujú. Keby fungovali, nežili by sme dnes v permanentnej kríze.

        To se mi líbí

        • NavajaMM napsal:

          Ešte oprava – nefungujú ako jediný alebo hlavný nástroj. Peniaze sú tiež len dobrý sluha, ale zlý pán.

          To se mi líbí

        • Bavor V. napsal:

          Nejsem ekonom, takže detailněji to popsat neumím. Samozřejmě že asi máte pravdu. Jenže já jsem napsal svoji teoretickou úvahu a bylo by na jiných, aby ji dokázali rozvést a případně aplikovat. Bez nenávisti k jiným.

          To se mi líbí

        • Laco G. Mlynář napsal:

          Navajo,
          cenu za využití patentů (a jiného duševního zboží) neurčuje autor, ale trh.
          Peníze jsou sice také zvláštní druh zboží, ale hlavně kontrolní jednotka efektivity toho kterého subjektu. A jako nástroj řízení státu setsakramentsky fungují samozřejmě, viz. Řecko a také zákon o státním rozpočtu.

          To se mi líbí

          • NavajaMM napsal:

            Podobnú námietku som čakal, preto som doplnil. Účtovať v peniazoch môžete o čomkoľvek a čomu v účtovnej osnove nepriradíte hodnotu, k tomu sa správate, ako keby to bolo bez hodnoty. (Cenu za využitie patentov neurčuje trh. Ak trh nechce zaplatiť požadovanú cenu, tak proste patent nemôže využívať.)
            Samozrejme, že sa to nedá absolutizovať. Peniaze fungujú. Ale nie pri dôležitých veciach. Všetky nedôležité veci môžu peniaze riadiť, takže peniaze vám pomáhajú, aby ste sa mohli sústrediť na tie dôležité veci.
            Je to ako s Maslowovou hierarchiou (pyramídou) potrieb. Peniaze sú súčasťou základne – je to prvá úroveň a vyššie ich nedostanete, keby ste sa rozkrájali. Na základni sú potreby holého prežitia, takže asi tak.

            To se mi líbí

    • Laco G. Mlynář napsal:

      Omyl, také firmy mají řadu neproduktivních funkcí a výdajů jako stát. Já myslím, že ti co tvrdí, že pan Babiš se v této věci mýlí,
      1.
      Nikdy neřídili žádnou firmu.
      2.
      Nechtějí věci rozumět.
      3.
      Nemají rádi pana Babiše.
      4.
      Vyhovuje jim zatuchlý smrádeček státního nepořádku minulých 28 let.

      To se mi líbí

      • Kamil napsal:

        Navíc, aby tato diskuse mohla být přínosná, bylo by velmi žádoucí přesně, nebo alespoň přesněji definovat pojem „firma“ (co tak zkusit začít používat místo „firma“ intuitivně bližší pojem organizace, než bude pojem „firma“ definován?).
        Když prohlásím: ty neziskovky, to jsou ale známé firmy, tak?
        Už jsem o tom tady psal před časem, má-li jakákoliv organizace (stát, či jiné „firmy“ …) fungovat efektivně, je třeba kvalitního řízení, nejlépe optimálního. To lze zajistit stanovením příslušných kritérií hodnocení (cost/object functionals) a kontrolou jejich plnění (minimalizace, maximalizace, sedlové body, inkluze, atd.) například prostřednictvím matematického modelování. Je zřejmé, že různé „firmy“ mohou/budou mít různá kritéria, protože různé „firmy“ mohou/budou mít i různé cíle, ale tím se některé z nich nepřestanou nazývat „firmami“ (ve smyslu jaké definice?!), atd., atp.
        Možná, je to nepřátelství vůči (ne zcela jasnému, viz výše) výroku AB (samozřejmě, že bez předchozího vymezení pojmu „firma“, nemá dobrý smysl ten výrok nějak analyzovat …) způsobeno mimo jiné i tím, že jde právě o AB, a také že většina z nás si asi pod termínem „firma“ představuje výhradně jakousi výrobnu, továrnu, zprostředkovatelnu, atp., atd.

        To se mi líbí

      • NavajaMM napsal:

        Tvrdím, že sa pán Babiš v tejto veci mýli a žiadny z Vašich 4 bodov na mňa neplatí.
        Základným predpokladom, aby to vôbec mohlo fungovať je, aby pán Babiš prehlásil, že občan je klientom štátu a že štát bude robiť „to a len to“, čo je v záujme občanov. Hlavne tých občanov (a ich rodinných príslušníkov), ktorí platia, platili alebo budú platiť dane.
        Aby to vôbec mohlo fungovať, musela by existovať ekonomická spätná väzba medzi klientom a štátom – možnosť povedať štátu, čo občan daňami platiť chce a čo nie.
        K tomuto radikálnemu kroku sa nikto z momentálne žijúcich politikov neodhodlá.

        To se mi líbí

        • NavajaMM napsal:

          Pritom ten nástroj na ekonomickú spätnú väzbu tiež netreba vymýšľať a existuje. Je to napríklad alokácia 2% daní.

          To se mi líbí

        • Kamil napsal:

          Bohužel autoritativní vyjádření, ale stále nevím co si pod pojmem „firma“ mám představovat. Bez jasných definic užívaných pojmů může kdokoliv tvrdit prakticky cokoliv.

          To se mi líbí

          • NavajaMM napsal:

            Neviem, či presne chápem, kam mierite, ale mám pocit, že sa zhodujeme. Mne tiež chýba definícia obsahu „ako firmu“. Tam je široké spektrum možností od jednochlapovej firmy cez eseročky a akciovky až po výrobné družstvá. Čo ich všetky spája – je zisk. Zakladať štát za účelom zisku je vyložená… (hmm, hmm).

            To se mi líbí

            • Kamil napsal:

              Ano, obecně se asi všichni shodujeme, v podrobnostech bez předem jasně definovaných pojmů nikoliv. Což je podle mne pozitivní, vyvolávající tlak na vymezení prostoru, ve kterém bude analýza výroku AB realizována, atd. A dobrou chuť, odcházím …

              Líbí se 1 osoba

      • čtenář napsal:

        5.anebo mají jiný názor
        ————————————-
        PS:“Proto je třeba volit ANO a pana Babiše, je první po 28 letech, kdo chce ve státní správě a státních financích prosadit pořádek.“
        ————————————–

        ehmm,ptám se,jak si můžete být tak jistý?

        protože toto bych já byl ochoten prohlásit pouze za předpokladu,že bych někoho znal alespoň deset let a každý den bych s ním trávil minimálně dvanáct hodin,raději celý den.

        ale i tak velmi pochybuji,že bych toto byl ochoten prohlásit o politikovi.
        ————————————–
        ale ta řada neproduktivních firemních výdajů by mě obzvlášť zajímala.

        mě po včerejšku napadá hlavně jediný neproduktivní výdaj,nepřijde mi produktivní odvádět sociální pojištění i na někoho takového jako je poslanec Pilný.

        předpokládám,že takto to musí vnímat i ten poslední zaměstnanec.

        To se mi líbí

        • Bavor V. napsal:

          Jeden neproduktivní výdaj přidám (kromě těch, které jsou v článku). Taková údržba. Nic nedělá, jen chodí po provozu, sem tam něco opraví… Ale když to neopraví hned jako maličkost, pak vznikají řetězově škody veliké.

          To se mi líbí

          • oh napsal:

            No a právě údržba je jednou z oblastí, kde „firmy“ řízené kravaťáky s excelem velice rády šetří. Tihle
            se došetřili až k zabití 88 lidí, i když oficiálně se to svedlo na konstrukční vadu, místo aby dotyčného spořínka zavřeli až do úplného zčernání. 😦

            To se mi líbí

  2. blbíš napsal:

    … nevím, Bavore, nevím, vono to bude přeci jenom jednodušší. Můžete oponovat jak chcete, ale my už ve skutečnosti žijeme v době, kdy stát (státy) je řízen jako firma. Nikoli však, jak to chápete či si představujete Vy, ale jak to chápou ti, co stojí v pozadí za těma všema nadnárodníma firmama. Takže bejt Váma, vůbec bych se tím netrápil a vrátil bych se k tradičním, a myslím i časem ověřeným způsobům, zásadám a zvyklostem …vím, není to nic světabornýho, ale nic jinýho nevymyslíme, tím spíš, že jsme se nikdy nenaučili stát sami řídit! Furt totiž platí Masarykovo – nebát se a nekrást … dosud jsem neslyšel výstižnější a přiléhavější definici řízení státu!

    To se mi líbí

  3. bob napsal:

    Já s tím heslem – řídit stát jako firmu – nemám problém. Naopak.
    Pro mě to znamená řídit ho e f e k t i v n ě, z o d p o v ě d n ě a v y t v á ř e t p ř í z n i v é p o d m í n k y.
    Samozřejmě to heslo nelze brát úplně doslovně. Ve firmě není demokracie (i když odbory by tento prvek měly reprezentovat). Normální člověk pochopí, co tím sloganem autor zamýšlel.
    „Oponenti“ se snaží hledat aktivity, které má stát a nemá firma a podsouvat jak zle to autor hesla myslel, že se chce státu zmocnit, zrušit demokracii…..
    Zůstanu u Babiše, Pokud prohlásí, že slunce vychází ráno a zapadá večer, tak to Kalousek stejně vyvrátí.

    To se mi líbí

  4. Hudec napsal:

    Množiny principů/prvků řízení firmy a státu mají nepochybně nějaký průnik, ale stejně nepochybně nejsou (a nemohou být) totožné.
    Proč? Výše stručně vysvětluje jaa.
    Problémem není využívání těch totožných prvků při řízení státu „jako firmy“, problémem je, když se příslušný „generální ředitel“ chce stát této firmy ne snad jediným, ale největším vlastníkem. A pak stát řídit jako „svoji firmu“.
    Dosavadní ředitelé chtěli řídit jako své pouze některé části „státu jako firmy“, jen některé pašalíky, a jako fiktivní akcionáři celku se navzájem hlídali, aby nikdo z nich nezískal majoritu. Pro humanitní fundamentalisty jistě nemorální, nicméně v praxi fungující historicky mnoho (desítek/set) let.
    Teď se právě vrací jiná doba, objevil se významný akcionář, zatím jen ředitel, chce se stát ředitelem generálním a řídit stát jako svoji firmu (jak uvedeno výše). Jak to chce činit už je naznačeno Čapím hnízdem, těmi zpropadenými a stále nevysvětlenými dluhopisy, kázáním vody a pitím vína. Jen slepý nevidí… a ten, kdo vidět nechce.
    Když se při volbách rozhodnete (jako výrazně menšinoví akcionáři) mu takovou funkci a pravomoc svěřit, vaše věc.
    Hledáte-li paralely mezi řízením firmy a státu, pak si připomeňte, jak velký akcionář zachází obvykle s těmi malými. Já to z praxe znám a z té pozice pomocníka „velkého“ je to docela legrace. Když už sedí na té generálské židli…..

    To se mi líbí

    • Cech napsal:

      Děkuji za komentář a nebudu jej opakovat nemá to smysl.
      Řídit stát jako firmu je PR slogan, který pravděpodobně vymyslel Marek Hanč nebo někdo z PRLab.
      A protože je to PR tak se tímto vážně zabývat (i když je to opravdu vážná věc) má asi stejný význam, jako počítat anděly tančící na špičce jehly.
      Postoj firmy k zaměstnancům popsal nový člen vlády a ministr financí pan Pilný.Naprosto srozumitelně to doufám popsal všem nevěřícím a babišo_věřícím, jak bude firma jako stát zacházet s důchodci.
      Výběr důchodového pojištění stát jako firma bude i nadále akceptovat ale výplatu důchodů do budoucna akceptovat nehodlá.

      To se mi líbí

      • Bavor V. napsal:

        Pilný ve svých názorech není osamocen. S podobnými reakcemi jsem se setkal i tam, kde bych to oravdu nečekal. Důchodce podle jedné z reakcí nemá právo pracovat na vedlejšák, ale pouze na HPP. Nebo má sedět doma.

        To se mi líbí

        • Cech napsal:

          To souhlasí, myslím že jsem to dokonce četl nebo slyšel a autorem tohoto moudra byl bývalý majitel firmy iDTAX Dr. Ing. Jaromír Drábek.

          To se mi líbí

          • Bavor V. napsal:

            Toho jsem neměl na mysli. Doufám, že autorka té myšlenky, kterou mi před časem napsala do diskuse na Abecedě, se ozve a vysvětlí. A nebyla sama.

            To se mi líbí

    • Kamil napsal:

      To vše může být zajištěno výše uvedeným optimálním řízením. Stačí, aby ke kritériím hodnocení byly přidány další podmínky ve tvaru vhodných vazeb, omezení či dokonce inkluzí (model má potom tvar hemivariační nerovnice), atd.
      Zjednodušeně řečeno, problém není jak svoji činnost nazýváme, ale jak ji provádíme, viz například bob napsal: 24.5.2017 (05:38)

      To se mi líbí

  5. Laco G. Mlynář napsal:

    Chápu výrok pana Babiše jako přirovnání zejména v oblasti odpovědnosti za hospodářský výsledek státu i firmy. Ono je to opravdu stejné. Každý kdo někdy řídil firmu ví, že cokoliv ve firmě udělal se nějak plusem, nebo mínusem projevilo v roční výsledovce. Dtto je na tom stát, i když jeho „hospodářský výsledek“ má původ dlouhodobější, než ve firmě, ale princip je stejný. Nicméně také, cokoliv stát udělá, má pro něj plusový, nebo mínusový efekt. Ministerstvo financí, stejně jako finanční účtárna v podniku jsou místa, kde se sbíhají důsledky dobrých a špatných rozhodnutí vedení a která mají také kontrolní činnost.
    Ale hlavně, ve firmě platí, že když někdo něco zkazí, nese za to i trestně právní odpovědnost. Velmi mne irituje, když slyším, že sice ve státním úřadě došlo k pochybení s následnou škodou, ale příslušný pracovník už ve firmě nepracuje a vůbec odpovědnost má jenom politickou, nebo těžko dokazatelnou. Viz. například ProMoPro Vondra, nebo ta rychlokvaška ministr zdravotnictví, co vyprovokoval miliardový spor s Diag Human jen tak namátkou. V soukromé firmě by se nestalo, aby někdo řekl, podepsal a následně proplatil tak prokazatelně zlodějské věci. Ve státní správě normálka.
    Typická Sobotkovina, Kalouskovina a Fialovina.
    Proto je třeba volit ANO a pana Babiše, je první po 28 letech, kdo chce ve státní správě a státních financích prosadit pořádek. Taky proto na něj útočí.

    To se mi líbí

  6. tata napsal:

    Bohužel co slyším od ruzných známích ani dost firem se neřidí tím jak jste to nastinil natož stát.Konečně bohužel mám bobřika tak vynechám jeden bod.At je to pro mě nepochopitelné,hodně firem co jsou rozvětvené a defakto mají akcionáře……….panuje tam bezvládí mnohde horší jak za socialsmu.Ano vždy se dá manipulovat s čisly a upravovat argumenty,jenže stát je defakto splet firem kde se nedá uhlidat to co muže majitel v naké firmě.NAVÍC tam má hlavní a konečné slovo ten majitel u státu do toho kecá kde kdo…….to je jedno ze zasadních rozdilů,dále druhý zasadní rozdíl ………..firma vše neefektivní odstřihne respektive dobrá firma musí.Stát naopak toho neefektivního má mnoho.Čím větší a vice firem obhospodařuje majitel přestává nastopro je dokonale spravovat.Takže spravovat stát jako firmu je scestné………muže respektive měli by se aplikovat určité body,třeba co jsou nastiněny……nikoliv ale to zastřešit vyrazem řidit stát jako firmu to nejde

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Tohle je teoretická úvaha a nástin ideálu. A to, že se tak něděje, není důvodem k resignaci na další vývoj. Naopak bychom všichni měli mít snahu udělat cokoli pro změnu toho bordelu na efektivitu.

      To se mi líbí

      • tata napsal:

        Jenže ted jste aniž by jste chtěl vystihl podstatu.U státu se mužem snažit bohužel jen snažit ho tvořit do idealu……problém je že mnoho znás má ten ideal jiný.Firma aby fungovala ma sriktní pravidla žadnou snahu o ideal. Ta pravidla nastaví majitel,jenže stát i když to není přesné mužou nastavit voliči…….jenže skorem s jistotou ho nastaví že tam bude několik proudů,navíc u nás není systém vitěz bere vše a dost často je to bramboračka.

        Laco G. Mlynář napsal:
        24.5.2017 (09:57)
        jAK S Vámi dost často mohu souhlasit,ty body jsou uplně mimo……..řidit stát a firmu je smnoha směrech a to duležitých velký rozdil.třeba……..

        Nikdy neřídili žádnou firmu.

        NEMUSÍ ŘIDIT FIRMU,firma je každá domácnost

        Nechtějí věci rozumět……….subjektivní názor…….přinosnější by bylo rozmetat argumenty těch co uvádějí v čem je stát jiný

        Nemají rádi pana Babiše.
        na toto mám bobřika

        Vyhovuje jim zatuchlý smrádeček státního nepořádku minulých 28 let.

        to je spíš rana pod pás……….mohl bych pak použit stejně nesmyslnou větu,ale mám bobřika

        To se mi líbí

  7. čtenář napsal:

    pozeptám se některého ze zaměstnanců jeho firem jestli mu za poslední čtyři roky vzrostl plat stejně jako státním zaměstnancům.

    pozeptám se některého ze zaměstnanců jeho firem jestli mu za poslední čtyři roky vzrostl počet jeho spolupracovníků.

    prozatím to vidím tak,že není tak blbej aby svoje firmy řídil stejně jako stát.

    předpokládám tedy,že ty desetisíce ukrajinců které sem chce dovézt chce zaměstnat ve státní správě a nikoliv v těch svých firmách.

    aby stát ušetřil na mzdách pracovníků.potom možná řeku ANO šéfe,řídíš stát jako firmu.

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Jako obvykle, nechápete princip.

      To se mi líbí

      • čtenář napsal:

        chápu princip,ale svou vlastní hlavou a ne tou cizí hlavou,hlavou babišovskou.

        protože kdyby se stát řídil jako firma tak by Čapí hnízdo nikdy nemohlo získat těch 50mega na dotacích.

        to je něco podobného jako kdyby milionář dostal příspěvek na bydlení.

        a rozhodně Andrej není z těch co by tomu svému sloganu věřili,protože moc dobře ví,že firmám se bude dařit lépe,když se stát jako firma nikdy řídit nebude.

        Andrej je akorát ten co sní o tom aby tomuto sloganu lidé věřili,což se mu evidentně daří.

