Pole aneb Černá hodinka


Jako každý venkovský šlechtic i já jsem samozřejmě majitelem nějakých polností. A nehospodařím na nich sám, leč jsou propachtovány nejbližšímu zemědělskému podniku. Takže se o ně nemusím starat, jen beru nějaké ty naturálie a nějaký ten nájem. Nejsem zemědělec a ani jím být nehodlám.

Moje polnosti se ale staly předmětem zájmu různých kupců. Cena, kterou za ně nabízejí mnohokrát přesahuje jejich hodnotu. Což samo o sobě vzbuzuje moji nedůvěru a listy používám jako prostředek k podpalu v krbu buď domácím nebo venkovním. Větší hodnotu jim nepřisuzuji. Až jedna z nabídek mi trochu osvětlila situaci. Jde totiž o peníze. Ne o ty, které bych dostal já za polnosti, ale o ty, které by nový majitel, jsa „podnikajícím“ zemědělcem, dostal na dotacích. A to i přes to, že by je nechal propachtované stávajícímu nájemci.

A tady mi něco nehraje. Jaké to může majitel dostat dotace, když na pozemku hospodaří někdo jiný? Za půdu ladem? Ladem to neleží. Na pěstování nějaké plodiny? Tam se přece pěstuje to, co tam zaseje nájemce. O co tedy jde? Z mého pohledu o dotační podvod. A také chybu dotačních úředníků, kteří přidělují dotace pouze na základě vlastnictví nějaké půdy, což se snadno doloží Výpisem z katastru. Ale skutečný stav využívání pozemku patrně nikoho nezajímá.

Jsou dotace a jsou dotace. Někdy je třeba podpořit nějaký výrobní program, jindy potřebnou infrastrukturu. Ale existuje mnoho dotací, které prostě jen proletí kolem a končí v kapsách spekulantů. Takže budu-li někdy chtít své polnosti prodat, první je nabídnu stávajícímu nájemci. I když dostanu cenu mnohem nižší. Podvody ale podporovat nehodlám.

Příspěvek byl publikován v rubrice Bavorovy poznámky se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

43 reakcí na Pole aneb Černá hodinka

  1. Hudec napsal:

    Už jsme tady na toto téma „dotace“ vedli spory.
    Můj trochu extrémní, záměrně vyhrocený postoj „dotace jsou zlo“, opačný pak, že „nějaké dotace z centra do obcí atd. vždycky byly, už za středověkých panovníků“.
    Racionálně samozřejmě nelze nějakou formu dotací hromadně dosoudit a poslat do nebytí. Ovšem ty dotační orgie, které už probíhají řadu let, to je zvěrstvo rozměrů galaktických, které těžce pokřivuje náš život. Bez dlouhého přemýšlení třeba takto:
    1. Pokřivují trh. Někdo je dotován, jiný ne. Hrozné je to třeba s OZE v energetice, kde dotace skutečně ohrožují samostatnou existenci fungující elektrizační soustavy.
    2. Pokřivují charaktery. Býval za úspěšného ten, kdo si dokázal sám poradit a prosadit se. Dnes je úspěšný ten, kdo dokáže získat dotaci. Paradox na entou.
    3. Lákají ke korupčnímu jednání. Oboustranně. Bližší popis netřeba, všichni to známe.
    4. Vedou k poddanství až feudálního typu. Všichni pošleme co nejvíc někam do centra (do Bruselu nejlépe), a mocní a moudří pak přerozdělí tam, kam uznají za vhodné. Abychom dostali, ohněme hřbet. Třeba připusťme připrchlíky…

    Dotace jako výjimka v ekonomickém systému? O.K !
    Dotace jako princip v ekonomickém systému? Cesta do pekel!

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Jistým druhem dotace bývaly Akce Z. Také subvence za 1.republiky byly podmíněny spoluúčastí místních. A tyto dotace či subvence skutečně směřovaly do rozvoje oblasti. Ale to, co dostává Marksistické ministerstvo a co také pak rozhazuje mezi nepotřebné, to je opravdu zlo všech zel.

      To se mi líbí

  2. vonrammstein napsal:

    Rozumný přístup. Víte o tom, že největší dotace dostanete, když na pozemcích prostě necháte růst trávu? Skutečně, tohle mám z první ruky.

