Deset Talibů a příručka NATO


… aneb: o přesvědčivém vítězství teroristů.

Můžeme sice shazovat na divochy celého světa z nadoblačných výšin „matku všech bomb“ a potom hlásit, kolik jich nakonec bylo zabito – ale na zemi, v blízkém kontaktu s protivníkem, se celá natovská válečná teorie a praxe ukazuje být naprosto impotentní.

Je to Irák. Ale, co naděláte – stejně je to nepochopitelné.

Des všichni říkají, že americké válečné filmy jsou naprosto nerealistické! Já jsem si to také myslel – do včerejška – kdy  v Mazari-Šarifu  na  základnu afghánských vládních vojsk zaútočili talibové přesně v duchu amerického  filmu – průlom útočné skupiny v několika automobilech, střelba na všechny strany z kulometů a granátometů a výsledek – naprosté vítězství: přinejmenším 150 mrtvých protivníků a jen asi desítka vlastních. Stallone by záviděl!

Ve zpravodajství je na toto téma jaksi málo informací. Takže samotný fakt, že došlo k největšímu úspěšnému napadení islamistů na proamerické síly za posledních 15 let, se zamlčet nepodařilo, ale podrobnosti jsou skoupé a nepochopitelné. Tedy, pokud v této chvíli víme:                                 „Představitel ozbrojených sil země prohlásil, že k útoku došlo ve chvíli, kdy vojáci po páteční modlitbě vycházeli z mešity na území základny. Bojovníci rovněž postříleli vojáky, kteří se v tu chvíli nacházeli v jídelně. Talibové prohlásili, že použili sebevrahy k prolomení vnějšího kruhu obrany základny. Boje trvaly celý den.

Táákže… je jasné, že nic jasné není. Okamžitě vyvstávají zřejmé otázky k situaci: kolik konkrétně (nebo aspoň přibližně) bylo útočníků, že dokázali rozsekat 150 jen na mrtvé, raněné nepočítaje, aby navíc vedli boje po celý den?! Co dělala rozvědka, pozice vnější ochrany, a patrola u brány, které propásly „šahíd-mobily“?!  V zahraničních médiích proběhla úplně jiná informace: „Six attackers in two military vehicles told guards at the gates that they were carrying wounded soldiers and urgently needed to enter, he said. After killing at least eight soldiers and wounding 11 others with rocket-propelled grenades and guns, one attacker was killed and the other five arrested “ („Šest útočníků ve dvou vojenských autech řeklo ochraně základny, že vezou raněné, kteří potřebují urychlenou pomoc. Po zabití přinejmenším 8 vojáků a ranění dalších 11 ručními zbraněmi a protitankovými granáty, byl jeden z útočníků zabit a zbývajících 5 zadrženo“).

Vychází jakási podivná motanice – nejdříve 8 mrtvých, a potom – hnedle 150! Mimochodem, dnes je známo o 10 zabitých islamistech. Jinými slovy, deset lidí rozsekalo 150 a zranilo několik desítek afghánských vojáků – a to ještě během „celodenních bojů“! No, není to z filmu „Komando“ se starým Arniem?!..

Zdůvodnění, že „nás zastihli nepřipravené při modlitbě“ – to už je naprostá nejapnost.

Na pikantnosti celé události přidává, že základna v Mazar-Šarífu se nachází pod patronátem válečníků NATO z Německa, kteří tam po léta afghánské vojáčky čemusi učili a učili… a teď, jak se zdá, bude třeba je učit znova. Nově – a jinému. Protože tento epický boj se stal ve slovníku války ilustrací hned dvou písmen: „D“ – Drzost a „L“ – Lajdáctví ale i „N“ – Nevycvičenost, také: «»It was a chaotic scene and I didn’t know what to do,» said one army officer wounded in the attack. «There was gunfire and explosions everywhere.»» („Byla to chaotická scéna a nevěděl jsem, co dělat, – řekl jeden z důstojníků raněných při útoku. Všude byla střelba a výbuchy“). No, tak nám tedy řekni, co tě natovci učili? – chtělo by se zeptat „oficíra“

Jistě, život už je takový. Můžeme sice shazovat na divochy celého světa z nadoblačných výšin „matku všech bomb“ a potom hlásit, kolik jich nakonec bylo zabito – ale na zemi, v blízkém kontaktu s protivníkem, se celá natovská válečná teorie a praxe ukazuje být naprosto impotentní. Přičemž je nutné se ještě velmi snažit vybrat odpovídající silné básnické výrazivo ve vztahu ke vzájemnému poměru ztrát. Kdyby to bylo nějaký jiný útok, ve stylu: „50 talibů napadlo vládní základnu, vnější obvod nebyl porušen, útočníci byli odraženi, na bojišti zůstalo 27 mrtvých protivníků, 15 islamistů bylo zajato, na naší straně je 8 mrtvých a 13 raněných“ – tady by otázek nebylo. Ale to, co se stalo – to je prostě film typu – Stallone versus cínoví vojáčci v uniformách těch koho NATO mnoho let cvičilo – ale, jak se ukazuje, naprosto blbě.

