Sajrajt


Po plyšáku nás tehdejší vítězové přesvědčovali, že jsme byli chudáci, kteří museli jíst nekvalitní jídla a pít nekvalitní pití. Také díky tomu jsme měli nižší věk dožití.

Po téměř třiceti letech se dovídáme, že jsme v současnosti krmeni tím nejhorším sajrajtem a neumíme se bránit. Akorát, že se nám prodlužuje věk dožití. Nějak mi to nejde dohromady.

Patrně nebude pravda ani jeden údaj o stravě. Že jsme měli jídlo kvalitní, které odpovídalo tehdy platným ČSN, dokazovali naši rakouští sousedé svými nákupy českých potravin. O kvalitě současných potravin svědčí třeba to, že ve slevě nakupované potraviny ještě žádného seniora nezabily.

Samozřejmě, že všichni vědí, že nejhorší potraviny dodávají na trh Babišovy firmy. Nevím. Kupuji to, co mi chutná, nerozlišuji výrobce. Možná bych měl, ale asi mám zkažené chuťové buňky ještě z dob minulého režimu. Tak si pochutnám na kuřecích polotovarech z Vodňan, chutnaly mi příbramské klobásy, stejně tak písecké. Nejím chléb z Penamu, ale housky ano.

Co mi ale opravdu moc nechutná jsou údajně domácí klobásy od farmářů. Jsou totiž příliš kořeněné. A já mám obavu, že to koření má potlačit něco negativního v mase. A také nemám rád přeuzené již koupené párky vydávané za vlastní výrobky.

A co se týká těch zapomenutých ČSN, narazil jsem na zajímavou informaci. Jeden z výrobců domácích marmelád a dalších výrobků z ovoce informoval zákaznice, že s marmeládami končí. Protože jakési nařízení je nutí dávat do marmelád velké množství nějaké přísady, čímž se snižuje obsahu skutečného ovoce. A to on dělat nebude.

Jak to tedy je s tím sajrajtem?

Příspěvek byl publikován v rubrice Černá hodinka se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

109 reakcí na Sajrajt

  1. oh napsal:

    Je to mimo téma, ale vlastně taky o sajrajtu.
    Bohoušek Sobotka se byl vypovídat na sněmu Hospodářské komory a prý by chtěl stanovit termín zavedení Eura. Za dobrý až skvělý nápad to považují kromě Sobotky & spol. Topka, Kalouskův exfámulus Gazdík a ústy T. Zdechovského lidovci.
    http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Dalsi-blbost-Dojde-ke-zdrazeni-a-nejvice-na-to-doplati-duchodci-a-chudi-Politici-krouti-hlavou-nad-napadem-Bohuslava-Sobotky-A-Babis-nam-rekl-488183
    „Osobně jsem pro přijetí společné měny co nejrychleji, protože podle ČNB je Česká republika připravená. Byl by to dobrý krok nejen pro podnikatele, ale i pro občany. A souhlasím s tezí, že je třeba, aby naše země byla aktivní a aby zůstala v jádru EU. Je to důležité pro udržení hospodářského růstu a životní úrovně našich občanů. Ale je to důležité i pro zajištění bezpečnosti České republiky a pro kooperaci se členskými zeměmi EU v rámci tolik potřebné reformy Evropské unie.“ (místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa).
    Jo, právě teď je nejvhodnější doba zavést Euro, ČNB nám pěkně vylepšila kurs koruny a tak náklady zaplatí občané znehodnocením svých úspor. Seďa si jenom prosadí valorizaci poslaneckého platu (bude odhlasováno téměř jednomyslně „napříč spektrem“ ) a na něj navázaných prebend, toho nějaký občan a jeho úspory netankují.

    To se mi líbí

  2. NavajaMM napsal:

    Dobrá téma, o tomto sa dá diskutovať dlho. Čo sa týka toho veku dožitia, nebolo to potravinami a sajrajtom, dávam za pravdu tomu, čo ste napísali.
    Pozrite sa na tento graf:

    Teda stále vo veku dožitia zaostávame za západom rovnako ako predtým. Rozdiely v zdraví a dožití medzi západom a nami vôbec nezáviseli od socializmu alebo kapitalizmu, boli v tom iné faktory. Kapitalizmus mal už 25 rokov na to, aby rozdiel zmazal a nejako sa nekoná…

    To se mi líbí

    • vittta napsal:

      Němčouři na tom nejsou o nic lépe, leda ti v Sasku.
      Ti ale mají hodně slovanských genů a byly v socialistické části Reichu.
      Čím myslíte, že to je?
      Žrádlem?
      Nebo třeba Radonem?
      Moc mi to nejde do hlavy.

