Rodáci (4) – Vojtech Majláth


Pochybujem, že čitatelia tohto seriálu budú Vojtecha Majlátha poznať, no tým, čo radi navštevujú Vysoké Tatry, môže byť toto meno povedomé. Pri vychádzke k Popradskému plesu si mohli posedieť na terase pri Majláthovej chate. Bola to svojho času jedna z prvých chát v Tatrách, liptovský podžupan Majláth ju dal postaviť v roku 1890, na podporu práve sa rozvíjajúcej turistiky v Tatrách, a v tom čase vyzerala tak ako na pohľadnici nižšie. Dnes je vpravo od Majláthovej chaty aj horský hotel kpt. Morávku.

Postavenie chaty bol pomerne pokrokový počin. Svedčí o tom aj jej história, keď v začiatkoch niekoľkokrát vyhorela a znovu ju obnovili, až ju po Majláthovej smrti dal oficiálne zbúrať vlastník lesa, knieža Hohenlohe, lebo mu turisti plašili kamzíky a sťažovali poľovačku.

Postavenie horskej chaty je zaujímavosť, ale Vojtecha Majlátha som do seriálu zaradil nie kvôli tomu. Naopak, zdôraznil som to hneď na začiatku, aby ste si odteraz vždy pri Popradskom plese spomenuli na tohto vynikajúceho rodáka z Liptovskej Ondrašovej.

Vojtech Majláth sa narodil v roku 1831 v zámožnej zemianskej rodine. Vďaka tomu mal otvorené dvere k vzdelaniu aj k možnostiam štátnej služby. Zaujímalo ho zememeračstvo, no v tejto profesii mu bránila očná vada a štúdiá musel zanechať. Do toho ešte prišli búrlivé meruôsme roky. Majláthov otec sa pridal k revolúcii a aj mladý Vojtech slúžil v honvédskom pluku v Budapešti. Po porážke sa Majláth so svojim plukom dostal až do Sedmohradska, kde ho rozpustili a Majláth sa niekoľko rokov musel skrývať. Doslova sa pretĺkal, ako sa dalo.

Majláthov život sa zmenil koncom 50. rokov 19. storočia, keď zomrel jeho starý otec z matkinej strany, Imrich Pongrác. Vojtech Majláth zdedil jeho rozsiahly majetok a vrátil sa na Liptov starať sa o majetok a sedliačiť. Doslova prelomom však bol rok 1861. V rámci starostlivosti o zbierky starého otca sa Majláth začal zaujímať o numizmatiku a starožitnosti. Vzdelával sa ako samouk a systematicky získaval erudíciu. Postupne mu začali sedliaci nosiť predmety, ktoré nachádzali na poliach, potom aj sám organizoval vykopávky na náleziskách a v priebehu 10 rokov sa z neho stal jeden z najuznávanejších odborníkov na archeológiu vo vtedajšom Uhorsku.

Archeológia v Liptove bola doslova poľom neoraným. V okolí Ľupče sa síce začiatkom 19. storočia náhodne našlo niekoľko bronzových mečov, ktoré sa natoľko odlišovali od všetkých známych nálezov, že sa o podobných mečoch dodnes hovorí ako o mečoch liptovského typu. Ale to bolo všetko. Na archeologickej mape Uhorska bol Liptov veľkým bielym miestom. Oficiálna história hovorila o Liptove pred príchodom Maďarov ako veľkom neobývanom pralese. V priebehu jedného desaťročia túto tézu nadšený samouk roztrhal na prach.

Majláth systematicky navštevoval miesta, o ktorých získal indície ako o sľubných náleziskách. Preskúmal ich, popísal a na mnohých miestach aj sám uskutočnil prieskumné vykopávky s nálezmi. Prehľad o náleziskách spracoval do mapky s popisom, ktorá obsahuje 49 položiek (nižšie). Niektoré z nich ešte čakajú na podrobnejší moderný archeologický prieskum.

Svoje poznatky Majláth publikoval v odborných časopisoch maďarských a nemeckých, napríklad Archaelogiai Értesitő. Postupne stúpala Majláthova odborná prestíž a v roku 1870 sa stal oficiálnym spolupracovníkom Uhorskej akadémie vied. V roku 1879 ho vymenovali za hlavného kustóda knižnice Maďarského národného múzea. Svoj život, až do smrti v roku 1900, potom prežil prevažne v Budapešti.

Majláthove objavy posunuli hranicu známeho osídlenia Liptova hlboko cez dobu železnú a bronzovú až do neolitu, napríklad nálezmi lebiek v Liskovskej jaskyni. Akékoľvek narážky na náhodné alebo dočasné osídlenie rozptýlil v roku 1871 objavom stôp po dielňach na odlievanie kovov. V Lúčkach sa našiel grafitový téglik a pri obci Čemice zvyšky pece na odlievanie bronzu, aj s troskou.

