Překoná jaderná havárie v USA Fukušimu…?


Ve skladišti radioaktivních odpadů v americkém Hanfordu (Kalifornie) došlo ke zřízení jednoho z technických tunelů. V šestimetrovém náspu bylo zaregistrováno prosednutí základu už o půldruhého metru na ploše 36 m2, a rozsah destrukce se zvětšuje. Co bude dál?

 

Už týden v USA pokračuje tragédie, která svým rozsahem zřejmě dramaticky překonává japonskou Fukušimu. Ministerstvo energetiky USA vydalo prohlášení vyvracející důvody ke znepokojení, současně ale byl vyhlášen poplach ve Středisku mimořádných operací, a více než tisíc  pracovníků se nachází  pod zemí v protiradiačním krytu, který je navíc bez proudu. Kromě toho je zaznamenáváno rozšíření propadů horniny nad tunelem.

 

Obecně vzato, na tom bychom mohli téma opustit, nebýt bohaté historické minulosti Hanfordského komplexu, odkud prakticky pochází dnešní jaderná mohutnost USA  a, jak to podle poslední události vypadá,  mohla by tam i skončit.

 

Hvězda projektu „Manhattan“

 

Hanfordský komplex vznikl v roce 1943 jako místo, kde byl postaven první průmyslový jaderný reaktor v USA na výrobu zbraňového plutonia. Právě jeho produkce představovala základní náplň první testovací atomové bomby, která explodovala na polygonu Alamogordo (Nové Mexiko) a bomby „Tlouštík“, svržené na Nagasaki v roce 1945.

 

Na vrcholu své slávy v Hanfordu pracovalo 9 reaktorů, které vyrobily 64 tun zbraňového plutonia, což je 80% amerických zásob tohoto materiálu. Dodnes ¾ všech bojových hlavic pochází z tohoto městečka na břehu řeky Columbia. Dnes tento průmyslový komplex zaměstnává 9 tisíc lidí.

 

Když v roce 1942 americká vláda hledala místo pro výstavbu průmyslového objektu s nebezpečnou výrobou, byla jedním z hlavních podmínek neobydlenost území vzdáleného minimálně 30 km od nejbližšího místa s hustotou osídlení nad 1 tisíc obyvatel, a nejbližší železnice a silnice nesměla procházet blíž než 15 km.

 

Takový naprostý „zapadákov“ nalezli právě na břehu řeky Columbia. Mezi léty 1943-1946 tu 50 tisíc dělníků postavilo 554 budov, včetně 3 jaderných reaktorů, 3 linek zpracování plutonia, závod na jeho chemické obohacení, 4 elektrárny, 621 km silnic a 254 km železnic, jakož i několik depozitních polí ke skladování radioaktivního odpadu, každý s 64 nádržemi. A ty právě předurčily další osud komplexu.

 

Zrezivělý jaderný pás

 

Zpočátku šlo všecko dobře: projekt Manhattan byl dítětem ministerstva obrany a byl určen k řešení jediného úkolu – urychleného vyrobení velkého jaderného klacku.

 

Osudným se pro Hanford stal říjen 1946, kdy jaderný projekt vykročil daleko za rámec čistých výzkumů a stal se obrovským složitým průmyslovým podnikem, kdy Pentagon předal objekt do podřízenosti společnosti General Electric (GE) a k dozoru nad ním byla zřízena Komise pro atomovou energii USA.

 

Po atomovém bombardování Japonska měly USA méně než 10 atomových bomb v době, kdy Pentagonem vypracovaný plán války proti SSSR (známý po krycím názvem „Dropshot“) požadoval použití minimálně 250 takových bomb. K jejich výrobě bylo třeba velmi mnoho plutonia a kapacita 3 reaktorů nestačila.

 

GE uložili postavit postupně – do roku 1963 dalších 6 reaktorů a rekonstruovat stávající. Postupně počet obohacovacích linek stoupl na 5 a celkový počet různých budov a laboratoří stoupl na 900. A to vše pro výrobu 60.000 jaderných nábojů (bojových hlavic balistických, okřídlených a operativně-taktických raket, bomb a také náloží pro vybudování tzv. protitankového jaderného valu v Evropě).

 

Potom začal klasický konflikt zájmů státu a soukromého byznysu. Byznysmeni si přáli zvyšovat zisk a rozšířit výrobu při současném navyšování cen svých služeb. Na druhé straně stát si uvědomil, že 1. Dokonce ani bohaté USA tolik peněz nemají, a 2. Už arsenál, který je k dispozici, je dostatečný ke zničení všeho živého na planetě, takže další narůstání zásob ztrácí smysl.

 

Bez ohledu na odpor soukromého vlastníka začalo v roce 1965 utlumování tohoto projektu. Po roce 1971 zůstal v provozu jediný reaktor (Reaktor N), který fungoval do roku 1987 jako civilní elektrárna státu Washington. Souběžně s odstavením reaktorů byly odstavovány i obohacující linky a další součásti tohoto složitého systému. Tečku udělalo v roce 1977 předání komplexu ministerstvu energetiky USA. Od této chvíle začal zpětný odpočet začátku tragédie.

 

Kufr bez držadla

(těžko ho přenášet, líto je ho zahodit… – pozn-překl.)

 

Efektivní soukromník, když zjistil, že se zdroj dosavadních tučných státních zakázek vyschl, a obrovský průmyslový komplex se změnil v břemeno, tak s radostí přeložil problém likvidace komplexu na krk státu, který stěží chápal, co s tím má dělat.

 

Podle nejskromnějších odhadů vycházelo, že rekultivace území spotřebuje nejméně 2/3 rozpočtu ministerstva energetiky příštích 25-30 let.  Činitelům a byrokratům se něco takového vůbec nezamlouvalo a hledali cesty, jak udělat z nouze ctnost. A taková možnost se našla…

 

Intenzivní rozvoj jaderné energetiky v USA vyprodukoval vážný problém, kam s radioaktivními odpady. Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) doporučovala nízkoaktivní jednoduše zahrnout zeminou, materiály vysoce aktivní skladovat ve speciálních zařízeních přímo v místě vzniku až do snížení jejich radioaktivity na střední úroveň. Materiály střední aktivity skladovat v kontejnerech v hloubce minimálně 10 m.

 

Protože dobrá třetina infrastruktury Hanfordského komplexu představovala ohromnou pavučinu podzemních tunelů v hloubce zhruba 10 metrů, začali je využívat jako úložiště radioaktivního odpadu. Navíc tam už existovalo vlastní úložiště, které bylo třeba jen rozšířit.

 

A tehdy se objevil „geniální“ plán: kapalné odpady jsou přepracovány do sklovité hmoty a zalévají se do kontejnerů, kde vydrží postupně chladnout do lepších časů. V rámci zjednodušení manipulace byly kontejnery umísťovány do speciálních železničních vagónů, které byly zaváženy do tunelů, postavených ještě ve 40. letech. Na papíře vypadalo všechno o.k. jak s hlediska rozpočtu, tak i realizace. Život se, ovšem, ukázal být složitějším.

 

Dávno očekávané havárie

 

To, co se teď v Hanfordu děje, je zákonitým výsledkem půlstoletí bakchanálie populizmu a primitivní nedůslednosti. Když řekli tenkrát „A“, měli říci také „B“, ale USA upřednostnily zastavit se jen na vagónech a nepřemýšlet, co se s tím vším bohatstvím stane potom.

 

Uzavřený výrobní komplex v Hanfordu se rychle změnil v největší úložiště radioaktivního odpadu v celých USA. Dnes se v jeho podzemních stanovištích ve 177 kontejnerech nachází 204.000 m3 kapalých vysoce aktivních (VAO) radioaktivních odpadů. Jistě, plánovalo se uložení jen středně aktivních (SAO), ale od 80. let tam začalo pohřbívat i látky vysoce aktivní.

 

Problémy začaly počátkem let dvoutisících, kdy skončila záruční lhůta samotných kontejnerů.

