Jan Keller-22 aneb Černá hodinka


Léčba k nezaplacení                    

    Když v roce 2009 dosáhlo zadlužení Řecka 127% hrubého domácího produktu, rozhodl se Mezinárodní měnový fond spolu se svými partnery zemi pomoci.

Medicína, kterou mu předepsali, byla neoliberálně přímočará. Další masivní úvěry Řecku byly podmíněny drastickými reformami. Nešlo zdaleka jen o osekávání sociálních výdajů až na samou dřeň. Pro další vývoj ekonomické bilance země měla větší dopad svérázná forma nucené privatizace.

Privatizovány jsou ziskové firmy, které mají strategický význam pro rozvoj státních příjmů. Jedná se o přístavy, letiště a klíčové rozvodné sítě infrastruktury. Firmy prodělečné zůstávají naopak i nadále na starost státu. Při privatizaci se používá hrozba zastavení dalších úvěrů,

pokud nebudou firmy převedeny do cizích rukou co nejlaciněji. Hospodářská bilance státu se takovými privatizacemi pochopitelně zhoršuje.

Podobně problematické důsledky mají také reformy v oblasti sociální. Škrty sociálních výdajů, propouštění státních zaměstnanců, snižování starobních důchodů to vše snižuje koupěschopnost obyvatelstva, což vede k úpadku řady zejména menších firem a k dalšímu nárůstu nezaměstnanosti.

Na zpřísněný výběr daní reagují mnohé soukromé firmy odchodem do daňových rájů. Jak uvádí zpráva vypracovaná hospodářským a měnovým výborem Evropského parlamentu, jen v průběhu roku 2012 převedli bohatí Řekové z obavy před zdaněním do švýcarských bank 60 miliard eur.

   Po létech takovéto pomoci, která je doslova k nezaplacení, Mezinárodní měnový fond s překvapením zjišťuje, že řecký dluh je neudržitelný a vyšplhal se již na zhruba 180% HDP. Zdráhá se proto udělit zemi další úvěry.

   Zástupci evropských institucí jsou jiného názoru. Domnívají se, že dosavadní způsob léčby má na pacienta blahodárné účinky. Řecku se již daří lépe, takže není žádný důvod, přestat mu pouštět žilou. Čím více si Řekové na svoji léčbu připlatí, tím dříve je bude možno definitivně odpojit od podpůrných přístrojů.

 

Příspěvek byl publikován v rubrice hroší kůže, Černá hodinka se štítky , , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

125 reakcí na Jan Keller-22 aneb Černá hodinka

  1. bob napsal:

    Je zajímavé, že momentálně se o Řecku zase až tak moc nepíše.
    Signifikantní je, že po dramatickém snížení starobních důchodů, jsou tyto pořád ještě více, než dvojnásobné, než u nás.
    Ze všech analytiků myslím, že nejlépe vystihl situaci v Řecku jistý feldkurát Katz: „to se nám to hoduje, když nám lidi půjčujou“ :-)))

    To se mi líbí

  2. vonrammstein napsal:

    Ale to je všechno naprosto v pořádku. Řecko se dlouhá desetiletí pod vedením ultralevicových vlád chovalo naprosto hovadsky. Zaslouží si zaniknout. Jestli ho zničí MMF, nebo se rozpadne zcela samovolně není podstatné. Podstatné je, že slouží jako exemplární případ toho, jak to určitě nedělat. Svou dějinnnou úlohu splnilo už velmi dávno, může jít.

    To se mi líbí

    • lacogroessling napsal:

      Napsal jste bezcenný fake rytířu, nehodný Vaší urozenosti.

      Pravda je jiná. Od roku 1990 do roku 2015 vládla v Řecku liberálně konzervativní strana Nová demokracie 13 let a zadlužila každého Řeka v přepočtu na hlavu o + 17,422 USD. Strana sociální demokracie PASOK vládla za tu dobu celkem 15 let a zadlužila každého Řeka o + 9,777 USD. Teprve v roce 2015 se ujala vlády jak Vy píšete ultralevicová SYRYZA, která už jen vylizovala průšvihy předchůdců, z nichž největší, jako obvykle, nadělala pravicová ND.
      Co Vás vede k tomu, že si vymýšlíte a lžete?

      Zdroj: countryeconomy.com

      To se mi líbí

      • Bavor V. napsal:

        No, já si jen nemohl vzpomenout na to „demokracie“. Že byli „Národní“ jsem si pamatoval. A je fakt, že falšování vstupních dokumentů bylo její práce. Ten premiér Kosta…. byl hlavní příčinou současné situace. On už s tím Papandreu tak moc udělat nemohl. Přece jen tam měl také „své zájmy“. Kdyby tehdy řekl pravdu, asi by všechno vypadalo jinak.

        To se mi líbí

      • kočka šklíba napsal:

        Nenávist ke všemu levicovému jasně, možná je pro něho i ta Nová demokracie moc vlevo, vůbec bych se nedivila vzhledem k jeho světonázoru. 😉

        To se mi líbí

      • vonrammstein napsal:

        Teď už mám víc času, takže jedna faktická poznámka, Laco: Lež je věc, kterou tvrdíte, ačkoliv víte, že neodpovídá skutečnosti. Já čerpám svoje informace z internetu, Vy taky. Vy si myslíte, že ty Vaše jsou objektivní, já si myslím totéž o těch svých (wikipedii z toho vynechávám). Takže už mě nikdy neobviňujte ze lži, pokud nechcete z téhož obvinit sám sebe. Pokud chcete zachovat aspoň zdání slušnosti, konstatujte, že se Vám moje zdroje nezdají relevantní. Pokud mě chcete urážet, můžem začít. Ale nebude se Vám to líbit a nikomu to neprospěje.

