Nejhorší varianta aneb Černá hodinka


Zatímco jsem dokončoval přípravu tatarského bifteku, rozproudila se za mými zády u stolu debata. Moje Labuť vznesla ku svému téměř šestnáctiletému vnukovi Ondrášovi typický babičkovský dotaz: „A co holky, Ondrášku?“

Ondráš je otrlý a na podobné trochu ironické dotazy zvyklý: „Nic novýho, babi.“

Tématu se chytla jeho krásná matka Radka a sdělila nám, že onehdy se dotázal naopak Ondráš, zda by jí vadilo, kdyby si přivedl domů černošku. Nemyslel tím na návštěvu. Asi něco takového řešili při obdobě občanské nauky v multikulti hávu.

„Ta jsem mu řekla, že bych asi nebyla nadšená, ale pokud by s ní měl být šťastný, tak bych to skousla. Co bych nedala, to by byla Cikánka.“

Labuť přidala, že horší než Cikánka je jen Cikánka odbarvená na blond. Ale Radka si nedala vzít slovo a doplnila, že dalším Ondrášovým dotazem bylo, co by říkala, kdyby si přivedl domů kluka. To byl asi následek nějaké výuky proti homofobii, ovšem s přihlédnutím k tomu, že Ondráš má občas nanejvýš vražedný smysl pro humor, zcela neúměrný jeho věku, což byl právě tento případ.

„Tak to bych byla nadšená ještě míň, ale pokud bys s ním měl být šťastný, co by se dalo dělat…..“

„A mami, kdyby to byl černoch?“

„Ježíšikriste…. Kam na to chodíš?“. A bujaré veselí všech kolem stolu, i já se zakuckal, neb jsem právě testoval stav přípravy pokrmu.

„Hlavně aby to nebyl muslim,“ poprvé promluvil tatínek Ondřej, čím odhalil své xenofobní ledví a ateistický světový názor, vštípený mu za časů totality.

Labuť okořenila přípravu extrémně masitého oběda informací o tom, že Martin, což je o zoubek starší Ondráškův bratranec, je teď zamilovaný do Viki, která je nejen blondýna, ale ke všemu vegetariánka. To je s podivem, protože Martin je naprostý masožrout, ostatně jako my všichni. Vyslovila dále pochybnost, zda láska skutečně prochází žaludkem a blýskla se literární znalostí, že „láska je nejen silnější než všichni lordové a ladies či sonety vázané v semiši“, ale možná poráží i tatarák. Tuto tezi jsem, ač stále zády otočen, radikálně odmítl.

„Tak ta by u nás měla těžký život,“ glosovala vegetariánské téma Radka. „Ondráši, pokud to nebude nezbytně nutné, tak, prosím tě, vegetariánku radši ne.“

„Nejhorší variantou by teda byl na blond odbarvený Cikán, vegetarián a muslim,“ shrnul jsem výsledek krátké debaty.

Vzhledem k tomu, že výskyt takového jedince lze mít i bez exaktního průzkumu za nepochybně velmi řídký, nebezpečí této varianty u Ondráše nejspíš nehrozí.

Ze srdce nám spadl kámen a na stůl naopak dopadl tatarák a topinky, jejichž křupání dosavadní řeč přehlušilo. Pak nalévání vína a tak vůbec – téma hovoru se už ubíralo jiným, pro život méně významným směrem.

Příspěvek byl publikován v rubrice Krajanovy postřehy se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

43 reakcí na Nejhorší varianta aneb Černá hodinka

  1. lacogroessling napsal:

    Pane Hudec, děkuji za obveselení po návratu z rachoty.

    To se mi líbí

  2. kchodl napsal:

    Vy tedy umíte žít!
    Tatarák, topinky, víno…
    😀

    To se mi líbí

  3. NavajaMM napsal:

    Vďaka za dávku humoru. 🙂
    Pripomenuli ste mi film Co jsme komu udélali?
    http://www.csfd.cz/film/370681-co-jsme-komu-udelali/prehled/
    Francúzska komédia, multikulti. Ide o rodičov s tromi dospelými dcérami, jedna si vezme moslima, druhá žida a keď si rodičia myslia, že tá tretia už snáď… tak tá príde s černochom. Francúzi klasicky komédie vedia, tak zábavy je tam ako u Hudcov, najmä keď sa všetci zídu na jednej akcii.