 

Dokonce i ve sklovité podobě jsou SAO, nemluvě už o VAO, chemicky agresivním svinstvem. Takže i šarže přepracované k uložení během konce 80. –  počátku 90. let,  začaly počátkem dvoutisících prožírat stěny kontejnerů. K roku 2011 se stal problém hromadným.

 

Ministerstvo energetiky ji řešilo přechodem na dvouplášťové kontejnery a zahájilo proces přebalování obsahu do nádob nového typu. Je pravda, že do té doby, podle odhadu amerických ekologů, cca 2% skladovaného objemu skončily v zemi. Následkem toho je na více než 320 km2 území uvnitř komplexu zónou vyloučeného vstupu.

Nejhorší nicméně je, že celé to hospodářství neprošlo generální opravou za celou dobu své existence a proto se začíná hroutit – a to se stalo.

Nejdřív se začaly bortit betonové základy pod kolejemi v jednom z tunelů a vytvořily se pukliny na ploše cca 50 m2, a potom se začala bortit i vyzdívka tunelu. A to tak závažně, že se podařilo evakuovat personál komplexu jen částečně.

Ze 3.000 lidí směny zůstalo pod zemí 1.000, kteří se nemohli dostat přes zával a bylo jim doporučeno uchýlit se do protiradiačních krytů. Podle reportážních snímků soudě, začal na povrchu rozsáhlý propad zeminy, místy o 1,5 metru, přičemž už nad několika tunely. V některých z nich stojí železniční soupravy s vyčerpanými palivovými články z atomových elektráren, připravenými k přepracování.

Nejhorší je, že se tak děje na břehu řeky Columbia, tekoucí ve vzdálenosti 80 km. Bude-li hroucení tunelů pokračovat, existují vážné obavy, že kontejnery nevydrží. V současné době, jak zjistily dálkově řízené roboty, protékají 4 kontejnery.

A Columbia, to není jen řeka, ale i 14 přehrad a hydroelektráren plus důležitý objem nákladní i osobní lodní dopravy. Níže po proudu žije 2,3 milionu lidí, včetně 619 tisíc ve městě Portland.

Nejsmutnější je, že oficiální místa USA demonstrují především snahu zamést odpady pod koberec. Jak ukázal případ Fukušimy, není to zdaleka ta nejsprávnější strategie…

Zdroj:  https://pfact.ru/world/detail/avariya-v-ssha-prevoshodit-fukusimu127123/

Přeložil:

Příspěvek byl publikován v rubrice hroší kůže se štítky , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

112 reakcí na Překoná jaderná havárie v USA Fukušimu…?

  1. jaa napsal:

    UFF, sice díky za překlad, ale je to děsívé. Ale v podstatě to rezonuje se stavem, jaký tam je. Silnice i dálnice , nadjezdy podjezdy… Celá tra infrastruktura to neudržování nezvládá. A pak se divme, že chtějí do nezasaženého a nezdevastovaného území. To by se jim na Sibiři řádilo.. joj

    To se mi líbí

  2. NavajaMM napsal:

    Vďaka za preklad.
    Tak som si pomyslel, že je to ruský zdroj, že to môže byť o niečo nafúknuté a pustil som sa hľadať US zdroje, aby to dali na pravú mieru… a zistil som, že je to v skutočnosti ešte horšie.
    http://www.reuters.com/article/us-washington-nuclear-idUSKBN1882TP
    Jednak píšu, že takýchto skládok jadrového odpadu v katastrofálnom stave je po celej krajine spústa.
    A jednak v tom Hanforde vraj presakujú aj tie modernizované dvojité kontajnery.
    http://www.king5.com/news/local/hanford/radioactive-contamination-found-of-clothes-of-hanford-worker/441263419

    To se mi líbí

  3. NavajaMM napsal:

    Tak je to v suchu. Cez víkend vraj prekryli ten skolabovaný tunel vysoko odolnou polyetylénovou plachtou a zaťažili betónovými blokmi. Už nič bezprostredne nehrozí. V článku (link) je video z tej operácie.
    http://www.statesmanjournal.com/story/tech/science/environment/2017/05/22/crews-cover-partially-collapsed-tunnel-hanford-site/337451001/
    Zaujímavá informácia z článku – odpad z tohoto skladiska sa bude vypratávať najmenej do roku 2060.
    Tak nič, idem spať, dozajtra tá plachtička ešte vydrží.

    To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      Kdo prožil v ČSSR ještě brannou výchovu, již od dětství ví, že proti atomu je igelit zdaleka to nejlepší: stačí pytlíky od svačiny na nohy a ruce a je to v pohodě. Vyšší stupeň ochrany je pak na vojně, s plynovou maskou a atombordelem, to je dokonalé řešení.
      😀

      Takže „vysoce odolná polyetylénová plachta“ je evidentně to pravé ořechové. Pokud by to nestačilo, američtí experti mohou vyrobit velký atombordel, který navléknou na celý Hanford a není se čeho bát.
      😀 😀 😀

      Líbí se 1 osoba

      • oh napsal:

        Pamatujete si to špatně – pytlíky od svačiny na ruce a na nohy, pláštěnka s kapucí a maska na ksicht. A protože naše „školní“ masky (vesměs CM4) měly ještě ty krásné šroubovací filtry, zvýšené ochrany se pak dosahovalo ponecháním špuntu v nasávacím otvoru filtru. Atom neměl šanci.. 😀

        To se mi líbí

        • blbíš napsal:

          Pamatujete si to špatně oba, stačí si pouze lehnout nohama k epicentru výbuchu s rukama na týlu, zacpat uši, otevřít pusu a zavřít voči! Děti ve škole pod lavici, selky do brázdy na poli a dělníci samozřejmě za soustruhy. Problém měly hrdinky socialistický práce, který pracovaly na 5-ti stavech současně, tam se občas stávalo, že se nemohly rozhodnout, za jakej tkalcovskej stav si mají lehnout nejdřív a tak se stávalo, že celej cvičnej poplach zmatečně pobíhaly po dílně.

          To se mi líbí

          • Hudec napsal:

            Ani vy to nevíte úplně všechno a přesně.
            1. Důstojník se v případě jaderného napadení usilovně plíží směrem k nádraží. To proto, aby údery na kolejnici vyhlásil atomový poplach. Plíží se z toho důvodu, aby během nevyvolal paniku.
            2. Voják upřeně hledí směrem do epicentra výbuchu, protože nic takového už v životě neuvidí. Potom v podobě radioaktivního prachu dál ničí nepřítele.

            To se mi líbí

            • blbíš napsal:

              to zásadně odmítám, to je naivní pohled absolventa vojny na Dukle!
              Zvuk mlácení do kolejnice má obyvatelstvo vodjakživa spojenej s ohlašováním voběda … kdyby to mělo bejt, jak píšete, bylo by to vůči civilistům docela zákeřný, jen si představte, jak by během mlácení do tý kolejnice toho Vašeho plížícího se lampasáka začali lidi vylejzat ze svých úkrytů vod těch soustruhů s ešusy v nadějí, že od toho lampasáka dostanou voběd!!! To přece nemůžete myslet vážně?

              To se mi líbí

            • Cech napsal:

              Ten nový PCHOJ ale prý byl také z igelitu přesně jak popisuje kchodl.

              Prý se používala i nějaká maska s lícnicovými filtry či co a prý fungovala a neměla žádný chobot a nebo ten současný obrovský špunt před ústy.
              Prostě DD – 80 s VDD – 80 nebo Geigerův čítač – do každé rodiny.
              Nyní ovšem praxe na kterou jsme připravováni :
              “ Co tedy udělat, když vidíte stoupat jaderný hřib?
              Pro modelový příklad vezměme jadernou bombu o síle 5 kT explodující, pro zesílení účinku, na vrcholu výškové budovy někde v Praze. Jde o výbuch cca 3-4× slabší než v případě Nagasaki a Hirošimy.
              Energie exploze se rozdělí mezi samotný výbuchu (50 %), tepelné záření (35 %) a ionizujícího záření (5 % při výbuchu, 10 % radioaktivní spad).
              Počet obětí pak závisí na hustotě zalidnění a na hustotě zástavby. Výbuch malé 5 kT bomby v Praze by podle odhadu okamžitě usmrtil 30 000 lidí a 100 000 utrpí zranění kterému podlehne až za 6 měsíců.
              Takže opravdu není důvod k panice a výbuch jaderné bomby tedy není synonymem pro konec civilizace jak tvrdí školící materiál.