        To se mi líbí

        • Bavor V. napsal:

          Pane z Rammsteinu
          Ty zdroje, na které se odvoláváte, přinesli do Českých zemí zpravodajové typu Kalouska, aby podpořili ty své hrozby Řeckem. Ale skutečně úmyslně zatajili tu Národní Demokracii. Tam to začalo. Za ND se falšovaly vstupní data pro Eurozónu. PASOK to jen zdědil. Že s tím nic neudělal je věc jiná, otázka je, jestli směl (měl povoleno EU)

          To se mi líbí

          • vonrammstein napsal:

            Říkají Vaše zdroje. Já si úmyslně nevybírám ty, který mi konvenujou. Prostě jsem zadal do googlu obecnej dotaz a všechny zdroje tvrdí to samý, liší se jen v detailech. Kromě Lacova jedinýho objektivního countryeconomy.com. Není to divný?

            To se mi líbí

            • lacogroessling napsal:

              Tak jestli Vám nekonvenuje countryeconomy.com/sources, což je španělský web čerpající data mimo jiné z Eurostatu, oficiálního statistického úřadu Evropské unie a IMF, zkuste http://www.statistics.gr , neboli stránky řeckého statistického úřadu, je tam totéž co na stránkách Eurostatu a totéž, co jsem zde uvedl já.
              Vaše zdroje jsou velmi pochybné kvality. Relevantnější, než ty mnou uváděné neexistují.

              To se mi líbí

          • Ahele napsal:

            Nejspíš nesměl,. Bylo zaděláno. Protože u falšování dával rady Goldman Sachs a jak už dnes s odstupem a poměrně s jistotou víme tato instituce je za mnohými průšvihy i jinde.
            A to není náhoda.

            To se mi líbí

        • lacogroessling napsal:

          Bohužel, své stanovisko nemohu změnit.
          Napsal jste: “ Řecko se dlouhá desetiletí pod vedením ultralevicových vlád chovalo naprosto hovadsky.“

          Vy považujete strany, které vládly v Řecku po roce 1989 a za jejichž vládl začalo zadlužování Řecka, t.j. liberálně pravicová Nová demokracie (ND), nebo sociální demokracie (PASOK) za ultralevicové? Mainstreamová média za ultralevicovou považují stranu SYRIZA (obdoba naší KSČM), která se poprvé v moderní historii Řecka dostala k moci v roce 2015, vládne dodnes a za její vlády dochází k tvrdému splácení dluhu, který ani náhodou nezavinila. Paradoxně na úkor těch nejchudších, kteří SYRIZU volili.
          A jaká dlouhá desetiletí Vámi zmiňované ultralevicové vlády vládly? Buďte konkrétní!
          Strana ta a ta od roku do roku.
          Nic takového ovšem nenajdete v žádném zdroji.
          Bohužel, lžete.
          Kočka Šklíba to napsala dobře, lžete z nenávisti ke všemu levicovému.
          Dosud jsem Vás považoval za člověka, který je vlastenec katolického zabarvení. Stejně jako kdykoliv v minulosti, ani nyní, natož v budoucnosti naší zemi nepomůžou fanatičtí horlivci, kteří si v zájmu své ideologie vymýšlejí a lžou. Této zemi, tvrdě se propadající v soutěži národů, zejména posledních 28 let, pomůže pouze kvalitní vzdělání a tvrdá práce.

          Ještě jednou, jaké ultralevicové vlády hovadsky vládly v Řecku dlouhá desetiletí a tím zadlužily Řecko? Konkrétně prosím!

          To se mi líbí

  3. NavajaMM napsal:

    Čo sa týka Grécka nesúhlasím s vyššie priloženými reakciami. Gréci si totiž budú musieť vyžrať všetky dôsledky aj štátneho dlhu, aj prestrelených dôchodkov.
    Ten, kto by mal niesť zodpovednosť za svoje rozhodnutia, je práve MMF a „trojka“. Na príklade Grécka je vidieť, že s nami robia to isté.
    Grécke dôchodky?
    To snáď nemyslíte vážne. Tí hore nás majú v hrsti, keď si dokážeme takto závidieť.

    To se mi líbí

    • vonrammstein napsal:

      Ale to původní zadlužení nezpůsobil MMF. Ten si způsobili Řekové-resp. jejich vlády-sami. MMF to účelově zhoršil, to je pravda. Ale nezpůsobil. „Jen“ zneužil už existující situaci.

      To se mi líbí

      • NavajaMM napsal:

        To všetko treba pripočítať na vrub EÚ, ECB a MMF. Nech každý nesie svoj diel zodpovednosti vrátane Grécka.
        To, čo však urobili s Gréckom, to je nielen „účelovo zhoršil“, je to zločin a krádež. S nami urobia to isté, keď budú potrebovať napríklad naše lesy alebo vodu. Zatiaľ sme v závetrí, lebo na východ od nás – na Ukrajine majú väčšie sústo a momentálne lepšiu príležitosť, ale aj na nás príde rad.

        To se mi líbí

        • vonrammstein napsal:

          V tom podstatném nejsme v rozporu. Jen říkám, že Řecko si to do značné míry zavinilo samo. Když necháte otevřený dveře do svýho baráku, plnýho starožitností a uměleckých děl, navíc zapomenete zabouchnout trezor a jdete někam pryč, těžko se můžete divit, že Vás někdo vykrade.