      To se mi líbí

      • NavajaMM napsal:

        Nuž, čím to je…
        Pozrel som si teraz narýchlo štatistiku zomrelých v ČR za minulé roky v UZIS.
        http://www.uzis.cz/registry-nzis/list-prohlidce-zemreleho/statistika-zemrelych

        Lekári to hovoria už dávno na úmrtiach sú na 50% podpísané srdcovo-cievne choroby, ďalších 25% je rakovina, 6% pľúcne (fajčenie), asi 5% sú vonkajšie príčiny – úrazy a otravy. Dopravné nehody majú 1%, ale pozor, vyskytujú sa aj úmrtia pri páde z postele alebo páde z invalidného vozíka.
        Neviem, ako tie čísla hodnotíte vy, ale mne to vychádza na celkový štýl života. A tie infarkty a ischemická choroba – za to majú časť zodpovednosti aj všetky stresujúce faktory v práci, cestou do práce a ešte aj to, čo denne ventilujeme v diskusiách. Sami zvážte, či sa to za posledné roky zlepšilo, alebo naopak.

        To se mi líbí

        • Bavor V. napsal:

          Ono je to ještě trochu jinak. (Via Lex): Je třeba vzít v úvahu, jací lidé žili v té době minulé a jací žijí dnes. Tehdy se dožívali svého konečného věku lidé, kteří prožili život často ještě za císaře pána, rozhodně za obou válek a První a Druhé republiky. Se všemi důsledky života těch dob. Zatímco v současnosti dožívají svých konců lidé, kteří podstatnou část prožili v „té komunistické hrůze“ s povinnou lékařskou péčí, povinnou základní hygienou a dalšími komunistickými opatřeními. Takže i tady je jistý vliv na délku dožití.

          Líbí se 1 osoba

          • NavajaMM napsal:

            Áno, súhlas. Chcel som pôvodne napísať niečo v tomto zmysle, ale potom som si pozrel ten UZIS.
            Máte pravdu, dnešná úmrtnosť je výslednicou aj mnohých predchádzajúcich desaťročí.

            To se mi líbí

        • vittta napsal:

          Těžko říci, mě připadá, že za komunistů byla větší pohoda, takový klídek.
          Ovšem samozřejmě, byl jsem výrazně mladší….
          Ale stejně, i dělníci na páse nebyli nijak bokem stresováni, že by se měli bát podlézavého šéfa-práskače, a když dělal někdo noční, dostal náležitě zaplaceno.
          V zemích s vysokým věkem je, jak jsem koukal, spíše teplo a nezdá se, že by to byly země, kde se méně kouří.
          Asi se tam pije méně piva a více vína.
          Též je dostupné moře, a tím i potraviny z něj, řekněme v čerstvém stavu….
          Tak nevím….

          To se mi líbí

          • NavajaMM napsal:

            Presne to. Jednoznačne bývalo menej stresov. Ľudia nemali hypotéky a nemohli prísť o strechu nad hlavou zo dňa na deň. Ešte aj keď sa znepáčili systému, mohli v kľude dožiť v teple v kotolni a nie mrznúť na lavičkách v parku ako dnes.
            Tam na juhu, s tým vysokým vekom, tam sa ani nestresujú, je to tam také siga, siga, maňana, uno momento…

            To se mi líbí

            • kočka šklíba napsal:

              Také bych řekla, kromě toho jsou mladí lidé nyní určitě víc nemocní než jsem byli my. Já antibiotika měla jednou ve 3 letech na spálu a pak až někdy po 30. Zatímco moje děti je braly dost často (a to nebyly zdaleka nejvíc nemocné mezi vrstevníky). Jestli je to tím, že potraviny, a to si přiznejme, nejsou tak kvalitní, nevím. Nebyl sice takový výběr, ale byly určitě kvalitnější.

              Líbí se 1 osoba

            • Kamil napsal:

              Nemyslím, že bylo méně stresu, asi jak kde a jak kdy (prověrky v 1969 a následující normalizace, včetně tuposti moci bylo období dost stresující), ale je potřeba přiznat, že stres nebyl přímo likvidační. Základní potřeby pro život – práce i bydlení (třeba s potížemi –
              družstevní byty, atp.) byly přístupné prakticky všem včetně dostupnosti zdravotní péče 24 hodin denně, a rozsah dopravní obslužnosti MHD, vlaky i autobusy ve srovnání s dneškem téměř neuvěřitelný. Mnohé se od té doby zlepšilo, ale bohužel mnohé se také zhoršilo. Takže stresy mají dnes jiný charakter, jejich převládající příčina bude asi všeobecná honba za penězi, umožňujícími zajištění lepšího bydlení, pohodlnější dopravy reprezentačním Lexusem, mladší reprezentativní milenku, a podlézání šéfovi …