*

O Vojtechovi Majláthovi by som sa možno ani nedozvedel, keby mladý archeológ Martin Furman nevydal prehľadovú monografiu Opevnenia na Liptove, v ktorej Majláthovi venoval čestnú kapitolu. Inak ani v Majláthovej rodnej Ondrašovej nespomínajú na Majlátha s úctou, lebo „písal historické články, najmä do maďarského časopisu Turul, v tendenciách maďarských, často aj lživých“ (citát je z histórie pozemkového spoločenstva komposesorátu v Ondrašovej a naráža na Majláthovu literárnu tvorbu z mladosti, dávno predtým, než sa začal venovať archeológii). Domáci mu tiež nemôžu zabudnúť, že svoju bohatú zbierku nálezov odviezol so sebou do Budapešti… a dnes leží nezvestná niekde v prachu muzeálneho depozitu.

Málokto je doma prorokom. Majláthovu prácu ocenili aspoň predstavitelia Liptovskej župy a zakúpili z pozostalosti od dedičov Majláthove rukopisy, z ktorých pochádza aj vyššie zobrazená mapka. Pri tejto príležitosti znalec Mikuláš Kubínyi v posudku napísal: „…nebohý Béla Majláth svoje najlepšie roky obetoval službe župe, minulosť župy neúnavne a s láskou skúmal skoro až do svojej smrti. Vo svojich štúdiách založil nespočetné množstvo základných kameňov histórie župy, pričom počas svojho života okrem morálneho uznania sa mu finančného uznania nikdy nedostalo, ktoré by bolo primeranou odmenou za jeho námahu“.

Zdroje:

Martin Furman: Opevnenia na Liptove, vydal Martin Furman v Žiline, 2016

http://opevnenia.df-s.sk/

http://www.nostalgicketatry.sk/historia/popradskepleso.html

http://psko.szm.com/historia.html

Příspěvek byl publikován v rubrice Navaja se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

32 reakcí na Rodáci (4) – Vojtech Majláth

  1. Hudec napsal:

    Vypadá jak Emil Škoda

    Click to access skoda.pdf

    To se mi líbí

  2. Slim napsal:

    OT, Navajo s prominutím. 😦

    Rýsuje se (zatím jenom to) staronová generace vůdců EU. Merkelová v Severním Porýní pokračuje ve vítězném tažení (podrobnou analýzu vizte dnes na Kose) a Makro k ní jede na návštěvu. Oba čeká ještě důležitý krok doma. Endžílu v září a Makra už asi za měsíc.

    Ale, pokud se zadaří, do popředí agendy vystoupí jiné věci. Samozřejmě Brexit, ale tam rozpor v tandemu M-M nebude. Ale pak hlavně otázka reforem EU.
    Právem dnes píše starý a velmi oddaný přívrženec evropské myšlénky ( 😀 ), jistý Václav Klaus Velmi se obávám Macronova elánu..
    Má recht starý chřestýš, totiž ze svého hlediska. Ale nemusí zoufat, jeho hlavním spojencem zůstává německý Kalousek, vulgo Wolfík Schäuble. A ten určitě nezklame.

    EU, přesněji EA stojí před zásadním problémem, kterým je vadná konstrukce €.
    Jsou jen dvě možnosti, jak to jako laik chápu. Buď doplnit (spíš začít doplňovat) společnou monetární politiku také politikou fiskální; což bude časem znamenat onen Němci totálně zavrhovaný €urobond (tj. společný dluhopis eurozóny)
    NEBO
    (dočasně) pozastavit euro a vrátit se k národním měnám. Tahle možnost je pro Němce ovšem taky nepřijatelná. A jedině tím, zdá se mi, je může Makro trochu přitlačit ke zdi.
    Pravda je totiž taková, že Německo je skoro jediný, komu teď euro prospívá. Jih a Itálie ho má spíš jako španělskou botu.

    Výsledek se dá odhadnout. Makro buď neprorazí, nebo dojde k nějakému upatlanému „optickému“ kompromisu. I tak má ale Macron má všechny důvody spěchat.

    To se mi líbí

    • Kamil napsal:

      jj, a po hedvábné stezce běží vedoucí kolotoče přemýšlejíce zda se má(me) radovat nebo oběsit …, opravdu to mají šikovně vymyšlené. Každý hned může vidět, že za to může:
      Babiš/Sobotka/Zeman/Klaus/Havel/Karel IV/Atakdále/X…/Y…/Z…/atd./atp./…
      (nehodící se škrtněte)

      To se mi líbí

      • blbíš napsal:

        … tak když jinak nedáte, příteli, já bych si tedy dovolil s Vaším dovolením škrtnout to „Z“, protože to ve mě evokuje KONECE. Momentálně se mi KONCE opravdu nehodí, neboť moje stále ještě žena mi slíbila, že mě vezme vodpoledne na vycházku do lesa a až se z procházky vrátíme, tak upeče něco sladkýho na mojí cukrovku!