          To se mi líbí

          • NavajaMM napsal:

            Áno, nenamietam, že si Gréci väčšinu problémov spôsobili sami. Poučme sa na tom.

            To se mi líbí

          • cobolik pacholik napsal:

            hele AFB,kurva uzernicka,ked uz od tych grekov nic nezoberie,bo debili brali dalej a nie ,ze su na dne,ale v pizde jak sa drista u nas,tak budu brat dalsiu uzeru od tych,co ich budu ratovat,uzernicka kurva ma svojich vsade a ty nespia,vzdy to tak je,ze oni nikde nedaju,aby naspat neprislo milion krat viac,,alebo zacnu plakat jak ten preskurveny IMF stratil,bude sa mu odopisovat a on len toto vsetko umelo urobi,aby jeho zisk bol este vacsi,negramotne financne napisane,ale presne trafene.

            To se mi líbí

        • Bavor V. napsal:

          Hlavně za to může Eurozóna, která si vynutila zavedení eura v Řecku, i když všichni věděli, že veškeré vstupní údaje byly zfalšované.

          To se mi líbí

          • NavajaMM napsal:

            Áno, to som myslel skratkami EÚ a ECB.

            To se mi líbí

          • Hudec napsal:

            Ano, přesně tak to vnímám i já.

            To se mi líbí

          • kchodl napsal:

            Eurozóna = Němci.

            To se mi líbí

          • Ahele napsal:

            Podle německého deníku Der Spiegel je zruinované Řecko pátým největším importérem konvenčních zbraní na světě. Na nákupní listině Řeků se v minulosti objevily například nejmodernější ponorky třídy 214, stíhačky Eurofighter a tanky Leopard 2. Všechno produkty německého zbrojního průmyslu. A v nákupech Řekové ještě zdaleka nekončí. A to i přesto, že si museli půjčit ze států eurozóny 110 miliard eur.

            Největší část úvěru poskytlo pod podmínkou přísných úsporných opatření právě Německo. (více čtěte zde)

            Jako příklad řeckých nákupů uvádí Spiegel smlouvu o dodání čtyř nejmodernějších ponorek 214 a modernizace tří starších za více než dvě miliardy eur. Smlouvu uzavřela řecká vláda a německá společnost Howaldtswerken (nyní ThyssenKrupp) před deseti lety. Řekové ponorky ovšem nikdy nedostali. Zůstali totiž dlužni 520 milionů eur a ThyssenKrupp jim v září minulého roku vypověděla smlouvu.

            Zdroj: http://ekonomika.idnes.cz/svet-zachranuje-recko-ale-zeme-dal-utraci-za-ponorky-a-letadla-puo-/eko-zahranicni.aspx?c=A100520_130630_eko-zahranicni_fih

            A pak že důchody a vůbec rozežraní Řekové. Němci nakupovali řecké dluhopisy jako vzteklí proto také Řecko nesmělo odejít z eurozóny., protože by na to doplatili němečtí důchodci jelikož německé penzijní fondy byli jedněmi z nejaktivnějších v nákupech.
            Otázka také zní proč Řecko tak masivně zbrojilo? Proti komu? Proti Turecku se kterým nemá úplně nejlepší vztahy ale se kterým je v NATO?

            To se mi líbí

            • kočka šklíba napsal:

              Ano, jenže v některých lidech se našemu mainstreamu podařilo vzbudit dojem, že je to ve vysokých důchodech. Samozřejmě, že není, na tohle téma se kdysi toho napsalo hodně u Fausta, bohužel nemám odkaz. Ani nevím jestli by se to dalo najít. Zajímavé věci tam psal diskutér, Čech, žijící v Řecku a mnoho dalších. A už vůbec není pravda to, co napsal vonrammstein. Podílely se na tom všechny vlády ale začala to pravicová vláda v Řecku, Ta především. Alespoň to si pamatuju z tehdejší diskuse.

              To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                Ty diskuse se vedly i tady a vždycky to skončilo dohadováním, která vláda to způsobila. Hodně panoval názor, že to byli socialisti, a zapomínalo se na to, že to
                původní falšování bylo dílem konzervativců. Za socialistů to akorát prasklo. Jenže ti v tom byli trochu nevinně.

                To se mi líbí

              • vonrammstein napsal:

                Pravicová, jo? Tak to si to radši fakt dohledej.

                To se mi líbí

              • lacogroessling napsal:

                Ne Vy si to dohledejte a udělejte si v excelu tabulku, viz. můj příspěvek výše podle countryeconomy.com . Jednoznačně od roku 1990 nejvíce Řeky zadlužila konzervativní Nová demokracie ND, potom až socani a už vůbec nijak Vámi zmiňovaná ultralevicová SYRYZA, něco jako řecká KSČM.

                To se mi líbí

              • vonrammstein napsal:

                „Hluboké zadlužení Řecka má počátek ve druhé polovině 90. let 20. století, kdy bylo u moci Panhelénské socialistické hnutí (PASOK) premiéra Kostase Simitise“
                https://cs.wikipedia.org/wiki/Dluhov%C3%A1_krize_v_%C5%98ecku

                To se mi líbí

              • lacogroessling napsal:

                To je právě ono, Wiki píše o počátku zadlužení Řecka ve druhé polovině devadesátých let. Jenže ono to zadlužení začalo stoupat už v roce 1989.
                Dluh Řecka v přepočtu na jednoho Řeka v roce 1989 byl 4,713 USD, ale už v roce 1995 12,817 USD, takže se zvýšil 2,7 x. Není to poprvé, co čtu na Wiki ideologicky zabarvené bezcenné komentáře.