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Svým způsobem máte pravdu, ale pořád nechápu, jak může někdo dostat dotace na půdu, která ve skutečnosti ladem neleží. Tam musí být podvod jak sviňa

      To se mi líbí

      • vonrammstein napsal:

        Ani já to nechápu. Nicméně: Tyhle idiotský pravidla tvoří ti, který jsme si zvolili. Tak ať je nám to poučením pro příště. Je sice jen malá naděje, že příští garnitura to zlepší, ale malá je furt lepší, než žádná. Ať zas to svinstvo nemusíme vyhazovat z voken. Z principu by mi to nijak zvlášť nevadilo, ale já už stokilovýho chlapa prostě neuzvednu.

        Líbí se 1 osoba

  3. NavajaMM napsal:

    K téme – tento víkend sa v Bratislave konalo zhromaždenie o pôde a požiadavke na jej ústavnú ochranu. Smeruje to proti tým dotačným orgiám:

    To se mi líbí

  4. Bavor V. napsal:

    Až se vás někdo bude ptát, jak je to s korunovými dluhopisy, ptejte se nejprve Kalouska a Sobotky:http://www.anobudelip.cz/file/edee/materialy-vlada/informace-ministra-financi-ke-kontrolam-s-prilohami.pdf

    To se mi líbí

  5. čtenář napsal:

    Návrh zákona o převodu vlastnického práva k zemědělským pozemkům: Vítězové a poražení

    Cui bono, cui prodest?

    Snaha omezit vlastnické právo majitelů zemědělských pozemků ve prospěch především velkých zemědělských společností není nová. Myšlenka předkupního práva byla diskutována na půdě Agrární komory ČR minimálně od roku 2014. Návrh zákona obsahoval řadu sporných bodů, které byly ve zjevném konfliktu jak s Ústavou ČR, tak s právem EU. Mezi členy Agrární komory neměl zákon většinovou podporu, rovněž se nenašla skupina ochotných zákonodárců, která by návrh předložila Parlamentu coby poslanecký návrh.

    Na podzim 2016 se k předkupnímu právu vrátil Zemědělský svaz ČR, zájmová organizace sdružující především velké zemědělské korporace vzniklé na základech socialistických JZD, a přišel s vlastním návrhem zákona. „Rozeslali jsme návrh předsedům politických stran respektive zástupcům politických stran a vyzvali jsme je k diskusi. Musím říct, že komunisti nás překvapili, protože to okamžitě vzali a zařadili do jednání Poslanecké sněmovny. Takže v současné době je ten návrh v Poslanecké sněmovně. Návrh toho našeho zákona,“ řekl 14. 3. před Výborem Zemědělského svazu ČR jeho předseda ing. Martin Pýcha (čas 42:15).
    ——————————————-
    Jiří Šťastný

    Řekněme si to otevřeně. Agrofert ministra Andeje Babiše, který vlastně ani není jeho, sic, vlastní nyní cca 15 400 hektarů. V pachtu má nějakých 110 tisíc hektarů. Schválením tohoto zákona by dostal předkupní právo na tuto ohromnou rozlohu dosahující více než čtvrtiny Zlínského kraje! Jen pro porovnání, rozloha panství Františka Ferdinanda d´Este, následníka císařského trůnu, činila 5 758 hektarů.
    ——————————————–
    http://www.ochrana-pudy.cz/hrozby-pro-pudu/navrh-zakona-o-prevodu-vlastnickeho-prava-k-zemedelskym-pozemkum-vitezove-a-porazeni/2017/03/28/

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Když u nás se většinově zákony tvoří podle toho, které konkrétní osobě mohou škodit. Napřed to byl Zeman a návrhy na omezení pravomocí, teď je to Babiš. Jenže za neschvalováním tohoto zákona stojí právě spekulanti, o kterých píšu v článku. A jeho přijetí by znemožnilo neoprávněné čerpání dotací (když už tedy jsou) a mohlo by se zemědělcům (skutečně hospodařícím) pomoci jinde. A to že někdo má předkupní právo ještě neznamená, že je může využít. Na to musí vždy být dva – kupující a hlavně prodávající. Takže pokud současný nájemce bude mít zájem na odkup, to ještě neznamená, že já to prodám. Bezpracný nájem má také své výhody.