    To se mi líbí

  4. Cech napsal:

    Zde se jedná o muže a proto to snad má v budoucnu mnohem jednodušší než kdyby to byla žena.
    Bohužel již dnes musí počítat s budoucí konkurencí protože muslimové jsou naprosto dokonalí svůdníci, ale reálný život je sice pak úplně jiný ale to je již po.
    Tato smíšená manželství mají potom životnost max cca. pět let.
    Ten opačný poměr tedy Čech x muslimka je zřejmě funkční, protože stížnosti na manžela muslimky kupodivu v Česku nemají.
    No ale stížnosti na muslima se dají popsat následovně :
    Ranní vstávání. nevstal před jedenáctou, ale spát chodil ve tři, čtyři ráno.
    Nestaral se o rodinu. Pořád byl v práci, když přišel domů, byl na skype s kamarády
    Pil a kouřil, protože to Alláh nevidí. Věřil jen naoko, aby se neřeklo.
    Nezájem o kořeny partnerky.
    Rodné jazyky.
    Hygiena je kapitolou sama o sobě.
    Flegmatičnost. Je fakt, že umí žít klidněji a bez stresu.
    Jiné chutě.
    Náboženství.
    Děti.
    Budete li vycházet pane Hudec s daného popisu, potom život s volně se pohybující nezadanou a přes rodinu nenasmlouvanou muslimkou, vlastně bude pro Ondráše naprosto ojedinělý v Evropě doposud naprosto neznámý jev.
    Tedy něco jako přizpůsobivá muslimka v minisukni.
    Neboli něco jako studující cikán při zaměstnání.

    To se mi líbí

  5. vittta napsal:

    To on Ondra nepoužívá slovo „negr“ a „morgoš“?
    Co je to v té škole učí….

    To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      Dobrá poznámka.
      On je Ondráš trochu „divný“. Jako jediný ze tří vnuků čte (knihy ! ) a v neděli mě potěšil, když věděl, jak se řecky nazývali těžkooděnci (měl jsem na sobě triko Molon Labe, tím to vzniklo). A maluje a vyhrává recitační soutěže a také byl ve své kategorii druhý v krajské soutěži konverzační angličtiny.
      „Negra“ by možná použil, ale nikdy jsem to od něj neslyšel. „Morgoš“ asi patří do jazykové výbavy o dvě generace níže, myslím si. A bude to asi krajové, neb u nás se to neslyší. Ani od lidí, kteří fakt nejsou nijak multikulti.

      To se mi líbí

      • vittta napsal:

        No jo, to je fakt, že dříve oblíbené výrazy jako morgoš, keroš či cvrgoš už moc slyšet není.
        Dokonce ani degeš.
        Za to není vyjimka, že se proslechne rom.
        Ale jen u bílých , Cikáni si tak neříkají, pokud mluví česky, navíc „rom“ znamená úplně přesně Cikán- muž, nazývat tak celé etnikum je klasicky sluníčkově špatně.
        Krajové zvyky…také zajímavé.
        U nás třeba označení Cikán nemá záporného ani jakkoliv hanlivého významu, a to ani ve styku- bílý- Cikán, Cikán-Cikán nebo bílý-bílý.
        Ostatní uvedené výrazy ovšem urážlivé jsou, při čemž výraz „degeš“ je znakem pohrdání i mezi Cikány, neb je to nějaká u nich podřadná skupina.
        Cikáni nejsou sobě rovní, což hloupí sluníčkáři samozřejmě také nevědí.

        To se mi líbí

        • Bavor V. napsal:

          Problém sluníčkářů je v tom, že vlastně nevědí vůbec nic o těch, o které by se chtěli starat. A Mají o nich představu jako o sobě samých. Což ti druzí zcela přirozeně nejsou.

          To se mi líbí

      • kchodl napsal:

        Tak to je na dnešní poměry „divný“ hodně. S podobným klukem chodí naše mladá, kvůli jeho zájmům ho okolí podezíralo, že je teplý. Což jistě není, ale vypatlané okolí na základce si to nedovedlo jinak vysvětlit, na gymplu už jako mimozemšťan tolik nepůsobí. Jelikož si naše děvenka také vyrobila „molon labé“ tričko (a dokonce kalhotky), zjistilo se, že dokonce ví i o hoplitech, což si tedy ta naše pletla s helóty, ale kluk to věděl správně.