                To se mi líbí

              • brtnikvbrlohu napsal:

                Vona je viki berná – při tom množství blábolů co tam je?

                To se mi líbí

              • blbíš napsal:

                není vůbec důležitý, přátelé, či levice – pravice, důležitý je, aby nás nezlikvidovali podle kopíráků stejným způsobem a že se tak děje téměř podle stejných not je nabíledni, vo to je to horší a ukazuje to, jaký sme si navolili idioty – potažmo, jaký jsme idioti.

                To se mi líbí

              • oh napsal:

                IMO je česká wikipedie často jen zkratka na její příčetnější, kompletnější a lépe odzdrojované jazykové verze.
                https://en.wikipedia.org/wiki/Greek_government-debt_crisis
                Zejména doporučuji vaší pozornosti tabulku v sekci „Economic statistics“, která uvádí zajímavý skok v růstu veřejného dluhu z 21%HDP v roce 1980 na 68,3% v roce 1990. Ale můžou za to socialisti, to je ložený.

                To se mi líbí

              • vonrammstein napsal:

                Neovládám angličtinu natolik, abych tomu rozuměl. Ale vložil jsem do diskuse jiný zdroje. A můžu jich klidně vložit dalších deset. Nevyhledávám je nijak účelově, prostě počátek řecký dluhový krize. Zatím všechny tvrdí víceméně to samý. SYRIZA.

                To se mi líbí

              • oh napsal:

                Pokud vaše zdroje o počátku řecké dluhové krize tvrdí „Syriza“, tak IMO buďto lžou víc jak Rudé Právo a ČT dohromady, nebo si uměle posouvají počátek krize tak, aby to vyhovovalo požadovanému určení viníka.

                To se mi líbí

              • vonrammstein napsal:

                Mělo tam být PASOK. Zblbnul mě Laco s tou Syrizou.

                To se mi líbí

              • lacogroessling napsal:

                Na Váš zdroj jsem se podíval. Píše se tam:
                „Po pádu diktátorského režimu se v zemi postupně etablovaly dvě strany, které se až do nedávna téměř výhradně podílely na moci: Nová demokracie a Panhelénské socialistické hnutí (PASOK). Tyto dvě strany jsou v současné řecké společnosti nejvíce spojovány s korupcí a dluhovou krizí, kterou Řecko prožívá.“

                Která z těchto stran je ta Vámi zmíněná ultralevicová, co po desetiletí hovadsky vládla v Řecku?

                A následují údaje od roku 2009, jenže zadlužení Řecka začalo v roce 1989, v roce 2009 bylo už dávno Řecko v kélu.
                Odkaz nanic.

                To se mi líbí

  4. bob napsal:

    Ještě k tomu Řecku.
    Omlouvám se, že to nebude znít možná přesně a úplně odborně.
    Pokud vím, tak věřitelské břemeno už nespočívá na soukromých bankách. To byl jeden z prvních kroků. Dalším krokem bude odpuštění dluhu. Skoro bych si na to vsadil.
    Jediný důvod, proč se tak dosud nestalo je, že by to byl precedens…

    To se mi líbí

    • vonrammstein napsal:

      Celého dluhu ne. Jen části. Ten zbytek si Řekové budou muset odpracovat a odvyrábět. Což se dá prodlužovat prakticky do nekonečna. Fakticky se stali otroky.

      To se mi líbí

  5. kchodl napsal:

    Se zlodějnou začaly řecké vlády, které navyšovaly platy státních zaměstnanců nade všechny meze, zfalšovaly vstupní hodnoty pro přechod na euro, načež se to rozjelo naplno. Západ mohl řecké papaláše kdykoliv vydírat, kvůli všem podvodům s financemi a audity, takže následovalo využití Řecka jako bílého koně pro západní kšefty. Na tom se obohacovaly řecké politické strany a papaláši, něco pustili i obyvatelstvu, aby neřvalo. Bylo to „po nás potopa“ a každý si chtěl užít. Takže státní zaměstnanci ani nemuseli chodit do práce a přesto brali velmi vysoké platy, důchody byly zcela neadekvátní ekonomické úrovni země. Místní podnikatelé a výrobci, když toto viděli, odmítli platit daně. Obyvatelé nezaměstnaní u státu také. Nakonec daně neplatil nikdo, tedy mimo státních zaměstanců, kteří platí fiktivní daně – z levé kapsy státu do pravé.

    Řecký papaláš za příslušný obolus podepsal objednávku nesmyslů – počínaje dálnicemi odnikud nikam, tankovou armádou s více tanky než zbytek evropských zemí mimo Turecka, novým válečným loďstvem včetně ponorek, obřím vojenským letectvem, … Toto vše bylo na dluh. Především německým výrobcům za řecké platby ručily německé banky – které velmi dobře věděly, že jsou to nedobytné dluhy, jelikož to Řecko nikdy nezaplatí. Řekům to bylo jasné také – jejich „elita“ se rozhodla zemi pro vlastní prospěch vykrást a zničit. Tak to běželo několik let. Žili si jak na zámku.

    Až došlo k popisovanému zásahu MMF, SB, ECB. A od té doby vykrádání pokračuje zvýšeným tempem. Soukromé německé koncerny své peníze dostaly, soukromé německé banky dluhy převedly na státní oddlužovací agenturu, všichni jsou náramě spokojení, pochopitelně mimo dnešních Řeků, které jejich vlastní lidé okradli o celou zemi a budoucnost, tím jak dělali Němcům bílé koně.