        To se mi líbí

        • Bavor V. napsal:

          Přečtěte si ještě jednou moji předposlední větu.

          To se mi líbí

          • čtenář napsal:

            předposlední

            „Netvrdím, že takto si to představuje právě autor výroku, ale já ano.“

            najděte kdekoliv ve svých textech anebo diskuzních příspěvcích cokoliv staršího než toto prohlásil Andrej a budu důvěřovat tomu,že si to takto představujete.

            To se mi líbí

            • Bavor V. napsal:

              Co že to mám najít? 😮

              To se mi líbí

              • čtenář napsal:

                najděte mi vaše názory,které budou starší než 6let a ve kterých jste se alespoň náznakem přiblížil k tomu,že je nutno „Řídit stát jako firmu“

                To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                Dotaz je tak blbý, že na něj neexistuje rozumná odpověď. Ale přesto to zkusím. Heslo jsem já nevymyslel, ale když se začalo kritizovat, tak jsem se nad ním zamyslel tak, jak by mělo fungovat. Dle mého názoru. Nemohl jsem tedy mít žádné názory podobného směru, protože jsem to heslo neznal a nemohl ho rozvádět. Ale to je pro vás asi nepochopitelné jako celý systém, o kterém se tu vede diskuse. Kromě vás pro všechny srozumitelná.

                To se mi líbí

  8. NavajaMM napsal:

    Rozhodne by bolo lepšie riadiť štát ako firmu, než podľa dogiem liberálov, ktorí sa ho snažia riadiť čo najmenej.
    Ale ešte lepšie by ho bolo riadiť ako domácnosť. Vyjadril to Karel Čapek v Matke: „Pořádek, to je dát věci tam, kde jim je dobře.“
    Samozrejme, že dobre riadená domácnosť je bez bordelu a bez parazitov.

    To se mi líbí

  9. Berkowitz napsal:

    Přirovnání řízení státu k řízení auta je celkem trefné. Dnes dokáže řídit automobil i někdo jiný, než člověk, tedy vlivem globalizace a Googlu se automobil (stát) pohybuje po silnici a my ani nevíme kam a po jaké cestě se pohybuje.

    To se mi líbí

  10. NavajaMM napsal:

    Ešte ma k téme napadá jedna vec. Ekonomickí teoretici veľkých korporácií prišli na to, že z dlhodobého pohľadu nie je dobré ani firmu riadiť „ako firmu“. Tvrdia, že je lepšie, ak sa firma riadi ako ekosystém, ktorý berie zreteľ aj na svoje okolie (stakeholders).
    Odporúčam ako ilustráciu pozrieť knižky Jima Collinsa (Good to Great alebo Built to Last).

    To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      S tím plně souhlasím.
      Skutečné řízení je konceptuální, nepřímé.

      Líbí se 1 osoba

      • Kamil napsal:

        To si myslím také, právě do této oblasti patří i modely optimalizace ve tvaru již zmíněné hemivariační nerovnice (model je schopen poskytovat více než jedno řešení, tedy řešit náhlé částečné i úplné zlomy, poruchy, destrukce konstrukcí, skokové změny v datech, atp.).

        To se mi líbí

        • Kamil napsal:

          Upřesňuji, že řešením v těchto případech (kdy model je v matematickém vyjádření reprezentován množinovou inkluzí) je celá podmnožina funkcí (třeba n proměnných), to je různých stavů (ze všech přípustných stavů – množiny funkcí) vyhovujících hodnotícím kritériím a zadaným omezením.

          To se mi líbí

          • kchodl napsal:

            Jj. Všechno, co zmiňujete, se používá jednak v numerických metodách, v matematickém modelování, ale v poslední době čím dál více v různě aplikované „robotice“, třeba už léta ve vojenských aplikacích: navádění a optimalizace trasy, rozpoznávání cílů, … a také v technické analýze burzovních kurzů, … prostě těch aplikací je nesčíslně.

            A poslední dobou třeba i v podnikovém řízení. Zkrátka všude, kde máte neúplnou představu o chování systému a neúplná vstupní data. Protože, jak také píšete, model je pak schopen „řešit“ (spíše bych řekl „obejít“) poruchy, diskonuity, nespojité děje, …

            V dřevních dobách se používaly různé „fuzzy“ modely, pak se to zkoušelo dělat neuronovými sítěmi, … prostě různými neanalytickými neprocedurálními způsoby. Což někdy funguje a někdy ne.

            Metodiky konceptuálního řízení jsou zajímavé nejen v lidských věcech (třeba řízení firmy), ale čím dál více i ve „strojové“ oblasti, kupřikladu v AI modelech ve hrách, ve zbraňové elektronice, v autonomních systémech…

            To se mi líbí

            • Kamil napsal:

              Fuzzy modely jsou něco zcela odlišného od spojitých modelů nespojitých procesů reprezentovaných hemivariačními nerovnicemi. Pokud chcete řešit úlohy technické praxe, kde jsou data nejistá, považuji za vhodné použít optimalizační techniku známou jako metoda nejhoršího scénáře (také nic podobného fuzzy modelům, pro potřeby techniků příliš neurčité, atd.). Nicméně, vývoj hw předčil všechna očekávání, takže co a jak bude modelováno řekněme za 5 až 10 let si netroufám ani odhadnout. Jako příklad uvádím šachy a počítače: před cca 40 lety nikdo nevěřil, že by počítač mohl porazit velmistra natož Mistra světa, rozvoj hw a změna strategie programování hry ukázala, že naopak člověk dnes nemá šanci, atd.

              To se mi líbí

              • kchodl napsal:

                Ano, tak jsem to myslel: že co se kdysi dělalo přibližně jinými způsoby, dnes jde analyticky, přímo simulovat, díky růstu výkonu.

                To se mi líbí

    • NavajaMM napsal:

      Ešte to trochu rozvediem.
      Dôležitá je aj životnosť „firmy“. Aj štát budujeme na veľmi dlhú dobu, nie len „nabaliť sa a hajde“. A z dlhodobého pohľadu je zisk ako hlavný dôvod existencie firmy – málo. Všetky úspešné firmy, hlavne tie, ktoré dlho prežívajú na ekonomickom výslní, majú motto (poslanie firmy), ktoré je v istom zmysle dôležitejšie než momentálny zisk.
      Napríklad GE: „We Bring Good Things to Life“ (Robíme, aby dobré veci ožili).

      Keď sa hovorí o riadení štátu ako firmy, tak aj štát by mal mať takéto motto. Toto od Babiša zatiaľ nezaznelo, hoci nemusí nič vymýšľať – existuje:
      „Země Česká – domov můj“.

      To se mi líbí

      • Bavor V. napsal:

        Na straně druhé, byla by to u něj pravda s tím domovem?

        To se mi líbí

        • NavajaMM napsal:

          Toto práve z hľadiska moderného riadenia nie je dôležité. Dôležité je riadiť štát tak, aby si každý občan mohol povedať „áno, Čechy sú môj domov“. Obsah slova „domov“ neurčuje Babiš, ani nikto z politikov, hoci sa o to snažia.

          To se mi líbí

  11. kchodl napsal:

    Rozebírat dementní PR slogan je zbytečné.

    Spíš mě zaujal jistý Ing. Ivan Pilný, kterého jsem pochopitelně znal, napřed z VÚMSu, pak z Microsoftu ČR, v 90. letech. Jak je vidět, nezměnil se, pořád je to namyšlený sebestředný idiot. Microsoft má jinak zvláštní schopnost: čeho se dotkne, zahyne. Kouzlo nespočívá v microsoftích ajťácích – ti jsou většinou velmi dobří – ale v jejich managorech. Proto instalaci Pilného na funkci ministra financí ČR sleduji s nefalšovaným zděšením.

    Microsoft záhadným způsobem dokázal zlikvidovat téměř cokoliv, od serverů přes tablety po mobilní telefony. Prakticky cokoliv od nich je téměř nepoužitelné. Nyní již několik let úspěšně likviduje i své původní gró, a sice uživatelský desktop. Poslední počin v tomto směru, Windows 10, nemá v ICT světě obdoby.

    Pilného poznámka o zbytečnosti důchodců, a tudíž o budoucím ukončení výplaty důchodů v ČR, je naprosto skandální. Jinými slovy řekl, že budeme platit sociální pojištění, aby dosavadní důchodci ještě něco dostali, ale my sami nedostaneme už nic. Prima!

    Čekal bych, že taková skandální věc bude v žumpě od rána do večera, že politická opozice ANO – tedy ČSSD (proklamativně sociální), ODS, KSČM, … – to bude přetřásat něúrekom, ale NIC. Zdá se, že pánové a dámy mají naprosto stejný názor jako zmrd z Microsoftu.

    Což mě přivádí k mému osobnímu důchodovému plánu (v případě ovládnutí Pilnými): až budu starý, stanu se gangsterem. Budu vybírat poplatky za ochranu (raketýring), vylupovat banky, obchodovat s kulomety a trhavinami, kybernetickými zbraněmi, léky (drogy nechám CIA Albáncům), starat se o pracující děvčata (čemuž někteří škarohlídi říkají pasáctví, kuplířství, obchod s bílým masem), možná časem expanduji i do oboru nájemných vražd.

    Samozřejmě hodlám využít svých zkušeností ze zakládání firem, vyhledávání „děr na trhu“ (přijde mi už teď, že stávající nájemní vrazi jsou příliš drazí, nespolehliví, s mizernou péčí o zákazníka), tudíž tyto věci nebudu dělat jen sám – hodlám založit firmu, tedy sestavit gang. Pochopitelně stařecký gang, 70+. Jistě najdu dost silně motivovaných spolupracovníků. Už jsem to zde na stránkách pana Bavora diskutoval, stále váhám s názvem firmy, ale jinak se to vše pomalu rýsuje.

    V rámci PR a ideologického působení na masy se plánuji zaměřit na budování obrazu bojovníků proti establišmentu, případně za národ a vlast, ale pochopitelně nám půjde jen a pouze o zlato, diamanty, peníze… a dolce vita. Což nevylučuje, že si nemůžete občas odprásknout nějakého toho kozomrda nebo někoho jiného, kdo vás štve – ale všeho s mírou, pochopte že munice není a nebude zadarmo. Páchání dobrých skutků bude sledováno s nevolí, není to profesionální.
    😀 😀 😀

    Vážně netuším, co na toho Pilného jinak říci. Že jde o kreténa, vysoce převyšujícího třeba takového socanského idiota Mládka (který jedinou větou sebral socanům několik procent ve volbách), je asi úplně jasné. Pokud se jeho výstup mediálně rozšíří, prohraje to Babišovi volby.

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Na straně druhé, buďme optimisty a věřme tomu, že v době do voleb bude jeho jediný úkol udržet stávající návrh rozpočtu a ochránit jej před Sobotkovsko Marksovským nálety. Na víc už čas a prostor mít nebude.

      To se mi líbí

      • kchodl napsal:

        Obávám se, že na tom, co opravdu udělá, zase až tolik nezáleží.
        Tyhle kreatury mají velmi mocné a velmi škodlivé „woodoo“, stačí že jsou: škodí i když nedělají vůbec nic.
        😀

        To se mi líbí

      • lujjza napsal:

        Vůbec netušíme, co má pan Pilný ve skutečnosti za úkol, a jakou škodu stihne napáchat.

        To se mi líbí

    • Cech napsal:

      Zde s Vámi souhlasím ale jak sám kchodle uvádíte ta moudra co vysypal ministr financí Ivan Pilný jsou již viditelně mediálně uklízena.
      Protože – > ANO píár public relation, zasadil Ivan opravdu velkou ránu a jelikož rozjetý Babišův vlak může nejspíš zastavit pouze a jen kardinální chyba.
      Proto Alexander Braun a jeho SKDKnickerbocker musí zuřit stejně, jako když Paroubek nečetl jím připravený projev a plácal ty svoje sice pravdivá ale pro PR naprosto vražedná moudra.
      Proto je ten citlivý a upřimný projev Ivana Pilného již nyní téměř k nedohledání a nedostane potřebnou publicitu ani náhodou. Bude uklizen, rozšlapán, odspinován, zaválcován a hlavně bleskově zapomenut.

      To se mi líbí

    • lujjza napsal:

      „Proto instalaci Pilného na funkci ministra financí ČR sleduji s nefalšovaným zděšením.“

      Naprostý souhlas, ostatně proto jsem včera dávala pod některým článkem tady u Bavora link na jeho vyjádření k důchodcům.

      Moje vnitřní kontrolka začala blikat už tehdy, kdy Sobotka/Kalousek/Bělobrádek a další elita „měli problém“ s navrženou Schillerovou (nijak ji nehodnotím, nic o ní nevím).
      Čekala jsem, s kterým uchazečem „mít problém“ uvedení pánové nebudou.

      Vzhledem k tomu, že se stává pravidlem, že „nemá-li problém“ s někým/něčím Sobotka/Kalousek/Bělobrádek/další takoví, naopak „nastanou problémy“ podstatné většině obyvatel tohoto státu, obávám se, že ing. Ivan Pilný jako ministr MF bude pro nás/ČR naprostá katastrofa. Prostě něco takového (možná i horšího), jako tandem Kalousek/Drábek/Heger neblahé paměti.

      A ještě něco: je příliš konspirační můj názor, že „vládní krize“ byla vyvolána proto, aby se na místo Babiše dostal právě Pilný? A to ostatní kolem byly jen tanečky na odpoutání pozornosti?

      To se mi líbí

      • Cech napsal:

        Nevím ale myslím si že Bureš neměl na vybranou, jinak by jej Sobotka smetl i s prezidentem.
        Sobotka má nyní naprostou podporu „Dienstbierovců“ a hodlá udržet těch 12 – 16 % za každou cenu.
        Bureš si potřeboval předvolebně vydechnout a tak předhodil Kalouskovi pardon Sobotkovi Ivana Pilného nad kterým se Sobotka pardon Kalousek, díky jeho postoji ke komunistům rozplýval jak Herman v sudetech.
        Pro si myslím že od Bureše to byl vynikající tah, bohužel to že Ivan Pilný bude tak pravdomluvný zkušeného harcovníka Bureše ani ve snu nenapadlo.

        To se mi líbí

      • kočka šklíba napsal:

        Přesně moje pocity, ano Pilný vyjádřil to, co Drábek (a Kalousek a spol.) už dávno. Také si nemyslím, že ANO je strana (hnutí) pro normálního občana ČR. Jenže neustálé útoky na Babiše mu spíše hlasy přinášejí než naopak. Ale nemyslím si, že vládní krize byla vyvolána kvůli Pilnému, jen se ted hodí, ptz nemohou odmítat někoho, kdo tak dobře vyjadřuje jejich záměry. A Sobotka se ukázal jako naprostý korytář.

        To se mi líbí

    • LB napsal:

      Nestává se mi často, kchodle, abych s vámi souhlasil, ale tady vaše hodnocení sedí, včetně té IT analogie, která jinak při přechodu na úroveň státu nemusí platit (ale u Pilného platí: blb, který netuší, že je blb).

      A jinak, stát je něco jiného než firma, nebo souhrn firem. Takže brát to doslova je hluboký omyl. To ale zároveň neznamená, že je-li v řízení státu bordel, nemůže tam disciplinovaný člověk z podnikové úrovně přinést zlepšení. Může, ale jen vocaď pocaď

      To se mi líbí

    • Karamela napsal:

      Tak jsem nebyla jediná, co čuměl, jak puk. Uf, to se mi ulevilo. Vzhledem k tomu, že nikdo nic neříkal, mi už i napadlo, že to bylo jen mámení, že jsem to pochopila třeba snad nějak blbě a ono tedy nééé, pochopila jsem to úplně přesně jako kchodl. Celé volební období této vlády tvrdím, že v rámci možností vládne dobře, že je klid, že je to obrovská skutečně obrovská úleva od všech Topolánků, Kalousků, Nečasů a Drábků, ale kdepak – sadomasochisticky kdekdo touží po pořádné pravičácké po čumáku a první (patrně omylem vypustěná) vlaštovička už je tady. Lidičky je potřeba pořádně vystrašit, ať je hezky pěkně přejde přemýšlet o tom, po čem jim nic není, že. A hned bude klid „na práci“. Socani půjdou do kopru a dobře jim tak, protože takovou nahrávku na smeč nevyužije jen opravdu neschopný, mimoňovitý, bafuňářský spolek odtržený totálně od reality, jakkoliv zásadně nesouhlasím s rozhazovačným a nekonečným „sociálním“ rozdáváním. Nicméně fungovala jakás takás rovnováha, po vítězném tažení ANO apod. a totálním propadu ČSSZ se lidi budou divit….

      To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      Do toho jdu!
      Nad názvem přemýšlím.

      To se mi líbí

    • Laco G. Mlynář napsal:

      Kchodl žvaníte,
      Pilný neřekl nic o zbytečnosti důchodců. Řekl pouze, že jeho děti asi důchod od státu nedostanou, protože systém zřejmě skončí a zatím s tím nikdo nic neudělal a tak si budou muset od mládí na důchod šetřit.
      Řekl, že důchodci budou asi v budoucnu déle pracovat, ale to už je dnes. Přečtěte si onen rozhovor z 20.5.17 v Právu, o kterém kdekdo mluví, ale nikdo nečetl.
      Rovněž žvaníte, když říkáte, že MS likviduje svoje gró desktopy a že W 10 nemá obdoby, myšleno pejorativně. Takže těch 90% tržního podílu za všechny OS MS počínaje XP svědčí o neúspěchu MS W, z toho W 10 25% ?
      Mám MS Lumia 640 XL DS a jsem velmi spokojený uživatel. Už se těším na telefon MS Surface. Ale pravda, nelovím na telefonu pokémony.

      To se mi líbí

      • Bavor V. napsal:

        https://www.novinky.cz/domaci/438317-pilny-nechtel-bych-aby-andrej-babis-v-politice-skoncil.html aspoň část. Třeba někdo najde i zbytek, ke kterému se zatím nedostanu.

        To se mi líbí

        • Laco G. Mlynář napsal:

          Já jsem si celé vydání Práva z 20.5.17 s rozhovorem s Pilným koupil na Alze.cz za 17 Kč, protože jsem nevěřil co o tom rozhovoru říkají lidé, kteří jej prokazatelně nečetli, že Khodl? O zbytečných důchodcích tam není ani ň. Naopak Pilný říká, že bude potřeba stále více pracujících důchodců.

          To se mi líbí

          • Bavor V. napsal:

            Já jsem něco četl, ale nevěděl jsem kde, proto jsem ale také tvrdil, že Fendrych překroutil co moh’ a ostatní mu to žerou. A Švihlíkovou nemůžu komentovat, protože ta jej prostě nesnáší. A to pak jde objektivita jinam.