      To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      Ein Reich, ein Feld, ein Führer

      To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Když už citujete z diskuse, tak já také.
      Písmák Zblo
      Chtěl bych vědět, kdo a proč mě neustále (přes různé advokátní kanceláře) bombarduje nabídkami na odkoupení (resp. pronájem) mojí zemědělské půdy, ačkoliv ji k prodeji nenabízím, nikdy jsem ji nenabízel a nabízet nehodlám (a to ani za cenu o několik řádů vyšší než ty navrhované). Chce ji Babiš? Putin? Merkelová? Junker? Chystá se změna územního plánu (přeměna na stavební parcely)?
      Jsem toho mínění, že předkupní právo má mít dosavadní uživatel (tedy nájemce) a hned po něm nejbližší soused (třeba ten, který využívá nějakou s pozemkem spojenou služebnost). Spekulativní nákupy a prodeje mají být postiženy „náhradou škody“ ve prospěch původního vlastníka (přiměřeným finančním dorovnáním v nějaké relevantní lhůtě … třeba deset let). V případě vyvlastnění má mít přednost nabídka přinejmenším (sic!) stejně kvalitního a dostupného pozemku téže nebo větší výměry. Eventuální finanční náhrada má být několikanásobkem tržní ceny obvyklé v okolí a v případě následného odprodeje má platit výše uvedená „náhrada škody“ (pokud by vznikla). Cokoliv jiného zavání skrytými zájmy (jak ze strany navrhovatelů zákonů, tak ze strany autorů takovýchto článků).

      To se mi líbí

  6. okolojdoucí napsal:

    K dotacím bych mohl psát hodiny, tak jen jedna ilustrační příhoda. Ve vestibulu nádraží jsem při čekání na vlak prohlížel vystavené výsledky jednoho dotačního programu. Hledal jsem pro zpestření čekání nejvyšší dotaci a její účel. Našel jsem dotaci ve výši cca (přesná čísla si již nepamatuji) 86 mil. Kč do veřejné galerie umění, kterou znám, relativně často tam zajdu, a podařilo se mně tam dokonce lehce přitáhnout k výtvarnému umění i synka, kterého zaujal můj oblíbenec Bohumil Kubišta, i když tuším, že spíš, než jeho exprese či dokompozice, syna zaujalo to, jak za první světové potopil na Jadranu nepřátelskou ponorku.

    Byl jsem spokojen, ale jen do chvíle, než jsem, již na odchodu k vlaku, objevil ještě částku o trochu vyšší, téměř 90 milionů Kč. No, a ty putovaly do golfového hotelu. Když odhlédneme od oproti galerii poněkud exkluzivnějšího „uživatelského profilu“ takto dotovaného zařízení i jeho soukromého vlastnictví, pořád mně v hlavě vrtá otázka, jak se asi s takovým „tržním“ prostředím mohou vypořádat všichni ostatní (nedotovaní) hoteliéři v okolí.

    Závěrem přidávám odkaz na můj oblíbený dotační program: http://www.mpsv.cz/cs/24475
    400 milionů Kč na podporu vyrovnání přímů mužů a žen. Pokud vezmeme v úvahu počet pracujících žen v soukromé (netarifní) sféře, pak by to jistě hodilo pěkných pár stovek každé z nich na přilepšenou, pardon, vlastně k vyrovnání genderové disbalance v příjmech. Dotování travičky zelené je taky šílené, o tom žádná…

    To se mi líbí

  7. kočka šklíba napsal:

    Nemohu si pomoci, ale o dotacích v zemědělství vím asi víc než tady většina, i když opravdu zdaleka na vše a takové kecy jako od vonrammsteina jsou právě jen proto, aby se lidé ještě víc naštvali. To co napsal není pravda. Ano, je to opravdu složité, ale plky nějakého Šťastného nebo podobných blbců v tom opravdu pořádek neudělají. Nejblíže pravdě je z diskuse písmák Zblo, tak by to asi mělo být a návrh jak AK ČR, tak ZS ČR tak komunistů k tomu směřuje.

    To se mi líbí

    • čtenář napsal:

      kromě toho,že vonrammstein má kecy,že Šťastný má plky jako jemu podobní blbci a že nejblíže je Zblo,jsem se o těch dotacích nedozvěděl ani co by se za nehet vešlo.
      i když toho asi víte více než většina tady.

      ale hlavně že to někam směřuje.