              To se mi líbí

              • blbíš napsal:

                nechte si ty marketingový srandičky pro mladý a blbý, jasně jsem napsal, že úplně stačí si lehnout do brázdy a votevřít pusu. Maximálně připustím to vod jaa, nemusí to bejt nutně brázda, může to bejt i cokoli. Platí to už od poloviny minulýho století, tak proč by to nemělo platit dál!!!

                To se mi líbí

          • NavajaMM napsal:

            Priateľu, ja si to pamätám ešte aj s tým detailom, aby si človek vsunul samopal (alebo niečo iné dôležité kovové) pod seba. To preto, aby sa tým teplom neroztavil a ešte sa potom dal používať.

            To se mi líbí

            • blbíš napsal:

              nevěřím Vám ani trochu, příteli, bolševik by jen tak nesvěřil zbraň do ruky kdekomu, všichni to máte pomýlený s tím, co vás učili na vojně. Trvám na tý brázdě a votevřený puse, to úplně stačí

              To se mi líbí

              • NavajaMM napsal:

                No moment, priateľu, ja som nebol len tak niekto a boľševik mi rád zbraň zveril.
                Dnes – to je niečo iné, priznávam, že dnes už nie som ten istý, čo vtedy, ale v porovnaní s inými časťami tela mi pamäť slúži ešte celkom dobre.

                To se mi líbí

              • blbíš napsal:

                nemluvíme vo tom, co „lidovědemogratická“ armáda svěřila či už nesvěřila Navajovi, příteli, ani vo tom, co mu slúži ešte celkom dobre! Mluvíme vo civilní vobraně a o tom, co u ní platilo!!!
                Vyšší stupeň ochrany i to, co ste si mohl vsunout pod tělo je z hlediska diskutovaný civilní vobrany naprosto irelevantní.

                I když Vás chápu, mně tehdá taky nebylo lhostejný, co jsem si strkal pod tělo!

                To se mi líbí

              • kchodl napsal:

                Ale blbíši, NavajaMM má pravdu, s tím kvérem pod sebe. Má to pár důvodů:
                1. Tlaková vlna Vám zbraň neodfoukne a až se to přežene, rychle ji najdete; kromě toho zbraň musí každý voják chránit, protože bez ní je na nic. Kdybyste ji nechal volně ležet, něco by na ni také mohlo upadnout a zničit ji,
                2. Tělo zachytí hodně neutronů, které by jinak dopadem na kovové části zbraně vyvolaly silnou sekundární radiaci a nemohl byste ji dál nosit a používat, protože by z ní byl silný zářič. Pokud máte kovový blembák, je nutno ho hned poté zahodit, stejně jako všechno kovové, co absolutně nepotřebujete, protože díky neutronovému záchytu to bude minimálně pár hodin „svítit“ (v gama a x).

                To se mi líbí

              • kchodl napsal:

                Jedině se tedy NavajaMM plete, že to není kvůli teplu od bomby, protože pokud by bylo, měl by s místo s hořící zbraní plno práce s tím, aby shořel sám.

                To se mi líbí

              • kchodl napsal:

                A navíc, armáda myslí v předpisech za Vás, protože jistě chápete, že byste těžko nějaké zelené gumě vysvětloval, že jste zbraň ztratil, protože Vám na hlavu spadla atomovka. Tak blbé výmluvy se v armádě neberou.

                To se mi líbí

              • NavajaMM napsal:

                Pane Kchodl, s tým roztavením som sa nesplietol, to sme pri cvičení takto z recesie komentovali. Inak, priateľu Blbíši, povedal som, že okrem zbrane aj všetko kovové, čo človek ešte bude potrebovať, a to platí aj pre CO! Tam patria aj baterky, rádiostanice, otvárače na konzervy, variče na pevný lieh a hlavne lyžica-bager. Lebo je to presne tak, ako to teoreticky vysvetlil pán Kchodl.

                To se mi líbí

              • blbíš napsal:

                kchodle, tak Vy už taky? … takže tedy ještě jednou … co byste si s Navajou počali s rozžhavenou odfouknutou či jinak neutronama vošetřenou zbraní během jadernýho výbuchu je mi úplně lhostejný!!! Jednou mi doktorka odmítla dát potvrzení, že prej nejsem způsobilej nosit zbraň skrze voči, uši, klouby, ledviny, játra, střeva, mozka, tika ve voku, trvalýmu třesu, melancholii, spontánní agresivitě, stáří a ještě pár jiným nedůležitým věcem, na který si momentálně nemůžu vzpomenout, tak mi voba s těma vašema vobavama vo zbraně během toho jadernýho výbuchu dejte laskavě pokoj. Znovu, a to zdůrazňuji už poněkolikátý, my na nižším stupni civilní obrany si budem dál votvírat pusy a lehat tam, kde to my uznáme za vhodný.

                To se mi líbí

              • blbíš napsal:

                abyste si nepřisadil, příteli!!!
                Nikdy, zdůrazňuji, nikdy jsem si pod sebe nestrkalvšetko kovové, čo človek ešte bude potrebovať, protože pod sebe jsem si vždycky strkal zásadně jen to, co jsem potřeboval a mohu Vás ujistit, že to bylo v ten moment dôležité a nekovové!!!

                To se mi líbí

              • NavajaMM napsal:

                Priateľu, s ohľadom na Vaše „voči, uši, klouby, ledviny, játra, střeva, mozka, tika ve voku, trvalýmu třesu, melancholii, spontánní agresivitě, stáří a tak podobne“ sa teda ospravedlňujem, že som sa pokúšal urobiť zmätok vo Vašom rebríčku životných hodnôt. Prosím, zabudnite, čo som kedy písal, pri troške dobrej vôle …

                To se mi líbí

              • blbíš napsal:

                jo… a už jsem si vzpomněl, taky kvůli vůli mi nechtěla dát ty papíry na to, že sem normální … a Vy hned zákeřně vyrukujete s dalším troufalým požadavkem, prej troške dobrej vôle

                To se mi líbí

              • Kamil napsal:

                Cituji: „… hned poté zahodit, stejně jako všechno kovové ….“
                Tohle se pane Kchodl zcela jistě nemohlo vztahovat na nás letce, co máme ocelové ptáky …

                To se mi líbí

            • poznamkovnik napsal:

              Dodnes sii pamatuji nácvik oblékání atombordelu mám pocit že to něco JP-75 nebo tak nějak na tankondromu za Znojmem v červenci v 35 ve stínu a po pětiminutách měl člověk dost.

              Líbí se 1 osoba

        • kchodl napsal:

          Jojo, pláštěnku a CM-4 jsem vynechal, protože znalí vědí a kdo to nezažil, stejně to asi nepochopí. Podobně jako vojenskou „pláštěnku“ či dokonce plnotučný atombordel a masky OM10/OM90/…, osobní protichemickou/protijadernou/odmořovací soupravu jednotlivce a další bazmeky.

          BTW, nedávno jsem zjistil zajímavou věc: panelák, kde jsme v dětství bydleli, měl schválně uzavřené schodiště bez oken (kolem byly všude byty), protože schodiště a chodby v případě jaderné války měly sloužit jako úkryt před jaderným spadem, lepší a levnější než podzemní bunkr. Jelikož od cca 5. patra do 10. patra byla vzdálenost od míst zasažených radioaktivním spadem dostatečná a vzduch by byl přiváděn shora přes jednoduše instalované provizorní filtry.

          Bolševik to měl kupodivu vykoumané.

