Lutrell I.


Už několikrát jsem vás pozvala na prohlídku nějakého zajímavého středověkého rukopisu – a dnes pro vás taky jeden mám. Je to tzv. Lutrellův žaltář, rukopis, vzniklý přibližně v letech 1320-1340 v Anglii, na objednávku sira Geoffreye Lutrella III. (1275-1345), pána Irnhamu v Lincolnshire.

Sir Lutrell byl zřejmě zbožný muž, když nelitoval peněz na vytvoření tak bohatě zdobeného žaltáře. Ovšem jeho zbožnost mu nevadila ve vedení soukromé války (vedl ji spolu se svým sousedem Rogerem de Birthorpe) proti mnichům Sempringhamského převorství. Zřejmě konání těchto dvou pánů přesahovalo i zvyklosti tehdejší drsné doby a tak byli r. 1312 šetřeni královskou  vyšetřovací komisí. Pan Birthorpe byl na nějakou dobu postaven mimo zákon, u sira Lutrella vyšetřovatelé usoudili, že se účastnil vlastně jen na podporu svého přítele a tak trestu uniknul.

Z původního Irnhamu sira Geoffreye toho mnoho nezůstalo, snad jen kostelík St. Andrew, kde byli Lutrellové pohřbíváni.

Lutrellovské sídlo bylo přestavěno (jeho současná podoba je z r.1600),

Rod sira Geoffreye vymřel k r.1418 a slávu rodu Lutrellů převzala jiná větev. Změnila se i podoba erbu – tedy hlavně barva štítu, z původní modré na žlutou. Heraldické figury ale zůstaly – v angličtině se o nich píše jako o „martlets“, slovníky na tomhle slově ztroskotávaly, ale s pomocí lidí znalejších se mi podařilo zjistit, že ti ptáčci by měly být jiřičky.

A tak nezbývá, než se zeptat žaltáře sira Geoffreye Lutrella, Jak to tehdy vlastně vypadalo. A tady máme sira Geofreye v plné zbroji, s manželkou a dcerou.

A tady je rodina v mnohem pokojnější situaci – při hostině.

Ale teď už je nejvýš na čase věnovat se samotnému žaltáři. (Žaltář je kniha, obsahující sbírku žalmů.) Lutrellův žaltář obsahuje žalmy, kalendář, chvalozpěvy a další texty. Jde o latinsky psanou knihu o rozměrech 37×27 cm, s 309 pergamenovými listy. Na každé stránce je přibližně 14 řádků textu s bohatou ornamentální a velmi časti i figurální výzdobou.

Zdá se, že na tvorbě žaltáře se podílela krom písaře i celá malířů (předpokládá se, že jich bylo minimálně pět), jejichž jména do naší doby bohužel nezachovala.

Žaltář koupilo Britské muzeum v r. 1929, v současné době je uložen v British Library. Když jsem na jeho existenci narazila asi před patnácti lety, bylo na netu k dispozici jen pár obrázků – dnes je už žaltář celý digitalizován.

A takhle vypadá:

Tohle je stránka běžného textu, v iniciále je král David s harfou, na protějším okraji dudák, u dolního okraje Panna Marie, kojící Ježíška. A celou výzdobou se proplétají různí tvorové a potvorové – na téhle stránce jich je poměrně málo a jsou docela spořádaní.

A  takhle vypadá notový zápis v žaltáři

Na závěr ještě jedna celá stránka, tentokrát víc malovaná. Detaily výzdoby si nechám na příště…

Příspěvek byl publikován v rubrice Fotopříběhy se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

7 reakcí na Lutrell I.

  1. NavajaMM napsal:

    Vďaka. Obdivujem aj to písmo, aké je úhľadné a pravidelné, keď si predstavím, že to všetko je napísané ručne.

    To se mi líbí

  2. kchodl napsal:

    Vynikající!
    Skoro mě napadlo, zda písmenka nedělali přes nějakou šablonku, jako třeba byly šablony na popisy technických výkresů.

    Ano, martlets jsou jiřičky. Lingea Lexicon:

    To se mi líbí

  3. Rosťa napsal:

    Nějak se v tom notovém zápisu nemohu přebrat. Celá, čtvrtka, osminka … jak délku tónu muzikanti poznali? Ale jinak děkuji paní autorce za seriálek. Na nedělní povídání se vždy těším.

    To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.