              Líbí se 1 osoba

    • Slim napsal:

      Vaše mapka, Navajo je dobrá pomůcka. Bude v tom víc věcí, ale asi ta první je zlepšování medicíny. Pokud se nemýlím, je podle statistik OECD (které jsou v tomhle autoritativní) Francie první zemí světa v kvalitě zdravotní péče a Itálie třetí. Španělsko si nepamatuju. Tou „kvalitou“ se myslí nejen úroveň samotná, ale taky dostupnost, včetně té finanční.
      My jsme někde, tuším, kolem 35.místa, blízko nás jsou USA (dostupnost). Ta statistika se dá snadno najít, jsem na to ale líný.
      Takové třeba docela zámožné Finsko si umím vysvětlit taky: málo světla na vysokém severu, deprese, tvrdý chlast, vysoká sebevražednost (btw. taky v Maďarsku, jak jsou na tom třetí „Ugrofinové“, Estonci, to nevím.) Zajímavý je Island.
      Pak se taky – v ČR- zlepšilo životní prostředí, aspoň někde. Pamatuju se, jak na tom bývali příbuzní v Klášterci n. O. přes zimu. Jak vidíte věk dožití roste, taky u nás. Takže jenom v chlebu to nebude, že? I když styl života jistě hraje roli.

      Líbí se 1 osoba

  3. vittta napsal:

    Babišovci pro potrestání Maďarska!
    http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Dalsi-blbost-Dojde-ke-zdrazeni-a-nejvice-na-to-doplati-duchodci-a-chudi-Politici-krouti-hlavou-nad-napadem-Bohuslava-Sobotky-A-Babis-nam-rekl-488183
    Měl by si dát Babiš majzla, protože milovníka negrů tady nebude mít nikdo rád- i kdyby se u toho hádal s jiným milovníkem negrů!

    To se mi líbí

        • Kamil napsal:

          A myslí to upřímně?
          To mu vůbec nedochází jakou blbost říká? Co bude dělat, až po něm budou občané chtít, aby splnil sliby Okamury a zavedl přímou demokracie s obecným referendem? nebo Fialové sliby ODS o zvýšení mezd a snížení daní, či sliby ČSSD o nápravě církevních restitucich, atd., mám pokračovat?
          Vidím, že chtiví moci jsou schopni říci před volbami prakticky cokoliv …

          Líbí se 1 osoba

          • blbíš napsal:

            na mě dělá dojem, že nebude moc chytrej, protože při tý slabotě okolo by mohl skoro úplně mlčet a měl by svý jistý, tj. těch cca 8%, ale takhle?

            To se mi líbí

            • Kamil napsal:

              Souhlasím, kdyby jen napsal nějakou úplnou blbost typu třeba
              „… Realisté jsou s vámi a pro vás… “
              mohli mít i těch 10%, možná?!

              To se mi líbí

              • blbíš napsal:

                Vy jste hroznej, příteli, tak já připustím max. do 8% a Vy hned 10%!!! Neděláte bokem pro nějaký lidi vod průzkumů veřejnýho mínění, už to slůvko „možná“ leccos napovídá?

                To se mi líbí

              • blbíš napsal:

                a pozor, máme tu mezi sebou jednoho, kdo nám tají, co my nevíme!!!

                To se mi líbí

              • Kamil napsal:

                Ty +2% by možná získal za to heslo, místo mlčení.
                Nedělám pro průzkumy, ale mám firmy HaF (Hesla a fráze), která rychle a levně dodá potřebné neškodné a lid upoutávající formulace vhodné pro jakoukoliv příležitost.

                To se mi líbí

          • vonrammstein napsal:

            V politice to skoro nikdo skoro nikdy nemyslí upřimně. Ale dám Vám jednu radu: Nikdy nepodceňujte Robejšek. Nemyslím si, že by se dostal tak daleko, aby byl někým někam do něčeho zvolen. Ale jeho intelekt je tak pronikavý, že varuju před možností brát jeho názory na lehkou váhu. Nevím, proč udělal tu chybu, že se pokusil vstoupit do praktické politiky. Nejspíš ho někdo přemluvil. Nemá šanci. Už proto, že je to slušnej a poctivej člověk s ohromným přehledem. Ale jeho názory a analýzy zatraceně stojí za pozornost.

            To se mi líbí

            • Kamil napsal:

              Je možné, že jeho intelekt je „pronikavý“, ale jako mentor realistů je s tím heslem zcela mimo jakoukoliv realitu. A s tím svým plagiátorstvím si moc úcty také nevysloužil. Ani jako latentní vítač mne nepřesvědčil, atd. Srovnám-li jej však s Bohušem, pak má navrch.