          To se mi líbí

          • blbíš napsal:

            srandisto, nesmíte všemu věřit, ani Vašemu zjištění 🙂

            To se mi líbí

            • kchodl napsal:

              Však nevěřím, jen jsem našel výživný manuál CO z roku 1976, kde to píší. Jsou tam i kreslené obrázky, treba co dělat s mrtvými dětmi.

              To se mi líbí

              • blbíš napsal:

                no proto
                … když vono ty po přečtení Vaší poznámky skoro vypadalo už tak, že zdejší přátelé místo navlíkání igelitových sáčků si sednou na panelákový schodiště a tam se budou srocovat a bránit mně, jako poučenýmu, ve volný chůzi. Víte snad, jak Vám ve vojenských věcech tady věřej, s tím si nezahrávejte!!!

                To se mi líbí

              • blbíš napsal:

                vono to

                To se mi líbí

              • kchodl napsal:

                Probůh, nezahrávám si, jinak kdybyste nevěděl, mrtvé děti se mají zabalit a přenést do Skladu mrtvých dětí, který v panelácích daného typu má být umístěn v suterénu v bývalé kočárkárně, kde vyčkají pohřbu, dokud radiace venku neopadne. Celé je to psané v podobném duchu, takže kdo se směje při filmu „Spalovač mrtvol“, mlátil by se u tohoto spisku smíchy, jak je to morbidně zábavné.

                Připomnělo mi to americký krátký naučný film z 50. let, natočený v optimistickém duchu „jaderná válka je krásná věc, pravého Američana atom nespálí“, při jehož kontrolní projekci musela být zkušebnímu publiku poskytnuta lékařská péče a následně skončil na 60 let v trezoru. Nebo britský film „Vlákna“, který zakázali v Británii (a po celém Západě) promítat.

                To se mi líbí

              • blbíš napsal:

                značně podceňujete projektanty, kchodle, ty nedoukové z tý CO, který vydávali podobný brožurky, z který citujete to totiž opisovali vod nás… a to si tentokrát nedělám srandu!!!

                To se mi líbí

              • kchodl napsal:

                To je mi jasné, že to někdo tímto způsobem účelově vyprojektoval.
                Vojenská/CO stránka byla evidentně součástí už prvotního návrhu.

                Ohledně požární bezpečnosti (jak píše o kus níže Divoženka), v těch domech na schodišti ani chodbách nic hořlavého nebylo.

                To se mi líbí

              • blbíš napsal:

                Nevyprojektoval to nikdo, kchodle, žádnej účel to nikdy nesplňovalo!!!
                … bylo to přesně tak, jako když Vám sedne komár na ruku, taky ho musíte nějak plácnout, žejo … no a tak nějak to bylo s tím Vaším prvotním návrhem. Nikdy na to totiž nebyly prachy, materiál a už vůbec ne výrobně-odběratelský vztahy (tak se totiž tenkrát tomu úředně říkalo), takže to zachraňovalo přetvařování a ty neskutečně hloupý brožury. Ale zase to nebylo tak, že bysme neuměli vystřihnout třeba takovej protiatomovej kryt, to si ani na vteřinu nesmíte myslet, ještě dneska západní diverzanti jsou nucení votevřít huby v překvapeným úžasu, když něco z toho uviděj! Ale ten Váš panelák jsme jaksi neuměli a tak sme to museli nějak zaplácnout (=plácnout) tím přetvařováním a neskutečně blbejma technickejma zprávama. No a ti z toho CO, co vo tom věděli kulovaný, to jen bezmyšlenkovitě vod nás vopisovali a tak vznikly ty přihlouplý brožury. No řekněte, mohli něco namítat, když sme třeba s odvoláním na všelijaký ČSN popisovali ve svých zprávách jak se havrani s rakvema dostanou z ulice do tý Vaší kočárkárny? Jasně že nemohli, i když si myslím, že ste si ty dětský mrtvolky v kočárkárně tam přidal sám kvůli dramatičnosti, takovou blbost by totiž žádnej rozumnej projektant neudělal! My totiž v takovýchto případech nerozlišujeme dětský či dospělý mrtvoly, protože naším úkolem je dostat rakev tam, kam se dostat má a co se soudruhům z CO nahromadí v kočárkárně během atomovýho výbuchu, nám bylo úplně ukradený = mrtvola jako mrtvola!

                Tím ovšem nechci zpochybnit práci těch docela chytrejch lidí co opravdu problematiku CO zvládali na výbornou (vono tam bylo docela hodně počítání, jestli tušíte), ale holt oni byli spíš na ty kryty a to kolem nich, než na ty samotný paneláky, tam sme byli zase dobří my, co se za každý situace uměli přetvařovat.

                Tak jestli takhle to stačilo, tak už jdu už spát … stejnak koukám na ten přes noc dělanej výkres a je mi z něho zle!!!

                To se mi líbí

          • jaa napsal:

            Tak já nevím pánové, jestli to byl vývoj v prvotní ochraně, nebo špatně pamatujete. Ale já pamatuji z předvojenském – Když uvidíte tu kouli, plácnout sebou za jakýkoliv výstupek, i pod rantl chodníke, ale napříč výbuchu, aby se ta vlna a vedra a dalšího přehnala přes tělo co nejlratší dobu. Proti spadu pláštěnky, sprcha a vyměnit fofrem oblečení .
            Co ale taky pamatuji an film o Hirošimě. Přrevážně s dokumentárními záběry. My to měli v učňáku povinné, ale kino v Mimoni bylo tenkrát furt plné – co ten film běžel. A nebyla to žáídná sranda…
            To jen tak

            To se mi líbí

            • Antimon napsal:

              Omyl, nohama k výbuchu, hlavou od něj a zakrýt rukama hlavu. Musíte tlakové vlně vystavit co nejmenší profil. Ovšem když nám to na vojně říkali, tak jsme se všichni chechtali. Uvidíte-li atomový výbuch, je to to poslední, co jste kdy viděli ……

              To se mi líbí

          • poznamkovnik napsal:

            Já si myslím, že se hluboce podceňuje na co všechno měla armáda u nás vliv, i když to asi po 1969 bylo spíše ze setrvačnosti…
            Že, se náš GŠ od padesátých let připravoval na nejhorší, se zpětně moc nedivím, s jejich tehdejšími životními zkušenostmi.
            Zpětně si tak dokážu vyvětlit i tu železnou oponu, když stavíte obranné pásmo v kterém a není v něm vzhledem k hustotě osídlení kam umisťovat objekty tak aby je bylo možné utajit tak je celkem logické že omezíte pohyb osob přes hranici. Divím se, že mi to došlo až po letech..

            To se mi líbí

          • Divoženka napsal:

            Ty paneláky se právě z důvodů špatné požární dostupnosti přestaly stavět , v případě požáru vytvořily výtahové šachty a schodiště jeden velký komín a lidé zůstali uvězněni v bytech. U nás na Ostravsku se stavěly tzv. systémy VOS ( taky se jim říkalo Švéďáky – okopčeno od Švédů 🙂 ), což jsou skeletové konstrukce s monolitickým jádrem, které bylo budováno posuvným bedněním. V 70. letech právě u nás jeden věžák hořel a byla to tragédie, navíc byly schody polepené linem, takže si dovedete představit tu hrůzu. Město pak začalo s výstavbou jiných věžáků, které měly schodiště již odvětrané a jakoby samostatně fungující a VOS domy sice stojí dodnes, ale dělaly se nutné přestavby, alespoň co se hořlavých materiálů týkalo.

            To se mi líbí

  4. kchodl napsal:

    Díky za překlad.