        Morgoš je cigošský výraz, takže pokud jich v okolí moc není, mladí to slovo neznají. Cigáni si tak nadávají sami mezi sebou, je to součástí jejich vězeňské hantýrky. Označuje to kolektivem odvrženého cigoše.

        To se mi líbí

  6. bob napsal:

    Já mám tři vnučky a jednoho vnuka. Přiznám se, že by mi víc vadil cikán, než cikánka.
    Stejné pohlaví – samozřejmě, že bych se jich nezřekl, ale eufemisticky řečeno, radost bych neměl.
    Teď vážně – myslím si, že jiná kultura – a v okolí jsem se o tom přesvědčil není pro soužití dobrá.
    Na druhou stranu mám kolegu – otec Maročan, matka Češka a je naprosto skvělý.
    Takže – zdůrazňuji, že opravdu nejsem sluníčkář, ale lidi bych rozlišoval na dobré a špatné.
    No a k tomu tataráku (mimochodem mě to inspirovalo) si dám místo vína pivo – já vím, jsem asi barbar.

    To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      Autority nejsou v tomto směru jednotné. Některé preferují pivo, jiné bílé víno. Já jsem v tomto případě příznivcem víny typu bordeaux, ale i jihozápad (Cahors) nebo i Languedoc, což by jistě ocenil Slim, kdyby tu byl.

      To se mi líbí

      • Slim napsal:

        K hovězině Argentinu; Malbec.

        Hrozí nám MAJOR, MAJOR conflict..
        https://www.novinky.cz/zahranicni/svet/436368-hrozi-nam-velka-valka-se-severni-koreou-pripustil-trump.html
        NO OVŠEM „císař má všechno velké“, jak zní jedna hláška ze Svateb pana Voka.

        A vypadá to, že Velký Blondýn se nám dal taky na psychologii.
        “He’s 27 years old. His father dies, took over a regime,” he said. “So say what you want, but that is not easy, especially at that age.”

        “I hope he’s rational,” Mr. Trump added of Mr. Kim.

        My taky doufáme, že jsi racionální, Doníku. Zdejší četní trumpofilové mají látku k úvahám. A také k sebekritice ( to je vtip, samozřejmě).

        To se mi líbí

        • Bavor V. napsal:

          Slime, ukažte konkrétního trumpofila. Nebo jste také nepochopil princip zdejší podpory člověka, který šel proti hlavnímu a jedině pravdivému proudu? O ostatním jsme tu vždy říkali, že nevíme a uvidíme…

          To se mi líbí

          • Slim napsal:

            To jste třeba Vy Bavore(o kch. a anonymousovi nemluvě). Ten kdo nechápe, jste vy; uvědomujete si, že jste kdysi podporoval Palinovou (čti McCaina)?? Ano, přes toho blbého zpěváka, co jí dělal píár. Vůbec se neorientujete v americké politice.

            To se mi líbí

            • Bavor V. napsal:

              Tak tohle bylo těžce pod vaši úroveň. Spojit to, že se mi onen zpěvák líbí a nějakou aljašskou treskou a přes ni i Trumpem??? Ale budiž. Pak mám pro vás „úlitbu bohům“ v dnešní černé hodince. Ale pozor, jedná se o náhodný objev z roku 2009.

              To se mi líbí

              • Slim napsal:

                Je mi líto, ale tak to vidím.
                Uvědomte si, že to, co nazývám poněkud matoucím výrazem ‚negace negace‘ je zavádějící způsob úsudku. Reju třeba do Obamy, počítám dny kdy už odejde(=nastoupí Blonďák), až.. Stevens určitě věděl co dělá.
                Dtto s Doníkem. Nesnáším Hillary (tu nesnášíme všichni) a probudím se s Kačerem

                To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                No dobrá. Uznávám, že vy neznáte můj vztah ke Stevensovi. Pro mne je jedním ze symbolů určité písničkové doby a určitého stylu, který se mi kdysi velice líbil. Jeho „objevení“ na trubce pro mne bylo určitou nostalgií. A jeho politické názory se mne netýkaly, protože zase tak dobře zpívané angličtině nerozumím. Ale vyvozovat z toho nějaké -fobství nebo -filství, to je opravdu most pro velikého osla. (to nemyslím osobně ale rozsahově, můstek prostě nestačí).