              To se mi líbí

              • vonrammstein napsal:

                Obávám se, že v rámci kampaně lehce vnějškově rezignuje na své vnitřní přesvědčení, což je odporné. Ale stojím si za tím, že jsem od něj nikdy nečetl nic, s čím bych nesouhlasil. Volit ho ovšem nikam nebudu. Právě kvůli té vstřícné vyměklosti.

                To se mi líbí

              • Kamil napsal:

                Také jsem od něj četl některé práce, ale to bylo dříve, tak dva či tři roky zpátky. Rozhodně byly podnětné a promyšlené. Když jsem se začal zajímat blížeji, objevily se věci, které nebyly moc hezké, a vstup do politiky tomu nasadil korunu (měl zůstat jen tím mentorem v pozadí …)

                To se mi líbí

              • blbíš napsal:

                právě proto, vone, že:
                jeho intelekt je tak pronikavý“, sem napsal, co sem napsal. Nemá smyslu se dál dohadovat, jistý je, že je podstatnej rozdíl naivně rozjímat u kafe, nebo se na plný pecky montovat do politiky … časem se to vyvrbí a pak můžeme hodit řeč. Ale výraznej souhlas s Kamilem, sliby ostatních my splníme je pořádná chujovina, bez jakýhokoli sebemenšího náznaku intelektu, tím více pronikavýho!

                To se mi líbí

              • blbíš napsal:

                jistá podobnost s Babišem tu je, von ten Babiš to rve přes prachy a svůj mocenskej chtíč, kdežto Robejškovi zatím nedošlo, že to může rvát podobným vítězným způsobem = přes selskej rozum, na ten Češi docela slyšej, proto těch mých 8% jistejch (pozn. pro Kamila, zas Čechům tak nefandím, abych dobrovolně napsal 10% 🙂 )

                To se mi líbí

              • Kamil napsal:

                No, s celostátní průběžnou podporou mou firmou HaF by mohli mít klidně i 11%, jen si musí věřit.

                To se mi líbí

              • Kamil napsal:

                A odhaduji, že bychom to tak asi do padesáti melounů zvládli.

                To se mi líbí

              • blbíš napsal:

                ze začátku bych na tu firmu H a F moc nevsadil, ale s těma 50-ti melunama jste mě přesvědčil, že to nemusí bejt zas tak špatná firma!

                To se mi líbí

              • Kamil napsal:

                HaF je skvělá firma, všechno dobře promyšlený, marketing světové úrovně, chybí jen maličkost: zákazníci a finance.
                Asi z ní udělám neziskovku, a rozjedu to znovu: za peníze z daní pracujících budu dávat bezplatné rady pracujícím jak mají pracovat, aby bylo dost finančních prostředků na moje hesla i fráze, které pracujícím pomohou lépe žít.

                To se mi líbí

            • vonrammstein napsal:

              Jak si přeješ, blbíšu.

              To se mi líbí

            • Cech napsal:

              Nevím zdali se mi podaří objasnit proč byl donucen Geschäftsführender Direktor v této těžké době založit pravicovou stranu, dejme tomu realisté a pokusit se došplhat se do sněmovny.
              Pokud se podíváte na jeho staré příspěvky na A.cz tak Vám bude zřejmé, proč tento doslova fanda Christian Democratic Union of Germany tak pohrdá vším co je České.
              Protože z člověka který ty podřadné Čechy přehlížel jak babišovy lány, je najednou mentor, který Čechům za sesli ve ve sněmovně slíbí mnohem, mnohem víc než ostatní.
              Když byl ale nakonec jako podřadný Čech odejit z Internationales Institut für Politik und Wirtschaft, Haus Rissen tak se musel živit jako poradce a během své poraďěnkovské kariéry se právě sebepropagoval na A.cz.
              Proto oni realisté mají jako prvního sponzora Transparency International a dále je to Penta, Radim Passer a další.
              V jednom s Vámi souhlasím a to je nepodceňovat někoho koho komise Německé asociace politických věd odsoudila z plagiátorství, když opisoval z cizího článku, aniž tento pramen uvedl.
              Prostě ať žije a vzkvétá neposkvrněný pan Do_ctor Petr Robejšek 1/2 MPA a navíc i držitel nepřípustného přečinu proti akademickým pravidlům.