            To se mi líbí

          • kchodl napsal:

            Rozhovor jsem četl. Rozhodující není, co přesně řekl, ale co z toho udělala žumpa, i když mediální kouzelníci dosáhli rychlého „úklidu“, přesně jak píše Čech. O zbytečnosti důchodců mluvili jiní, ale Pilného vyjádření mi přijde silně otřesné, zvláště jde-li o ministra financí. I Vy sám jste na základě těch žumpoidních zvěstí utratil 17 Kč, ale kdo z lidí to udělá?

            Celkově Pilný vyhodil do povětří důchodcovské hlasy pro ANO a jistě také hlasy mnoha bývalých voličů socanů, plus hlasy hodně lidí, kteří jsou na pomezí mladí/staří (cca 40-60 let), protože ti již nevyužijí výhod komerčního důchodového spoření od mladých let, ani na ně nezbude státní důchod, ačkoliv na něj celý život platili a ještě platit budou – povinně, ze zákona.

            Co jim přesně říká Pilný? Že budou dalších 10-30 let povinně (pod sankcí) platit na důchodové pojištění, ale nedostanou nic. Aby nechcípli ve stáří hlady a nebydleli pod mostem, budou muset pracovat až do smrti. Ale kde, když už dnes odmítají zaměstnat 50-ti letého v plné síle s dobrou kvalifikací, to Pilný neprozradil. Při sekání trávy? Nemáme v ČR tolik trávy.

            Pokud je to vyjádření ministra financí, rozumná volba není hlasování, ale emigrace.

            To se mi líbí

      • kchodl napsal:

        Laco, můj názor je můj názor, ohrazuji se proti slovesu „žvaníte“.

        Pilného chápou lidi přesně tak, jak jsem vyjádřil ve zkratce. I kdyby to v zásadě byla nějaká objektivní pravda, vynucená situací (a to není), mluvit tímto způsobem jako nastupující ministr financí je navýsost idiotské a nepolitické: doufám, že právě teď toho zmrda Babiš griluje ve své domácí sklepní mučírně, protože mu prohrál volby, sotva otevřel svou debilní tlamu.

        Žádná mediální kontrola dnes v době internetu nezamezí rozšiřování Pilného „mouder“ – dokonce naopak, čím více se budou snažit jeho vyjádření potlačit, tím hůře. ANO mohlo mít hlasy naštvaných bývalých voličů socanů, ale díky Pilnému je mít nebude.

        W10 a jeho ekosystém je největší selhání, jaké v ICT nemá obdoby, co do UI/UX (uživatelského interface), silového protlačení a nuceného upgrade, nasazení, oprav, soukromí uživatele, podpory staršího hardware, …

        Ano, M$ likviduje svůj podíl na trhu, jelikož například podniková sféra většinově W10 ignoruje, z velmi dobrých důvodů a drží se W7 jako pověstné hovno košile. I většina soukromých uživatelů, kteří na počítači dělají něco více, než jen hrají hry, pouští si filmy a čučí na Facebook, se W10 obloukem vyhnula, i po té, co je vyzkoušeli.

        W10 měl původně pokrývat vše od telefonů přes tablety po notebooky a desktopy, ale telefony M$ již odpískal, projekt je skončen, když z cca 3% tržního podílu (více přes mohutné investice a reklamu nedosáhl) spadl na dnešních 0,7% (a stále klesá). Nové telefony s W10 (Phone/Mobile) již nebudou. Tablety se na trhu neuchytily, M$ Surface je předražený, bez softwarové nabídky, s nejistou budoucností. Přes to všechno M$ protlačuje takzvané „univerzální aplikace“, které měly fungovat od mobilu přes tablet po desktop – dnes fungují „univerzálně“ na desktopu, protože jinou uživatelskou platformu M$ fakticky nemá ani mít nebude.

        Celým tím šílením M$ nezískal nic, naopak, ztratil důvěru uživatelů v oblasti telefonů, tabletů a velmi ohrozil svůj dosud dominantní trh, a sice desktop. Tam se kromě linuxu, *BSD, Masoxu (Mac OSX) derou další velcí hráči, hlavně Google se svým Chrome OS.

        „W10: Fatal Failure. Shit Hit The Fan“, na tom se shodují zázračně téměř všichni.

        To se mi líbí

        • Divoženka napsal:

          Já tomu sice moc nerozumím ( tomu co vysvětloval kchodl), ale když jsem to dala přečíst synovi, který dělá v oboru, tak mu dal 100% za pravdu 🙂 Jo a MS Lumii 640 XL DS mám taky a skončila u mě proto, že syn rád „zkouší “ telefony aby věděl a né si myslel a pak je pustí dál …. a tenhle zůstal náhodou u mě a ne, že by nebyl dobrý, ale mouchy má 🙂 Třeba mě mrzí, že se nedá spárovat s žádnýma chytrýma hodinkama ( pro mé děti problém….) Mě vyhovuje jen proto, že se tváří jako další počítač v síti a tudíž mi funguje i když nám v práci zablokovali USB na mobily, foťáky a flash disky a mohu si stahovat a nahrávat co hrdlo ráčí fotky i soubory ( tváří se jako PS) 🙂

          To se mi líbí

          • Laco G. Mlynář napsal:

            Ale no tak Divoženko, těch chytrých hodinek, se kterými se dá Lumia 640 spárovat je nejméně 6.

            To se mi líbí

            • Divoženka napsal:

              Jo ? Tak schválně, které ? Vážně mě to zajímá …

              To se mi líbí

              • Laco G. Mlynář napsal:

                Já mám tyto + bondovku, abych nemusel pořád šahat do kapsy pro telefon:
                techlive.cz/Microsoft-oficialne-potvrdil-vyvoj-druhe-generace-fitness-naramku-MS-Band-2-A_630, ještě jsou k sehnání na Alza.cz myslím.
                Potom
                techlive.cz/Jake-funkce-podporuji-hodinky-a-dalsi-wereables-s-Windows-Phone-A_600
                techlive.cz/Levne-chytre-hodinky-Pebble-Watch-s-tydenni-vydrzi-pro-Windows-Phone-A_560
                techlive.cz/Recenze-hodinek-Vector-Luna-jsou-drahe-ale%C2%A0skvele-podporuji-Windows–A_3389
                techlive.cz/Chytre-hodinky-Lumia-Watch-vypadaji-jako-maly-mobil-s-vydrzi-dva-mesice-A_509
                Ale funguje i tohle za 600 Kč, i když je to vlastně fit náramek,
                dx.com/cs/p/xiaomi-0-42-oled-display-touch-screen-mi-band-smart-wristband-black-436698?tc=CZK&gclid=EAIaIQobChMIvZCsqeqI1AIVFYwZCh2L0QwSEAQYAiABEgLhNfD_BwE#.WSWk12jyhEY

                To se mi líbí

            • Divoženka napsal:

              Tak jsem googlila a :
              Dle našeho průzkumu, čím nižší cena tím horší kompatibilita s Windows. Nefungují notifikace SMS a emailu, Nucleus ale umí Přijmout, odmítnout hovor jako ostatní, ale upozornit na email a SMS umí pouze zvukem. Plná podpora včetně komunikace mezi telefonem a hodinkami je pouze u Microsoft Band a je vylepšena k ,,dokonalosti,, u Microsoft Band 2, jenže ani jedna verze není vodě odolná. Vodotěsný měl být až zrušený Microsoft Band 3
              Jo a design mají všechny dost morbidní…. asi bych si nevybrala. Pro android jsem vidělá krásné…..:D

              Moje dítko mi sdělilo, že to plastové šidítko mám hodit do koše, že to není telefón, když to má Windows 😀 , aplikace prý na to veškeré žádné a vůbec prý hrůza !!!
              Prodávám, jak jsem nakoupila. Holt jiná generace 🙂

              To se mi líbí

              • Laco G. Mlynář napsal:

                Divoženko, jak jsem napsal výše, já Lumii nepoužívám na hry a lovení pokémonů, jak to dělá asi Váš synátor. Dělám byznys a potřebuji hlavně MS Office + speciální CRM software nad MS Outlookem, k tomu dobrý foťák a možnost si něco v telefonu nakreslit, vše propojeno do cloudu, takže kdekoliv přístupné, kde je mobilní signál, wifi a tak.

                To se mi líbí

              • Laco G. Mlynář napsal:

                A jaké, že tam scházejí aplikace? Farmville?

                To se mi líbí

              • Laco G. Mlynář napsal:

                Jo a s tou vodotěsností, myslím, že plně vodotěsné nejsou žádné. Maximálně Vám řeknou, že mají krytí IP68, což je tak na chvíli do 10 cm pod vodou.
                Design, no ten neřeším, Band je praktický a nevypadá špatně, ale chápu, že pro náročnou mladší dámu to není nic moc.

                To se mi líbí

              • Divoženka napsal:

                Ne, syn neloví pokemony, studuje a na svůj věk se i chová celkem rozumně 🙂 No prý čím nižší cena, tím míň fungují. No mě hlavně jako ženu neoslovuje design, jak jsem psala, starší syn má moc hezké i na ženě by se mi líbily, ale jsou jen pro android, bohužel 😦 Tak se snad někdy dočkám, ale asi dřív změním mobil 😀

                To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                Je to vždy věc názoru. Můj syn mi tvrdí opak. Když mobila, tak jedině s Woknama.

                To se mi líbí

              • blue.sun napsal:

                K Lumiím, jakožto velmi spokojený uživatel L630 (dříve) a L650 (nyní), vřele doporučuji chytré hodinky Garmin. Funkčnost stoprocentní, výdrž výrazně lepší než veškerá konkurence včetně Apple, spolehlivost naprosto neporovnatelná.
                Stačí si jen vybrat…
                Kchodlovo bláboly o Microsoftu neřeším, takových haterů je plný internet a většina o Windows ví jen to, že existují… a i to vědí špatně.

                To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                Opatrně ve výrazech…

                To se mi líbí

              • oh napsal:

                To jo, Laco, jakmile potřebujete MS Office a CRM nad Utloukem, tak je to jasný – potřebujete mobil s Windows. Cloud a slušnej foťák byste dostal i jinde, ale většinou bezproblémovou kompatibilitu s MS světem spíš ne.
                Ale když vám budou tvrdit IP68, položte zákeřnou otázku na hloubku ponoření a podmínky výrobce, za nichž je tohoto krytí dosaženo.
                Protože už pro IP67 musí věc vydržet 30 minut v hloubce 1 metru, a IP 68 by v podstatě mělo zvládat trvalé ponoření, pokud to není jen reklamština.
                https://cs.wikipedia.org/wiki/Stupe%C5%88_kryt%C3%AD

                To se mi líbí

              • kchodl napsal:

                blue.sun:
                Haterů je sice plný internet, ale hater jistě nejsem, jen se tím zabývám profesionálně, takže zjevně vím něco, co Vy nevíte. Třeba že správa čehokoliv od M$ je noční můra, kdy nevíte dne ani hodiny, ani když používáte mnoho různých opatření, která byste při jiných OS používat ani nemusel. Na serverové M$ instalace je potřeba cca 3x více člověkohodin než na linux/*BSD/Solaris, například. U desktopů to platí podobně, jen poměr je ještě horší, záleží na aplikacích.
                Profi nasazení W10 se dosud nekoná – už jen z důvodu, že žádný soudný zákazník nechce od M$ žádný systém, který ještě není plně stabilizovaný a hotový, kdy chodí velké updates, které mění základní věci. Lidé si s tím už několikrát naběhli na vidle, za značných finančních nákladů.
                Přitom W10 by teoreticky pro nasazení měly tyto výhody:
                1. Mají vše UI udělané přes PowerShell, tudíž jdou spravovat ve všem dálkově pomocí automatizovaných systémů (Anselmo, Salt, Puppet, …),
                2. Umí RDMA protokoly, tudíž extrémně rychlé sítě,
                3. Mají DirectX12 (ale to zajímá jen hráče a to jen málo z nich, protože konkurenční API Vulkan poběží na všem).
                Mají ovšem i mnoho nevýhod, velmi značných, především naprosto šílené „Modern UI“ (dříve tomu M$ říkal Metro) a uživatelsky jsou nepřívětivé – mnoho lidí, zvyklých dlouhá léta na „normální“ GUI s ikonami, z dlaždic dostává kopřivku: změna interface z W7 na W10 je tak značná, že je nutné školení, přechodové období a fůra dalších věcí. Změna M$ Office ze starého 2010 provedení (většina profi instalací) na novější je další věc.
                Pokud Vám telefony Lumie s W10 vyhovují, tak si je užívejte, protože další nebudou. M$ celý telefonní OS ukončil.

                oh:
                To není až tak úplně pravda, jelikož sám M$ vydává M$ Office na Android primárně, teprve dlouho potom je portuje na wokenicové mobily – důvodem je trh, jelikož telefonní W10 má kolem 0,7% trhu a Android kolem 90%. Rozjetí kancelářských věcí nad Androidem, kompatibilně s M$ desktopem, není nejmenší problém, dokonce je to spíše problém na wokenicových telefonech (protože chyby se odstraňují pomaleji).
                Ovšem vymlouvat to userům nemá smysl, každý ať používá co mu vyhovuje, ale musí počítat s tím, že problémy se první řeší u nejčastější platformy, což je Android, iOS, v profi sféře následuje pořád ještě Blackberry a W10 je až na konci.

                To se mi líbí

      • čtenář napsal:

        proč si nevyhledáte citaci,když se dá najít v článku,který sem včera lujjza vložila?

        „Penzijní systém samozřejmě dojede, dřív nebo později. Je třeba hledat cesty, jak z toho. Zatím se to nikomu nepodařilo. Moje děti nebudou dostávat důchod, z čeho by to proboha bylo? Musejí se o sebe postarat a šetřit si na stáří. Přemýšlet o tom, zda si koupit auto, jezdit na Seychely.“
        ————————–

        jsem z těch dvojích metrů zralý na léčení,kdyby tohle takto řekl Kalousek,tak to by tady byla rošáda jako prase,ale když to řekne PAN poslanec Pilný,který figuruje ve straně PANA Babiše,tak je všechno v nejlepším pořádku.

        směšně zní z úst poslance,že je třeba hledat cesty,zatím se to nepodařilo.
        poslanec sedí ve straně,která zrušila druhý důchodový piliř!!!

        proč asi,nebudeme si nic nalhávat,aby takoví jako je on ještě měli důchody hezké a zvyšující se každoročně bez minimálních doplatků z rozpočtu.

        pokrytec jako sviňa.

        „vařila myšička kašičku,tomu dala, tomu víc,tomu málo, tomu nic.“

        To se mi líbí

        • čtenář napsal:

          1)„Ti lidé mohou ještě pracovat. Nemohou řídit třeba autobus, ale mohou pracovat. A my budeme potřebovat, aby pracovali, protože je tady zoufalý nedostatek pracovních sil. Je potřeba jim dát příležitost vzdělávat se, socializovat, měli bychom jim zlevnit internet,“ řekl Pilný pro Právo.

          2)„Dívám se na ně očima vrstevníka. Říkám ale, že se musí diferencovat. Určitě sedmdesátiletý člověk nebude řídit autobus, ale může sekat v parku trávu,“ navrhuje Pilný. Tím by se podle něj měl vyřešit problém se stárnoucí populací a s tím svázaný důchodový systém.“

          3)„Pan Babiš reaguje různě, když byly volby, tak říkal, že vůbec neví, co to minimální mzda je. Myslím, že na to nemáme příliš odlišné názory. Je to věc, která v zásadě vůbec nic nezaručuje a podnikatelům způsobuje problémy. Nikdo mi neřekl racionální důvod, proč by se to mělo zvyšovat,“ říká Pilný.

          4)„Odmítání nadstandardu je nesmysl, zrušení poplatků v nemocnicích byla úplná blbost,“ řekl Pilný, podle kterého to byl jen populistický krok sociální demokracie. Rovněž by zavedl školné na vysokých školách, vzdělání má podle něj být především investicí.

          To se mi líbí

          • Bavor V. napsal:

            A co je na tomhle špatně? Jediné, s čím mám opravdu problém (ale už se mne dávno netýká) je školné na VŠ. To bych zavedl jako podmínečné pro ty, kteří tady vystudují a hned mizí za „lepším do ciziny“. A ještě v jedné věci se mýlí. S tím autobusem. Tady na strakonicku jezdí řidičů důchodců, i v té 70ce. Ono to opravdu záleží na fysickém a psychickém stavu jedince. A Pilný také říká, že budeme potřebovat pracující důchodce proto, že je nedostatek pracovních sil. Neřekl tím, že by chtěl důchody zrušit. On totiž každý zaměstnaný důchodce opět přispívá do systému různými odvody. Takže klidně důchodce, ale dát jim příležitost. Tam nikde nebylo řečeno nic o povinnosti.

            To se mi líbí

            • Kamil napsal:

              Pokud jde o školné, je podle mne za stávající situace u nás diskriminační. Například systém stipendií a další podpory v státech byl v minulosti velmi dobře vyřešen (aktuálně nevím jak se do vzdělávání v USA promítly krize a ekonomické změny…), takže všechny kvalitní university (prvních sto v žebříčku hodnocení ve státech určitě) měly ve vínku heslo typu, volně: „My uděláme všechno pro to, aby nedostatek finančních prostředků nebyl příčinou proč byste nemohl studovat u nás“. V česku by podle mého názoru mohl pomoci systém (vratných) kaucí a věcných břemen (podmínek): například část školného zaplatí student na začátku školního roku, po splnění předem známých podmínek bude platba vrácena nebo přesunuta jako kauce na další školní rok, atp. Motivaci studentů k plnění svých studijních povinností a dosažení kvalitních výsledků by to mohlo zvýšit, snad. Zajímavé je z tohoto pohledu Finsko, ve všech hodnoceních kvality vzdělávání na všech stupních jsoucí na prvních místech žebříčků, které namísto platby školného poskytuje pěkná stipendia studentům dosahujícím kvalitních studijních výsledků.

              To se mi líbí

            • čtenář napsal:

              1)nadstandard zavést,pan Bavor souhlasí
              2)poplatky za pobyt v nemocnici zavést,pan Bavor souhlasí
              3)minimální mzdu zrušit,pan Bavor souhlasí

              ehmm a jak vyřeší to sekání trávy problém se stárnoucí populací a s tím svázaný důchodový systém.

              to má jako pan poslanec asi představu,že se většině sedmdesátníků u té sekání trávy zastaví srdce,no to by se mu líbilo.