    Koukám, že nejen v CNN (kde mají onen pověstný globus z 19. století, ze kterého berou svou představu o světě a geografii jednotlivých zemí) by si měli někdy pořídit mapu: jaderný Hanford se dozajista nenalézá v Kalifornii, ale ve státe Washington. To je ta bukolická prdel světa, odkud pocházel jeden hrdinů M.A.S.H.e, takový ten přívěsek úplně na kraji (mapy USA). Autor asi vycházel z celkem pravdivého přesvědčení, že pokud se stane něco divného, co se vymyká zdravému rozumu, musí to být v Kalifornii, což je většinou trefa. Pokud ne, tak v Bostonu, tím pokryjete asi tak 95% amerických švihlostí.
    😀

    Ohledně jaderné bezpečnosti, Amíci jsou ještě mnohonásobně horší než Rusáci, jen mají o hodně lepší PR. Rozdíl je hlavně v tom, že zatímco Rusáci měli jaderné komplexy někde v neobydlené krajině, Amíci mají vyšší hustotu osídlení a tak důsledky havárií a zločinné nedbalosti vždy někoho zasáhnou. Způsob řešení byl vždy stejný: věc byla prohlášena za tajnou a kdo se ozval, zmizel v kriminále, ovšem demokraticky, ne odporně totalitně jako v Sojůzu/Rusku. Americký způsob je vylepšen proti sovětskému tím, že napřed ze stěžovatele vyrobí předluženého bezdomovce, vězení mají rezervované až pro ty odolnější, kteří přečkají první fázi.

    Existuje několik výživných knih o amerických jaderných nepořádcích a haváriích, bylo jich totiž požehnaně, od naprosto absurdního zacházení s odpady po přímé vypouštění radioaktivních látek do řek a podzemních vod. Vzhledem k obecné nevzdělanosti, mnohem vyšší než v Sojůzu, to nikdy nikoho moc nevzrušovalo, dokud nezačali příliš okatě umírat lidé a nepovedlo se to „zatlouct“. Celkově se dá říci, že pokud někde čekají „kostlivci ve skříni“, ohledně jaderného průmyslu (a těžebního, chemického, …), je to v USA.

    Takže co se děje v Hanfordu nyní, není nic neobvyklého a divného, je to v zásadě americký standard. Podobně laxní jsou i v jiných průmyslových oborech, například při dnešní hydraulické těžbě plynu a ropy, kde lidem v širokém okolí vrtů unikají přes vodovody plyny: těžko může nějaký obyčejný človíček zažalovat přebohatý těžební koncern, to by se mohl rovnou střelit do hlavy, měl by to jednodušší. Pokud se něco takového navzdory všemu povede, Hollywood o tom natočí film v rámci „damage control“ PR postupů.

    Na konkrétní hodnocení, „wocogou“ je asi nutno počkat, až si problému všimne Ing. Wagner a něco kvalifikovaného o tom napíše, protože těžko usuzovat z nějakých JPP zdrojů.

    To se mi líbí

    • vera napsal:

      Určitě mají nedbalost a nepořádek velký vliv na každou havárii. Já bych jenom naťukla, jestli mohou být ve hře i následky velkých zemětřesení, která proběhla v oblasti před několika málo lety, následkem čehož se objevují nové velké trhliny v zemi souběžně s pobřežím, mezi Calexico na jihu a Oroville na severu. Té přehrady Oroville, která má také letos obrovské problémy. A v LA praskl obrovský zásobník plynu. Také letos. Takže by problém mohl být ještě větší, než jenom technický…

      To se mi líbí

      • kchodl napsal:

        To jistě vliv má, ale je to zase jedno s druhým: v seismicky citlivé oblasti by normálně nikdo nic takového postavit neměl povolit.

        V USA Hanfordský komplex vznikl za války, kdy jdou takové ohledy částečně stranou, nicméně po válce to měli přemístit. Je to klasický šlendrián a korupce, v obludných rozměrech, což je v USA v oblasti vojenského a bezpečnostního průmyslu celkem obvyklé.

        Když došlo před pár lety k otřesům, měli to okamžitě řešit a jaderný odpad z těch tunelů převézt na bezpečnější místo. To neudělali, protože šlo o zisky a standardní „privatizaci zisků, socializaci ztrát“, takže nyní budou řešit havárii.

        To se mi líbí

  5. blue.sun napsal:

    Na celé té vcelku tragické situaci mě přeci jen jedna věc pobavila – kapitalizace zisků a socializace ztrát se táhne už jakou dobu do minulosti a pořád to politici těm firmám žerou i s navijákem…

    To se mi líbí

  6. jaa napsal:

    Je to sice taky o ekonomice, ale z jiného konce. A musím přiznat, že mne to docela dostalo.

    http://prvnizpravy.parlamentnilisty.cz/zpravy/zpravy/nra-obsadit-nejstrezenejsi-hrbitov-evropy-je-rusku-k-nicemu/

    je vůbec možné takhle myslet???

    To se mi líbí

    • tata napsal:

      NO I KDYŽ JE ČLOVĚK OBRNĚN PROTI PITOMOSTI DNEŠNÍCH POLITIKŮ,stale umí překvapit ještě větší pitomostí…….respektive je to tragedie takto uvažovat nejhorší je že tomu dokonce mnoho lidí věří,znám jich ve svém okolí pár jinak rozumných ktery v připadě ,,ZLODUCHA PUTINA,, JSOU NEPOCHOPITELNÍ.

      ohledně toho članku o USA.Trochu vtom plavu to je současnost těch 1000 lidi uvězněných v tom podzemí?

      To se mi líbí

    • blue.sun napsal:

      Už dlouho mám pocit, že ke vstupu do vrcholové politiky je první podmínkou totální lobotomie, následovaná ideologickou nalejvárnou.

      To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      To jsou šílenci, co?

      Řídí to tam už léta podobná partička kolaborantů jako je naše havloidní kavárna, ovšem na steroidech. Neměli tam našeho „strašného zloducha“ Klause, takže jejich průmysl Západ zcela rozkradl a rozvrátil hned v první útočné vlně, nezbylo jim nic. Přitom třeba v Rize byl obrovský koncern na výrobu elektroniky, vzdělaná pracovní síla, vysoká kultura a spolehlivost výroby atd. Dnes je z toho brownfield obývaný bezdomovci.

      Neustálými obstrukcemi vůči ruským firmám a rusky mluvícím obyvatelům dosáhli toho, že Rusáci nakonec utnuli i své dopravní koridory, které vedly přes Rigu a postavili si raději obchodní přístav Primorsk v Kalinigradské oblasti. Také ropovody a plynovody přes Lotyšsko přestali používat, hlavně když si Lotyši nechali přistavit plynový terminál na „norský“ zkapalněný plyn (a „americký“), který ovšem vyjde několikrát dráž (a „norský“ pochází stejně z ruského plynovodu do Norska). Vedou to tam od desíti k pěti.

      Před lety je navíc obrali i o lukrativní nemovitosti, pomocí hypotéčního a úvěrového boomu, kdy se mnoho lidí při umělé konjunktuře neúměrně zadlužilo – a při následné „sklizni“ přišli o všechno. Typická úžerová lichvářská operace, v jiných zemích samozřejmě vysoce trestná.

      Výsledkem je hromadný úprk všech mladých pod 50-60 let: kdo má něco v hlavě a slouží mu zdraví, už zmizel, i kdyby se měl jinde živit třeba mytím záchodů nebo prostitucí.

      Jediné oživení jsou tak různí ex-sovětští zbohatlíci, většinou z Ukrajiny nebo Ruska, kteří skupují rekreační nemovitosti třeba v letovisku Jurmala, což je kousek od Rigy, takové místní „Zlaté pobřeží“. Za časů Sojůzu to byla pro většinu Rusáků/Sovětčíků nedostižná turistická destinace a tak tam jezdí z nostalgie po starých časech. Je tam skutečně krásně, když se vyvede počasí a není moc zima, možná nejhezčí pláže na Baltu.

      Riga je jinak nádherné staré hanzovní město, ležící na řece u zálivu, jedno z nejhezčích měst na celém světě. Odjakživa tam žili Rusové, protože to byl jeden z nezamrzajících přístavů ruského světa, takže místní Rusáci nejsou žádná bolševická náplava – byli tam od počátku města. Nicméně od lotyšské samostatnosti byli prohlášeni za nelidi, jejich právní postavení je vysoce ignorováno všemi západními lidskoprávníky.