              To se mi líbí

              • strejda napsal:

                máte přehled. +1

                To se mi líbí

              • Ahele napsal:

                Máte můj souhlas. A to je jen to co se všeobecně ví. Jen bych snad doplnila Římský klub, Rotary club, CEVRO a ví bůh co všechno ještě. U toho všeho také byl.
                Co se týká plagiátorství – případ z roku 2003 nebyl jediný. Už pár let před tím měl nabídnout jeden článek dvěma různým odborným periodikům, podruhé jen v mírně upravené verzi, a vydávat jej za originál.
                Což se pochopitelně dotčeným nelíbilo a zakázali mu na své stránky přístup.
                Jo pan doktor je zřejmě toho názoru, že byznys je byznys.

                To se mi líbí

        • Slim napsal:

          Pěkný slogan! 🙂 Připomíná to Haška. V r. 1911 kandidoval na Královských Vinohradech pod heslem Co vám slíbí protikandidáti, mohu vám slíbit taky!

          To se mi líbí

        • jaa napsal:

          Kdo to je?

          To se mi líbí

      • vittta napsal:

        Sakra no jo, já dal blbý odkaz, tenhle je ten správný.
        Dík za pohotový doplněk!

        To se mi líbí

      • blue.sun napsal:

        Ať už konečně ta Evropa Uhnije…

        To se mi líbí

    • jaa napsal:

      Obávám se, že Babiš byl stejně naivní jako komunisti v 48, taky brali počet a nezajímali se o minulost. Ono stačí se kouknout na jejichcurri…… Většinou jsou tolidé už tam dávno usádlení – za Švarcíka a pod. Je jasné že se tam chtějí udržet a nevracet se sem. Česko jim už dávno nic neříkáNavíc ta diplomatická squadra … všichni… takže je nemohl a asi nemůže nijak ovlivnit. proto si Telička dovolil na něj vyšlápnout.
      Co mne překvapilo… no překvapilo.. Keller. Pazgřivec – zase se bude dušovat.. je to křivák jako včichni sosani u lizu.

      To se mi líbí

    • blbíš napsal:

      naopak, mají pravdu!!!
      jen si to představte – toho Sorose přestěhovat do Prahy, jak se ti deprivanti už nechali v předstihu slyšet a ještě, že jako si Soros za svý suchý z nosu vopraví pro ty svý budoucí humanitární bombarďáky = studenty cosi zchátralýho, jakože dvě mouchy jedno ranou. Zlatý voko, i Klaus mu ty jeho choutky u nás, blahý paměti, zatrhl.

      To se mi líbí

  4. blbíš napsal:

    vůbec ničím, tedy až na ten pro mě památnej 8.květen, ale každej sme nějakej…

    Tady se vede diskuse o chytrosti Robejška a jeho:
    sliby ostatních my splníme

    nic víc bych v tom neviděl

    To se mi líbí

    • vonrammstein napsal:

      Já v tom taky nic víc nevidím. Dělám v turnusech, ani nevím, že a kdy jsou nějaký svátky. Mě zajímají akorát data, který se týkaj mojí rodiny. Jestli jsem se Tě nějak dotkul ausgerechnet vosmýho května, tak sorry. Příště to bude třeba 16. červen, já to fakt nevnímám.

      To se mi líbí

  5. blbíš napsal:

    No právě, jako toho 15.3.2017.
    P.S.
    …mimochodem, poeta se vyznačuje, kromě jinýho, velice vyvinutým a citlivým vnímáním!!

    To se mi líbí

    • vonrammstein napsal:

      Když já vůbec nevím, vo čom mluvíš. Konkrétnějc by to nešlo? Fakt nemám čas si dohledávat nějaký tajenky.

      To se mi líbí

      • blbíš napsal:

        … to je pak s Tebou velice těžké, spíše pak politováníhodné, ale věřím (spíš už jenom doufám), že si poradíš. Začínám však být z Tebe mírně nesvůj, to Ti tedy řeknu, lépe řečeno mám problém s Tvým chápáním Tvé kategorie slušnosti, když pouhé konstatování = voči vonovy a absence koulí ,
        chápeš jako útok na Tebe a neslušné oslovení, když můžeš napsat:
        Mluvím slušně s lidma, co mluvěj slušně se mnou
        …no pak k té Tvé vztahovačnosti opravdu nemám co dodat a bude pro všechny tady jen dobré, když vzájemně na sebe nebudeme reagovat. Život už je takový, že jsme někdy nuceni stolovat s lidmi, kteří nám nesednou.

        To se mi líbí

        • vonrammstein napsal:

          Vztahovačnosti, jo? Fakt Ti přestávám rozumět a jdu spát. Mám ještě cosi, co bych Ti k tomu chtěl napsat, ale to je delší a dneska už ne.