              Pilný nemá ani představu kolik chlapů nad padesát už dnes ze směny odváží záchranka z montoven,protože se tam natáhnou na podlahu.
              i ten předčasný důchod raději zvolí,protože si nejsou schopni po patnácti letech práce v montovně ani ráno vyčistit zuby,ruce se jim klepou tak že si míní vypíchnout kartáčkem na zuby oko.

              to není jako sedět v kanclu a rozdávat rozumy.

              To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                Nadstandard je něco, co je nad standard a kdo na to má, ať si to pořídí. Já také nemám na oooo nebo trojhvězdu, popř auto s koněm, tak jezdím ve škodovkách či starém oplu. Takže nepřát to jiným, je pouhá závist.
                Poplatky v nemocnici posral Heger s Kalouskem, protože chtěli hamtat. Dokud bylo 60,-, bylo to i pro ÚS v pohodě, ale zvýšení na 100,- už bylo přec čáru
                Minimální mzdu má opravdu jen promile zaměstnanců a část z nich jen proto, aby zaměstnavatel nemusel platit vysoké odvody, protože ve skutečnosti ti zaměstnanci vydělávají „na ruku“ často i dvojnásobek té min.mzdy.
                A to ostatní jste zase pěkně překroutil. Pilný mluví o příležitosti, dát důchodcům příležitost, a také o tom, že budou potřební kvůli nedostatku jiných zaměstnanců. Ale když vás baví fendrychování, tak si fendrychujte, ale mně už z toho vynechte. G.B.Shaw je můj vzor.

                To se mi líbí

              • čtenář napsal:

                pane Bavore,
                lidé chybí pouze tam kde se musí dělat rukama,kde z toho ty ruce bolí,stejně jako záda,kde si můžete ublížit a to tak že hodně.
                proto dnes sedí v autobusech za volantem i ti co by tam dříve ani sedět nemohli.

                lidi co dnes chybí ve výrobě nemůže nahradit 70letý kterému dá Pilný příležitost.
                ani padesátiletý + ,protože už nestíháte,pro firmu jste „nad hrobem“,podívejte se na vizáž 30let manuálně pracujícího padesátníka.

                no asi jste zapomenul jak jste si nedávno ublížil až tak,že jste musel do nemocnice,a to jste mladší.
                ale příležitost pro sedmdesátníky schvalujete.

                To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                Já jsem si ublížil vlastní blbostí, to se mi mohlo stát i jako dvacetiletému. Ale už fakt končím.

                To se mi líbí

          • Divoženka napsal:

            No aby mu ještě nechyblo trávy , při množství těch důchodců :D…. A vůbec, to jsou všechno režijní práce, které nevytvářejí žádný zisk, tak z čeho to chce platit ?
            Jediné s čím bych souhlasila je školné na VŠ, ale pouze humánních směrů. Obory kterých je nedostatek ( technické, lékařské a pod) bych nechala bezplatné, ale chceš studovat filosofii nebo krajinářství, zaplať si 🙂

            To se mi líbí

          • Laco G. Mlynář napsal:

            A co je na tom špatně a kde se tam píše, že důchodci jsou zbyteční, jak píše žvanivý slimejš Kchodl?

            To se mi líbí

            • tata napsal:

              Laco G
              dal jsem minus nesouhlasme ale neurážejme se……TO BYCH OD vás nečekal

              To se mi líbí

            • kchodl napsal:

              Pane Bavore, nevím co toho pána posedlo, ale překročil meze.

              To se mi líbí

              • Laco G. Mlynář napsal:

                Kchodle, myslím, že jsem to napsal mírně. Co je člověk, který napíše o Pilném, že řekl, že důchodci jsou zbyteční a potom se nad ním rozčiluje, ale při četbě rozhovoru se ukáže, že Pilný nic takového neřekl, naopak sdělil, že důchodce bude v pracovním procesu potřeba???
                Kdybych Vás chtěl urazit, napsal bych, že si vymýšlíte, nebo rovnou, že jste l..ř .
                Kvůli politické korektnosti, která pronikla až sem jsem napsal, co jsem napsal, Stačí?
                Pokud mi najdete odkaz na tvrzení o Pilného prohlášení, že důchodci jsou zbyteční, strašně rád všechno odvolám a na kolenou se Vám za toho slimejše omluvím.
                Víte, když já mám s těmi Ajťáky už jednou takovou zkušenost. Kam přijdou, tam začnou mluvit svým slangem, kterému nikdo nerozumí a dost často je to opravdu jako s těmi alchymisty za dob Rudolfa II., viz. níže.

                A potom chyceni na švestkách napíší, jako Vy zde:

                24.5.2017 (18:17)

                „Rozhovor jsem četl. Rozhodující není, co přesně řekl, ale co z toho udělala žumpa, i když mediální kouzelníci dosáhli rychlého „úklidu“, přesně jak píše Čech. O zbytečnosti důchodců mluvili jiní, ale Pilného vyjádření mi přijde silně otřesné, zvláště jde-li o ministra financí.“

                Ta slova, „co z toho udělala žumpa“ nemá chybu, to se Vám povedlo.
                Hm a co abyste se Vy omluvil Pilnému za to co jste napsal ZDE:

                24.5.2017 (09:39)

                „Spíš mě zaujal jistý Ing. Ivan Pilný, kterého jsem pochopitelně znal, …..
                Pilného poznámka o zbytečnosti důchodců, a tudíž o budoucím ukončení výplaty důchodů v ČR, je naprosto skandální.“

                To se mi líbí

            • Bavor V. napsal:

              Laco, tohle opravdu není dobrá forma komunikace. Já sice souhlasím s vámi, ale nemusím kvůli tomu oponenta dehonestovat. Prosím o zklidnění emocí.

              To se mi líbí

              • kchodl napsal:

                Vidím, že to musím napsat přímo: šlo o přímou, ničím nevyvolanou urážku.
                Ačkoliv se mi Vaše hodovní síň líbí, nenechám se urážet, od nikoho.
                Nemohu být v jedné hodovně s někým, kdo v případě názorového rozporu, pokud nemá jak argumentovat, začne přímo urážet.
                Je mi líto, ale toto dilema jsem nezpůsobil já.

                To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                Teď zase nechápu, co máte vůči mně. Já jsem svou výtku sdělil. Zatím není reakce. Jen od vás. Nechápu. Zastal jsem se vás, ač s vámi nesouhlasím.

                To se mi líbí

            • bara napsal:

              Ne, neřekl, že jsou zbyteční. Akorát řekl, že nedostanou důchod a budou se muset nějak uživit prací. Co mě se týče, tak to bohatě stačí, myslet umím a vím, co to znamená.

              To se mi líbí

        • Bavor V. napsal:

          Vy věříte tomu, že
          a) současný penzijní systém má šanci přežít? Já ne a proto souhlasím s tím, že je třeba něco udělat
          b) druhý pilíř byl opravdu výhodný? Já ne, protože odčerpával peníze z hlavního důchodového systéme a tím ještě více přibližoval jeho kolaps.
          Takže tady má Pilný pravdu.

          To se mi líbí

          • čtenář napsal:

            1)je třeba něco udělat,třeba pomalu ale jistě připravovat nás budoucí penzisty na to,že budeme sekat trávu.
            ať tedy Pilný něco udělá,ať něco vymyslí,ale žrát mu to,že chybí lidé na práci,až tak že si v sedmdesáti budeme vzájemně sekat trávníky,tak na to nemusím být vědátor,na to mi stačí být prachobyčejný hňup.
            můžeme si třeba vzájemně stříhat vlasy,holit se a jiné výdělečné činnosti,u toho holení by nám to pravděpodobně vyřešilo ten důchodový problém,protože bychom se mohli břitvou podříznout a než bychom našli brejle,potom ten mobil s tím levným internetem,abychom si zavolali pomoc,tak bychom to měli spočítané.

            2) nevím a vědět to nemohu,jestli by byl opravdu výhodný,rozhodně by do něho ale stát nemusel dávat finance stejně jako do toho třetího pilíře a připravovat se navíc o příjmy daně z příjmu.

            podle Pilného si asi nyní ti,co si spořit mohou,mají spořit rovnou do akcií sami na burze.
            fakt dobrá rada nad zlato.
            ještě můžeme spořit do semen,abychom zakládali nové trávníky i tam kde nyní neexistují.

            anebo se přes ten levný internet bude ten řidič vzdělávat až se z něj stane opravář aut se specializací elektro,nu proč ne,i doktor může být,přes levnej internet to půjde samo.

            To se mi líbí

            • Slim napsal:

              Skvělé, 😀 hodně jste mě rozesmál!

              PS. Ten hon, co tu na vás pořádá Pán Dominia a další, kteří nedokážou snést inakomyšleniky je velmi nefér. Myslím si.

              To se mi líbí

          • tata napsal:

            Pane BAVOR
            Nezlobte se ještě před rokem by pro mě bylo obrovské překvapení že něco takového jste schopen napsat.Jedna věc je že současným stavem a konání politiků se duchodový systém řití do prušvihu.Souhlasím že druhý pilíř byla naprostá zhovadilost.Takže je teda normální že politik řekne za x let nebude duchod starejte se ,třeba v 70 chodte sekat trávu.TO SNAD nemyslíte vážně,vždit ve své zatatosti,si protiřečite.
            Na jednu stranu mate ideu zodpovědnost…….na druhou je vlastně normalní že politik řekne postarejte se stát na to nebude mýt…….to teda je na hlavu……..fakt už se zamyslete

            To se mi líbí

            • Bavor V. napsal:

              Ale on neřekl . postarejte se. On řekl, že je třeba se systémem něco udělat.

              To se mi líbí

              • tata napsal:

                Penzijní systém samozřejmě dojede, dřív nebo později. Je třeba hledat cesty, jak z toho. Zatím se to nikomu nepodařilo. Moje děti nebudou dostávat důchod, z čeho by to proboha bylo? Musejí se o sebe postarat a šetřit si na stáří. Přemýšlet o tom, zda si koupit auto, jezdit na Seychely.“

                je to dostatek jasný? nebo chcete jarporovat?
                ano musejí se postarat jeho děti,což znamená že i VAŠE I MOJE…….sTIM ROZDILEM že o svoje se postará……..fakt se musite uchylovat ve své bejčilosti k tomu to?

                To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                tato. důležité je právě toto:Je třeba hledat cesty, jak z toho A je to také varování, že pokud se nepovede něco vymyslet, bude to pro další generace průšvih. To v tom nevidíte? To varování? Tu výzvu k nějakému činu? Pak je mi líto.

                To se mi líbí

              • tata napsal:

                Je to marný…………..duležitý je že tvrdíte………Bavor V. napsal:
                24.5.2017 (20:38)
                0 1 Rate This
                Ale on neřekl . postarejte se.

                ano řekl moje děti………Musejí se o sebe postarat……….a jedna s cest podle toho co řekl je sekat travu v 70………..je to marný a zcela zbytečné VTOM POKRAČOVAT

                To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                Tato. úplně blbě vytrhujete věty z kontextu a dáváte jim navíc jiný význam. Podstatné je hledat cesty jak z toho ven.A to není v sekání trávy,to tedy ani omylem. To je právě v nalezení té cesty. To je to, co nechcete číst. Prostě Fendrych napsal a pro vás je to svaté. A také je třeba dát příležitost, nikoli nutit. Ani o nucení tam nic nebylo, jen o příležitosti. A také o tom, že budou chybět lidé a důchodci budou moci (nikoli muset, ale moci) pracovat dle svých schopností. Ale hlavně je třeba najít cestu z toho nebezpečí, že nebudou peníze. Ale Fendrych to napsal jinak.

                To se mi líbí

      • oh napsal:

        Tedy, Laco, ohledně MS bohorovně přehlížíte několik skutečností.
        1) Přehlížíte, že W10 Microsoft rozdával rok zadarmo všem uživatelům W7 a W8.x. Možnost, jak se k desítkám dostat zadarmo, je stále otevřená, i když už oficiálně tahle „akce“ skončila. Dokonce MS W10 přímo vnucoval až tak moc, že neustále kouzlil s reakcemi ovládacích prvků v aktualizačním dialogu, stále více schovával možnost upgrade odmítnout a cpal do bezpečnostníchaktualizací nabízení W10 a systematicky rozbíjel „Windows Update“ a odřezává od nových technologií starší systémy – (podpora nových procesorů v Intelu i AMD ve W7 a W8). Většina těchto omezení je umělá – tedy proto, že to MS tak chce, ne proto, že by to používat nešlo.
        2) Přehlížíte, kolikrát už MS vynalézal mobilní operační systém od nuly stylem „něco skvělého začneme, nalákáme uživatele a když to konečně začne vypadat použitelně, tak to celý zahodíme a řekneme jim, že si mají koupit nový mobil, protože ten jejich už nový a ještě víc cool MS systém nedostane.“ To bych přehlédl u hloupého telefonu do 1000 Kč, u podstatně dražších smartfounů je to pro mě nepřijatelné.
        WIndows Mobile; pak Windows Phone 7, Windows Phone 8, 8.1 a nakonec W10 – kde tuhle praxi upgradového odhánění zákazníků MS zavedl i v rámci jednoho systému – řada starších telefonů prodávaných s W10 už další aktualizace nedostane, protože Microsoft.
        3) W10 opravdu nemá obdoby – udělat na nedotykový desktop rozhraní optimalizované pro dotekovou obrazovku, navíc bez možnosti to změnit nebo přizpůsobit, je pitomost stejného kalibru, jako dřívější snaha MS nacpat rozhraní W9x do mobilů. Všechny W10 postižené uživatele zajisté nesmírně potěší, když se dostane do nezrušitelné smyčky: „stažení a instalace aktualizace -> chyba -> vracení změn -> stažení a instalace téže aktualizace.“ nebo když mu hyperaktivní WU Desítek přepíše ovladače od výrobce hardwaru ovladači staženými od Microsoftu, případně každá instalace nové edice W10 (Anniversary update, Creators update) zase rozbije nastavení počítače, asociace souborů hodí do defaultu a odinstaluje „nevhodný“ software. Doma je to nanejvýš mrzuté, ale ve firmách s profesionálními správci IT je podobné chování OS nepřípustné, ale MS stále více omezuje možnost vlastního řízení aktualizací a nechává ji jen pro ty vůbec nejdražší edice svého skvělého systému. IMHO MS zkouší, co všechno si ještě můžou dovolit.

        To se mi líbí

        • Laco G. Mlynář napsal:

          Víte, když v polovině 90tých let dorazila k nám do firmy první Vokna, začal náš ICT vařit ty alchymistické kejdy. Prý je to shit, není nad Linux, jeli jsme tehdy v síti na Novellu a hlavní software byl ještě DOSovský. Říkal jsem mu víš co, scházej se s tou Tvojí komunitou a tam si brečte na ramenech jaká jsou ta Vokna hrozný soft a co že vy byste udělali, kdybyste mohli. Ale tady bude to hlavní perfektně fungovat, než pořídíme něco lepšího.
          Od té doby je v módě na Vokna nadávat, ale ona mají 90 % trhu určitě v Evropě, pak je tam nějaký MAC OS má asi 4% a ostatní včetně Linuxu 6%.
          Takže ten shit ovládl za 25 let kompletně trh. Nezajímají mne kecy v kleci Ajťáků, pro mne je důležité, zda bezpečně běží aplikace a ony běží, na Voknech. Že zvolil MS marketingovou fintu se zdarma desítkami je jejich věc, mne to neuráží, chodí mi doma na 4 PC, v práci na všech. Na Lumii mi chodí W10 také, včetně posledního Anniversary upgradu. Pracuji kompletně na všech zařízeních s jedním ekosystémem. Baví mne kolegové, kteří mají na desktopu W10, na tabletu MAC a na mobilu Android. Jsem jen uživatel, ale ti hoši z ICT mi připadají jako ti alchymisti z Císařova pekaře. Co děláte? Matlala patlala.
          A ještě dodatek, proč mají W10 funkci pro dotykové ovládání, no holt jsou i takové monitory pro desktopy. Neuráží mne, když je něco ve výzbroji navíc, zejména když mne to neobtěžuje.

          To se mi líbí

          • oh napsal:

            Laco, já nejsem ajťák, aspoň ne v tom smyslu, že by mi za to někdo platil. A buďte si jist, že po DOSu a jeho ovládání stylem „napiš co si pamatuješ a já ti řeknu, že je to špatně,“ se mi nestýská ani trochu. Jenže své počítače si spravuju sám a totéž dělám i pro několik známých, kde je to vesměs placeno tekutinou ve skle.. 🙂 A mám problém s tím, že se někdo v MS rozhodl naházet takovýmhle uživatelům pod nohy ne jenom pár klacků, ale rovnou celý les stromů, vytrhaných i s kořeny. Funkce navíc pro dotykové ovládání ve W10 by mi také nevadily. Ovšem vadí mi, že tam chybí příčetná možnost pro stolní PC. A maxitlačítka se spoustou prázdného prostoru kolem na jednadvacetipalcovém monitoru odmítám pokládat za příčetnou možnost. Nutnost se proklikávat přes tři až čtyři úrovně k informacím a nastavením, které by se v příčetně navrženém rozhraní vešly bez problémů na jedinou obrazovku, nepokládám za příčetnou možnost. Nutnost nastavovat jednu věc na dvou/třech různých místech, aby to aspoň někdy fungovalo podle požadavků, nepokládám za příčetnou možnost. A konečně mám pocit, že se do ovládání woken, alespoň v těch levnějších edicích, zase nenápadně zadem plíží příkazořádková onanie. A tu já vážně nesnáším.

            To se mi líbí

          • Antimon napsal:

            Myslím si Laco, že bojujete s větrnými mlýny. Jsou prostě zaseknutí: Microsoft, Windowsy a teď ještě Pilný 🙂 …… to nemáte šanci.
            Jsem ajťák a máme na starosti několik tisíc klientů. Samozřejmě hlavně na Windowsech. Servery běží na VMware a zase jsou to Windowsy. Ne že by to bylo bez problému, ale drama jak ho líčí „kchodl“, nebo „oh“ to určitě není. Chce to pouze netrojčit a chovat se v Microsoftím ekosystému ekologicky a funguje vše jak má.