Proto ať nikoho nepřekvapí, že nám neukazují video z napadení, ani s oficiálními komentáři s „rozborem letů“ nespěchají. Je jim hanba – a to velmi.  Pokud učitel nedokáže za 15 let naučit žáky abecedě válčení, znamená to, že učitel buď sám nic neumí, nebo je naprosto neschopným pedagogem a je třeba ho hnát. Tady se, s prominutím, poněkud vážněji postavme k ukrajinskému vytahování, jakože: „My se s NATO podělíme o své zkušenosti“ – inu, stojí-li si věci skutečně tak bídně, potom dokonce v této souvislosti i VSU jsou lepší než mnohaletí natovští svěřenci. To, mimochodem, opravňuje k předpokladu, že vstoupí-li Ukrajina do NATO, značně to oblehčí vojákům Novoruska jejich bojový úkol…

Zdroj: https://jpgazeta.ru/desyat-talibov-vvs-ssha-i-metodichki-nato-uverennaya-pobeda-terroristov/

22.04.2017 22:47

 

 

Příspěvek byl publikován v rubrice hroší kůže se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

30 reakcí na Deset Talibů a příručka NATO

  1. jaa napsal:

    Jako obvykle – díky za překlad. Navíc mi to připomělo dávnou zkušenost z egypta. když alláh vyzval k modlitbě, majitel krámu sebou plácl na kobereček a mlátil hlavou o zem, bez ohledu kolik zákazníků bylo v krámě. Zcela bez obav – alláh jej ochrání.. no my nekradli, potichu zmizeli ale…. ne vŽdy alláh chrání jak vidno, navíc je mi divné že pro jedny čas k modlitbě byl a pro druhé ne… ..

    To se mi líbí

  2. vonrammstein napsal:

    Nějak se nemůžu zbavit pocitu, že Němci jsou ti poslední, kdo by měli učit někoho válčit.

    To se mi líbí

  3. Cech napsal:

    Je to bezesporu šlendrjánství ze strany modlících se vojáků, ovšem nic není ztraceno, protože my budeme schopni zabezpečit kvalitní střežení třeba i této základny.
    Dne 11. dubna v odpoledních hodinách se na základně Bagrám uskutečnil slavnostní nástup k oficiálnímu předání operačního úkolu mezi sedmou a osmou strážní rotou. Vojáci 7. strážní roty, jejíž jádro bylo postaveno na bázi 73. tankového praporu z Přáslavic a 74. lehkého motorizovaného praporu z Bučovic, plnili operační úkoly na základně Bagrám od října roku 2016 až do dnešního dne.
    Celkem 790 úspěšných operací lze přičíst na konto vojáků 7. strážní roty pod velením kapitána Petra Vítka. Operační úkol převzal kapitán Milan Němec. 8. strážní rota sestavena především z příslušníků 102. průzkumného praporu z Prostějova.
    Pozvání na tuto ceremonii přijali velitel základny Bagrám generál Thompson, velení operačně nadřízeného stupně TF Spartan a také zástupkyně velvyslance České republiky v Afghánistánu Nora Jurkovičová.
    http://www.mise.army.cz/aktualni-mise/ukolove-uskupeni/zpravodajstvi/konci-pusobeni-20–leteckeho-poradniho-tymu-v-kabulu–131831/
    Zde zřejmě bude opět nutné vyčlenit další síly z České republiky, určené ke střežení příslušné základny a naši vojáci získají nové neocenitelné bojové zkušenosti a základna v Mazar-Šarífu bude konečně v bezpečí.

    To se mi líbí

  4. bob napsal:

    To byla jen epizoda…
    Já myslím, že neutuchající touha po demokracii Afgánce semkne se spojenci z NATO a demokracie nakonec zvítězí.
    O jejich touze po demokracii svědčí, že porazili Brity i odolali pokusům SSSR nastolit komunistický režim.
    Takže nyní po boku skvělého spojence (NATO) a s pomocí demokracie zvítězí!!!!!!!

    To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      Zdá se, že i vy jste měl v dětství oblíbenou knihu „Afghánské pohádky“. Já ji měl moc rád, dodnes si pamatuji.
      🙂

      To se mi líbí

    • Mac napsal:

      je potřeba mít na paměti proslulou lstivost Afghánců.
      Lstiví Afghánci dělali problémy Britům již před více než 100 lety a motali šišku i takovému válečnickému esu, jako byl poručík Ernest Goodbody
      🙂

      To se mi líbí

  5. kchodl napsal:

    Díky za překlad.

    Ale přijde mi to jako další anekdotická dezinformace, úplně praštěná. Podobné zprávy lezou z tajných služeb Saudů, Kataru, Turecka, USA docela běžně, je nesmyslné z toho cokoliv vyvozovat.
    To je podobné jako si pustit zábavně švihlý film „Commando“ s Černonegrem, nic víc. Co se doopravdy stalo, je velmi nejasné.