      Jazykové zkoušky z lotyšštiny jsou schválně udělané tak, aby je nešlo udělat, ani když lotyšsky mluvíte od dětství a nemáte prázdnou hlavu, takže je problém se získáním občanství i pro ty rusky mluvící, kteří se v Lotyšsku narodili a žili tam jejich předkové mnoho generací a doma se mluvilo vícejazyčně – například moje kamarádka I., z ruské vzdělané rodiny, která tam žije od 18. století, udělala zkoušky až napotřetí, při zaplacení značné částky. Přitom celý život chodila na lotyšskou školu, ale v papírech měla napsanou ruskou národnost. Holt když platí: Rusové pryč, tak to tak je.

      Ekonomicky je to tam už dnes jako na Ukrajině bude za 10 let, Lotyšsko je napřed, jen že rusky mluvící přímo neostřelují z děl a raketometů a nesnaží se je zaživa upalovat.

      To se mi líbí

      • blue.sun napsal:

        „Ekonomicky je to tam už dnes jako na Ukrajině bude za 10 let“ – vzhledem k tomu, jak se Ukrajina úspěšně propadá dolů to není moc lichotivá vizitka.

        To se mi líbí

      • jaa napsal:

        Díky za informace, i když s tou Jurmalou jste mne moc nepotěšil. Škoda, bylo to krásné letovisko. pláže, lázeňské domy v lese… nádhera… no jo…

        To se mi líbí

        • kchodl napsal:

          Také na to vzpomínám, strávil jsem tam nezapomenutelný týden v roce 1986 a o rok později, pak jsem tam jezdil dost často, za dotyčnou slečnou do Rigy, než se vystěhovala. Jezdívali jsme na Jurmalu, její rodina tam měla chatičku a pak v restituci vrácenou vilku. Byl jsem tam před pár lety a měl jsem dost, druhý den jsem odjel.

          Lotyši dopadli tak blbě hlavně díky své nacistické emigraci do USA a Kanady, protože CIA si tyhle týpky pěstovala celá ta léta a po ´91 roce je hbitě instalovala, podobně jako Banderovce na Ukrajině nebo v Litvě. Estonci dopadli o hodně lépe, protože jednak mezi nimi nebylo tolik nacistů, jednak jejich emigranti skončili převážně ve Finsku a Švédsku, takže je nemohl Amík zpětně instalovat. Kromě toho, Estonci jsou celkově méně šílení, mají více společného s Finy než s kým jiným. Tallinn upadl ze všech těch míst nejméně.

          To se mi líbí

          • Cech napsal:

            CIA v Číně skončila?
            Její agenti jsou mrtví nebo zavření.
            Washington – Čínská vláda zavařila americkým tajným službám. Nechala v letech 2010 až 2012 uvěznit nebo zabít dvacet lidí, kteří působili jako informátoři americké Ústřední zpravodajské služby.
            Neboli slovy klasika „Je to prosté, milý Watsone!“

            To se mi líbí

            • jaa napsal:

              jen dvacet…. divné

              To se mi líbí

            • strejda napsal:

              Takové zprávy jsou velice zvláštní. Jejich vypovídací hodnota je nulová. Takové údaje si obě strany velmi pečlivě střeží. A pokud se nějak vyjádří, tak to není o pravdě, ale o desinformaci. Přitom i samotná zpráva může být pravdivá a přitom je desinformací. Neznáme cíl.
              A tak víme jen to, co již známe. CIA vysílá a kupuje agenty v ČLR a Číňané je likvidují. To je běžné desítky let. Jejich identity získává mnoha způsoby, krtkem ve struktuře CIA počínaje a cílenými provokacemi konče.
              Když to shrnu, z amerických zdrojů víme, že Rusové řídí presidenta USA, ale nevíme koho řídí Číňané. Obráceně to u Ruska a ČLR nefunguje.

              To se mi líbí

  7. blue.sun napsal:

    Trochu tematicky mimo (byť to je zase trošku navázáno na západní myšlení, prolínající se tak trochu celým článkem i diskusí): https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/438577-fatalni-selhani-koncert-v-manchesteru-byl-bez-kontrol-pronest-slo-cokoliv.html
    Opravdu lidem připadá jako správné myšlení to, že na veřejných akcích musí být kontroly? Připadá jim správné kritizovat organizátory za to, že dostatečně nekontrolovali návštěvníky? Proč se neobrátí na svou politickou reprezentaci, která svým neuváženým a hloupým přístupem vůbec takové věci umožní?
    Když jsem chodilo na různé koncerty při VŠ, takové blbosti nás vůbec netrápily. Dnes ani nemám chuť jít na metalový koncert poté, co jsem vidělo soupis zákazů na koncert KISS. 😦 Vždyť si to pro samou buzeraci Sluníčko ani neužije…

    To se mi líbí

  8. blbíš napsal:

    Proboha!!!

    Ian Hopkins v úterý ráno potvrdil spekulace, že za útokem stál sebevražedný atentátník. „Zjišťujeme, zda ten člověk jednal na vlastní pěst, či s někým spolupracoval,”

    Doháním spánkovej deficit, takže jsem hodně citlivej na nenormálnosti. Kurva lidi, kolik ještě dětí bude muset zemřít, aby ty pitomci Hopkins-ovití pochopili, že je úplně u prdele jestli nějakej atentátnickej pošuk je či není na někoho napojenej!!!
    Ty psychopati všichni potřebujou vyhnat ze svých míst, na který nestačí ani náhodou, furt jim nedochází, že hlavním viníkem jsou oni samotní a hned za nimi islám jako takovej a na něj navěšený blouznivci.

    To se mi líbí

    • oh napsal:

      Ale to, zda jednal sám nebo s někým spolupracoval je pro Hopkinsovité zásadní informace.
      1) Pokud by pachatel jednal sám, dá se to zveřejnit a dobře použít k dalšímu zajištění bezpečnosti obyvatelstva jeho totálním odzbrojením, dokonalejším profízlováním nebo očipováním.
      2) Pokud by pachatel byl napojen na nějakou „struktůru“, která se nedá spojit s Putinem, nebo ještě hůř, která je spojena s našimi demokratizátory, pak je naprosto nezbytné to mediálně zamlžit, pokud možno vyložit jako „akci osamělého vlka“ a dále postupovat podle bodu 1.

      To se mi líbí

      • blbíš napsal:

        jasně, máte/me je prokouknutý, jen voni si myslej, že ne

        To se mi líbí

      • Kamil napsal:

        Zcela nerealistická hypotéza „… pachatel byl napojen na nějakou „struktůru“, která se nedá spojit s Putinem …“, každá se dá, jak nám dokazuje každodenní praxe.

        To se mi líbí

    • vera napsal:

      A co když je to fejk, jenom nafouknutá zpráva ze cvičení záchranářů? Jsem z těch příhodných atentátů v evropě (už druhý na koncertě americké hvězdy, hm) dost rozpačitá, nějak tomu humbuku kolem nedokážu úplně naplno uvěřit.
      Protože aniž bych chtěla zlehčovat celou situaci, tak mě praštila do oka jedna nenormálnost a to rychlost, s jakou se zase ví kdo je původcem. Přitom, pokud se atentátník odpálil bombou, která zabila až 22 lidí – tak z něho nemohlo nic zůstat, nebo to nemohlo být k poznání? a ani tu prozatím není zpráva o autu s doklady hned naproti dveřím…

      To se mi líbí

      • vera napsal:

        Taky mě zarazilo, že daná hvězdička sice vzkázala že je zlomená, ale žádný z jejích dalších koncertů nebyl odložen nebo dokonce zrušen, jak to tak zpravidla bývá. Nebezpečné Děvče je nebojácné?

        To se mi líbí

      • blbíš napsal:

        vero, proboha, používejte mozek!
        Copak na takovou hrůzu vyjíždějí IQpolicajti ála služebna městský policie Horní-Dolní v ČR!