            To se mi líbí

            • oh napsal:

              Jo, všechno funguje jak má. Notebook „vyhledává“ aktualizace, svchost.exe sežere celý jedno jádro (u starého ntb s dvoujádrem, prťavým diskem a minimem RAM docela malér) a hledá hodinu, dvě, tři… a dělat se na tom nic nedá. Zvlášť, když majitel toho ntb miluje Chrome a Chrome má RAM a procesorový jádra taky rád. Tak jde majitel spát a možná, s trochou štěstí, budou ráno aktualizace vyhledaný a už to bude chtít jen restartovat a počkat, než to dědeček procesor přežvejká. Když se štěstí nedostaví, tak majitel zavolá.. ovšem ne firemního ajťáka, protože celý s.r.o. je on sám s manželkou. Naštěstí ale má příbuznýho, co na sebe neprozřetelně prozradil, že s počítači umí. Pak ten ntb skončí na mým stole. Jo, já si poradím, protože to nebude poprvé, jen by mi docela bodlo, kdyby v Redmondu ten aktualizační mechanismus přestali každý druhý aktualizační úterý rozbíjet.. Jasně, není to drama. Ani spousta dalších otravných drobností nejsou drama. Jen mě všechny průběžně nasírají a tlak se hromadí.. no a tentokrát holt na tu roznětku šlápl Laco.
              To nic, teď budu zase tak tři, čtyři měsíce hodnej, až do další exploze. .. 🙂

              To se mi líbí

            • kchodl napsal:

              Koukám, že jste to poněkud otočil na druhou stranu – nikdo „zaseknutý“ není, jde jen o faktické poznámky.

              Proti M$ Windows nic nemám – provozujeme jich mnoho, servery většinou přes VMware nebo Proxmox (protože Hyper-V serverová farma je skok do propasti a ruská ruleta) a klienty pokud má zákazník peníze, tak přes nějaké VDI – obvykle přes VMware Horizon View. Jen píšu, že to „chce svoje“ a že W10 jsou problém, takže v profi nasazení do toho jde jen blázen. Mimo jiné pro profi nasazení potřebujete nejdražší licenci W10 Enterprise (např. aby se daly updates jet přes lokální update server na všem stejně a kontrolovaně a z mnoha dalších důvodů), a stejně v ní nechodí Group Policy, což je dost podstatná „chybička“, no nicméně to jde různě obejít – což ovšem stojí spoustu práce, spoustu lidí navíc a tím pádem hodně peněz navíc.

              Máte představu, kolik stojí přeškolení všech zaměstnanců z W7/Office 2010 na W10/Office 2016 a jak negativně to lidé vnímají? Ergonomicky je oboje nové katastrofa.

              Nebo že všechny telefonní pokusy M$ skončily špatně: WP7, WP8/8.1/WM10 (ačkoliv to nakonec technicky dotáhli natolik, že se dá říci, že WM10 je opravdu dobrý telefonní systém). Díky minimálnímu podílu na trhu to výrobci softu ignorují, například dlouho na to nebyla tak „nepodstatná věc“ jako Cisco AnyConnect, takže se nedalo (certifikovaně) připojit do firemních systémů mnoha velkých firem (kde má Cisco značně silnou pozici).
              Nebo že jejich DirectAccess (M$ verze stálé VPN) běžel jen v IPv6, a v interních sítích neviděl IPv4 služby (bez spešl serveru, který dělal gateway), to bylo také velmi půvabné. Nebo že se několik měsíců čekalo, až M$ udělá M$ Office na WM10, zatímco na Androidu/iOS už byl?

              Chcete to rozporovat?

              Z toho důvodu všichni zákazníci zůstávají u W7 do roku 2020 a čekají, co z M$ vypadne. Pokud nic, hodně jich zvažuje přechod na něco jiného, pro administrativu většině stačí linux/*BSD, případně mohou pouštět aplikace přes RDP ze serverů. Ve většině velkých instalací už na klientech stejně nezáleží, jede se přes VDI terminály a na čem se skutečně pustí aplikace – kdesi v serverovně – už tolik nezáleží.

              To se mi líbí

  12. strejda napsal:

    Řídit stát jako firmu je pouhopouhý eufemismus bez konkrétního obsahu. Takových je více než mnoho.
    Svého času, sotva to pamatuji, jsem jedné slečně řekl, že je jako pohádka. Také to byl eufemismus a já hledal něco „neotřelého“. Naštěstí to pochopila a byla i nadále nějaký čas jako pohádka. Ale ani vteřinu si nemyslela, že je skutečnou pohádkou.
    Nad takovými prohlášeními nemá smysl diskutovat. Naopak má smysl diskutovat nad jejich realizací. Proto je dnešní diskuse v Bavorově království zajímavá.

    To se mi líbí

  13. Jethro napsal:

    Ani nevím, jestli se mám do tohoto zapojovat.
    Ono se něco řekne, nějaký slogan, udělá se z něho heslo a pak se tisíce šťourů vrhne na lexikální a věcnou analýzu a začne dokazovat, proč to nejde, proč je to zcela rozdílné, proč je autor výroku vlastně když ne blb, tak alespoň dementní kretén.
    Trošku mi to připomíná příhodu z mladších časů, kdy jsem se při odjezdu tchýně s tchánem po dvoudenní návštěvě zasněně zahleděl z okna řka „Venku je dneska nádherně“.
    Za týden jsem se dozvěděl, že rodiče mé drahé jsou naštvaní, že mi vadí a že k nám nebudou jezdit, a …a. Prostě provedli v klidu analýzu mého výroku.
    Takže: já tehdy konstatoval, že venku je nádherně. Nic víc. Babiš konstatoval, že to, jak benevolentně a „zodpovědně“ se ve státním sektoru zachází s prachama, to by v žádné (dobře řízené) firmě neprošlo. A protože šlo s slogan, to „dobře řízené“ se jim tam nevešlo.
    Anebo vám připadá normální, jak se na státní úrovni háže miliardami sem tam, hlavně že se utratí?
    Copak by firma nakoupila za miliardy Pandury nebo Casy, aby mohla pomáhat amíkům v šíření demokracie? Copak by firma mohla připustit navýšení rozpočtu během realizace o 100%? Copak by firma připustila, aby nákupčí kupoval přes svého kamaráda s tučnou přirážkou – viz zdravotnické zakázky? Dobře řízení firma ne.
    A mj. naši moudří páni poslanci každoročně porcovali, čehož výsledkem byl třeba ten akvapark tam, co není voda, tlačený současným největším expertem na ekonomiku, který se opět pomalu vrací do médií a možná i na scénu?
    To by se v dobře řízené firmě nemohlo stát a v tom dávám Babišovi zcela za pravdu. Nějaké rozsáhlé analýzy, proč ano nebo ne jsou naprosto zbytečné.

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Tady je právě ten pes zakopaný. Kdyby to prohlásil kdokoli jiný, bylo by to úderné heslo jako perestrojke. Ale že to řekl Babiš, hned se v tom hledá Agrofert. To je chyba všech, komu vadí optimalizace čehokoliv. Tedy i toho řízení státu.

      To se mi líbí

      • tata napsal:

        Jethro……….je a není to pravda je duležité jak to myslel jeho tvurce…toho sloganu…..v tom pak ční jeho nebezpečnost nebo neškodnost.

        A JAK NAPSALA
        jaa napsal:
        24.5.2017 (12:09)

        Bavor V. napsal:
        24.5.2017 (11:56)
        omyl většina zde netrpí komplexem Babiš ale vadí jim podstata toho sloganu a ta je stát je vyvýjející tvor tento proces nikdy neskončí,kor v dnešním světě kdy vidíme třeba na přikladu USA mýt jiný stát takový dluh……..podstata státu je jiná než firmi……..ano mužem to brát jako slogan ale duležité je jak to myslí jeho tvůrce.
        Takže je špatné když VY NAOPAK VTOM VIDÍTE od odpurců jen snahu vidět BABIŠE jako zloducha.
        Holinky,hodinky……..obojí se natahuje…….Firma ,stát……..taky je tam věc co je spojuje to je to jak jste nastinil……….ale podstata je to jako u hodinek ,a holinek

        Firmu majitel zakládá kuli zisku,nebo že se v ní seberealizuje……..a prakticky si nemuže dovolit dělší dobu jit do minusu

        Stát má jinou strukturu mnohotvarnou,neurčenou,ve své podstatě vrtkavou na předem těžko odhadnutelných věcech ,třeba rok 89…kdo rok předtím vubec tušil že komunisti padnou….prostě hodinky ,holinky

        To se mi líbí

    • NavajaMM napsal:

      To, čo ste popísali ako zlé hospodárenie štátu, to je celkom normálna zlodejina a nemal by to trpieť nikto a nikde, nielen dobre riadená firma.
      Nežite v ilúzii, že Babiš odstráni zo štátu zlodejstvo a korupciu. Bez ohľadu na to, aké pekné reči vedie (a že s s ním dá v mnohom súhlasiť), je riadenie štátu a súčasné riadenie svojej firmy v tomto štáte – jasný konflikt záujmov.
      Žiadna dobre riadená firma netrpí konflikt záujmov svojich vedúcich pracovníkov.

      To se mi líbí

  14. jaa napsal:

    no právě líbiv á úderná hesla bez přesného obsahu. Či nedomyšlení jeho možné šíře. Vzpomeňte na hesla Havlova a co z toho je, Jasně, je to líbivé, ale nebudu Vám brát naději, že to bude jak si myslíte. Dočkejte těch konců. Až se budou držet toho, vyměňte lidi když Vám nevyhovují. I když se to už částečně děje/ukroši, Vietnamci, imii/. Záčátek byl dán, akorát si to nechcete přiznat. Co mu bude bránit – když se budete šprajcovat aby nás nedaroval němcům či neobětoval ejůnii – tak jak to udělal v rámci optimalizace zisků firem, které převzal.vždyť jeho úmysly neznáme? Jenom nicneříkajíécí heslo- a divnej příklad jak to funguje u něj ve firmě.. A neměli jsme takových zářných příkladů v historii už dost?

    To se mi líbí

    • Cech napsal:

      V tomto máte pravdu ale bohužel se ten vlak nedá bez realitu popisujících informací zastavit.
      Hesla :
      Evropa bude taková jakou si jí uděláme.
      Otáčíme Evropu správným směrem.
      Hájíme České zájmy.
      Nekašlete na Evropu.
      Chceme Evropu pro lidi.
      Aby i naše děti měli v Evropě šanci.
      No a co tito odhlasovali ?
      http://www.rukojmi.cz/clanky/3954-kteri-cesti-poslanci-v-ep-hlasovali-pro-uvaleni-sankci-na-cr
      Co heslo to nesmysl.
      Jakou představu o našem myšlení mají strany a hnutí, které tu momentálně vládnou ? Zaručeně si nemyslí, že jsme úplně blbí, nebo že si z jejich hesel děláme legraci. Naše strany a hnutí se svými kandidáty se chovají přesně tak jak jim to dovolíme.
      Zaručeně nejsou slabomyslné a naprosto neschopné něco pro lidi udělat ale když je k šlendrjánství, tunelování,rozkrádání a podvádění doslova nutíme, tak si odhlasují zákony pro sebe a na zbytek se vykašlou.

      To se mi líbí

      • Kamil napsal:

        A potřebujete-li další hesla (viz moje firma HaF – Hesla a fráze, pro podrobnosti víz například Sajrajt), stačí se obrátit na mne; dodám cokoliv od „Více, lépe, levněji“ přes „Musíme (si) pomáhat“ až k „Věda, výzkum, výroba, užití“ či „Co bylo ukradeno, musí být ukradeno nazpátek“,atp., atd.

        To se mi líbí

  15. Rosťa napsal:

    V jedné nemocnici nakoupí přístroj za milion a v druhé ten stejný za miliony dva. A nikomu to nepřijde divné. Stát, jako firma vypíše výběrové řízení, nakoupí dva tyto přístroje a dostane množstevní slevu. Tím pádem se neutratí celkově tři miliony ( se všimným pro kulichy ), ale třeba necelé dva. Tuším, že ve Švédsku to tak funguje i s centrálním nakupováním léků. A takových penězovodních odboček je v havloobludáriu mraky. To samozřejmě nic nemění na tom, že Pilný je Drábkův „brácha“ a Babiš by s ním neměl do budoucna počítat. Hlavně z toho důvodu, že ty jeho pochutiny musí někdo kupovat a důchodce by měl být i do budoucna jeho nejváženější klient, páč pes by to nežral.

    To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      Jistě. A to co se ušetří se přerozdělí do třeba do dotací, ale zase jen někomu.
      Z deště pod okap.

      To se mi líbí

      • Bavor V. napsal:

        Ale to je právě ten nesmysl. Pokud se bude něco řídit efektivně, pak i ta „dotace“ bude muset mít ten efekt. Já vím, je to iluze, ale tak by to mělo být.

        To se mi líbí

      • Rosťa napsal:

        Však píši o těch penězovodních odbočkách v havloobludáriu. Na co jsou desítky až stovky cikánských „neziskovek“, když je stejně nikdo nedonutí chodit do práce? Proč mají komedianti dotace a granty ( a stejně skoro všichni volí doprava ), když nestojí za psí štěk a tak musí skákat, jak sudeťák Herman píská? A tak by se dalo pokračovat. Něco se dotovat musí ( viz filharmonie, umělecké folkorní soubory atd ), protože je to potřebné a nevydělá si to na sebe, ale to se dá přece vychytat. A nejhorší jsou vši typu EH pornoumělce Jandy. Škodí a ještě chtějí za to prachy.

        To se mi líbí

  16. NavajaMM napsal:

    V roku 1990 sme začali „budovať kapitalizmus“. Všetok majetok bol vtedy spoločný (socialistický) a žiadny Čech alebo Slovák vtedy nepatril do „kapitálotvornej vrstvy“.
    Zbohatnúť sa dá aj poctivou prácou (za 25 rokov), no nebolo to väčšinou tak, že najvýnosnejšie podnikanie bolo v čo najtesnejšom previazaní so štátom? Naši spoluobčania – kapitalisti – od začiatku štát takto nastavili a tento systém má obrovskú zotrvačnosť. Myslel som si (naivne), že to skončí vstupom Slovenska do EÚ.
    Dnes si myslím, že rozkrádanie a korupciu môže skončiť len nové založenie štátu. Úplne zgruntu.

    To se mi líbí

    • strejda napsal:

      Mýlili jsme se jednou, mýlíte si podruhé. Proč by mělo nějaké nové založení státu něco zlepšit? To nevím já, patrně to nevíte Vy a neví to nikdo. Jedná se o systémovou vadu odstranitelnou – či omezitelnou – pouze změnou systému. A i to je ze zkušenosti na pováženou, byla by potřeba vyměnit lidi. Jenže nic jiného než lidi nemáme.
      Je to za současné situace zcela neřešitelné a i ve výhledu to příliš optimisticky nevypadá. Dnes vadí i boj proti daňovým únikům pokud nejsou v milionech.
      Kultivace společnosti konvergencí kapitalismu a socialismu nevyšla. Nevyšla mimo jiné přitažlivostí neomezené korupce.

      To se mi líbí

      • NavajaMM napsal:

        Na Vašej replike vidieť, že si neviete predstaviť, čo to znamená „založenie štátu“. Moderné republikánske zriadenie je založené ústavou. Založenie štátu znamená definícia orgánov štátu a vzťahov medzi nimi. Viac sme na túto tému hovorili aj v diskusiách pod inými článkami.
        Píšete, že to závisí od ľudí, že treba vybrať iných ľudí. Toto je zásadný problém, lebo ústava by mala definovať aj kvalifikačné predpoklady a spôsob výberu týchto ľudí. Dnes máte formálne kvalifikačné predpoklady na riadenie štátu minimálne a výber kandidátov vykonáva kabinetným spôsobom úzka skupinka straníckych sekretariátov.
        Tak sa nečudujte, že pri tomto systéme sa tých správnych ľudí nedočkáme NIKDY.

        To se mi líbí

        • Kamil napsal:

          To je problém všech druhů voleb, kde kandidáti do funkcí jsou jen ti co se tam rvou sami; už kandidáty by měli vybírat lidé, atd., jak píšete…

          Líbí se 1 osoba

      • Kamil napsal:

        O existenci řešení situace mluvil před časem M. Zeman, když jako druhou možnost zmínil kalašnikov.

        To se mi líbí

  17. okolojdoucí napsal:

    U téhle metafory či PR hesla by stálo za to upřesnit, zda jsou občané v pozici zaměstnanců či akcionářů státu-firmy. Manažeři na tom budou dobře nejspíš v obou případech. Domýšlet případný bankrot či likvidaci státu-firmy se mně nechce, i když pan Pilný už naznačil…

    K Pilného Microsoftu přidám, že někdy působí spíš jako sběrač dat a komunikační svodnice, než racionálně uvažující SW firma. Téměř jistotu jsem získal po jeho „akvizici“ části Nokie, kterou nakonec odepsali v plné výši, což už je fakt umění. Podobně působil i dřívější nákup Skype, hlavně ta tehdejší cena 🙂

    To se mi líbí

  18. Rosťa napsal:

    Tak jsem prošvihl důležitý pořad v ČT.
    http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/VIDEO-Verite-dezinformacnim-webum-a-ne-tradicnim-mediim-Tak-to-jste-jako-ti-kteri-v-roce-1968-vitali-ruske-tanky-Brutalni-hodinove-skoleni-za-vase-penize-z-CT-Janda-Stropnicky-oba-Romancovovi-489143
    A konečně mám jasno. Už sem nebudu chodit, páč jste tu všichni Putinovi agenti a člověk by se s podobnými delikventy neměl kamarádit.

    To se mi líbí

    • oh napsal:

      To je jen vaše chyba, z toho se nevymluvíte. Já vás na chystané politické školení mužstva z ČT upozorňoval včas. 😀

      To se mi líbí

    • kočka šklíba napsal:

      : D to bylo to co zde avizoval Oh asi co?

      To se mi líbí

      • Rosťa napsal:

        Romancevovi Romencevová říkala, že oh je zakuklený agent Putina, nechtěl jsem skočit na špek. Jak říkával Franta Kocourek: „FURT VE STŘEHU“.

        To se mi líbí

      • oh napsal:

        To je přesně ono. Alespoň v jednom se ovšem s novinářem „expertem“ Lucasem shodnu. Jako Čech jsem velmi znepokojený intenzitou i úrovní propagandy, hrnoucí se na mou ubohou hlavu…
        Dokonce bych se nebál říct, že jsem hluboce uražený tím, že si mě Lukasové, Jandové, Romancovovi, všelijací Neo Vlivní a Masyrykovští*) univerzitáni pletou s Engelbertem von Smallhausenem. (Grrr! )

        *) Chudák Masasryk aby posmrtně zažádal o změnu jména.. 🙂

        To se mi líbí

        • Rosťa napsal:

          Na MU jsou i normální kantoři. Do toho kanálu na Krkavčích horách se nevejdou do požadovaného formátu a tak mediálně známe jen místní nablbené pasgřivce. Bek, Zlatuška atd.

          To se mi líbí

    • Divoženka napsal:

      Zrovna na něj koukám v opakování na ČT 2 🙂 …. řeknu vám, to je síla !!!