      To se mi líbí

      • Bavor V. napsal:

        Máte pozemky? Pak možná něco víte, ale pokud je nemáte, pak se vás to netýká a podléháte kecům takových těch Šťastných a jemu podobných. A to je přesně smysl podobných „novinářských“ kachen a výblitků. Vyvolávat nenávist mezi lidmi. Ale protože rád čtete, tak si prostudujte ten můj odkaz na Babišovo vyjádření k dluhopisům. Je tam také pár zajímavostí. Zejména o úloze Sobotky a Kalouska.

        To se mi líbí

        • čtenář napsal:

          jo tak to jste měl dát vědět dopředu,že diskuze je pouze pro majitele zemědělských pozemků.

          To se mi líbí

          • Bavor V. napsal:

            Kdo neví, má se poučit a nepodléhat kecům. To nemá s vlastnictvím pozemků nic společného. Ostatně oh vám také naznačil nějakou tu vhodnou cestu z podléhání manipulací ve stylu „protože Babiš“.

            To se mi líbí

            • čtenář napsal:

              poučit z čeho?poučit jak?

              je to pouze a jenom o úhlu pohledu.

              jestliže se vám libí,že by vám někdo nadiktoval při prodeji vašeho majetku,že ho musíte nabídnout nájemci anebo státu je to vaše volba.
              nechte si pro mě za mě nadiktovat i maximální cenu za prodej či pronájem.

              jiný majitel zase uvažuje jinak,proto se mu nedivím že se mu to nelíbí.

              To se mi líbí

          • kočka šklíba napsal:

            Není ale i když o tom vlastně nic nevíte, tak sem nekopírujte takové ideologické nesmysly.

            To se mi líbí

            • vittta napsal:

              Zkuste je nějak konkrétně vyvrátit,či vysvětlit, místo žvástů, jak je kdo jiný blbý.
              Třeba tohle, můj případ, abych vám to usnadnil:
              Dělal jsem kdysi střechu v jedné obci, a hned vedle pracovali na louce nějací soukromníci.
              Bylo krásně.
              Ti dva týpci nejprve traktorem posekali trávu.
              Pak jí obraceli.
              Tráva uschla na seno a zemědělci jí svezli na obrovskou hromadu.
              Seno nádherně vonělo, a mě bylo hezky na duši, protože ta vůně vzbuzuje náladu pohody a klidu.
              Tohle dělali dobrý týden, byla to opravdu veliká louka.
              A pak…..viděl jsem to na vlastní oči.
              Tu hromadu zapálili a tak za 15 minut byla pryč.
              Bylo to zrovna v době, kdy byl nějaký průser s tou masokostní moučkou.
              Tak jsem se nasral, a šel se zeptat, čím že to je, že kvalitní píce hoří vysokým plamenem a dobytek žere nějakou pochybnou moučku.
              Bylo mi vysvětleno, že jsou dotováni za sečení louky, a seno že nikdo nechce, tak ho spálí.
              Hned mi došlo, že celé to sušení a obracení mělo právě ten cíl- zbavit se sena, protože mokrá tráva nejen že nehoří, ale je děsně těžká a není jí kam dávat.
              Co to bylo za osuševnělou dotaci, kočko?

              To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                Ale vždyť to všichni víme, že většina dotací (nejen do zemědělství) jsou na 💩 . Tak to Kočce nevyčítejte. Ona je nevymyslela.

                To se mi líbí

              • vittta napsal:

                Nevymyslela….
                Já jí v tom textu vyčítám její zbytečně agresivní styl, směřovaný na rytíře, ne dotace.
                Pak by mě opravdu zajímalo, co tohle bylo za dotaci, když se tak vyzná.
                A pak je ten samotný příběh.
                Ten ukazuje nejen to, že dotace jsou na hovno, ale především to, že dotace lámou morálku občanů.
                Spálit výsledky své práce, může jen psychopat, nebo více či méně zoufalý člověk, při čemž zoufalost nemusí v tomto případě být nějaká finanční tíseň, ale jediná možnost slušného výdělku.
                To byli dobří chlapi, já se s nimi bavil už před tím, měli traktor z amerických dodávek po válce, co pořád ještě makal.
                Honba za zisky, či dokonce nucení k ziskům, láme morálku nejen národa, ale i lidstva jako celku.