    U nás se nic takového nestane, dokud si nenecháme naše politiky vykrást stát stejně jako Řekové vysokými platy státních zaměstnanců a nákupy nesmyslů z ciziny. Nepochybně to začíná jít řeckým směrem, stačí se podívat na medián státních platů a porovnat ho s mediánem v soukromé sféře – výrobě a službách.

    Ale výsledek se Němčourům silně nevyplatil, protože Řekové nejeví nejmenší ochotu zastavit invazi kozomrdů a kdyby mohli, do Německa by jim postavili dálnici. Ať si Němci užijí kalifátu a vražedné občanské války – to je řecká pomsta. Němci brzy zjistí, jak hroznou udělali chybu, ale to už bude pozdě.

    To se mi líbí

    • strejda napsal:

      Zajímavě napsané, ale není Němec jako Němec. Funguje to tam podobně jako u nás. Elity, které se tváří, že vládnou lidu pro lid, jen plní zadání daná německým a světovým kapitálem. Vypadá to jako od Karla Marxe, ale berme to jen za shodu okolností. Němci si vybírat nemohou, jací jsou ve skutečnosti nevíme. Průzkumy mínění jsou cíleně manipulovány. Známe to od nás s volbou Zemana, v EU z Brexitu a v USA Trumpem. To jsou ovšem jen chyby složitého systému, který se nezměnil, jen přitvrdil.
      Ale, a to je podstatné, systém, který generuje takové chyby je nemocný a nikdo neví kdy dojde k jeho destrukci. Pomalé či rychlé. Ale ať je to jak chce, vždy to bude krize a drama. Jejím výsledkem po možné euforii bude zničení středních tříd a vytvoření mocné oligarchie a remcajícího plebsu. A na to, co s takový plebsem udělat, jsou známé postupy. Dříve na to byly pijavky.

      To se mi líbí

      • kchodl napsal:

        Tak jistě, ale to je z Vaší strany „úkrok stranou“, o tom řeč vůbec nebyla.

        Určitě nějaký průměrný Helmut má na tohle všechno nulový vliv, ale přesto má i ten největší chudák v Německu minimální mzdu na úrovni našich cca 40 tisíc, což je legrační shodou okolností částka, od které Ozubená pleš chce nasadit progresivní zdanění. Německé banky a koncerny vykrádají EUhniji, dluhy padají do „společného eura“, jinými slovy, Němci bohatnou a ostatní chudnou. Není to jen produktivitou atd., ale vyloženě kriminálními metodami, jako vůči Řecku.

        ČR je od dubna oficiálně rozvojovou zemí, takže co se týče „strašení Řeckem“, co by příjmově spodních 50% našich spoluobčanů dalo za Řecko. Asi tak.

        To se mi líbí

        • strejda napsal:

          Máte pravdu, ale zase „uhnu“. „Bohatnutí“ Německa, tedy bohatnutí německých horních 10% má velice neblahý vliv na Německo. Přesvědčení o vlastní moci a síle vedlo ke vpuštění milionu nelegálních imigrantů v krátké době. A přiliv pokračuje. Ekonomicky to Německo, i díky tomu vykrádání, patrně dlouhodobě zvládne – ne na věky. Nezvládne to ale občansky. Společnost se změní k nepoznání. A nikdo nezná kritickou hranici při které se lineární pohyb skokově změní na exponenciální či dokonce živelný. Velký problém asi bude v tom, že Německo je po dlouholeté výchově velice odolné. Chvályhodná vlastnost pro běžný život, ale katastrofa při vysokém přepětí.
          Každopádně to bude zajímavé.

          To se mi líbí

          • kchodl napsal:

            Plně souhlasím.

            Horních 10% nemůže žít samostatně jen ve svém oploceném světě, potřebuje i spodních 90%. Společnost je velmi složitá a stačí jen maličká změna, aby všechno přestalo fungovat. Vše funguje v symbióze a interakci – a stačí zrušit nějaký prvek, který se jeví jako nepodstatný, a stroj přestane běžet. Od malé poruchy k fatální je jenom kousek.

            V Německu už kritické meze bylo dosaženo, v USA již dávno. Jde o to, že rychlé a bezmezné bohatnutí horních 10% je znakem výpadku regulace, příznakem špatné funkce oběhu bohatství, peněz coby krve společnosti. S tím je spojeno spoustu věcí, jako je sociální mobilita a tím velká genová základna – podobně jako ve sportu, talenty je nutno vybírat plošně. Výsledkem bude nutně stagnace, pak degenerace a úpadek. Dnešní německé sluníčkaření, genderismus, LGBTQ, pseudo-ekologie, … je pěkným příkladem dekadence ekonomicky horních pater společnosti.

            To se mi líbí

          • Hudec napsal:

            Ano, strejdo.
            Jen si dovolím čas budoucí „Společnost se změní k nepoznání“ poupravit na čas přítomný „Společnost se mění k nepoznání“. Ten proces už je v běhu.

            To se mi líbí

            • strejda napsal:

              Máte pravdu, společnost se mění. Ještě ale chápeme, jak a v čem se mění. Můžeme i odhadovat. Po zvratu bude po prognózách a po odhadech. Asi jako u rozvodněné řeky. Pokud je vody hodně, ale stále v korytě, tak podemílá, odnáší a likviduje – ale vše se dá předem odhadnout. Odkud utéci, co vyklidit. jakmile se ale vylije z břehů, je po prognózách. Je to Živel, který se řídí vlastními zákony. Jde tedy o tu chvíli přelivu.
              A abych dodal, jedna ves je velkou vodou smetena, ale jinde mají jen mokro. Někdy je to náhoda, jindy výsledek účelného snažení.