      To se mi líbí

      • kočka šklíba napsal:

        Máte dost pevné nervy a silný žaludek asi 😀 .

        To se mi líbí

        • Divoženka napsal:

          A to zas jo, spíš místy nevím jestli se mám smát nebo brečet 🙂 Ale myslím, že to bude mít přesně opačný efekt než čekali…. jelikož tam zaznívá nahlas to, co normálně v televizi neuslyšíme a jen se to šušká 🙂 No nevím, jestli udělali dobře ….

          To se mi líbí

      • Rosťa napsal:

        Já teď mám hodinu háčkování, tak se dívat nemohu. Škoda. Užijte si.

        To se mi líbí

    • jaa napsal:

      fujtajxl – nebyla jsem na světě když působil Goebels, ale pamatuji léta 50 tí, 60tá 70tá nohužel musím konstatovat že souzi byli žabaři. Jo rusové můžou za majdan ,vraždy v Kijevě, vraždění v Oděse a copak je to vůbec možné, to si fakt myslí že jsme tak hloupí. …. šmárjá a na tohle má přispívat. Já tu bednu co stejně nekoukám jdu odhlásit. Žádná dobročinnost.

      To se mi líbí

  19. Slim napsal:

    Je dost překvapivé, že Zeman, který se (v boji proti Klausovi, pravda) deklaroval jako keynesián, může obdivovat Aloise Rašína. Který zavlekl ČSR do první deflační krize. Kterou pak musel napravovat Karel Engliš, který věci rozuměl poněkud lépe (viz Budování státu, díl 3)
    😦

    “ Citoval jsem vám mnou obdivovaného prvního ministra financí Aloise Rašína, který měl nad svým psacím stolem vzadu nápis `Nic vám nedám`. A kdykoli k němu přišla nějaká delegace, tak takhle ukázal palcem dozadu a delegace mlčky odešla. Skoro si myslím, že byste se mohl tímto příkladem inspirovat.“

    https://www.seznam.cz/zpravy/clanek/misto-babise-pilny-prezident-prave-jmenuje-noveho-ministra-financi-31914?dop-ab-variant=&seq-no=1&source=hp

    To se mi líbí

  20. Rosťa napsal:

    Tak toto už je moc. Další sudeťácký poskok.
    https://www.novinky.cz/domaci/438778-vicepremier-belobradek-pojede-na-sudetonemecky-sjezd-jako-nejvyse-postaveny-clen-vlady.html
    Co to je za bordel, že třetí nejvyšší člen vlády se chodí zase omlouvat sudeťákům?

    To se mi líbí

    • Kamil napsal:

      Připomínám klasika: Končíme, nic nového nerozjíždět …

      To se mi líbí

    • strejda napsal:

      Je to děsivé, cituji:
      „Přijímám slova lítosti nad činy některých z vašich předků v minulosti. A vyslovuji hluboké politování z naší strany nad tím, co učinili před sedmi desetiletími někteří z našich předků a co narušilo naše staleté soužití,”
      Takže za desítky zabitých milionů Evropanů slova lítosti a za několik tisíc mrtvých Němců po všech těch hrůzách hluboké politování. Naše soužití nenarušily ty desítky milionů zabitých, ale ty tisíce ano. A toto kolem 8% tuzemců volí. Tak by mně zajímalo kolik bylo těch prvních předků a kolik těch druhých. Těch prvních byly miliony, těch druhých stovky.

      To se mi líbí

  21. tata napsal:

    To by se musel člověk zbláznit,a to možná tak chtěli protože většina i zde je defakto bezradná.Vždit nikdo znás prakticky neví koho volit,já už rezignoval většinou na pořady dotikájicí se politiky nebo podvodů.Stačí mě co mi občas přijde na mail

    > http://hlidacipes.org/jan-urban-klic-k-pochopeni-vladni-krize-miliardy-pro-diag-human/ > >

    když si člověk myslí že snad horší to nebude je brzo vyveden z omylu

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Diag Urban se rozepsal.

      To se mi líbí

      • jaa napsal:

        Když si představím to palmáre za případné vyhrání tohoto sporu – při kvalitě zdejších právníků – divíte se????

        To se mi líbí

    • oh napsal:

      Celý průser s panem Šťávou a Diag Human jde důvodně nikoli za Martinem Bojarem, který jen dal dál informace o vyšetřování hodného pana Štávy v Německu, nebo za ČSSD, ale přímo za dvěma maxikretény, z nichž první poskytl radu, aniž by k tomu měl praktické zkušenosti a druhý, coby ministr zdravotnictví nechal na radu právního greenhorna – teoretika spáchat k probíhajícímu sporu rozhodčí smlouvu, čímž ji bezpečně dostal z dosahu českého práva a přesunul do prostoru, v němž rozhoduje dojmologie a styky.
      Spor byl totiž od roku 1996 řešen v rozhodčím řízení na základě tzv. rozhodčí smlouvy, kterou s Diag Human uzavřel ministr Jan Stráský (tehdy ODS, později US) na základě rady náměstka Aleše Dvouletého. U pana Dvouletého stojí zvláště za povšimnutí, že v době, kdy náměstkoval na Zdravotnictví a poskytl onu radu „k nezaplacení“, měl za sebou minimum skutečné právní praxe a potloukal se většinou ve vládní legislativě.

      To se mi líbí

  22. tata napsal:

    Urbanovi nevěřim ale pochybuji že by si dovolil vymyslet ten rosudek.Mě na tom vadí a na tom je vidět i že jsme vlastně Bezradný.Jak muže soud v LUCEMBURKU rozhodovat o nás.Němci v obdobném sporu ŠTÁVU VYPAKOVALI

    To se mi líbí

    • oh napsal:

      Jak jsem napsal výš, vlastní předmět sporu – to odškodné – se rozhodoval v tzv. rozhodčím řízení. Právníci Diag Human teď pobíhají po světě s lejstrem, které je podle nich konečný rozhodčí nález a domáhají se exekucí nesplácené pohledávky. Lucemburský soud nezkoumá (a ani nesmí zkoumat) obsah toho lejstra, jen postupuje standardně podle toho, že Diag Human má pohledávku, kterou po ČR vymáhá. Němcům zřejmě neministroval Stráský a neradil PUDr. Dvouletý a proto mohli Štávu vypakovat.
      http://zpravy.idnes.cz/musi-stat-zaplatit-miliardy-kauza-diag-human-v-odpovedich-p3c-/domaci.aspx?c=A110609_104635_domaci_taj

      To se mi líbí

      • tata napsal:

        DÍKY ……..oh napsal:
        24.5.2017 (18:57)
        za odkaz jen pro mě další dukaz jak je to vše na hlavu……..aspon pro mě je na hlavu že takovou vychcanost vlastně posvětí zákon………tak to bylo i s NOVOU a Železným…….to by se VELKÝM STÁTŮM NESTALO…….ZASE ASPON PROMĚ že se dohadujem ale jsme stát druhořadé kvality

        To se mi líbí

    • jaa napsal:

      Vzpomenete někdo – kamže to jel Sobotka místo řešení krize při současné kritice Zemana za cestu do Číny??? Brusell to nebyl.

      To se mi líbí

  23. vittta napsal:

    Diskuzi jsem nečetl, třeba to tady už někdo napsal.
    Hláška „řídit stát jako firmu“ je slaboduchý politický blábol, určený k oblbnutí určitých jedinců.
    Stát je totiž organizační celek, určený k řízení a ochraně občanů.
    Firma je organizační celek, sloužící k vytváření zisku.
    Pokud někdo bude chtít řídit stát jako firmu, musí maximalizovat zisk, bez ohledu na své zaměstnance.
    Že firmy nějaké nevelké ohledy na zaměstnance brát musí, je výsledkem nařízení státu, který tím ovšem snižuje firmě zisk.
    Tento výrok pronesl Babiš.
    Babiš byl celou dobu politik nečitelný, z čehož těžil.
    Dnes už víme, že je to politik-vlastizrádce, takže jeho podpora může těžit pouze z toho, že se o to jeho podporovatelé nezajímají,
    nebo to vítají,
    nebo tomu nevěří, tedy jsou to fanatici.
    Tečka!

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Doporučuji studium knihy Prof.Dr.Horáčka. Každý díl aspoň 5x.

      To se mi líbí

      • vittta napsal:

        Nevím, o jakou jde knihu.
        A nevím, kdo je Prof.Dr.Horáček.
        Může mít pravdu, ale nemusí, též může být více pravd, po sledování událostí z více úhlů.
        No…a jaký je váš názor na to, co jsem napsal, případně s čím konkrétně nesouhlasíte?
        Nemusíme mít přece prostředníka, Prof.Dr.Horáčka, ani kohokoliv jiného, ne?

        To se mi líbí

        • Bavor V. napsal:

          Ta kniha tu průběžně vychází. A Dovede odpovědět lépe než já. Já své výhrady neumím zformulovat tak, abyste si je nemohl vykládat jinak, než jsem je myslel.

          To se mi líbí

  24. čtenář napsal:

    pane Bavore,

    mohlo se vám to stát ve dvaceti,ale předpoklad že se to někomu stane v šedesáti,sedmdesáti je daleko pravděpodobnější.

    také končím,přesvědčil jste mě,společně s Pilným,že současný penzijní systém nemá šanci přežít.
    proto to budu mít odedneška na paměti,nikdo mi dozajista nebude mít za zlé,že se mi už nechce platit na nynější seniory,kteří již penzi pobírají.

    vše podle zákona,možnosti existují a proto jich využiji.

    i kdyby to mělo znamenat že přestanu pracovat úplně.

    To se mi líbí

    • vittta napsal:

      Senioři a jiní „chcípáci“ jsou pro firmu zbyteční, a mohou už pouhým zjevem strašit zaměstnance, kteří ještě nedosáhli patřičného věku, či nepřetrpěli vážný úraz či krutou chorobu, takže mají přirozenou tendenci si myslet, že se jim to nikdy nestane, vč. bezmoci stáří.
      Pohled na nevyhnutelné- což je tedy rozhodně stáří- může zaměstnace demotivota a vést až k depresím, což může snížit jejich pracovní výkon.
      Je tedy pro firmu výhodné, nechat je chcípnout, samozejmě až v případě, že už neudělají naprosto nic.
      Cosi podobného píše už v úvodu pan Navaja, a vysloužil si právem můj kladný hlas.

      To se mi líbí

      • Jethro napsal:

        Pracuji pro firmu, jsem dost „senior“ a přitom beru tři telefony denně, kdy mne lákají na jiné projekty a předhánějí se v nabídkách peněz. Něco ja vašem paušále špatně…

        To se mi líbí

        • Jethro napsal:

          Něco je na …

          To se mi líbí

        • vittta napsal:

          Na jakém mém paušálu?

          To se mi líbí

        • Divoženka napsal:

          Tak si toho važte a děkujte osudu ( někdo by řekl bohu), že můžete dělat, co děláte a že jste se nenarodil tzv. pod lavkou, jak se u nás říká a zůstal pod ní celý život. Taky jste totiž mohl mít IQ 75 a žádné nabídky a ani práci, víme….

          To se mi líbí

      • čtenář napsal:

        vittto,
        o tom něco vím,nakonec mohou strašit i zákazníky.
        něco o tom vím,z vlastní zkušenosti.

        ale bavte se o tom s lidmi,kteří pracují s počítačem,u stolu,mnohdy i v klidu vlastního domova.

        To se mi líbí

        • čtenář napsal:

          samozřejmě s kchodlem se o tom bavit dá,o tom žádná.

          To se mi líbí

          • vittta napsal:

            Někdy je lepší odejít, Čtenáři.
            Co můžete vysvětlit někomu, kdo nemá o jakékoliv vysvětlování zájem?
            Co mám napsat třeba Jethrovi, který mi popíše v krátkosti jeho vlastní zkušenost, a můj ironický komentář nazve paušálem?
            Kolik seniorů je schopno být tak pracovitý a kvalifikovaný, že se o ně firmy přetahují?
            V %.
            A kolika seniorů se firmy bezostyšně zbavují?
            V %.
            Včera jsem byl na nákupu, slyším stížnosti nějakého chlapa s hůlkou, ani už nevím na co.
            Stěžoval si jinému chlapovi, ten byl bez hůlky a hýřil vtipem názory.
            Toho znám, je to právník, a je mu tak 95.
            Ten by určitě ještě lecjakou práci zastal.
            Kolik jich ale je takových?
            A je v zájmu nás všech, abychom měli vyhlídky na to, že jednoho dne, abychom měli na žrádlo a nájem v chudobinci, budeme sekat trávu?

            To se mi líbí

            • čtenář napsal:

              vittto,rozum mi nebere toto?

              když se tady vedla diskuze o servírkách,o jejich minimální mzdě,o tom jak dostávají nezdaněné peníze na ruku,tak se tu objevovaly odborné názory jak ony ty servírky na tom budou v penzi bídně,že nebudou mít dostatečně velký důchod,no a ejhle ony jej nebudou mít ani tak,ale budou sekat trávu.

              a jen velmi málo zastánců najdete,kteří by bouchli do stolu a zařvali „kurva Pilný a dost,jdi se vysrat!!!“

              je to falešnost do nebe volající,většině lidí dnes pobírajícím penzi je nějaká servírka a její penze v budoucnosti u prdele,zajímá je jejich penze,zajímá je to jestli bude dostatek peněz na jejich penzi,proto snad i ta obhajoba Pilného.

              stejně jsem si to už při těch diskuzích u eet myslel.

              najdou se tu i vyjímky,nick tata.ten uvažuje tak jak bych očekával i od pana Bavora.
              jenže bohužel,pan Bavor v těch názorech lítá jako vítr v bedně.

              heslo dne „je potřeba něco dělat“.

              socani dělají,zvyšují minimální mzdu,tato přináší vyšší částky na důchody nynějším penzistům,protože nejde jenom o minimální mzdu,jde i o na ni navazující zaručenou mzdu,která s minimální nemá nic společného,všechno přináší korunu ke koruně dnešním penzistům,oba body společně zvyšují tlak na všechny platy kdekoliv pro koholiv,proto nyní výběry na dnešní penze rostou.
              ale pan Bavor souhlasí se zrušením minimální mzdy,Sobotka je pro něj to nejhorší zlo co kdy tato země nosila a Pilný borec číslo JEDNA,stejně jako celé ANO hnutí.

              tragédie,volič socanů nejsem a ani nebudu,ale když vidím,že mnoho lidí nevidí že se díky nim mají lépe a děkují za to Babišovi,tak si říkám svět se zbláznil.

              To se mi líbí

              • Karamela napsal:

                Ano, ano, ano – stoprocentní souhlas!

                To se mi líbí

              • kchodl napsal:

                Přesně tak.

                Ministr financí řekne, že důchodový systém „skončí“, respektivě krachne. To je absolutně skandální, jelikož takový názor z této pozice funguje jako sebenaplňující se proroctví – každý, kdo to uslyší, využije všech možností, jak sociální pojištění (daň) neplatit nebo platit v nějaké zanedbatelné výši. Jak píšete, něco takového nemá obdoby!

                Přijde mi to stejné, jakoby ministr vnitra řekl, že od zítřka nebudou policajti vyšetřovat vraždy nebo ministr spravedlnosti, že soudci budou soudit výhradně za peníze – kdo dá více, vyhrál.

                Navíc na kecech o nutném krachu státních důchodů není zbla pravdy, protože růst věku dožití se zastavuje – mimoto nepochybuji o tom, že věk dožití bude zase klesat, a to značně, jelikož generace, pracující od 1990 roku trpěly mnohem větším stresem, větším pracovním nasazením, rozvody, exekucemi, … než ty před nimi. Zdravotní stav populace ve středním věku je znatelně horší než u předešlých generací, což na nějaké pracovní výsledky v 70-ti moc nadějí nedává, spíše to vypadá na rakev dlouho před důchodem.

                Pokles porodnosti jistě je, díky sabotování rodin a mateřství ze všech stran, ale dá se očekávat mohutná imigrace z východu, především z Ukrajiny a dalších zemí Sojůzu, kteří jsou nám kulturně a etnicky blízcí a chtějí se usilovně počeštit, na rozdíl od kozomrdů. Takže pracovní síly, a to mladé pracovní síly, bude jistě dost.

                Kecy o důchodech také úplně pomíjí zavedení robotizace v dalších desetiletích, s tím obrovský růst produktivity práce a totální změnu v zaměstnávání a sociálních poměrech. Takže je mnohem pravděpodobnější, že místo zániku státních důchodů dojde k pravému opaku, tedy k zavední „důchodu“, třeba ve formě „základního nepodmíněného příjmu“, i pro neseniory. Alespoň tedy ve vyspělých zemích.

                Pilného „moudra“ jsou přímou sabotáží státu, kromě toho, že ANO podminoval volební výsledek takovým způsobem, jakoby byl nastrčeným „krtkem“ Kalouska/ČSSD/KDU/ODS v ANO.

                Legrace, ba dokonce prdel je na tom hlavně to, že Pilného hájí voliči Babiše – přitom právě ti by na něj měli startovat nejvíce.
                😀

                To se mi líbí

          • Divoženka napsal:

            No přesně tak. Jsou profese, které zrají jak víno a pak takové, že ve 40 už jste starý, že 🙂 Není divu, že pak vznikají rozpory v názorech. Ne že by psychická práce nebyla vyčerpávající ( někdy je sakra náročná), ale fyzická má zkrátka jiné limity. A co si budeme nalhávat, lidí pracujících fyzicky je mnohem více než těch psychicky. Ne každý na to holt má ( myšleno IQ) i když vzdělanost roste. Jenže tu jsou taky choroby jako Aldzheimer a jste v ….. Jó člověk míní, život mění . Takový horník, slévač nebo zedník jsou rádi, když se důchodu vůbec dožijí.

            To se mi líbí

            • Laco G. Mlynář napsal:

              Je to jak píšete Diváženko, myslím ale, že zde ještě nikdo nezmínil, že pokud nedojde k nějaké světové katastrofě, evropské země natolik zbohatnou, že místo důchodů začnou lidem platit ještě v před důchodovém věku zaručený základní příjem, například z daní uvalených za využití robotů. Kdysi se tomu také říkalo, „Každý podle svých schopností, každému podle jeho potřeb“.
              To jen abych v těch chmurách zmínil také něco pozitivního.