                To se mi líbí

        • vittta napsal:

          Já vám nerozumím, Slime.
          Trump je americký prezident a USA jsou přední velmoc.
          Dějiny nás učí, že velmoc, která se nechová velmocensky už není velmoc, a každou chvíli padne.
          Těžko někdo může předpokládat, že na americký „trůn“ naskočí dobračisko, co bude konat jenom dobro a mír- jakkoliv by to bylo fajn.
          Číhněte na papeže.
          Co jsme se načekali, až na svatý stolec usedne mírumilovný a pokrokový papež.
          Teď tam je, a výsledky jsou poněkud tristní.
          Pokud by USA padly, mír na zemi bez nich nenastane.
          Uvolněný post supervelmoci převezme někdo jiný, a kdyby mu to trvalo moc dlouho, svět se propadne do chaosu, proti kterému je současný polokrvavý až krvavý bordel úplná selanka.
          Na světě věčný mír jen tak nebude, pokud kdy vůbec.
          A nejhorší na tom je, že kdyby byl, výsledky by mohly být fatálnější, jak ta nejhorší válka.
          Člověk má totiž už z principu života jednu blbou vlastnost.
          Při dostatku degeneruje.
          Konkrétně mě se těžko hledá, co je vlastně dobré a co špatné z pohledu dlouhodobého.
          Jistě, jako každý normální člověk bych chtěl, aby byl mír mezi národy a rasami, a vládlo všeobecné přátelství.
          Ale fakt nevím, jestli by to vedlo k pozitivnímu výstupu pro lidstvo jako celek.

          To se mi líbí

        • Kamil napsal:

          Nevím, jestli má v současnosti smysl používat výrazy racionalita…, možná konspirace, nebo vhodněji chaos, manipulace a „kecy“…, stačí se kouknout třeba na
          http://aeronet.cz/news/chabad-lubavitch-lev-leviev-vladimir-putin-a-donald-trump-jako-jedna-rodina-odstavovani-trumpa-od-moci-je-vlastne-odstavovanim-chabadu-sionisty-je-to-horsi-nez-jsme-si-mysleli/

          To se mi líbí

          • Bavor V. napsal:

            Organizovaný chaos: Z dnešního Macka (Jardo dík)
            Kdybyste se chtěli hořce zasmát, neboť toto je též naše vysoké školství a
            naše budoucnost:

            Zdroj: UK, FAKULTA HUMANTINÍCH STUDIÍ Katedra genderových studií Bc. Eliška
            Vokounová

            Název: Genderová analýza filmu Sněhurka a lovec, Diplomová práce
            Vedoucí práce: Doc. PhDr. Blanka Knotková-Čapková

            Vybrané citáty z diplomové práce:

            – V této diplomové práci se zabývám genderovou analýzou filmu Sněhurka a
            lovec.
            – Primární základ tvoří feministické teorie, konkrétně se pak věnuji
            především kritické feministické archetypální analýze a metodě vzdorného
            čtení.
            – Jako hlavní metodu v druhé části práce tak používám kritickou
            feministickou archetypální analýzu a vzdorné čtení.
            – Genderová studia mi nenabídla však pouhou sumu znalostí, nýbrž také novou,
            kritickou optiku vidění světa.
            – Ve své práci vycházím z feministických teorií.
            – Maskulinita a femininita se v naší západní společnosti vůči sobě nachází v
            hierarchické bipolaritě.
            – Zde pokládám za vhodné se vrátit k otázce své pozicionality, kterou jsem
            načala v začátku této práce. Je možné, že z pohledu Fetterley a Collins já,
            jakožto žena-vědkyně se zkušeností útlaku, mám určitou epistemickou výhodu
            při psaní vědecké práce, ve které zkoumám gender a mocenské vztahy v rámci
            genderové hierarchie?
            – V kontrastu s Ravennou příběh Sněhurky ilustruje cestu k individuaci,
            vypráví o spletitém archetypálním zasvěcení mladé ženy.

            To se mi líbí

            • lujjza napsal:

              Prokrista.
              Kolikpak nás asi „Katedra genderových studií“ ročně stojí? Taky bych ráda znala praktický přínos takovýchto „analýz“ a „diplomových prací“. To už sakra opravdu v této zemi nemáme žádné jiné problémy? Skutečně už nic jiného obyvatele tohoto státu netrápí?