              To se mi líbí

              • blbíš napsal:

                já myslím že máte pravdu, strejdo! Já furt věřím, že těch 15-25% není společnost pouze demokraticky-nedemokraticky jsou chytře zahryznutý ve státním kožichu. Pokud se tedy shodneme na Japoncovi (a s krvácejícím srdcem na KSČM) pro jinou nevolbu, pak věřím že ke změně MŮŽE dojít, i když … jestli ti parchanti nakonec neucuknou podle tolikrát již předvedenýho mustru.

                To se mi líbí

  6. kchodl napsal:

    OT: CNN, New York Times, Politico, … nebyli vpuštěni na tiskovku Bílého domu, s tím, že nejsou na seznamu. Americká žumpa právě pěkně řičí.
    🙂

    Líbí se 1 osoba

    • Bavor V. napsal:

      On ten Trump je stejný jako Zeman. Ten taky někoho k sobě nepustí.

      To se mi líbí

      • Alena Z napsal:

        Ve Washingtonu probíhá konference Americké konzervativní unie (CPAC) a včera, v pátek 24. 2. na ní Donald Trump přednesl projev.

        Začal s tím, že on nepovažuje novináře za nepřátele, jak to zase média překroutila. On jen řekl, že „fake news“ považuje za nepřátele amerického lidu. Takže za nepřátele (ne své osoby, ale Američanů) považuje i ty novináře, kteří tyto zprávy šíří, vymýšlejí si a neuvádějí zdroje informací.
        Mluvil o předchozí vládě, co promrhala milionů za války na Blízkém Východě, atd. atd. Jaký dluh zdědil, zemi s problémy, mluvil o drogových kartelech, nelegální imigraci. Chce, aby imigrační centra našla zločinné nelegály a vyrazila je z Ameriky. Mluvil o firmách a o tom, jak začíná vytvářet pracovní místa v amerických podnicích.
        V 35.30 – říká zase – podívejte se, co se děje ve Švédsku! (lidé se smějí s porozuměním, protože už vědí, co se tam děje a že novináři zase lhali! ). Podívejte se, co se děje v Německu! V Bruselu, V Paříži! Paříž! Mluví o kamarádovi, co jezdil s rodinou každý rok do Paříže v létě, a teď už tam nebyl pět let . Řekl Donaldovi: „Paříž už není Paříží více!“
        DT říká, podívejte se, co se děje ve světě! My musíme být chytří a nedovolit to u nás.
        „Musíme poslat radikální teroristy pryč z naší země. Nikdy se nebudu omlouvat za to, že chci, aby Amerika byla bezpečná a že chci naše lidi ochránit. I když to znamená, že o mně budou špatně mluvit, to mě netíží. Bezpečnost našich lidí je pro mě na prvním místě.
        Můj kabinet pracuje dobře, i když zatím nemám všechny lidi schválené (Senátem..). Oni to pořád odkládají, protahují, je to smutné.
        Plníme předvolební sliby, jeden po druhém, a nepřestaneme, dokud to nedokončíme.
        Zapomenutí lidé Ameriky už nadále zapomenutí nebudou. Jsou srdcem Ameriky a budoucností Rebublikánů. Média se divila, kde se ti lidé vzali (myslí ve volbách..), kdo to je? No, to jsou těžce pracující úžasní Američané. Neuvěřitelní lidé, se kterými nebylo dobře zacházeno. Hillary je nazvala „deplorable“ (ubožáci). “
        Plný text projevu v angličtině najdete zde: http://jdem.cz/c2xur5
        Lidé skandovali, tleskali ve stoje.

        To se mi líbí

        • Alena Z napsal:

          A ještě:
          Rex Tillerson začal čistku na ministerstvu zahraničí
          http://jdem.cz/c2xuv3
          Tillerson vyhodil personál ze sedmého podlaží ministerstva zahraničí, kterému ve čtvrtek hromadně řekl, že „jejich služby nejsou už dále žádány.“ Sedmé podlaží ministerstva zahraničí bylo „domovem stínové vlády.“

          To se mi líbí

          • strejda napsal:

            Vyhodit ze sedmého podlaží. Tak to byla jatka, to nikdo nemohl přežít. Ani ti co padali již do měkkého.

            To se mi líbí

            • Alena Z napsal:

              No jo, napsala jsem to v noci a už jsem si to po sobě nepřečetla, je to neobratně řečeno, první nástřel… ale že dopadnou do měkkého, to jsem si jistá! A že budou kňučet do novin!

              To se mi líbí

  7. jaa napsal:

    Mám prosbu k odborníkům. V XP i Miléniích šlo článek uložit na lištu a pak přidat do textu. V W7 mi to nejde a nejde. Co s tím? . Je to vůbec možné, popř. kde přenastavit? poví mi někdo – poradí, Ty „vylepšenéů – nové programy jsou čím dál horší.

    To se mi líbí

  8. jaa napsal:

    na tiscali je docela srandovní článek ke sněmu ANO – nejde mi sem dát odkaz

    To se mi líbí

  9. čtenář napsal:

    Babiš: Lidem do 113 tisíc chceme daně snižovat, ostatní necháme být

    Zaměstnancům s příjmy do 113 tisíc měsíčně by se daně měly snižovat, daně u lidí s platem vyšším by měly zůstat stejné jako dosud. S tímto návrhem chce v říjnových volbách oslovit voliče ministr financí a lídr ANO Andrej Babiš. Jak v pátek, den před zahájením celostátního sněmu ANO, řekl Právu, ve hře je také snížení sociálního pojištění pro živnostníky a pro firmy.

    https://www.novinky.cz/domaci/430401-babis-lidem-do-113-tisic-chceme-dane-snizovat-ostatni-nechame-byt.html

    PS: a má ty volby vyhrané,definitivně

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Takže teď už si ten jeho dopis můžete dočíst?