              To se mi líbí

          • vittta napsal:

            Sledujte ty přibývající mínusy.
            Ti mínusující naprosto netuší, co jsem chtěl vyjádřit.
            A Kchodl? (zatím 3x minus)
            Ten je pro mnohé moc chytrý, až tak, že tomu, co píše nerozumí, což je dráždí.
            Ani u vás s tím věčným mínusováním nemají ponětí, co chcete říci.
            Čtenář je zloděj, dáme mu mínus.
            Vittta je zloděj a přemoudřelý blb, dáme mu mínus.
            Číst je nemusíme, a když, tak je „letem-světem“.
            To jen pokrčím rameny…..
            Nejhorší na tom je, že ti mínusující (ale nehodlající diskutovat) nejsou nějací blbci s IQ tykve.
            Prostě nemají zájem.

            To se mi líbí

        • Kamil napsal:

          „… o tom něco vím,nakonec mohou strašit i zákazníky.“
          Tak tohle se Vám pane kolego opravdu povedlo.
          Nejen my, zbyteční senioři, ale že i Vy?

          To se mi líbí

          • čtenář napsal:

            i já i já,

            jestli je někomu volné se dívat na chlapa s krumpáčem a lopatou,který vypadá že z té jámy už ani nevyleze,že každou chvíli je kousek od toho aby spadl z lešení,tak je to možné,ale na mě šel v tu chvíli strach,že se mu něco stane.

            takže ano,nakonec mohou strašit i zákazníky.“

            To se mi líbí

      • Kamil napsal:

        Ještě v sedmdesáti jsem přednášel, měl doktorandy, atd. Když jsem později odcházel, dostal jsem od jednoho z nejchytřejších studentů krásný „děkovný“ dopis, ve kterém velmi oceňoval moji prezentaci odborných témat a to jak z metodického, vědeckého a kupodivu i up to date pohledu. Byť nejstarší, tak ani jeden z mých mladších či mladých kolegů neměl srovnatelné znalosti ani přehled v nejnovějších výsledcích oboru. A jako perličku Vám sdělím, že všem i mně samotnému bylo velmi divné, že repetenti, které jsem vyhodil od zkoušek a museli tedy opakovat ročník, za mnou pravidelně chodili s žádostí, zda se mohou zapsat zase ke mně, tedy nikoliv k mladým vševědoucím kolegům. Zda je lákaly moje šediny, nebo to byl respekt k mému přístupu ke vzdělání a životu obecně nevím, ale moje generace na tom kdysi byla stejně jako zmíněný student: v nejvyšší úctě i obdivu jsme měli staré zkušené, světa znalé stále pracovité pedagogy, které dnešní generace považuje za zbytečné. Totéž ve vědě, ale pozor: čest výjimkám. Je to úcta a pokora, co by možná pomohlo věci pochopit.

        To se mi líbí

        • vittta napsal:

          No jo, ale také to nejde zevšeobecnit.
          Hapka v 70 zemřel a jen čuměl do blba.
          A dělal krásnou muziku celé roky.
          Můj otčím je fyzik, celá léta učil, (nekompromisní učitel, co vyrazil plno žáků, a dodnes na něj všichni, kdo ho znají pějí chválu, vč.těch vyhozených) pak dělal ředitele učiliště, a než asi v 68(?) vypadnul, ještě mu bylo nabízeno dělat ředitele celého učňáku, tedy teoretické i praktické části.
          Nechtěl.
          Měl toho plné kecky, byl prostě utahaný.
          Teď je mu 72, nedovedu si představit, že by ještě řediteloval, nebo učil, né že by byl nějak v prdeli,fyzicky, nebo duševně, ale prostě je vidět, že toho má dost!
          No ale dobře, za komunistlů byla hranice důchodu 60 let.
          Dneska ministr hovoří o sekání trávy, aby se senior nažral, mě jde o tu hranici.
          Kde je tedy dnes ta hranice?
          70 let?
          Nebo 80 let?
          Nebo 90 let?
          Kdy bude člověk užívat stáří, dokud má ještě sílu někam jet a neco vidět?
          Bude ho užívat v LDN?
          Tady se přece maže hranice, Kamile, je snaha mazat hranici práva na odpočinek, aby mladí nutili staré dělat, než chcípnou, aby si vydělali “ na chleba“.
          Aby žádný mladý neměl v povědomí limit, kdy se vším sekne a půjde do důchodu.
          Abychom se vrátili o 200 let zpět.

          To se mi líbí

          • Kamil napsal:

            „… Kde je tedy dnes ta hranice?“
            Ta hranice je/má být v našich srdcích. Ne v nějakých číslech, která jsou různá i různých lidí. Věděli to už naši prapředkové, když přemýšleli o spoluúčasti …
            Mimochodem, o soucitu učil před více než 2500-ti lety v abidhame Siddhartha Gautama, později známý jako Buddha, ale vidím že sem to ještě nedošlo. Vím, že boží mlýny…., tak budu trpělivý.

            To se mi líbí

            • vittta napsal:

              Ano, v našich srdcích….
              Cílem této…“kampaně“ ale přece je, aby to nebylo v našich srdcích, ale v srdcích těch, kteří o životě nic nevědí, a vědět ani nemohou, tedy v mladých.
              Práce je dar a je to základní lidská potřeba.
              Má ale menší význam třeba práce na zahrádce, než práce třeba na VŠ v roli učitele?
              A co ti, co ještě k stáru chtějí poznávat?
              A co ti, co už prostě nemohou?
              Lidé nejsou stejní.
              Někdo klidně může ještě v 90…třeba učit, proč ne?
              Ale proč bychom měli kohokoliv nutit?
              Tohle všechno je nucení k práci, aby musel pracovat i ten, kdo už nechce.
              Jde jinými slovy o to, obyčejně vykrást penzijní systém.
              Ti, co celý život odváděli důchodové pojištění, ho nemají nikdy užít.
              To je celý princip.

              To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                No teď jste tomu nasadil korunu. Vykrást důchodové pojištění. A kdo ho vykrade? V současném systému pouze přibývající pobírači důchodů, tedy důchodci.
                A kde jste (kromě Fendrycha) četl o nucení k práci?

                To se mi líbí

              • Divoženka napsal:

                Dneska mi vittto mluvíte z duše 😉

                To se mi líbí

              • vittta napsal:

                Nikde, Pane Bavore.
                Prostě jsem si to vymyslel, vycucal z prstu, stejně jako všichni, kdo tady o tom diskutují.
                O čem se vlastně diskutuje?
                Copak někdo brání dneska důchodcům pracovat?
                Copak někdo brání někomu za mlada, šetřit si, místo věčných cest na Seychely a kupování nového auta?
                No, to nové auto trošku nucené je, rozhodně se znepříjemňuje život těm, co mají staré.
                Jak on to ten Pilný řekl?
                —————-
                „Třiasedmdesátiletý budoucí ministr financí nevidí problém v tom, aby důchodci pracovali, prý by se tím vyřešil nedostatek pracovních sil. „Ti lidé mohou ještě pracovat. Nemohou řídit třeba autobus, ale mohou pracovat. A my budeme potřebovat, aby pracovali, protože je tady zoufalý nedostatek pracovních sil. Je potřeba jim dát příležitost vzdělávat se, socializovat, měli bychom jim zlevnit internet,“ řekl Pilný pro Právo.“
                ————–
                A-ha, nemusí pracovat, ale mohou, když už nemohou řídit autobus, mohou ještě prostě pracovat.
                Takže je potřeba jim dát příležitost se vzdělávat…
                Jenže copak dneska nemají senioři příležitost se vzdělávat?
                Pak socializovat….dát jim příležitost se socializovat.
                Co on tím vlastně myslí?
                A levnější internet, samozřejmě, to bude asi ta socializace.
                No nic, neřekl to.
                Tak nač tolik emocí, to je fakt.

                To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                No vidíte. On nakonec neřekl nic, co by zde nebylo. Akorát Fendrych z toho udělal aféru. Jenže Pilný řekl ještě jednu věc. Že je třeba najít cestu, kterou se vyřeší nebezpečí krachu systému. A to všichni přehlížíte jak velké rodné šíré lány.

                To se mi líbí

              • Kamil napsal:

                Žádné důchodové pojištění neexistuje! Existuje pouze důchodové individuální připojištění, a povinná „daň“ zvaná sociální pojištění, ale o skutečné pojištění nejde, nebo jste snad podepisoval s nějakou pojišťovnou smlouvu kolik bude platit a co za to dostanete?
                Dále, v jednom sporu o výši důchodu v roce 2010 dospěl při analýze Ústavní soud k závěru, že všechny polistopadové vlády kradly z důchodového účtu mnoho miliard Kč ročně, který byl v roce 1990 a následně i trvale v přebytku, až se po těchto manipulacích dostal do červených čísel, atd., najděte si podrobnosti. Takže důchodový účet je už zcela „vykraden“, a proto je třeba rychle zlikvidovat generaci dnešních důchodců. Děkujeme. Hanebný způsob uvažování, ale jak vy k nám, tak vaše děti podle vašich vzorů k vám. Stejně, ne-li více neustále …

                To se mi líbí

              • vittta napsal:

                Ano, a to je zásadní.
                Řekl, že chce najít cestu.
                To lze v zásadě jen dvěma způsoby.
                Zvýšením důchodových odvodů.
                Posunutím věku odchodu do důchodu.
                Samozřejmě, ještě lze omezit dávky cigošům a negrům, inkluzistům a jiným neziskovkářům.
                Ale…obávám se, že tohle pan ministr na mysli zrovna neměl…

                To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                Možná že věří tomu že skutečně důchodový systém může padnout. Tady se spíše kloním k názoru Slima.

                To se mi líbí

              • Slim napsal:

                Máte v tom hokej Bavore, takže – nerad! – něco poznamenám.

                Penz. systém už jednou vykraden byl, počátkem 90. let, pachatele (zčásti ovšem nevědomého) všichni známe. Ekonom z Londýna jménem Nepil (syn spisovatele Nepila) na to mnohokrát poukazoval, ale čeští tehdy vůdčí „ekonomové“ tomu nerozuměli. Odkazy najdete ve starých Britských listech.

                2) Průběžný systém je dostatečně robustní a dá se ufinancovat, ty kejkle s druhým pilířem jsou nebezpečné, protože rozrušují tu (celospolečenskou) základnu pojistníků. (Podobné je to se zdravotním pojištěním v USA; protože není povinné a neexistuje veřejná ZP jako třeba v Kanadě, jsou americké ceny proti Kanadě horentní a dostupnost je horší. To Obama aspoň v mezích možného napravil a Blonďák se to zase pokusí rozbít.)

                V nejhorším trochu zvýšíte daně; vím že vás hned popadne příběh o „socanském utrácení“, ale to vám namluvili. To co je ve skutečnosti problém, je celá ta pravicová story o „drahé práci“ a konkurenceschopnosti, která pak vedla k daňovému dumpingu (země se předhánějí ve snižování daní).
                S tím začal arciblb Topolánek se svým batohem. Pak ovšem se začne silně nedostávat prostředků na veřejné služby a welfare state vám namalují jako něco překonaného vývojem a skoro neslušného. Produktivita furt roste, ale je pořád větší problém uživit slušně populaci. Podivné, ne?

                Takže, „nehrajme tu falešné karty“, jak by řekl VK.

                3) Ti hoši (Bezděk aj.) co vás zaslepují řečmi o rostoucím podílu důchodců, což vypadá jako velice objektivní věc, s kterou se nedá nic dělat, zapomínají (schválně) na rámec své úvahy. Totiž že stále roste podíl příjmů jdoucích k těm nejmajetnějším, ať už je to 1%, nebo 0,01%. Zkuste si přečíst nějaký výtah z Pikettyho, třeba.
                Pokud potřebujete něco konkrétnějšího, je dobře známo, že ČR patří k „nejodtokovějším“ ekonomikám Evropy (repatriace zisků do zahraničí). Je pravda, že dneska už není snadné se tomu bránit v rámci jedné země.
                To je taky důvod, proč je třeba zabránit marginalizaci stran jako je socdem, protože pak bude stát většina lidí jako nazí ve větru. Osobní nechuti jsou tady nepodstatné
                HOWGH.

                To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                V tom vykradení máte bohužel pravdu. A došlo k tomu dokonce dvakrát.
                Co se týká toho druhého pilíře, snad už jsem tu nejednou psal, že to je několikanásobně nebezpečné řešení. Jednak tím oslabením průběžného systému, jednak nám Britové roku 2008 ukázali, co umí s takovým systémem udělat krize.
                Marginalizace levice je sice velké nebezpečí, leč jak to zařídit, aby k tomu nedošlo, když v čele stojí tací debilové jako Sobotka a spol.? Ti to snad mají jako svůj úkol.
                Myslím si, že se v podstatě nelišíme v postojích, jen si občas nerozumíme.

                To se mi líbí

              • Kamil napsal:

                Nazí už jsme pane kolego, naše poslední naděje z nás strhla i ty slipy, bohužel. A my se tady handrkujeme, zatímco …

                To se mi líbí

              • kočka šklíba napsal:

                Nevím jak jste přišel na to, že nevědomého Slime. Tedy na toho, kdo poprvé sáhl na důchodový fond. Klaus. Jasně. A také zatraceně vědomě, do té doby byly peníze na důchody oddělené od ostatních peněz státu. Po Klausovi už ne. A druhý byl Topolánek jestli se nepletu. To ale nevím jistě.

                To se mi líbí

              • kočka šklíba napsal:

                Ano pane Bavore, to naprosto souhlasím, s Vaším posledním příspěvkem.

                To se mi líbí

              • Slim napsal:

                Nechápete o co jde, Kočko, ale prokurátorské instinkty vítězí, jako vždy. Jaképak polehčující okolnosti! Tady jde o způsob, jak odmítali Nepila. Nerozuměli věci, to půjčování přišlo až později (nakonec jsem napsal ZČÁSTI, račte si povšimnout).

                „Dalo vám to mnoho práce, než jste přerazil tu mramorovou desku,“ otázal se se zájmem Švejk místo odpovědi, „nebo jste ji přerazil naráz?“
                „Naráz,“ odvětil inteligentní pán.
                „Pak jste ztracenej,“ zádumčivě řekl Švejk. „Dokážou vám, že jste se na to připravoval pilným cvičením. A ta káva toho cizího pána, do které jste plivl, byla bez rumu nebo s rumem?“
                A nečekaje na odpověď, vyjasňoval: „Jestli byla s rumem, tak to bude horší, poněvadž je dražší. U soudu se všechno počítá, dává dohromady, aby to vylezlo nejmíň na zločin:“

                To se mi líbí

        • jmeno jasne napsal:

          nic nevyvazi,nijaky jebany duchod,ked student napise ucitelovy,ze ucitel bol casom na syna smrti,pred studentom,ale po case studentovy doslo,ze kurva ucitel to jeden z hlavnych kamenov stavby,co sa vola zivot,bo vsetky tie nastrahy,hlavne tu v riti,nikto si nevie ani predstavit,jak sa mi to vsetko zislo,jasne bol som formovany v jebanej komune,ale moji ucitelia,jebali na zvezdu tak jak ich studenti,drviva vacsina sa s namy morila,ja sam dabel,pijak uz v skole,mal moj triedny profesor problemy,bo soudruzka zastupkyna ho jebala jak sirotu,toto som mu napisal,ze moze byt kurva hrdy,bo toto,co do mna trepal a trepali v tej komune,to mi pomahalo na vahe viac jak zlato,bo som sa vedel vynajst a prezit, a co sa tyka duchodu tu plny duchod dostanem v 66,ked si na to pomyslim,tak sa smejem sam nad sebou,keby som sa aj posral,nedam rady tak pracovat,keby som muroval doteraz tie skurvene kvadre jeden okolo 30 kg,uz by mi peli bliz k tebe boze moj,bo moja kostra by sa rozsypala na praskovy cukor,jak ja budem stal v 6 metroch na rebriku,drzat vianocny veniec v jednej ruke,ktory vazi 25 kg a druhou sa drzat ryny,ci behat po rebriku hore dole,cely den,ked umyvam tie rezidencie na jar,alebo chodit po piku strechy s blover na chrbte,uz teraz som posrakulkany,7 rokov dozady bez problemu,na co pisem kokotiny,ja obycajny robos a ked v takej kondicii a nasadeni by som mal vydrzat do dochodku,ani s tycinkou mars a ani na kokaine.

          To se mi líbí

        • čtenář napsal:

          Kamile,
          moje tchýně,ta s tím hadrem,to připomínám aby jste se nemusel ptát,tak ta uklízela ještě v 73letech.
          končila s uklízením za Nečase,to ještě byla opravdu nezaměstnanost.
          ale i tak nebyli lidi na tu práci,vykonávala ji totiž tak dobře,že ji zaměstnavatel prosil na kolenou ať neodchází.

          PS:i tři telefony denně měla aby si to ještě rozmyslela,to je pro Jethra

          To se mi líbí

  25. kočka šklíba napsal:

    Přiznám se, že opravdu nechápu v tomto případě jakékoliv „polehčující okolnosti“. Co napsal Nepil nevím, to je pravda, ale jaké by to mohly být polehčující okolnosti, které by, byť i zčásti, Klause v tomhle mohly omlouvat? To je skutečně záhada. Tak vysvětlete ty „polehčující okolnosti“.
    Prokurátorské instinkty říkáte? Možná, a nechápu, co by na tom v tom případě bylo špatné. Krádež jako krádež, jen tady byla posvěcena nadšením národa ze svobody. A samozřejmě se nikdo nenašel kdo by to krádeží nazval. A začalo tím obrovské vykrádání majetku této republiky. Nebo to byl jeden z počátečních skutků rozkrádání všeho.