          To se mi líbí

          • blbíš napsal:

            Jestliže někdo posíláš do prdele, tak bys k tomu měl mít minimálně nějaký důvod. Když si pouhé (ještě jednou to pro jistotu zvýrazním) konstatování, do kterého jsem (já vůl) zakomponoval (slibuju, že vícekrát se to nestane) např. „voči vonovy a něčí koule…důchod Klause … podpis LS“ vztáhneš na sebe a dokážeš to vyhodnotit, že s Tebou (vlastně slušnýma lidma) mluvím neslušně, pak Ti holt musím prozradit, že jsi vztahovačný (tedy, pokud to pro Tebe nebude zase nějaká neslušnost). Nevím, jak to ještě polopatičtěji napsat.

            Druhá možnost může být, že běžně někoho posíláš do prdele, aniž si to uvědomuješ, pak je ale všechno marné.

            To se mi líbí

            • vonrammstein napsal:

              „a vono jako něco znamená, že v očích vona někdo klesl a neměl koule??“
              Dá se to snad vyložit jinak, než že můj názor nic neznamená?
              Za tohle jsem Tě poslal do prdele. Protože tohle je osobní útok. A proto je moje odpověď adekvátní.

              To se mi líbí

              • blbíš napsal:

                Ano, konečně, ale trvalo Ti to!
                To si piš, že v případě Tebou dost nelogicky nahozeného Lisabonu byl a nadále je Tvůj (a nejen Tvůj) názor Klausova podpisu LS zcela irelevantní, tím pádem i to, zda Klaus měl či neměl koule a jak se to odrazilo v Tvých očích, protože moje konstatování dvě věci: Klaus & Lisabon a následující dodatky snad každého jiného nenechaly doufám na pochybách, že na Camerona hrdinně vyčkávající přizdisráč Klaus nebude tak naivní (= hloupý), aby proti sobě rozehrál štvanici jen proto, aby se někomu zalíbil a jejíž konec by měl jednoznačný výsledek, a sice ten, že by si současného klidného důchodu prostě neužíval. A teď přemýšlej, jakou asi tak mohl hrát von v tomto mým pouhým konstatování nějakou roli kromě toho, že si to vykládá jinak = tedy po svém. Naopak mě Tvoje vykládání po svém nepřipadá jen vztahovačný, ale naprosto ujetý a hloupý. Tím bych tuhle nechutnou věc zakončil, neb nemám již na další a další dovysvětlování energii ani chuť a také ctím zde ostatní, kterým je z nás dvou jistě blivno.

                To se mi líbí

              • vonrammstein napsal:

                Nepochopils. O. K., už to stačilo.

                To se mi líbí

            • jaa napsal:

              ále blbíši – ignorovat bych řekla. Buď vstával hore riťů, nebo se nesmí doma hádat. Kašlete ne to… nestojí to za rozčilování. Von musí semtam na někoho vystartovat.. jinej už nebude. Holt jako Sobotka…

              To se mi líbí

    • vonrammstein napsal:

      Se vyznačuje podle koho?

      To se mi líbí

  6. jmeno jasne napsal:

    hele AFB,toto so starou krabicou prehynas az barz,kazdy je nejaky,zacina mi pripadat,ze zacinas byt superman,naisto vies,ze superman to len bullshit z hollywood,jasne a zretelne sa starej krabici ospravedlni tu verejne a kajaj sa,tak ucil king of kings,bo ja nevidim ,ze by blbis nejak zatal,ze je poslany do prdele,dodrzuj zakon a reguly,bo svet patri kazdemu,bo kurva stara krabica zasluhuje uctu,bo ruda zare uznava staru krabicu na max,tak delej a staci,ze budes man,potom to bude super,bo kurva nemam to rad,take tahy,pred nepriatelom sa neustupuje ani krok,jedine bocny krok,aby zakerne z boka zajebat,ale stara krabica to nas clovek,co obohahucuje toto dristanie tu,budem cakat a nech ti to dlho netrva…

    To se mi líbí

    • vonrammstein napsal:

      Viz moje odpověď blbíšovi hned tady nad náma.

      To se mi líbí

      • jmeno jasne napsal:

        nemas koule ,aby si sa povzniesol,nad totalne banalnou vecou,bo vyzsi princip,,ja neviem jak ty dumas,podla mna chujovo,moja zlata mati velmi stara krabica,neviem ci ju este uvdim,ma niekedy vkurvy do zerava,ale vyzsi pricip a roky nalietane mi davaju befel,maj koule ludku,ja beriem tak a kurva to som prebohova…….

        To se mi líbí

        • blbíš napsal:

          „lehká“ rada, čobole!
          Kopni ihned do vrtule a přitul se k Tvý zalatej mati … věř, že Ti radí člověk, co to zažil na vlastní kůži. Život je sviňa, dvakrát stejnou šanci nikdy nedává, bohužel !!!