              To se mi líbí

              • Rosťa napsal:

                Ta katedra určitě něco stojí, ale to není nic proti tomu, co následně za škody nadělají absolventi.

                To se mi líbí

            • Kamil napsal:

              Když čtu ty bláboly, mám podezření, zda nejde o další zlomyslný kousek nějakého pořádně naštvaného vědce v přestrojení (tentokráte za ženu, bc. v gender study), jako například byl známý prof. Alan Sokal, když si před lety podal renomované experty z tzv. „společenských věd“.

              To se mi líbí

              • blbíš napsal:

                … trefa na mou komoru, ale než zatřepu naposledy nožkama, přec se neudržím a prohlásím, že je to tak neskutečně blbý, že mi to prostě nedá a výjimečně poruším slib nevměšování se.

                1/
                Viděl bych to úplně stejně, příteli Kamile!!!

                Být ministrem školství, postavím se na řečniště PS, po odkašlání chrchle (za víc to tam totiž nestojí) bych krátce oznámil, že …“počínaje novým školním rokem 2017 odebírám UK (a nejen jí) státní dotace na … asi všechny obory, které provozují podobný píčoviny … a kdyby se tam našel trouba, který se zeptá proč, tak bych JENOM do záznamu a pro pořádek přečetl pouhou polovinu úryvků Bavorem výše citovanýho z oný diplomový práce a … a kdyby se tam našel ještě větší blbec než doufám, tak bych jako odpověď volil teatrální odchod z řečniště (který bych doprovodil druhým chrchlem a hlasitým … až k takovým koncům jsem se dobral) … neb kde nic není, ani …..
                2/
                Během VŘ na GŘ ČT bych se jako člen Rady … postavil před mikrofon a řekl na snahy pana Dvořáka uspět ve VŘ o post GŘ ČT, že kokot, který chce reprezentovat veřejno-právní médium jako je ČT si prostě nemůže dovolit mlčení v den výročí napadení naší republiky hitlerovským Německem a jako náhražku si nemůže dovolit nasadit programy typu „Doktorka K, nebo „Poštu pro Tebe“ (i kdyby byly tyto 100x přefiltrovaný a vodsouhlasený ideology EU). A jestli si myslí, že může a ještě je schopen svůj podnikatelskej záměr s ČT mimo jiné odůvodňovat tak neskutečně přiblblým příslibem, jako je točení výpravných seriálů typu Arabela, tak že mu Rada… může leda tak napsat doporučení k Chocholouškovi, nikoli dát post GŘ a … a vida … přece jen dala a to poměrem hlasů x : 0, neskutečný!

                Copak už se všichni zcvokli?

                To se mi líbí

              • oh napsal:

                No, blbíši, ptáte li se na radní ČT, pak lze s jistou mírou pravděpodobnosti konstatovat, že ti už zcvoknout nemohli. Takoví už byli do rady ČT zvoleni.

                To se mi líbí

              • blbíš napsal:

                aha, tak to ste mi uklidnil nerva, ještě mu dám prášek na spaní a pude spát.

                To se mi líbí

              • Kamil napsal:

                Sliby jsou jen a jen proto, aby byly porušovány milý blbíši. Rád jsem si zde opět něco přečetl také i od Vás.
                Takže neváhejte, a jak píšete „… než zatřepu naposledy nožkama, … “ tak byste měl ještě párkrát stihnout se do nás všech tady pořádně pustit, a nic nám nepromíjejte.
                Mějte se dobře a pište (hlavně drtivě kriticky, keců je všude dost).

                To se mi líbí

  7. K-k,. napsal:

    OT: Urozený pane, konečně se mi podařilo vypravit posla k vašemu sídlu… 🙂

    To se mi líbí

  8. Rosťa napsal:

    „Když je láska opravdová, na pohlaví nezáleží“, říkal můj kamarád, když mě chtěl rozesmát. Rozesmát proto, že žádná sukně, která včas před ním nevylezla na strom …., no, kamarádi se „nepomlouvají“. U staršího potomka riziko zatím zažehnáno, ač si vzal „cizinku“, není to zdaleka, jen z BB u sousedů bratrů Slováků. U mladšího panáčka to také kvačí k normálu. Že by si domů přivedl mladšího bratra Usámy bin Ládina, či jinou podobnou veličinu, zatím nehrozí. A děkuji autorovi za vtipný článek. Tatarák momentálně nemám, ale dostal jsem na svátek od bratránka demižon špičkového Tramínu a tak připíjím na jeho zdraví.

