Hledá se Josef aneb Černá hodinka


Ne, nehledá se otec, syn ani jiná ztracená osoba. Hledá se nástupce císaře Josefa  II. Ale po pořádku. Kláštery v Zemích koruny české zažily několik vln svého úpadku. Poprvé v době husitských válek došlo k likvidaci některých klášterů bojovníky za boží zákon způsobem ne právě humánním. Další útoky na církevní majetky přišly za třicetileté války. Pak konečně nastal rozvoj klášterů, jak těch, které se staraly o  vzdělávání a výchovu, tak těch, které pečovaly o staré a nemocné. Jenže i takové, které se zabývaly rozjímáním nad počtem andělů na špičce jehly. Poslední zásah provedl právě již zmiňovaný Josef II. Ten zrušil všechny konventy, jejichž činností bylo právě ono rozjímání a bádání o ničem. Naopak tam, kde se věnovali vzdělávání nebo péči o staré či nemocné, měli Josefovu podporu.  Rušení klášterů přineslo i velké historické škody, když se nepodařilo zachránit klášterní knihovny a různá jiná vybavení. Jenže v té době to ještě nebylo historicky cenné a žádoucí památkové ochrany jako dnes.

Situace se poněkud změnila. Dnes se o výchovu a péči nestarají církve, ale neziskové organizace. A stejně jako v čase před Josefem, rozmohly se neziskovky s podobným zaměřením jako oni badatelé nad počtem andělů. A opět je jich víc než těch, které se opravdu věnují potřebným. Proto se hledá Josef III. . Nebo kdokoli jiný, který by po Josefově vzoru ty nepotřebné neziskovky zrušil.

bavor-podpis_rex2

Příspěvek byl publikován v rubrice Černá hodinka se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

59 reakcí na Hledá se Josef aneb Černá hodinka

  1. bob napsal:

    Neziskovky mají dlouholetou tradici (viz Hlávkova nadace….)
    Sám přispívám třem neziskovým organizacím.
    Ani málo ani moc (cca 1 000 měsíčně). Schválně je nejmenuji.
    Jedna je 100% prospěšná, u těch dvou zbývajících jsem uvěřil „tklivému dopisu“ – ale vím, resp. věřím, že prospěšné jsou.
    Kdybych měl tu moc, tak bych všechny neziskovky zrušil, s možností okamžitého založení.
    Sestavil bych komisi, která by jejich založení schvalovala (kdybych měl tu moc) a postavil se do jejího čela.
    Hlavním kritériem by byla naprostá apolitičnost, nestrannost v konfliktech, efektivnost pomoci…
    No a pokusil bych se být tím Josefem III……

    To se mi líbí

  2. Rosťa napsal:

    Pokoušel jsem se spočítat anděly na špičce jehly, ale asi bych potřeboval nové brýle. Kdyby se potvůrky tak nevrtěly/i, tak by možná stačila lupa. Ještě počkám, jestli večer neusnou, to by mně mohlo pomoct.
    Silně ziskové parazitující neziskovky promořily společnost a množí se jak španělští slimáci. Která pol. strana slíbí deratizaci, vyhraje podzimní volby, protože toto už je neúnosné. V prvním kole by to chtělo na 10 let zavřít FF na UK a MU. Kdo chce titul, strojárna bere a absolvent nemusí do neziskovky. Problém je, že tam platí fakta, užvanit se nedá. A kdo nechce řešit napětí na mezi pevnosti a podobné lahůdky, může prubnout něco od elektra, nebo třeba informatiku.
    Teď jsem si do karafy odlil červeného a budu pečlivě sledovat špičku jehly. Zatím se vrtí.

    To se mi líbí

  3. lacogroessling napsal:

    Na neziskovky není třeba nějaký osvícený vládce. Stačí Parlament, který schválí přes kopírák zákon o cizích agentech, který platí v USA, nebo v Rusku. Bereš více jak 50% peněz z ciziny? Od teď se budeš jmenovat a všude povinně uvádět název:
    Člověk v tísni, cizí agent.
    Pokud budeš žít za své, tak si zkoumej třeba nesmrtelnost brouka.

    Josef II. to neměl lehké. Prusko, mnohem pružnější ekonomicky, jej chtělo zničit a tak bylo potřeba příživnické organizace transformovat na ekonomicky prospěšné. Vzniklo při tom mnoho kulturních škod, které oplakávají různí podivní zastánci minula usedavě dodnes. Jenže Josef měl odpovědnost, ne povaleči z 18. století a jejich opěvovatelé dnes.

    To se mi líbí

    • vonrammstein napsal:

      Ten ksindl měl na Český země ještě horší dopad jak Žižka s veškerou svojí pakáží. I ten mor by nenapáchal tolik škody.