    To se mi líbí

  26. blbíš napsal:

    … tak jsem si sem nerozvážně před spaním ještě vodskočil na kukačku z vedlejšího AutoCADu a ač Kamil prozřetelně už v 17:50h. někde výše navrhl nic už nerozjíždět, přesto musím konstatovat, že to tedy byl zase dneska masakr!
    … no nic, přidám ještě druhou půlku prášku na nerva, snad zaberu

    To se mi líbí

  27. cobolik pacholik napsal:

    jaky paradox tu,tak som z lehka preletel,bo proc paradox,vacsina tu uz dochodkari,dedukejm vacsinou kravatare,co maju uz duchod a jak sa u nas svinsky hovori,ze si maju prikladat hlinu na prsia,aby zvykali,ze maju dost blzisie pod zem jak na nejaky tour de france,vam hlavy prebija nejaka buducnost a ty maldy,co vam nesiahaju po hovno na bote odusevnene sluchaju,jake svetle zitrky sa nabudovali a este len budu a do duchodu budu museli ist ked doziju stovky a este 20 rokov potom,viem,bo prax zivota v tych dochodkaroch je,len je cudne,ze ta jebana komuna to mala na vsetko,co sa tyka,jak nejakeho tabora,vyletov,lieceni,filmov CSSP,ci na koncert katapult mi dali listok,do oci bije,jedny z tej zvezdy maly tu jebanu ideologiu,ale kazdy nejak zil a hlavne nemal nejake obavy,kto nechcel makat,makal v kriminale,teraz netreba makat a videl som ludi,nie len ciganov v odpadkoch a zobrakov,biedakov,hlavne co sa stratilo ta ludska prinaleznost,komuna jebana medze rozorovala aj medziludske,kazdy sme nejak blizsie k sebe jak lopatak,tak aj kravatar,teraz?ideologia zlateho prachu narobila hradby medzi holotou,ale to aj slovanska mentalita,mam viac a kto ma menej odchod medzi hhovna,jak som videl v polskej gazecie asi 5 rokov po komune na muroch lachy pisali komuno vrat sa,bo ja zatial,ked sa nic nezmeni mam narok na plny duchod v 66 a hlinu si ani nemusim davat na prsia,bo sa cujem dost casto,hlavne ked je horucka vonku,ze uz umieram,tak nic vysukat rukavy a hajde do prace,mladici a mladice,aby vase mladsie pokolenia,vas docista nepreklali… a este po svojom taky kokot,co urcuje duchod,nekuka na vec ocami cloveka,ale cez zlaty prach.

    To se mi líbí

    • cobolik pacholik napsal:

      teraz som kuknul,jak sa ja pekne opakujem,ja neviem co pisem 5 minut pred tym,jake fajne,nie ,ze som dojebany fyzicky,ale aj demencia,kurva nepamatam co pisem pred minutou,vyzera,ze skor asi skoncim v pakarni jak v prachu ciest…

      To se mi líbí

  28. Laco G. Mlynář napsal:

    Nejnovější výsledky volebních preferencí podle Median za květen, t.j. v průběhu tzv. vládní krize. Voliči ocenili, že pan Babiš vedl státní finance, jako firemní. Tleskali mu i Pražáci z MF. A Slabingerově ČSSD spadly preference jako nikdy. Zato v ulici Politických vězňů asi budou slavit 100 let od VŘSR letos bujaře. Převezmou totiž pozici lídra levice.
    Holt kdo druhému jámu kopá, Slabinger do ní padá.

    Dobře mu tak.

    To se mi líbí

    • oh napsal:

      Což o to, kdyby si padal Slabinger, je to jeho problém. Blbý na tom je jen to, že trvá na tom, abychom do té jámy padali před ním, aby přistával do měkkého.. 😦

      https://www.novinky.cz/domaci/438837-babis-neni-den-ve-funkci-a-cssd-uz-cupuje-jeho-rozpocet.html
      Všechno je úplně normální. Jako obvykle, české školství se bude reformovaně inkludovat a prachy na to, jako obvykle, nebudou, nikdo je nepřidělil a vzhledem k nutné „vládní krizi“ a době, která na projednání rozpočtu ještě zbývá, se tak zřejmě už ani nestane.

      To se mi líbí

      • Laco G. Mlynář napsal:

        Přečetl jsem si ten článek, drzost socanů už překračuje všechny meze. Ráno se dozvěděli, že jim zase skokem padli preference, tak hurá na Babiše! Prý že:

        Sociálnědemokratičtí ministři, tedy Michaela Marksová z resortu práce a sociálních věcí a Miloslav Ludvík, který má na starost zdravotnictví, shrnuli, že by potřebovali dohromady zhruba o 10,5 miliardy korun více.

        „Jsem nepříjemně překvapen. Je to něco, jako byste vzali člověka jako já s velikostí XXL a chtěli ho nacpat do velikosti XS,” vysvětlil svoji nespokojenost Ludvík. Jeho resort dostane o 4,305 miliardy méně, než si představoval. Marksové pak chybí zhruba 6,2 miliardy pro její ministerstvo.

        Já bych taky potřeboval Sobotko, já jsem každý měsíc také nemile překvapen, že beru méně, než bych chtěl a než si představuji. Od teď to taky budu vytrubovat do světa. Akorát, že mi to bude houby platné.
        Neskuteční zmetci.

        To se mi líbí

        • tata napsal:

          Dal jsem minus a ne že by to nebyla nehoráznost………jenže tuto nehoráznost prakticky dělají všichni a vždy………proč to tedy spojovat s drzostí a Babišem,už jste překvapil jak hajíte PILNÉHO u člověka s Vašimi názory je to minimálně na pozvednutí obočí a vtirá se neodbitný pocit ,je ted in kopat do mrtvoli…..trochu takové Štětinovské

          To se mi líbí

  29. Rosťa napsal:

    Trochu lidové tvořivosti, jak jsem odkoukal na internetu. Politik S. je předseda posl. klubu jedné nejmenované strany.

    Tazač : Proč má Oranžový vozík křivé oje ?
    Politik S.: Protože se koza zdula
    Tazač: Ona to tedy zavinila ?
    Politik S.: Ne , Zavinil to Zeman s Babišem
    Tazač : A čím a jak ?
    Politik S.: Veterinář Bělobrádek říkal že Babiš ji dal asi koblihu, když ji chtěl ukrást pro Agrofert.
    Tazač : A to Oje ? Kdo ho „Ojebal?“
    Politik S.: bratr Kalousek říkal , že viděl , že Zeman chtěl ulomit oje ,aby měl delší hůl na zmláceni Sobotky a tím se to ohnulo. Žalujte ho neprodleně u US !!!!

    To se mi líbí

  30. čtenář napsal:

    vittto,

    jak to dopadá když Pilný ukáže svoji pravou tvář,doufám jenom,že voliči na Vysočině mají rozum a všimnou si kdo je tam na prvním místě kandidátky za ANO.
    v co věřím ale už nyní,že Pilný na předvolebních billboardech s Babišem vyfocen nebude,jestliže však šéf udělá chybu,o čemž pochybuji,a vyfotí se tam i s ním,tak tu budeme mít několik dalších Romanů Smetanů,shodou okolností,tento byl bývalý řidič DPMO.
    —————————————————-
    Mám doma zdravotní sestru, za tři roky padesát., Stále bdělý a ostražitý občan ČR, 25. 5. 2017 8:51:34

    celý život na směny, práci má ráda, tahá se s pacienty, převrácené spaní, dva až tři víkendy v měsíci v práci, min. polovina nočních. Dodělala si vyšší vzdělání Dis. atd. Ty jeden „“pilný Pilný“….. si myslíš, že takto vydrží dřít do 70 let ? nebo si myslíš, že pro všechny bude po 60 let věku ve špitále místo na ranních ambulancích nebo v kanclech ? Ano, lékař v 70 letech, obvoďák, pokud to duševně ještě dá, je v poho, ale sestra ve špitále je strhaná jako kůň, i psychicky. Nebo jakou jinou práci bude dělat po sedmdesátce ? Trhat lístky v divadle ? To máme tolik divadel ? A uživí se tím ? Proč se tedy tehdy jinak vzdělávala ? Sekat trávu po sídlištích ? Vždyť i to je dřina, se věčně k něčemu ohýbat, čistit atd. Prodávat v obchodě ? Nebo půjde do kanclu na úřad ? Jak dožene kvalifikaci ???????? V 70 letech můžeš tak akorát dělat ty, nějakého VIP šlauška v Microsoftu, pokud ti funguje duševní a intelektuální zdraví, nesžírá tě rakovina a máš plat 200 táců, kdy si v poho dopřeješ regeneraci, luxus, lepší žrádlo, lázně, dovolenky, vše máš nachystáno, absolutní servis v práci, pouze jsi zadráplý a rozhoduješ a když tě nepotřebují, tak máš takové odstupné, že dalších 5 let nemusíš nic dělat. TAK BĚŽ DO P.DELE S TĚMI FALEŠNÝMI KECY !!!!!!!!!! JENOM PROVOKUJEŠ SLUŠNÉ LIDI !!!!!!!
    —————————————————-
    http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Duchodci-do-prace-Ministr-Pilny-nalil-cisteho-vina-ohledne-penzi-489214/diskuse

    To se mi líbí

    • Laco G. Mlynář napsal:

      To je taková typická reakce na něco, co Pilný neřekl. Opravdu by si každý Pilného kritik měl pečlivě přečíst onen rozhovor z Práva ze dne 20.5.2017.

      To se mi líbí

      • tata napsal:

        ano? skuste mi přesvedčit………dejte to sem a rozeberem to řádek po řadku

        To se mi líbí

        • čtenář napsal:

          tato,
          stačí rozebrat pouze ty citace,ale ani bych se o to už nesnažil,dopadnete stejně jako s panem Bavorem.

          Kofola – když ji miluješ, není co řešit

          To se mi líbí

      • čtenář napsal:

        vy jste ho četl,ale jediné co jste rozporoval je ta „zbytečnost“

        dá se tedy předpokládat,že citace toho co Pilný řekl,které se daly najít již před dvěma dny v článku který sem vložila paní lujjza,dále citace které jsem sem vložil já jsou naprosto přesné.
        i to,že v těchto citacích nebylo pohnuto ani tou poslední tečkou a čárkou.

        To se mi líbí

  31. tata napsal:

    Bavor V. napsal:
    24.5.2017 (22:25)
    4 3 Rate This
    No vidíte. On nakonec neřekl nic, co by zde nebylo. Akorát Fendrych z toho udělal aféru. Jenže Pilný řekl ještě jednu věc. Že je třeba najít cestu, kterou se vyřeší nebezpečí krachu systému. A to všichni přehlížíte jak velké rodné šíré lány.

    Pro mě naprostá tragedie,bezmoc, že až tam muže někdo dospět………Větu…….že je třeba najít cestu nám cpou i SOBOTKA ,KALOUS..Obzvláště KALOUS..OVŠEM když to řekne Babišuv člověk je to písmo svaté…nikoliv je to NAPROSTÁ FRÁZE……..nastupujicí ministr by měl nastínit cestu,vizi a sté mužete odvodit jestli je proveditelná,nebo je jen PLANÉ PLACNUTÍ.
    aNO PANE BAVOR………KNIŽECÍ RADY je nutno přehlížet …….. rodné šíré lány.

    Když ho budou politici vykrádat jako dosud pujde do krachu,a nemusím byt genius abych řekl oproti Pilnému řešení a ne strašit……..Dát jistotu mladým at mají rodinu,přestat rozkradat ve velkém a stopro vím že pravicový politik touto cestou nepujde…….konečně to i naznačil,bohužel pro VÁS JE TO AFERA……….VAŠE zaslepenost už je pro mě tragedie……..ne že by byla VAŠE osoba pro mě tak duležitá ale že je to určitý vzorek,zaslepenosti která se nedá pochopit u člověka který dosud razil jiný pohled na svět. Ted mu stači že konstatoval naprosto frazi a naprosto ignoruje co doposud vždy velice kritizval……..takovou tu pravicovou vizi……o postarní, nebo možnost pracovat v pokročilém věku..jenže víme co ve skutečnosti ta možnost je,ty minulé nám to ukázali neohraničené odchody do duchodu…….fakt neuvěřitelné kam ještě ve své zaslepenosti dojdete

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Pilný je ministr financí. Důchody má na starosti MPSV a pak celá vláda. Pilný nastupuje kvůli Sobotkově chorobné touze po křesle a strachu, že už na něm sedět nebude. Ano, o nutnosti změnit důchodový systém se tu hovoří už více než dvacet let. A dosud s tím nikdo nic neudělal. A nikomu tak nevadilo, když kdokoli jiný hovořil o nutnosti té změny. Jen najednou teď a Pilný. Jenom Pilný o tom mluvil? Ne. Mluvilo o tom mnoho politiků a všichni jenom mluvili. A vy to vyčítáte Pilnému? Co mu vyčítáte? Že on nemá vizi? Jeho úkolem je dotáhnout do voleb ministerstvo a rozpočet. Jeho úkolem není vize důchodu. On jen projevil obavu a řekl, že je třeba s tím něco udělat. To mu vyčítáte? Tak proč to nevyčítáte třeba tomu Sobotkovi, Marksové, Kalouskovi nebo Drábkovi? Proč ausgerechnet Pilnému?

      To se mi líbí

      • tata napsal:

        fakt už jste jako JARPOR…..Ovezt od tématu a dát tomu jinou rovinu.

        Pilný nastupuje kvůli Sobotkově chorobné touze po křesle a strachu, že už na něm sedět nebude.
        uplně jiné téma……vlastně si jen připravujete pudu

        Ano, o nutnosti změnit důchodový systém se tu hovoří už více než dvacet let. A dosud s tím nikdo nic neudělal. A nikomu tak nevadilo, když kdokoli jiný hovořil o nutnosti té změny
        1 jarporovina……..jakto že nám to nevadilo,hlavně nesmyslný 2 pilíř,vykradaní duchodového fondu.i to že stím ČSSD NIC NEUDĚALA………OBHAJTE SI to že nám to nevadilo
        2 Jen najednou teď a Pilný. Jenom Pilný o tom mluvil? Ne. Mluvilo o tom mnoho politiků a všichni jenom mluvili……….prakticky to samé obhajte si to,že většina znás psala že ji to nevadí že ted to šlape,navic nevadí mi že PILINÝ řiká že se stím musí něco udělat ,ale ten kontext že děti nebudou brat duchod a že jedno s řešení je aby lidi dělali i v pozdním věku
        3 Že on nemá vizi? Jeho úkolem je dotáhnout do voleb ministerstvo a rozpočet. Jeho úkolem není vize důchodu. On jen projevil obavu a řekl, že je třeba s tím něco udělat. To mu vyčítáte? Tak proč to nevyčítáte třeba tomu Sobotkovi, Marksové, Kalouskovi nebo Drábkovi? Proč ausgerechnet Pilnému?
        ale já to vyčitám všem před ním že to jen zhoršovali a neřešili……..ON ŘEKL JEN frázi ,měl mlčet nebo nastinit vizi jak to zlepšit……..naopak on naznačil hlouposti co bežně pravicový politici davají…….postarat o sebe pracovat do pozdního věku to mu vyčitám.

        kvalitní jarporoviny odvézt debatu jinam……..základ……..jako ministr měl bud mlčet,nebo nastínit vizi a on ji defakto nastinil ………Vám stačí že řekl že je to špatný a že se stím musí něco dělat……….zajimavé že VÁM STAČÍ FRÁZE………AUTOMATICKY VTOM TEDA DÁVATE BIANKO ŠEK………TO ŽE jasně naznačuje tu cestu už není pravda ,proč to teda řekl,ON má za sebou nákou cestu nazoru a vtom co dělal a dělá je to jasně zapadajicí kontext

        To se mi líbí

        • čtenář napsal:

          výstižné,logické,velmi přesné.

          pan Bavor vám zapře i to že tam Pilný nastínil tu vizi,on ji prostě nevidí anebo nechce vidět.

          obhajuje tady Pilného,který naříkal jako malý Jarda jaké že to bylo tragédní když byl za pravice zrušen odpočet na poplatníka pro pracujícího důchodce.

          takové rádce o šetření mám přečtené až do morku kosti.
          „já budu chlastat víno po lahvích a ty chlastej dešťovou vodu“,to je jejich logika.

          ještě pokračujte v diskuzi a možná se i dozvíte,že „jezdit na Seychely“není vlastně nic provokativního a netaktního,protože to je nějaká zapadlá obec poblíž Českých Budějovic.

          To se mi líbí

        • čtenář napsal:

          jo a tato,
          evidentně pan Bavor neměl ani čas si před volbami v roce 2013 přečíst program ANO.
          ale na poučování jaký je Pilný borec a jací jsou borci všichni v tom hnutí tak to má informací habaděj.

          „Chceme prosadit automatické členství v druhém pilíři pro nové účastníky pracovního trhu, zavedení automatického členství s možností vystoupení z druhého pilíře je kompromisem mezi jeho dobrovolností a dostatečnou robustností systému druhého pilíře,“ píše v klíčovém předvolebním dokumentu ANO.

          To se mi líbí

  32. blbíš napsal:

    typická reakce, Laco?
    no právě, ale myslím, že ať řekl co řekl, je to on, kdo kandiduje, či už vlastně je ministr! Zřejmě je vzdělaný, měl by tedy pochopit, že ministr se nepohybuje pouze na akademický půdě, ale na úrovni mezi čtvrtou cenovou a akademickou, nemyslíte? Tomu by měl přizpůsobit tok svých myšlenek, vyjadřování, vystupování a pokud není tak moudrej, aby po dobu minimálně 100 dní mlčel v mezích možností, tak by sakra měl sdělovat svoje myšlenky tak, aby nezavdal důvody k tak nešťastným nedorozuměním, který tady třeba výše předvádíte Vy a čtenář. Vlastně se ani nedohodnete na tom, co řekl či neřekl … a obávám se, že to nebude lepší, jak naznačuje tato celá diskuse..

    To se mi líbí

  33. Rosťa napsal:

    Nejsem Sibyla, nicméně se domnívám, že se tu dohadujete úplně zbytečně. V rámci udržení sociálního klidu nikdo nenechá staré lidi bez prostředků. Žvanit v parlamentě se dá do 150. let věku, buzerovat lidi na stavbě do stovky, ale sestra na LDN má záda v hajzlu v pětačtyřiceti. Pokud nezajistí volení zástupci prachy pro „už nepotřebné“, stanou se tito zástupci lovnou zvěří. S postupujícím technickým vývojem je k práci potřeba stále méně lidí a dochází na slova jednoho potentáta z EU, že v roce XY ( něco se mně vybavuje o roku 2030 ) bude potřeba jen 20% práceschopného obyvatelstva. Ti ostatní nebudou mít co dělat i kdyby chtěli. Socík byl sice málo funkční, ale slepičími krůčky se šlo kupředu. Kapitalismus kopíruje hru Monopoly a je otázkou času, kdy krachne. Vrcholem kapitalismu je nějaká ta válčička. Někdy i zatraceně veliká. Takže úvahy Pilného jsou platné do švestek, ať už si jeho výplod vysvětlujeme jakkoliv. Pak jsou volby a jak už jsem říkal, Babiš si na svou klientelu, důchodce, nenechá šáhnout, protože ty jeho pochutiny by se údajně v Tuzexu prodávat nemohly.
    A ještě si myslím, že těmi šaškárnami okolo „krize“ vlády si jen Sobotka naběhl na Kalouskovy vidle. Stejně jak minule Nečas. A jak psal výše „oh“, stáhne nás do té kejdy tento kolovrátek také. Hloupý je na to dost. Kdyby vybíral poplatky za psy, mohl být platným a váženým občanem dodnes. Tak ho po volbách i vlastní straníci poženou sviňským krokem, protože těch 14% není ještě konečná.

    To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.