    To se mi líbí

  9. okolojdoucí napsal:

    U Vás je tak pěkně útulno, Bavore! Akorát teď celý den nevyženu z hlavy studujícího cikána při zaměstnání (ložený morgoš, že?) a večer v Lidlu budu muset pohledat, zda jim tam nezbyla lahvinka nějakého lepšího bordeaux.

    To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      Lepší bordeaux asi těžko, ale jinak ta francouzská vína prodávaná v Lidlu vůbec nebývají špatná. Poměr cena/výkon u nich vychází až překvapivě pěkně.

      To se mi líbí

      • okolojdoucí napsal:

        To „lepší“ jsem použil jako komparativ v rámci (v Lidlu) možného. Mají tam standardně „bordeaux“ a při těch jejich akcích někdy i bordeaux aoc. Občas přivezou též dobrá alsaská vína, ty já rád, říkáme jim doma „Morava un peu plus forte“ 🙂

        To se mi líbí

        • Slim napsal:

          Je to tak. Bohužel mají v těch als. ryzlincích dost malý výběr.
          Byl jsem kdysi překvapen tím, že v enologických hodnoceních mají alsaská vína prakticky nejvyšší hodnocení, i 96-97 bodů. Je možné, že Lidl nabídku dál rozšíří, na podzim jsem koupil v Berchtesgadenu výborné jednoduché víno z „Pays d’Oc“, které stálo pod 3 €.
          A Lidl, jak známo, deklaruje přechod do vyšší spotřebitelské úrovně.

          To se mi líbí

      • Rosťa napsal:

        Jak já vám všem závidím, když já musím pít jen vína přímo od vinařů z jihu Moravy. Kde bych se, chudák stará, dostal ke francouzkým značkám, které neumím ani vyslovit? Ale zvyknu si. Musím.

        To se mi líbí

  10. oh napsal:

    Pozor, ótéčko! Tak nám to zase začíná.
    http://praha.idnes.cz/historicky-konvoj-usa-osvobozeni-2-svetova-valka-oslavy-pkw-/praha-zpravy.aspx?c=A170428_093403_praha-zpravy_nub
    Alespoň podle diskuze se zdá, že dlouhodobá nalejvárna začíná přinášet první zdravé evropsky hodnotné plody:
    Jan Semik:
    „ano, v kvetnu prijeli v dobe prazskeho povstani do Prahy na Smichov americti pruzkumnici jako prvni spojenecka jednotka ktera dorazila do prahy
    pak jeste dojela I pruzkumna cast predsunuteho oddilu Cs. obrnene brigady ktera tehdy oblehala Dunquerque ve Francii, jako druha spojenecka jednotka
    Dva dny na to prijeli soveti“

    Na doplňující otázku
    Luděk Kratochvíl:
    „Takže sověti přijeli do Prahy 14.5.? Předzvědný oddíl (mjr. Sítek/140 mužů) Čs samostatné obrněné brigády totiž dorazil do Prahy 12.5.1945“

    historik Semik už pro jistotu nereagoval.

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Šemík utekl k Neumětělům

      To se mi líbí

      • oh napsal:

        😀

        „Starý pán se rozzuřeně vztyčil na lůžku, křičel na tetu, aby mu vysvětlila, proč Šemík uháněl k Radotínu, zatímco Horymír uháněl k Neumětelům, a nakonec po ní mrštil polštářem. Slyšela ho křičet, ještě když utíkala dolů po schodech. Nechápal jsem, proč se dědeček ptal zrovna na Horymíra, a abych se přiznal, také jsem si nebyl jist, kam kdo po tom proslulém skoku uháněl. Saturnin pravil, že je to všechno jen pověst, kterou nelze historicky kontrolovat, a že on se domnívá, že tomu bylo obráceně, že totiž Šemík uháněl k Neumětelům a Horymír k Radotínu, a povídal dokonce něco o tom, kam uháněli zbrojnoši, pověření hlídáním zpupného vladyky, a zamotal to všechno tak, že to vypadalo, jako by jediným, kdo nikam neuháněl, byl starý, slavný Vyšehrad.

        To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.