      To se mi líbí

      • lacogroessling napsal:

        Josef II. dobře tušil, jak by dopadla jeho Říše, pokud by neudělal reformy. Podobně jako království jeho švagra. To by pro katolíky byla teprve paseka. Takový postup ovšem předpokládá poněkud komplikovanější uvažování, než se může odehrávat kdesi na tvrzi u Plzně.
        A pokud jde o Žižku, nebýt církve katolické v otřesném stavu, nedostal by prostor k seberealizaci. Která byla každopádně po stránce vojenské strategie v tehdejším světě obdivuhodná. Nemám rád jakékoliv obrazoborce, ale občas potřebují jejich oběti dostat po čuni, aby se jim v palicích rozsvítilo a přestali blbnout jako tehdy se třemi papeži.

        To se mi líbí

  4. NavajaMM napsal:

    Toto nie je len náš terajší a európsky problém. Spomeniem stredoveké Japonsko a horu Hiei pri Kjóte. Tamojší mnísi sa tiež veľmi militantne plietli do politiky a cvičili vlastnú armádu mníchov. Až narazili na nekompromisného Nobunagu z rodu Oda.
    To je teda memento. Ak sa nenájde Jozef III., možno bude musieť prísť ďalší Nobunaga.
    http://wiki.japonstina.upol.cz/index.php/Tendai

    To se mi líbí

  5. tata napsal:

    Tak jsem se musel zamyslet kam spějeme,poslední dobou sem začal sledovat serial z USA o soudkyni mladistvích……..neuvěřitelné co tam řeší a za co tam padají tvrdé tresty .Proč to piši,ted davali jak jeden spachal sebevraždu měl nastoupit 12 trest jen za to že vystřelil na vystrahu nikoho nezranil přesto dostal 12 let.HOLT dostal trest aby odstrašili lidi se branit té pakáži exzetutorské.Jo když vidím za co padají tresty tam máme stále před sebou horší časy,Vubec se to zvrhavá na potrestání blbostí,kdežto těžké zločiny,recividisti mají přece práva.JAKO fotku zloděje zveřejnit nesmíte ale fotka třeba nahatého člověka bez jeho svolení klidně……..čím dál mín tomuto světu rozumím.

    To se mi líbí

  6. kchodl napsal:

    Neziskovky jsou legalizované buňky cizích tajných služeb a zločineckých organizací, mnohem horších, než byla třeba Kominterna nebo extrémní křesťanské sekty.

    Možnou obranou, kterou by měla mít v programu každá strana, kandidující do parlamentu, je ekvivalent amerického zákona FARA. Tedy že každá neziskovka musí udat zdroj financování a pokud je zahraniční, všude na svých materiálech mít napsáno „Cizí agent“. Je to sice málo, ale pořád lepší než absolutně nic a navíc se proti tomu žádný „lidskoprávník“ nemůže postavit, když to mají i naši soudruzi z Fašingtonu.

    Jak to bude vypadat za pár let, je celkem průzračně jasné. BTW, tohle video bylo natočeno v roce 2009, a tenkrát tomu nikdo nevěřil, působilo to jako špatné sci-fi. Ale realita dnes není příliš daleko, stále se k tomu přibližuje. Video už tak extremisticky nevypadá, jelikož podobné věci se na Západě začínají dít doopravdy:

    To se mi líbí

  7. Robe napsal:

    Jenže i takové, které se zabývaly rozjímáním nad počtem andělů na špičce jehly….,

    A trošku pozitivnější náhled na počet andělů zde:

    Ale nadávat a pomlouvat na základě klišé je tak lákavé..

    To se mi líbí

    • vonrammstein napsal:

      To je samozřejmě idiotskej příměr. Fakt se tady půlka klášterů desítky nebo stovky let nezabývala přemýšlením nad andělama na špičce jehly.

      To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      A také pochopit problém někdy bývá složité. Takže nejen andělé, ale i obyčejné NGO na špičce jehly…?

      To se mi líbí

      • vonrammstein napsal:

        Já ten příměr pochopil. Ale není z nejlepších.