        To se mi líbí

        • Kamil napsal:

          Když se kouknete do diskuse pod pana VK, a uvidíte tam ty mapy, ukazující co prý a jak se stane, a Rusko tam sotva najdete …, chuť na sladký Vás jistojistě rychle přejde.
          Babička mého dlouholetého přítele v takových případech podávala svoji standardní medicínu – slivovici, ale s kořenem puškvorce; spolehlivá a překvapivě dobrá …

          To se mi líbí

          • blbíš napsal:

            a proč myslíte, příteli, že jsem si uhnal cukrovku???… no přece proto, že ti deprivanti (a co jich za můj život bylo) mi to chtěli vždycky jen vosolit, ale já si s úsměvem sladil a sladil a sladil a sladil a sladil a…a (nehodící se škrtněte)

            To se mi líbí

            • Kamil napsal:

              „… chtěli vždycky jen vosolit …“
              Vidíte příteli, deprivanti, průhlední, v literatuře dobře popsaní, v praxi dostatečně snadno k rozeznání, a přesto stále úspěšní. Umí to s námi, že?
              (oni totiž nemají čas plkat na netu, pořád a bez oddechu jsou aktivní a nepřetržitě konají (někteří ani do důchodu nejdou, aby náhodou něco neopomenuli zlepšit …), proto je za nimi to nepřehlédnutelné dílo; kam se podíváte, tam hned vidíte jejich stopu …)

              To se mi líbí

          • Kamil napsal:

            Oprava: v té léčivé slivovici byla zeměžluč!

            To se mi líbí

        • NavajaMM napsal:

          Máte pravdu, priateľu. Keď príde reč na pečenie, tak aj Z-ačiatok je v podstate KONIEC.

          To se mi líbí

      • brtnikvbrlohu napsal:

        Zase bílá vrána co má odlákat pozornost?

        To se mi líbí

        • LB napsal:

          Odvádění pozornosti??

          To máte silně zúženou střílnu. Je to naopak doplnění velmi důležitého upozornění ze včerejška, řekl bych. K vám se to zřejmě dostane až tehdy, až si přečtete titulek „Komise přitvrdila vůči zemím, které odmítají kvóty“

          Takže spíš přivádění k tomu důležitému, tak to vidím já.

          To se mi líbí

  3. blbíš napsal:

    POZOR Bavore!!!
    Někdo Vám do toho hrabe!!! Na tuty!!! Blbne mi to jen u Vás!!! Dokonce vyskakujou hlášky, že se nedaří identifikovat váš web. Text se cupuje, písmenka se vynechávaj a úhozy zpožďujou, některý klávesy dokonce vynechávaj s prodlevou.

    To se mi líbí

  4. brtnikvbrlohu napsal:

    Mi akorát otvírá solo obrázek i při kliku vedle něj, jinak ok.

    To se mi líbí

  5. Rosťa napsal:

    To je z těch levných, často podomácku pálených lihovin. Mozek vynechává, koordinace prstů je těžce řiditelná a oči jdou hned po tom. Prvně levé. To pravé do druhého dne. A nepomůže vám to vykládat, nepijte to, říct si nedáte. A tady vidíte ty konce. Jestli tedy ještě vidíte.

    To se mi líbí

  6. Slim napsal:

    Tak jakpak to teď vypadá u chaty? Zigzag výstup do sedla Ostrvy ještě místy se sněhem

    https://cz.webcams.travel/webcam/fullscreen/1468338429

    To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      Tam se myslím smí. Ale horní pasáže Vysokých Tatier jsou do 15.6.každoročně uzavřené.
      Jezdil jsem tam hned po tom datu a hlavně na severovýchodních svazích býval často ještě sníh dost mohutně. Nejkrásnější od Capieho plesa nad Mlynickou dolinou vzhůru do Bystré lávky/sedla. Někdy úplně pod sněhem a stoupalo se přímo vzhůru (žádné cikcak) hodně strmým svahem co tam je. A na sněhu ze střídání teplot namrzlá krusta, docela nebezpečné. Malý turistický cepínek Black Diamond (rolsroyce mezi cepínky) to jistil.
      Jo, vzpomínky starého zbrojnoše….
      Do Tater už nepojedu, bylo mi by smutno.

      To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      Jo a na téhle chatě měli vždycky dobré halušky. Nejlepší ovšem na Bilíkově chatě za Hrebienkem.

      To se mi líbí

      • Slim napsal:

        Ty myslíš chatu Šuhaj, že jo? Ta je na stopáži 20:00

        A koliba a to krásné ovzduší keď sa z túry vrátíš rovnou do koliby a dáš si džbánek tokaje je na 51:00. Ale já si spíš dával limbašský sylván. Ten mívali v Cengalce

        (Ostatně ta koliba tady, ta je myslím jinde, ne na Hrebienku)

        To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.