          To se mi líbí

      • vonrammstein napsal:

        Prostě startuju na urážky. Od kohokoliv. A přijde mi to dokonale normální.

        To se mi líbí

        • Bavor V. napsal:

          Jenže tady nikde nezaznělo nic urážlivého. Pouhé konstatování faktu, že ať si my myslíme, co chceme, je to to jediné, co můžeme dělat (jen jinými slovy, ale se stejným významem). A to je, bohužel, fakt. Takže bych doporučoval trochu více klidu a rozvahy.

          To se mi líbí

  7. Laco G. Mlynář napsal:

    Dovolím si malou poznámku k předmětu tohoto blogového článku. Důvodů růstu průměrného dožití je řada, jeden jsem v diskusi nezaznamenal. Tím je skutečnost poklesu počtu dětí v celkové množině obyvatel po převratu. Proč jich bylo najednou méně je celkem známé. Samozřejmě jsou tu další a další důvody, z nich velmi důležitým i technologická úroveň zdravotnictví, která se mění bez ohledu na režimy, více méně.
    Jinak doporučuji můj univerzální zdroj info i o zde probírané problematice na countryeconomy.com.
    Zde probíranému ukazateli se v těchto tabulkách říká life expectancy a pokud si zadáte porovnání vždy dvou států mezi sebou v pravé horní části home page, je tento ukazatel mezi mnohými skoro až dole v řadě. Zkuste si porovnat třeba Czech Republic a Cuba. Life expectancy vychází 78,7 let proti 79,55 za rok 2015. Takže máme co dohánět na ostrov Svobody zmítaný nespokojeností bouřících se obyvatel.
    A jak jsou na tom sousední státy Kuby, řízené podle zdravých zásad reálného kapitalismu?
    Tak Haity 63,07, Dominikánská republika 73,68 za Portoriko jsem výsledky vůbec nenašel. Jó a ještě sousedé USA 78,74 a Mexico 76,92. Tož tak.

    To se mi líbí

    • NavajaMM napsal:

      Malá technická poznámka. Keď sa rodí menej detí, ovplyvňuje to priemerný vek smerom k vyšším hodnotám, ale toto nie je „life expectancy“. Tá závisí iba od veku, v ktorom človek zomrel. Ledaže by ste to mysleli tak, že čím viac detí, tým väčšie riziko, že náhodne zomrú v mladom veku (proste sa nestíha dávať pozor na 7 – 8 detí). Nuž, aj na tom niečo môže byť.

      To se mi líbí

      • Bavor V. napsal:

        Faktem je, že v dobách, kdy se rodily děti jak u koček, byl průměrný věk dožití opravdu velice nízký. Na tom asi také něco bude.

        Líbí se 1 osoba

      • Laco G. Mlynář napsal:

        Čím víc malých dětí, tím větší pravděpodobnost, že větší část z nich zemře v mladém věku a tím výrazně „pokazí“ statistiku průměrného dožití. Když malé děti nejsou, není co kazit. Velmi stručně řečeno, ale jsou na to vzorečky viz. Wiki.

        Líbí se 1 osoba

        • NavajaMM napsal:

          Áno, to znie logicky.

          To se mi líbí

        • jaa napsal:

          No Laco, já jen tak dumala, když jsem vandrovala po matrikách – jestli – u lidu obecného o dostupnosti malé / žíádné péči o malé děti a vůbec nepéči o rodičky – obecně- jich proto neměli tolik, aby alespoň některé přežily a postaraly se o rodiče ve stáří. Třeba jeden z mých strejdů – 11 dětí a přežilo 7 A to byl starosta a poměrně uznávaný… Mimo města – jen babky kořenářky a neškolené porodní báby. Doktor daleko a kdo ví jak drahý,
          Nemůžeme brát v potaz či měřítko městské obyvatelstvo. Těch omimo něj bylo podstatně víc.

          To se mi líbí

  8. blue.sun napsal:

    Pane Bavore, kvalita potravin na věk dožití nemá zdaleka takový vliv, jak se snažíte tvrdit.
    Porovnáme-li třicet let od „převratu“, nebo dob před ním, pak musíme vzít v úvahu zlepšení možností medicíny, lepší dostupnost péče, která dříve byla experimentální nebo neexistující. Musíme vzít v úvahu výrazný pokles smrtelných nehod a úrazů u dětí, při práci i při rekreaci.
    A pak se dostaneme k dnešním číslům, na které skladba potravin nemá vliv. Na co ale vliv má, je rostoucí množství alergií, rakoviny všech druhů, obezity, cévních a srdečních chorob…

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Ale já netvrdím, že kvalita potravin má velký vliv. Naopak chci ukázat, že to s tou kvalitou není tak horké, jak se nám snaží mnozí namluvit.