        To se mi líbí

      • Robe napsal:

        … bavore, nejde o nic jineho nez ze vy asi nechapete ze debata o poctu andelu neni samoucelna, jen vedena pro nas starym jazykem. Ale resi zakladni matamaticke problemy, treba tyto debaty umoznily mnoho praktickych aplikaci …
        Nebo se pletu ja, chapete dulezitost techto debat, a jen kvuli ctivosti Vaseho blogu pouzivate formu ktera by mohla ‚zabrat‘ na Vase ctenare.
        )

        To se mi líbí

        • Robe napsal:

          Btw, predchozi berte jako spickovani.
          Ale mel bych na Vas vazny dotaz:
          Ve stavebnim rozpoctu je fura jednotkovych cen ( treba vertikalni a horizontalni doprava..) .
          Kdyz pisu zpravu k SP, uvadim statisticke udaje, mj. cenu stavby, ze ktere se pry ceny pocitaji (??). Ze zkusenosti vim, ze ceny uveddne v tomto oddile jsou spise nizsi nez realne ( protoze jsou deformovane klientovou pocatecnj nizkou predstavou) .
          Zakladaji se „vase“ rozpoctarske ceny na realite v regionu, nebo na tabulkach z podobnych abstraktnich hodnot??

          To se mi líbí

          • Bavor V. napsal:

            Nechápu dotaz. Ale ve zkratce: jednotkové ceny se týkají jednotlivých prováděných prací a jsou kalkulovány dle přesných pravidel. Zkušenost je taková, že provádějící firma je schopna provést stavbu za 80% rozpočtové ceny. Ale základem je vždy platná cenová databáze pro určité období. To je maximálně pololetní.

            To se mi líbí

    • Berkowitz napsal:

      U toho výrazu pochválil tam chybí uvozovky.
      Budeme mít nového ředitele ČT, třeba pochopí, co je veřejnoprávnost.

      To se mi líbí

      • Bavor V. napsal:

        Ano, bude nový president. Prý nějaký Petr Dvořák. Nikdy jsem o něm neslyšel, tak třeba se opravdu ukáže jako hvězda. 😆

        To se mi líbí

      • Rosťa napsal:

        Mám tam smajlíka. Ředitele volí o půl roku dřív, než mělo původně být. Kvaltují kvůli volbám a domnívám se, že ředitel zůstane ten starý.

        To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      Tenhle pán měl rád děti:

      To se mi líbí

      • vonrammstein napsal:

        A taky německý ovčáky. Ale ty nejedl, pokud vím.
        Proč mám pocit, že ten krchov pobořili ti, co ho pak s velkým humbukem přišli opravovat? Zatímco média melou o bílých pravicových voličích Trumpa?

        To se mi líbí

    • cobolik pacholik napsal:

      kto nici cintorin je hovado a je mi jedno,ci tam lezi hitler,ci najhorsi sionista,ci matka tereza,alebo sam mohamed s leninom,proste miesto,kde do jednej laty vyrovnane, sa nerusa.
      co sa tyka,alahistov a ich skladania sa,to preskurvena pretvarka a ukazovanie krivactva,tak jak alahista neznesie sion brothers,ci naopak,vsetko len kriva preskurvena pretvarka,bo jedny aj druhy to fanatici do svojej religie a to hranie sa na dobreho,to jak v koncentraku, za bonz,dali viac tej zbrndy,co sa vola polievka a neskor,bud ho samy spoluvazni zodrali z koze za ziva,alebo proste chcipnul,jak ostatny,take nenavidim hranie sa na deda mraza…

      To se mi líbí

    • cobolik pacholik napsal:

      vybavene AFB,ja nemozem z tej skurvenej adresy odoslat,vlastne odosle,ale o sekundu demom,jedno s tym,ked pride len napis,doslo a vec vybavena.

      To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      To jsou jen mimikry.

      To se mi líbí

      • vonrammstein napsal:

        Nevsadil bych si na to. Už proto, že to proteklo do žumpy, což se u podobných věcí moc nestává. S ohledem na to, co ten pamrd hlásal ještě před rokem, vidím velikej posun.
        Anebo je to skutečně úmyslně uvolněná informace k uklidnění silně nasraných mas. Obojí je možné. To zjistíme brzy. V každém případě to lze vnímat jako první vlaštovku k rozvolnění nerozbitného socialistického evropského sajůzu.

        To se mi líbí

      • kchodl napsal:

        Také myslím. Špinavý trik, dlouhodobě profláknutý.

        Už někdy nějaká totalitní banda dala někomu na výběr?

        Jistěže ne, vždy se z toho vyklube nějaká všivárna – třeba jako nemusíte mít euro, ale budete na něj platit a nebudete mít právo do ničeho mluvit – takže si každý vybere raději to euro, „dobrovolně“, protože odmítnutí spojuje špatné se špatným. Kryse jako Juncker nelze věřit ani pozdravení.

        To se mi líbí

  8. kchodl napsal:

    Všem střelcům pozor:
    Používání černých terčů je rasistické!

    Nemělo by to být dovoleno, protože to přitahuje střelbu do negrů. Alespoň tak jsem si do lidštiny přeložil blábolení nějaké pizdy z University Illinois. Doporučují se bílé terče.

    http://www.nomoreblacktargets.com/

    To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.