      To se mi líbí

      • čtenář napsal:

        neláká mě to,v dopise bylo jasně naznačeno,že se na ty odvody u osvč se míní podívat.

        jestliže Právu řekl,že je ve hře snížení odvodů pro živnostníky,tak to vidím takto,nejdříve srovnáme odvody zaměstnanec živnostník na stejná procenta a následně ta procenta snížíme,to bude zase aplausu o narovnávání podmínek.

        takže pokračování dopisu mě nezajímá,jako mě nezajímají předvolební sliby babiše,sobotky a ostatních.
        moje volba se rýsuje takto,ods se spojuje se stranou živnostníků,nedá se nic dělat,ale toto bude pravděpodobně moje volba.

        To se mi líbí

        • Bavor V. napsal:

          Takže hazardní oligarcha Valenta je lepší než potravinový oligarcha Babiš?

          To se mi líbí

          • čtenář napsal:

            já jen chci mít alespoň naději,že se tam dostanou lidé jejichž názory na osvč mám prozatím možnost si alespoň přečíst,a s kterými v jejich názorech souhlasím.

            mohu já za to,že nejsem penzista,rodina s dětmi,zaměstnanec,matka na mateřské anebo matka samoživitelka?
            mohu já za to,že pro mě babišův program ohledně osvč skončil kontrolním hlášením a eet?
            mohu já za to,že okamurův program je pouze přes uprchlíky?

            oslovuje mě strana soukromníků,že ji Valenta finančně podporuje?no,co nadělám.
            nevede ji,pouze do toho něco sype.

            ale i kdyby ji jednou vedl,tak co,stát se hazardním oligarchou je takové čisté,řekl bych,hráče nikdo nenutí utrácet peníze,dotace do hazardu taktéž nejdou,tak co?

            potravinový oligarcha mě narozdíl od valenty každý den nutí kupovat naftu s přísadou z nějaké té jeho řepky.

            To se mi líbí

            • tata napsal:

              VÍTE ČTENÁŘI,celkem mě překvapuje Vaše vysvětlení,sice s VÁMI DOST ČASTO NESOUHLASÍM ale považuji Vás za člověka s přehledem.A to vysvětlení mě připadá takové povrchní hlavně když je jasné že ODS JE ZROVNA TAK neduvěryhodná jako jiné.
              Je celkem neprozřetelné se upnout že hlásají něco k jedné skupině.NO pravda je že moc voleb není tak beru když někdo volí protestně ale to zduvodnění mě připadá jalové.

              To se mi líbí

        • vittta napsal:

          Na otroky platí jen žvásty o snižování daní, případně zvyšování daní jiným.
          Ne náhodou je to předvolební rétorika maintstreamových stran ODS počínaje, přes TOP09, ČSSD a nyní ANO konče od samého počátku reálných voleb u nás.
          A stádo spokojeně bučí a volí tyhle kretény a pak se děsně diví, že církve dostanou nehorázné restituce, (v předvolebním boji o tom ovšem nepadlo ani slovo) že se zvou negři do země (ale koho by to zajímalo, když se dupne na živnostníky a sníží se daně zaměstnancům….DDDDD), že je půl armády pod německým velením, že je Rusko nás nepřítel největší, že je inkluze vzdělávání a pozitivní diskriminace verbeže a že práva kriminálníků a zvrhlíků mají 10 x větší důležitost, než práva (bílých) nemocných a důchodců.
          No co…..“máte co jste chtěli“, chtělo by se říci.
          Jenom…..já se nakonec v tom vlaku vezu také, a to mě u toho moc nebaví.
          Včera jsem se nasmál….napadlo mě totiž, proč se nestaví nové nemocnice a nekupují auta hasičům a též nové školy a školky,a nepřidá se důchodcům, když máme rozpočtový přebytek, a naopak se jedná, kam ty prachy vlastně utopit, když se třeba u DDT pořád hovoří, co všechno se za ty vybrané teoretické miliardy dá nakoupit.
          Člověk by si myslel, že jsou to děsně důležité věci, ale jak vidno, miliardy navíc se na to zatím nepoužívají….to je záhada, co?

          To se mi líbí

          • cobolik pacholik napsal:

            tuto zahadu don vitta vyriesi novy viteznej unor,najlepsie na styl via apia…

            To se mi líbí

            • vittta napsal:

              Na vítězné únory dávno nevěřím, Čobolíku.
              Ty jsou stejně vítězné jen pro někoho.
              Via Apia byl jen dobový model rozhlasu či televize.
              Tehdy bylo třeba vidět „výsledek“ na vlastní oči.
              Freisler nebo Urválek vystačil s rádiem.
              Causesku či Husajn už byl vidět v televizi.
              Jen technické rozdíly.

              To se mi líbí

              • cobolik pacholik napsal:

                don vitta ja casom sam sebe neverim,ja len ukazujem jak vzdy dopadne najlepsia ideologia,vsetky tie zahady sa potom striedaju a riesia,my sme zazili,vymenu jednej za druhu,ktora vytvorila dalsiu zahadu,mozes mi verit,mozno my uz nezazijeme,sa bude riesit a v svete zacina sa ukazovat,ze nie som daleko,ze by mohlo dojst aj na via apiu.