        To se mi líbí

        • vera napsal:

          No právě, já přemýšlím, jestli se věc nemohla odehrát jinak. Zatímco vy věříte. A věříte novinářům, kterým jindy nevěříte ani nos mezi očima. A čím je vaše víra podložená, několika nedokonalými obrázky? Tadyhle se koukněte – a zkuste si představit, že jste novinář, který má vyrobit hodně hustou zprávu – vezmete fotky, změníte popisek, a máte havárku plnou krve, a můžete psát jména jaká chcete, a všichni uvěří že jde o skutečné osoby…http://www.firebrno.cz/hasici-se-ucastnili-rozsahleho-cviceni-slozek-izs.
          A teď to udělejte někde v noci – pučte si pár aut, navlečte pár lidí do uniforem a pár namalujte trochu do červena, tvařte se náležitě tajemně…
          Vůbec nikdo nemusí umřít, aby vznikla super šou.

          To se mi líbí

          • blbíš napsal:

            no nic, alespoň jsem se pokusil,

            P.S.
            tak holt prověřujte, všimněte si, jak přesně víte, čím jsem podložen a čemu věřím

            To se mi líbí

            • jaa napsal:

              V některých těžších případech, jak jsou tythle dvě, docela souhlssím s názorem že některé ženské jsou slepice, nebo sem se zatoulaly sluníčkářky. či vyslané provokatérky. Jináč zavináč..

              To se mi líbí

          • strejda napsal:

            Že jste se učila v Sýrii!

            To se mi líbí

          • Divoženka napsal:

            No věříte Vero, že mě to napadlo taky ? Zrovna jsem si nedávno říkala, že už se dlouho nikdo neodbouchl, že lidem nějak otrnulo a začínají si vyskakovat a řeší normální problémy. Tak je třeba zase vyvolat strach a lidi vrátit do reality a poslušnosti. Neříkám, že v tom není islámismus a atentátníci fanatici, kteří se obětují pro svatou věc a netuší , že je s nimi manipulováno…. No kdo ví, jak to ve skutečnosti je, možná jeden velký Matrix 🙂

            To se mi líbí

            • blbíš napsal:

              To už tedy ani ve srandě!
              … to už si děláte obě kozy žejo?… jako byste obě nevěděly, že mám čtyři vnoučata a jsem sakra háklivý na nšco podobného, co tady obě předvádíte! Kam jsme se to bože dostali. Nemohu tomu uvěřit… a u holek je to hodně nad moje chápání! Proboha řeč je o dětech!!! To vám sakra nevadí, že dosud ta policejní špičková technika rozpoznala tři zbytky z dětských tělíček!!! To se opravdu nestydíte tu rozjet ujeté teorie o fejku či Matrixu? I kdybyste je zatíply 100x blbým smajlíkem! Sakra, nikdy bych nevěřil, že zde někdy používaný způsob ramštejna může být jedinou možnou odpovědí na vaše podobné zoufalosti, přesto ho neokopíruju. Styďte se obě, to fakt je na mě příliš!.

              Líbí se 1 osoba

      • oh napsal:

        To by byl hodně důkladný fejk.
        http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/terorista-utocil-na-koncerte-v-manchesteru-na-miste-22-mrtvych/1488422
        Jedním z důležitých požadavků na atentátníky, propojené právě s islámskými teroristickými kruhy, je to, že útočník musí být po útoku k poznání. Jednak aby se k tomu mohli organizátoři se znalostí věci hlásit – je nešťastné tvrdit, že atentát spáchal svatý bojovník Ahmed, aby se pak ukázalo že to byl Mansúr – a druhak proto, že na tom bývá závislá platba rodině nového mučedníka: není důkaz identity = nejsou prachy.
        Vytvořit nálož tak, aby měla víceméně směrový účinek a ponechala relativně nedotčenou hlavu pachatele, není zase tak složité.

        To se mi líbí

        • vera napsal:

          Takových fint fň už po světě běhá, proč by to nemohl být dobře udělaný fejk, cvikem se cvičenci vylepšují:-)
          Jako moc toho nevím o těch kruzích a zvláštních požadavcích, nicméně mě jen tak napadá – jednak důležitější odměnou jsou ty nehmotné panny, jednak – nevznikla myšlenka o ochraně hlavy až jako policejní obranná reakce na podezření lidu, jak je možné že se v novinách objevuje tak rychle tvář původce? – ono přece jenom, tvrdit že pokaždé nechávají doklady v autě, vyšlo z módy…

          To se mi líbí

    • NavajaMM napsal:

      Presne tak, priateľu. Keď na festivale Pohoda v Trenčíne zvalila prietrž mračien pódium a ostalo pod ním pár nešťastníkov, tak nikto nehnal na zodpovednosť Perúna.

      Na vojne sa podobným záležitostiam hovorilo „mimoriadka“ a ich výskyt bol spoľahlivou predzvesťou degradácie príslušného veliteľa, ktorý im pomohol svojou nedbalosťou.

      To se mi líbí

    • jmeno jasne napsal:

      vcera ,jak som tu sledoval najvyvazenjsie news,ani jedna kurva nepovedal rovno,ci nenapisal teroristicky utok,vybuchla naloz,naloze na koncerte,cely cas mlzili a ja len cakal,kedy zajebu,ze jebla bomba,co tam nosila luftwaffen za druhej vojny a mlady ucastnik koncertu sa hral s rozbuskou na nej.
      ostatnu dobu od toho charlie hebo,uz nepisu,ze teroristicky utok hned jak mali vo zvyku
      (na traktarov v ten den ,ked bolo zostrelene malaya air lines,hned mali jasne),vybuchla naloz,preco,co za naloz,mlzia,oni sa boja kurvy,bo holota z ulice zacne vrieskat,jak sa starate o nasu bezpecnost,co robia tajne sluzby,preco nas kurva napadaju alahisti ja im odpoviem,bo jebali do tych alahistov a tych,co tych pojebov drzali na uzde spratali demokraticky,odkedy tam zacali budovat demokraciu,myslim u tych alahistov,dalej,ze v bahrajn sa striela do demonstrantov to su ticho jak tie skunky v diere,ale,ze na ukrajine cela ruska army operuje toto bude jacat skurvenec pisalkovsky,co vyvazene pise,co mu kurva nakaze a zaplati a jak pise stara krabica tie ich prehlasenia to v sabinove v osobitnej ty kus prikureny ziaci mali viacej rozumu,hlavne prehlasovat,nas nezastrasia, vysetrime a podobne pindy,len nenapisu,ze tie kutlurne bombove
      vlozky a ekonomicke naloze,to samy vyrobili boha jim.

      To se mi líbí

  9. blue.sun napsal:

    https://www.novinky.cz/ekonomika/438631-trump-navrhuje-prodat-polovinu-ropnych-rezerv-usa.html
    Vtip nebo se fakt dočista zbláznil?
    Ta výše dluhu je ovšem zarážející. A pak se už ani podobným incidentům, pod kterým diskutujeme, nedivím…

    To se mi líbí

  10. jaa napsal:

    tak jedna legenda padla, i když je otázkou nakolik je to pravda… ale určitě se to určení prapůvodu homo sapiens docela hodí.

    http://insmart.cz/prelomovy-objev-prvni-lide-se-zrodili-evrope-nikoliv-africe/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

    hmm

    To se mi líbí

    • Berkowitz napsal:

      Opravdu zajímavé shrnutí, ale to nám v naší/vaší ČT neřeknou.

      To se mi líbí

    • NavajaMM napsal:

      Áno, to je ďalší signál zmeny kurzu. „Order to carry out effective preventive measures among witnesses…“
      Povedal by som, že SBU vie niečo, čo my ešte nie a považuje situáciu za naliehavú.