      To se mi líbí

    • Rosťa napsal:

      Lepší dostupnost péče? I vy humoristo.

      To se mi líbí

    • jmeno jasne napsal:

      strava ma naisto dost velky vplyv na zdravie,teraz nedavno som sa dozvedel,ze amish z pensylvania,ani jeden nema rokovinu,ta uzavreta komunita,co si vsetko sama namaka,bez traktora a elektriny , nema rakovinu,fajcil som ich tabak docista nieco ine jak ten od marlboro z fabriky a zral maslo a maso,docista ina chut,su to biely ludia,co tu prisli pred storociami z europy,bo boli prenasledovany za svoju vieru,dalsia vec cigani nikdy nemali rakovinu pred 30 rokmi naisto,teraz sa uz vyskytuju pripady,ze aj oni dostanu,u ciernych v afrike,je rakovina raritas,v najbiednejsich krajoch.
      sikmooky z pod kvitnucej visne maju najmenej kardiovaskularnych chorob,su to jedny z najvacsich pojebov sveta,ich strava vacsinou pochadza z toho,co zije vo vode,ja zral odpadky z kosa,zil v brude,fajcil vyhradne,co som nasiel na chodniku,ci v popolniku,nemal som nijake zazizavacie potiaze,ci nejake problemy hocijakeho zdravotneho razu,ale alkohol som pil pravidelne,toto asi pomahalo,bo sanku som mal zlomenu mesiac a uz som mal pomaly dieru v lici a smrdelo to jak zdochlina taka mesiac stara a doktorik povedal,ze kuka jak tela,ze som neumrel od otravy a ja bez prestania pod vplyvom bol toto naisto ma ratovalo,hoci teraz roky da sa povedat dve dekady nepijem,cujem ,ze sa rozsypujem pomaly a isto,bo predsa roky,hlbkovy rozbor buranskeho kuku z mojho laboratoria zvaneho zivot.

      To se mi líbí

  9. Kamil napsal:

    Koukám zase po chvíli co se tady děje, a podle intenzity diskuse a četnosti příspěvků jsme tady samí odborníci na sajrajt. Hned se cítím lépe, jako za starých časů … Nazdar!

    To se mi líbí

    • blbíš napsal:

      * * *

      To se mi líbí

    • Kamil napsal:

      Aby nedošlo k nedorozumění: ráno u doktora – samej sajrajt, potom nákup v obchodě – zase sajrajt, po cestě domů v hospodě na jídlo – opět sajrajt, a nakonec doma a tady na návštěvě u pana Bavora – a tam všichni probírají sajrajt, tak se nedivte, že jsem spokojenej – nic nového, vše jak má být. Howgh.

      To se mi líbí

      • Kamil napsal:

        A to nejdůležitější jsem zapomněl: po celou dobu jsme dýchal samej sajrajt (dle dopoledního hlášení hmi).

        To se mi líbí

        • blbíš napsal:

          hele, Kamile a nevšiml ste si mezi těma sajrajtama při tom Vašem dejchání těch sajrajtů, že v čekárně u toho doktora mezi těma sajrajtama (takhle pod věšákem na klobouky) seděl jeden takovej starej sajrajt, co se mu udělalo šoufl ze sajrajtů z nedaleký restaurace, který si klidně mohl koupit levněji v prodejně na sajrajty? …Tak to jsem asi byl já … škoda, mohli jsme si alespoň popovídat o sajrajtech a zkrátit tak dobu čekání na toho doktora, co lidem hledá v tělech různý sajrajty.

          To se mi líbí

          • Kamil napsal:

            Ha, tak to jste byl Vy? Jak jsem po té štamprli slivovice proti třesu omylem sklouznul pod stůl a tam se mi někdo představoval? Tak dodatečně: těší mne, že jsem Vás poznal. Dáte si i do druhé nohy?

            To se mi líbí

  10. oh napsal:

    Sajrajtem mimo téma jsem začal, tak přidám ještě jednu odbočku mimo téma:
    Stejně jako loni. Klíčové utkání (pro českou reprezentaci) hokejového šampionátu a opět se na webu iVysílání hokejisté jakoby přestali hýbat a stav 0:0 se držel déle než v reálu. Sociální sítě se opět zaplnily narážkami na slavnou cimrmanovskou o otevřené hospodě..
    A stejně jako loni, prý za to může DDoS útok – alespoň podle společného prohlášení ČT a provozovatele i-vysílání Ouvej tů tů.

    To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.