    Kozomrdi mají snad ještě silnější přeháněcí a lhací režim než CIA nebo tiskoví tajemníci Bílého domu, NATO, …

    Ale kdo ví, někdy může být pravda značně překvapivá.

    Například, Amíci před pár lety velmi rozšiřovali verzi iráckého příběhu o zbabělosti a zradě irácké armády v Mosulu, kde plně vyzbrojená motostřelecká brigáda podlehla několika stovkám ISILovců. Což byla v podstatě pravda, až na to, že Iráčani neměli žádnou munici ani palivo, takže jim nezbylo, než utéci a vše nechat na místě. Byl to vlastně špinavý trik amerických tajných služeb, jak „tajně“ vyzbrojit ISIL stovkami nových obrněných vozidel, děl a tanků, jelikož zásobování municí a palivy bylo vyňato z působnosti irácké armády – outsourcováno soukromému dodavateli pod kontrolou Američanů. Vůbec bych se nedivil, kdyby něco podobného bylo v pozadí incidentu z dnešního článku, pokud tedy není úplně vylhaný.

    Že pozemní síly USA/NATO jsou doslova nemožné v komplexním vševojskovém pozemním boji, je dávno známé – americká operační doktrína se opírá o absolutní leteckou převahu, spolu s informační převahou. Bojují pomocí dálkových zbraní a letadel, postup lehkých pozemních sil zajišťují bitevní vrtulníky a letouny. Pozemní jednotky slouží víceméně coby obrněná vojenská policie, která „začišťuje“ území, pozemní těžké zbraně se používají sporadicky jen k dobývání izolovaných středisek odporu, poničených ze vzduchu. Pokud nemají informační ani leteckou dominanci, nejsou schopni skoro ničeho.

    To se mi líbí

  6. kchodl napsal:

    OT:
    Vrchní soud posvětil hanopis Reflexu o Okamurovi, památné číslo s „Pitomiem“ na obálce, s několika difamačními články uvnitř. Podle stanoviska soudu, pokud někdo vypráví nekorektní vtipy, občas použije vulgární slovo, je možné ho libovolně urážet, zvláště pokud se jeví „společensky nebezpečný“.
    http://zpravy.idnes.cz/tomio-okamura-soud-pitomio-ddx-/domaci.aspx?c=A170427_090301_domaci_jol

    Nic tak dokonalého není snad ani ve Švejkovi.

    To se mi líbí

    • NavajaMM napsal:

      To je asi sen…
      Reflex má za sebou asi niekoho, z koho má súdnictvo väčší rešpekt ako z Okamuru a práva dohromady.
      Inak čo sa týka ochrany osobnosti, to zdôvodnenie súdu je úplne irelevantné. Takto by to mohlo byť použiteľné len vtedy, keby si Tomio a Reflex nadávali priamo zoči-voči (reciprocita), ale toto, čo súd cituje… bolo to vôbec súčasťou súdneho spisu? Súd predsa nemôže ako použiť ako dôvody niečo, čo nie je obsahom zákona alebo niekto zo zúčastnených to nežiadal zohľadniť priamo na pojednávaní.
      A vrchol je „zakázal Reflexu, aby Okamuru označoval jako Pitomia, ledaže takové označení bude projevem oprávněné kritiky“. Po prečítaní som sa cítil ako v Debilistane. Ako môže byť úmyselné skomolenie mena súčasťou oprávnenej kritiky? Meno je predsa označením osoby, niečo ako ochranná známka a nikto za žiadnych okolností ho nesmie úmyselne skomoliť – to je uvedenie nepravdivého údaja a na to nemá Reflex právo ani keby Tomia inak chválil.

      To se mi líbí

    • Cech napsal:

      Zde se spíše jedná o přátelskou výpomoc, toho kdo má justici (definice dle slečny Kočí) ve prospěch Zdeňka.

      „cuius regio, eis religion“
      Vzhledem k tomu že pro samotného odcházejícího Zdeňka je Tomio více jak nezajímavý, tak pro udržení hnutí ANO a následné získání parlamentní většiny je Tomio a jeho hnutí smrtelně nebezpečné.
      Babiš v domnění že díky dobře placenému Černochovi japonce převálcoval, má najednou děs v očích a polévá jej studený pot.
      Místo toho aby japonec spáchal jím doporučenou sepuku, tak ten skoro_japonec mu převádí voliče rychleji než on evropské dotace.
      Proto je verdikt Vrchního soudu v Praze adekvátní požadovanému zadání.
      Nezdráhá se vyprávět vulgární vtipy, je politicky nekorektní a sám používá silná slova.
      Nezlobte se ale na tom není nic co by se vymykalo nám všem dobře známé definici slečny Kočí.

      To se mi líbí

      • Cech napsal:

        Omlouvám se za překlep je to Daniel Křetínský a Patrik Tkáč jinak stále stejné, jedná se o výpomoc.

        To se mi líbí

    • st.hroch napsal:

      A co čekáte od VS? Abreviaturu „VS“ si přeložte, jak libo. Mně napadla hned řada variant…:-)

      To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.