                To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                Faktem je, že měla rytíře vynechat. To bylo opravdu zbytečné.

                To se mi líbí

          • kočka šklíba napsal:

            A jestliže chcete vědět něco o dotacích, jak národních tak z EU, najděte si to sám na stránkách MZe, je toho hodně a málokdo se vyzná ve všech. A to píši jen o dotacích do zemědělství, ne do ostatních oborů. Bylo by to na strašně moc stránek, navíc se rok od roku v některých parametrech mění, to není účel tohoto blogu a této diskuse, domnívám se.

            To se mi líbí

            • čtenář napsal:

              dotace na louky a pastviny,ani to hledat nemusím.

              ale vonrammstein má kecy když napíše dotace na to že se nechá růst tráva.

              To se mi líbí

        • vonrammstein napsal:

          Kolikrát se do mě ještě bude muset špína nasrat, než to skončí?

          To se mi líbí

          • vonrammstein napsal:

            Ptám se Vás, Bavore. Bylo tam nějaký „ještě jednou a naposled“. Tak kolikrát ještě jednou?

            To se mi líbí

            • Bavor V. napsal:

              Pane z Rammsteinu, sice to nebylo nejvhodnější podání, ale zase nebylo nikterak ostré. Myslím, že byste to měl ignorovat.

              To se mi líbí

              • vonrammstein napsal:

                Je to na Vás. Do hlavy Vám nevidím.

                To se mi líbí

              • kočka šklíba napsal:

                Pane Bavore nechápu, proč bych nemohla posoudit diskusní příspěvek vonrammsteina jako kec, když to kec je. I Vy ostatně jste nazval podobné příspěvky jako kecy a výblitky, nebo se pletu? Hodnotila jsem jeho psaní ne jeho osobu.
                Také jsem jeho mohla nazvat alternativním inteligentem, což bylo povoleno i za pana Stejskala, jistě si to pamatujete, ale takový člověk mně za to nestojí, i přes jeho neustálé urážky. Nakonec tak ukazuje jen svoje…hm limity.
                A konkrétně k tomuto. Ano, je možné, že pro dotyčného zemědělce (případně pro více zemědělců) je v jeho podmínkách nejvýhodnější nechat pozemky jako louky a pastviny, může je mít v ANC oblastech (znevýhodněných), případně brát dotace na Natura 2000 nebo něco podobného. Ale to nikdo z nás neví, zřejmě ani dotyčný přispěvatel.
                Ovšem obecné tvrzení : „Víte o tom, že největší dotace dostanete, když na pozemcích prostě necháte růst trávu.“, je naprostá lež, kec, nesmysl. Když už tak největší dotace jsou na chmelnice, zeleninu, ovoce, ale i to takto podáno bez doplňujících informací je nesmysl. Současně je pravda, že zvláště co se týká ekologického zemědělství, jsou tam nastavena některá pravidla, která by nás nakonec odsoudila k tomu, že bychom se také nakonec i my mohli jít pást. Ono i tak jsme již popelnicí západní Evropy. Ale tato problematika není tak jednoduchá, psala jsem o tom stručně již několikrát. Nechci se o tom rozepisovat více, bylo by to na dlouhé psaní. Nakonec se domnívám, že Vy a ostatní přemýšlející diskutéři chápete rozdíl mezi různými typy půd, různými oblastmi a vůbec obecně to, že v zemědělství mají jednotlivé hospodařící jednotky různé podmínky a také různé ceny za své produkty. Toto může brát jako mojí odpověď i čtenář na svůj výkřik o loukách pastvinách a vittta.

                To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                Milá Kočko. Vy nemůžete takto posuzovat Rammsteinovy příspěvky. Vy ne, protože vy dva jste prostě v těžké nenávisti. Že neměl pravdu, v tom s vámi souhlasím, ale vy dva navzájem byste se měli vyjadřovat vůči sobě naprosto neutrálně. Alespoň tak, že nebudete přímo odkazovat jeden na druhého. Mohla jste v tomto případě napsat, jenom to, že není pravdou, že… . Opravdu snažně vás prosím. A to OBA Nesahejte na sebe, nechci ani u jednoho aby odešel z důvodů nenávisti (proti jiným důvodům bych nemohl nic udělat).