      To se mi líbí

    • Kamil napsal:

      Ovšem, samotné jméno autora je velmi interesantní, nějakej „Skotskej Srandista“…

      To se mi líbí

  11. Berkowitz napsal:

    Pane „Kchodl“. Potvrzuji, že se v Rize dělaly špičkové el. přístroje.. Vlastnil jsem stereotuner na VKV, který nesl označení LASPI 001. Chasis byl odlitek z nějaké slitiny s oddělenými přihrádkami pro vstupní díl, mezifrekvenci atd.atd (Asi kopie US přijímače zn.Fisher). Stupnice byla provedena, jako řízená doutnavka. Samozřejmě tam byla pouze vých. norma OIRT, takže byl nutný konvertor, Citlivost byla v DIN 0,5 mikrovoltu na metr.

    To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      Kdysi jsme doma měli takové rádio také z Rigy, zn. „Riga“ a pak další, zn. „Selena“. S mnoha pásmy, VKV jsme měli doma předělané na CCIR/OIRT přepínání. Mělo to hodně krátkých vln, takže na tom výborně fungovaly štvavé vysílačky. Oboje to byla kopie původně německých výrobků, mám dojem že snad od Telefunken nebo Grundigu. Mechanicky to byla docela strojovna, prostě na úrovni začátku 70. let (byly to výrobky z té doby, oni Sovětčíci kopírovali rychle).

      Koncem 80. let dělali v Rize moc pěkné Hi-Fi věže, zesilovače, kazeťáky a tak dále. Měli v tom fluorescenční barevné displeje, řízení procesorem, ladění frekvenční syntézou… prostě vyspělé věci. Když jsme tam byli v roce 1986 od ČVUT, hodně lidí si tam tu elektroniku kupovalo, bylo to o několik tříd lepší, než se dalo koupit v ČSSR. A také značně levnější, než obdobná kvalita, dovezená ze Západu.

      Dělali tam pochopitelně i špičkovou vojenskou elektroniku, v Rize bylo několik velkých výzkumáků z elektro/radio oboru.

      To všechno zlikvidovali „vlastenci“ šmahem, docela jistě na přímý befel.

      To se mi líbí

  12. blbíš napsal:

    sem teď někde četl (bohužel, nemůžu to už najít), že Chovanec nám vzkazuje, že bylo by chybou se začít bát. Tak tolik dětí je v Pánu a mám bejt jako statečnej, hňup jeden, ale už neřekne, co mám dělat, když se už bojím vod těch chvil, kdy Dorota exhibovala s nima na selfíčkách, nebo když vidím ty naše vůdce, jak kluzce se k tomu stavěj. Ať se tedy zeptá svý ženy, imbecil jeden, jestli se vo svý děti bojí.

    To se mi líbí

  13. oh napsal:

    Hurá, bude politické školení! ČT2 nám na dnešní večer přichystala lahůdku:
    21:20 – Co dokáže lež (Koprodukční dokument České televize a ARTE)
    „Kdo stojí za nepravdivými informacemi v médiích a především na konspiračních webech? Dokumentární film o informační válce a vlivu dezinformací v České republice.
    Tak se snad se dozvíme i to, kdo by nám měl za psaní po diskuzích a blozích platit, protože má s platbama už sestsakra velký zpoždění .. 😀

    To se mi líbí

  14. kchodl napsal:

    Když už je dnešní článek k Hanfordu ve státě Washington, tak jsem chtěl ještě doplnit takovou zajímavost (už jsem to nakousl ráno zmínkou o M.A.S.H.), že na poloostrově, který vybíhá před Seattle, kolem kterého je spousta zátok a ostrůvků, působila také další literární hrdinka, a sice odehrává se tam známá knížka „Vejce a já“ od Betty MacDonaldové. Přesně je to naproti přes záliv ze Seattlu, městečko se jmenuje Port Townsend (jako ten slavný britský stíhací pilot z RAF, proto si to pamatuji). Na tom poloostrově je pěkná přírodní rezervace, Pohoří Olympik, kde B. měla tu slepičí farmu. A v jednom z těch zálivů se odehrává další M.A.S.H. knížka, jelikož jeden z hrdinů byl odtamtud.

    Byl jsem tam jednou asi dva týdny se svou přítelkyní, která má knihy od MacDonaldové moc ráda a strašně se tam toužila podívat, takže já jsem zase okoukl to svoje (M.A.S.H.). Je to tam moc pěkné, jestli se tam někdy ocitnete, doporučuji tam chvíli zůstat.

    To se mi líbí

    • Divoženka napsal:

      Moje oblíbená autorka a knížky … taky !!! Taky bych neodolala se kouknout, kde farmařili :), hezká doba to myslím svým způsobem byla, tvrdá, ale poctivější ( myslím k lidem) I když, taky si užila, než se vdala, neměla to s medem 😦

      To se mi líbí

      • kchodl napsal:

        To je fakt, ale nesla to dost s humorem. Kromě těch svých memoárových knih napsala několik skvělých vtipných knížek pro děti, Mrs. Piggle-Wiggle… u nás jako Paní Láry-Fáry a pak jak děti trpí v penzionu pro deti, takovém dětském domově, to se dětem také moc líbilo (název jsem zapomněl).

        To se mi líbí

        • kchodl napsal:

          Nanynka a Lálinka nebo tak nějak to bylo. Místy je to dost temné a jakoby až hororové, ale dobře to dopadne. Výtečně napsané.

          To se mi líbí

    • kočka šklíba napsal:

      Tak to máme s Vaší přítelkyní společné, ty knihy od Betty MacDonaldové. Když jsem ležela asi 2 měsíce v nemocnici, vzala jsem si je tam s sebou, někdo mně je ukradl 😉 . Zakoupila jsem znovu.

      To se mi líbí

  15. jaa napsal:

    No já mám ráda pouze Vejce a já, ty další mi taknějak nesedly….

    To se mi líbí

    • kočka šklíba napsal:

      No Co život dal a vzal je z léčebny, ale napsané tak nějak, že to ani není smutné. Mám jí moc ráda, Ale na této knize jsem se přesvědčila, že hodně záleží na překladateli. S překladatelkou jsem asi 3 roky seděla v jedné kanceláři, byla, no zvláštní, ale jako překladatelka byla úžasná . A mám dojem, že později jsem četla i překlad od někoho jiného a nebylo to ono. Stejně tak knihy od Jamese Herriota, také mé oblíbené.

      To se mi líbí

      • blbíš napsal:

        bať, bať, jaa
        …jó Herriot, moc citlivej a něžnej pán to byl … bohužel, už je taky v Pánu .. díky němu jsem přestal závidět těm našim mamlasům, že jim moje stále ještě žena dává dřív naž..t než mně. Dlouho jsem přemejšlel, že bych je dostal ze hry, kdybych si pořídil pejska, ale to jsem hned zamítl, úplně stačej vnučky … a stejně by to jistě dopadlo tak, že bych tu už byl jak kolo vod vozu a obávám se, že bych třeba už ani naž..t nedostal.

        To se mi líbí

      • Kamil napsal:

        jj, zvěrolékař byl zábavný i poučný, rád jsem navštěvoval místa v Yorkshire, kde působil. Ani pozdější filmové zpracování (seriál šel i v čt, kdysi) nebylo vůbec špatné …
        Vzpomínáte blbíši na ten příběh s tím obrovitým mamlasem, co se vždy tak rád schovával za plotem čekajíce na přicházejícího pana doktora, aby … ?

        To se mi líbí

        • blbíš napsal:

          spíš na tu polomrtvou kočku co porodila to později aportovací kotě a přinesla ho tý starý dámě z posledních sil před svým skonem a to potom vneslo slunce do jejího starýho života. Voni zvířata poznaj dobrýho člověka na jedno vočuchnutí … proto mě naši mamlasové nemají rádi tak jako ženu, kdyby uměli stát na uchu, tak by na tom uchu před ní zbožně stáli celej den, kdežto mně nevěnujou ani pootočení tím uchem … svině nevděčný to jsou, když mrzlo, tak to jsem jim byl dobrej, jedinej v baráku, kdo je 3x za noc věnčil a hladil, když měli špatný sny.

          To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.