                To se mi líbí

              • cobolik pacholik napsal:

                to sa pisem jak pojeb

                To se mi líbí

          • Bavor V. napsal:

            Kam jdou ty peníze? Zeptejte se s.Marksové a s.Sobotky. Ti je chtějí rozházet plnými hrstmi.

            To se mi líbí

            • vittta napsal:

              Já se jich na nic ptát nebudu, Pane Bavore.
              Stejně by mě lhali.
              Znáte mě, já na kecy moc nedám.
              100% nárůst tržeb, zvýšení reálné mzdy, růst průměrné mzdy, přebytkové rozpočty a tyhle kecy mě nechávají ledově klidným.
              Mě zajímá realita.
              Mají se normální občané lépe?
              Mají nemocní a postižení příslušnou péči, bez toho, aby museli žebrat o víčka a sbírky na vozejk?
              Mají důchodci tolik, aby mohli jet každý rok k moři, dokud zdraví dovolí?
              Atd…
              Odpověď zní v podstatě ve všech případech NE.
              Takže ať jdou s těmi žvásty do prdele, do které by potřebovali nakopat….

              To se mi líbí

              • vittta napsal:

                „Tý vole“…
                No, ale moje labuť je učitelka, takže čas od času na takové vymejvárny jezdí dobrovolněpovinně.
                Takže….nejsem mimo obraz.
                Jóó, takhle se dělají prachy.
                Dělník maká u pásu na 3 šichty a je to líná (česká) svině, že to nechce dělat za 11 kůlů měsíčně, a tihle účtují za kurz …konkrétně 24 000, kdy lektorka má 2 h přednášku.
                No neberte to, ne?

                To se mi líbí

              • oh napsal:

                Nejdůležitější informaci o „cloudech“ jim tam asi neřeknou. 🙂 Tak to napravím aspoň tady.
                data v cloudu = data v čoudu

                To se mi líbí

              • Antimon napsal:

                Mankote! To snad ne. Jak ještě lépe, rychleji a radostněji dostat lidi pod kontrolu (sociální sítě a cloud). Na to určitě dostal někdo grant.

                To se mi líbí

    • blbíš napsal:

      hlavně že koalice pracuje koaličně, bejt v takový koalici s mojí stále ještě ženou, měl bych každý ráno kafe jako vod Maryši!

      To se mi líbí

  10. brtnikvbrlohu napsal:

    Snížení sociálního pojištění ? nezakládá náhodou soukromou pojišťovnu na důchody??

    To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      Vzhledem k tomu, že za 20 let žádné důchody stejně nebudou, 50+% lidí bude efektivně nezaměstnaných, tak je to docela jedno. Všechno bude muset přejít na nepodmíněný základní příjem, ať již se tomu bude říkat jakkoliv. A na vlastní zahrádku s bramborami.

      Nebude to ani zdaleka jen rozvojem ICT technologií a robotiky, ale dosavadní bankovní megazlodějnou. Ale svedou to na zlé a protilidské technologie, sluníčkáři budou nadšení, jak je ten pokrok strašný a že na jejich slova došlo.

      Plus samozřejmě státními náklady na zbrojení a bezpečnost, to je vždy poslední krytí vládní zlodějny.

      Nežijeme bohužel na ostrově, takže všechny pitomosti Západu se promítnou k nám. Nyní skončí ČNB s „intervencemi“, načež nám spekulanti vykradou měnu (ovšem největší spekulant je ČNB s dosavadní ztrátou cca 1000 mld. ročně díky podhodnocenému kurzu koruny), Němci nám zařídí euro no a tak dále.

      V západní Evropě vypukne občanská válka, a my budeme zaplaveni bílými uprchlíky ze západních zemí, tedy pokud se do té doby ubráníme záplavě kozomrdů a negrů z Afriky, kteří se díky potravinám a lékům zdarma z EUhnije a USA budou dál množit jako králíci.

      Vzpomínám na svého předka, který si 3x za život platil spořící důchodové připojištění a nikdy nic nedostal, vždy po 20-ti letech přišli nějací lupiči. To se nepochybně bude opakovat.

      Na druhé straně je možné koupit např. akcie AMD před dvěma roky za 2 dolary kus (protože měli úspěšný vývoj nové generace procesorů, tak člověk nemusel mít křišťálovou kouli), dnes jsou za 14 dolarů a do podzimu jistě vylezou ještě výše – za dva roky 7x zisk, dosud (a vyšplhá se to asi na 10x nebo více). Takových možností, a ještě lepších, dnes je plno – jenže důchodové fondy jsou ve velkém vykrádány např. kupováním řeckých dluhopisů, v organizovaném zločinném spolčení s německými bankami, kdy poskytují „záruku“ ziskům německých koncernů. A pak jsou také vykrádány svými provozovateli a managory. Zaplatí to ve finále němečtí důchodci další generace, za 10-20 let – ti nebudou mít také nic (už teď jsou jejich důchody kryté jen žabími kůžemi, jelikož proběhly bankovní zločiny z roku 2008 s falešnými papíry podminovaných amerických hypoték – ostatně tím drží americký nácek Němce za koule, kdyby chtěli zlobit; Deutsche Bank je takového smetí plná až po střechu).

      To se mi líbí

  11. oh napsal:

    OT: Lhát jako profesionálové – říkejte tolik pravdy, kolik situace unese a nechte p.t. publikum, aby si chybný závěr odvodilo samo.
    http://www.literarky.cz/blogy/milan-faltus/23744-trumpv-ouch-penize-za-to-nejsou-ale-dlame-to-radi

    To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.