                To se mi líbí

              • vittta napsal:

                Na můj dotaz to jako odpověď neberu, Kočko.
                Myslím, že jste vůbec nepochopila, na co se ptám a též si myslím, že jako (zřejmě) úřednice s dotacemi nějak spojená to ani pochopit nechcete, což je jeden z důvodů nesmyslnosti dotací, protože takoví úředníci budou ve většině.
                Rozumím tomu, že sadař dostane dotace na pěstování jablek, protože je pak vypěstuje a dodá za dotovanou cenu lidem k jídlu.
                Rozumím tomu, že chmelař dostane dotaci na chmelici, neb tam přeci vypěstuje chmel, ze kterého se vyrábí pivo lidem pro radost.
                Ale aby někdo dostal dotaci za to, že nevyrobí nic, nebo dokonce to, co vyrobí zničí, to je nad mé chápání.
                Vy jste se nad tím ale nepozastavila a nutno říci, že jsem to od vás ani nečekal, protože jste dle mého svým způsobem studená jak kus ledu.
                Píšete o sprostosti Rammsteina, to je ale jen vaše hra, a nutno říci, že s ní zde máte úspěch.
                Ne ale u mě, protože já si opravdu nevzpomínám, že by si kdy rytíř začal, i když vyloučit to samozřejmě nemohu.
                Rytíř jen reaguje, a reaguje po svém, a já konkrétně nevidím důvod, proč by vám měl donekonečna ustupovat.
                A vy, v roli „bité nebohé ženy“ tady sbíráte body jako oběť……

                To se mi líbí

              • čtenář napsal:

                pane Bavore,
                nemá tam ani jedno číslo a vy souhlasíte s tím že ta osoba od které to vonrammstein slyšel nemá pravdu?
                omáčky tam ale bylo hodně,to zase jo,jen ta čísla,ta čísla,ta v té omáčce chyběla.

                přitom by stačilo napsat pouze dvě věty.

                „na louky a pastviny je možno získat maximálně tolik …..kč dotací“
                „na chmelnice je možno získat maximálně tolik …kč dotací“

                PS:čísla si budeme asi muset dohledat sami,bylo by to na mnoho a mnoho stránek,tak tak.

                To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                Stýská se vám po číslech? Počkejte se na patřičné díly Učebnice norodohospodářství. Tam bude čísel, až se vám z nich hlava zatočí. A stejně nebudete vědět o čem vlastně vypovídají. Protože dotační podmínky jsou všude nastavené tak, že se v nich pokud možno nikdo nevyzná. A proto je pravda, že by toho psaní muselo být moc. Na každou dotaci je totiž tolik podpodmínek, že ani stoletý strom by svými větvemi nemohl vše obsáhnout. To prostě není „houska na krámě“.
                Konkrétně k vašemu“ na louky a pastviny je možno získaz maximálně: a), b), c), d), e), (mám pokračovat?)

                To se mi líbí

              • čtenář napsal:

                pane Bavore,
                nikam nám to nesměřuje,mějte hezký den.

                To se mi líbí

      • oh napsal:

        Možná jste měl přečíst i jeden dlouhý komentář pod odkazovaným článkem.
        http://www.ochrana-pudy.cz/hrozby-pro-pudu/navrh-zakona-o-prevodu-vlastnickeho-prava-k-zemedelskym-pozemkum-vitezove-a-porazeni/2017/03/28/#comment-28109
        Rozhodně by to IMHO bylo přínosnější, než v článku pečlivě nenaznačovaná zkratka: „předložili to komunisti, proto je to zlo a omezování vlastnických práv,“ pro vylepšení chuti říznutá Babišem. A něco málo byste se o tom dozvěděl.

        To se mi líbí

        • čtenář napsal:

          děkuji za radu,ale s příhlédnutím k tomu,že jsem si tu diskuzi přečetl celou,před dnešní 7hod.,před odesláním odkazu do tohoto prostoru,tak to už znovu číst nebudu.

          To se mi líbí

    • vonrammstein napsal:

      Je to pravda a opravdu to mám z tý nejprvnější ruky. Tvoje zemědělka s tím nic nenadělá. Hlavně že ti tam komouši směřujou.

      To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.